Jalkaväkirykmentti 15:n II pataljoonan sotapäiväkirja 1941.
Sotapäiväkirja n:o 10680-82, II Pataljoona/JR15, 18.6.41 – 31.12.41.
Harjavalta.
18.6.
Joukot alkoivat kokoontua Harjavallan SK-talolle, jossa jaettiin varusteita ja josta joukot ohjattiin yksiköiden majapaikkoihin
19.6.
Joukkojen kokoontuminen jatkui.
20.6.
Joukkojen kokoontuminen jatkui. Rykmentin komentaja, eversti Virkki kävi tarkastamassa yksiköiden majoituspaikkoja ja toimistoa. -Päivän aikana ilmoittautui paljon Karjalan miehiä (etupäässä Räisälän pitäjästä), jotka mahdollisuuksien mukaan sijoitettiin 5 komppaniaan.
21.6.
Miehiä ilmoittautui vielä pitkin päivää. N. klo 15,30 saapui Div. komentaja eversti Hersalo. Div. komentaja kävi ensin patl. esikunnassa ja tarkasti joukot urheilukentällä.
22.6.
Päivän aikana suorittivat komppaniat kiväärien ja muiden aseiden tarkistusammuntoja.
13,15 pataljoonan pastori piti lyhyen hartaustilaisuuden urheilukentällä. -Iltapäivällä jatkui vielä aseiden tarkistusammunta ja toiset laittoivat kuormastojaan lastauskuntoon. Lastaus oli määrätty alkavaksi klo 20,30, mutta junan myöhästymisen johdosta lastaus pääsi alkamaan vasta klo 22 ajoissa. Lastaus sujui hyvin luutn. Kalannon johdolla ja juna oli myöhästymisestään huolimatta määräajassa lähtövalmiina.
Nakkilan kirkkoherra Perheentupa oli myös saapunut Harjavallan asemalle ja vähän ennen junan lähtöä piti pienen hartaushetken lähteville joukoille.
23.6.
Klo 1,12 lähti juna liikkeelle. Asemalle oli kertynyt suuri joukko lähtevien omaisia ja muuta yleisöä saattojoukoksi. Mieliala oli reipas niin lähtijöillä kuin saattajillakin.
Yö kului rauhallisestimatkan jatkuessa. Aamulla oltiin Parkanossa, jossa juotiin aamutee. Matka jatkui edelleen ja Haapamäellä juna seisoi noin tunnin ajan, jolloin oli tilaisuuskäydä asemaravintolassa nauttimassa ”korviketta” ym. virvokkeita.
Seuraava pysähdyspaikka oli Asunta, jossa suoritettiin ruokailu. Jyväskylään saavuttiin n. klo 16 ajoissa ja siellä junan seisoessa n, 6 tuntia, järjestettiin miehistölle tilaisuus käydä katsomassa kaupunkia, joka suurimmalle osalle oli ennennäkemätön. Ruokailu suoritettiin myös Jyväskylässä. Täältä matka jatkui edelleen.
24.6.
Joroisissa juotiin aamutee ja ruokailu suoritettiin Punkaharjulla.
13,37 saavuttiin Särkisalmelle, jossa ryhdyttiin heti junan purkaukseen. 16,40 lähdettiin marssille kohti Kaljusen kylää, matka noin 27-28 km. 18,30 suoritettiin ruokailu, jonka jälkeen marssia jatkettiin. Maasto oli hyvin mäkistä ja monin paikoin täytyi miesten auttaa hevosia kuormien vetämisessä suurien mäkien päälle ja jarruttamisessa niitä laskettaessa.
Saapuminen Simpeleen leirialueelle
25.6.
Perille saavuttiin 2,30 ajoissa, jolloin aloitettiin telttojen pystytys ja leiripaikkojen kuntoonlaitto.
11,00 oli herätys ja ruokailu. Iltapäivällä jatkettiin leiripaikkojen kuntoonlaittoa ja pidettiin joitakin oppitunteja. Päivän aikana lenteli joitakin lentokoneita, joiden kansallisuusmerkkejä ei suurien lentokorkeuksien vuoksi voitu todeta.
26.6.
6,30 herätys. Päivän aikana oli oppitunteja ja koulutusta. Joitakin lentokoneita lenteli päivän aikana. Muuten ei mitään mainittavampaa.
27.6.
Päivä kului täysin rauhallisesti erilaisten oppituntien ja harjoitusten muodostaessa päivän ohjelman. Ei mainittavampaa.
28.6.
Päivä kului kuten edellinenkin päivä. Ei mainittavampaa.
29.6.
N. klo 5 kuului rajalta päin harvahkoa tykistötoimintaa, jota kesti noin kahden tunnin ajan. Palvelus oli päivän aikana kuten muinakin päivinä järjestetty eri koulutushaaroja vastaavaksi. 11,15 oli järjestetty vapaaehtoinen jumalanpalvelus, johon miehistöä oli saapunut runsaanlaisesti. Iltapäivällä oli erilaisia harjoituksia kullekin koulutushaaralle. Klo 24 alkoi ryssä kiivaanpuoleisen tykistötulen, jonka tuloksista emme tiedä, koska se ei ulottunut alueellemme asti.
30.6.
Noin klo 1,15 taukosi edellämainittu tykistötuli. Päivän aikana oli taas erilaisia harjoituksia. Ryssillä oli myös tykistö- ja lentotoimintaa lähiseuduilla, joista meillä ei ole tarkempia tietoja. Palvelusta.
1.7.
Palvelusta, samoin kuin edellisinäkin päivinä. 11,30 liittyi partiomme rykmentin taholta järjestettyyn partioon, joka vietiin autolla rajalle. Päivän aikana ampuivat ryssät taas tykeillänsä ja lentotoimintaa oli jonkun verran.
2.7.
n. 7,30 palasi partiomme, joka yrityksistään huolimatta ei ollut onnistunut tunkeutumaan vihollisen linjojen läpi, vaan oli joutunut ryssien kanssa tulitaisteluun. Miehemme palasivat kaikki haavoittumattomina. Päivän palvelus oli monipuolista, kuten muinakin päivinä. Joitakin lentokoneita lenteli päivän aikana ja lentopommien sekä kranaattien räjähdyksiä kuului. Illalla muutamat lentokoneet ampuivat myös konekivääreillä, mutta meidän alueemme ulkopuolella.
3.7.
Päivä oli rauhallinen. Lentotoimintaa jonkun verran.
4.7.
Ryssän lentotoiminta oli vilkasta koko päivän. Päivän palvelus oli monipuolista. Klo 22,00 ”Tähkä” ilmoitti, että polulla joka johtaa Pitkäjärvelle on nähty 2 upseeripukuista ulkomaalaisilta vaikuttavaa henkilöä. Ilmoituksen saavuttua vartiot vahvistettiin ja partioita lähetettiin. Jonkun ajan kuluttua saatiin selville, että mainitut upseeripukuiset henkilöt olivat vänr. Paatola ja Linnala, jotka myös olivat partioissa etsimässä ”epäilyttävän näköisiä upseereita”. Vänrikki Paatola saapui partiosta n. 2,30 ajoissa.
5.7.
Päivä rauhallinen. Mainittavin tapaus oli ensimmäisten sivilipakettien tulo, joissa oli paljon tupakkaa ja monenmoista hyvää.
6.7.
Päivä rauhallinen. Palvelus monipuolinen kuten muinakin päivinä. Ryssän koneet eivät näyttäytyneet ollenkaan.
7.7.
Päivä sateinen ja synkkä. Mitään mainittavampaa ei tapahtunut.
8.7.
Ei erikoista mainittavaa.
9.7.
Ei mitään mainittavampaa. Päivän palvelus kuten ennenkin.
10.7.
Päivä rauhallinen. Ei mainittavampaa.
11.7.
Palvelus, kuten ennenkin. Yksi ryssän kone lenteli ja joku väitti nähneensä, että siihen oli kirjoitettu sana ”viimeinen”.
12.7.
Pataljoona valmistautui lähtöön lähemmäksi rajaa. Iltapäivällä alkoi siirtyminen yksiköittäin. Matka oli vain 3.5-4 km. Yksiköt majoittuivat kullekin varatulle paikalle ja pataljoona oli hälytysvalmiudessa. Yö kului kuitenkin täysin rauhallisesti.
13.7.
Päivä kului kohtalaisen rauhallisesti. Jonkin verran molemminpuolista tykistö- ja lentotoimintaa.
Klo 13 vänr. Konttisen joukkue lähti partioon. Jouduttuaan tulitaisteluun ryssien kanssa stm. Lähteenmäki, K haavoittui käteen. 17,00 lähetettiin luutn. Varhon johdolla kaksi joukkuetta varmistamaan os. Teräskallion lohkolle. Mukana oli joukkueen johtajana luutn. Mäkelä ja luutn. Halla-Seppälä. Tilanteen muuttumisen johdosta kutsuttiin joukkue n. klo 22 ajoissa pois.
Aamulla lähti vänr. Närvä + 4 au + 22 miestä vaihtamaan vänr. Lehtisen miehiä os. Teräskalliolle. Iltapäivällä lähti luutn. Ratasmaa III/JK. tiedustelemaan Koitsanlahden suuntaan tavoitteena Lamminkylän tienristeys.
Klo 20 neuvotteli patl.komentaja saatuaan rykmentin komentajalta hyökkäyskäskyn pston komentajan kapt. Rintalan sekä pataljoonan tukipatterin päällikön kapt. Vintterin kanssa, tykistön mahdollisesta avusta hyökkäyksessä.
Klo 23 kokoontuivat kompp. päälliköt patl. komentajan puhutteluun. Patl. komentaja selosti saadun tehtävän sekä antoi määräykset eri yksikköjen tehtävistä.
ups. aliups. miehistöä
Kaatuneita – – –
Haavoittuneita – – 1
Siirto rajan tuntumaan
14.7.
Klo 0,30 palasi luutn. Ratasmaa joukkueineen partiotehtävistä.
2,30 herätettiin Fröbergin ja Jagobssonin kompp. ja 2,45 Nykäsen ja Kalannon komppaniat hyökkäystehtävää varten. Tämän jälkeen komppaniat alkoivat siirtyä Koitsanlahti K:sta noin 1 km lounaaseen olevaan ryhmittymismaastoon. Mukana seurasivat patruuna-, sairas-, sekä viestiajoneuvot.
Ryhmittyminen oli seuraava:
Vasemmalla Nykäsen komppania, oikealla Fröbergin komppania ja Nykäsen komppanian takana Jagobssonin komppania. Nykäsen komppanian III joukkueen tilalle oli määrätty rykm. jääkärijoukkue luutn. Puukon johdolla, syystä että III joukkue oli sangen väsynyt äskeisen partioretken johdosta.
KK-komppania oli myös jaettu eri yksiköille.
Vänr. Notkonen sai erikoistehtävän miehittää piste 111,9 mukanaan 2 ryhmää Jagobssonin komppaniasta sekä KK-puolijoukkue ylikers. Railonmaan johdolla. Ryhmitysmaastossa patl. kom. piti vielä lyhyen puhuttelun yksiköiden päälliköille, sekä patterin päällikölle.
Klo 5 antoi patl. kom. liikkeelle lähtö käskyn. Jonkunajan kuluttua tuli pysähdys, jonka johdosta patl. komentaja määräsi adjutantin ottamaan selvää ko. asiasta. Pysähdys johtui siitä, että kärkikomppanian päällikkö ratsumestari Nykänen lähetti kärkipartion erään Suomen puolella vielä olevan aukean yli ja vasta sen jälkeen päästi komppanian melko harvassa jonossa kulkemaan aukean yli.
Osittain myös tästä syystä pataljoona pääosillaan ylitti valtakunnan rajan vasta 7,15.
Tämänjälkeisestä etenemisestä ja taistelutoiminnasta tarkempi kuvaus oheisessa taistelukertomuksessa.
Noin klo 15 syystä, että pataljoona osittain hajaantui metsässä, oli jo osa patl. miehiä tullut em. ryhmittymismaastoon. 17,30 ajoissa saapui loput pataljoonasta. Tämän jälkeen miehet ohjattiin entisille majoituspaikoilleen.
Noin klo 20 saapui pataljoonan komentopaikkaan kapt. Palo ja ilmoitti, että hänet on määrätty II/JR15 komentajaksi. Klo 23 pataljoonan uusi komentaja piti puhuttelun yksiköiden päälliköille.
Kaat. – + 1 + 2
Haav. – + – + 7
Kadonneita – + – + 6
15.7.
Klo 8,30 herätys ja aamutee. Palvelus oli pääasiallisesti varusteiden kuntoonlaittoa ja menetetyn materiaalin luetteloimista. Nykäsen ja Kalannon komppaniat siirtyivät uusiin leiripaikkoihin Kivijärven salmen luoteispuolella olevaan maastoon. Pataljoonan komentaja tarkasti leiripaikat.
Klo 17,15 pataljoona lähetti rykm. komentajan käskystä upseeripartion, vahvuus 2+2+16, 14.7. taistelumaastoon, tehtävänä tutkia onko kyseinen maasto vihollisen miehittämä ja samalla tutkia löytyykö ko. maastossa omien kaatuneitten tai haavoittuneiden ruumiita, sekä tuoda mukanaan se kalusto minkä maastosta vielä löytää. Tehtävä suoritettava aamuun 16.7. klo 6,00 mennessä.
Partion johtajana toimi luutn. Lampinen, apunaan luutn. Kumpulainen.
Partio ei kuitenkaan onnistunut tehtävässään, sillä saavuttuaan ryssien valvontalinjan yli, yllättivät väijyksissä olleet ryssät avaamalla kp-tulen n. 5-8 m:n päästä. Tällöin kaatui luutn. Lampinen sekä korpr. Ristimäki. Ruumiit jäivät vihollisen puolelle. Tämä tapahtui n. klo 23,45.
Kaat. 1 + – + 1
Haav. – + – + –
16.7.
Noin klo 3 partio palasi takaisin ja luutn. Kumpulainen kävi ilmoittamassa partion toiminnasta patl. komentajalle.
Palvelus monipuolinen, sää osittain pilvinen. Pataljoonan komentajan määräyksestä 6436:sta IV joukkue rakensi vänr. Salon johdolla sillan Kivijärven salmen yli. 18,30 kaikki pataljoonan taistelulähetit tutustumassa patl. kom. sekä muihin esikunnan henkilöihin. Yöllä vähäistä tykkitulta.
17.7.
Sää kirkas. Palvelus ohjelmien mukainen. Hieman tykistö- ja lentotoimintaa. Lentolehtisiä heitettiin. Fröbergin komppaniasta kaksi joukkuetta ilmoittautuu luutn. Teräskalliolle hänen komentopaikassaan Koitsanlahti K:sta 1100 m länteen. Tehtävän antaa luutn. Teräskallio, jolle joukkueet alistetaan. Ilmoittautuminen luutn. Teräskalliolle klo 23.
Joukkue Halla-Seppälä (III j.) vaihtaa joukkue Keiholehden p.116 maastossa + pp.lähetti.
Joukkue Mäkelä (1 j.) vaihtaa puolijoukkue Puukon (kers. Aalto) Koitsanlahti K:sta 1000 m pohj.koilliseen olevan tienhaaran maastossa + pp. lähetti.
Joukkue H-S:n tehtävä:
1. Partiointi Lamminkylään
2. Kirkasjohto partiointi
3. Yhteydenpito rajavartioon koko Joukionsalmen pohj. puolella
4. Päivystys 2 vrk.
Joukkue M:n tehtävä:
1. Joukion salmelle menevän tien varmistus
2. Varmistaa H-S:n olo p. 116 maastossa.
4. Päivystys 2 vrk.
Joukkue komppania Kalanto’sta vaihtaa osasto Teräskalliolle alistetun KK-joukkueen 17.7. illalla.
Pataljoonaan perustettiin iskujoukkue, jonka johtajaksi tuli vänr. Lehtinen.
Kaat. – – –
Haav. – – 1
18.7.
Sää aurinkoinen ja lämmin. Palvelus ohjelman mukainen.
Klo 20,05 lähetettiin Nykäsen komppaniasta I joukkue luutn. Airion johdolla luutn. Teräskallion lohkolle varmistamaan. Klo 23,50 Fröbergin komppanian aliupseeripartion kimppuun hyökkäsi noin 50 miehinen vihollisjoukko, taistelu kesti noin tunnin ajan. Ei haavoittuneita.
19.7.
Klo 0,30 pataljoona sai rykmentiltä käskyn olla hälytysvalmiina. 0,45 patataljoona sai rykmentiltä käskyn siirtyä salmen yli tien Simpele – Koitsanlahti pohjoispuolella olevaan maastoon. Sinne siirryttyään pataljoona alkoi kaivautua. Klo 5,30 pataljoona sai käskyn palata majapaikoilleen.
Klo 12,30 luutn. Vasko määrättiin komppanian päälliköksi kapt. Jakobssonin tilalle, viimemainittu siirtyi rykmentin käyttöön.
Komppanian järjestysnumerot muuttuivat peitelukujen kuitenkin pysyessä samoina: 6434 = 5.K., 6435 = 6.K., 6436 = 7.K. ja 6437 = 8.K.
Klo 21,30 lähtivät luutn. Kumpulainen ja vänr. Konttinen joukkueineen 5 k:sta vaihtamaan luutn Halla-Seppälän ja luutn Mäkelän joukkueet osasto Teräskallion lohkolta. Päivän aikana oli vänr. Salo pioneerijoukkueensa kanssa tienkorjaus töissä.
20.7.
Ilma kirkas. Jonkunverran lentotoimintaa. Klo 10,00 pataljoonan yhteinen kenttäjumalanpalvelus.
Klo 13,15 joutui vänr. Konttinen joukkueineen kosketuksiin ryssän partion kanssa. Tällöin kaatui kers. Sikiö. Klo 15,00 lähetettiin partio, vahvuus 1+1+4 vänr. Notkosen johdolla Koitsanlahden suuntaan. 6. komppaniasta 14 miestä heinätöissä. Klo 20 yksikön päälliköt seuraamassa savujoukkueen heittimen toimintaa. Pataljoonan komentaja mukanaan 6. ja 8:nen komppanian päälliköt maastotiedustelussa Häkkisen lohkolla.
Kaat. – 1 –
Haav. – – –
21.7.
Divisioonan komentaja, eversti Hersalo kävi pataljoonassa. Palvelus ohjelman mukainen.
22.7.
Klo 8 lähti 6 k. luutn. Vaskon johdolla vaihtamaan etulinjasta III patl. lohkolta luutn. Sipilän komppaniaa. Patl.kom. seurasi mukana. Vänr. Lehtinen + 6 miestä partioon III patl. edessä olevaan maastoon. Aamulla saapuivat III ja IV joukkue 5 k:sta takaisin pataljoonaan.
23.7.
Klo 1,30 vänr. Lehtinen palasi. Oli edennyt arviolta n. 1,5 km ryssän puolelle, mutta erään miehen kp:n lauettua vahingossa tuli partio ilmi ja sen täytyi palata takaisin. 6k. edelleen etulinjassa. Muilla palvelusta ohjelman mukaan.
Klo 8 lähti vänr. Salo miehineen partioon tehtävänä tutkia puronuoman miinakenttiä ja siltoja. Klo 12,30 partio vänr. Lahdenrannan johdolla ottamaan selvää mutteriaukean ja joen välisestä maastosta. 15,40 partio palasi. Klo 23 oma tykistö ampui keskityksen Myllysillan maastoon.
24.7.
Klo 0,20 jääkärijoukkueesta partioita eteen. Kers. Vesanko johtajana tehtävänä tutkia tietä Koitsansalo – Kalliokoski. Vänr. Salo partioi Kalliokoski K:sta 500 m länteen. Klo 5,10 palasi kers. Vesanko. 9,20 pst-kiväärillä tuhottiin kk-pesäke. 11,30 palasi partio Saarimaa. Partio oli edennyt ”Kallion” tukikohdan aukean itäpuolitse aukean kaakkoislaitaan. Paluumatkalla ampui ryssä kk:lla, jolloin kaatui alik. Juolas ja kers. Saarimaa sekä stm. Tonteri haavoittuivat.
Kaat. – 1 –
Haav. – 1 1
25.7.
Sää kirkas. Ei ilmatoimintaa. Aamulla savua ryssänpuolella. Klo 10 ryssän tykistö ampui. Klo 13 oli rokotus. Klo 14 oma tykistö ampui. Klo 20 partio (1+3) jääkärijoukkueesta Kokkolanjoen maastossa.
Kaat. – – –
Haav. – – 2
26.7.
Sää kirkas. Patl. ryhmitysharjoitus.
Kaat. – – –
Haav. – – 1
27.7.
Klo 12 yhteinen jumalanpalvelus kaikille. Uintia.
28.7.
Palvelus ohjelman mukainen.
Klo 12,30 jääkärijoukkue Simpeleen aseman takaiseen maastoon tutkimaan ryhmitysmahdollisuuksia.
29.7.
Ei erikoista. Jääkärijoukkue tähystämään etumaastoon.
30.7.
Klo 8 jääkärijoukkue rykm. huoltoportaaseen harjoituksiin. Klo 14 yleinen rokotus. Luutnantti Viikari komennettiin kolonnan johtajaksi. Pataljoonan komentaja sekä yksiköiden päälliköt tutustumaan uuteen ryhmitysmaastoon Simpeleen teiden risteykseen.
Tieto pataljoonan siirtymisestä divisioonan reserviksi.
31.7.
Klo 5,00 pataljoona lähti ryhmittymismaastoon, perillä klo 8,15. Klo 9,30 ruokailu. 12.20 käsky divisioonasta: Oltava marssivalmiina klo 12,30.
Alkoi voimakas tykkituli. Metsät syttyivät useissa kohdin tuleen. Ryssät ampuivat erikoisia paloammuksia.
12,30 tuli käsky pataljoonalle lähteä pisteeseen 119. Täällä valmiina kolmeen suuntaan pataljoonan kom. antaman käskyn mukaan. Klo 14,15 perillä piste 119. Sieltä marssittiin heti edelleen etelään valtakunnanrajalle.
Klo 18,00 ruokailtiin. Ryssä ampui kranaatteja, jolloin hevosia ja muutama mies haavoittui. Vänr. Salo suoritti tie tiedustelua Pajarin ja Änkilänsalon väliseen maastoon.
Klo 22 käsky patl. siirtymisestä Pajarin ja Änkilänsalon väliseen maastoon, sekä yhteyden ottamisesta majuri Kilpeläiseen. Patl. komentaja sekä adjutantti lähtivät edeltäkäsin ottamaan yhteyttä Valkaman rykmentin viestin keräyspaikkaan Papu A:han.
ups. au. miehistö
Kaat. – – –
Haav. – – 5
Hyökkäyskäsky II pataljoonalle
1.8.
Klo 0,45 patl. kom. ja adjutantti saapuivat Papu A:han. Klo 1,25 saapui Valkaman (JR 57 komentaja) hyökkäyskäsky komentajalle. Käskyllä määritelty pataljoonan tehtävät (Käsky liitteenä).
Klo 1,30 pataljoonan alkupää saavutti Valkaman viestin keräyspaikan Papu A:n. Kapt. Palo (II pataljoonan komentaja) ja adjutantti lähtivät nyt edeltäkäsin ottamaan yhteyttä majuri Kilpeläiseen.
Pimeässä mentiin kuitenkin jonkunverran harhaan ja törmättiin p.110, joka oli ryssien hallussa. Täten pataljoona kapt. Fröbergin johdolla ennätti ennen komentajaa Kilpeläisen komentopaikkaan. Klo 3,45 patl. kom. + adjutantti saivat yhteyden majuri Kilpeläiseen.
Klo 4,00 Kilpeläisen pataljoona lähti etenemään. Meidän pataljoonamme seurasi käskyn mukaan n. 1 km:n etäisyydellä.
Pajarin suuntaan jätettiin varmistukseen Fröbergin komppaniasta kaksi joukkuetta (Halla-Seppälä ja Varho), sekä kk-puolijoukkue. Pataljoona eteni Pajarista kaakkoon kulkevan puron vartta. Koko etenemisen ajan kuului Pajarista taistelun melske. Ryssät olivat meistä n. 300-400 m:n päässä Pajaria puolustamassa, mutta eivät huomanneet meitä. Kun pataljoonan alkupää pääsi Pajarista noin 2,5 km kaakkoon olevien aukeiden reunaan, tuli pysähdys.
Klo 14,00 pataljoona lähti liikkeelle Syrjäkosken tien suuntaan. Ryssät olivat huomanneet liikettä puron varrella olevan kallion päällä ja alkoivat ampua siihen krh:lla. Onneksi oli pataljoona jo ehtinyt poistua siitä, joten ryssät ampuivat tyhjää kalliota.
Klo 15 saapui ruoka, joka oli tuotava kantamalla. Täten huolto joutui toimimaan erittäin vaikeissa olosuhteissa, koska tietä ei ollut.
6. komppania (Vasko) varmistuksessa vasemmalla n. 1,5 km.
Tähän asti on sotapäiväkirjaa pitänyt luutn. A Hallasmaa ja sotapäiväkirjan pitoa jatkoi vänr. J Kautto.
Klo 18,45 II/JR15 (pl. vahv. kompp.) saapui pist. 103:sta n. 1 km luoteeseen pitkähkön aukean länsilaidan keskikohdalla olevaan mäen taakse, jossa ryhmittyi kom. kapt. Palon suullisen käskyn mukaan suunnassa 7.00.
Tst.os. Tiikerin (JR 57) käskyn mukaan (N:o 257/III/3 sal. liitteenä) oli nyt ensi tavoitteena tien Änkilänsalo – Syrjäkosken tienristeys, joka kapt. Palon suunnitelman mukaan pyrittiin valtaamaan ryssien vähimmin odottamasta suunnasta, -kaakosta. Siksi olikin pataljoona edennyt metsäkannaksia pitkin, vältellen aukeita, ryhmittymismaastoon, josta hyökkäyksen piti tapahtua maantielle ja edelleen tienhaaraan.
Ryhmittymisen jälkeen oli vielä yksikköjen päälliköiden puhuttelu, jossa kapt. Palo antoi lähemmät määräykset. Vänr. Aranto lähti ottamaan yhteyttä maj. Kilpeläiseen. Vänr. Salo sai tehtäväkseen hakea 6. kompp. 2 joukkuetta varmistustehtävistä ja ohjata hyökkäykseen mukaan. Lopuksi määräsi kapt. Palo vänr. J Kauton adjutantiksi, koska entinen adjutantti luutn. A Hallamaa oli valittanut vatsaansa ja vähän aikaisemmin lähtenyt patl. kirjurin alik. M Ruohosen kanssa JSp:lle.
Klo20,00 alkoi tykistövalmistelu Änkilänsalo – Syrjäkosken tienristeykseen. Samalla hetkellä alkoi myös hyökkäys. Etulinjassa oikealla 5.k. (Fröberg), vasemmalla 7.k. (Nykänen) komppaniat neliössä. Suuntaryhmä vänr. Kumpulaisen johdolla merkitsi suuntauraa 7.00. Toisessa linjassa oikealla III/6.k. ja IV/6.k. 5. komppanian takana.
KK:t seurasivat suuntauran molemmin puolin, pst.kiväärit, viesti, krh suuntauralla ja Kss-ryhmä varmisti taaksepäin, ettei sieltä tapahdu yllätystä. Vänr. Simolan KK-joukkue jäi mäelle asemiin ja 1 ryhmä III/7.komppaniasta, samoin jääkärijoukkue varmistustehtävissä vasemmalla. Komppanioiden ollessa aukion puolivälissä, ilmestyi vastakkaiseen metsänreunaan ryssiä, jolloin kapt. Palo huusi: ”Ampukaa nuo ryssät”! Samassa avattiin tuli molemmin puolin, vastaan saatiin pk- ja kivääritulta ja pari miestä haavoittui niistä.
Komppaniat etenivät kuitenkin vastakkaiseen metsänreunaan kovasti tulittaen, jolloin ryssät vetäytyivät vasemmalle. Komppaniat jatkoivat etenemistä metsän sisään, vasemmalta tuli luoteja. Ryssä veti osaa 7 komppaniasta (1 ryhmä Anttila IV/7.k.) liiaksi vasemmalle ja komppania jäi jälkeen ja oli muutenkin epäjärjestyksessä.
Adjutantti ilmoitti asiasta heti kapt. Palolle, joka pysäytti hyökkäyksen ja käski 7.k:n päällikön palauttamaan komppaniansa järjestykseen. Käsky uudistettiin ja kun kapt. Palon mielestä järjestys ei palautunut kyllin nopeasti, määräsi hän luutn. Airion 7.k:n päälliköksi ja ratsumestari Nykäsen käyttöönsä.
Hyökkäys oli ollut niin nopea ja raju, etteivät kk:t, pst-kiväärit eikä krh pystyneet seuraamaan mukana, jonkavuoksi luutn. Kalanto ja adjutantti saivat tehtäväkseen noutaa ne sekä palauttaa järjestys toisessa linjassa.
Klo 20,00 Tst-ryhmitys tarkastettiin kokonaan ja jatkettiin hyökkäystä tavoitteeseen. Metsä kävi yhä tiheämmäksi, joten suuntaura oli tärkeä tekijä. Noin 0,5 km edettyämme tuli eteemme äkkiä ampumahautoja, johon miehet nopeasti syöksyivät. Edestä kuuluikin epäilyttäviä ääniä ja pian saimme kivääri- ja kk-tulta oikealta aukean suunnasta ja edessä olevan kapean aukean takaa.
Tarkasteltuamme paikkoja huomasimme voittaneemme kilpajuoksun ryssän kanssa ja kerinneemme ryssien aikaisemmin kenttävarustettuun asemaan, jossa oli joitakin katettuja kk-pesäkkeitä. Paikka on noin 700 m Syrjäkosken tienhaarasta kaakkoon ja miehet antoivat sille nimen ”Savimontut”, koska aseet ja vaatteet tahtoivat tahriintua saveen.
Aivan taistelun alussa haavoittui 1 kers. ja 1 stm. Käytiin kiivasta asemasotaa, josta huolimatta koetettiin tähystyksellä saada selvempää kuvaa asemasta ja vihollisesta. Ryssä ampui omituisia ammuksia, jotka paloivat kovasti paukahdettuaan asemiemme yläpuolella n. 2 metrin korkeudella raketin tai termiitin tavoin.
Klo 21,30 saapui 6.K:n 2 joukkuetta varmistustehtävistä ja jäi taakse reserviksi käytettäväksi vihollisen torjumiseksi odottamattomista suunnista. III/6.K. alistettu 5K:lle ja II/6K. alistettu 7K:lle.
6K:n pääll. luutn. Vasko ilmoitti, että klo 18,00 varmistusta vastaan hyökkäsi ryssän ratsupartio, jolloin siitä 1 ups. (luutn.) ja muutamia miehiä kaatui sekä lisäksi 4 hevosta. 1 oma mies haavoittui.
Klo 22,00 tuli tykistön tulenjohtaja (luutn. Portin) os. Palon käyttöön. Samaan aikaan saatiin puhelinyhteys. Klo 22,30, kun vähänkin liikettä syntyi, alkoivat ryssät ampua ankarasti. Siitä huolimatta suunnitteli kapt. Palo hyökkäyksen jatkamista. Ratsumestari Nykänen ja luutn. Vasko saivat tehtäväkseen hyökätä pimeän turvin edellä olevan aukean yli puhdistamaan metsikön vihollisista. Molemmat joukkueet lähtivät eri paikasta hiljaa hiipien pyrkimään tavoitteeseen, mutta ryssä avasi niin voimakkaan kk-, pk- ja kivääritorjuntatulen, että joukkueiden oli pakko useiden miesten haavoittumisen jälkeen vetäytyä ampumahautoihin takaisin, joka kävi mahdolliseksi vain tulituen avulla ampumahaudoista.
Klo 23,00 vihollinen teki hyökkäyksen vasemmalta asemaamme vastaan. Hyökkäys torjuttiin konetuliaseiden ja kivääritulella.
Tilanne alkoi käydä ampumatarpeiden vähyyden vuoksi kriitilliseksi. Alik. Rautiainen, joka oli lähtenyt viemään haavoittuneita JSp:lle, joka oli rajalla asti, piti ilmoittaa Ajp:lle kiireellisesti täydennyksestä. Adjutantti onnistui saamaan hänet puhelimeen vielä ja yötä myöten kantaen lähti miehiä tuomaan ampumatarpeita, kasapanoksia, polttopulloja, paareja, lääk.tarpeita. Matkaa oli yli 10 km ja ainoa kulkutie oli suuntaura, jota myöten myös haavoittuneiden evakuointi tapahtui. Huolto toimi erittäin vaikeissa olosuhteissa.
Hyökkäysvaunujen jyrinää oli kuulunut useita kertoja tieltä.
Luutn. Portin ampui useaan otteeseen tykillä hyvin tienhaaraan ja ryssän asemaan, mm. syttyi tulipaloja niissä taloissa missä ryssä majaili.
Kuivaa muonaa oli mukana, mutta vettä saatiin vain lähtökukkulan juurelta 5×5 m:n suuruisesta savikuopasta koko pataljoonalle, matka n. 1,4 km. Lisäksi oli aivan asemassa ryssien mädäntynyt hevosen raato, joka haisi sietämättömästi. Yö oli kylmä.
u au m
Kaat. – – 1
Haav. – 2 5
2.8.
Koko yö käytiin taistelua kiv., kk., keh. ja tykkitulella, mutta asemissa pysyttiin. Varsinkin ryssän krh-keskitykset olivat ilkeitä. Tykistön kranaatit eivät osuneet asemiimme, mutta krh aina.
Klo 4,00 kuului voimakasta hyökkäysvaunujen moottorien surinaa ja telaketjujen kalinaa. Heti ryhdyttiin muodostamaan ylimääräisiä pst-ryhmiä. Ensimmäiseksi vapaaehtoiseksi ilmoittautui stm. V Kosonen ja pian tuli lisää. Nyt olivat tarpeen yöllä täydennyksenä tuodut kasapanokset ja polttopullot. Vasemmalta vyöryi aukean suunnasta 5 ryssän hyökkäysvaunua asemaamme kohti. Upseereilla oli täysi työ saada miehet pysymään matalina ampumahaudoissa, joskin niitä ei ollut riittämiin, sillä työkaluja oli vähän ja maa kovaa kuin kivi. Siksi taaempia vetäytyi aivan oikein syvemmälle metsään suojaan.
Pst.vänrikki Laurila, luutn. Kalanto sekä kapt. Palo rohkealla esiintymisellä pelastivat tilanteen. Vänrikki Laurila johti pst-kiväärin toimintaa. Ensimmäinen hv. ajoi aukeata pitkin ja se oli silloin kuolleessa kulmassa. Se kääntyi kuitenkin kylätietä Syrjäkosken tienhaaraa kohden, silloin pst-kiväärin ampuja Gröndahl vei kiväärin tielle ja ampui sitä hyökkäysvaunua, joka pysähtyi.
Kranaatinheitin ampui hyökkäysvaunu maalina keskityksen ja kranaatit osuivat hyökkäysvaunuun, joka syttyi tuleen ja paloi. Toinen teki kierroksen oikealle ja ajoi vasemmalta aseman halki oikealle metsikköön. Sitä kohti heittivät mm. stm. Kosonen kasapanoksen ja luutn. Kalanto polttopullon. HV pysähtyi hetkiseksi, mutta jatkoi matkaa aukealle, jolloin Gröndahl ampui sen liikuntakyvyttömäksi.
Kolmas hv tuli aseman oikeaa reunaa kuolleessa kulmassa, kulki lähettä ampumahautaa, kaarsi oikealle metsään reunaan, jolloin hyvin sijoittunut Gröndahl tuhosi senkin. Hv:sta juoksi maakuoppaan 3 miestä, jotka vänr. Lehtinen myöhemmin tuhosi käsikranaateilla. Vasemmalla tuhottiin neljäs hv ja vaurioitettiin viidettä, jonka ryssän kuudes hv kävi hinaamassa kuolleesta kulmasta pois.
Kaikkiaan todettiin olleen liikkeellä 7 kpl hyökkäysvaunuja. Useita miehiä oli kaatunut sekä haavoittunut, mutta nyt tiesi, että pataljoona osaa taistella.
Klo 5,30 lähetettiin partioita eri suuntiin ja varmistettiin takaa aukean reunat suuntauran molemmin puolin. Koko pataljoona oli puolustuksessa.
Klo 8,10 lähti 6 K:sta 1 joukkue varmistamaan Änkilänsalon suuntaan, jolta suunnalta ryssä oli häirinnyt huoltokuljetuksiamme. Aukean takana sillä suunnalla olevalla mäellä ryssän miehitystä, tuli ilmoitus. 10,30 lähti vänr. Aranto ottamaan yhteyttä maj. Kilpeläiseen. Änkilänsalo viime l:stä 1600 m etelään olevan talon luona 1 hv.
Klo 11,18 alkoi ryssän helvetillinen krh- ja tykistökeskitys asemaamme. Krh-kranaatit osuivat asemamme joka puolelle ja miehiä kaatui ja haavoittui runsaasti. Onneksi ei ryssän tykistö osunut asemaamme, vaan tuli vähän lyhyitä ja vähän pitkiä, mutta sirpaleet lentelivät kyllä joka puolelle. Ellei pataljoona olisi kaivautunut niin hyvin, olisivat tappiot varmaan olleet hirveät.
Mm. vänr. Ollilan joukkueen kohdalle ampumahautaan osui krh-kranaatti ja 4 miestä kaatui ja 1 mies haavoittui. Vänr. Laurila, joka oli noussut seisaalleen ampumahautaan ja käskenyt miehiä painumaan mahdollisimman alas sai silloin tykin kranaatin suuren sirpaleen läpi rintansa ja kaatui heti. Vänr. Paatela sai myös kranaatin sirun selkäänsä haavoittuen, vänr. Konttinen haavoitui käsivarteen.
Klo 12,45 tuli kauan kaivattu ruoka, jota oli lähdetty tuomaan jo klo 4,30, mutta suuntauraa myöten raskaat tonkat kantaen yli 10 km vaikeata maastoa oli vienyt aikaa. Viimeksi oli syöty vuorokausi sitten. Patl:n huoltoporras oli Änkilä Ä:n kohdalla. Sieltä ruoka tuotiin hevosella rajalle, josta kantaen joukoille. JSp oli rajanpinnassa,
Yksi pst-kivääri oli mennyt kranaatin sirusta rikki ja kapt. Palo käski adjutantin hakemaan pst-kiväärin maj. Kilpeläisen komentopaikan läheltä pist. 103 pohjoispuolelta. Matkalla tavattiin vänr. Salo, joka oli aikaisemmin lähetetty hakemaan samaa. Pst-kivääri löytyi sovitusta paikasta ja tuotiin Palon komentopaikkaan. Samalla otti eräs maj. Kilpeläisen vänrikki yhteyttä kapt. Paloon.
Klo 15,04 alkoi ryssien raju hyökkäys krh valmistelulla asemaamme vastaan. Hyökkäys torjuttiin krh, kk, pk ja kivtulella. Kun vihollisen painostuksesta ei alkanut tulla loppua, pyydettiin tykistön tulta. Lähimpään ryssän asemaan oli matkaa korkeintaan 120 m, jossa sijaitsi ensin 2 valtavaa hirsibunkkeria, joihin ei 3″ kranaatit vaikuttaneet mitään. Omat miehet komennettiin ampumahautojen pohjalle ja tulenjohtaja luutn. Portin ammutti tykillä ryssien asemaan aivan vastapäätä asemiamme niin että omat sirpaleet lensivät omien ampumahautojemme yli. Ryssät tulivat paljon hiljaisemmiksi.
Kaivautuminen
Ampumahautoja kaivettiin lisää ja osaksi katettiin krh-kranaatteja varten.
Klo 18,30 adjutantti meni 5 K:n ampumahautaan, kapt. Fröberg koetti nukkua pesäkkeen pohjalla. Klo 21,15 taistelulähetti haki adjutantin komentajan puheille. Sillä aikaa oli tullut taist.osasto Tiikerin uusi käsky (N.o 264/III/sal., liitteenä). Hyökkäystä jatkettava, panssarivaaran takia oli osastolle alistettu yksi tyk.joukk, joka piti hakea Pajarin aukeiden itälaidasta. Tehtävä uskottiin adjutantille.
Klo 21,20 adjutantin raportti:
Adjutantti + 4 miestä lähti matkaan. Suuntauran varrelta katseltiin mahdollisia polkuja, joita myöden voisi hv-tykkiä kuljettaa. 22,00 aikaan kuultiin ”Savimonttujen” suunnastaankaraa taistelun melskettä. (Ryssä oli taas yrittänyt, torjuttu). 23,45 yhteys maj. Kilpeläiseen, kompp. Otavaan Änkilänsalo Ä:stä n. 2 km etelään. Säkkipimeä, päätin luutn. Otavan kehoituksesta odottaa aamun valkenemista.
Yöllä 2,00 vih.partio avasi tulen kom.paikkaan. Lähdin ottamaan yhteyttä maj. Kilpeläisen komentopaikkaan, josta sain tietää tyk.komppanian olevan tulossa sinne. Samalla sain tietää maj. Kilpeläisen patl:n hyökkäyksestä Änkilänsaloa kohti.
Tykkikomppania tuli, mutta oma kk oli ampunut kompp.päällikön ja taistelulähetin aamuhämärässä, kun tunnussana oli vähän viipynyt. Sain puh.yhteyden kapt. Paloon. Joukkueen johtajan luutnantin pyynnöstä antoi maj. Kilpeläinen ryhmän miehiä saattamaan.
Täysi ammuskuorma ja tykki perässä (’a 500 kg) oli niissä olosuhteissa vallan liikaa 1 hevoselle. Tietä raivaten, tykkiä työntäen saavuimme rasittavan matkan jälkeen asemaan klo 8,00.
Yöllä 2-3.8. oli ollut molemmin puolista kiv., kk- ja tykistötulta. Komppanian paikat samat, paitsi osa 6. K varmistamassa oikealta ja piste 103 suunnassa.
u au m
Kaat. 1 1 9
Haav. 2 4 22
Kad. 1
3.8.
Klo 6,00 ryhmittyi patl. hyökkäystä varten Syrjäkosken tienhaaraan. 6K. (Vasko) tuli edetä oikealta 1,5 km tienristeyksestä kaakkoon maantien yli ja sitten tavoitteeseen. 6K. vahvistettu 2 KK:lla ja pst-kiväärillä. Vasemmalta 7K. (Airio) aukean laitaa pitkintienhaaraan. 5K. (Fröberg) jäi asemaan varmistamaan. Vihollisen vastus oli kuitenkin liian voimakas (hv:t liikkuivat tiellä). Oikealla saatiin selville miinakenttä ja vasemmalla 7K. jäi asemiin aukean reunaan ja myöhemmin miehitti kapean kannaksen. Tilanne selviää oheisesta peitepiirroksesta.
Klo 8,00 palasi luutn. Kalanto, oli ollut ottamassa yhteyttä maj. Kilpeläiseen. Klo 8,30 meni tykkijoukkueen johtaja katsomaan vänr. Arannon kanssa asemaa tykistölle. Ei mennyt tarpeeksi nopeasti ampumahautaan edessä ja sai kuulan otsaansa ja kaatui heti. Aamupäivällä jokunen pieni krh-keskitys ja kivääritulta.
Klo 14,00 kompp. päällikkö puhutteluun ja neuvottelemaan tilanteesta. Mistä kautta voitaisiin hyökkäystä jatkaa, partioilla selvää asiasta.
Klo 15,08 kova krh-ryöppy asemaamme ”Savimontuilla”. 2 kaatunutta ja useita haavoittuneita. Haavoittuneiden kantaminen oli äärettömän raskasta ja vaati vähintäin 6 stm. paaria kohti. Matka n. 10 km. Jääkärijoukkue ja Kss-ryhmä oli melkeimpä yksinomaan näissä tehtävissä.
Klo 17-18 aikaan miehitti 6 K. (Vasko) uudet asemat patl. oikealla ja oikealla edessä. Samaan aikaan 7 K. vasemmalla paransi asemiaan ja jäi sinne yöksi.
Klo 19,00 kuului kovaa taistelun melskettä pist. 103 suunnalta ja kuulia tuli kovasti myös 6 K:n asemaan, josta kuultiin myös hyökkäysvaunujen jyrinää. 1 mies kaatui.
Klo 22,00 sai luutn. Vasko tehtäväkseen tiedustella ja valmistella hyökkäystä ”Valkoisen talon mäkeen”, joka on 1,5 km Syrjäkosken tienhaarasta kaakkoon. 6 K. sai vänr. Lehtisen johdolla vahvistetun 3 KK. Yöllä taas ajoittain kiivasta tulta ”Savimontuilla”. Yöllä myös satoi, ja sade liuotti savimontut melkeimpä mahdottomiksi oleskella.
Kaat. – 1 7
Haav. – – 13
4.8.
Klo 2,00 puhuttelu hyökkäystä varten ”Valkoisen talon mäkeen”. KK;t ja 1 joukkue varmistivat ”Savimontut”. 6 K. oikealla ja 5 K. vasemmalla hyökkäävät, 7 K. irroittautui myöhemmin ja liittyy mukaan.
Klo 2,30 lähti luutn. Kalanto katsomaan ammuttua hyökkäysvaunua, jolloin häntä kohti ammuttiin sieltä laukaus. Hv:n 3. mies oli takana vielä hengissä, joten käsikranaatti heitettiin sisään, jolloin ryssä hiljeni, mutta hv tykin ammukset räjähtelivät vähän päästä aina klo 6 asti.
Klo 2,35 lähti esikunta komppanian ryhmityspaikalle. 6 K. edellä edettiin aukean reunaan. Luutn. Vaskon lähettämä partio vetäytyi taaksepäin saatuaan kk- ja kivääritulta. 6 K. vedettiin myös vähän taaksepäin turhien tappioiden välttämiseksi. Oikealta oli lähetetty kuitenkin vänr. Pourun joukkue ja vasemmalta vääp. Erkkilän vahva partio, joka taitavasti ja rohkeasti johdettuna valtasi mäen vänr. Pourun joukkueen avustaessa oikealta. Vääpeli Erkkilä heilutti hattuaan ja huusi: ”Mäki on vapaa”! Ryssät olivat lähteneet karkuun. Patl. komentaja käveli edellä, 6 K. perässä ja jonkun ajan kuluttua 5 K. saapui mäelle, joka miehitettiin.
Talon edessä oli kapt. Palo, kaikki esikunnan upseerit sekä luutn. Vasko, silloin pisti rappujen vierestä pienestä aukosta esiin konepistoolin piippu. Korn. Heinola oli lähellä ja tempasi piipusta kp:n pois, jolloin aukosta ilmestyi tähtipistooli. Suomalainen kp-mies päästi sarjan ja stm. Kosonen heitti käsikranaatin sisään. Kuului useita perättäisiä räjähdyksiä. Rappusten alla oli ryssän luutnantti, joka meinasi onnistua tuhotyössään, mutta nopealla toiminnalla selviydyttiin vaurioitta.
Klo 6,00 saapui 7 K. paikalle ja miehitti ”Valkoisen talon mäen”. 6 K. käskettiin lepäämään. Vänr. Lehtisen KK:t ja pst-kivääri mäelle myös asemiin, sillä tietä myöten voi tulla hv:t sekä lounaasta, että luoteesta. Mäen reunaan maantielle päin olivat ryssät kaivaneet hyvät hv-esteet.
5 K. sai tehtäväkseen haravoida maaston Kokkolanjoki – maantie Syrjäkoskelle asti. Joukkue Varho sai voimakasta tulta Syrjäkoskelta päin. Luutn. Varho haavoittui ja joukkue palasi takaisin, muu osa sai myöskin tulta Syrjäkosken tienhaara-aukeiden itälaidasta.
Klo 7,30 kapt. Palo ja luutn. Kalanto lähtivät tarkastelemaan ryssän asemia ”Savimonttuja” vastapäätä tielle itäänpäin. Ryssiä oli tulossa Änkilänsalosta tietä pitkin. Yllämainitut koettivat huutaa ryssiä antautumaan, mutta turhaan. Pienellä joukolla he karkoittivat ryssät Änkilänsaloon päin.
”Savimontuilla” alkoi tulla luoteja Änkilänsalon suunnasta, josta myös ryssä ryhtyi hyökkäämään. Onneksi saapui juuri heikkoa varmistusta vahvistamaan III/5K (Halla-Seppälä) + 1 kk-joukkue (Sundblom), joten hyökkäys torjuttiin.
Klo 8,30, kun oli odotettavissa hyökkäys Syrjäkosken suunnasta, sai 6 K. käskyn mennä ”Valkoisen talon mäkeen” ja 5 K. miehitti ”Savimontut”. Klo 10,00 alkoi sataa kovasti ja olo savisissa ampumahaudoissa veden ja liejun seassa alkoi käydä tukalaksi. Klo 14,00 saatiin ruokaa, muonantuojat aivan märkinä. 15,30 miehitti 6 K. ”savimontut” ja vapautti 5 K:n.
Klo 16-18 keskityksessä kaatui 4 miestä ja 3 haavoittui, ilmoitti Vasko.
7 K. varmistamassa tienhaarasta etelään n. 1,3 km purolinjalla Kokkolanjokeen asti. Koko iltapäivän satoi rankasti, miehet kastuivat aivan märiksi. Komentaja lähetti adjutantin järjestämään takaa telttoja, tupakkaa, ruokaa ja tunnussanat sekä vääpelit eteen huoltamaan komppanioita. Sateessa lähti 3 miestä ja ryssän vanki sekä adjutantti oikaisemaan suorinta tietä huoltoportaaseen, mutta joutuivat ryssän pk, kiv. ja krh-tuleen, josta vain hämärä pelasti. Vanki tuli perille JSp:lle. Teltat, tupakat tulivat Pajarin aukeiden laidasta asti.
5.8.
Aamuhämärissä käski adjutantti kuormaston liittyä mukaan, joten ruoka saatiin nyt ensi kerran ajoneuvoilla joukoille klo 9,00 juuri ennen hyökkäystä Pirunvuorelle.
Huolto muuttanut päivän kuluessa Änkilänsalon tien varteen n. 1,5 km rajasta Simpeleelle päin.
Oli tullut käsky maj. Kilpeläiseltä (III/JR 57 ns. Ikaalisten pataljoonan komentaja):
”Kapteeni Palo ( II/JR15 komentaja),
1. Valkaman käskystä minä otan vastaan asemat lohkollasi tänään klo 22,00 mennessä (käsky tulossa)
2. Vaihdon jälkeen on Sinun pataljoonasi marssittava Karjalan Työlaitokselle aikaa hukkaamatta.
3. Otettava yhteys JR 15 komentajaan p.103:ssa ta ellei saa yhteyttä tähän, niin saavuttuaan Karjalan Työlaitokselle otettava yhteys Hersalon (15. divisioonan komentaja) komentoportaaseen Huiskunniemi H:ssa.
Kilpeläinen.”
Taisteluosasto Tiikerin käsky liitteenä N:o 276/III/3 sal.
Klo 22,00 majuri Kilpeläisen pataljoona oli miehittänyt asemamme ja rintamavastuu siirtyi hänelle.
Klo 24,00 pataljoonan piti olla matkalla Karjalan Työlaitokselle, mutta matkaa ei voitu jatkaa pisteen 103 sivuitse, sillä edessä oli ryssien vahva tukikohta Pirunvuori, n. 1 km pist. 103:sta kaakkoon. Pataljoona yöpyi metsään, oli kylmä yö.
u au m
Kaat. – 1 3
Haav. 1 1 6
Taisteluvahvuus:
Esikunta 4 + 1 + 5
5 K. 3 + 13 + 94
6 K. 5 + 18 + 130
7 K. 4 + 17 + 64
8 K. 4 + 15 + 81
Pataljoonan yöpymispaikka n. 1 km pisteestä 103 koilliseen aukean takana metsässä.
Piste 103:n (Pirunvuoren) taistelu.
5.8.
Kapt. Palo ja vänr. Aranko olivat yön rykmentin komentopaikassa käskyjä noutamassa ja hyökkäystä valmistelemassa.
Klo 5,00 pataljoona valmistautui etenemään.
Klo 7,00 kapt. Palo saapui rykmentistä ja selosti hyökkäyssuunnitelman sekä antoi käskyt. Pataljoonan tehtävä vallata ns. Pirunvuori. Pirunvuori on (Simpele 1:100000) pist. 103 kaakkoon n. 1 km nelikulmaisen aukion itäpuolella oleva ryssien erittäin vahvasti varustama mäki.
Tykistövalmistelun jälkeen hyökkää etulinjassa oikealla 6.K, vasemmalla 7.K, toisessa linjassa 7.K:n takana 5.K. Painopiste on vasemmalla. I patl. tekee valehyökkäyksen eteläsuunnasta (Hyökkäyskäsky ja tykistön maalit hävisivät kapt Palon mukana)
Klo 9 saapui ruoka ja komppaniat söivät. Patl. komentaja ja kompp. päälliköt maastotiedustelussa. Ruokailun jälkeen kompp. päälliköt tarkastivat komppaniansa ja pian alkoi ryhmittyminen. Komppaniat olivat ryhmittyneet piirroksen osoittamalla tavalla hyökkäysvalmius asemiin.
Etulinjassa 6.K oikealla ja 7. K vasemmalla, toisessa linjassa 5. K 7:K:n takana. 8.K:n kk:t olivat ensimmäisen kukkulan vasemmalla puolen asemassa valmiina avaamaan tulen.
Klo 10,40 tykistövalmistelu: Pirunvuorella ja sen kaakon puolella olevan suorakaiteenmuotoisen aukean laidassa oleviin maaleihin ampui tykistö kuhunkin 3 min. ajan, jotkut maalit vielä uudelleenkin lauloivat taas edessä ja räjähtelevät luodit pitivät hirvittävää rätinää. Patl. komentopaikka Palokukkulan lounaislaidassa.
7. komppania näytti menevän liiaksi vasemmalle ja komentaja pelkäsi sen joutuvan omaa kk-tuleen. Adjutantti sai tehtäväkseen käskeä oikealle. Adj. tapasi kukkulan juurella äärimmäisenä vasemmalla etenevän joukkueen johtajan luutn. Ratasmaan, jolle antoi käskyn. Ilmoitus kapt. Palolle. Vänr. Lahdenranta kävi 6. K:n suunnalla ottamassa selvää etenemisestä. Hyökkäys hidastunut.
Erittäin kovan tulen alla etenivät etulinjan komppaniat painanteen pohjalle ja alkoivat nousta Pirunvuorelle. Haavoittuneita tuli ja tuotiin runsaasti suuntauralle. Luutn. Vasko tuli ilmoittamaan oikealta, että eteneminen on estynyt ryssän voimakkaan tulen vuoksi ja että 1 kk:n paikka voidaan määrätä. Kapt. Palo käski 1 kk:sta välittämättä painua päälle vain, sillä luutn. Airio (7.K) etenee vasemmalla. Luutn. Vasko lähti heti paikalleen. Luutn. Ratasmaa tuli jalkaan haavoittuneena.
Kapt. Palo käski 5.K:n iskeä vasemmalta seuraten komppaniaa hyökkäykseen. 7.K oli päässyt piikkilankaesteille, joita kompp.päällikkö luutn. Airio oli ryhtynyt rohkeasti särkemään kenttälapiolla, jolloin hän kaatui.
Kapt. Palo pääsi tien yli johtaen miehiä loppurynnäkköön, mutta sai silloin kk tai pk sarjan keskiruumiiseensa ja haavoittui vaikeasti. Pk-ampuja Toivo Kaunismäki koetti siirtää komentajaa taaksepäin, mutta kapt. Palo kaatui hänen käsivarsilleen. – Urhoollisen upseerin sankarikuolema.
Oikealla oli 6.K:sta vääpeli Erkkilä ja joukkueensa miehiä jo käsikranaatein bunkkerien kimpussa Pirunvuoren päällä, samoin Pourun joukkueen miehiä. Silloin teki ryssä vastaiskun uraata huutaen komppanioiden väliin ja oikealle siitä, jolloin Pirunvuoren päällä olleet miehet vetäytyivät peläten jäävänsä mottiin. Samoihin aikoihin alkoi vetäytyminen myös vasemmalla.
Haavoittuneita oli paljon ja adjutantti oli 7.K:n kaistalla järjestämässä haavoittuneiden evakuointia, kun miehiä alkoi vetäytyä. Kysyttäessä miehet vastasivat, että on käsketty vetäytymään Palokukkulalle ja ilmoittivat samalla patl. komentajan ja luutn. Airion kaatuneen. Adjutantti kiiruhti komentopaikalle, jossa olivat ratsumestari Nykänen, joka lähti taakse kokoamaan miehiä, sekä vänr. Aranto. Oikealla olivat haavoittuneet luutn. Vasko ja vänr. Ollila.
Kapt. Fröberg oli mennyt Palokukkulan koillispuolelle, sanoi vänr. Aranto. Komentopaikasta oikealle kallion kupeelta kuului liikettä. Vänr. Aranto ja adjutantti menivät katsomaan ja näkivät ryssiä. Molemmat heittivät käsikranaatit ja adjutantti järjesti pk:n ampumaan vähän taaempaa. Ryssien kiilan kärki oli päässyt näin kauaksi patl.kom:n ja 1 kompp.pääll:n kaaduttua ja toisen jouduttua haavoittuneena pois ja pataljoonan ollessa siis hetken ilman johtoa. Tulta saatuaan ryssät vetäytyivät. 7. ja 5.K:n upseereita oli tullut myös alhaalta vasemmalta Palokukkulalle.
Adjutantti kutsui upseerit kokoon ja lyhyen neuvottelun jälkeen sovittiin, että jokainen upseeri ottaa parikymmentä miestä ja asettuu asemiin Palokukkulalle, järjestyksessä oikealta luutn. Halla-Seppälä, luutn Setälä, vänr. Närvä ja vänr. Lehtinen. Joku mainitsi, että kk:t ovat irroittautuneet. Adjutantti lähti ottamaan selvää vänr. Arangon jäädessä kom.paikkaan. Adj. tapasi luutn. Kalannon vasemmalta ja ilmoitti asian, 1 kk-joukkue oli irroittatunut, Luutn. Kalanto määräsi takaisin ja siirsi äärimmäisenä vasemmalta 2 kk oikealle maantien suuntaan.
Luutn. Kalanto ja adjutantti lähtivät Palokukkulan koillispuolta Pirunvuorelle päin ja tapasivat kapt. Fröbergin suuntauralla ottamassa puh.yhteyttä eversti Virkkiin. Adjutantti ilmoitti tilanteen ja kapt. Fröberg ilmoitti ottaneensa johdon käsiinsä sekä puolustukseen asettumisen. Paikalla olivat myös ratsumestari Nykänen sekä luutn. Kalanto.
Omat hävittäjät tekivät syöksyjä ampuen kk:lla ryssien asemia Pirunvuorella.
Komentopaikka siirrettiin maantien toiselle puolelle.
Eversti Virkki oli lähettänyt 3 pst. tykkiä, joilla samoin kuin pst.-kiväärillä ja kk:lla varmistettiin maantie molempiin suuntiin. Ratsumest. Nykänen ja vänr. Pääkkö varmistivat vielä maantiestä Palokukkulalle.
Klo 13,00 koko pataljoona, vaikkakin paljon pienentyneenä, oli puolustuksessa. Lääkintähenkilöstö tutkimassa taistelumaastoa ja etsimässä mahdollisia haavoittuneita ja kaatuneita.
Klo 14,15 antautui vangiksi 2 sotamiestä ja 1 musiikkikapteeni, joka ilmoitti ryssän saaneen tarpeeksi ja vetäytyvän Elisenvaaran suuntaan klo 16,00. Vangit toimitettiin rykmenttiin ja järjestettiin pataljoona, joka ankaran taistelun jälkeen kaipasi kaikkea huoltoa. Suoritettiin ampumatarviketäydennys.
Luutn. Halla-Seppälä määrättiin 5K:n päälliköksi,
Varustus tarkastettiin ja osaksi vaihdettiin. Teltat pystytettiin tulotien varteen metsikköön niitä varten, joiden ei tarvinnut olla vartiossa. Raskaat tappiot tahtoivat väkisinkin painaa mieltä.
u au m
Kaat. 3 5 24
Haav. 4 7 55
Marssi Karjalan Työlaitoksen kautta Huiskunniemeen
6.8.
Klo 7,30 vänr. Pere tiedustelussa kuormastoa varten Karjalan Työlaitoksen suuntaan. 7. komppania jäi ratsumestari Nykäsen johdolla varmistamaan, sekä puhdistamaan ja kokoamaan sotasaalista. Samoin 6. komppania.
Klo 11,00 lähti pataljoona marssille Karjalan Työlaitokselle. Tst. osat kulkivat pist. 103 ja Pirunvuoren välitse ja liittyivät Rykmentin esikunnan marssiin. I patl. marssi edellä. Pataljoonan kulkema reitti selviää peitepiirroksesta, II/JR15 kulkema matka. Karjalan Työlaitokselta käännyimme lounaaseen pist. 28 kautta Huiskunniemen kansakoulun läheiseen maastoon, johon yövyimme.
Klo 19,10 taisteluosat perillä. Marssi hidasta, koska ryssä oli miinoittanut tien ja miinat täytyi poistaa. Pataljoonan huolto lähti Pajarin tietä klo 14,00. Pajarin kohdalla saivat kranaatteja, jolloin 1 mies kaatui ja 1 mies haavoittui sekä 1 hevonen menetettiin. Marssi jatkui Salokylän kautta ja perillä Huiskunniemessä oltiin klo 20,35.
u au m
Kaat. – – 2
Haav. – 1 2
7.8.
Klo 7,25 5. komppania (Halla-Seppälä) + kk:n puolijoukkue (Sundblom) alistettu III patl:lle. Klo 7,50 2 ryssän hävittäjää pudotti pommeja ja ampui kk:lla leirialueelle, ei tappioita. 8,50 patl. sai lähtökäskyn paitsi huolto.
Leiriytyminen
Klo 9,45 lähti pataljoonan loppuosa (kom. ja kss.ryhmä, viesti- ja kk.joukk.) seuraamaan rykmentin komentajaa. Marssi kulki metsää pitkin (1:100000) Uusikylän kautta, Kokkolajoen yli Kuoksjärven ”Kuoks”-kohdasta kolmentien risteykseen (Alho – Käräjämäki – Hiitola). Matkan aikana satoi rankasti.
Tietä Alhoon etenevät joukot saivat kosketuksen viholliseen, ei päästy heti eteenpäin. Suoritettiin majoitustiedustelu rykm. esik. varten. Rykmentin komentopaikka 500 m kolmen tien risteyksestä Käräjämäen suuntaan, 300 m maantiestä kahden kallion välisessä painanteessa, johon rakennettiin havumajat ja ympäristö varmistettiin.
Klo 23,00 saapui ruoka. Yö sateinen. Yöllä tykistötoimintaa Hiitolan suunnalla.
u au m
Haav. – – 2
8.8.
Ilma pilvinen. Ryssä ampui häiritsemistulta.
Klo 10,15 käsky vänr. Arannolle lähteä varmistamaan Käräjämäen tien suunnassa mukana kss-ryhmä + 4 miestä krh:sta (vaihtaa varmistuksen luutn. Puukon kanssa). 12,45 saapui ruoka. 15,30 majoitustiedustelu 6. ja 7.komppaniaa varten Käräjämäen suunnassa. 16,00 kaivettiin leirialueelle sirpalekuopat. 20,00 Ruokailu. 20,45 saapui Ajp ja tst.kuormasto vänr. Peren johdolla Huiskunniemestä.
Klo 21,15 saapuivat 6. ja 7. komppaniat Pirunvuoren puhdistuksista ja ohjattiin leirialueelle. Sotasaaliina oli saatu mm. runsaasti viestikalustoa, akkumalaattoreita, radiolamppuja 3 suurta laatikkoa, pst.tyk., raskaita krh heittimiä, ajoneuvoja runsaasti ja 34 hevosta.
Yö rauhallinen, oma tykistö ampui häiritsemisammuntaa. Ryssät polttivat Elisenvaaraa ja Hiitolaa.
9.8.
Klo 6,00 ruokailun piti tapahtua, ei tullut. Vänr. Pere sai käskyn siirtää rintama-ajoneuvot Alhon tien suuntaan sivutietä pitkin. 9,00 huolto muuttanut Kuoksjärvelle.
Klo 9,15 ruoka saatiin tievaikeuksien vuoksi vasta nyt.
Klo 13,00 lähtivät kk-kuormaso, rintama-ajoneuvot, krh luutn Kalannon johdolla Rahkolasta tietä Perosaukean itäreunaa Pitkäpelto o:sta 150 m koilliseen olevan tien ja polun risteykseen. Klo 14,00 pataljoona lähti kapt Fröbergin johdolla III patl. suuntauraa myöten samaan paikkaan. Jääkärikomppania Puukko, esikunta, viestijoukkue suuntauralla, oikealla 6.K ja vasemmalla 7. komppania. Lähellä tien ja polunristeystä tavattiin 5.K, joka palautettiin pataljoonan yhteyteen.
5. komppanian raportti: 7.8. lähti 5. komppania III patl:n kärjessä etenemään metsän kautta Uusikylä – Kuoksjärven kohdalta kolmentien risteyksen itäpuolelle, jossa olimme yön asemissa varmistuksessa Kuoksjärvi i:n pohjoispuolella. 8.8 klo 13,30 palasimme kolmentien risteyksen kautta maantietä pitkin Käräjämäen suuntaan n. 1,5 km, josta aukean reunaa seuraten koillista kohti lähelle maantietä. Suunta muutettiin kaakkoa kohti ja etenimme Alhon eteläpuolella rautatien ja maantien risteyskohdan maastoon, johon asetuimme asemaan klo 19,00. Välillä saatiin 2 vankia, kapt. ja luutn. Asemassa heikkoa laukausten vaihtoa. 9.9. luovutettiin asema III patl:lle ja palattiin takaisin II patl:n yhteyteen. Tappiot, 1 mies haavoittui.
Klo 16,00 tavoite saavutettu ja leiriytyminen alkoi, teltat kaivettiin, samalla sirpalekuopat.
Klo 18,00 Ruokailu. Tuli käsky; patl. alistettu III pataljoonalle. 23,10 siirrettävä patl. pisteestä 88 300 m luoteeseen käytettäväksi minne suuntaan hyvänsä. Täytyy olla paikalla 10.8. klo 5,00 Kapt. Fröbergin oltava puhelimen ääressä samaan aikaan. Suunnittelua 24,00 asti.
Hyökkäys Alhoon
10.8.
Klo 2,00 yksiköt herättävä, oltava lähtövalmiina klo 3,45. Klo 2,30 yksiköiden päälliköt puhuttelussa. 3,00 Suuntauramerkitsijät vänr. Salon ja Arannon johdolla. Ura kom.paikasta suunta 16.50 600 m, sitten 21.75 500 m. klo 4,00 II pataljoona ryhmittyneenä odotusmaastossa. 4,40 komentaja, adjut.,luutn. Puukko, korn. Heinola. kapt. Pitkäsen komentopaikassa. Kapt. Pitkästä ei tavattu. Klo 6,00 tuli ilmoitus kapt. Pitkänen saavuttanut Alhon, joka oli tyhjä.
Klo 5-7 kapt. Fröberg otti yhteyttä Pitkäseen ja ev. Virkkiin. Klo 7,45 pataljoona sai oman tehtävän ja jatkoi marssia Alhon eteläpuolitse Hämäläisenlampi – Kankaanlampi kannaksen kautta etelään (1:20000). Marssijärjestys käy selville oheisesta peitepiirroksesta.
Klo 8,45 radanpohjaa edetessä saatiin tulta edessä olevalta Kellomäeltä. 8,50 luutn. Puukko ilmoitti; ”Ryssiä mäellä”, ei ollut lähettänyt partiota. 9,00 komentaja käski ratsumestari Nykäsen lähettämään partion = 1 ryhmä kiertämään vasemmalta Kellomäkeen. Luutn. Puukko partio Niemimäkeen ja lännestä käsin santakuoppaan. 9,20 oikealle ilmestyi miehiä, otettiin selvää. I pataljoonan miehiä olivat. Ratsumestari Nykäsen partio palasi vasemmalta, oli saanut tulta Kellomäeltä. 9,25 komentaja käski ratsumestari Nykäsen lähettämään 1 joukkue (Närvän) puhdistamaan Kellomäki. 10,00 kuului tulitaistelua Kellomäeltä. 10,15 vänr. Närvä ilmoitti, jyrkkä kallioseinä edessä, ryssät heittäneet käsikranaatteja. Klo 10,23 luutn. Halla-Seppälä sai käskyn 5. komppanialla puhdistaa Kellomäen vasemmalta talon ja tien suunnasta.
Klo 11,00 kapt. Fröberg lähti ottamaan takaapäin yhteyttä ratsumestari Penttilään. 11,30 kuului Kellomäestä kiivasta tulta ja suomalaisten rynnäkköhuuto.
Klo 12,00 tuli ilmoitus: Luutn. Halla-Seppälä kaatunut ja luutn. Kumpulainen haavoittunut, miehet pitävät aseman mäen vasemmalla reunalla, ei johtajaa. Luutn. Kalanto pani pataljoonan liikkeelle ja antoi käskyn jääkärikomppanialle mennä oikealta mäelle. Klo 12,12 sai vänr. Aranto (esik.k:sta) tehtäväkseen ottaa johdon vasemmalla.
Klo 12,23 6. komppania eteenpäin luutn. Kalannon käskystä. Alik. Raiskio otti yhteyttä III patl:sta. 12,30 kapt. Fröberg tuli takaisin. 7. kompp. eteenpäin kapt. Fröbergin käskystä.
Klo 12,08 Kellomäki vallattu ja varmistettu. Oheisesta peitepiirroksesta käy ilmi liikkeet ja varmistus.
Klo 13,10 kapt. Fröberg ilmoitti puhelimella I pataljoonan komentopaikasta rykmenttiin taistelusta ja tilanteesta. Luutn. Halla-Seppälä vei komppaniansa rohkealla rynnäköllä mäelle ja oli juuri ja juuri saavuttamaisillaan nopean voiton, kun rintaan osunut kuula katkaisi sankariupseerin kaaren.
Ylikers. Lauri Heinilä ja Onni Heihola juhlivat hyökkäyksen loppuun. Ryssien painuessa pakoon ehti paikalle myös vänr. Aranto. Ryssiä oli kaatuneina Kellomäen itäpuolella yli 30. Toisten vankien kertoman mukaan oli ryssiä ollut mäessä 400, toisten 350 kpl.
u au m
Kaat. 1 2 4
Haav. 1 1 4
Uusi tehtävä.
Klo 14,00 sai kapt. Fröberg käskyn edetä Ruiponlampi viime i:stä n. 200 m kaakkoon olevan talon luota lähtevää tietä (kaakkoon) tavoitteena Kyläjärven maasto, joka miehitettävä, varmistettava ja pidettävä hallussa. Puh. yhteys kytkettävä Kellomäen eteläpuolella olevaan rykm. keskukseen heti keskukseen saavuttua. Tyk kom. Rintala ilmoitti ”Sorakuoppaan” saapuvan kapt. Vintterin tulenjohtueineen tukemaan patl:n etenemistä. Saatiin täydennystä vänrikit Salonen ja Pyökäri sekä kokelas Lisko. Kun vihollisesta ei siinä suunnassa ollut mitään tietoa, ei pataljoona voinut nojata maastollisesti eikä omiin joukkoihin, vaan täytyi työntyä vihollisen sisälle, niin otettiin partiomenetelmä käytäntöön.
Ratsumestari Penttilä vaihtoi Kellomäen ja Sorakuopan varmistuksen. Jääkärijoukkue alistettiin I pataljoonalle.
17,00 tuli ruoka. Klo 17.35 pataljoona lähti marssille. Tulivoimaiset partiot etenivät molemmin puolin kylätietä hallitseviin maastokohtiin ja varmistivat pataljoonan etenemisen liittyen komppanioihinsa pataljoonan mentyä ohitse. Sitämukaa kun katsottiin tarpeelliseksi työntyi uusia partioita eteen.
Klo 21,30 oli pataljoonan etumainen komppania n. 250 m:n päässä Kyläjärven maantiestä ja asettui asemaan samoihin paikkoihin, joista seuraavana aamuna lähti hyökkäämään. -Paikat näkyvät peitepiirroksesta.
Ryssät liikennöivät maantietä molempiin suuntiin. Partiot eivät päässeet paljastumatta tien toiselle puolen. Vasemmalla sivullamme verrattain lähellä ampui ryssän tykkipatteri Alhon suuntaan ja oikealla sivulla vähän kauempana raskas tykki. Pimeän vuoksi ei voitu pikkumenestyksen vuoksi paljastaa koko suunnitelmaa, siksi patteritkin saivat olla rauhassa. 22.15 ilmoitti kapt. Fröberg tilanteesta ev. Virkille puhelimella, ev. Virkki käski siirtää hyökkäyksen aamuun. Yö oli äärettömän kylmä ja vaikka palelikin, ei tulia voitu tehdä salassa pysymisen vuoksi.
Valtiinmäen taistelu.
11.8.
Klo 4,15 Puhuttelu: H-hetki määrättiin klo 5,10. Tyk.valmistelu Valtiinmäkeen jo ennen klo 5 ja klo 5,05 uudestaan 5 min. Kyläjärvi ”K”-mäkeen (1:20000) annetaan krh-tulta. 6. komppania (Pouru) valtaa Valtiinmäen. 7. komppania (Nykänen) ottaa haltuunsa ”K”-mäen, kaivautuu ja varmistaa kk:lla. 1 kk-joukkue alistettu molemmille komppanioille. Ryhmittyminen ja eteneminen selviää peitepiirroksesta.
Klo 5,10 alkoi hyökkäys suunnitelman mukaisesti. Vasemmalla 7 K eteni hyvin tavoitetta kohti, mutta 6 K:sta ei kuulunut mitään. 5,25 luutn. Kalanto ilmoitti, ettei 6 komppaniaa näy. Kapt. Fröberg käski 5 K:sta 2 joukkuetta tulotien suunnassa eteenpäin. 5,35 luutn. Kalanto käski lähetin välityksellä rintama-ajoneuvot 7 K:n lähtömetsikköön. 6,05 pst-kivääri oikealta vasemmalle, jossa näkyy hyökkäysvaunu.
6,15 tuli ilmoitus: 6K:n ja maantien välissä on ryssiä. Samoihin aikoihin ilmoitettiin, että III pataljoona (Pitkänen) etenee tulotien suunnassa oikealla olevaa harjannetta pitkin.
Klo 7,00 vänr. Pourulta tuli ilmoitus, että Valtiinmäki on vallattu. Luutn. Kalanto lähti pyörällä valtatielle päin ja oli ajaa päin ryssiä, joita oli tiellä. Komentaja ja adjutantti seurasivat jalan perässä ja ennättivät n. 150 m:n päähän maantiestä, kun edestä tuli tulta ja vasemmalta ampui tykki suoralla suuntauksella. Luutn. Kalanto tuli pian takaisin ja ilmoitti, että vänr. Pouru on vallannut toisen, aukean oikealla puolen olevan kukkulan, eikä Valtiinmäkeä.
Klo 8,00 Krh:n ja vänr. Aranto sai hyyvillä osumilla vaikenemaan tykin, joka haittasi pahasti etenemistä. Samoin täysosumat tuhosivat ryssän täysinäisen kuorma-auton, jolla oli tuotu miehia Unkolasta päin. 5 K:n 2 joukkue pureutui kiinni maantien laitaan ja III joukkue liittyi myös mukaan hyökkäykseen. Nyt oli koko pataljoona taistelussa. Kun 5 K. eteni 7 K:n avustaessa tulella ja myös III pataljoonan liike alkoi vaikuttaa oikealla, niin ryssän vastarinta murtui. Vihollinen oli lyöty hajalle, sen pienet ryhmät harhailivat ilman johtoa metsässä.
Valtiinmäen juurella tapasi V Kosonen ryssän politrukin ja 3 aliluutnanttia, ampui heti aliluutnantit ja politrukin käytyään välillä lataamassa pistoolinsa ojassa, sillävälin politrukin ampuessa häntä useita kertoja kuitenkaan osumatta.
Klo 12,00 Valtiinmäki hallussamme ja miehitetty peitepiirroksen osoittamalla tavalla. 12,15 ilmoitus vänr. Pourulle edellisestä ja käsky pitää miehitys paikoillaan. Klo 13,50 vallattiin vänr. Lehtisen toimesta Unkolan suunnalta tullut ryssien panssariauto omaan käyttöön, autossa olijat kaatuivat kahakassa. Sotasaalista saatiin runsaasti: Panssariauto, 18 kuorma-autoa, 2 autolastia ruokatarpeita, haupitsi, johon kuului vetotraktori, ammusvaunu, etuvaunu, suorasuuntaustykki, hv-tykki, kaasunaamareita, jalkaväen aseita ja ampumatarpeita um. pienempää tavaraa.
Klo 15,15 yksikköjen päälliköiden puhuttelu. Määrättiin tukikohdat, miehitys, raskaiden aseiden paikat, majoitus, muonitus. 16,00 jaettiin täydennysmiehet 1 + 11 + 48. Klo 16,15 ruokailu.
Klo 16,30 täydennysmiesten partio luutn. Vanhatalon johdolla tuhosi ryssän partion 7 miestä.
Leiriydyttiin.
Kaat. – – 4
Haav. – 2 5
12.8.
Klo 6,30 ruoka tuli, välittömästi ruokailu. Klo 11,30 pataljoonan komentajan puhuttelu. Tilanne tehtiin selväksi. 6 K. (Pouru) lähettää tiedustelupartion 1 au + 10 miestä Unkolaan, partio jää sinne, ilmoitus patl:n komentajalle. Vahvistukseksi lähetetään 1 kk ja tehtävä muuttuu taisteluetuvartioksi. 5 K. (Setälä) partioi Paksujalan suuntaan. 7 K. (Nykänen) pohjoissuuntaan. 6 K:n partio I: Tattari pohj. – Palomäki – Tattari etel.-Peltola. Partio II Marjamäen suuntaan ja itään aukeat. 5 K:n partio I partioi Rantapenger – Kotimäki – Riihimäki.
Klo 12,00 ev. Virkki, adj. Heinonen, kapt. Rintala ym. rykmentistä kävivät komentopaikalla. 13,30 Div. kom. ev. Hersalo ym. kävi komentoteltassamme. Annettiin vieraille oikeata kahvia.
Klo 13-14 laitettiin panssariauto kuntoon ja se alistettiin kapt. Pitkäsen (III patl.) käyttöön. Klo 13,40 luutn. Vanhatalon tukikohta vaihdettiin Vitsasuon tukikohtaan.
Klo 15,10 alik. Vaskunen ilmoitti partion saavuttaneen tavoitteen, Unkola vapaa vihollisista. Partio lähetetty Mustolan suuntaan. Unkolassa on 1 joukkue + 1 kk (kevyt). Klo 16,00 palasi 6 K:n partio, tapasi III patl:n miehiä. Partio II palasi, ei havaittu vihollista.
Klo 17,30 ruokailu. 17,45 ev. Virkki soitti; Laukauksia Uusitalo – Kotimäki suunnassa, lähetettävä partio. Käsky 5 K:lle (Setälä) uuden partion, 1au + 5m, lähettämiseksi yllämainittuun suuntaan pist. 59 asti. Klo 19,20 vänr. Pouru + 1 joukkue (vahv. 40), alistettu III patl. Sipilän komppanialle, lähti tavoitteena Paksujalka – Laatokan ranta. Otettava yhteys Pitkäseen.
Pataljoonan huolto siirtynyt Hiitolan Asemakylästä länteen olevan tien varteen n. 1,5 km:n päähän kylästä. 2 saunaa oli ahkerassa käytössä koko iltapäivän.
Klo 22,45 iltapäivällä klo 17,50 lähetetty partio palasi. Pist. 59 eteläpuolella ryssiä ja Riihimäessä jotakin epäilyttävää liikettä. Vaskonen ottanut yhteyden ev. Valkaman joukkoihin ja tähän partioon. Ilmoitus edellisestä ev. Virkille.
Haav. – 1 3
13.8.
Klo 2,30 5 K:sta lähti partio Uusitalo – Puromäki – Kotimäki – pist. 59. Klo 6,45 partio palasi. Pist.59 eteläpuolella ryssiä. Puromäessä ev. Valkaman joukkoja. Kivimäki tyhjä.
Klo 7,15 valmistauduttiin mahdolliseen lähtöön. 9,30 tuli ilmoitus: Vänrikki Pourun joukkue saavuttanut Laatokan rannan Sahan kohdalla.
Klo 11,00 tuli käsky rykmentistä: II patl. siirtyy tietä Valtiinmäki – Vitsasuo – Paksujalka – Lakiinmäki L:stä länteen rykmentin reserviksi. Lähtö klo 12,00 Valtiinmäki – Vitsasuo. Marssijärjestys 5, 7, 8K, krh, viesti ja kuormasto.
12,00 lähtökäsky muutettiin: Patl.Valtiinmäen taakse sähkölinjan pohjoispuolelle. Tst-kuormasto Kyläjärvi – Paksujalka tien varteen samalle tasolle. Klo 12,10 alik. Vaskonen (vahv. 4au + 33 miestä) sai tehtävän mennä Paksujalkaan, asettaa aliupseerivartion Kyläjärven teiden risteykseen, partioida Unkolan suuntaan. Paksujalan koulun suuntaan parivartio, partioida Kivikko-ojan suuntaan.
Tiuralan taistelut.
13.8.
Klo 15,00 pataljoonan komentaja sai käskyn rykmentin esikunnassa. 16,00 lähti patl. tietä Paksujalka – Saha, jonne saavuttiin klo 16,35. Kranaatteja tuli vasemmalle.
Pataljoonan tehtävä: Otettava ensin yhteys kapt. Pitkäseen. Ensi tavoite, linja Piimälänmäki – Nehvola. 16,50 saatiin puhelimella yhteys kapt. Pitkäseen III patl.. Saatiin upseeri opastamaan suuntauraa myöten komentopaikkkaan, joka oli Tiuralan ”Ti”-mäessä. Oli aivan hiljaista ja saavuimme verrattain koossa Ti-mäkeen, jossa kapt. Pitkänen valmisteli juuri hyökkäystä. II patl. joutui suoraan hyökkäykseen mukaan.
Klo 18,45 alkoi hyökkäys, 5 K. (Setälä) oikealta rannan suunnassa, 7 K. (Nykänen) perässä. Jääkärijoukkueet oli yhdistetty jääkärikomppaniaksi (Puukko) ja alistettu III pataljoonalle tavoitteena Kunnalliskoti. III pataljoona siitä vasemmalla, I patl. maantien vasemmalla puolen. 7 K:sta 1 joukkue (Ollila) lisävarmistukseksi vasemmalle Ti-mäelle.
Ti-mäeltä tuli tieto, että ryssät nousevat mäelle. Silloin III patl:n kk-miehet painuivat taakse jättäen konekiväärinsä mäelle. Vänrikki S Lehtinen II patl:sta oli tiedustelemassa asemaa ja tarttui konekivääriin. Ryssän kärkipartio oli jo n. 30 m:n päässä. Konekiväärin suihku osui partioon, joka tuhoutui. Vänr. Lehtinen siirsi tulen takana oleviin ja antoi kk:n laulaa ja torjui hyökkäyksen kylmäverisellä toiminnallaan.
Jääkärikomppania oli päässyt Kunnalliskodin läheisyyteen heti edellisen jälkeen. Joukkue Vesanko olikin jo navettarakennuksissa saaden niistä vankeja. Tulta alkoi tulla Kunnalliskodista, Tiurala ”a”-mäestä, pist. 48 ja aukean takaa. 5 ja 7 K. olivat edenneet rantaa pitkin kuolleessa kulmassa, mutta eivät sitten päässeet eteenpäin kovan tulen vuoksi. Jääkärikomppanialta loppuivat mukana olleet patruunat. Pataljoonan taistelulähetti M Salminen kävi hakemassa niitä ja käsikranaatteja tulesta huolimatta. Liikkeet käyväy selville peitepiirroksesta 13.8.
Oma tykistö ampui pariin otteeseen maaleja Piimälänmäessä ja pist. 42 mäessä.
Klo 19,20 ampui oma tykistö liian lyhyinä omiin joukkoihin Ti-mäessä ja vaikutti hyökkäyksen pysähtymiseen. Lähtölaukaukset kuuluivat Ti-mäestä ”T” suunnasta 51.00.
Klo 19,45 kapt. Fröberg sopi ratsumestari Penttilän kanssa pist. 48 pehmittämisestä krh:lla. 19,47 Kouhin kk-joukkue varmistamaan vasemmalle Ti-mäkeen. Pst-kiväärillä ammuttu ryssän kk kirkon tornista.
Klo 19,50 tuli tieto luutn. Puukon kaatumisesta aivan lähellä Kunnalliskotia.
Klo 20,15 joukot olivat vetäytyneet Ti-mäkeen yöksi. Lähetettiin sairaankantajia ja muitakin miehiä hämärän suojin hakemaan haavoittuneita. Yöllä oma tykistö ampui kirkkoa ja häiritsemisammuntaa ja taas omia miehiäkin.
Kaat. – – 1
Haav. – 1 8
14.8.
Klo 4,00 puhuttelu ja tilanteen selostus. H-hetki klo 5,00. 7. K. etulinjassa hyökkää suunnassa Kunnalliskoti – K. ”koti”-kukkula. Jääkärikomppania puhdistaa Kunnalliskodin. 5 K. painuu sen ohi. H-20 min. tykistövalmistelu, joukot vedetään hieman taaksepäin. Omat kk:t tukevat hyökkäystä.
Klo 4,10 Lähetti oli vienyt 13.8. illaksi tarkoitetun ruoan Kurkijoelle asti harhaan, vaikka karttaan oli merkitty reitti. Kapt. Fröberg käski viedä ruoan Kekrimäki etel:n taakse odottamaan. Klo 5,30 tuli ilmoitus: 7 K. Kunnalliskodissa (sivurakennus), jääk.komppania päärakennuksen kimpussa. (Eteneminen peitepiirroksessa 14.8.-41 aamupäivällä). Kapteeni Pitkänen ottamassa yhteyttä ratsumestari Penttilään, jostakin syystä ei siellä vielä hyökkäys ollut käynnissä.
Klo 5,45 Tulipeite Ukonsaareen, jossa vihollisella on konekivääri. Ev. Virkki ilmoitti patl. Hälvän ja II patalj. olevan Sahan maastossa.
Klo 5,55 talot Kunnalliskodin ympärillä omien hallussa, päärakennus ryssillä.
Klo 5,59 lähetti ilmoitti luutn. Vanhatalon kaatuneen. 5 K (Setälä) sai käskyn hyökätä.
Kapt. Fröberg käski lähetin välityksellä ratsumest. Nykäsen vaatimaan komppanialtaan aktiivisempaa toimintaa. Tilattiin tykkitulta ryssän krh:n menoksi Piimälänmäkeen. Klo 6,13 kapt. Fröberg ilmoitti ev. Virkille: Tiurala ”u”-saarekkeessa haavoittuneita. Oma tykistö ampunut Kivelän (Ruissalon) komppaniaa. Nykänen Kunnalliskodin sivurakennuksessa, johon tulee tulta usealta suunnalta. Oikealta ei eteenpäin, kun päärakennuksesta ampuvat ryssän kk:t.
Klo 6,21 yhteys ratsumest. Penttilään puhelimella. Ilmoitus lääk.kapt. Frölander-Olfille, tarvitaan lisää paareja Sas:iin. Haavoittuneita paljon, kaikki viesti- ym:t tekemään paareja ja kantamaan Sas:iin. Klo 6,30 kornetti Heinola tähystämässä hyökkäyksen kulkua Ti-mäessä, sai räjähtävän kuulan keuhkonsa läpi, kannettiin heikossa kunnossa Sas:iin. (Luultavasti ryssän tarkka-ampuja ampui).
Klo 6,45 yhteys ratsumest. Penttilään. Ilmoitettiin Tiurala ”u”:n kohdalla haavoittuneiden evakuointi käynnissä. Luutn. Sipilän komppania + Pouru kirkon kohdalla, ei saa ampua sinne. Ammutaan Koti-kukkulaa, pist. 42 ja Piimälänmäkeä ha-maalina.
Klo 6,50 rintama-ajoneuvot Jukkamäen takana. Kapt. Fröberg yhteys luutn. Nuorsaareen, pst-tykki ja kk tulevat pois Ritomäestä Jukkamäkeen. 7,15 kranaatteja tuli aivan lähelle pellolle. 4 hevosta meni kranaattikeskityksessä rintama-ajoneuvoista. Klo 8,15 pst-tykki Ti-mäkeen, aikomus ampua Kunnalliskotia, johon ryssä pysähtynyt. Myöhemmin tulee toinen. Klo 8,40 pst-tykillä ammutaan Kunnalliskotia.
Ruokailu suoritettiin pienissä erin. Klo 8,50 vänr. Pällari pst:stä haavoittui suunnilleen samassa paikassa kuin korn. Heinola. Klo 9,00 Kirkkoniemi hallussamme. Klo 9,35 rykmentin adjutantti ilmoitti, että liekinheitinjoukkue tulee Paksujalan tienhaaraan, opas siellä klo 11,30.
Klo 10,35 kapt. Fröberg ilmoitti II Patl:n vahvuuden, 17 + 64 + 350 = 431, josta 2 + 13 + 72 alistettu III:lle pataljoonalle.
Klo 12,10 kranaatti räjähti 6 m:n päässä komentopaikasta, toinen vähän kauempana. Vänrikit Aranto ja Salo haavoittuivat niiden siruista jalkaan, lisäksi 1 au ja 6 miestä.
Esikunnan upseereista oli jäljellä vain komentaja ja adjutantti.
Klo 13,40 liekinheitinjoukkue ryhtyi toimintaan. Stm. V Kosonen ohjasi sen Kunnalliskotiin ja oli heittämässä kasapanoksia ja käsikranaatteja ikkunoista sisälle. 13,50 saapui ruoka. Klo 15,00 Kunnalliskodin päärakennus vallattu liekinheittimin ja käsikranaatein. Kp-ampujat avustivat ja varmistivat. 1 aliupseeri ja 2 miestä haavoittuivat 8 K:sta kranaatinsiruista.
Klo 15,45 kapt. Fröberg ilmoitti ev. Virkille: 30 ryssää purkautui Kunnalliskodista pellonojiin, mutta suolattiin kp:llä.
Klo 16,00 krh ampunut eläviä maaleja, tulenjohtaja edessä tähystänyt. Pataljoonan komentajat Fröberg ja Pitkänen suunnittelivat etenemistä. Klo 16,30 ryssän krh-keskitys asemaamme, haavoittui 1 au ja 1 stm. 16,50 ilmoitus ratsumest. Nykäselle, että vetäytyy Kunnalliskodin suojiin, oma raskas alkaa ampua, voi olla sirpalevaikutusta. 17,00 taas ryssän kranaattikeskitys.
Klo 17,30 ryssä ampui komentopaikan yli it-tykillä suorasuuntauksella niin, että pienemmät puut heiluivat. 18,20 Setälä miehittää koko komppanialla Marjamäen ja Jukkamäen. 19,00 ryssän kiivasta ammuntaa it-tykillä asemiimme.
Klo 19,30 puolustus järjestetty, tukikohdat sovittu, samoin tykistön sulut. Puolustus peitepiirroksessa 14.8.-41 iltapäivällä.
Kaat. 1 1 10
Haav. 3 8 42
15.8.
Klo 4,25 vänr. Kouhi ilmoitti: Ryssiä tulee Tiurala ”u”-saarekkeeseen. Adjutantti lähti järjestämään krh-tulta. Tykistön ja krh:n tulenjohtajat paikoilleen. Todettiin liikettä myös pist. 48 ja sen takamaastossa. Krh ampui u-saareketta tykistö toisia maaleja.
Molemminpuolista tykistö- ja krh-tulta.
Klo 5,30 tuli tieto kapt. Pitkäsen kaatumisesta kranaatin täysosumasta telttaan, useita kuoli, luutn. Leivo haavoittui samalla vaikeasti (III patl:sta).
Klo 5,30 luutn. Sipilä määrättiin III patl:n komentajaksi. Komentajat Fröberg ja Sipilä sekä adjutantti suunnittelivat ryssien eteentyönnettyjen tukikohtien valtaamista. Luutn. Sipilä neuvotteli välillä pataljoonan upseerien kanssa. Klo 7-8 hyökkäyksen suunnittelua ja valmistelua. Klo 8,10: Ryssä yrittää hyökätä Kirkkoniemeen. 8,15 Juhola ja Kaunola maalit ammuttiin tykistöllä. 8,20 sulut Kreikkalais-Katolinen pappila ja Tiurala ”T”. Hyökkäys torjuttu.
Oma hyökkäyssuunnitelma.
I vaihe: H-hetki – 15 min. tykistövalmistelu pist. 48, sen jälkeen siirtyy tuli takamaastoon. Ennen klo 10,00 krh tulittaa pist. 48 takarinnettä. H-hetki klo 10,00, jolloin otetaan pist. 48 ratsumest. Hälvän patl:n luutn. Lyytisen komppanialla. Samanaikaisesti krh tulittaa Tiurala ”u” ja ”a” -saarekkeita. Liike Jukanmäestä – pist. 48.
II vaihe: H-hetki klo 10,45. Samanlainen tulivalmistelu Kunnalliskoti ”koti” -kukkulalle, lisäksi ratsumest. Nykänen antaa kk-tulitukea Kunnalliskodista. Luutn. Säilänne III patl:sta hyökkää Kunnalliskodin sivuitse Kotikukkulalle.
9,30 siirrettiin I vaihe klo 10,45. Siirrettiin II vaihe klo 11,30.
Klo 10,40 pyydettiin I patl:lta tyk.tulta pist. 48 koillispuolella olevaan metsäniemekkeeseen, ja samalla sovittiin, että tulenjohtaja ampuu maantielle, jos tarvitaan.
Klo 10,50 hyökkäys etenee hyvin, tykistön tulenjohtaja selostaa. Vänrikki Kouhi tukee Ti-mäestä kk:lla. Ryssä pakenee 48:sta maantietä myöten. 10,50 oma tykistö ampuu peräytyviä ryssiä, joita kaatuu, osa juoksee vielä. I patl. tykki ampuu tielle 48:sta etelään. Klo 10,58 oma raskas ampuu, ryssiä kaatuu, ajoneuvoja lentelee ilmaan..
Klo 10,59 ne, jotka pääsevät metsän reunaan saavat kapt. Vintterin patterista. Pitensi 200 m, prikulleen menivät kranaatit.
Klo 10,04 ilmoitus ev. Virkille hyökkäyksen onnistumisesta.
Klo 11,34 ilmoitettiin, että 48 on omien miehittämä. Hevosen raatoja 15 kpl, paljon kaatuneita ryssiä tiellä ja ojissa. II vaihe ei mennyt piirustuksien mukaan. Kirkkoniemestä omat vetäytyivät pois klo 10,42 siellä annetun ja väärin ymmärretyn käskyn vuoksi.
Klo 11,28 tuli ilmoitus, ettei luutn. Säilänne voi hyökätä ennenkuin Kirkkoniemeen ammutaan tykistöllä. Siellä on ryssiä. 11,29 kapt. Fröberg käski jatkaa hyökkäystä, tykistötulta tulee.
Klo 11,43 taistelulähetti Salminen vei käskyn: Säilänne hyökkää, Kirkkoniemeen ammutaan kohta tykistöllä. Raskas krh ampuu Kotikukkulan takarinteeseen. 12,25 luutn. Sipilä ilmoitti, että luutn. Säilänne lähetti Kotikukkulalle upseeripartion (1+1+3), muu kompp. metsässä. 12,30 uusi H klo 14,00, valmistelut samat.
Klo 13,00 tuli ilmoitus: Luutnantti Säilänne kaatui ja useita haavoittui kranaatista Kunnalliskodin luona hyökkäystä valmisteltaessa. 13,15 ryssän kranaattikeskitys, yhteydet poikki eikä radiokaan toiminut.
Klo 14,17 yhteydet kunnossa. 3 minuutin valmistelut menivät Kotikukkulalle ja Kirkkoniemeen, kun ei millään saatu peruutusta. Hyökkäys olisi varmasti onnistunut, jos miehet olisivat olleet levänneitä, mutta nyt yli 2-viikkoinen eteneminen ja valvominen olivat tehneet tehtävänsä.
Klo 14,40 puhelinsanoma: ”15.8.-41 klo 14,40 pataljoona Hälvä miehittää asemat, jotka nyt ovat hallussamme ja siirtyy rintamavastuu tiestä etelään hänelle klo 22,00. Väliraja maantie kuuluu Penttilälle. Yhteys heti kapt. Fröbergiin. II ja III pataljoona kootaan vaihdon jälkeen Tattari eteläinen ja Tattari pohjoinen maastoon.
Käskyn antanut: Virkki”
Klo 14,45 tuotiin puolalainen vanki komentopaikkaan ja hän kertoi, että muonaa on vähän, tykistö hevosvetoista ja 10 hv on saaressa. Komentaja, kenraalimajuri samoinkuin upseerit samassa joukossa. Kaikki ahtaalla alueella. Suomalaiset estävät ampumalla ja pommittamalla vesitse tapahtuvat pakoyritykset. Kaatuneita ja haavoittuneita on paljon.
Klo 14,45 ilmoitettiin ev. Virkille. Klo 18,15 ratsumest. Hälvän kanssa sovittu vaihdosta.
19,00 vaihdon piti alkaa, ryssä ampui it.- ja pst-tykeillä jatkuvasti. Sanottiin kaikki tiedot ja pahat paikat tarkasti. Vaihto oli viimein selvä klo 0,40.
Kaat. – 1 2
Haav. – 5 9
Jääkärikomppanian tappiot ilmoituksen mukaan 45 kaatunutta tai haavoittunutta.
16.8.
Klo 0,40 pataljoona pääsi lähtemään. 2,30 patl. oli majapaikalla Tattari eteläisestä luoteeseen n. 1 km. teltat lämmitetty valmiiksi, miehet sai ruokaa.
Klo 12,00 II patl:n taisteluvahvuus 16 + 55 + 356. Puhuttelu yksikköjen päälliköille. 12,45 lähti luutn. Grandell ja 1 ups. yksiköstä majoitustiedusteluun Hiitolanjärven maastoon. 15,00 taisteluvahvuusilmoitus, samalla ilmoitettiin saatavan muonaa.
Klo 18,30 pataljoona lähti marssille. 19,50 patl. saapui leiripaikkaan Hiitolanjärven maastoon ja kukin yksikkö leiriytyi määrättyyn paikkaansa.
Haav. – 1 –
17.8.
Klo 8,00 Vapaudenmitali- ja ylennysehdotukset kuntoon. 10,00 adjutantti Vm- ja ylennysasioita järjestämässä rykmentissä.
Klo 10,30 Jumalanpalvelus ja Vm:n jako. 11,30 ruokailu. 13,00 saunomista, uintia, varushuoltoa.
Klo 16,30 adjutantti rykmentissä järjestämässä loma-asioita. Miehistön lomat ratkaistaan tästä lähtien pataljoonassa ja lomalaiset lähetetään huollon kautta elintarvikeajoneuvojen mukana.
17,30 ruokailu.
Klo 18,00 saatiin täydennystä 1+4+36, joka heti jaettiin. Luutn. Teräskälliosta tuli 6 K:n päällikkö.
Vahvuudet:
ups. aliups. miehistö
Esik. 5 12 56
5 K. 3 8 73
6 K. 3 12 73
7 K. 2 8 73
8 K. 5 19 117
Yht. 18 59 392
18.8.
Klo 10,00 puhuttelu. Patl. lähtee vaihtamaan ratsumest. Penttilän patl:n lepoon ja ottaa lisäksi oman entisen aseman. Huolto entiseen paikkaan. Ajp. Paksujalka viime ”a”:sta 150 m etelään mäen juurelle. JSp entiseen paikkaan Vitsasuo ”u”:hun.
Marssijärjestys: Jääk.joukkue, komentoporras, 5, 6, 7, 8K, Krh, rykmentin krh, viesti ja JSp.
Klo 12,30 ratsumest. Nykänen lomalle, 7 K:n päälliköksi vänr. Närvä. 17 miestä lähti pataljoonasta kuntoisuuslomalle. Klo 13,00 patl. lähti marssille Lakiinmäkeen, jossa ruokailu. 13,15 pataljoonan komentaja ja kompp. päälliköt lähtivät kuorma-autolla vaihtoa järjestämään Tiuralaan. 13,30 alkoi sataa, saatiin niskaamme ukkossade. Upseerit ratsumest. Penttilän komentopaikkaan.
Vaihdot alkoivat: Linnaniemessä klo 18,00, Kekinmäessä klo 19,00, Jukkamäessä klo 19,30, Ti-mäessä klo 20,00, Pisteessä 48 klo 21,15. Oppaat ohjasivat komppaniat paikoilleen. Kompp. Sainio jää Kunnalliskotiin. Alistetut aseet: Kapt. Sainiolle 2 kk. ja 2 liekinheitintä. 2 liekinheitintä Ti-mäellä. Pst-tykki Kekinmäessä, toinen Ti-mäessä. Pataljoonan komentupaikka siirrettiin Kyrsänmäki ”i”:stä 150 m pohjoiseen.
Klo 20,00 kaksi lähettiä ev. Valkaman V. Kes. p:aan. 21,30 otettiin koesoitot eri tukikohtiin, kaikki kunnossa. Klo 22,00 vaihto selvä. Puolustus selviää parhaiten peitepiirroksesta Tiuralan puolustus 18.-22.8.-41.
19.8.
Pist. 48 voitiin viedä ruokaa vain öisin. Klo 2,00 tuli ruoka sinne, perillä 2,45. Klo 3,20 vänr. Pyökäri pyysi Puska maalin, joka oli pist. 48 edessä oleva suorakaiteen muotoinen metsäsaareke, johon ryssä oli vetänyt tapsin (tulenjohtaja), myös jv:ä pioneerejä oli tullut. Klo 3,27 ammuttiin tykillä Puskaan 3 eri kertaa, hyvin osui. Oikealle ammuttiin vielä 4 eri maalia.
Klo 6,30 ev. Valkamalle tilanneilmoitus klo 5,00 ja 17,00.
Klo 8,00 ammuttiin Kyrsämäen maastoon jäänyt ryssien politrukki.
9,00 ruokailu.
Klo 7,20 ja 9,30 ammuttiin ev. Valkaman pyynnöstä tykistöllä Hievatsunmäkeen.
11,45 kapt. Fröberg ilmoitti tilanteesta ev. Virkille.
14,55 pist. 48 koilliseen olevan metsäniemekkeen reunassa ryssä kaataa puita ja kaivautuu.
14,58 tykillä ammuttiin, ryssiä kaatui.
Klo 15,06 adjutantti kysyi vänr. Pyökäriltä tulesta, jos lyhennetään 50 m menee lisää ryssiä.
15,08 meni 50 m:n lyhennys ja hyvin osui.
Klo 16,25 pist. 48 itään olevassa tienhaarassa ovat ryssät ryhtyneet oikaisemaan huoltotietä. Suorakaideaukean päästä suoraan etelään. Tähystyksellä saadut tiedot koottiin ja klo 16,49 tykistö antoi kranaatteja, ammunta onnistui, ryssä hiljaa.
Klo 17,00 ilmoitettiin tilanne Valkamalle edellisen perusteella. 18,00 ruokailu.
Klo 21,00 piti saapua 5 kpl linnoitus-kk. Paksujalkaan klo 03,00 mennessä. 20.8. vaihdetaan niillä kapt. Sainion kompp. pois. 21,45 ev. Virkki ilmoitti, että ylhäältäpäin oli unohdettu antaa lähtökäsky niille 5 kk:lle, saapuvat klo 4,00 Paksujalkaan, jonne 2 opasta. Yöllä verraten rauhallista.
Kaat. – – 1
Haav. – 1 –
20.8.
Klo 2,30 Närvä vaihtoi kapt. Sainion omilla miehillään klo 2,30. Luvatut 5 kk ei tullut.
Klo 5,00 tilanneilmoitus Papu 2. Rauhallista, ryssä ampui umpimähkään krh:lla Tiuralan pelloille.
Klo 7,20 vänr. Korhonen ja 33 miestä + ne 5 kk tulivat, 3 vaihtoa heti Ti-mäkeen ja 2 kk hämärissä Kunnalliskotiin. 8,30 ilmoitus, Pakkala vaihtanut vasemmalla Hännisen kanssa.
Klo 12,15 luutn. Sarjamon tulenjohtaja ammutti Jukola-Kauvola talojen taakse, paksua savua nousi ja kuului räjähdyksiä.
12,45 ryssä ampui krh:lla ankarasti, 4 miestä haavoittui.
16,00 vänr. Juurelan krh:ssa Linnaniemessä räjähti kranaatti n. 6-7 m putkesta päästyään ja haavoitti toisen heittimen 5 miestä lievästi. Sytytin: JS-SR/33-23/31, TXXI 13 -110.
Klo 16,45 kapt. Fröberg ilmoitti ev. Virkille tilanteesta. Ev. käski tiedustella onko Kirkkoniemessä ryssiä. 17,05 Kirkkoniemessä oli liikettä, ammuttiin 3 eri maalia rask.tykistöllä. 18,00 ruokailu. Klo 19,07 ryssä ampui Kyläjärven kanavan oikealle puolen lähelle komentopaikkaa.
Klo 20,00 partio jääkärijoukkueesta Kirkkoniemeen, ottaa sitä ennen yhteyden luutn. Setälään ja vänr. Närvään, että omat tietävät.
22,10 ryssä ampui krh:lla.
23,10 partio palasi takaisin luutn. Setälän luokse, oli tavannut kirkosta pohjoiseen n. 100 m toistakymmentä ryssää.
23,30 ammuttiin tykistöllä Kirkkoniemeen.
Klo 23,32 lisää ja 23,40 kerran vielä. Yö rauhallinen, mutta kylmähkö.
Haav. – – 2
21.8.
Tuulinen päivä. Klo 5,40 antautui 2 vankia, toinen puolalainen toinen ukrainalainen. Kertoivat: Tykistön ammuksia vähän. Korppuja ja sokeria oli tulossa laivalla, suomalaiset pistivät pohjaan. Pataljoonan vahvuus oli 600, nyt on noin 120 jäljellä, 300 haavoittunutta yritettiin viedä Pietariin, lotja painui pohjaan.
Klo 7,00 Ruoka.
Klo 8,45 ev. Virkki puhui kapt. Fröbergin kanssa vasemmalta tehtävästä sivustahyökkäyksestä, jonka erillinen ”poppoo” suorittaisi. Tutkitaan suuntaa ja paikkoja. 10,15 ehdotus ev. Virkille 2 iskusuunnasta Linnaniemi – Lä. Hievatsunmäki – Laurinmäki, hyökkäys ryssän sivustaan. Oma tykistö antanut tuli-iskuja ja häiritsemisammuntaa pitkin päivää. Ryssä vastannut tuleen erikoisesti krh:lla.
Klo 14,25 Stm. A Johanssonille käsky mennä takaisin 7 K:aan, josta hän on ollut useita kertoja tekosyillä takana, viimeksi ollut viestijoukkueessa.
16,25 vänr. Lehtinen, Helenius ja Laine haavoittuivat kranaatista. Klo 17,10 ev. Virkki ilmoitti: Vihollinen oikealla vetäytyy Raikkalan edellä. Kapt. Fröberg otti yhteyttä vasemmalle, ”siellä tehdään jotakin vielä tänään”. Kapt. Kauhanen tulee ottamaan yhteyttä. Puhelimella yhteys vasemmalle Kyläkosken komppaniaan. 18,00 ruoka.
Klo 19,35 pst-tykki siirrettävä Kekinmäki eteläiseen tai Jukanmäkeen ev. Virkin käskystä. Klo 20,05 sai vänr. Kiviniemi käskyn patl;n komentajalta tiedustella asema Kekinmäki eteläisestä ja siirtää pst-tykki sinne. Klo 22,07 kapt. Kauhamaa ilmoitti puhelimitse H-hetken sekä suunnat. 22,12 ilmoitti patl:n komentaja komppanioitten päälliköille äsken mainitun H-hetken.
Klo 23,00 alkoi valtava tykistövalmistelu, oli juhlallista kuulla omien tykkien puhuvan kiivasta kieltä. Koko taivas oli rintaman takana yhtenä tulimerenä ja edestä kuului valtava pauhu.
Kaat. – 1 3
Haav. 1 1 2
22.8.
Klo 3,16 jotakin liikettä pist. 48 edessä. Klo 3,35 kapt. Kauhanen kiertänyt Hievatsunmäen oikealta ja palannut takaisin. Hievatsun- ja Laurinmäki olivat tyhjiä. Ev. Virkki käski tiedustella Kotikukkulaa ja Kirkkoniemeä.
Klo 4,00 lähetin välityksellä käsky vänr. Närvälle tiedustella onko Kotikukkulalla …
Sotapäiväkirja n:o 10680 päättyy ja jatkuu n:ossa 10681.
…ja Kirkkoniemessä vielä ryssiä.
KLo 5,50 jääkärijoukkue tiedustelemaan Kotikukkulaa ja Kirkkoniemeä, ovatko ne vapaat ryssistä. Luutn. Setälälle: ”Ponteva tiedustelu käyntiin”. 6,15 Ruoka. Luutn. Setälän kautta käsky, että pisteestä 48 otetaan selvä, onko ”Puskassa” ja ”Koillismetsikössä” ryssiä.
Klo 7,30 yhteys ev. Virkkiin, ilmoitus tilanteesta ja väliraja kapt. Kaukamaan kanssa selväksi. Pisteestä 48 antautunut 5 vankia, lähetetty jo komentopaikkaan. 8,30 kuulusteltiin vankeja. Kertoivat lähteneensä 4-5 välillä suomalaisten puolelle. Vetäytymiskäsky oli annettu klo 2,00 ja 15 minuutissa täytyi kaikkien lähteä. Suurin osa miehistöä , johon vangit kuuluivat, seurasivat luutnanttia. Sillat räjäytettiin. Vangit piiloutuivat.
Klo 9,15 ilmoitus edellisestä ev. Virkille ja Kotikukkulalta kuulunut pk-sarjoja. Ev. ilmoitti lähettävänsä pioneerejä. 9,20 kapt. Fröberg antoi määräyksen luutn Teräskalliolle siirtyä Kekinmäki eteläiseen, josta ilmoitus. Kotikukkulalta saatiin tulta. Pappilan takaa pk-tulta. 2 ryssää lähti tulemaan hautausmaalta asemaamme päin antautuen vangiksi. Luutn. Kause edessä, huolehtii ilmoituksista. ”Puskassa” on oma tst-etuvartio, ilmoitettiin ev. Virkille.
Klo 9,41 kapt. Kaukamaa pisteessä 48 ”Koillismetsikössä” vinon T-muotoisen aukean pohjoisreunalla. Klo 9,55 luutn. Teräskalliolle: Rykmentin krh tien suuntaan, valmiina ampumaan. Kapt. Kaukamaa ilmoitti, että väliraja muuttuu. I patl. oikea raja tie (ml.) – pist. 48 tienhaara – Uitonsalmi, vasen raja Katajamäki – Nehvolanlahti. II patl:n oikea raja ranta Tiurulanselkä – Kaivosensalmi.
Klo 11,30 6 K. (Teräskallio) etenee Jukkamäki – 48 – ”Koillismetsikkö”, yhteys kapt. Kaukamaahan, sitten oikeaan kääntyen omalle kaistalle. 6 K:lla puoli-joukkue radiotulenjohtue. Puhelinyhteyttä lähdetään vetämään jälestä. Ilmoitettiin ev. Virkille. Klo 11,45 lähetettiin 6 K:lle 2 vankia, jotka tietävät miinoitukset, tulkki mukaan, pioneerit tulevat perässä.
Klo 12,50 luutn. Setälä ilmoitti: Kotikukkula ja Kirkkoniemi sekä Tiurala ”a”-saareke hallussamme. Jääkärijoukkue partioi edellisissä + 1 ryhmä, 7 K:n miehitys ”a”-saarekkeessa. Yhden miehen jalka meni miinassa Kirkkoniemessä. 13,03 yhteys III patl., tiedot vaihdettiin. 13,15 löytyi Kirkkoniemestä n. 60 ryssän kaatunutta.
Klo 13,48 vänr. Närvälle: Päävastarinta-asema Ti-mäki ja Jukkamaki. 7. K vänr. Kouhi suunnittelee kk:n paikat II kk:lle, 2 Kirkkoniemeen, 1 kotikukkulalle, 3 Ti-mäkeen, 1 Jukkamäkeen, 2 pist. 48, 1 ”a”-saarekkeeseen ja 1 reservissä. Luutn. Setälälle 3 kk, 1 pst-kiv. ja 1 pst-tykki.
Klo 14,00 luutn. Setälän tehtävä: 6. K:sta – rantaan haravoiminen, 1 tst-ryhmä Kyläsaaren, Ulaskanniemen puhdistus, varmistus sinne. Ajp, Sas, ja Jsp samassa paikassa. Jsp mahd. Ti-mäkeen. Lähtö klo 15,00. Liikkeet ilmenevät peitepiirroksesta ”Eteneminen Kilpolaan”. 14,24 vänr. Kiviniemelle pst-tykki valmiina lähtöön luutn. Setälän mukaan klo 15. 1425 JSp valmistautuu siirtymään Ti-mäkeen. 6 K. asemaan Porttimäki – Suurimäki ja odottaa 5 K:aa.
Klo 15,08 ilmoitus edell. ev. Virkille, 5 pioneeria tulee, painukoot perään, rykm. krh siirtyy pist 48, ilm. eversti. Yhteys maj. Pakkalaan, joka Palomäessä, yhtäpitkällä ollaan. 15,50 muutto Ti-mäkeen, jossa 16,40.
Klo 17,10 luutn. Teräskallioon yhteys, saavuttanut tavoitteen, asemassa Porttimäen – maantien välissä. Silta on poikki, ei ylimenopaikkaa. Käsketty kaivautua, miinavaara huomioitava. Savua näkyy saarelta, jota tähystetään. Ilmoitettu ev. Virkille.
Klo 17,30 ev. Virkki käski: Luutn. Kause ilmoittautuu kapt. Kaukamaalle komppanian päälliköksi. Ulaskanniemi tiedusteltava, jos omia terveitä miehiä, niin menkööt divisioonaan takaisin, sairaat evakuoitava tietä pitkin. Lähetetään 2 ruuhta, 1 Kaukamaan, 1 Teräskallion käyttöön. Tiedusteltava Kilpolansaarta mahdollisimman syvälle. Ruuhia käytettävä ylimenossa. Pioneerit rakentamaan polkusiltaa.
Klo 17,30 ruoka Ti-mäessä. Jatkaa eteen. Luutn. Teräskallio välittää käskyn luutn. Setälälle, joka lähellä tulossa. Klo 18,53 rykmentin jääkärijoukkue alistettu II patl:lle toistaiseksi.
Klo 19,30 Hermistön kohdalla ampui oma it. suorasuuntauksella 5 K:n partiota, jolloin 1 mies haavoittui. Div. korjasi asian. Partiointi saa jatkua 20,45.
Klo 19,30. Huomisaamuna lähtee Hormaniemestä venekunta Huopaniemeen noutamaan kaatuneita ja tavaroita. Yhteys Kaukamaahan, asiat selviksi. Tilattiin ruoka luutn. Gradellilta klo 6,00 huomisaamuksi Ti-mäkeen, josta ohjattava eteen. Klo 21,30 luutn. Teräskallio ilmoitti, että 5 K:n partio ei tavannut Ulaskanniemessä ketään. Partio 6. K:sta meni yli Kilpolaan, eteni n. 400 m, kuuli ääniä, palasi takaisin. III patl:n partio oli siellä ja 3. komppanian joukkue miehittänyt sillanpääaseman ilmoitettiin.
Klo 21,40 ilmoitus edellisestä ev. Virkille. Ev. kysyi 2-3 miehisen partion lähettämistä Laatokan rantaan asti. Kyllä järjestyi. 2 partiota 1 + 5 ja 1 + 4 rykmentin jääkärijoukkueesta, 1+4 omasta, 1+3 5.K:sta ja 6.K:sta. 3 partiota päätietä Laakalahteen, 2 partiota etelätietä Alasuonmäki – Laatokka. Lähtö aamulla klo 3,00, ilmoittavat luutn Teräskalliolle, patl. välittää ev. Virkille. Partiot luvattiin palkita rykmentin taholta.
Haav. – – 2
23.8.
Klo 3,00 partiot lähtivät. 6,00 ruokailu.
Klo 7,30 palasi partio Alasuonmäen suunnalta, toinen jatkaa Laatokan rantaan.
Etelätie hyvin vähän käytetty, ei ketään näkynyt. Päätiellä 6 rumpua rikottu. Ilmoitus edellisistä Virkille (aik. yhteys poikki)
Klo 8,46 5.K haravoi Ulaskanniemen, palatessaan Ti-mäkeen tien eteläpuolen. 6.K haravoi pohjoispuolen. 7.K:n osalle Ti-mäki, pist. 48, Kirkkoniemi, pist. 42 ja ”a”-saareke. Luetteloitava tavarat, korjataan kaatuneet tai merkitään paikat.
Klo 11,30 partio etelätieltä: Saari oli tyhjä. 2 partiota Laakalahden suunnalta. Ei havaittu miehitystä. Havaittiin 4 traktoria, 1 tykki, eläviä hevosia, ammusvaunuja ym. penempää. 4 hevosta toivat. Ilmoitus ev. Virkille. Klo 11,55 II patl. siirtyy Paksujalasta etelään pist. 56 maastoon. Ilmoitus kapt. Kaukamaalle lähdöstä. Klo 12,25 pst-tykit menevät tykistökomppaniaan. Linnoitus-kk:t jäävät Ti-maastoon.
Klo 13,05 ilmoitus: 5.K:n partio löytänyt alastoman luutn. Katajaisen Ulaskanniemestä, on luutn. Setälän kanssa. Rykmentistä tulee auto hakemaan, ilmoitettiin. Vänr. Ollila sai käskyn lähteä.
Klo 13,20 ilmoitus kapt. Kaukamaalle, 5.K ja 6.K lähtevät klo 14,00. Rykmentin jääkärijoukkue seuraa II patl:aa. Linnoitus kk:t: Otettava yhteys kapt. Kaukamaahan Kilpolan saarella.
Klo 16,00 II patl. esikunta saapui Alakokkolan kansakoululle. 18,40 saapui oman jääkärijoukkueen partio. Partio käynyt tähystystornissa. Laatokalla näkynyt suuri laiva, 2 torpedovenettä. Ruoka saapui.
Klo 20,00 Komppaniat leiriytyneet määrätyille paikoilleen. 24.8.-41 lähtö klo 8,00.
Järjestys: Jääk.joukkue, komento- ja Kss-ryhmä, 5, 6, 7, 8.K. Krh, Viesti, JSp, Ajp ja huolto.
Haav. – – 2
Siirtomarssi kohti Vuokselaa
24.8.-41
Klo 6,00 ruokailu.
Klo 7,15 Majoitustiedusteluun luutn. Hallamaa johtajana 1+5 jääkk. joukk., 1+3 komppaniaa kohti. Kuorma-autolla viedään teltat, jotka pystytettävä valmiiksi.
Klo 8,00 patl. lähti marssille Pärnän maastoon aikaisemmin sovitussa järjestyksessä luutn. Teräskallion johdolla. 8,30 Huolto, 45 ajoneuvoa kapt. Jakobssonin johdolla. Marssia 50 min., sitten 10 min. tauko, kun ei ollut kiirettä. 11,45 ruokailu Monittulan maastossa.
Klo 13,30 jatkui marssi. Noin 2,5 km ennen Pärnää ilmavaaran vuoksi 10 min. ilmasuojassa Pärnänjoella oli tauko, jolloin peseydyttiin ja erikoisesti pestiin jalat. Klo 17,40 patl:n alkupää 5.K saapui leiriytymispaikkaan Pärnän maastoon marssilta Alakokkolasta. 18,00 pataljoonan komentajaksi tuli kapt. Y. A. Hyvärinen, kapt. E. Fröberg lähti lomalle.
Klo 18,30 ruokailu. Koko pataljoona oli leirialueella, jossa teltat olivat valmiiksi pystytetyt ja lämmitetyt. Marssi oli sujunut hyvin. Ilmoitus patl:n marssista ja leiriytymisestä ev. Virkille, samoin taisteluvahvuudesta, joka oli 18 + 72 + 349. Kss.materiaali puuteilmoitus luutn. Leivolle, puute 50 kaasunaamarista.
25.8.
Klo 6,00 herätys, aamutoimet ja telttojen purkaminen. 7,30 ruokailu. Taisteluvahvuus 18+72+342. Klo 8,30 teltat tien varteen, josta ne siirretään seuraavaan leiripaikkaan. Luutn. Hallasmaa lähti majoitustiedusteluun Tielammet maastoon, mukanaan joka yksiköstä 1+3.
Klo 9,00 pataljoona lähti luutn. Teräskallion johdolla marssille Tielammet maastoon. Marssijärjestys: Jääk.joukkue, komentoryhmä, 5., 7., 6. ja 8. komppaniat, krh, viesti ja huolto. Marssitie: Käkisalmi – Tenkalahti – Ala-Puusti – Ylä-Puusti – Tielampi. Marssikynnys kom.teltasta n. 300 m sivu- ja päätien risteys Käkisalmeen päin. Pataljoonan komentaja ja adjutantti + 1 taistelulähetti lähtivät pyörillä edeltäkäsin ottamaan yhteyttä rykmenttiin, joka oli majoittunut Ala-Puustin kansakoulun maastoon. Marssi sujui suunnitelman mukaisesti, eikä mitään häiriöitä tapahtunut.
Noin 4 km Tielammesta pohjoiseen meni kylätie raskaiden kuormien tähden melkeimpä ajokelvottomaksi, varsinkin pyörillä.
Klo 15,20 pataljoona perillä ja majoittui valmiiksi pystytettyihin telttoihin. Ruokailu välittömästi leiriytymisen jälkeen. 18,30 pataljoonan komentajan puhuttelu:
1. Varmistus: Kaikki komppaniat lähivarmistus, 5.K parivartio Tielammet – Kuoppalampi kannakselle ja Keikkasuon koillisreunaan, 7.K Tielampiaukean eteläläitaan ja tulotien ja Tielampiaukion länsipuolitse kulkevan tienristeykseen ja 8.K koillissuuntaan tielle n. 1 km ja pist. 65 kohdalle.
2. Marssikuriin kiinnitettävä huomiota.
3. Aseiden puhdistus huomenna.
4. Saunominen ja vaatteiden pesu.
5. Kalastus kielletty käsikranaateilla ja kasapanoksilla.
6. Lomien järjestely.
Yksiköiden päälliköille:
Komppanioille on ilmoitettava, että näillä seuduilla on tavattu 70 miehinen ryssän ”poppoo”, joista useimmat ovat puetut sk-pukuun (kesäpuserot, sk-kilpineen, toisilla lippalakki) lisäksi puhuvat Suomen kieltä. Kaikki tällaiset epäilyttävät miehet on pidätettävä ja tuotava pataljoonan komentopaikkaan. Lisäksi kukin komppania järjestää vartiot (tunnussana huomenna klo 0,00 alkaen Suksi – Sauva)
Käskystä luutn. A. Hallasmaa.
Komppanioiden lisättävä lähivarmistusta ja partioilla tarkastettava parivartiot 2 kertaa yön kuluessa. Patl:n taholta tarkastetaan parivartiot 2 kertaa yön kuluessa.
Käskystä: I. Kautto, adj.
5.K:n ja 7.K:n päälliköt huomenna 26.8.-41 komentotelttaan klo 6,30.
Käskystä: I. Kautto. adj.
Tulivat uudet määrävahvuudet:
u au m yht.
Jv. komppania 4 + 23 + 137 = 164
Jv. patl. 27 + 134 + 737 = 898
Mustaniemeen meni 6.K:sta Liljenfeltin joukkue varmistustehtäviin.
Klo 20,00 ilmoitus rykmentin tiedoitusupseerille. Vartio 1 joukk. Mustaniemessä, jossa myös on 2 jäykkälavettista omaa tykkiä. Ei vihollisia. Partio I tiedusteli tien Tielammet suuremman lammen länsipäästä – pist.75 – Kotasuon pohjoispäähän tien Aherikko – Reiska risteykseen. Ei havainnut vihollisesta mitään. Partio II, lähtöpaikka kuten yllä, lounaaseen Ristlampi ”l”:n kohdalta tiellä Ala-Puusti – Kalunpolvi – Pyhäkylä. Ei havainnut mitään. 19,30 tavattu Tielammen aukiolla jotakin epäilyttävää liikettä, 2 partiota, 8 miestä kummassakin, toinen vänrikin, toinen kersantin johdolla lähetetty ottamaan selvää asiasta. Asiasta ilmoitin myös maj. Pakkalalle III/JR15.
Käskystä: I. Kautto, adj.
26.8.
Klo 6,50 vänr. Närvä ilmoitti, että Tielampi parivartio suunnassa kuului 6,40 4 laukausta. 6,50 hän lähetti 1 joukkueen tien vasenta ja 1 joukkueen tien oikeaa puolta haravoimaan. 1 joukkue kiertää vielä Kekkasuon itäpuolitse. Klo 7,10 Pakkala panee Ala-Puusti – Pyhäkylän suunnassa haravoijia. Samalla ilmoitin hänelle edellisistä havainnoista.
Klo 7,30 6.K lähti haravoimaan Keikkasuon itäpuolitse tien: Tielammet länsipäästä – pist. 75 molemmin puolin. Keikkasuon eteläpuolitse suon saarekkeet ja tie pist. 62 – Tielammet länsipää. 7,45 maj. Pakkalan pyynnöstä ilmoitti adj. hänen liikkeensä rykmentin tied.upseerille.
Klo 8,30 Käsky: 5.K kokoaa veneet Kuoppalampi – Tielammista. ”Tielammet”- sanan (Pyhäjärvi 1:100000) alapuolella olevan (lännestä – itään) tien päihin. 6.K:n Mustaniemessä oleva joukkue 2,5 km etelään ja 4 km pohjoiseen Laatokan rannalta Mustaniemeen. 7.K:n 1 joukkue haravoi Tielampiaukean ympäri tiet. Ei havaittu mitään. Klo 10,00 7.K:n päällikkö ilmoitti, ettei vielä ole tavattu ketään.
Klo 10,00 näki 7.K:n partio lentokoneen, joka lensi länsi-itä suuntaan ja ampui 3 punaista valorakettia Keikkasuon Siikaniityt suuntaan. Koneen mallia eikä tunnuksia voitu todeta.. Havainnon teki korpraali Syrjälä pist. 62 tienoilla. Ilmoitin havainnon rykmenttiin. Klo 10,30 jääk.joukk. pp-partioilla lähti tietiedusteluun Pattoinen – Rotianlahti aukeiden reunaan.
Klo 13,30 Käsky: Ryssien haravoiminen lopetetaan. Parivartiovarmistus jää paikoilleen. Miehiä koetetaan lepuuttaa ja varusteita kunnostaa. Komppaniat valmistautuvat mahdollista marssia varten, josta lähempi määräys annetaan erikseen marssikäskyn saavuttua pataljoonaan.
Käskystä: I. Kautto, adj.
Saunomista ja varushuoltoa.
Klo 19,50 saapui 13 kpl täydennysmiehiä, joista jääk.joukkueeseen 4 ja 6.K:aan 9 miestä. Taisteluvahvuus 5, 6 ja 7.K:ssa kussakin 86 miestä. Mitalliehdotukset ja ylennysehdotukset antoivat runsaasti työtä, kun muutamia oli vain ennätetty palkita.
Klo 22,00 tuli käsky marssista Myllypeltoon, josta 20 autolla Vuokselan Aholan pohjoispuolelle, matkaa n. 60 km. Klo 22,30 komppanioiden päälliköt puhutteluun.
Marssisuunnitelma:
I patl. siirtyy Vuokselan Aholan luoteispuolella olevalle metsäalueelle 27.8.-41.
II patl. marssi suoritetaan tietä; Tielammet – Kalunpolvi – Myllypelto marssien, ja siitä edelleen autoilla Särkisalo – Kivipelto – Räisälä – Härkkorpi – Oravakytö – Hirvisaari – Sikosaari, josta marssien majoitusalueelle.
III patl. marssi tst-osa 2 osassa;
1) joht. luutn. Teräskallio (1. rivistö) jääk.joukkue, esik., 5, 6, 7.K, viesti(osa), krh ja Jsp. Lähtö klo 5,00 27.8.-41.
2) joht. luutn. Kalanto (2. rivistö) 8. kompp. ja huoltoporras (loput esik.komppaniasta) Lähtö klo 6,00
3) joht. vänr. Pere. Ajoneuvot ja hevoset. Lähtö klo 5,15 27.8.-41.
Klo 23,45 ilmoitus rykmenttiin: Veneitä koottu yht. 5, moottoriveneitä 7 kpl. Tielammet – Kuoppalampi välisen tien päissä kummassakin 1 kpl. Mustaniemen tyk.patterin alueella 7 moottorivenettä, 1:ssä moottori, 3 venettä tykistön laiturissa.
Kolonna:
Lähtö klo 5,15
Myllypellossa klo 10
Syöttö klo 10-12
Lähtö Myllypellosta klo 12
Tulo Räisälään klo 17
R-lästä-R-niittyyn klo 18
Yöpyminen 27. – 28.8.
Lähtö Ristiniitty klo 6,00
Kauramäki klo 7,00
Oravakytö klo 9,00
Sikosaari klo 12,00
Ruoka autolla kolonnalle
27.8. klo 18,00 Ristiniitty
28.8. klo 5,00 -”-
Haav. – 1 –
27.8.-41
Klo 3,30 herätys ja telttojen purkaminen. 4,00 ruokailu.
Klo 5,00 1. rivistön lähtö joht. luutn. Teräskallio. Esikunta jääkärijoukkueen jälkeen. Marssi Tielammet – Kalunpolvi – Myllypelto sujui suunnitelman mukaan. Klo 8,50 1. rivistö Myllypellossa. Klo 9,10 komppanian päälliköt kokoon, kuormaussuunnitelma ja jako autoihin.
Klo 9,55 saapui 2. rivistö Myllypeltoon. Autot olivat niin suuria, että koko patl:n, paitsi kolonna, laskettiin mahtuvan niihin. Kuormaus suoritettiin menosuuntaan oikealla olevassa metsärinteessä ennen Myllypellon rautatieylikäytävää.
Klo 11,50 ilmoitettiin Palko 1:een, että koko patl:n tst-osa menee yhdellä kertaa. Samalla saatiin tietää, että kolonnan pitää sivuuttaa Oravankylä 28.8. klo 9,00, joka ilmoitettiin heti kolonnan johtajalle vänr. Perelle. Kolonna oli tullut myös suunnitelman mukaisesti Myllypeltoon.
Klo 12,05 autokolonna liikkeellä aikaisemmin mainittua tietä, Räisälässä pieni pysähdys ja matka jatkui hyvin Sikosaareen. Varsinainen maantiesilta oli poikki, mutta pioneerit olivat tehneet sillan n. 500 m alempaa. Siitä meni jv. ja osaksi autotkin yli Aholaan.
Klo 14,30 saapui patl. leirialueelle ja ruokailu tapahtui välittömästi. Ruokailun jälkeen katsottiin tarkemmin komppanioiden paikat ja leiriytymistyöt alkoivat. Esikunta Ahola ”A”:ssa.
Klo 16,00 asetettiin parivartiot 9 paikkaan leirialueen ulkopuolelle, lähivarmistuksesta huolehtii kukin komppania itse kuten ennenkin. Varushuoltoa ja saunomista (osa).
28.8.
Sateinen päivä. Kun oli saatu tietää, että ryssän partioita ja pienehköjä hajalle lyötyjen joukkojen rippeitä piti olla vielä Vuoksen pohjoispuolella, pantiin haravoiminen käyntiin. Jokaiselle komppanialle määrättiin oma alue.
Klo 10,00 maj. Häkkisen rykmentin v.s. komentaja tuli patl:n komentotelttaan, samoin luutn:t Nuorsaari ja Virkki. Klo 11,00 komentotelttaan divisioonan esikunnasta maj. Haahti, pion. kom., tykistön komentaja ym. Jo oli herroja.
Klo 12,12 jääkärijoukkue palasi tiedustelusta tiet Ahola -Virkkilän tienristeys – Uusikylä – Ventelä – Himotunkangas – Ahola. Ei tavannut ryssiä. Klo 12,30 patl:n kolonna perillä, jakautui yksiköihin heti. Oravankylä oli määrä sivuuttaa viimeistään klo 9,00, sivuutettu klo 8,45. Matka sujunut hyvin.
Klo 13,20 8. komppanian vänrikki Sundblomin partio palasi ja kertoi nähneensä Uusikylässä kaukaa 4 ryssää, jotka painuivat vasemmalle pakoon. Rykmentin komentaja määräsi III patl:sta partion perään. KLo 13,45 patl:n kom., kompp.päälliköt + 1 upseeri joka komppaniasta lähtivätmaastotiedusteluun Vuoksen ylittämistä varten. Klo 14,36 6 kpl ryssän vankeja tuotiin patl:n komentopaikkaan, olivat antautuneet Aholan kk:n takana pelloilla.
Klo 14,50 tuli 16 upseeria ja 32 aliupseeria täydennyksenä rykmenttiin, II patl:n komentopaikkaan. Annettiin kaikille ensin ruokaa.
Klo 15,06 lähetin käskyn: ”Rykmentin komentajan määräyksestä on komppanioiden tarkoin huomioitava ilmavaara ja tykistätuli. Sirpalekuopat on kaivettava 28.8. mennessä joka miestä varten. 2-3 miestä varten voivat olla samassa paikassa. On myös huomioitava, että teltasta päästään useampaa tietä kuoppiin.”
Käskystä I. Kautto, adj.
16,00 jaettiin täydennyksenä tulleet aliupseerit luutn. Nuorsaaren kanssa. II pataljoonaan: 5.K:aan 1, 6.K:aan 5 ja 7.K:aan 3 kpl. Upseerit jaettiin myöhemmin.
Luutn. Tattari, Väinö 5.K:n päälliköksi
Luutn. Pyylampi huoltoon.
Vänr. Karhu lähettiupseeri
Vänr. Lehtinen 6.K:n joukk.johtajaksi
Vänr. Kuosmanen 7.K:n joukk.johtajaksi
Vuoksen ylimenon suunnittelua
Klo 17,00 maj. Häkkinen lähti III patl:aan. Palautettiin kaikki tarpeettomat kartat rykmenttiin luetteloituna. Yhteys rykm. kom. määräämä tuli kuntoon raskas krh:oon ja pst.tyk. komppaniaan (1 soitto, 2 soittoa).
Klo 21,00 saapuivat patl:n komentaja ja kompp. päälliköt ym:t maastotiedustelusta aivan märkinä. Tiedustelu tapahtui Vuoksen ylimenoa varten Kuninkaanmäki (Pasuri 1:100000) maastossa ja sen pohjoispuolella.(Pölläkkälä 1:100000) Vuoksenrannalla olevan Ahola-sanan kohdalla.
29.8.
Aamupäivällä komppanialla ase- ja varushuoltoa. Koetettiin saada krh:n kolmas putki ja ryhmä, ei mahdollisuuksia.
Klo 13,00 komppanioitten päälliköiden puhuttelu:
1) Komppanioihin 3 joukkuetta, joka II patl oli jo ollut aikaisemmin upseerien ja miesten vähyyden vuoksi.
2) Uudet upseerit ja au:t paikoilleen.
3) Kuormasto lähtövalmiiksi.
4) Patruunoita miehellä 120, pk:ta varten 600 ja konepistoolia varten 780 kpl.
5) 2 pv:n muona varattava jakovalmiiksi.
6) Aliups.tilanne, muilla täysi. 8.K:sta puuttuu 2, nekin tulevat pian sairaalasta.
7) Hevostilanne: Määrävahvuus on 99, niitä on 99 kpl. Ryssän hevosia olivat ”hamstranneet” 6.K 2 hev. ja 2 varsaa, 7.K 1 hev. ja 8.K 2 hev. Kaikki luovutettiin pois.
Klo 15,00 Vahvuudet:
paikalla vahv. taisteluvahv.
Esik.K. 8 + 22 + 128 = 158 8 + 16 + 71 = 95
5.K. 4 + 23 + 79 = 106 4 + 19 + 57 = 80
6.K. 4 + 15 + 98 = 117 4 + 13 + 78 = 95
7.K. 3 + 18 + 83 = 104 3 + 14 + 60 = 77
8.K. 4 + 25 + 116 = 145 4 + 19 + 90 =113
Yht. 23 +103+504 = 630 23 + 81+356=460
Klo 16,00 rykmentin käsky uudesta maastotiedustelusta ylimenoa varten lännenpää edellisestä.
16,30 lähtivät patl:n kom. käskystä luutn:t Kalanto ja Leppälä, vänr. Karhu, 1 au ja 3 miestä jääk.joukkueesta maastotiedusteluun.
Klo 17,00 patl:n komentaja ja adj. tekivät suunnitelman Vuoksen ylittämisestä ruuhilla II patl:n puitteissa. 18,00 sama suunnitelma lautoilla.
Klo 19,45 maasto- ja tietiedustelijat saapuivat. 1 kelvollinen tie löytyi ja merkittiin valmiiksi (1:20000). Kannola – Niemelä – Haukilahdensuo – Saarela – Kuhanniemi – T-muotoinen laituri.
Saunomista ja pyykinpesua.
30.8.
Paikalla: Taisteluvahvuus:
25+103+504=632 22+80+354=456
Klo 9,30 patl:n komentaja ja lähettiupseeri rykmenttiin, patl:n kom., div.kom:n ja rykmentin kom:n puhuttelussa.
Klo 10,12 kiv. ja kk. ammuntaa patl.ulkopuolella. 12.00 Lähetin partion ottamaan selvää, palasi 11,20, pioneerit ampuvat kk:lla, kiväärillä ja pistoolilla. Saatiin tietää, että Viipuri on vallattu samoin Kivennapa hallussamme, Perkjärvi myös hallussamme. Ilmoitin komppanioihin. ”Eläköön Karjala, eläköön Viipuri -huudot kaikuivat joka komppaniassa.
Klo 13,30 kapt. Jakobsson, luutn. Hallasmaa ja alikersantit Maunula 5.K., Tammelin 6.K. ja Metsäranta 8.K. siirrettiin koulutuskeskukseen. Klo 14,30 patl. kom. palasi puhuttelusta.
Klo 15,00 komppanianpäälliköt puhuttelussa:
1) Divisioonan komentajan kiitokset upseereille tähänastisesta hyökkäysvaiheesta, välitti pataljoonan komentaja.
2) Kapt. Hyvärinen selosti suullisesti: Alkaa uusi hyökkäysvaihe Vuoksi – Suvanto-linjan eteläpuolella. Laatokan ranta on varmistettu. JR 39 on Laatokasta – Sakkolaan. Kev.Os.16 varmistaa Sakkolasta – Naisniemeen. 10 div. Vuoksen eteläpuolella valtaa sillanpääasemat linjalle Salvosmäki – Luuhamäki – Raakulanjärvi. I/JR15 jää varmistamaan rantaa Vuoksen pohjoispuolella.
II ja III/JR15 ottavat haltuunsa sillanpääasemat. II patl. etulinjassa. II patl:lle kaista, etulinja Kennäinmetsä K – Salvosmäki S. Oikea raja jokilinja Tervaoja – Umpelianoja, vasen Vuoksi.
Pataljoonan komentaja ja adjutantti laativat 3:nen suunnitelman Vuoksen ylittämisestä kun ei ollut varmaa tietoa millä se tapahtuisi.
I vaihtoehto: Ruuhilla yli Aholasta (Vuoksen rannalla) – Oravaniemen länsilaitaan (1:100000)
II vaihtoehto: Lautoilla yli Karhusaaresta – samaan paikkaan.
III vaihtoehto: Kiertäen Vuosalmen – Pölläkkälän kautta maanteitse.
Klo 16,12 pataljoona sai käskyn (puhelimitse)
Patl. siirtyy tst-valmiima odotusasemiin Turkinmäki etelä – kaakkoispuoliseen maastoon, josta siirretään tst-osat erikoiskäskyllä Ahola ”A”:n eteläpuoleiselta rannalta Oravanniemeen eteläpuoliseen maastoon ruuhikalustolla. Tst-kuormasto ajoneuvoineen ja loppukuormasto miehistöineen siirretään ponttooneilla.
Pataljoonan tehtävä:
Sillanpääasemalinja aikaisemmin annettujen ohjeiden mukaisesti saavuttaa Pölläkkälä – Rautu maantien pohjoispuolella Vaalimo – Väärämäenkangas linja. Etelässä III patl. väliraja jokilinja Tervaoja – Umpelianoja. Partio jatkaa linjalle Röppölä – pist.58 (1:20000)
Tavoite: Vaalimo – Väärämäenkangas (1:100000)
Klo 17,30 jääkärijoukkue lähti lähettiupseerin johdolla maastotiedusteluun ylimenoryhmitystä varten. Marssikynnys Vuokselan Ahola ”A”:n 4 tienristeys, joka sivuutettiin sunnitelman mukaan seuraavasta:
Klo 18,00 5.K sivuutti marssikynnyksen klo 18,00
Patl:n esikunta -”- 18,05
6.K. -”- 18,10
7.K. -”- 18,20
8.K. -”- 18,30
Krh -”- 18,40
Viesti -”- 18,45
Huolto -”- 19,00
Tällöin syntyi myöskin sopivat välit ilmavaaran vuoksi, sillä ryssän lentotoiminta oli vilkastunut hieman.
Pataljoonan marssitie: Vuokselan Ahola – Virkkilän tienristeys – Turkinmäki – Vuoksen Aholan maasto.
Klo 18,03 lensi 5 ryssän hävittäjää Ahola-aukeiden yli pohjoista kohti, mutta osuivat lennollaan it.patteria kohti, joka avasi kiivaan tulen, jolloin yksi koneista painui n. 45 asteen kulmassa metsän taakse. Pari konetta yritti tehdä syöksynkin, mutta kääntyivät pian takaisin.
Matkalla tuli oikealta sivutieltä III patl:n eräs myöhästynyt ”poppoo” 5.K:n perään. Annoimme tulla, koska olisivat jääneet pataljoonastaan liian kauas ja kun marssivat vain 2 km samaa tietä.
Klo 19,30 saapui 5.K perille hyvin sujuneen marssin jälkeen ja sitä mukaa valuivat muutkin komppaniat oppaiden osoittamiin paikkoihin. Rupesi satamaan. Puhelinyhteys oli määrä kytkeä rykmentin keskukseen, mutta sitä ei löytynyt sovitulta paikalta. Kun sitä etsittiin, ryhdyttiin vetämään yhteyttä maantieltä rantaan.
Ruuhien piti olla myös valmiina rannassa, mutta ne alkoivat vasta tulla 19,45 ja jalkaväki vei ne rantaan, joten ylimenossa aiheutui sen vuoksi viivästyminen.
Klo 21,30 maj. Häkkinen lähetti seuraavan käskyn kapt. Hyväriselle:
”II patl. lähettää valomerkkien näytön jälkeen heti jääkärijoukkueensa sekä vahvistetun kiväärijoukkueen ruuhilla Oravaniemeen, jossa ottaa yhteyden Kääriäisen rykmentin jääkärijoukkueeseen. Pataljoonan jääkärijoukkue jatkaa tiedustelua itään linjan Suursuo – Hirssuo – Tohkosienkangas – Marjaniityt pohj.puolella tavoitteena Vaalimo. Välitavoite linja Hirssuo ”H” – Uosukkala ”kk”. Vahvistettu kiv.joukkue jää varmistamaan Salvosmäki ”S” – Keunainmetsä ”K” kunnes komppania on sen saavuttanut. Huomautan yhteydestä Kääriäisen rykmentin miehiin sekä ilmoituksista veneellä komentajalle. Majuri Häkkinen”
Kapt. Hyvärisen käsky:
5.K kuljetetaan ruuhilla Vuoksen yli. Kiv.joukkue 1. joukkue Pyökäri, vahvistettu puoli-kk.joukkueella Sundblom, kk:t kantaen ilman pakkausta 2 päivän muona mukaan. Komppanian loppuosan mukana toinen puoli-kk-joukkue. Heti rannalle saavuttua lähetettävä vahvistettu joukkue ottamaan yhteyttä ev. Kääriäisen joukkoihin, jotka ovat linjalla Kennäinmetsä ”K” – Salvasmäki ”as” – siitä Luukanmäki ”a”, jonka jälkeen jää varmistamaan edellä mainitun linjan, jolle koko komppania myöhemmin saapuu.
Ilmoitukset lähetettävä Mustamäki ”M” eteläpuolella olevaan tienhaaraan, jossa viestinkeräyspaikka.
Pataljoonan kaista: Oikea raja, joka samalla III patl:n väliraja. Tervaoja – Umpelianoja, vasen Vuoksi. Puhelinyhteys saatiin rykmenttiin suuren työn jälkeen.
Kun ylimenoryhmitys, yhteyden veto ja ruuhien siirto saatiin käyntiin, tarkistivat patl:n kom., adjutantti ja lähettiupseeri ylimenosuunnitelman.
Taisteluosaston ylimeno
31.8.-41
Klo 0,56 I ylimeno 8 ruuhella. 1. kuljetus jääkärijoukkue I/5K ja puoli-kk.joukk. puoli-ryhmää pioneerejä.
Klo 1,10 Ylimeno 8 ruuhella. 2. kuljetus loput 5.K:sta ja puoli-kk-joukk. Ilmoitin rykmenttiin I ylimenon lähdöstä.
Klo 1,25 käsky vänr. Perelle hoitaa kuormasto Vuoksen yli, Jsp seuraa kuormastoa. Heti järjestettävä 13 pioneerille 2 pv:n muona. Klo 1,30 sytytettiin merkkinuotio rannalle ylimenopaikan kohdalle, että ruuhien takaisintuojat osaavat suunnistautua.
Klo 2,40 II ylimeno 16 ruuhella, 6.K, esik., 1.kk.joukkue, 1 pst.kiv.
Klo 4,15 III ylimeno 16 ruuhella, osa 7.K:sta, 1 kk.joukkue, 1 pst.kiv.
Klo 6,00 IV ylimeno 16 ruuhta, 7.K:n osa, Krh ja viesti.
Ylimenopaikka Aholan rannalla oli huono. Ranta oli vesiperäistä ja upottavaa. Ensimmäisen kuljetuksen jälkeen pehmeni paikka aivan vellimäiseksi. Vesi tahtoi mennä saappaan varren suun kautta sisään ja marsseilla ravistuneet saappaat lävitsekin, joten melkein kaikilla olivat jalat märkinä ylimenon jälkeen. Ranta oli myös niin matalaa, että miehissä täytyi ponnistella ennen kuin ruuri saatiin irti mudasta selvälle vedelle. Vuoksen eteläranta oli Oravanniemen kohdalla hiekkarantaa, joskin pitkälle matalaa. Kaiken lisäksi satoi koko ajan, joten eteneminen ei voinut sujua normaalinopeudella, sitäpaitsi nukkumisesta ei ollut puhettakaan koko yönä.
Klo 8,15 koko pataljoonan taisteluosa Vuoksen etelärannalla. Paitsi ylläolevia vaikeuksia, oli ylimeno sujunut ilman mitään häiriöitä.
Kolonnan, Ajp:n ja Jsp:n ylimenosta antoi vänr. Pere raportin:
”Klo 4,00 rykmentti ilmoitti tien olevan rantaan Karhusaarilaiturille. Klo 5,00 lähtivät kolonnat, Ajp ja Jsp marssille Turkinmäen eteläpuoliselta tieltä. Kolonnassa 102 hevosta ajoneuvoineen. Tietä oli vain puolimatkaan asti, joten marssi myöhästyi 1 tunnilla perilletulosta. Klo 8,00 pääsi ensimmäinen erä lähtemään: Kolme ponttoonilauttaa Karhusaaresta Marjaniemeen. Lautalle mahtui aina 8-12 hevosta ajoneuvoineen, riippuen ajoneuvon suuruudesta. 1 lauttaus kesti 2 tuntia. Kun tuli tieto, että klo 12 lähtee 2 ponttoonilauttaa Kiviniemeen, pantiin viimeisessä ”lähetyksessä” sitä ennen kenttäkeittiöt menemään Marjaniemeen.
Klo 12,00 välitti liikennettä vain yksi lautta ja kuljetus oli niin hidasta sitten, että viimeinen lähetys oli Marjaniemessä klo 0,30 1.9″.
Pataljoonan eteneminen
1.9.-41
Klo 5,00 5,K:n I joukkue edennyt Oravanniemeen (1:100000) eteläpuolista tietä Oravanniemi ”i” iläpuolella olevan aukean reunaan, jatkaa etenemistä. Klo 6,30 ilmoitettiin maj. Häkkiselle: Saavutettu linja Kennäinmetsä ”K” – Salvasmäki ”S” patl:n seuraavilla osilla, 5.K. ja 6.K., 2 kk joukkuetta, 1 pst.kiv. puoli-ryhmä pioneerejä ja puoli-viestij. Klo 7,35 lähti 6.K etenemään Salvasmäki (1:100000) pohjoispuolella olevaa polkua pitkin Suursuon molemmin puolin, tavoite: Hirssuo – pohj.puolella oleva k-koulu. Muu osa patl. eteni tietä: Kennäinmetsä – Toivainniemi – Leppäniemi.
Klo 8,55 puoli-joukkue motitti ryssän partion Kannäismetsä ”K” pohj.puolella aivan Vuoksenrannassa olevaan metsikköön, jolloin syntyi laukausten vaihtoa ryssän partion kanssa. Kahakassa 1 ryssä kaatui, 1 haavoittui ja 1 joutui vangiksi, omille ei tappioita.
Klo 9,30 kuulustelin alustavasti haavoittunutta ja toista vankia. Saatiin tietää, että ryssä on vetäytynyt Kiviniemen suuntaan. Vangit rykmenttiin ja ilmoitin patl:n komentajalle.
Patl:n kom. antoi käskyn: Nopeammin eteenpäin. Saman käskyn sain vietäväksi 6.K:lle. Klo 10,06 luutn. Teräskallio sai käskyn. Klo 11,30 ilmoitus patl.komentajalle, JR57:n Kev.Os. otti yhteyden 6.K:aan, oli saanut 2 ryssää vangiksi.
Klo 8,35 Jääkärijoukkueen joht. kers. Vesanko ilmoitti: ”Partio jatkaa matkaa Uosukkala ”k”:n kohdalta klo 8,00 tavoitteena Leppäniemi ”L”, josta taas uusi partio lähtee tavoitteena Vaalimo. Sivustoiden ajaminen pyörillä on mahdotonta. 10,00 partio saapui Leppäniemeen ”L”:n korkeudelle, vapaa vihollisista. Kiivasta ammuntaa kuului Marjaniityn suunnalta partion saavuttua Leppäniemeen. Jatkamme etenemistä.
Klo 9,00 5.K:n luutn. Tattari ilmoitti: 5.K saavuttanut Kosukkala ”u” etelään kulkevan tien korkeuden klo 8,30. Tiedustelupartio lähetetty Toivainniemi – Leppäniemi suuntaan. Matkan varrella muutamia laukauksia oikealla. Lähetetty partio ei tavannut mitään.
Klo 10,47 pataljoonan komentajan luutn. Kalannon ja adjutantin kimppuun hyökkäsi Leppäniemen aukealla olevasta ryssien koiratarhasta 6 koiraa, joista 3 ammuttiin pistooleilla. Klo 11,14 patl:n kom. sivuuttanut Leppäniemen.
Klo 11,45 tavoite saavutettu. Patl. verrattain koossa. Patl. komentopaikka Vaalimo ”V”:stä n. 1 km luoteeseen 5 tien risteyksessä. Klo 12,00 käsky 5.K kiertää Jussila-aukeiden pohjoispuolitse, 7.K asettuu kaiken varalta asemiin Vaalimo aukeiden länsireunaan.
Klo 12,15 jääk.joukkue sai Vaalimon aukeilla maantiellä pk- ja kp-tulta etuoikealta ja oikealta takaviistosta, 3 miestä kadoksissa.
Vänrikki Lehtisen partio 1 ups. + 10 miestä, lähti ottamaan selvää Väärämäenkangas pohjoispuolella olevien järvien kannaksista ja maastosta järvien pohjoispuolella. Klo 12,30 5.K sai käskyn mennä Mustaojasta pohjoiseen ojan yli ja kääntyä itään maantien ja rautatien välistä maastoa puhdistamaan. Klo 15,00 maj. Häkkinen ilmoitti, että pioneerejä tulee puhdistamaan Kiviniemeä miinoista.
Klo 15,02 krh:n tulenjohtue oli huomannut junan liikkuvan Vaalimo ”a”:n kohdalla edestakaisin, meni sitten Petäjärven suuntaan.
Klo 15,15 käsky: 7.K Väärämäen lampien pohjoispuolitse Vaalimaan aukeiden itäpuolelle pohjoiseen 5.K:aa vastaan, maasto haravoidaan etupäässä partioilla. 16,25 vänr. Aaltonen 1,5 ryhmää + 6 miestä sai käskyn puhdistaa miinoista Mustaojasta – Kiviniemeen päin. Vänr. Närvä opasti paikalle. Puhdistivat, mutta täytyi vetäytyä myöhemmin takaisin, kun saivat oikealta tulta.
Klo 16,28 Olki-keskus saatiin komentopaikkaan ja oma yhteys, yhteys myös maj. Pakkalaan puhelimella. 16,30 luutn. Teräskallio 6.K sai käskyn valmistautua lähtemään klo 17,00 Kiviniemen kautta maantien ja rautatien yli Röykkölään. Mukaan tuli 2 kk vänr. Leimalan johdolla, tykistön tulenjohtaja vänr. Palonen, 1 ryhmä rykmentin pioneereja. Klo 16,53 2 ryhmää rykm. pioneerejä poistamaan miinoja Kiviniemestä Eerolan johdolla.
Klo 16,45 Virkki käski ilmoittaa Perelle, että krh-ammuksia tulee kuormassa tänään ”puron ja teiden risteykseen” = komentopaikkaan.
Klo 17,00 ruokailu. 17,30 lähti Teräskallio marssille, kk:t eivät joutuneet mukaan ajoissa. 17,45 Lehtisen partio palasi ja ilmoitti, että Väärämäenkangas lampien maastossa vihollinen, ampui mm. krh:lla.
Klo 18,05 ev. Virkki ilmoitti, että hän ei tiedä III patl:sta mitään, määräsi II patl:sta 1 ups. ”etsimään” III:tta. Paikalla oli komentaja ja adjutantti. Adj. sai 1 taist.lähetin mukaansa.
Adjutantin raportti: ”Väärämäenkankaan pohjoispuolella olevan lammen länsinurkasta lounaaseen tapasin maj. Pakkalan yhden komppanian, mutta sen päällikkö tiennyt muuta, kuin että Pakkala oli lähtenyt etenemään n. 3 tuntia sitten. Klo 21,15 sain yhteyden Pakkalaan Vaalimo ”o”:sta n. 1 km kaakkoon sähkölinjalla (joenmutkan eteläpuolella). Ilmoitin samalla Pakkalalle maantien varressa olevasta komppaniasta. Pakkala alkoi leiriytyä. Saavuin seikkailurikkaan matkan jälkeen komentopaikkaan ja ilmoitin ev. Virkille klo 23,25, että Pakkala on yöpynyt yllämainitun paikan metsikköön ja jatkaa päivän valjettua etenemistä tavoitteena Petäjärven asema. Komppaniat Vaalimon (läntinen) aukeiden reunassa asemassa oikealta vasemmalle 7.K, 6.K ja 5.K.
Tykistö ampui koko yön eri maaleja häiritsemisammuntana.
1.9.
Klo 2,00 kompp. päälliköiden puhuttelu Jsp:llä. Hyökkäyskäsky:
5.K etenee Mustaoja – Kiviniemi, 6.K Mustaoja ”a”:n kohdalta tien yli -Ilmamäki – Röykkylä, 7.K Vaalimo aukeiden eteläpuolitse jokilinjalle, jota pitkin pohjoiseen radan yli tielle Kiviniemi – Ilmamäki – Petäjärvi. Hyökkäys alkaa klo 4,00, partioilla tiedusteltava sitä ennen vihollisen asemat, joihin annetaan krh-tulta ennen hyökkäystä.
Partioiden ilmoitusten mukaan oli ryssiä havaittu Mustaojan pohjoispuolella Kiviniemen suunnassa. Krh:lla ammuttiin ennen H-hetkeä pienehköjä keskityksiä havaittuihin maaleihin, jonka jälkeen komppaniat lähtivät etenemään. Komentoporras seurasi aluksi 6.K:n Mustaoja suunnassa. Viestiyhteys ei kerinnyt mukaan nopean etenemisen vuoksi, vaikka oli aloittanut työnsä jo pari tuntia sitten.
Klo 5,00 ilmoitus: 6.K ylittänyt maantien Mustaojan kohdalta, etenee rautatietä kohti, vihollinen vetäytynyt. 5.K jatkoi etenemistä Kiviniemen suuntaan. Komentaja, läh.upseeri, sekä kk.komppanian päällikkö maantietä myöten. Adjutantti sai tehtäväkseen hoitaa yhteyksiä. Kun omat, rykmentistä saadut ja ryssiltä metsään jääneet tapsit kerättiin kokoon saatiin yhteys rykmentistä Mustaoja ”a”:han asti, johon adjutantti perusti ”viestinkeräyspaikan”. 6.K:lla oli mukanaan radiopuhelin, muut hoidettiin polkup- ja tavallisten lähettien avulla.
Klo 6,20 ilmoitus ev. Virkille luutn. Kalannon lähettämän ilmoituksen perusteella: ”Klo 6,00 patl. saavuttanut Kiviniemen kansakoulun korkeudella. Kysyttävä vesistön ylittämisestä rykmentistä. Merkinantajamiehiä Kiviniemen länsirannalle”.
Klo 6,38 ilmoitti adjutantti ev. Virkille kapt. Hyvärisen ilmoituksen klo 6,25:
Kiviniemen kärki vapaa vihollisista ja Kiviniemestä kosken yli tulleeseen Pion.P.13:n upseeripartioon saatu yhteys. Tie on vapaa miinoista, sillä ei ole mitään havaittu kulkiessa. Saijajoen silta on paikoillaan, ylitulleet pioneerit tutkivat sitä. Komppaniat jatkavat etenemistä rautatielinjalle jo osittain Kiviniemestä maantietä: Kiviniemi – Petäjärvi. Liikenteestä päätellen ryssä on vetäytynyt mainitun tien suunnassa. Kiviniemen rautatiesillan ja ryssien rakentaman maantisillan jätteitä pitkin voi jalkamies ylittää kosken.
Ilmoituksen jälkeen ”merkinnäyttäjämiehet” tarpeettomia Kiviniemen rannalla.
Klo 6,45 adjutantti ilmoitti tapsin loppumisesta ”viestinkeräyspaikalta”, ilmoitusten 6,00 ja 6,25 perille tulosta ja edelleen viestityksestä patl:n komentajalle. Klo 7,30 radiopuhelimella ilmoitus 6.K Ilmamäki ”m”:stä 800 m lounaaseen rautatien varressa olevan puron mutkassa. Puro ylitetty, pian ylitetään rautatie. 7,45 radiopuhelimella: 6.K saanut yhteyden 7.K:aan, jatkavat etenemista Kiviniemi – Petäjärvi tielle. Adjutantti ilmoitti sekä ev. Virkille että patl:n komentajalle. -Radiopuhelimella 6.K ja 7.K:lle pataljoonan kom. tulossa Kiviniemestä Petäjärvelle päin. Ottakaa yhteys.
Klo 8,10 6.K ja 7.K saavuttanut tien Kiviniemi – Petäjärvi. 6.K Ilmamäki ”i”:n ja 7.K siitä n. 500 m kaakkoon olevan polun kohdalla. Rautatie rikottu. Etenevät Petäjärven suuntaan. Klo 9,25 kapt. Hyvärinen ilmoitti: ”Ilmamäki ”i” klo 8,45 5.K on Röykkylän kylässä, jatkaa etenemistä Sudenhäntä suuntaan. 6. ja 7.K on Kiviniemi – Petäjärvi tiellä Suorapelto ”p”:n korkeudella ja jatkavat etenemistä Petäjärvi suuntaan. Radiopuhelimella saatiin yhteys kartalta mitattuna vielä matkalla 4,5 km.
Klo 9,25 ev. Virkki käski II patl:n ainakin osilla etenemään nopeammin. Klo 11,30 käski ev. Virkki välittämään käskyn Penttilän alistamisesta hänelle. Klo 11,33 lääk.luutn. Laune Jsp:n autolla paikalle, adj. nousi siihen ja lähti ottamaan yhteyttä kom. Kiviniemen kautta. Vänr. Paatola jäi viestinkeräyspaikkaan.
Klo 12,12 vänr. Tuovinen otti vastaan ev. Virkin käskyn Penttilän alistamisesta hänelle tiellä Kiviniemi – Petäjärvi, Ryhma ”h”:n kohdalla. 12,30 adjutantti tapasi patl:n maantiellä Petäjärven itäpuolella saaren kohdalla. Adjutantti ilmoitti kapt. Hyväriselle ev. Virkin käskyn nopeammasta etenemisestä. Kom. antoi käskyn nopeammasta etenemisestä. 5.K oli saanut kom:lta käskyn edetä Sudenhännästä Petäjärvelle ja yhtyä pataljoonaan. Nähneet 2 ryssää, jotka luikkivat kiireesti karkuun. Yhteys komentajaan oli ollut koko ajan pp. läheteillä.
Klo 13,20 kapt. Härkönen tuli Raudusta päin autolla ja ilmoitti, että Nurmijärveltä on tulossa Mäkrään ryssien tykistöä ja jalkaväkeä. 6.K, 1 kk.joukk. ja 1 pst.kiv. heitettiin kuorma-autoilla Petäjärven ympäri Mäkrään, tehtävänä ottaa haltuun Mäkrä ja motittaa ryssät.
Klo 13,30 muu osa pataljoonaa 7.K kärjessä lähti etenemään tietä Petäjärvi – Haukkalan eteläpuolella oleva tiekolmio. Matkalla 5.K sai tehtävän edetä tietä Perkiö – Leininkylä – Raudun as. Jälellä oleva osa eteni tietä Vehmainen – Haukkala tiekolmio.
Klo 18,00 pataljoonan komentaja käski adjutantin järjestää ruokaa ja teltat pataljoonalle. Adj. sai Mäkrään joukkoja kuljettaneen kuorma-auton ja lähti etsimään kuormastoa takaa, tapasi sen Kiviniemi – Petäjärvi puolivälissä. Ruoka tonkkiin, tonkat ja teltat autoon ja jakelumiehet mukaan ja takaisin. Oma kuorma-auto vie muonan Mäkrään. Kuormasto yöpyy Petäjärven rannalle. Hevoset olivat pitkästä marssista väsyneet, eivätkä olisi jaksaneet pidemmälle.
Klo 20,50 ruoka ja teltat tiekolmiossa. Ruokailu ja leiriytyminen. Joukkojen sijoitus selviää oheisesta peitepiirroksesta II/JR:n matka. Jsp. sijoitettiin Vehmainen ”V” eteläpuolella olevan järven etelärannalle. Kuormasto ja Ajp olivat lähteneet marssille Uosukkalasta klo 13,30 ja saapuivat Petäjärven rantaan klo 20,40. Autolla tulleet muonanjakajat veivät käskyn, että kuormasto ja Ajp lähtevät marssille Rautua kohti klo 2,00. Talojen rauniot savusivat, Rautu matalana. Yö oli sateinen ja kylmä.
Kadoksissa 3 miestä.
2.9.-41
Klo 3,10, 6.K ei ollut tavannut ryssiä ja lähti marssille tietä Mäkrä – Leininkylä – tiekolmio ja saapui komentopaikkaan. Sai ruokaa 7,35. Klo 7,20 jääk.joukk. ottanut yhteyden I pataljoonaan (Kaukamaa). JR57 on rautatien oikealla puolella ja jatkaa etenemistä rautatien oikealle puolen. Eilen illalla oli JR57 Maaselässä.
Klo 7,30 ruoka tuli ja syötiin. Kuormasto matkalle.
Klo 7,40 puhuttelu. Patl. jatkaa marssia tietä Rautu – Palkeala – Sirkiänsaari. III patl. edellä, II patl. seuraa. Marssijärjestys:
7.K, komentoporras + krh ja viesti, 5.K, 6.K. Rintama-ajoneuvot ja kenttäkeittiöt seuraavat omia komppanioitaan. 8.K ja kuormasto seuraavat myöhemmin luutn. Kalannon johdolla. Marssikynnys kansakoulun kohdalla, jonka 7.K sivuuttaa klo 8,00.
Oikea raja purolinja Vitasuo – Kultalähteensuo – Saarijärven länsireunaa kohti. II ja III väliraja Huhtiaukeiden maantie – Ahberginmäki ”A” – Myllynotko.
Oikealla JR57, vasemmalla Kev.Os.16, Taipaleessa Valkama.
Klo 8,50 7.K pääsi lähtemään, III patl:n osia edessä, osia vielä takana. 5. ja 6.K seuraavat n. 200 m:n etäisyyksin. Marssilla tuli usein pysähdyksiä, kerran täytyi mennä ilmasuojaan.
Patl:n kom. ilmoitti matkalla yksikköjen päälliköille, II patl. marssii rajalle Sirkiänsaarta kohti. I patl. marssii Sikajärven maastoon ja on rykmentin reservinä. Tarkemmat määräykset myöhemmin.
Klo 16,00 patl. saavuttanut Huhtiaukeiden koillisreunat, taisteluosat jatkoivat marssia kohti entistä rajaa. Komentaja määräsi adjutantin järjestämään komppanian taistelukuormastolle paikan Huhtiaukeiden koillispuolella olevaan metsään maantien molemmin puolin, samoin paikan Ajp:lle ja Jsp:lle, jotka kaikki leiriytyneet klo 17,30. Pataljoonan huolto siirtyi Kaivosuon pohjoispuolen maastoon myöhemmin.
II Patl:n taisteluosasto vanhalla rajalla
Klo 19,00 pataljoona asettunut puolustukseen Suomen vanhalle rajalle lohkolle; oikea raja Vitasuo – Saarijärven länsireuna, vasemmalla II ja III pataljoonan väliraja. Oikealta 6.K, 5.K ja 7.K. Asemaa jatkuvasti tutkitaan, parannetaan ja konetuliaseiden ampuma-alaa raivataan.
Ilmoitettiin rykmenttiin.
Klo 20,21 piti tulla kuiva muona. Kuljetusesteiden vuoksi rykmentin jako valmis klo 20,00.
3.9.-41
Aamupäivällä oikaistiin etulinjaa oikealla lähemmäksi Saarijärveä, että tulisi samalle tasolle Umenasuon niittyjen pohjoisreunan kanssa.
Klo 11,15 I patl:n kapt. Kaukamaa otti yhteyden II patl:aan ja ilmoitti hyökkäävänsä klo 13,00 Saarijärven länsipuolitse tavoitteena Uusimäki. Rykm. kuten Kaukamaa ilmoittivat II patl:n hyökkäyksestä. Komentaja antoi patl:lle tehtävän. Jos I patl. saavuttaa tavoitteen, on kapt. Hyvärisen jatkettava hyökkäystavoitteena tie Pakkala – Korosaari.
Suuri hyökkäys on koko Kannaksella klo 13,00.
JR 15, I Patl. hyökkää yli vanhan rajan
Kaukamaan komentopaikka toistaiseksi II patl:n komentopaikassa.
Klo 12,20 viesti upseereille esikäsky II patl:n hyökkäyksestä. Klo 12,35 Ollila ampui krh:lla Kenttävartio taloryhmää, joka on Saarijärvestä itään. Klo 14,00 kapt. Kaukamaa ylittänyt Valtakunnan rajan 1 komppanialla.
Klo 17,00 adjutantti lähti järjestämään huoltoa hyökkäystä varten ja tekemään ks.materiaali-inventoinnin. Klo 17.45 kaksi oman tykin ampumaa kranaattia räjähti puussa Huhtiaukeiden koillismetsässä tien varressa. 1 oma hevonen kuoli (tuli patl:lle maukas soppa) ja 1 teltan katto meni riekaleiksi. Kaukamaa ei päässyt suunnitelman mukaan eteenpäin. Joukoissa ilmennyt erimielisyyttä, joka kuitenkin pian tasaantui.
Klo 19,00 ilmoitettiin i patl:sta vänr. Puolanteen kaatuneen ja 2 miehen haavoittuneen. Vänr. Puolanteen ruumista ei vielä saatu pois. Yöllä tykistön häiritsemisammuntaa.
4.9.
5. ja 7.K puolustuksessa vasemmalla, mutta valmiina siirtymään hyökkäykseen. 6.K hyökkää tyk. ja krh:n valmistelun jälkeen Saarijärvestä itään olevien kannaksien kautta. Oikealla hyökkää I patl. Klo 5,30 tykistövalmistelua puoli tuntia Saarijärven ja 2 pienen lammen eteläpuolella oleviin maaleihin. Oma krh ampui eri maaleihin 64 kranaattia. Klo 6,00 6.K lähtenyt etenemään.
Klo 9,45 ev. Virkki tiedusteli etenemisestä, mutta 6.K ei ollut vielä ilmoittanut mitään. Klo 10,11 6.K ollut taistelussa järvikannaksilla, 1 mies haavoittunut. Patl. kom. lähetti radiopuhelimen Teräskallion käyttöön, että saadaan yhteys heti tarvittaessa. 6.K ei pääse eteenpäin, ryssät avasivat kiivaan tulen, todettiin katettuja pesäkkeitä, bunkkereita ja 7-8 rivin piikkilankaeste edessä. Klo 10,20 ilmoitus ev. Virkille edellisestä.
Klo 10,40 luutn. Kalanto lähti tarkastamaan omia linjoja ja lähettiupseeri Karhu ottamaan selvää tilanteesta Teräskallion (6.K) luona. Radiopuhelimella: 6.K:n asemat samat kuin eilenkin, ryssä asemissa suoraan edessä, ampuu suorasuuntaustykeillä, joita todettu jo 3 kpl, samoin 1 paikka, josta ampuu krh:lla.
Klo 12,00 ryssän partio 5. ja 7.K:n saumassa. Molempien lähetettävä partio tuhoamaan se, kompp. päälliköt sopivat asiasta.
Klo 13,10 tykistön tulenjohtue siirrettiin 5.K komentopaikasta 6.K:n komentopaikkaan. Koetetaan tykistöllä tuhota 10,40 ilmoitettuja. Klo 13,20 yhteys I patl:aan. Luutn. Rissanen ilmoitti: Etulinja kulkee Saarijärven keskikohdalta sen eteläpuolella olevan suon keskelle, josta edelleen lounaaseen.
Klo 14,03 kapt. Hyvärinen ilmoitti ev. Virkille 6.K:n hyökkäyksen pysähtymisestä ja havaituista ryssän tuliaseista ja ryssien partioista. Sama varmistetaan.
Klo 14,50 luutn. Tattari ilmoitti haravoineensa saumaan, ei tavannut ryssiä. Saumaan määrättiin 5.K:sta 3 miestä ja 7.K:sta 3 miestä ja 1 au. Saumavartio 150 m:n päässä etulinjasta. Vänr. Närvä sai saman käskyn.
Klo 15,00 luutn. Teräskalliolle määräys etsiä maaleja päivän aikana, ja kun on tyk:n ja krh:n tulenjohtue käytettävissä, niin antakoon paukkua. Kapt. Fröberg ilmoitti olevansa patl:n huollossa tulossa lomalta.
Klo 16,20 ilmoitettiin Teräskallion luona olevalle tulenjohtueelle, ettei saa nyt ampua, kun Kaukamaa ja Hänninen hyökkäävät Saarijärven eteläpuolella etelään ja itään. Teräskallio ilmoitti valmistelevansa maalit ja ampuvansa sitten, tst-partiot ottavat selvää tuloksista. Huomenna uusi valmistelu ja hyökkäys ilmoitti kapt. Hyvärinen.
Klo 17,00 kapt. Fröberg palasi lomalta ja ryhtyi heti hoitamaan patl:n komentajan tehtäviä.
Klo 21,00 luutn. Teräskalliolle käsky, että hän lähtee komentopaikastaan 5.9.-41 klo 4.45 2:n joukkueen kanssa Kaukamaan komentopaikkaan. Toinen joukkueista on Liskon 5.K:sta, se ilmoittautuu Teräskalliolle klo 4,45. I patl:n komentopaikassa luutn. Teräskallio ottaa yhteyden kapt. Kaukamaalle ja määräävät H-hetken ja yht’aikaa hyökkäävät. Teräskallio Saarijärven eteläpuolitse Koskitsajoen suunnassa, samaan aikaan alkaa H järvikannakselta etelään.
Tykistö ampuu häirintää 5.9. klo 1,00 asti ja aamulla 5.9. käskyn mukaan. Teräskalliolla lyhytaaltopuhelin, 1 kk ja krh.tulta saa Ollilalta. Joukk:sta sovittu 5.K:n päällikön kanssa. Samoin Kaukamaan kanssa sovittu asiasta. Klo 21,15 ilmoitettu edellisestä Virkille. Vielä vänr. Ollilalle ilmoitettu ja käsketty valmistaa maalit luutn. Teräskalliolle. 22,15 ilmoitus ruoasta, tulee klo 3,30 luutn. Teräskalliolle, toisille klo 7,00.
5.9.-41
Klo 7,10 kapt. Hyvärinen lähti I patl:aan ”tuuraamaan” kapt. Kaukamaata lomalle. 8,50 tykistövalmistelu. Klo 9,10 lähti kapt. Kaukamaa + 2 joukkuetta meiltä hyökkäämään kiertäen Saarijärven eteläpuolitse ryssien selkään. 9,50 luutn. Teräskallio lähti hyökkäämään suoraan ryssää vastaan. Taistelut ja eteneminen selviävät peitepiirroksesta Saarijärven ja Pajarinmäen taistelut ja miehitykset 5.-9.9.-41.
Alku näytti lupaavalta, mutta sitten ryssä alkoi antaa tulta (suorasuunt.tykillä), täytyi vetäytyä entiseen asemaan. 13,10 vänr. Lisko, joka johti 2 joukkuetta pääsi yhteyteen Saarijärven itäpuolelta luutn. Teräskallion kanssa. 15,20 luutn. Teräskallio ylittänyt lampien välisen linjan sekä murtautunut piikkilankaesteiden läpi.
Klo 18,30 käsky luutn. Teräskalliolle ottaa yhteys Tattariin ja sopia henkilökohtaisesti sauman varmistamisesta. 19,30 saapui vänr. Lisko patl:n reserviksi. Klo 20,00 uusi saavutettu linja Saarijärvi – Lammet – raja miehitetty.
Klo 20,45 oma krh ampui Teräskallion kom.paikkaan. Teräskallio käski tutkia asiaa. Päivemmällä 1 au haavoittui pyrstörikosta kranaatista. Nyt haavoittui 2 läh. omista kranaateista. Vänr. Ollila selitti vian johtuvan rikkinäisestä suuntakehästä (opt.), jonka mukaan toinen heitin oli suunnattu.
Haav. – + 1 + 2
6.9.
Klo 6,45 tuli tieto tiedustelupartioiden toiminnasta. Luutn. Teräskallion kaistalla oli partio edennyt Viisjokilinjalle saakka. Klo 9,00 lähti patl. etenemään. Vänr. Närvä ilmoitti, että häneen saa yhteyden Akana – Paasio kautta. Hän oli edennyt Valkeasuo ”o”:sta 2 km etelään olevaan teiden risteykseen. Klo 11,48 luutn. Teräskallio on n. 1 km päässä Ristolasta. 12,20 jääkärijoukkue lähetetty tekemään siltaa. Kaikki menee muuten suunnitelmien mukaisesti.
Klo 14,10 tuli II/JR36 vänr. Kaivonen + viestiups. vänr. Seuranan ottamaan yhteyttä. Vetävät yhteyden Papinsaloon sijoitettuun joukkojen sijoituspaikkaan. Puh. huuto: ”Heinä”.
Klo 15,00 tuli miehistötäydennystä 23 kpl. Jako suoritetaan myöhemmin. 17,00 jaettiin täydennysmiehet. Klo 21,00 koko pataljoona saavuttanut Viisjoki-linjan. Joki suunnattoman leveä. Ryssä padonnut sen. Pataljoona asemaan jokivarteen.
Haav. 2 miestä.
7.9.-41
Klo 7,30 vänr. Karhu majoitustiedusteluun moottoripyörällä. Klo 8,30 I patl. ylittänyt jokilinjan. Karhu palasi tiejuttua selvittämästä. Ilmoitus huoltoon uuden paikan sijoituksesta.
Klo 11,05 luutn. Teräskallio 1 joukk. + 2 kk. lähtivät hyökkäämään yli joen. Luutn Kalanto ilmoitti Tähkään Tienarille. Klo 13,00 joukkue Salonen (5.K) ylittänyt joen.
Klo 13,30 tuli maj. Usko Herranen kapt. Fröbergin tilalle. Fröberg joutui sairaalaan. 14,00 lähti vänr. Karhu huoltoon järjestämään Huoltoportaan siirtoa. 17,30 maastotiedustelu rykm.kom. ja div.kom. käskystä. Vänr. Karhu lähti moottoripyörällä tutkimaan.
Klo 19,30 ilmoitettiin saadun 2 vankia. Toinen tuli uiden kohden luutn. Teräskalliota, oli haavoittunut. 20,00 lähti kapt. Fröberg Jsp:hen. 20,10 ilmoitettiin taas saadun 2 vankia, toinen eestiläinen. Klo 23,30 kuulusteltiin vankeja. Kertoivat tulleensa Gruseinan asemalle, 10 vaunua ’a 100 miestä. Hajaantuneet kahteen haaraan.
Haav. 3 miestä.
8.9.
Klo 7,30 2 joukk. + 2 kk saavuttaneet Pajari-mäen. Klo 8,30 lähtivät maj. Herranen ja luutn. Kalanto ja ptri:en pääll. kiertämään aluetta. Klo 9,00 ryssät kertoivat Gruseinan aseman lähellä olevan naispataljoonan linnoitustöissä. 12,00 ilmoitettiin vänr. Kouhin joutuvan Koul.K:een.
Klo 13,30 ilmoitettiin Jsp:ltä: 2 miestä haavoittunut, toinen vatsaan toinen lievemmin. 17,30 alik. Aro tietiedusteluun, palasi 20,10. Klo 20,10 ilmoitus kaikille komppanioille vaihdosta. 20,50 tuotiin 2 vankia, joita kuulusteltiin.
9.9.
Klo 6,00 tuotiin muonaa. Vänrikki Karhu + 1 au + 1 mies joka komppaniasta majoitustiedusteluun. Kokoontuminen Huollossa. Lähtö klo 7,00. Klo 9,00 ilmoitus, ettei a.o. paikkaa voida käyttää, koska paikka on poltettu. Ilmoitus, että tiedustellaan uusi paikka. Klo 10,30 paikka selvillä, soitto komentajalle.
Klo 11,00 mennessä II/JR15 vaihtoi aseman patl. Hälvän /JR57 kanssa ja lähti liikkeelle Valkjärveä kohti. Klo 13,30 pataljoona uudella sijoituspaikalla Valkjärven pohjoispuoleisen pään ympärillä.
Klo 19,30 ”Vanjat” vietiin rykmenttiin.
Asemasotavaihe alkaa
10.9.-41
Pataljoona (Sirkiänsaaren) Valkjärven ympärillä. Varushuoltoa, asehuoltoa, pyykinpesua ja saunomista.
11,20 tulee 20 ryssän hävittäjää Lipolan suunnalta, ampuvat kk:llä.
11,30 Torvisoittokunta tulee viihdyttämään.
13,00 Torvisoittokunta puhalteli kappaleitaan, jää myös iltahartauteen.
13,45 6.K:n päällikkö luutn. Teräskallio lähti lomalle.
19,00 iltahartaus.
11.9. 41
4,30 yksiköiden päälliköt maastotiedusteluun.
5,00 maj. Herranen III pataljoonaan ja sieltä rykmenttiin.
7,30 tuli käsky asettua puolustukseen linjalle: Koskitsan aukeat – Sairakanoja – Viisojan yhtymäkohta ja siitä koilliseen Lumisuon länsireunaan.
8,00 komentaja palasi rykmentistä.
8,45 pataljoona marssilla kohti uutta puolustusasemaa.
10,00 uudessa komentopaikassa, joka on Sirkiänsaari viime ”i”:stä 100 m itään kolmentien risteyksen pohjoispuolella n. 50 m.
11,00 jääk.joukkue ja kss-ryhmä rakentamaan siltaa Viisjoen yli Pöydänpään aukean eteläpään kohdalle.
13,00 vaihto suoritettu I/JR36:n kanssa, edessä vasemmalla 6./JR15 ja oikealla 5./JR15. 7./JR15 reservissä Putkelanjärven maastossa.
16,00 silta valmis.
12.9.
7,00 maj. Herranen läksi tarkastamaan etulinjaa.
9,00 7./JR15 (Närvä) sijoittunut paremmin reservin paikkaan.
13,00 peitepiirros asemasta rykmenttiin. Komppaniat alkaneet kaivaa tst-hautaa, kk ja pst.pesäkkeitä. Vasemmalla Lumisuon reunaan maanpäällisiä varustuksia kostean maaperän vuoksi. Partioita tiedustelemassa ryssän asemaa.
20,00 tilanneilmoitus rykmenttiin: partiot saaneet ryssän etulinjan suurinpiirtein selville. Oikealla verrattain lähellä Viisjoen toisella puolen, vasemmalla aika kaukana (2 km) Lumisuon reunassa.
20,30 maj. Herranen joutuu rykmentin komentajan viransijaiseksi. Ratsumestari Nykänen pataljoonan komentajaksi.
21,30 saapui ratsumest. Nykänen.
13.9.
7,45 maj. Herranen, kapt. Kalanto, ratsumest. Nykänen, uusi ja vanha tukipatterin päällikkö maastoa tutkimaan. 10,30 palasivat takaisin.
11,45 maj. Herranen lähti rykmenttiin.
14,00 tuli kanttiini, 2 lottaa ja 120 litraa korviketta sekä muutakin hyvää.
17,00 lähti jääk.joukkueen partio vas:lle.
18,00 kanttiini vieraili 5.K:ssa.
19,30 partio palasi, oli joutunut taisteluun ryssän kanssa ja vetäytynyt takaisin. Viisjoen yli menevät sillat ovat miinoitetut.
14.9.
5 % miehistä lomalle.
10,30 kolme miestä jääk.joukkueesta kuntoisuuslomalle.
10,30 ryssä antoi kaiuttimella tunnin lähetyksen, johon vastattiin kranaateilla.
14,00 kävi kapt. Sihvonen. Komppaniat jatkoivat varustustöitä, joitakin kranaatteja tuli asemaamme.
15.9.
12.9. lähtien annetaan tilannetiedoitus rykmenttiin klo 8,00 ja 20,00. Yleensä ollut verraten rauhallista.
11,30 saatiin täydennystä ja jaettiin 5.K:aan 1+5 ja 6.K:aan 1+4.
13,05 ”vieraili” 5 ryssän konetta.
13,30 7.K oikealle ja5.K reserviin.
14,45 ryssän koneita 7 kpl näyttäytyi.
21,00 maj. Herranen palasi takaisin pataljoonaan.
16.9.
9,30 maj. Herranen tarkasti 5.K:n majoitusalueen. Korsusaunan (kaksiosainen) rakentaminen Putkelanjärven pohjoispuolelle alkoi ja teltat määrättiin kaivettavaksi maahan. Saunoja ryhdyttiin suunnittelemaan myös eteen.
21,30 6.K:n partio ampui pimeässä erehdyksessä omaa tst-lähettiä käteen. Joitakin kranaatteja tuli puolellemme.
17.9.
8,30 esikuntaupseerit edessä tarkastamassa ja suunnittelemassa puolustusasemaa. 5.K rakentaa saunaa ja saunoo. Edessä kaivetaan tst.-hautaa. Molemminpuolista laimeata tykistötoimintaa. Päivällä sateli.
18.9.
Sateinen aamu. Järjestettiin papereita tsto-teltassa, uusia papereita tuli. Paperisota alkanut, liikkeen pysähtyminen varma merkki. Ratsumestari Nykänen tuli 7./JR15:n päälliköksi. Luutn. Kumpulainen siirtyi 5./JR15:aan. 8.K alkoi rakentaa tsto-korsua Valkjärven rannalle.
19.9.
Klo 6,00 Herätys: Ryssän koneita liikkeellä, oma it. ampui niitä. Ryssä antanut musiikkia yöllä kaiuttimella. Oma kaiutin koko yön toiminnassa.
15,15 oikealla tuhottiin 1 ryssän kk-asema ja tähystyslava ampumalla n.1300 m:n etäisyydeltä 2:lla pst.-tykillä yhtä aikaa 60 laukausta (sirpalekranaatteja).
16,00 oikealle lisättiin 2 kk, toinen ampuu maantien suuntaan, toinen jokiuomaa pitkin maantiesillalle. Ratsumestari Nykänen sopinut oikealla välirajan varmistamisesta luutn. Kausen kanssa. Päivällä 5.K:n upseerit kävivät tutustumassa 6.K:n lohkoon. Molemminpuolista krh-toimintaa päivän kuluessa. Kaunis ilma.
20.9.
7,45 räjähti ryssän häirintäammuntakranaatti ratsumestari Nykäsen komentopaikan lähellä puussa ja sirpaleet haavoittivat 1 au:ta ja 5 miestä teltassa, joka kyllä oli maahan kaivettu.
10,00 5.K vaihtoi vasemmalle 6. K:n kanssa. Vänr. Pyökäri siirtyi 5.K:sta patl:n esikuntaan lähettiupseeriksi ja vänr. Karhu 5.K:aan joukkueenjohtajaksi.
15.05 viestimiehet olivat panneet korsunsa uunin hellan reiän peitoksi hyökkäysvaunumiinan kannen, jossa oli vielä räjähdysnalli, ehkä räjähdysainettakin. Kuumentuessa tapahtui räjähdys, jossa 1 mies kaatui ja 2 au ja 3 miestä haavoittui. Iltapäivällä aloitettiin kaikkien edessä olevien telttojen kattaminen hirsillä. Useimmat olivat jo ennestään katetut. 6./JR15:n päällikkö luutn. Teräskallio palasi lomalta. Hieman sateli päivän kuluessa.
21.9.
6,00 yö oli rauhallinen. 5.K:sta partio edessä, vihollinen tekee varustustöitä, kaataa puita.
8,45 III patl:sta kompp. Vuorio I ja II pataljoonan välille sijoittunut paikoilleen, alistettu ratsumestari Nykäselle. Kompp. Vuorio ottanut yhteyden naapurikomppaniaan oikealle. 6.K alkoi kaivaa tst-hautaa Putkelanjärven pohjoispuolelle suunnitellulle 2:lle puolustuslinjalle.
8,30 aloitettu oikealla lohkolla ampua pst-tykillä. Saatu tähystystorni ja talo tuleen ryssän puolella. Vihollinen vastasi krh:lla, sai puhelinjohtoja poikki.
14,30 lähettiupseeri ja adjutantti kävivät vasemmalla tarkastamassa töitä. Hyvin tulee tst-hautaa 5 m ja pesäke päivässä miestä kohti. Useita korsuja oli myös rakenteilla. Sauna oli rakennettu Viisjoen varteen.
16,00 oma pst-tykki saanut hyviä osumia ryssän tähystyslavaan ja taloon. Luutn. Ratasmaa komennettiin tilapäisesti 5.K:aan. 2 pioneeri haavoittui omista miinoista miinoitustehtävissä.
22.9.
Kaunis ilma, yö oli rauhallinen.
14-15 omia koneita lenteli molemmin puolin rajaa. 8.K:n toimistokorsu valmistui Valkjärven rannalle.
18,30 ryssä ampunut kk:lla oikealle lohkolle.
20,20 ryssä ampunut johdot poikki ratsumest. Nykäsen komentopaikan lähellä (krh-kranaatteja).
20,50 komentaja ilmoitti uudet tilannetiedoitus ajat. 23.9.-41 alkaen tilanne ilmoitettava rykmenttiin klo 5,00, – 6,00, – 12,00, – 18,00. Kyllä tuli puheluja lisää.
23.9.
5,00 5.K:n eteen suolle ryssä ampunut 6 krh-kranaattia. Vuorion kompp. lohkolle ryssä ampunut krh:lla 22.9. 3 kertaa 10 kr:n sarjan. 1 mies haavoittunut jalkaan.
13,00 vänr. Karhu meni tst-haudan etupuolelle keskilohkolla ampumaan ryssiä, joita oli nähnyt vastakkaisella puolen. Mukana hänellä oli 1 au ja 1 mies. Ryssät avasivat kiivaan tulen, jolloin vänr. Karhun nähtiin lyyhistyvän maahan. Kun paikalle saapui lisää miehiä mukana olleiden hälyyttäminä, olivat ryssät kaapanneet ruumiin, vänrikki Karhulla oli mukana kartta ja ainakin viikon tunnussanat, ryssän puolelle, josta tuli avattiin, annettiin tykillä ja krh:lla voimakas keskitys heti tapahtuman jälkeen.
17,20 maj. Herrasen määräämä uusi tunnussana ”Viena-Viipuri” oli toimitettu kaikkialle eteen ja rykmenttiin. Vasemmalla ammuttiin pst-tykillä toistasataa sirpalekranaattia. Ryssän tähystystorni nurin, tähystäjät alas ja edessä olevaan pesäkkeeseen hyviä osumia. 6.K kaivanut 540 m tst-hautaa ja raivannut ampuma-alaa Putkelan järven pohjoispuolella.
24.9.
11-12 Ryssä ampui krh:lla Koskitsa ”o”:n eteläpuolella olevan ladon maastoon, samoin 12-13 Sirkiänsaari – Koskitsa tien vasemmalle puolen. Oma krh ampui, jonka jälkeen kranaattien tulo lakkasi.
17,00 ratsumest. Nykäseltä ampui vihollinen tykillä ja krh:lla yhteydet poikki. Oman krh:n tulenjohtopaikasta suuntaan 31.00 ryssän krh. Oma tykistö ja pst.tykki sekä krh tulittivat ryssän pesäkkeitä. Komppaniat suorittaneet edelleen varustustöitä.
25.9.
10,00 Krh:n tulenjohtopaikalta suuntaan 34.00 ampui ryssä Sirkiänsaaren tien suuntaan useita kranaatteja. Ratsumest. Nykänen ilmoitti: 1 mies kaatunut ja 1 haavoittunut 8.K:sta, olivat kaivamassa kk-pesäkettä etulinjasta 200 m Sirkiänsaaren tien itäpuolella 20 m tiestä. Edellä kerrotut kranaatit aiheuttaneet tappion.
13,30 kävi ev. Virkki komentajan kanssa tarkastamassa reservikomppanian varustustöitä Putkelanjärven maastossa. Eversti oli tyytyväinen työsuorituksiin.
16,00 oma krh ampui 16 kr. häirintää oikealle, tavoitteena ryssän kk, joka lakkasi ampumasta ja vaihtoi asemaa.
17,00 krh:n tulenjohtopaikasta suuntaan 31.50 6 kranaattia n. 500 m Suursuon eteläpuolelle.
17,10 16,50 – 17,10 ratsumest. Nykäseltä yhteys poikki pataljoonaan, aiheutui ryssän krh-kranaatista. Samaan aikaan oli tullut myös kompp. Leinosen lohkolle krh-kranaatteja 50-100 m etulinjan taakse. Ei vaurioita.
18,00 Krh:n joukkueenjohtaja vänr. Ollila ilmoitti, että useina päivinä on krh.kranaateista tullut ns. ”pyrstörikkoja”, jotka ovat pudonneet etulinjamme takapuolelle, tosin vielä ei ole tullut vahinkoja, mutta voi tulla. Asiasta ilmoitti adjutantti heti rykmenttiin. Illalla piti patl:n sot.pastori iltahartauden 6. ja 8.K:ssa.
26.9.
9,30 Viestijoukkueen johtaja vänr. Paatola välitti rykmentin viestiups. ilmoituksen I patl:n lohkolla nähdystä ryssän viestikoirasta. Ilmoitettiin sama yksikköihin. Ilmoitus herätti yleistä hilpeyttä ja aiheutti liikkeelle paljon ”koiramaisia” juttuja.
9,40 joitakin kranaatteja etulinjan taakse, ei tappioita. 6.K:n korsujen katot metrin maanpinnan alapuolella ja vähintäin 2 hirsikerrosta pitää olla. 6.K:n alueella Putkelanjärven pohjoispuolella valmistui suuri 2-osainen sauna, jossa tänään kylvettiin ensi kerran. 6.K sai puhtaat alusvaatteet, jotka on vaihdettava saunassakäynnin jälkeen ja likaiset pyykkiin.
18,00 luutn. Tattari (5.K) ilmoitti: Komppanian partio palasi 17,40, partio tuhonnut kasapanoksella ryssän puolella Lumisuon laidassa pylvään ja 500 m kirkasjohtoa.
27.9.
8,00 ratsumest. Nykänen ilmoitti yöllä kuuluneen liikehtimistä vasemmalla rajallaan. Aamulla todettiin 4 miinan lauenneen. Ryssän kaatuneita ei tavattu. III pataljoonan upseerit tulivat tutustumasta asemaan. Tänään tapahtuu vaihto III patl:n kanssa, vaihto jo osilla alkanut.
12,00 kompp. Leinosen lohkolle 10 krh:n kranaattia klo 11,15 – 11,30 välillä. Ratsumest. Nykäsen lohkolle 10 – 10,45 tullut 8 tyk. kranaattia, jotka ryssä ampunut Korosaaren itäpuolelta 2 tykillä. 5.K:n lohkolla ei mainittavaa. 6.K:n osa jatkaa varustelutöitä, osa jatkaa saunomista. Komppanian kaikki pikakiväärit luovutettu III patl:n käyttöön eteen (käskystä).
15,00 vaihto III patl:n kanssa sujui häiriöittä ja siirtyi rintamavastuu III patl:lle klo 15,00.
6.K jäi paikoilleen Putkelanjärven ja Suursuon väliseen maastoon. 5.K majoittui Suikkisenlammen itäpuolelle ja 7.K saman lammen pohjoispuolelle sekä 8.K edellisen ja komentopaikan väliseen tienristeys-maastoon. Krh majoitusalue oli kom.paikan länsipuolella, samoin jääk.joukkueen. Pataljoona oli päässyt vihdoinkin lepoon. (Varustustyösuunnitelma jo valmis 2 viikkoa varten, kohtalainen työ parasta lepoa rintamavastuun jälkeen).
28.9.
Oli kaunis sunnuntaiaamu, täksi päiväksi oli suunniteltu kenttäjuhla, joten kaunis ilma suosisi sitä.
10,00 Kenttäjuhla:
Jumalanpalvelus komentopaikan läheisyydessä kankaalla, komppaniat katselmusneliössä. Pataljoonat ilmoitettiin ev. Virkille, joka oli saapunut esikuntineen kunnioittamaan tilaisuutta läsnäolollaan. Pastori Keppo piti jumalanpalveluksen, jonka jälkeen kapt. Kaukamaa (nyk. div. valistusupseeri) piti voimakashenkisen isänmaallisen puheen selittäen siinä taistelujamme ja niiden merkitystä nykyisyyteen ja tulevaisuuteen nähden. Tärkeät asiat vaativat meitä vielä olemaan täällä, ettei kansan tarvitse lähteä kolmatta kertaa yhden polven aikana sotaan eikä maatamme hävitetä ja että lapsemme saavat rauhassa rakentaa tätä maata.
Eversti Virkki puhui senjälkeen hyvin tehdystä työstä. Rykmenttimme oli sen kiilan käressä, joka puhkasi tien Simpeleestä Laatokkaan ja eteni sitten rajalle ja ylikin sen. Ylipäällikkö on antanut kiitokset ja tunnustuksen hyvistä suorituksista. Omasta puolestaan hän tulkitsi pataljoonalle erikoiset kiitokset mainiten vielä siitä sitkeydestä ja tahdon lujuudesta, jolla pataljoona on käynyt käsiksi varustelutöihin puolustusvaiheen alettua.
Seurasi ristien ja mitallien jako komppanioittain ja ev. Virkki kiitti saajia kädestä pitäen.
Rykmentin upseereille tarjottiin komentajan teltassa ”oikeat” kahvit.
16,00 jatkui juhla taiteilija Vuorisolan kiertueen esityksillä (vahvuus 1 mies+1 poika+3 neitiä). Taiteilija Vuorisolan it.(=ikäväntorjuntapatteri) yllätti levossa olevan pataljoonamme kauniina syyskuisena sunnuntaina ja koetti ampua kaikkein järeimmillä kranaateilla poikiamme suoraan sydämiin. Mitä osumiin tulee, täytyy niitä pitää täys’sellaisina, Tulenjohtaja rva Hiltusen toiminta oli tehokasta päätellen esim. sotamies Ruulan lämpenemisestä siinä määrin, että hänen täytyi käyttää nenäliinaa (ehkä ainoan kerran koko sotaretken aikana). Hänen esityksensä (stm R:n) palkittiin 8 vrk:n lomalla, joten kaikki kääntyi parhain päin myös hänen puolestaan.
Esiintyjät saivat oikeata kahvia, jonka jälkeen eräät upseerit menettivät saamansa ryssän kokardit tunnetuin seremonioin.
Ensimmäinen lomapäivä oli kulunut loistavasti, kun kanttiinikin oli vielä tuonut oman lisänsä yhteiseen ”kekoon”.
19,00 Adjutantti kuulusteli III patl:n saamaa vankia, joka kuului ryssän 30 miehen vahvuiseen partioon. Partio, 1 aliluutn., 1 politrukki johtajina, aseistus 20 kpl konepistoolia, 1 pikakivääri ja 9 kivääriä, tehtävänä ottaa vanki, oli tullut Lumisuon laitaa pitkin etuvartioasemamme eteen, jossa vanki joutui laukausten vaihdon yhteydessä erilleen ja antautui. Partio oli yrittänyt aikaisemminkin toisesta kohti, mutta 2 miestä oli kuollut ja 3 haavoittunut suomalaisten miinoista. Partio epäonnistui nytkin.
22,40 hälytettiin komppaniasta partioita ottamaan kiinni tuntematonta autoa, jossa piti olla 1 ups., 1 au, 1 mies ja lotta vihollisia tai vakoojia. Myöhemmin selvisi, että div. portaasta yllämainitut olivat lähteneet ylimääräiselle ajolle. A.o. rangaistiin.
29.9.
10,00 tuli täydennysmiehiä 43 kpl, olivat etupäässä tykkimiehiä. Jaettiin seuraavasti:
5.K 13 vahvuus nyt 128
6.K 16 – ” – 125
7.K 13 – ” – 123
8.k 1
Komppaniat olivat telttamajoituksessa. Teltat määrättiin kaivettavaksi maahan. Asehuoltoa ja saunomista. Iltapäivällä varustustöitä.
Peitepiirrokset, II/JR15 sotaretkestä Simpeleeltä Laatokkaan, ryhmitykset, liikkeet ja taistelut, toimitti adjutantti rykmenttiin. Aamupäivällä 2 linjan tst-haudan kaivamista. 7.K saunavuorossa. Kiertue Matti Jurva vieraili pataljoonassa. Ennen esityksiä luki kom. ev. Virkin päiväkäskyn n:o 14.
M. Jurva puhui, Laihanen soitti hanurilla useita kappaleita, ”miss. Lola” lauloi. Seurasi vielä hauskoja juttuja ja rykmentin kuoro lauloi Unto Kupiaisen sepittämän JR15 kunniamarssin. Lopuksi laulettiin yhteisesti Karjalaisten laulu. Samalla kertaa vieraili myös paikalla kanttiini.
Illalla oli molemminpuolista tykistötoimintaa.
1.10.-41
Kaikki komppaniat työssä. Aamiaistunnilla kävi kanttiini, jonka käynnistä pojat pitivät kovasti, siksi niitä koetettiinkin järjestää mahdollisimman usein. Uutisissa ilahdutti erikoisesti Petroskoin valtaus ja sen liittäminen muuhun Suomeen.
Upseerien VR (vapauden risti) ehdotukset lähetettiin rykmenttiin maj. Herrasen aloitteesta, lausuntoja hänen kanssaan oli antamassa myös kapt. Fröberg.VM-ehdotukset menivät samalla myös. Au:lle ja m:lle oli jo kolme kertaa jaettu VM.
18,15 pastorin pitämä iltahartaus 5. ja 7.K:ssa.
2.10.
II luokan Mannerheimristiritariksi ehdotettiin korpr. Valdemar Kosonen Krh:sta ja alik. Sulho Gröndahl 8.K:sta.
9,00 komppanian päällikön puhuttelu:
Kaikilla aseilla ammutaan huomenna klo 7,00, jonka jälkeen tehdään väkivaltainen tiedustelu ryssän aseman syvyyteen. Joka patl:sta sisäänmurtoa varten 1 au+9 miestä ja partio 1 au + 3 m syvyyteen tiedustelemaan. Kaikki otettava vapaaehtoisista. II patl:n krh antaa tulitukea. Lyhytaaltopuhelin partioille mukaan.
12,00 pataljoonan komentaja tarkasti molemmat partiot. 1 + 9 johtajaksi 7.K:sta kers. Tuorila Oiva, 1 + 3 johtajaksi 6.K:sta alik. Jokinen Veikko. Ilmoittautuvat III pataljoonan komentopaikassa maj. Pakkalalle. Tied.joukk.johtajaksi vänrr. Dannholm I patl:sta.
14,15 tied.osasto läksi Viisjoen itäpuolelle Lumisuon reunaan, jonne majoittui tiedustelua ja toimintaa varten.
18,15 iltahartaus 6. ja 8.K:ssa.
3.10.
Toisen puolustuslinjan varustustöitä. 7.K viitoitti linjaa Putkelanjärven pohjoispuolitse Sirkiänsaari – Korlee tienhaaran eteläpuolitse luoteeseen suohon pistävään niemekkeen kärkeen. Toiset komppaniat kaivoivat tst-hautaa ja pesäkkeitä. Miestä kohti 5 m tst-hautaa ja 1 pesäke päivässä. 8.K 2 verhottua kk-pesäkettä päivässä.
n. klo 16,00 1+10 partio, johon alikers. Vähäkorpela, Valio oli saanut kom. luvan mennä 10:ksi ja 1 + 3 partio palasivat tappioitta. Väkivaltainen tiedustelu oli onnistunut hyvin. Partionjohtajat kertoivat:
Tied.osasto Dannholm, johon liittyi 12 miestä Kev.Os.16:sta ja partio tykistöstä, ylitti Lumisuon klo 6,00 pohjoisesta ja etelästä pistävien niemekkeiden kohdalta, eteläisessä niemekkeessä laukausten vaihtoa. Klo 7,00 olivat 5-rivisen esteen edessä, johon tekivät aukot saksilla ja räjäyttämällä. Samaan aikaan oli oma mahtava tulivalmistelu kaikilla aseilla. Piikkilankaeste kulki eteläisen niemen poikki. Esteen eteläpuolella n. 150 m:n päässä siitä menee kapulasilta suon yli länteen. Kapulasillalla tapasimme vihollisen parivartion, joka kiireesti poistui vasemmalle. Partio Jokinen painui perään.
Kapulasillan takana (ryssän puolella) oli 4 korsua vasemmalla, korsujen ympärillä käytiin kiivas taistelu, jossa 9 ryssää kaatui ja 3 saatiin korsusta haavoittuneena vangiksi. Oikealta tuotiin paareilla ryssän haavoittunutta kapulasiltaa pitkin, kantajat hävisivät pian metsään. Kapulasillan pohjoispuolella oli tst-hautaa ja eteläpuolella pesäkkeitä. 8,45 partiot läksivät syvyyteen, Jokisen partio suuntaan 37.00
N. 1 km:n kulettuamme tapasimme 3-miehisen vihollispartion, josta 1 mies kaatui. Sairakanjoen itäpuolella hakkauslinja, joka etelämpänä tekee kulman itään. Linjan länsipuolella 3-rivinen este, johon teimme aukon, noin 200 m:n päässä esteestä ja sen suuntaan kulki hv-este. Esteestä länteen oli maasto alavaa ja aukeaksi hakattua. Hakkauksen takana lännessä oli metsäinen kukkula, jolla oli vihollisen korsuja ja hirsipesäkkeitä. N. 3 km:n päässä näkyi kolme paljasta kukkulaa, keskimäisellä oli tähystystorni. Partiomme kulki pitkin hakkauslinjaa kohti etelään menevää tietä, jota oli ajettu myös autolla. Tuhosimme vihollisen puhelinlinjan useasta kohtaa. Klo 10,50 kohtasimme keskimäisen partiomme ja läksimme paluumatkalle yhdessä.
Tullessa tapasimme 15-20 miehisen vihollispartion, joka oli todennäköisesti aikonut saartaa meidät. Laukaustenvaihdossa kaatui 3 vihollista, toisten vetäytyessä länteen vieden haavoittuneet mukanaan. Klo 11,45 palasimme varmistuksen luokse ja 1 tuntia hyöhemmin, kun kaikki partiot olivat saapuneet, läksimme omalle puolen 1 haavoittunut vanki mukanamme. Pioneerit räjäyttivät esteeseen aukon, eteläniemessä olleen tähystystornin nurin ja turvemajan hajalle. Klo 15,00 Kev.Os.16 vartiopaikassa, josta autolla. Yksikköömme saavuimme n. 16,00.
17,00 II/JR15:sta olivat kokoontuneet upseerit yhteiseen illanviettoon, johon myös ev. Virkki saapui. Kumipyörärattaiden lavasta tuli suuri pöytä, jolle oli katettu Vuoksesta saatua ja paistettua lohta ja angeriasta sekä voileipiä ym. Juomasta piti vänrikki Aranto hyvää huolta ja kaikki antoivat tunnustuksen ”Kupikin juomalle”. Ilta kului seurustellen ja ”vanhoja muistellen” rattoisasti ja vaikutti virkistävästi läsnäoleviin.
5.K ja 7.K:ssa oli iltahartaus.
4.10.-41
8,00 ev. Virkki, adj. kapt. Heinonen ja maj. Herranen ym. upseerit tarkastivat ns. tukilinjan = 2 linjaa. Ev. oli hyvin tyytyväinen saavutettuun työmäärään.
13,00 partiomiehet maj. Herrasen puhuttelussa. Komentaja kiitti hyvästä suorituksesta ja kaikki saivat 10 vrk:n kuntoisuusloman, jolle lähtevät huomenna.
Ev. Virkki ja kapt. Heinonen kävivät pataljoonan kuuluisassa ja kuumassa saunassa ja olivat päivällisellä. 18,00 koko patajjoonan iltahartaus.
5.10.
13,00 koko pataljoonalle jumalanpalvelus ja halukkaille ehtoollisella käynti. Ehtoollisella kävijöitä oli verrattain runsaasti.
Kaunis sunnuntaipäivä, komppanialla vapaata.
18,00 6.K, 8.K ja Krh:ssa iltahartaus.
6.10.
12,30 maj. Herranen läksi lomalle, patl:n kom:n v.s. ratsumestari Nykänen,
13,00 patl:n pastori, adj. ja yksiköiden valistusaliupseerit rykmentin valistusupseerin puhuttelussa.
15,00 div. portaasta vieraili kanttiini pataljoonassa. Saatiin korviketta, korppuja, pullia, kortteja, kirjekuoria ym. Luutn. Varho palasi takaisin pataljoonaan sotasairaalasta, viimeksi toipumislomalta. Sijoitettiin entiseen, eli 5.K:aan. Tänään tst-haudan kaivaminen oli edistynyt jo Sirkiänsaaren maantien länsipuolelle ”Orava” aukealle. 7.K:ssa saunomista iltapäivällä. 5.K ja 7.K:ssa iltahartaus.
7.10.
12,00 luutn. Setälä ja vänr. Lehtinen, S palasivat sot.sairaalasta, edellinen sairastui Vuoksen Aholassa, jälkimmäinen haavoittui Tiuralassa, molemmilla oli toipumisloma. Vänr. Lehtinen meni 8.K:aan.
16,00 porilainen kanttiini vieraili patl:ssa. 10 miestä siirrettiin Porin suojeluskuntapiirin käyttöön maanviljelystöihin. 6.K saunassa iltapäivällä.
18,00 5.K, 8.K, Krh ja viestijoukkueessa iltahartaus.
8.10.
2 miestä maanviljelystöihin, kuten edellä. 6.K:n päällikkö luutn. Teräskallio lähti lomalle, v.s. luutn. Varho. 7.K:n päällikkö luutn. Ratasmaa lähti lomalle, v.s. luutn. Setälä. 5.K:n päällikkö luutn. Tattari palasi lomalta. 15,00 5.K saunassa. 18,00 7.K:ssa iltahartaus.
9.10.
Komppaniat varustustöissä. Lääkintähallituksen vierailu ja tarkastus. Päämajasta oli lääk.eversti Roschier, AK:sta lääk.ev.luutn. Fagström, divisioonasta lääk.majuri Saren ja rykmentistä lääk.kapt. Frölander Ulf, kaikki seurueineen. Yllämainitut kävivät kom. opastuksella tutustumassa leirialueeseen ja olivat lounaalla Lsp:n kuuluisassa vilpolassa.
18,00 6.K, 8.K, Krh, Viestijoukk. ja Jsp iltahartaudessa.
22,15 rykmentin puhelinsanoma, jossa ilmoitettiin, että mahd. ryssän partio liikkeellä linjojen takana. Partio pukeutunut saksalaismallisiin varusteihin. Komppanialle määrättiin vahvistetut vartiot ja kk:lle varmistettiin tien suunnat.
10.10.
9,00 pataljoonan huollossa 2-huoneinen korsu tekeillä talvea varten, varastorakennukset, keittiö ja tallit seuraavina rakennusohjelmassa. Adjutantti tarkasti samalla kertaa komppanian huollot. Korsut tekeille joka paikassa, osaksi jo tekeillä, varastojen paikkaa ja kuntoa täytyy parantaa. 5.K:ssa korsu alulla, sauna järvenrannalla Valkjärven koilliskulmassa, siitä itäänpäin korsu ja varasto. Sauna hyvä, eteinen määrättiin tekemään. 6.K:n huolto järven itärannan keskiniemekkeen maastossa. 7.K:n huolto länsirannalla melkein vastapäätä 6.K:aa. 8.K:n huolto sijaitsi pohjoispäässä ja vähän kauempana pohjoisessa metsän sisässä patl:n huoltoalue.
Ev. Virkki oli tarkastuskäynnillään suullisesti ilmoittanut vaihdosta, joka tulisi tapahtumaan I patl:n kanssa 12.10. paikkeilla. Siksi varustustöitä jatkettiin tarmokkaasti, että 2. linja tulisi valmiiksi ennen vaihtoa. Komppanioista oli tst-hautaa ja pesäkkeitä kaivamaan otettu kaikki irroitettavissa oleva voima ja työteho oli kiitettävä. Oikealla läheni tst-hautakaivutyöt jo tavoitetta Omenasuonniittyjä.
8.K:sta kompp.päällikkö ja joukk.johtajat tutustumassa I patl:n lohkoon. Kanttiini vieraili patl:ssa.
18,00 5.K ja 7.K:ssa iltahartaus.
11.10.
8-12,00 pataljoonan upseerit tutustumassa lohkoihin I patl:n alueella. Vaihto alkaa 12.10. klo 9,00.
16,15 ratsumest. Nykänen rykmenttiin vaihto- ym. asioissa.
Komppaniat saivat 2:n linjan tst-haudan ja pesäkkeet valmiiksi. II patl. oli kaivanut lohkollaan oik.raja Koskitsa – Sirkiänsaari maantie (m.l.), Koskitsan aukean länsipuolella kuului lohkoomme vielä maastoa tien länsipuolella n. 300 m:n leveydeltä, vas. raja Lumisuon länsireuna – Pöydänpää viime ”ä”, etulinjaan tst-haudan, Lumisuon reunaan pesäkkeet turpeista ja hirsistä, syvyyteen etulinjan taakse useita kk-pesäkkeitä. Taisteluhaudan edessä oli estettä sellaisissa paikoissa, johon oli mahdollista rakentaa. Lisäksi oli rakennettu komppanioiden komentopaikat, komppanioiden saunat, pataljoonan sauna ja kaksiosainen komentopaikka kattoa vaille ennen vaihtoa.
Sitten 2. linja, joka aloitettiin kaivaa vasemmalta. Yhtenäinen taisteluhauta pesäkkeineen alkaa Pöydänpää-aukean lounaisreunasta jatkuen samaan suuntaan, teki kaaren eteläänpäin, nousi luodetta kohti ja päätyi Suursuon itäreunan keskipaikkeille. Suursuon länsireunasta jatkui taisteluhauta Putkelanjärven pohjoispuolitse maantien länsipuolella olevaan suon reunaan, osaksi myös suon reunaa luodetta kohti. Orava ja Petrola talojen aukeiden kautta, joilla tst-haudat muodostivat useampilinjaisen systeemin lukuisine pesäkkeineen, jatkui tst- hauta osittain noudattaen Koskitsan jokea Myllynotkon pohjoispuolitse länttä kohti, seuraten sitten Koskitsanjokea ja sen pohjoispuolella olevaa harjannetta pitkin Koissalinniittyjen pohjoispuolitse Omenasuon niityille asti.
Työsaavutusta voidaan pitää hyvänä, ottaen huomioon olosuhteet.
Työ suoritettiin levossa ollen 1.-11.10.-41, välillä oli partiointia, ahkeraa rakennustoimintaa, ase- ja varushuoltoa pyykinpesuineen, saunomista ja viihdytystoimintaa, lisäksi sunnuntait olivat vapaita.
Tutustumiskäynnillä I pataljoonan lohkolla kiinnitettiin huomiota seuraaviin seikkoihin, jotka pitää korjata heti , kun vaihto on saatu suoritetuksi. Etulinjassa ei ole yhtenäistä taisteluhautaa, etupäässä vain ampumakuoppia. ”Linjat” ovat aivan Viisjoen varressa ja joen ryssä puoli on monessa paikkaa korkeammalla, on mahdotonta rakentaa esteitä ja suojaista tst-hautaa kivääritulellekaan. Siis yhtenäinen taisteluhauta jonkin verrav taaemmaksi ja esteet eteen. Välttämättömiä korsuja puuttuu edstäkin. Toista linjaa ei ole olemassa Viisjoen ja Koskitsajoen välillä.
19,00 komppanian päällikön puhuttelu.
1) II/JR15 vaihtaa I/JR15 kanssa Karhujärven maastossa 12.10. klo 14,00 mennessä. Etulinjaan oikealle 5.K, vasemmalle 6.K. 7.K jää reserviin Karhujärven itäpuolelle. Oikea raja Viisjoen ”kaksiosainen mutka”, johon kaakosta tulee oja, pist. 62, rajapaalu 211, vasen raja Koskitsa – Sirkiänsaari maantie (m.l.).
2.) 6.K saa pk:t luutn. Virran komppanialta klo 10,00 mennessä.
3.) 5.K muuttaa komentopaikkansa Karhujärvestä n. 1 km lounaaseen. Komentokorsun rakentaminen aloitettava heti.
4.) 7.K ryhtyy heti kunnostamaan ja rakentaa tarvittavat korsut lisää Karhujärven itäpuolelle.
5.) 8.K vaihtaa samanaikaisesti jv.-komppaniain kanssa.
6.) Ajp ja huollot entisissä paikoissa.
7.) I patl:n Jsp käytössämme, pataljoonan lääkärin komennuksen ajan.
8.) Komentopaikka Myllynotkossa.
8.K:n päällikkö luutn. Pentti Kalanto ylennetty kapteeniksi Ylipäällikön päiväkäsky n:o 18/25.9.41, JR15 pky n;o 15/11.10.41.
Komppaniat saunassa ja varushuoltoa, div. kanttiini vieraili patl:ssa.
12.10.
9,55 Krh:t suorittaneet vaihdon.
10,10 luutn. Virta – luutn. Varho 6.K vaihto suoritettu.
10,30 luutn. Timosaari – luutn. Tattari 5.K, vaihto suoritettu.
10,30 Reservikomppaniat luutn. Setälä 7.K vaihto suoritettu.
10,46 vaihto sujunut hyvin, rintamavastuu siirtynyt II/JR15:lle. Etulinjassa koeteltu konetuliaseita, jotka toimivat hyvin.
10,55 ratsumest. Nykänen ja luutn. Rissanen paikalla, kun vaihdosta ilmoitettiin rykmenttiin.
19,00 Vasemmalla vihollisen puolella havaittu vähäistä liikettä. 2 valorakettia ammuttu vihollisen puolelta lohkon keskellä asemaamme päin, klo 20,33, kolmas samasta paikasta. Komentopaikka teltassa Koskitsan joen töyräässä Myllynotkon tien länsipuolella, samassa paikassa myös viesti- ja lähettiteltat.
13.10.
klo 8,30 6.K:n ilmoitus; Pist. 218 n. 600 m suuntaan 38.50 kk-pesäke, jonka takana korsu, samasta paikasta ammuttu eilen valoraketit. Suunnasta 45.00 kuultu ryssän kovaäänisen toimintaa, ääni epäselvä.
12,00 pst-kiväärillä 20 laukausta edellämainittuun pesäkkeeseen.
19,00 5.K oma krh tarkistanut maaleja kompp. lohkon edessä, oikealla n. 500 m välirajasta ryssä vastasi pk:lla. 6.K:n keskelle vihollinen ampunut useita pk-sarjoja suunnasta 24.00 klo 15,40. Ammuttaessa sinne krh:lla (Juusela) tuli 3 kranaattia liian lyhyitä, jolloin yhdestä osui pieni sirpale vänr. Pourua takaraivoon, palasi eteen Jsp:ltä, oli vain pieni naarmu.
Oikealla aamulla mainitun kk-pesäkkeen takana korsuja, joista vihollinen vaihtaa vartioita. Liikettä siellä, ammuttu krh:lla sinne 35 kranaattia, joista osa osui kk_pesäkkeeseen.
13.10.-41 satoi vähän lunta, maa valkeaksi.
14.10.
7,00 6.K oikealla yöllä vihollinen ampunut kk:lla ja kiväärillä, vastattu pk- ja kiv.tulella. Vihollinen ampunut 3 valorakettia.
5.K klo 2-3 välillä yritti ryssän partio tunkeutua asemaamme pist. 47 ja talvitien välisen maaston kautta ylittäen Viisjoen. Kuultiin 4 miinaräjähdystä omasta miinakentästä, jolloin avattiin myös jv.-tuli, samalla ammuttiin myös krh:lla ryssän asemaan, josta kuului valitusta ammunnan jälkeen. Kaatuneita oli miinakentän läheisyydessä, mutta hämärä estää tarkemmin näkemästä. 1 sotamies meiltä haavoittui.
7,45 luutn. Tattari ilmoitti, että miinoista oli kuollut 2 ryssää ja jv.-tulesta 1 ryssän luutnantti. Saatiin puoliautomaattikivääri ja 2 kiv. Paperit lähetetään patl:n esikuntaan.
11,00 oikealta ammuttu pst-kiväärillä kk-pesäkettä pist. 47 maastossa.
12,30 Koskitsajoen varresta ammuttu pst.-kiväärillä ja tykillä ryssän uutta kk-pesäkettä ja taloa edessä. Hyviä osumia saatiin.
15,00 ryssän partiosta löydettiin vielä lisää 2 miinoihin mennyttä miestä.
15,30 ratsumest. Nykänen antoi käskyn etulinjan komppanianpäälliköille: ”Puoli miehistöä varmistaa hämärästä illalla päivään aamulla. Kypärä on oltava päässä vartiopalvelusta suoritettaessa”. Löydettiin lisää papereita kaatuneilta ryssiltä, lähetettiin rykmenttiin kuten jäsenkirja ja muistikirja aikaisemmin.
17,30 kapt. Kalanto kävi sopimassa maj. Kilpeläisen kanssa aik. olevan patl:n kom.) toisen linjan siirtämisestä pist. 62:n korkeudelle.
19,00 pist 47 ja talvitien välissä ryssän puolella havaittu liikettä, ammuttu krh:lla ja kivääreillä, ilmoitti 5.K.
6.K oikealla ammuttu ryssän kk-pesäkettä ja korsua ”Pikkujoen” ja Viisjoen yhtymäkohdasta kaakkoon. Koskitsanjoen varresta ammuttu pst-tykillä ja kiväärillä edessä olevaa kk-pesäkettä, josta kuultu senjälkeen valitusta. Vihollinen ampunut 3″:n kranaatteja 9 kpl lohkon oikealle puolen Korosaaren suunnasta. Ei tappioita.
21,00 5.K; pist.47 ja talvitien suunnassa liikettä, sinne ammuttu krh:lla ja pk:lla juuri äsken.
6.K; valoraketti ammuttu 19,30 ”Pikkujoen” ja Viisjoen yhtymäkohdan eteläpuolelta. Krh-joukk. ampunut päivän mittaan 36 kranaattia, tullut joitakin pyrstörikkoja.
15.10.
6,30 luutn. Varho (6.K): ”Kuumentunut kamiinantorvi sytytti 0,35 teltan peitehirret tuleen ja korsuteltta paloi samoin joitakin varusteita hyvin nopeassa ajassa poroksi. Yöllä ylitti ryssän partio (n. 10 miestä) Viisjoen päästen esteille, karkoitettiin ja senjälkeen antoi tyk. ja krh tulta vastakkaiselle rannalle”.
8,30 Vasemmalle etulinjan taakse tuli 5 ryssän tyk.kranaattia. Oma krh ampunut pist. 47 maastoon.
9,15 rykmentin adjutantti Kause soitti ja käski laittaa joka joukkueen alueelle tähystyspaikan, josta voidaan havainnot tarkemmin ilmoittaa käyttäen prl. Maasto nimettävä tykistön maalin lisäksi ja peitepiirros tähystyspaikoista rykmenttiin 15.10.-41. Lähettiupseeri sai tehtävän suoritettavaksi. Peitepiirros rykmenttiin klo 20,00.
9,20-12,30 ratsumest. Nykänen, luutn Valli ja adjut. kävivät suunnittelemassa 2. linjaa Karhujärven korkeudelle.
18,00 oma krh ampunut häirintää pist. 47 maastoon, ryssä liikkunut siellä. 6.K vihollinen ampunut yhteensä 10 kranaattia suunnista 22.00 ja 25.00 lohkolle, ei tappioita. ”Pikkujoen” ja Viisjoen yhtymäkohdan takana olevat korsut nimitetty Korsumäeksi, johon krh:lla ammuttu 20 kranaattia.
Komppanioilla 3 joukkuetta edessä, yksi reservissä. Reservijoukkue kaivanut edessä taisteluhautaa. 7.K aloittanut korsujen teon ja osa edessä varustustöissä.
16.10.
6.K: 12,30 hakkauslinjan maastoon edessä ryssä 18 kranaattia. 13,20 ryssä 8 kranaattia. Edellisestä 1 mies haavoittui.
18,30 10 ryssää vei kk:n asemaan, rykmentin krh (Juusela) ampui 30 kranaattia.
5.K ryssä pienoisheittimellä sinne tänne, muuten rauhallista.
17.10.
6,30 5.K: yö rauhallinen, oma krh ampunut häirintää.
6.K; hakkauslinjan maastoon tyk.kranaatteja tähystyspaikasta 4 suunnasta 22.00.
18,50 5.K klo 10,00 10 kranaattia (krh). Aamulla tulitti 2 ryssän hävittäjää asemaamme kk:lla. Klo 14,00 ryssän vanki takaapäin yritti mennä linjojen läpi, pääsi linjojen eteen, avattiin tuli, luultavasti kaatui. 6.K klo 10,00 oikealle 17 tyk.kr. täh.p. 4 suunnasta 23.00. Klo 15,15 suunnasta 29.00 traktorin ääntä. Krh ampunut 40 kranaattia häirintää 5.K:n lohkolle, jossa nähty liikettä. Kranaateista 10 kpl tyk.maali Hilmaan ja osalla sammutettu ryssän nuotiot.
21,00 ev. Virkki soitti puh, että korpr. Valdemar Kososesta on tehty II luokan Mannerheimristiritari.
21,30 maj. Herranen palasi lomalta.
18.10.
6,30 6.K:n sotamies Ilves ampunut tapaturmaisesti eilen illalla kp:llä vasemman jalkapöytänsä läpi. Kuulustelupöytäkirja tehtävä. Krh vaimentanut oikealla 20 kranaatilla ryssän kk-pesäkkeen klo 5,45.
7,30 lensi 2 ryssän hävittäjää etulinjan yläpuolella verraten matalalla, koneista heitettiin pieniä räjähdyspommeja. Ei vahinkoja. It. karkoitti koneet.
12,00 vieraili tait. Aapo Similän kiertue, 2 miestä ja 3 neitiä komentopaikan lähellä. 7.K, viestijoukk. Jsp ja esikunnasta katselijoita. Ohjelmassa lauluja kanteleen, viulun ja haitarin säestyksellä, kaskuja, Ollin pakina, unkarilainen tanssi.
17,30 rykmentin krh 30 kranaattia ruutuun 19, josta kuului valitusta.
20,30 6.K vasemmalla näkynyt kaukana äkillinen valoilmiö, josta lähtenyt korkea valolieska, mahdollisesti räjähdysliekki. 5.K ruudussa 18 ryssän liikettä, oma krh ampunut joitakin kranaatteja. Majuri Herranen kävi tarkastamassa iltapäivällä 5.K:n lohkon, johon 7.K huomenna vaihtaa.
19.10.
9,10 7.K vaihtanut oikealle ja 5.K tullut reserviin Karhujärven maastoon.
11,00 rykmentin krh ampunut ”Korsumäkeen”.
13,00 II lk:n Mannerheimristiritarijuhla Koskitsajoen etelärannalla tien länsipuolella. 5.K kunniakomppaniana luutn. Tattarin johdolla metsänreunassa pienellä aukealla, oikealla div:n torvisoittokunta. Ritariksi julistettava korpraali Valdemar Kosonen rintaman edessä. Ev. Virkki saapuu seurassaan nykyinen patl:n komentaja maj. Herranen ja aikaisempi komentaja kapt. Fröberg.
Sotapäiväkirja n:o 10681 päättyy, alkaa Spk n:o 10682,
19.10.-41
…Soittokunta soitti JR15:n kunniamarssin. Seurasi ev. Virkin puhe, jossa hän mainitsi ne ansiot, joiden perusteella Ylipäällikkö on suonut II luokan Mannerheimristiritarin merkin. Ev. Virkki ylensi myös tällä päivämäärällä korpraali Valdemar Kososen alikersantiksi.
Torvisoittokunta soitti Porilaisten marssin, jonka jälkeen laulettiin Maamme. Lyhyt ja arvokas suomalaisen sotilaan kunnon kunnianosoitus taistelumaastossa, jonka peitti puhtaaksi juuri satanut ohut lumikerros, teki unohtumattoman vaikutuksen. Komentajan teltassa oli alikers. Kosonen kunniavieraana.
16,00 rykmentin krh ampunut Korsumäkeen.
20,30 7.K: Ryssän pst.-tykki ampunut 3 kranaattia Viisjoen ja asemamme väliin tähystyspiste 3:n lähelle.
20,30 adjutantti piti kamppanian vääpeleille puhuttelun:
1.) Määräaikaisilmoituksista,
2.) Lomallelähtevien opastuksesta,
3.) 8 miestä komppaniasta päivittäin lomalle. On vaadittava, että lomalaiset ilmoittautuvat palatessaan komppaniassa eivätkä mene suoraan joukko-osastoon.
4.) Vääpeli Koljonen selosti A-korttien täyttämisestä ja ikäluokittain 1912 – 22 jo tehdä luettelo valmiiksi.
20.10.
Aamupäivällä rauhallista.
10,50 rykmentin krh ampunut M.19: 140 m. etelään korsua. Varustetöiden ääniä 450 m kaakkoon sillasta.
12 – 16,00 7.K; Ryssän pienoisheitin ampunut 56 kranaattia komppanian lohkolle. Ei vahinkoja. Koskitsajoen rantatöyrääseen rakennettuun korsuun muutti esikunta asumaan.
20,30 6.K; Ryssä ampunut joitakin valoraketteja ja kranaatteja sekä pk-sarjoja räjähtävillä luodeilla, kuultu myös laulua. 7.K; Myös oikealta kuultu laulua, autojen ja rattaiden liikkeen ääntä. 5.K;Komppania suorittanut korsujen kaivausta 6. ja 7.K:n alueilla. Iltapäivällä saunomista pataljoonan saunassa Koskitsajoen varressa.
21.10.
8,30 7.K; Vihollisen kuultu tekevän varustelutöitä. Muutamia pinoisheittimen kranaatteja lohkolle.
15,30 pataljoonan omat lotat toivat ensimmäisen kerran kahvia reservikomppanialle. Lotat tulevat toimimaan jatkuvasti pataljoonassa kiertävän kanttiinin hoitajina.
18,30 Tähystyspaikka 4 suunnasta 24.00 8 skrapnellia hakkauslinjan maastoon. Reservijoukkue saanut korsunsa valmiiksi. 7.K; Vihollisen havaittu kaivavan taisteluhautaa, muuten rauhallista. 5.K; kapteeni Kalanto lomalla, vs. luutn. Aarne Leppälä.
20,30 6.K; Ryssät paikkailevat piikkilankaestettä hakkauslinjan edessä. Vähäistä molemminpuolista jv-tulta.
22.10.
Aamupäivällä hajanaisia pk-sarjoja ja kiv. laukauksia.
9,00 komppanian päälliköiden ja vääpelien puhuttelu, jossa patl:n komentaja antoi käskyn pataljoonan uudelleen muodostamisesta ikäluokista 1912-1922 ja vanhempien siirrosta JR36:een.
Pataljoonan komentajan käsky:
”7. K luutn Setälä muodostaa ikäluokista 1912-22 kiväärikomppanian. 6.K kapt. Teräskallio saa I pataljoonasta kiväärikomppanian. Molemmista komppanioista lähetetään vanhat miehet 5.K:aan ja siirretään myöhemmin JR36:een. 5.K luutn. Tattari saa 27.-28. päivänä kiväärikomppanian. 8.K ikäluokat 1912-22 jäävät komppaniaan, vanhat siirretään.
30. p:nä tätä kuuta on pataljoonan oltava valmis. Vääpelit, kirjurit, ase- ja talous-aliupseerit jäävät toistaiseksi komppaniaan. Vääpelit kouluttavat uudet, sen jälkeen vasta vanhat siirtyvät. Siirrettävistä luettelo, jossa sotilasarvo, nimi, vakanssi ja huom:ssa merkinnät: lomalla, tulee myöhemmin jne. Komentajan toimisto muutti asumaan korsuun”.
20,30 6.K; Klo 19,15 täh.paikka 4, tulipalo suunnassa 37.00. Muuta ei mainittavaa.
23.10.
Aamupäivä aivan rauhallista. 6.K sai I pataljoonasta 160 miestä ja 8.K:sta 29 miestä. Rykmentti perustanut järjestelyelimen, jonka kautta vanhat siirretään pois. Päivän kuluessa siirrettiin miehiä pienissä erissä.
18,30 6.K; klo 12,30 15 krh- kranaattia lohkolla. 7.K; klo 14.-16,30 ryssä ampunut n. 20 kranaattia heittimellä ja 7 skrapnellia tykistöllä, jolloin 1 mies haavoittui.
20,30 7.K; Hiljaista, ryssät soittelevat lähellä linjojaan ja tuntuvat muutenkin olevan iloissaan. 5.K:sta siirrettiin 51 miestä, saatu tilalle 34 miestä.
24.10.
6,30 7.K klo 23-24 välillä tavallista vilkkaampaa laukausten vaihtoa, muuten yö rauhallinen. Miesten siirrot jatkuvat. Pataljoonan komentaja ja adjutantti suunnittelemassa toista linjaa Karhujärvestä pisteeseen 62. 5.K viitoitti linjan.
18,30 oma krh ampunut päivän mittaan useita kertoja ryssän pesäkkeitä ja työmaata. 7.K:ssa rakennettiin komentokorsua, jolloin stm. Raitala loukkaantui lievästi.
25.10.
Aamupäivä hiljaista. Pataljoonan komentaja ja adjutantti tarkistivat vielä toisen linjan Karhujärvestä pisteeseen 62. 5.K suorittanut toisen linjan kaivausta. Iltapäivällä saunomista.
18,30 7.K; klo 16,00 lähtien tavallista kiivaampaa laukausten vaihtoa. Ryssien puolelta jokea kaksi voimakasta räjähdystä. Kauempana oikealla ilmatoiminta vilkasta. Pataljoonan vasemmalla lohkolla rauhallista. Tappiot päivän aikana, yksi mies kaatuneena.
26.10.
6,30 6.K; Ryssä tekee varustustöitä öisin. 7.K; Klo 5,00 lähtien ryssät tulittaneet kiivaasti asemaamme jv-tulella ja pienois-krh kranaateilla, noin 45-50 kranaattia tullut komppanian lohkolle. Ei tappioita.
15,00 vieraili Porin sk:n mieskuoro pataljoonan komentopaikan luona. PSM esitti useita lauluja sekä kotirintamaterveiset. Kuulijoiden joukossa oli mm. div. ja rykmentin komentajat, sekä runsas kuulijakunta esikunnan yksiköistä ja JR15 pataljoonasta.
18,30 6.K; Klo 16,00 alkaen lohkolle 26 pienoisheittimen krh-kranaattia. Vänr. Lehtinen saanut selville uuden kk-pesäkkeen oikealla. 7.K; Lohkon keskelle 8 pien.heittimen kranaattia. Pk- ja kiv.tulta. Kaukaa kuulunut auton ja traktorin ääntä. 2 ryssän lentokonetta lentänyt pohjoisesta etelään.
27.10.
Harvinaisen rauhallinen päivä. 7.K; Reservijoukkue edessä varustustöitä, komentokorsu valmistui lopullisesti. 5.K kaivanut ahkerasti toista linjaa, iltapäivällä saunomista.
28.10.
7.K; Illalla klo 21,00 ja aamulla 5,00 laukausten vaihtoa, muuten rauhallista.
5.K; Sai täydennystä III patl:sta 45 miestä.
8.K; Haavoittui 1 mies omasta krh-kranaatista.
29.10.
6. ja 7.K; Molemmat havainneet ryssien suorittaneen varustelutöitä yön aikana. Aamulla ja päivällä rauhallista. 5.K sai täydennystä päivän kuluessa III patl:sta 50 miestä.
18,30 7.K; Ryssä ampunut pk:llä ja kiväärillä. Vartion vaihtuessa klo 14,00 joukkue Närvän ensimmäisessä vartiopaikassa kaatui 2 miestä. 6.K vänr. Pouru määritellyt uuden krh-maalin.
Tappiot: 2 kaatunutta ja 1 haavoittunut.
30.10.
8,30, 7.K vänr. Lehtinen, M arvelee ryssien vaihtaneen eilen. Klo 7,00 havaittu etelässä ryssän tähystyspallo. Klo 7,00 kaksi omaa hävittäjää ampui sen tuleen.
18,30; 7.K, ryssä ampunut tykistöllä joitakin kranaatteja, jotka jäivät sen omalle puolelle.
6.K jatkanut taisteluhaudan kaivamista ja esteen rakentamista eteen. Ei muuta mainittavaa.
31.10.
Siirrot saatu suurin piirtein suoritetuksi, joitakin miehiä siirtyy vielä lomien ym. vuoksi. 6.K klo 6,30-7,00 välisenä aikana tuli puolellemme 10 pien.krh:n kranaattia.
Komentaja tarkastamassa linjoja. Ratsum. Nykänen ja kapt. Kalanto palasivat lomalta.
20,30 rykmentistä luutn. Virkki ilmoitti: Tilanneilmoitus vain 20,30, jos jotakin erikoista tapahtuu.
1.11.
Hyvin rauhallinen päivä edessä. Komppaniat edessä jatkavat taisteluhaudan kaivamista ja esteiden vetoa. Samoin reservikomppania kaivaa ja raivaa ampuma-alaa.
2.11.
Kolmena edellisenä päivänä satanut verrattain runsaasti lunta, tänään on kaunis talvipäivä.
6,30 6.K; Iltayöstä hiukan vilkkaampaa laukausten vaihtoa.
8,30 muutamia ryssän koneita lenteli rintaman läheisyydessä.
14,45 ryssän tykistö ampunut 9 kranaattia toisen linjan taakse. Niistä vain 2 räjähti.
18,30 7.K; Ryssä pienoisheittimillä klo 12,00-15,00 välillä useampia n. 10 kranaatin sarjoja oikealla olevien joukkueiden väliseen maastoon. 6.K päivän kuluessa molemminpuolista laukausten vaihtoa, klo 14,45 ampui ryssä 3″ tai 4″:n tykistöllä vasemmalle Pääkön joukkueen lohkolle 31 kranaattia.
21,00 oma krh ampunut ryssän pesäkkeitä 6.K:n edessä.
Tappiot päivän kuluessa: 1 mies kaatunut.
3.11.
Aamupäivä ollut hiljainen edessä.
18,30 6.K; Ryssä koetellut jo jään kantavuutta Viisjoessa. Vänr. M. Lehtisen joukkue ampunut kolme varmaa tapausta.
20,30 6.K:n keskikohdalta Viisjoen rannasta kuultu räjähdys (mahdollisesti miina), ei muuta ilmennyt. Pataljoonan saunan yhteyteen asennettiin 2 kpl kaasuvarusteiden puhdistuskaappeja, joita käytetään täintappamiskaappeina. Täisaunat valmiina toimimaan.
4.11.
Edessä rauhallista. Komentaja tarkastanut 7.K:n lohkon.
14,00 komppanian päälliköiden puhuttelu komentopaikassa:
1.) Kuri saatava paremmaksi. Kunnianteko on otettava käyttöön etulinjasta lähtien. Lomaluettelossa miehen nimi siirretään viimeiseksi jos ”palaa” siitä. Reservissä kunnianteko harjoituksia ja suljettua joka toinen päivä klo 9,00-10,00.
2.) Metsästys: Ne miehet, joille kompp.päällikkö antaa luvan, saavat metsästää. Riistan tuonnista komentopaikkaan kompp.päällikön lupalappu mukana. Rykmentin korkeudelle ei enää saa mennä ammuskelemaan.
3.) Lomat: Miehen on oltava paikalla viimeisenä lomapäivänä. Lomalle lähtö tapahtuu loman alkamispäivän edellisenä päivänä.
4.) Korsut: Korsuihin tehtävä ikkunat vastakkaiseen suuntaan rintamasta. Komppaniaan rakennettava sauna, jossa voi kylpeä 5-6 miestä kerrallaan.
5.) Täisauna. Komppaniat käyvät vuorollaan täisaunassa Koskitsajoen varressa. 7 miestä kerrallaan tulee saunaan. Saunomisaikaa 1 tunti. Sitten tulee toiset 7 miestä j.n.e.
6.) 5.K vaihtaa huomenna etulinjaan 7.K:n lohkolle, vaihto selvä klo 9,00 mennessä. 7.K rakentaa komentokorsun. 5.K panee nykyisen keskijoukkueen lohkon kuntoon.
7.) 6,7,8 päivän 7.K reservissä, sitten vaihto 6.K:n kanssa.
8.) Komppanian pääll. tarkastaa kerran viikossa aseet, josta ilmoitus kirjallisesti PE:lle.
9.) Lumipukuja saa käyttää vain vartiopalveluksessa.
10.) Taisteluhauta on hoidettava, lumi ja vesi on säännöllisesti poistettava.
11.) Reservikomppanialle aamupäivällä ryhmittymisharjoitus.
12.) Vänr. Salo piirtää komentokorsun, jonka mukaan se rakennetaan.
5.K:n upseerit kävivät tutustumassa etulinjassa.
18,30 6.K; Nähty yksityisiä vartiomiehiä ryssä puolella. Vartiomiehet ovat saaneet pari ammutuksi. Oikean joukkueen kohdalla saatu krh:lla osumia vihollisen pesäkkeeseen.
5.11.
8,30 5.K vaihtanut oikealla, vaihto selvä klo 8,25. Verraten rauhallista edessä. 7.K:sta komennettiin 15 miestä rykmenttiin töihin.
18,30 5.K; klo 14,00 ampui ryssä keskilohkolle muutamia krh-kranaatteja. 6.K; Ryssiä nähty tavallista enemmän liikkeellä. Olivat lumipuvussa ja hiihtelivät suksilla. Ampuivat konetuliaseilla. Vänr. Lehtisen joukkue ampui 3 ryssää.
Viisjoki joistakin kohdin jäässä. Tilanneilmoitukset tästä lähtien rykmenttiin klo 6,30 ja 17,30. Jos jotakin erikoista, niin myös 20,30. Krh-joukkue rakentaa jatkuvasti korsuja.
6.11.
Rauhallinen yö. 7.K; Polettu polut vastaiskusuuntaan molempien komppanioitten kohdalle. Kolmas joukkue työssä pataljoonassa. 7;30 vänr. Lehtinen nähnyt 6.K:n lohkon edessä ryssä ratsulähetin. Samoin nähty 6 vihollista, joita ammuttu. Kaunis talvinen pakkaspäivä.
7.11.
6,30; 6.K klo 23,45 kuultu vih. puolelta melua ja viheltämistä.
17,30; 5.K klo 15,00 ryssä ampunut pst-tykillä muutamia kranaatteja keskilohkolle. 6.K; Kolme pien.heittimen kranaattia vasemmalle. Oma kaiutin toiminnassa komppanian lohkolla. Ryssä ollut leikillinen: Pyysi ”Suoma”-valssia, kun soitettiin ”Kaarinaa”. 7.K rakentanut korsuja.
18,30 5.K; Luutn. Tattari ilmoittanut: 1 mies haavoittunut lievästi pimeässä ammutusta harhakuulasta.
8.11.
Aivan hiljainen yö ja aamupäivä, kompp. edessä kaivavat taisteluhautaa ja tekevät esteitä.
17,30 6.K; Suunnassa 15.00 on parhaillaan suuri tulipalo. Ryssät kuuntelivat hiljaa ja rauhallisesti kaiutinmiesten lähetyksiä. Ansakenttä, joka oli kentän 211 jatkona vasemmalle, purettiin. Ei muuta mainittavaa.
9.11.
9,00 vaihtoi 7.K 6.K:n kanssa 6.K:n lohkolle patl:n vasemmalle puolen. 7.K alkoi tehdä komentokorsua Koskitsajoen varrelle rajapaalun 217 maastoon. 8.K; Omat kk:t koetelleet niiden toimintaa pakkassäällä. 5.K 1 mies haavoittunut lievästi.
10.11.
6,30: Iltayöstä jv-aseitten molemminpuolista toimintaa, myöhemmin hiljaista. Krh parantanut heitinasemia. kolmas heitin käytössä myös kaivetussa asemassa. 27.10 krh sai viimeinkin kolmannen putkensa. Koko sodan ajan oli joukkueella vain 2 putkea, koska 3. putki oli komennettu Kev.Os 16:een. Vastalevyjen korjausten takia on nyt vasta 3 putkea käytössä. Komppaniat saivat 15-20 mieheen täydennystä.
11.11.
Ryssä on nyt erittäin hiljainen koko päivän. Omat patterit tulittaneet vihollista. Etulinjan komppaniat tekevät esteitä ja reservikomppania korsuja ja saunassa käyntiä.
12.11.
5.K klo 9;00 haavoittui 1 mies lievästi luodista. 7.K, ei mainittavaa.
23,00 muutamia shrapnelleja 5.K:n alueelle, komppaniat varustustöissä.
13.11.
5.K; Klo 8,50 meni kers. Matti Rossi oma-aloitteisesti purkamaan miinakenttää 211 menettäen henkensä putkiansan räjähtäessä.
7.K:n joukkueesta irroitettiin 10 tottunutta kirvesmiestä komppanian rakennusryhmäksi. Korsujen varustelutyöt jatkuvat. Edessä oli vain vähäistä jv-aseiden tulta.
6.K; 2 joukkuetta käynyt täisaunassa ja kaksi joukkuetta työpalveluksessa.
14.11.
Edessä ei mitään uusia havaintoja, varustustyöt jatkuvat.
6.K; 2 joukkuetta täisaunassa ja 2 joukkuetta työpalveluksessa.
15.11.
5.K; Klo 9,00 tapahtui 1. joukkueen korsussa vahingonlaukaus. Sotamies Hartikaisen puhdistaessa pikakivääriä, laukesi ase, jolloin kuula tunkeutui stm Neuvosen vasemman nilkan läpi ja korpraali Frans Tuomisen vatsan läpi. Viimemainittu kuoli sairaalaan vietäessä. Tapahtumasta tehty pöytäkirja. Lomalle lasketaan tästä lähtien suunnilleen 2 miestä komppaniasta.
Edessä vain joitakin kiv. laukauksia.
16.11.
Oma tykistö tulittanut useaan otteeseen ryssän asemia päivän kuluessa. Pataljoonan komentopaikka siirtyi ”Pihkalinnaan”, jonka 22 reipasta kirvesmiestä rakensi 12 päivässä. ”Pihkalinna” rakennettiin jykevistä hirsistä maan päälle ja sisälsi se 4 asuinhuonetta, toimiston, ruokasalin, keittiön ja eteisen. Asuinhuoneissa oli tiiliuunit. Rakentajat saivat hyvän työkunnon osoitukseksi 10 vrk:n loman.
8.K; Taas vahingonlaukaus. Miehen kuormatessa heinäpaaleja laukesi kp reessä ja haavoitti miestä lievästi käsivarteen.
Illalla vieraili rykmentin komentaja ”Pihkalinnassa” tupaantuliaisissa. Klo 23,30 läksivät ev. Virkki ja majuri Herranen vielä tarkastamaan 7.K:aa. Ryssät ampuivat tavallista vähemmän tarkastuksen aikana. Kanttiini vieraillut res.komppaniassa. Kanttiinilotat vierailleet myös useita kertoja myös etulinjan korsuissa, vieden kuumaa korviketta ja pullia poikien ratoksi.
17.11.
6.K vaihtoi 5.K:n kanssa oikealla lohkolla, vaihto suoritettu klo 10,00 mennessä.
Pataljoonan lohkon rajat muuttuivat. Oikealta siirtyi väliraja (patl:n) metsäkannaksen itäreunaan, vasemmalla patl:n väliraja Sirkiänsaaren valtatiehen (ml). Oikealla miehitti I patl:sta luutn. Rissasen komppania Metsäkannaksen, vasemmalla Helsilän joukkue 7.K:sta otti vastaan uuden lohkon osan klo 13,23. Ilmoitettiin rykmenttiin vaihdot suoritetuiksi.
17,30 Vänr. Putilin V.K:sta saapui pataljoonaan ja määrättiin 6.K:aan. Ryssän krh ampunut muutamia kranaatteja 6.K:n lohkolle, oma krh vastannut tuleen.
18.11.
11,00 komppanian päälliköiden puhuttelu. (Pataljoonan komentaja):
1.) Edellisestä kerrasta on kuri parantunut ja on nyt tyydyttävä. Res.komppania harjoittelee edelleen.
2.) Uudet lohkon rajat tarkastettiin kartalta. Etulinja kunnostetaan. Lankaesteet rakennettava ensi tilassa. Toinen linja Karhujärvi – Petäjämäki – Putkelanjärvi viitoitetaan ja res.komppania alkaa kaivamaan sitä.
3.) Öljyä tullaan saamaan erittäin vähän, on kerättävä pihkaa puista varavalopisteiksi hälytyksen sattuessa.
4.) Huolto. Käsken jokaisen joukkueen johtajan ottamaan ylös varus- ja asetilanteen joukkueessa. 28.11. on oltava niistä täydelliset luettelot. Alusvaatteisiin kiinnitettävä huomiota, että niitä on ja puhtaita voidaan vaihtaa.
5.) Komppanian päällikön allekirjoittama vahvuusilmoitus on oltava patl:n esikunnassa klo 8,00 mennessä. Kun komentopaikat ovat kunnossa, siirtyvät vääpelit ja kirjurit komentopaikkoihin.
6.) Lomalle lähtevistä etusija niille, jotka eivät vielä ole olleet.
7.) Vahingonlaukauksia on sattunut, asetan joukkueen johtajat vastuuseen, ettei niitä tule uusiintumaan.
8.) Huoltoihin muuripatoja, joilla voidaan valmistaa esim. kastiketta. Ruuanjätteet talteen patl:n kolmea porsasta varten. Rosenlewin lahjoittaman kahvin jakelusta sovittiin.
9.) Poistuttaessa komppanian alueelta pitää olla kompp. päällikön lupa.
10.) Res.komppanian upseerit tervetuloa silloin tällöin ”Pihkalinnaan”.
17,30 6.K:n lohkolla ryssä ampunut joitakin kiväärikranaatteja (?) ja ryhtyneet kaivamaan uutta pesäkettä ja 7.K:n alueelle tullut myös muutamia kranaatteja.
Vänr. Koljonen, E saapui UK:sta patl:aan ja määrättiin 5.K:aan.
19.11.
Yö ja aamupäivä edessä rauhallinen.
14,00-15,00 ryssät ammuskelivat aika kiivaasti kk:lla 7.K:n lohkolla.
5.K; 30 miestä komennuksella patl:ssa rakennustöissä. Huoltotietä korjattu.
8.K:n komppanianpäällikkö kapt. Kalanto muutti komentokorsusta Koskitsajoen varteen. Pataljoonan komentaja ja muutamia tykistön upseereja oli tupaantuliaisissa.
20.11.
Majuri Herranen ja adj. kävivät tarkastamassa 7.K:n lohkoa. Tukilinjan korkeudelle Petäjämäki talon eteläpuolelle määrättiin tehtäväksi ampumarata. Työn suorittaa 5.K. Ampumarata tehdään ampuma- ja tarkka-ampuja koulutusta varten.
17,30, 6.K; Klo 11,00-12,00 välillä 12 pienoisheittimen kranaattia lohkolle.
7.K; Muutamia tyk.kranaatteja Sirkiän valtatien suuntaan ja siitä vasemmalle.
21.11.
Yö ja päivä rauhallinen. Jokaisesta komppaniasta lähetettävä ryhmän verran hyviä ampujia ampumaradalle klo 13,00. Parhaista ampujista ryhtyy vänr. S Lehtinen kouluttamaan tarkka-ampujia.
17,30 6.K; Komppanian lohkolle 8 srapnellia klo 13,25, korsutyömaalta kuului kai liian kovaa työskentelyn ääntä, ei tappioita. 5.K osa täisaunassa.
22.11.
6.K ja 7.K:n lohkolla iltapäivästä tavanmukaista molemminpuolista kiv.- ja pk-tulta, joskus kk-sarjojakin. Kaukaa etelästä kuului yhtämittaista tykistötoimintaa.
17,00 Ryssä suorittanut varustelutöitä 6.K:n edessä, keskelle tullut joitakin pienoisheittimen kranaatteja. 5.K osa työpalveluksessa, osa saunassa.
23.11.
7.K ”Rajalinna” valmistui. Maj. Herranen kävi myös tupaantuliaisjuhlassa. 7.K saikin tällöin upean komentopaikan. Edessä vähäistä jv-tulta.
16,00 saapuivat div.komentaja ev. Hersalo ja rykmentin komentaja ev. Virkki ja AK:sta majurit Sauramo ja Erve sekä 4 konekirjoittajatarta vierailulle pataljoonaan. Eversti Hersalo seurueineen oli päivällisellä ”Pihkalinnassa”. Eversti Hersalo puhui alik. Valdemar Kososelle ja antoi hänelle Vapauderistin 2. luokan Mannerheim-ristin. Alik. Kosonen oli kunniavieraana pataljoonan esikunnassa.
5.K siirtyy huomenna etulinjaan, upseerit käyneet tutustumassa etulinjassa. Koko komppanialla klo 15,00 jumalanpalvelus. 6.K kaksi joukkuetta töissä, kaksi täisaunassa.
24.11.
5.K vaihtoi vasemmalle, 7.K:n lohkolle, vaihto alkoi klo 11,00 ja oli suoritettu klo 12,15. 7.K reserviin Karhujärven maastoon. Klo 7,15 vänr. Lehtisen lohkolla (6.K) oikealla havaittu ryssän suorittaneen varustustöitä. Toiset 2 joukkuetta ja komentoryhmä täisaunassa.
25.11.
6.K; Yöllä oli ryssä Teräskallion lohkolla tavallista vilkkaammassa toiminnassa, tulitti pitkin yötä asemaamme pk:lla ja kk:llä. Vihollinen oli myös kiinnostunut Viisjoen jään kantavuudesta ja kävi sitä joissakin paikoin koettamassa. Vänr. Lehtinen M on huomannut, että ryssien vartiomiehitys on muutaman yön aikana ollut entistä tiiviinpää, mies aina n. 30 m:n päässä.
17,30 Pst-tykillä ammuttu 6.K:n edessä olevia pesäkkeitä 36:lla kranaatilla. Hyviä osumia havaittiin.
21,00 6.K; Ryssä avasi kiivaan tulen kaikilla aseilla, ampuen myös noin 50 kranaattia. Asema miehitettiin. Ryssä rauhoittui, kun annettiin krh- ja kk-tulta. 5.K; Sama toistui vasemmalla lohkolla, vartiointia tehostettiin.
22,00 Kapt. Teräskallio ilmoitti, että hakkauslinjalta pst-tykin luota nähtiin ammuttavan pari valorakettia, sen jälkeen nähtiin miehen juoksevan vasemmalle. Lähetetty partio ei löytänyt ketään. 7.K; Korsujen tekoa ja saunomista.
26.11.
7.K; Ratsumest. Nykänen joutui sairaalaan, luutn. Ratasmaa tuli kompp. päälliköksi. Komentaja ja adjutantti kävivät tarkastamassa toisen linjan korsutyötä. Hakkauslinjan itäpuolella rakenteilla 3 korsua, 1. komentokorsu, joka pieni, oli tullut valmiiksi ja 2 joukkuekorsua. Toinen heti hakkauslinjan itäpuolella ja toinen Koskitsan länsipuolella. Näin muodostui 2. linja joukkue tukikohdittain.
8.K kapt. Kalanto siirretty rykmenttiin operatiiviseen osastoon. Hän oli ollut jo 5 päivää suunnittelemassa taaempia puolustuslinjoja. Komppanian päälliköksi tuli luutn. O Leppälä, ja ensimmäisen joukkueen johtajaksi ylikersantti Holkeri.
6.K; Jonkunverran kiv. ja pien.heitin kr.-tulta. Tallirakennus pantu alulle huollossa.
5.K:n lohkolla vähäistä kiv.tulta. Tehty korsutöitä.
27.11.
Yöllä edessä kiv. ja pk-tulta. Aamulla ryssät ampuivat jv-aseilla kiivaanpaa tulta.
6.K:n päällikkö kapt. Volmar Teräskallio siirrettiin Porin SK piiriin, t.s. hoitamaan siviilitointaan Porin Suomalaisessa Yhteislyseossa. Klo 12,00 kapt. Teräskallio oli pataljoonan esikunnassa aamiaisella ja maj. Herranen kiitti häntä hyvästä palveluksesta.
13,30 kuului 5.K:n vasemmalla olevan joukkueen kohdalta ryssän puolelta n. 400 m Sirkiänsaari – Korosaari ankara räjähdys. Senjälkeen nähtiin erään talon palavan samassa paikassa. Tulipalo jatkui vielä 17,30. 6.K; Vihollinen ampunut joitakin krh-kranaatteja lohkolla. Luutn. Olli Setälä tuli kompp.päälliköksi. 7.K rakentaa edelleen 2. linjan korsuja.
28.11.
Päivä kului verrattain rauhallisesti. Oikealla luutn. Setälän ilmoituksen mukaan ryssä ampunut noin 40 kranaattia lohkolle. 5.K; Vartiopalvelusta ja korsujen tekoa. Lääk.luutn. Teemu Nyyrikki Parro siirrettiin JR57:ään. Hän oli II/JR15 lääkärinä 19.-28.11.41.
7.K; Ratsumest. Nykänen palasi takaisin komppaniaansa.
29.11.
6,30 6.K; Illalla klo 20,30 vihollinen avasi kiivaan kiv., pk. ja kk-tulen, jota kesti tunnin ajan. Senjälkeen verraten rauhallista. Lähetti-ups. vänr. Pyökäri lomalle, sijaisena vänr. Aranto.
13,00-16,30 Läh.ups. ja adj. veivät paukku- ja valohälyttimiä eteen. Varsinkin valohälyttimet osoittautuneet tehokkaiksi, paljastamaan vihollispartion liikkeet yöllä. Tarkastivat vasemman lohkon taisteluhaudat. Taisteluhauta lohkon vasemmalla puolen liian matala ja kapea. Levennettävä ja syvennettävä.
Johtaja Suominen vieraili pataljoonassa tervehtimässä Nakkilan poikia.
17,30 Edessä molemminpuolista kiv.tulta, joitakin krh. kranaatteja sinne tänne. Ei muuta mainittavaa.
30.11.
6,30: Illalla klo 20,45 lähtien erittäin kiivasta kiv.tulta oikealla, jonne myös ryssä ampunut n. 100 krh-kranaattia. Tulitusta kesti n. puoli tuntia. Loppuyö rauhallista. Ryssä kaivanut useita päiviä oikealla olevan lohkon eteen bunkkerikaivantoa, hilannut paikalle myös hirsiä. Ammunta krh:lla, saatu täysosumia mutta enää eivät krh-kranaatit tehoa. Majuri Herranen pyysi tykistön apua ja järeällä luvattiin ampua. Puolen päivän aikaan tuli järeän tulenjohtaja eteen ja iltapäivällä ammuttiin kaikkiaan 30 8 tuuman laukausta. Täysosumia saatiin. Hirret ja ryssät vaan lenteli
16,00 pataljoonan pastori luutn Keppo piti jumalanpalveluksen 7.K:lle, joka siirtyy huomenna eteen.
1.12.
Yö erittäin rauhallinen.
12,20 7.K vaihtoi oikealle ja 6.K tuli reserviin. Päivällä ryssän suorasuuntaustykki ampunut 5.K:n lohkolla. Luutn. Kumpulainen ilmoittanut tykin ampuneen Korosaaren kylästä talon takaa.Tykin tuliasema on n. 1700 m suuntaan 25.00. Adjutantti ilmoitti paikan tukipatterille, joka ampui sitä. Ei ampunut enää siitä paikasta. Div. kom. vs. ev. Virkki kävi pataljoonassa. Tutustui mm. tervahautaan. Pataljoona tarvitsi tervaa, jota oli vaikea saada, siksi vänr. Arannon johdolla tehtiin patl.esikunnan läheisyyteen tervahauta, jossa suoritettiin 2 polttoa. Molemmista poltoista saatiin 8-10 tynnyriä hyvää hautatervaa.
Edessä iltapäivä rauhallinen. Koko 6.K:lla oli jumalanpalvelus ampumaradalla.
2.12.
Edessä rauhallista. Reservikomppaniasta 2 joukkuetta täisaunassa ja 2 joukkuetta tekee korsuja. Komppaniat käyvät vuoron perää jatkuvasti täisaunassa, josta tulee maininta sotapäiväkirjaan, kun tilanne muuttuu.
Vapaudenristin 2. luokan Mannerheimristin ritari alik. Valdemar Kosonen lähti Helsinkiin juhlaan ja radiohaastattelua varten.
13,45 luutn. Grandell, A lähti siviliin, ja myös joht. Suominen lähti paluumatkalle.
18,00 rykmentin entinen adjutantti kapt. Heinonen käymässä rykmentissä. Hänen kutsustaan kokoontuivatpataljoonien adj. ja sotapäiväkirjan pitäjät rykmenttiin neuvottelutilaisuuteen klo 18,00. Rykmentin sotapäiväkirjaa oiottiin ja täydennettiin klo 23,30 asti. – Rykmentin sotapäiväkirjoissa ei ollut II/JR15 sisäänmurtoa Simpeleessä ryssän asemaan, eikä Änkilänsalo – Syrjäkosken tienhaaran valtausta, jotka taistelut olivat äärettömän raskaita niin etenemisen kuin tappioihinkin nähden, mutta samalla patl:n kunniakkaimpia taisteluja etenemisvaiheen aikana.
Iltapäivä edessä ollut erittäin rauhallinen.
Koska öljyn saanti oli erittäin vaikeata oli ryhdytty pataljoonassa suunnittelemaan pienen voimalaitoksen rakentamista Koskitsajokeen. 7.K:sta komennettiin pataljoonaan patotöihin 1 ryhmä kersantti Mäen johdolla. 5.K:n lohkolla 1 mies haavoittui lievästi.
3.12.
Edelleen rauhallista, luultavasti ryssä pelästyi ”pahan Bertan” puhelusta, koska on senjälkeen ollut hyvin hiljaa. Oma tykistö ampui Korosaaren takana olevaa vihollisen selville saatua patteria.
14,00 Komppanian vääpelit adjutantin puhuttelussa:
1.) Annettiin ohjeet vahvuusilm. laatimisessa, kompp.pääll. vahvistettava se allekirjoituksellaan.
2.) Lomalaisten lähetys, annettava ohjeet ja paluu.
3.) Kortistot laitettava kuntoon ensi tilassa
4.) Kysely sotapäiväkirjoista, jotka on lähetettävä patl:n esikuntaan 4.12.41.
5.) Miehistön mieliala? Tyydyttävä. Valaistusaineista puutetta.
Pioneerit laittamassa edessä paukku- ja valohälyttimiä.
Valmistui ns. komentajan sauna Koskitsajoen varteen. Uuni korjattava suuremmaksi.
”Olki” keskuksen apukeskus ”Silppu” poistetaan klo 20,00. ”Olli” yksin tulee tilalle ja siitä suora yhteys ”Rukiiseen”. Edestä kuulunut vain laukaus silloin tällöin.
4.12.
Edelleen rauhallista. Viihdytyskiertue, johon kuului 2 hyvää viipurilaista hanurinsoittajaa ja 1 laulaja vierailivat etulinjan komppanian korsuissa koko päivän. Pojat olivat hyvin tyytyväisiä kuulemaansa.
3.12.41 saadut, 17 kpl uusia konepistooleja jaettiin jalkaväkikomppanioille.
5.12.
Ei erikoista mainittavaa.
6.12.
Yöllä n. klo 5,00 teki ryssä vasemmalla olevan patl:n lohkolla (III patl.) hyökkäyksen n. komppanian vahvuisin voimin. Hyökkäys torjuttiin.
Rykmentistä maj. Häkkinen tiedusteli tilannetta lohkollamme. Meillä rauhallista, paitsi että oma tykistö ampui vasemmalle III patl:n lohkolle.
7.K ilmoitti, että alik. Rossi, J ja sotamies Tolppanen, K tekivät partioretken ryssän puolelle klo 2,30-3,30. He tapasivat ryssän katetussa kk-pesäkkeessä 2 miestä. Käsikranaatilla ja kp-suihkulla kaatoivat toisen, toinen painui taisteluhautaa pitkin pakoon. Ryssä avasi tämän jälkeen kiivaan tulen, mutta pojat pääsivät vahingoittumattomina takaisin.
10,56 tiedusteli maj. Häkkinen rykmentistä tilannetta ja ampumatarviketilannetta. Adjutantti kysyi komppaniasta: Ei mainittavaa. Komppaniat varasivat lisää a-tarpeita ja tukipatteri Korsi 9 ilmoitti olevansa toimintavalmis. 11,06 ilmoitus edellisestä maj. Häkkiselle.
Joka komppaniassa oli itsenäisyyspäivänä juhlatilaisuuksia joka korsussa. Patl:n kom. piti puheen 5. K:ssa, jonka jälkeen seurasi jumalanpalvelus.
7.K:ssa jaettiin tänään myös kunniamerkkejä. Jokaisen komppanian korsuissa kierteli vielä päivän kuluessa komppanian oma viihdytyskiertue. Itsenäisyyspäivänä saatiin myös monipuolisempaa ruokaa.
17,30 5.K havaitsi jotain liikettä Korosaaren kylässä, ryssä aikoi kai tehdä jotakin. Siksi pst-tykki vietiin asemaan ja ampui se 3 ryssän pesäkettä Korosaaren kylässä. Yhteen saatiin osuma aukosta sisään. Ei muuta mainittavaa edestä.
18,15 saapui esik. päällikkö maj. Häkkinen PE:aan.
18,30 tuli pataljoonaan uusi lääkäri, lääk.luutn. Carl Fankenhaiser.
7.12.
Yöllä oli vasemmalla rauhallista, oikealla kohtasivat oma ja ryssän partio toisensa. Syntyneen laukaustenvaihdon jälkeen vetäytyivät molemmat partiot omalle puolelleen. Eräs toinenkin ryssän partio kävi esteillämme.
10,45 4 ryssän konetta parveili etulinjamme yläpuolella, tulittivat kk:llä. Ei tappioita.
12,15 ent. patl:n lääkäri Lanne piti puhuttelun pataljoonan lääkäreille Pihkalinnassa.
14,30 4 ryssän konettataas asemiemme yllä. Oma it. karkoitti ne kuten ed. kerralla.
16,00 lääk.kapt. Lanne siirtyy rykmentin lääkäriksi.
7.K; Klo 23,00 ratsumest. Nykänen lähetti partion, joka sytytti oikean sauman kohdalla olleen ladon tuleen, tulipalo sammui kuitenkin myöhemmin, Partio oli pienessä kahakassa ryssän kanssa.
8.12.
12,20 6.K vaihtoi vasemmalla, 5.K reserviin. Vaihto oli suoritettu klo 12,20.
12,45 Maj. Herranen käski laittaa komppanioitten lisää lieriöitä, joiden avulla sitten korotettava (sitten) piikkilankaesteitä. Vänr. Aranto oli tutustumassa kapt. Heinosen pst:ssa stereokarttoihin ja i.K. pikakarttoihin. Molempia luvattu lähettää lähiaikoina. Edessä päivällä rauhallista.
Lähettiupseeri saapui lomalta (vänr. Pyökäri).
9.12.
Yö rauhallinen. 17,45 7.K:n partio sytytti ryssän ladon tuleen. Lato n. 100 m sillasta oikealle. Lato paloi hyvin ja palon aikana kuultiin 10 räjähdystä ladosta.
22,09 Ratsumest. Nykänen ilmoitti I patl:n lohkolta kuuluvan taistelun ääniä, ja samanaikaisesti havaitun ryssän liikehtivän oman aseman edessä. Valohälytin paljasti ryssän partion, samalla nähtiin myös lumipukuisia ryssiä pataljoonan oikean sauman maastossa. Tähän aikaan 22,35 oli jo miehitetty asemat. 2 pienempää ryssien partioiden asemiin tunkeutumisyritystä torjuttu jv:n omalla tulella. Hyökkäysyritykset tuntuivat voimistuvan.
22,55 Komentajan käsky krh:lle, ”kaikki Nykäsen pyytämä tuli annettava”. Kom. ilmoitti rykmenttiin maj. Häkkiselle, selostaen tilanteen ja pyytäen tykistön tukea. Kom. otti yhteyden tukipatteriin pyytäen tulta. Tukipatteri ampui 3 ryhmää Haka 5., tulenjohtaja ilmoitti toistaiseksi sen riittävän.
Rykmentin heitin otti uhteyttä. Kom. käsky; tarvittaessa yhdistettävä tuli patl:n krh:n tuleen.
23,20 maj. Häkkinen tiedusteli tilannetta. Ilmoitettiin edellinen.
23,22 ratsumest. Nykänen ilmoitti ryssän päässeen oikealla olevan Tuohen joukkueen ja siitä vasemmalla olevan Närvän joukkueen eteen. Taistelu käynnissä. Komentaja ilmoitti heti luutn. Setälälle (6.K) oikean lohkon tapahtumista ja käski miehittää asemat täydellisesti.
23,27 käsky reservikomppanialle, luutn. Varho, komppanian oltava hälytysvalmiina. Ryssien hyökkäys oli torjuttu jv:n, krh:n ja tykistön tulella.
24,00 komentaja ilmoitti maj. Häkkiselle, että taistelu oli edessä toistaiseksi loppunut.
Tappiot: 1 stm. haavoittunut.
10.12.
0,20 luutn. Setälälle käsky: Täysi miehitys pois, tarkka vartiointi. Aamun valjetessa havaittiin oikealla esteittemme edessä ja vähän kauempana useita ryssän kaatuneita. Varusesineitä siellä täällä, verisiä jälkiä ja sidetarpeita lähellä asemaamme. Närvän joukkueen taisteluhaudan edessä 1 kaatunut ja vähän kauempana 3 kaatunutta ryssää.
Jäljistä päätellen oli Tuohen lohkolle hyökännyt pimeässä joukkueen vahvuinen ja Närvän kohdalle vahvan taistelupartion vahvuinen vihollinen. Viisjoen etelärannalla oli ryhmittynyt hyökkäykseen komppanian vahvuinen vihollinen, mutta hajoitettu krh- ja tykistötulella.
11,00 Pataljoonan komentajan puhuttelu komppanian päälliköille:
1.) Piikkilankalieriöt paikoilleen. Ryssän tölmäilyt huomataan helposti viimeistään esteillä, sillä niitä rikottaessa syntyy ääniä. Luettiin JR15 kirj. n:o 42/III/sal. Koskee:Taisteluvalmiutta.
2.) Turha räiskiminen kp:lla ja pk:llä pois. Komppanialla oltava reservissä 2 tuliannosta patruunoita.
3.) Edessä pitää olla tarkkaan selvillä missä tyk. ja krh:n tulenjohtaja on. Kompp. päällikön pyynnöstä krh:n pitää ampua (ammuttava heti).
4.) Oma partiointi täytyy valmistella huolella.
5.) Tst-haudat oltava lumesta vapaina. Vaihdossa ei vaihtava komppania saa vastaanottaa lohkoa, elleivät ne ole puhtaat.
6.) Porin sk-piiristä ei saa mennä pyytämään lisälomaa, sillä toisten vuorolomat siirtyvät silloin. Uudet lomaluettelot tammikuun alusta; elokuussa olleilla ja perheellisillä etusija.
7.) Vänr. M Lehtinen 6.K:sta siirretään 8.K:aan, vänr. Ollila krh:sta siirtyy 6.K:aan joukkueen johtajaksi, vänr. Putilin 6.K:sta siirtyy krh:een, krh:n joukkueenjohtajaksi määrätään vänr. Unonius.
8.) Vääpelit ja kirjurit siirretään kom.paikkaan.
Aivan rauhallinen päivä.
11.12.
Yö ja päivä rauhallinen.
17,30 luutn. Setälä ilmoitti ryssien suorittavan puolellaan varustustöitä Koskitsan ja Viisjoen yhtymäkohdan eteläpuolella. Ei muuta mainittavaa.
12.12.
Aivan rauhallinen yö, vaikka vankitietojen mukaan ryssän piti hyökätä tänä yönä. Päivällä asennettiin 100 kpl valohälyttimiä eteen. Vänr. Jaakko Helenius JR57:stä tuli pataljoonaan ja määrättiin 8.K:aan.
13.12.
Lääk.kapt. päämajasta kävi lääk.kapt. Lanteen kanssa tarkastamassa majoitustiloja. Tarkastus koski alusvaatetilannetta, pyykkiä, täitilannetta, saunomista ja korsuja sekä muonaa. Tarkastajat olivat tyytyväisiä, etenkin täisaunan toimintaan. Pataljoonan ehdotus pyykin vaihdosta: Patl:aan tulee pyykkiä viikottain niin ja niin paljon, seuraavana päivänä patl. luovuttaa samanverran pyykkiä takaisin. Sillätavalla käy puhtaan pyykin vaihto parhaiten.
Tervahauta toiminta lopetettu. Tervaa poltettaessa menee tärpättiä hukkaan, jota voitaisiin käyttää talteen otettuna valaistusaineena petroolin asemesta, tuumi vänr. Aranto. Pitäisi rakentaa yhdistetty terva- ja tärpättitehdas.
Saatiin rykmentistä 2 kpl sotapäiväkirjoja. Vänr. Kautto määrättiin kirjoittamaan puhtaaksi sotapäiväkirja hyökkäysvaiheesta ja vänr. Aranto määrättiin siksi aikaa adjutantiksi.
Edessä komppaniat puhdistaneet tst-hautoja lumesta, sillä edellisinä päivinä oli satanut runsaasti lunta. Rauhallista.
14.12.
Pataljoonaan saapui JR36:sta 3 upseeria, luutn. E Martomaa, määrättiin toistaiseksi esikunnan käyttöön, vänr. V Solkinen määrättiin 7.K:aan ja vänr. O Seuranen määrättiin viestijoukkueeseen.
22,00 7.K havaitsi vihollispartion asemiemme edessä, partio karkoitettiin jv-tulella. Ratsumestari Nykänen lähti lomalle, luutn. Ratasmaa tilalle. Ei muuta mainittavaa edestä.
15.12.
5.K siirtyi eteen oikealle, 7.K siirtyy reserviin. Vaihto suoritettu 8,45.
Kapteeni Ylätupa rykmentistä tarkasti taisteluväline kirjanpidon ja aseet etulinjassa. Enemmän huomiota aseiden säilytyspaikkoihin ja lumelta suojaamiin säilytyspaikkoihin. Yleensä konetuliaseet toimivat hyvin huolimatta kovasta pakkasesta.
Luutn. L Närvä siirrettiin 7.K:sta 6.K:aan varapäälliköksi.
19,00 saapui JR36 pataljoonaan vänr. P Kauppila, joka määrättiin 7.K:aan.
16.12.
Yöllä klo 22,00 jälkeen oli oikealla pataljoonan saumassa Viisjoen uomassa liikkunut pari ryssän partiota, jotka kuitenkin olivat vetäytyneet pois. I pataljoonalla täysi miehitys yöllä. Päivä aivan rauhallinen. Korsujen kunnostaminen komppanioissa jatkuu.
17.12.
Yö rauhallinen. Klo 8,30 hakkauslinjan päästä suunnasta 30.00 telaketjujen kalinaa (hv. tai traktori) n. 20 min. ajan. Molemminpuolinen jv-aseiden tuli tavallista laimeampaa.
Kapt. P Kalanto saapui pataljoonan komentajan v.s:ksi, maj. Herranen lähtee huomenna lomalle.
18.12.
Yö rauhallinen. Klo 12,00 maj. Herranen lähti lomalle. Aamulla saapui joht. Hellemaan johdolla 5 ulvilalaista tervehtimään Ulvilan rintamamiehiä. He toivat kotirintaman joulutervehdyksen ja lahjapaketit. Päivän kuluessa he kiertelivät kaikissa komppanioissa tutustumassa myös samalla etulinjaan.
Klo 13,00 oma pst-kivääri raunioitti pahasti ryssän kk-pesäkettä, joka oli oikeasta saumasta 200 m etelään. 20,00 ryssä alkoi ammuskelemaan pien.heittimellä oikelle lohkolle, mutta vänr. Unonius keskeytti ryssän toiminnan 10 krh-kranaatin keskityksellä. Päivällä asemaan viety ja suunnattu pst-tykki ampui Koskitsan aukean laidasta iltayöstä suoraan edestä ryssän ampuvaa kk:ta, joka lakkasi toimimasta.
19.12.
Yöllä ei toimintaa. Päivällä laimeata molemminpuolista jv-aseiden tulta. 8.K:n pääll. luutn. Leppälä lähti lomalle, sijaiseksi tuli vänr. S Lehtinen.
20.12.
Yö hyvin hiljainen koko lohkollamme. Klo 13,00 kapt. Kalannon luvalla kokosi vänr. Kautto komppaniasta musiikin harrastajia patl:n esikuntaan, jossa samalla oli ensimmäinen harjoitus ja pataljoonan orkesteri perustettiin. Klo 14,00 rykmentin kom. maj. Häkkinen lyhyellä käynnillä pataljoonassa.
21.12.
Yöllä oikealla jv-aseiden tulta. Klo 12,00 kapt. Kalannon puhuttelu komppanian päälliköille:
1.) Varmistus; Tarkastuspartio kiertää edessä joka tunti. Varustustöissä päähuomio esteisiin, lieriöt on asennettava tarpeeksi korkealle.
2.) Muonitus: Kompp. päällikön valvottava muonitusta.
3.) Joulun vietto: Aikaisemmin annettujen ohjeiden mukaan joulunvietto-ohjelma yksiköistä pataljoonan esikuntaan tänään klo 18,00.
4.) Englannin sodanjulistuksesta julkaistu kirjelmä selitettävä yksiköissä, viihdytys- ja valistustoimintaa tehostettava.
12,15 kapteeni Ylätupa jatkoi puhuttelua:
1.) Asehuoltoon kiinnitettävä enemmän huomiota. Upseerin pitää valvoa aseiden puhdistusta.
2.) Aseille ja taisteluvälineille paras paikka katos ulkopuolella korsua.
3.) Tuliasemassa aseet suojattava sateelta. Kk:llä rajoittajat, että voi pimeällä ampua tehokkaasti. Pk-lippaat säilytettävä määrätyssä paikassa.
4.) Kun tulee tilaisuus, otetaan hylsyt talteen.
5.) Tarpeeton tuli pois. Esim. määräaikana kokeillaan aseita, aikaa muutettava.
6.) Ajp:ssä ja kompp. varastopaikka, jossa a-tarpeet ovat ja paljonko niitä on.
7.) Kirjanpito: Kirj.JR15. N:o606/1.väl.tsto/sal. Koskee: Tst-välinehuoltoa. Ed.olevat asiat kirj:ssä.
Taisteluväline materiaalitilanne ilmoitettava RE:aan 1.1.-42. Ups. kautta tiedot.
Klo 15,00 maj. Häkkinen kävi pataljoonassa ja myös oikealla ryssän 9.12. tekemän hyökkäysyrityksen maastoa katsomassa. Komppaniat puhdistivat tst-hautaa puhtaaksi sekä edessä että 2:lla linjalla.
22.12.
5.K; Yöllä oikealla Liskon joukkueen kohdalla ajoittain kiivasta ryssien kk- ja pk-tulta.
Klo 10,00 7.K siirtyi eteen patl:n vasemmalle kompp. lohkolle ja 6.K tuli reserviin. Vaihto oli suoritettu klo 10,00 mennessä. Luutn. Ratasmaa lähti lomalle ja 7.K:n päälliköksi luutn. Gröönroos.
14,30-15,00 5.K; Mainittuna aikana Liskon joukkueen lohkolle n. 30 pien.heittimen kranaattia. Ryssä ampuu koko ajan kk-pesäkkeistään notkoa pitkin Liskolle päin.
Klo 18,12 vänr. Koljonen toi viestisotamies Leppäsen 5.K:sta pataljoonan komentopaikkaan. Stm. Pukki 8.K:sta oli pidättänyt hänet tst-haudan etupuolelta, koska stm. Leppänen oli menossa ryssän puolelle. Kapt. Kalanto käski vänr. Paatalan ja Koljosen kuulustelemaan stm. Leppästä. Klo 18,21 ilmoitus asiasta maj. Häkkiselle rykmenttiin. KLo 18,43 maj. Häkkinen soitti, että auto tulee divisioonasta hakemaan stm. Leppästä, 1 ups. ja 1 au mukaan saattamaan.
5.K:n ilmoituksen mukaan stm. Leppänen oli varastanut voita ja korviketta korsusta Vänrikki Paatala ilmoitti stm. Leppäsen tunnustaneen valomerkkien ampumisen 5.K:n kom.korsun läheisyydestä ryssille merkiksi, saaden siitä Mk 500.-
Klo 19,37 vänr. Koljonen ja 1 au läksivät viemään stm. Leppästä tulleella autolla div:aan rykmentin kautta.
Klo 19,48 kapt. Kalanto soitti eteen kompp.päälliköille ja käski tarkastuspartiot kulkemaan joka puolentunnin kuluttua ja vartiointia on tehostettava.
Klo 20,55 soitti maj. Pakkala (vasemmalla meistä), että ryssän partio oli päässyt III patl:n taakse ja liikkuu Oravan aukeiden yli II patl:n alueelle päin. 21,03 luutn. Setälä sai määräyksen järjestää komppaniastaan 2 liikkuvaa partiota. Toinen partioi res.komppanian komentopaikan ja patl:n kom.paikan välillä ja toinen edellisen ja rykm:n krh:n välillä. 21,20 ilmoitus ryssänpartiosta puhelimella, jakelu A suoritettu loppuun.
23.12.
Yöllä tavanmukaista jv-aseiden tulta, oikealla melko vilkastakin ajoittain. Oikealla oma partio etsi ryssän partiota, mutta oli se pimeässä painunut omalle puolelleen takaisin.
14-16,00 5.K:n lohkolla toimintaa. Pst-tykkimme ampui ryssän pesäkettä, jolloin ryssä oli pakoitettu vetämään aseensa siitä pois. Pesäke on katsottava tuhotuksi. Hrti edellisen jälkeen ryssä miehitti asemansa Liskon joukkueen kohdalla tulittaen myös pienoisheittimellä Liskon asemaa (n. 15 kranaatilla) Oma krh antoi onnistuneen keskityksen, joka hajoitti ryssän miehityksen.
Klo 22,15 ilmoitti luutn. Palmgren rykmentistä ryssän mahdollisista partioimisyrityksistä. III patl:n kohdalta tulleen yliloikkarin tietojen mukaan lähettävät ryssän etulinjan komppaniat 2 partiota (5-7m), patl. yhden samanlaisen ja ylemmät portaat, mahd. AK:sta, 20 m:n partion. Lisäksi tulee ehkä vielä hyökkäys vasemmalla.
Vartiointia edessä tehostettava kaksinkertaiseksi. Tarkastuspartiot toimivat jatkuvasti. Kapt. Kalanto käski kompp. päälliköt olemaan entistä suuremmassa taisteluvalmiudessa. 5. ja 7. K vetäneet piikkilankaestettä tst-haudan eteen päivällä (suojaisissa paikoin).
24.12,
Yöllä jonkunverran jv-aseiden tulta. Klo 14,00 muutamia pienoisheittimen kranaatteja tullut 5.K:n lohkolle. Muuten päivä rauhallinen.
Illalla kierteli patl:n kom. vs., pastori ja lääkäri korsuissa toivottamassa Hyvää Joulua.
Porin sk-piirin lottien ja tuntemattoman sotilaan pakettien avulla saatiin järjestetyksi niin, että jokainen patl:ssa sai joulupaketin, jonka jakoi eri yksiköissä mitä erikoisempaan asuun pukeutunut joulupukki. Joka korsussa tehosti joulutunnelmaa myös kuusi kynttilöineen.
25.12.
Klo 05,00 ryssä hyökkäsi oikean naapurin I patl:n alueella, hyökkäys torjuttiin. Oman patl:n alueella rauhallista.
Klo 10,00 6.K; Kenttäjumalanpalvelus koko komppanialla. Mitalien jako ja joulupuhe. 5.K:n oma viihdytyskiertue kierteli komppanian korsuissa. 7.K jumalanpalvelus kom.paikalla klo 10,00. Juhla-aterialla aamulla oli mm. hedelmäkeittoa ja päivällisellä kinkkua. Samoin oli myös muissa komppanioissa. Illalla oli joukkueiden välinen tietokilpailu, jonka voitti 1-joukkue. Komppanian viihdytyskiertue kierteli korsuissa. 8.K:n viihdytyskiertue vieraili kompp. korsuissa hauskalla ohjelmalla.
Esik.K yksiköissä kierteli samoin viihdytyskiertue.
Edellisten lisäksi vieraili patl:n orkesteri, joka oli esittänyt harjoittamansa ohjelman patl:n esikunnassa jouluaattona, seuraavissa paikoissa, 5.K:n komentopaikassa, mukana TK-kirjeenvaihtajia ja rykmentin ja pataljoonan valistusupseerit, Krh:n suuressa vastavalmistuneessa korsussa ”Kasino Viisjoki”, johon oli tullut myös pst.joukkue. Orkesteri esitti saman ohjelman 6.K:n komentopaikassa ja hakkauslinjan korsussa sekä pataljoonan huollossa.
26.12,
Hyvin rauhallista edessä yöllä ja aamupäivällä. Joulun vietto jatkui komppaniassa samaan tapaan.
9,00 jumalanpalvelus 5.K:n komentopaikassa ja iltapäivällä joukkueissa.
6.K aamupäivällä joukkueiden välinen hiihtokilpailu, jonka voitti IV joukkue. Iltapäivällä tietokilpailuja. Pataljoonan orkesteri kierteli 7.K:n alueella ja 8.K:n patr. keskuksessa lähettiupseerin johdolla. Klo 20,00 yritti pieni ryssän partio lähestyä asemaamme vasemmalla Koskitsan aukeiden länsipuolelta. Jv-aseiden tuli karkoitti partion. Ryssän pst-tykki ampui 6 kranaattia Sirkiänsaaren tien varteen Koskitsan aukean laitaan. Muuten rauhallista.
Hiljainen taistelutoiminta, joulunvietto valistus- ja viihdytystoimintoineen sekä hyvä ruoka reipastuttivat huomattavasti mielialaa.
27.12.
Yöllä hiljaista, molemminpuolista konetuliaseiden paukuttelua pakkasen vuoksi.
Klo 9,00 jatkoivat divisioonan kuulustelijat tutkimuksia tapaus Leppäsen ym. vuoksi. Alik. Saarinen 6.K:sta siirrettiin rykmentin täydennyskomppaniaan jatkuvan purnaamisen vuoksi.
10,00 Komppanian päällikön puhuttelu.
1.) Jaettiin komppanian päällikön kautta Vapauden Risti-mitalit yksiköihin.
2.) Määrättiin komppanioihin ns. luottamusmiehet.
8.K:n huollon kohdalle tuli 2 kpl 6″:n kranaattia, joista toinen suutari, ei vahinkoja. Ratsumestari Nykänen ryhtyi hoitamaan kompp.pääll. tehtäviä lomalta palattuaan.
28.12.
Yöllä kovan pakkasen vuoksi konetuliaseiden toimintaa. Päivällä krh:n luokse muutamia kranaatteja, joista useat olivat suutareita. Pataljoonille ja erillisyksiköille oli määrätty omat polttopuunottoalueensa. Siitä huolimatta rupesi pataljoonamme alueella käymään puunhankinnassa liian paljon vieraita. Tänään pidätettiin 6 kuormaa puita, jotka olivat Leppäsen pataljoonan hevosmiehet aikeissa viedä alueeltamme.
29.12.
6.K vaihtoi etulinjaan oikealle ja 5.K tuli reserviin, vaihto oli suoritettu loppuun klo 11,40. Ryssän kaiutin toiminnassa, kuuluvaisuus huono. Yöllä ammuttu jäätymisvaaran vuoksi molemmin puolin paljon konetuliaseilla. Päivä rauhallinen. Illalla ryssän pienet partiot heittelivät joitakin käsikranaatteja asemamme eteen. Oma tykistö ampui jonkunverran päivän kuluessa. Luutn. Leppälä saapui lomalta ja ryhtyi hoitamaan 8.K:n päällikön tehtäviä.
30.12.
Yöllä ryssä ampui pst-tykillä Sirkiänsaaren tien suuntaan, oma krh keskeytti sen ammunnan. Klo 14,30 oma pst-tykki hajoitti 2 ryssän pesäkettä hakkauslinjan eteläpään kohdalta metsän kärjestä. Ryssälle tuli varmasti miehistötappioita. Kapt. Kalanto lähti rykmenttiin ja maj. Herranen palasi lomalta. 5.K tehnyt edessä estetöitä ja Karhujärven luona lieriöitä ja jatkanut 2 linjalla 2 korsun tekoa, siis jatkanut 6.K:n aloittamia töitä.
Illalla pari pientä ryssän partiota yrittänyt oikealla heittää pimeässä käsikranaatteja asemaamme onnistumatta. Karkoitettu jv-tulella.
31.12.
Yöllä verraten rauhallista. Ryssät koettivat yöllä tallata polkuja Solkisen joukkueen eteen Koskitsan aukeitten lähellä. Ajettiin pois.
Päivä rauhallinen. Oma tykistö ampunut joitakin kranaatteja. 1 mies haavoittunut harhaluodista.
Syksyn kuluessa oli pataljoonan alueella ja ulkopuolellakin suoritettu maanviljelystöitä. 10 ha oli nostettu perunoita, 2 ha korjattu ruista ja 23 ha kauraa. Sen lisäksi oli n. 20 miestä kers. Nissilän johdolla maanviljelystöissä Metsäpirtissä 2 viikkoa. Syksyn kuluessa kynnettiin 35 ha peltoa.