15. div. sotapäiväkirjat 10. heinäkuuta 1941.

Etenevää joukkuetta

15. Div:n osastojen sotapäiväkirjat 10. heinäkuuta 1941.

Tiedustelua partioilla, rajantakaisia tietoja yliloikkarilta.

Divisioonan päiväkirjat

Os.2/15.DE, komentoportaan sotapäiväkirja:
2,00 palasi div:n komentaja naapurista.
7,30 tilanneilmoitus AK:lle: Ei mitään uutta.
9,40 ilmoitti evl. Raikkala, että koko rykmentti, JR36, on nyt siirtynyt uudelle majoitusalueelle Torsanjärven ja Silamusjärven väliselle kannakselle ja sen pohjoispuoliseen maastoon. Puhelinyhteydet ovat kunnossa.
13,00 kävivät esik.päällikkö ja Op.Os:n pääll. tarkastusmatkalla huoltomuodostelmissa ja JR36:ssa, sen uudella majoitusalueella.

17,00 Nyt on JR57 (p.I patl.) kokonaisuudessaan tulilinjassa ja JR15 vanhalla majoitusalueellaan Peruspohjan ja Pitkäjärven välisellä alueella ja Os.E (=vahv.Kev.Os.16) Salmelan maastossa. Kaikki pstot tuliasemissa puolustusta silmälläpitäen Simpelejärven Koitsanlahti – Versuovaara välisellä alueella.

17,05 ilmoitti tyk kom. maj. Harvila, että AK:sta saatua Marianne patteria varten on saatava 5 kuorma-autoa ja tykkimiehiä 15 miestä. Kehoitettiin tilaamaan miehistö AK:n Henkilötäydennyselimeltä Os.1:n välityksellä.  Kuorma-autoja ei div:ssa ole, pyydettävä niitä AK:lta. Patterilla tänään koeammunta, onnistui erittäin hyvin. Ammustäydennys helppo koska samat ammukset sopivat kuin II/KTR12:n kalustossa, johon ko. patteri liitetään.

18,05 ilmoitti kapt. Talamo, että Itä-Kannaksen miehiä oli saapunut hänen perustettavaan osastoonsa 1 + 13 + 77. Hänelle ilmoitettiin aamulla, että AK:sta tulleen tiedon mukaan saavat hänen miehensä paitsi henkilökohtaista aseistusta myös konepistooleja 10 kpl sekä automaatti- ja puoliautomaattikivääreitä.
19,30 tilanneilmoitus AK:lle (Liite no 34). Ilta ja yö rauhalliset, ei mitään erikoista.

15.DE, Tsto IV:
8,00 siirtyi yksi joukkue 3.Km.K:sta (Kuorma-autokomppaniasta) 2.D:n käyttöön, jonne se toistaiseksi on alistettu.
16,30- 21 välisenä aikana teki huoltopäällikkö ja kt.upseeriksi määrätty vänr. Karvonen tarkastuskierroksen 41.AutoK:ssa, 3.Km.K:ssa, 36.Poltt.Os:ssa ja 36 AutoKorj:ssa.

Mitään erikoisempaa huomauttamista ei ollut. Huoltokorjaamossa valitettiin materiaalien niukkuudesta, erityisesti olisi resoorirauta tarpeen.
Os. Talamo asettui Haapalahden maastoon. Huolto tapahtuu 15.D:n huoltoportaan toimesta.
Rauhallista. Ei ainoatakaan ilmahälyytystä.
========================

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15:
Klo 1,00 lähti partio väijymään maastoon Kokkolanjoki – rautatie. Ei erikoista. Palasi klo 8,45. Klo 4 lähti partio tavoitteenaan Koitsanlahti – Koitsansalmi maantie. Yritti ottaa vangiksi ryssän, joka ajoi hevosta tiellä. Partiota tulitettiin niin voimakkaasti, että oli pakostakin ammuttava mies ja hevonen. Palasi klo 12,00.

Klo 7,30 partio tavoitteena Kalliokoski ylitti rajan. Palasi klo 18, ei erikoista. Klo 17 ylitti partio rajan tavoitteena Kalliokoski. Totesi kolmen tykin patterin Kalliokosken ensi K:sta n. 300 m luoteeseen. Kalliokosken ensi K:sta n. 700 m suuntaan 49.10 sai partio tulta yllättäen. Aitaesteen takaa ampumahaudasta ammuttiin 2 kk:lla, usealla pk:lla, automaattikiväärillä ja kiväärillä. Partio vastasi tuleen tuottaen tappioita viholliselle.

Kalliokosken ensi K:sta n 1000 m suuntaan 50.50 ammuttiin partiota krh:lla. Vihollisia oli arviolta n. kiv.joukkue + 2 kk ja krh. Miinoituksia eikä ansoituksia ei todettu. Partio palasi rajan yli aamulla 11.7. klo 5,30. Illalla 23,40 partio ylitti rajan. Tapasi parivartion rajasta 300 m, jonka tuhosi käsikranaatein. Saapui aamulla klo 5,00.

JR 15, Esik:
Klo 12,30 palasi partio, joka lähti klo 4. Tavoitteena Koitsanlahti – Koitsansalon maantie. Partio yritti ottaa vangiksi hevosmiestä. Vihollinen hälytettiin miehen huudosta. Partiota tulitettiin ankarasti. Ampui miehen ja hevosen sekä perääntyi.
Klo 18 palasi partio, joka lähti klo 8,30 Kalliokosken maastoon. Ei erikoista.

JR 15, II Patl:
Päivä rauhallinen. Ei mainittavampaa.

JR 15, III Patl:
Klo 14,00 upseerien puhuttelu, mm. tähdennettiin illanviettojen merkitystä ja määrättiin niitä pidettäväksi jo illalla. Illalla esikunta piti illanvieton omalla alueellaan. Samoin 9.komp. ja 3.kkk pitivät yhteisen illanvieton 9.k:n leirillä. 7.k ja 8.k olivat sellaisen jo pitäneet. Esikunnan illanvietossa oli ohjelmassa kaikenlaisia kilpailuja mm. suurta hilpeyttä herättänyt pussiturnaus, yhteislaulua, onnistunut tietokilpailu ym.


Pussitaistelu käynnissä.

JR 15, 5.Komppania, (6434):
Aseitten käsittelyä ja maataloustöitä. Kuoroharjoitus.

JR 15, 10.Komppania:
Komppanialla kulontorjuntaharjoitus, sekä pst.kiväärin käsittelyä.. samaan aikaan otti tähystys …. käytännöllinen harjoitus. (Iltapäivä varattu miehille pyykinpesua ja saunomista varten). Klo 16 oli komppanian miesten tarkastus, kaikki oli paikalla komennuksilla olevia lukuun ottamatta. Klo 12,30-15,30 oli aliupseerien käsikranaatin heittokilpailu. Tämä oli ensimmäinen kilpailu aliupseereille järjestettävästä 5-ottelusta.

Klo 21,45 iltahartaus, jonka piti pataljoonan pastori, iltahartauden jälkeen pidettiin myös miehistötarkkailu, se osoitti miesten olevan paikalla. Komppanian terveystilanne hyvä samoin kuin miehistön mielialakin. Ilma helteinen. Lentotoimintaa ei esiintynyt ollenkaan.

JR 15, 14.Komppania:
8,00 harjoittelua.

JR 15, Kolonna:
1 muona- ja rehuannos haettu ja jaettu, lähtö klo 19, paluu 23. Rykmentin postitoimisto liitetty Kolonnan yhteyteen (4 miestä).

====================

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, Esik:
17,00 Vaihdettiin I ja III patl:ien puolijoukkueista puolet.
20,00 Vänr. Ollikaisen ja vääpeli Järvilinnan partiot ja palasi Järvilinna 4,30 sekä Ollikainen 5,00.

JR 36, I Patl:
Komppanioilla hyökkäysharjoituksia sekä työpalvelusta lähiseudun maataloissa. Iltapäivällä klo 17,30 lähti vänr. Toivosen ja Sulanderin johtama joukkueen vahvuinen tied.partio 1.komppaniasta rajalle kuorma-autolla. Rykmentin kirjelmän 245 mukaan saavutettiin tiedusteluilla seuraavia tuloksia:
Partio Ollikainen: Ylitti rajan 9.7. klo 21,30 ja palasi rajan yli 10.7. klo 2,00.
Havainnot: Peitepiirros no 1 osoittaa partion kulkureitin. Kohdassa 1. partio kohtasi vihollisen klo 22,15. Vihollinen 20 m:n päässä, ei huomannut. Kohdassa 2. vihollinen klo 22,50, kohdassa 3. 10.7. klo 1,10 ja kohdassa 4. klo 1,30. Vihollisen vahvuus 3-4 miestä.

Partio Nikkilä: Ylitti rajan 9.7. klo 21,55 ja palasi 10.7. klo 3,10.
Havainnot: Pajarista lounaaseen johtavalla tiellä rattaiden kolinaa ja kavioiden kopsetta n. 20 min. ajan. Ajo ravia. Paaluaidan jatkona kivikkoista ja louhikkoista maata. Tasaisilla paikoilla mullasta ja puusta tehtyä pengertä. Linja kulotettu n. 20 m leveydeltä ja etureunasta n. 5 m yksinkertainen 1,5 m korkea piikkilanka-aita. Tämän takana on yksinäinen piikkilanka 0,5 m etäällä, jossa peltipurkkeja. Pajarin “P”:stä n. 1 km pohjoiseen n. 600 m pellon reunasta on kivistä ja sorasta aloitettu tehdä pesäkettä ja toinen siitä n. 100 m esteen takana. Ampuma-ala linjaa pitkin. Peitepiirros no 2 kohta II.

Partio Alalampi: Ylitti rajan 9.7. klo 22,15 ja palasi 10.7. klo 4,30.
Havainnot: Eteneminen maantien varrella hankalaa esteitten vuoksi. Tähystystorni n. 150 m maantiestä. Torni vartioimaton. Piirroskohta 1. Mäellä 50 m leveä hakkaus, jonka keskellä kulkee kolmikertainen piikkilanka-aita. Piirroskohta 2. Aukean eteläpään kohdalla ajettu maantie 5 m pituudelta tie hakoja täyteen ja sen jatkona on murroseste. Puut kaadettu tielle n. 200 m matkan. Piirroskohta 3. Vihollista ei havaittu. Peitepiirros no 2 kohta I.
(Tälle sivulle liimattu liitteeksi rykm. kirjelmä 9.7.41, mikä koskee ulkomaista yliloikkaria).

Sotapäiväkirjan liite N:o 32.
Tulokset yliloikkari Hrynetskon kuulustelusta 9.7.41:
Yliloikkari, stm. pk.ampuja Ivan Vasiljevits Hrynetsko, synt. Stanislalovin alueella v. 1921 ilmoitti kuuluvansa 142.D:aan, JR 588:n jääkärijoukkueeseen, jonka tehtävänä oli rautatien katkaiseminen. Ukrainalaisena yliloikkari ei ollut halukas taistelemaan, vaan kuultuaan esikunnassa puhuttavan siitä, että Länsi-Ukraina oli jo saksalaisten hallussa, päätti mennä yli rajan, missä toivoi tapaavansa sekä suomalaisia että saksalaisia joukkoja, joiden toimesta voisi päästä kotiinsa. Hänen kanssaan lähti kolme toveria, jotka pääsivätkin rajan yli, mutta sitten eksyivät syrjään.

Yliloikkari kertoi seuraavaa: JR 588 on sijoitettu lohkolle Metsäkylä – rautatie, noin 1 km rajalta tehtävänä puolustaa sitä. I P lohkolla Änkiläntie – Kokkolanjoki, III P lohkolla Kokkolanjoki – rautatie. Maasto lähellä rajaa ( noin 200 m ) on varustamatonta, sitten seuraa tähystystorneja, joiden välillä on kk.pesäkkeitä ( korsuja ); korsujen takana on piikkilanka-aita ja sen takana n. 500 m rajalta miinoitettu alue, n. 1 km levyinen, jonka läpi voi kulkea ainoastaan pioneerien opastamina. Lähellä rajaa on miinoitettu tiekin ( tielle asetettu halkoja joihin kiinnitetty miinoja ). Miinoitetun alueen takana ovat joukot, jotka ovat kesäkuun 26. pv:n jälkeen valmistaneet lukuisia kk.pesäkkeitä (korsuja). Selusta on ihan tyhjä.

DE, joka aikaisemmin ollut Hiitolassa, on nyt Elisenvaarassa. RE on tienristeyksestä Änkilänsalo – Syrjäkoski noin 700 m tien suunnassa kaakkoon päin, aukean pohjoislaidassa. Rykmentin huoltomuodostelmat ovat Karjalan Työlaitoksen kohdalla. Rykmentin komentajana on majuri Prytkov, komissaarina patl. komissaari Davydov. Molemmat luonteeltaan pahoja miehiä.

Miehistöstä on suurin osa länsiukrainalaisia ja länsivalkovenäläisiä, jotka ovat haluttomia taistelemaan; venäläisiä on vähän, mutta paljon kaukaasialaisia, jotka ovat innokkaita kommunisteja.
Tykistöä kertoja on nähnyt kahdeksan kappaletta traktorivetoisia tykkejä, joita kuljetettiin Änkilänsalon molemmin puolin. Muuta tykistöä kertoja ei ollut nähnyt, vaan se oli viety kuulopuheiden mukaan Muurmannin suuntaan. Tankkeja kertoja ei ole nähnyt.
Kuulustelun suoritti vänrikki v. Kiparsky.

JR 36, II Patl:
Klo 8,00 herätys + aamutoimet. Sää pilvinen (6), tuulenhenkäyksiä etelästä lämpö +27 C. Klo 11,00 aamiainen (kaurapuuro). 17,00 päivällinen (hernerokkaa). 21,00 päivärahojen maksu.

JR 36, III Patl:
Palvelus käsitti asehuoltoa, majapaikkojen kunnostamista (naamiointi huomioiden). Ilma oli tukahduttavan lämmin ja ilmatoiminta perin vähäistä. Päivystävä upseeri vänr. Kalliola.
Luutn. Noren palasi tiedustelutehtävästään. Ensimmäinen partio ei päässyt läpi, mutta toinen selviytyi tunkeutuen n. 2 km rajan toiselle puolen tuoden tärkeitä tietoja. Tähystyspaikka sijaitsi n. 300-400 m:n päässä rajasta vartiolinjamme ja ryssän rajan välillä.

JR 36, 5.Komppania:
8,00 Herätys ja aamutee.
8,30 Palvelusta ryhmittäin.
13,00 Tien korjausta joukkueenjohtajan johdolla.

JR 36, 6.Komppania:
Teltta-alueen järjestelyä.

JR 36, 7.Komppania:
Aamupäivällä varusteiden kuntoonlaittoa ja iltapäivällä osa komppaniasta tietöissä.

JR 36, 8.Komppania:
8,30 Aamutee.
9,00-11,00 Uintia ja pesua Kaantausjärvessä.
11,00 Lounas.
13,15-15,00 Työpalvelua yhd. jouk.
17,00 Päivällinen.

JR 36, 9.Komppania:
Aamupäivällä pyykinpesua. Iltapäivällä aseiden kuntoonlaittoa. 7:stä komppaniasta lähti partio vänr. Pajarin johdolla. Klo 21 saapui ltn. Norenin partio takaisin. Illalla klo 21 saapui 7. komppanian alueelle lottien kanttiiniauto. Tällöin oli pullakauppa hyvin vilkasta. Samana iltana oli sotilasiltahartaus 7. komppanian alueella.

JR 36, 10.Komppania:
Komppanialla ei muuta palvelusta kuin asepuhdistusta. Muuten rauhallista.

JR 36, 11.Komppania:
Aamupäivällä oli kiväärien puhdistus ja tarkastus. Iltapäivällä oli varusteiden kuntoonlaittoa ja pyykinpesua.21 ajoi majoituspaikalle lottien liikkuva kenttämyymälä, josta saatiin ostaa erilaisia virvoitusjuomia, makeisia, vehnäleipää ym. Hyvin teki kauppansa tavarat. Vihollisen lentokoneita ei koko päivänä näkynyt. Omat tykit ampuivat muutamia laukauksia n. 4 km:n päässä olevista asemistaan.

JR 36, 12.Komppania:
Majoitusolojen parantamista, leirialueen järjestelyä ja naamiointia, sekä asehuoltoa ja uintia viereisessä lammessa.
==============

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, Esik.
7,00 Sää: +20, puolipilvistä.
9,00 Rykmentin komentoporras siirtyi naapuritaloon, Vilskan taloon.

JR 57, I Patl:
Koulutusta, uintia, lepoa.

JR 57, II Patl:
Yö rauhallinen, samoin aamu. Elämä jatkuu entisellään. Uutisia kuunneltiin ja karttoja liimailtiin seinille, jossa niitä on varmasti enemmän kuin päämajan seinillä. Paahtava helle jo kolmatta päivää. Klo 13 alkoivat omat patterit ampua, jolloin ryssä äityi vastailemaan, paukutellen Koitsanlahdesta Simpeleen kirkkoon asti pitkin metsiä. Tällä kertaa ryssä peri eittämättömästi voiton laukausten lukumäärässä, ampuen m.m. 4. komppanian komentoteltan katon puhki.

Korohoro-Järviö siirtyi etulinjaan putkineen, samaan aikaan, kun lähetti-Sjöblom laukkaa kranaattien säestämänä komentopaikasta toiseen. Kanttiinitavaraa saapui, jolloin papinkin vauhti parani monta solmunväliä. Karnaattitulta jatkui pitkin iltapäivää, m.m. puhelinvehkeet täytyi siirtää sirpalesuojaan.

Ryssä ampui kolmensorttisella tykistöllä sekä krh:lla. Kangaskosken tienpään ja siitä länteen olevan tien väliin lisättiin miehitystä 2:lla ryhmällä, joten koko 6. komppania on etulinjassa, jonne myöskin sen päällikkö siirtyi. Loppuilta rauhallinen, kirjeiden kirjoittelua.

JR 57, 1.Komppania:
6,00 Herätys ja aamutee.
7-11 Uintia, varusteiden pesua. Miehistö pesi alusvaatteet lähellä olevassa lammessa.
11,00 Ruokailu.

14-16 Miehistö harjoituksissa hyökkäysvalmiusasemissa. Asemiin kaivettiin kuopat. Myös leirialueelle kaivettiin kuoppia. Iltapäivällä ampui vihollisen tykistö linjojen yli.
17,00 Ruokailu. Ilma edelleen hyvin lämmin.
22,00 Hiljaisuus.

JR 57, 2.Komppania:
23,45 Ilmoitti vänr. Tenkanen (IIj.) tst.etuvartiosta, että varmistuspartiomme avannut tulen etumaastossa, tst.etuvartiolle ilmoittamatta liikkuvia tykistön tulenjohtajia vastaan. Laukaukset menivät yli.

JR 57, 3.Komppania:
Eilen klo 19 toi III joukkueen johtaja komppanian komentopaikkaan miehen, joka ei tiennyt tunnussanaa. Miehellä oli henkilöllisyystodistus, joka oli annettu Toivo Ojalaisen nimellä (syntynyt Rautjärvellä -09), kulkulupatodistus ja todistus polkupyörän luovuttamisesta SV:lle. Mies sanoi eksyneensä, eikä tiennyt komppaniansa numeroa eikä tarkoin sijoituspaikkaa. Komppaniasta soitettiin Siipi 2:een, jonka numeron mies oli antanut. Siellä oli kers. Vento, joka vastasi puhelimeen, tunsi hänet ja selitti miehen olevan postinhakumatkalla. Mies vapautettiin ja ohjattiin komppanian lohkon vasemmalle rajalle ja luovutettiin siellä 7.komppanian miesten edelleen ohjattavaksi. Oli päästy selville, että hänen komppaniansa oli siellä.

10,00 Pataljoonan komentaja, joka oli saanut tiedon tapauksesta, antoi määräyksen partion lähettämisestä Siipi 2:een vievää linjaa myöten tehtävänä ottaa selvää p.o. miehestä sekä Siipi 2:den puhelinasemasta, joka ei ollut pataljoonan viestiupseerin tiedossa. Partio 1+2 vänr. Ihalaisen johdolla lähti klo 10,15 löytäen Siipi 2:den komppanian majapaikasta suuntaan 8-00 3 km 100 m olevasta ja pisteestä 119 700 m etelään, talosta, jossa oli majoitettuna 1+6  23:een Rajakomppaniaan kuuluvaa miestä, vanhimpana alik. Vento.

K.o. mies löytyi täältä osoittautui rajamieheksi, joka liikkui oikealla asialla, mutta joka alik. Vennon ilmoituksen mukaan oli jonkin verran normaalista poikkeava, mistä johtui hänen sekava puhetapansa ja käyttäytymisensä. Asiasta ilmoitettiin pataljoonan komentajalle ja partio palasi klo 13,30.

Päivän kuluessa oma tykistö suoritti hakuammuntaa Pitkäjärven pohjoispäässä olevaan pieneen saareen.
17,30-19,00 vihollistykistö ampui muutamia kymmeniä kranaatteja IV joukkueen varmistuslinjan korkeudelle, sekä noin 200-300 m päähän parakista, johon on majoitettu II joukkue. Tappioita ei tullut.
23,00 kuului rajalta muutamia kiväärinlaukauksia.

JR 57, 4.Komppania:
Molemminpuolista tykistön häirintätulta. Ei tappioita.

JR 57, 7.Komppania:
Joukkueista ei saapunut hälyttäviä ilmoituksia vihollisen liikkeistä.

JR 57, 7.Komppania:
8,30 Lähti kompp. päällikkö pataljoonan komentajan luo käskynottoon. Patl:n kom. käsky: 6.Kompp. miehittää kahdella joukkueella + neljällä kk:lla tst.etuvartiolinjan oikeana rajana purolinja Kangaskosken tiestä n. 600 m lounaaseen, vasempana rajana purolinja rautatien koillispuolella pisteestä 125 n. 1400 m lounaaseen. Loppuosa komppaniaa Kivijärvi viime i:stä n. 1800 m koilliseen.

12,00 Komppania miehitti tst.etuvartiolinjan: tukikohta 1: (Jousmäki) kk + 1 1/2 joukkuetta oikealla tst.etuvartiolinjan oikeasta rajasta purolinjaan m.l. Kangaskosken tiestä n. 800 m koilliseen. Tukikohta 2: (Leskelä) tukikohta 1:n vasemmasta rajasta (purolinjasta m.l.) tst.etuvartiolinjan vasempaan rajaan. 1 1/2 joukkuetta + 2 kk. Sää helteinen.

Konepistooli odottaa vihollista

20,00 Vahvistettiin etuvartiolinjan miehitystä: tukikohta 1 vahvistettiin pst. ryhmällä ja 1 pk. ryhmällä. Tukikohta 2 vahvistettiin 2 pk ryhmällä.
22,00 Kompp.päällikkö siirti kom.paikkansa tst.etuvartiolinjalle tukikohta 2:n eteen. Yö kului rauhallisesti.

JR 57, 8.Komppania:
Komppanialla tilipäivä.

JR 57, 9.Komppania:
23. Lkp.päivä.
6,00 Herätys, aamutoimet ja -tee, päivystäjä.
7,30-8,30 Oppitunti, joukk.joht.
8,30-10,45 Ulkoharjoitusta, kompp. päällikkö.
11,00-14,00 Ruokailu ja lepo.

14,00-16,45 Ulkoharjoitusta, kompp. päällikkö.
16,45-17,00 Käskynjako, kompp. vääpeli.
17,00-18,00 Ruokailu.
21,00 Iltahartaus, kompp. valvova upseeri.
21,30 Nukkumaanmeno ja hiljaisuus, päivystäjä.
Komppanian valvova upseeri: Vänr. Heinonen.
Komppanian päiv. aliupseeri: Alikers. Alanen, Olli.

JR 57, 12.Komppania:
Koko päivä kului ihan rauhallisesti, paitsi iltapäivällä joku tykinlaukaus vihollisen taholta. Oma tykistö ampui illalla hetken aikaa vähän eripuolilta. Myös kävi yksi oma tykki ihan lähellä rajaa ampumassa ryssän näkötornia, mutta ei osunut niin, että olisi laitos kaatunut. Puolenyön aikaan vietiin samaan tehtävään ilmatorjuntatykki. Tämä kun hetken ampui, torni syttyi palamaan ja niin tuli selvä.

JR 57, 13.Komppania:
6,00 Säätila aurinkoa ja lämmintä. Sekä omat, että vihollisen raskaat patterit ampuivat pitkin päivää, suurempia vahinkoja ei ole tiedossa. Toimistoalueen lähelle tuli muutamia vihollisen tykin ammuksia n. 0,5 km päähän.

JR 57, 14.Komppania:
I joukkueella oli suuntausharjoitus. Lähitorjuntajoukkueella oli kaluston käsittelyä. Iltapäivällä oli samoilla joukkueilla marssivarmistusharjoitus. Vihollisen puolelta on kulkeutunut savua niin, että sitä aamulla oli melko paljon. Illalla maksettiin päivärähat I:lle, lähitojunta- ja toimitusjoukkueille.

JR 57, Krh.joukkue:
Aamupäivä kului maasto- ja asematiedustelussa. Muuten rauhallista. Sain tykistöltä lainaksi koordinaattimittaus taulukon.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1. komppania:
Tunnussana = Kollaa – Kestää.
7,00 Komppanian vahvuus 5 + 27 + 127. Sää +30 C, kirkas. Herätys ja tee sekä aamutoimet.
7,00 Otti I joukkueen 1. ryhmä siltavartion vastaan ja loppu joukkue huolehtii leirivartiosta.
8,00 Alkoi palvelus I joukkueen kaksi ryhmää II ja IV joukkue peruna- ja kasvimaitten perkausta ja mullitsemista Seppälän talon ja sen lähinaapureis. III joukkue aseitten tarkkuuttamista.
13,00 Alkoi iltapäiväpalvelus, pyykinpesua ja uintia. Lentotoiminta rajoittui pääaiassa omien koneiden tiedustelulentoihin. Oma tykistö ampui ryssän puolelle. Tuli oma Lottakanttiini.

Kev.Os.16, KK.komppania:
Juurikasvi- ja perunamaiden perkausta ja multaamista. Puolenpäivän aikaan saatiin lottakanttiini komppanian kenttäkeittiön läheisyyteen.

3./KTR 12
Torstai 10.7.
Tarkistusammunta klo 12,35, jolloin ammuttiin 10 laukausta. Vihollinen vastasi harvalla tulella. 1 ja 2 ptri ampuivat samanaikaisesti. Klo 18,15 puhuttelu sotasaaliiksi joutuvien hyökkäysvaunujen käsittelystä ja sen jälkeen venäjänkielen oppitunti.

8./KTR 12
10.7. torstai.
Suoritettiin tarkistusammunta klo 13,05. Maali: Perussuunnasta 150 pois, matka 7200 m. Toisten patterien ammunnan perusteella komennettiin: 10 pois, alas 100. Perustyksä ensimmäisen laukauksen jälkeen: 50 alas. Toinen kranaatti oli suutari. Kolmansien jälkeen ei enää annettu kirjausta. Patteri ampui sarjan 5 sek. väliajoin ja lopuksi 1 ryhmää, jolloin 4. tykin nalli jäi syttymättä eikä kranaatti siis saavuttanut maalia. Patteri ampui kaikkiaan 10 kranaattia.
Illalla muistivat patteriamme sekä omat että seutukunnan lotat. Edelliset toivat meille erittäin tervetullutta tupakkaa ja karamelleja ym. Jälkimmäisillä oli mukanaan korviketta “käntyn” kera. Kauppa kävi kuin markkinoilla ikään, sillä vääpeli oli järjestänyt samanaikaisesti palkanmaksun ja rahan paino tuntuu pojista varmaankin kovin epämukavalta, koska siitä vapautuminen tuntuu käyvän kovin helposti.

9./KTR 12
10.7.
Edelleen kaunista ja odottamista. Jv-herrat: Kompp. päällikkö ltn. Västilä, kk-komppanian päällikkö ltn. Penttilä ja vastaavan lohkon kk-joukkueen johtaja ltn. Ruokonen, pataljoonan komentaja maj. Hurmerinta. Kotoa ei vaan mitään postia. Ihmeellistä! Klo 11,30 alkoi tykistön kaksintaistelu ja jatkuu vielä (13,00). Ammunta on laiskanpuoleista. Ryssä sai metsäpalon aikaan n. 500 m päässä meistä.

I, II ja III kevyt psto suorittivat pston upseeri Puustisen johdolla tarkistusammunnan Auvisen taloon Koitsanlahden puolessa. Tulos oli positiivinen. Klo 18,10 ryssä alkoi taas ammuskella meille päin pakettejaan. Loppui 19,30. Illalla tulivat ptrin vääpeli Kallio ja rehumestari Santti vieraisille tuoden tupakkaa ja päivärahat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *