16.7.-41, ensimmäinen yhteenotto ohitse, lukuisia sankarivainajia syntyi.

Kovan taistelun jälkeen on päästy hetkeksi lepoon ja ryhdytty heti kahvinkeittoon.

Taistelun tauottua

16.7.-41, pöly alkaa laskeutua. Kaatuneiden nimissä epätarkkuuksia, joita olen pyrkinyt tarkistamaan arkistoista. 13. – 16.7.taisteluissa kaatui sotapäiväkirjojen mukaan  43 15.D:n sotilasta. Kallis hinta div:n komentajan käskemälle “rajoitetulle hyökkäykselle”, jota hän oli pyytänyt ja saanut luvan Armeijakunnan toimistosta.

 

Pääministeri Winston C. ilmaisi Englannin kannan käynnissä olevaan puolustussotaamme.

Divisioonan päiväkirjat

15. Divisioonan Esikunta, Os. 2:
7,30 Tilanneilmoitus II AK:lle (Liite no 56):

“15. Divisioonan tilanneilmoitus II Armeijakunnalle 16.7.41 klo 7,30.
Illalla 15.7.41 tapahtuneen etulinjan joukkojen vaihdon aikana vihollinen hyökännyt Kokkolanjoen uoman suunnassa ja työntynyt jonkun verran eteenpäin. Yöllä pantu käyntiin vastahyökkäys, joka jatkuu. Lohkolla kiivasta vihollisen tykistö- ja krh.tulta. Hyökkäysvaunujen surinaa kuultu, mutta nämä eivät ole osallistuneet hyökkäykseen. Omista tappioista ei vielä tietoa. Hurmerinnan pataljoona vedetty lepäämään.
Antoi: Sadeniemi”

 

8,25 Ev. Virkki: Vihollisen vastahyökkäys torjuttu ja vih. työnnetty takaisin lähtöasemiinsa. Voimakkaan tykistötulen takia on etulinjamme vastahyökkäyskohdassa vedetty paikoin 150 m taaksepäin. Vastahyökkäys tehtiin yhdellä komppaniallamme III/JR15:sta. Omat tappiot: 4-5 kaatunutta, 15 haavoittunutta ja puolisenkymmentä “tärähtänyttä”.

9,00 Evl. Haahti: Vihollinen ampui illalla 22-24 jälleen rautatietykillään. Ammukset putoilivat harvakseen kirkon maastoon.
Sotapäiväkirjaan liitetään It.Os Hirvan tähänastiset taistelukertomukset (Liite no 57), sekä JR57:n taistelukertomukset tähänastisista tapahtumista (Liite no58) ja peitepiirros JR15:n asemista 15.7.41 klo 22,00 (Liite no 59)

Päivä rauhallinen Harvahkoa tykkitulta molemmin puolin Ei ilmatoimintaa.
15,00 Saapuivat rykmenttien peitepiirrokset joukkojen tämänhetkisestä sijoituksesta. (Liite no 60).
16,30 AK:n esikuntapäällikkö ja meidän esikuntapäällikkömme sopivat 15D:n ja 2D:n välirajan muutoksesta siten, että Joukionsalmen ja Kukkaronlahti “l”:n kautta väliraja kääntyy suoraan etelään yhdistyen vanhaan välirajaan.

16,35 Ev. Virkille puhelimitse käsky varmistuksen asettamisesta Joukionsalmen etelärannan maastoon.
18,00 Edellinen käsky kirjallisena (Liite no 61).
19,20 Tilanneilmoitus AK:lle (Liite no 62)

15. Div. HuoltoTsto IV:
1,00 saapui 76.AutoK asettuen poislähteneen 41.AutoK:n majoituspaikalle Jalaslammen ja Haapalahden välissä olevan tienristeyksen pohjoispuolelle.
5,00 siirtyi Putikossa majaillut 3.KmK Haapalahden pohjoisperukan itärannalla maantien eteläpuolella olevaan maastoon.
7,30-8,00 oli rokotus lavantautia vastaan.


Rokotus Simpeleellä. SA kuva.

14,00 oli joukko-osastojen huoltopäälliköt kutsuttu div:n huoltopäällikön puhutteluun.
17,00-19,00 kävi AK:n kt.upseeri luutnantti Saikku tarkastamassa ETp:n ja Poltt.Os:n.
Dividioonan päiväkäskyssä no 4 määrätään tähän asti o.t.o. div:n kt.upseerina toiminut vänr. A. Karvonen päivämäärällä 16.7 Os.3:n kt.upseeriksi o.t.o.

36.Kpk siirtyi illan ja yön aikana tienvarressa olevaan taloon Kaantuusjärvi “s”:stä n. 1 km koilliseen. Kunnossa 18.7. klo 06,00 mennessä.

Huoltopäällikön puhuttelussa joukko-osastojen huoltopäälliköille käsiteltiin seuraavia asioita:
1) Miehistön kantamusten keventäminen. Päätettiin, että miehellä tulee olla kesäpusero ja päällystakki tai jos ei ole päällystakkia on sen tilalle annettava asetakki. Jalkineista päätettiin, että miehelle jää 2 paria, jos ovat sopivia, mutta sopimattomat (isot) jalkineet on palautettava ETp:aan. Kävi selville, että jv-rykmenteissä oli useimmilla miehillä tosiasiallisesti vain toinen pari saappaita sopivia.

2) Km välineitä tai muuta tavaraa, joka ei kuulu ETp:ssa säilytettäväksi ei saa palauttaa ETp:aan.
3) Lihan pilaantumisesta ilmoitti JR57:n huoltopäällikkö, että lääkäri oli määrännyt haudattavaksi 400 kg lihaa. Muita pilaantumisia ei ilmoitettu.

4) Pehmeätä leipää oli jonkun verran saapunut pilaantuneena joukoille.
5) Telttakamiinoiden kipinäverkkoja oli intendentin ilmoituksen mukaan poistettu, josta huomautettiin joukko-osastojen huoltopäälliköille.

6) Heinän oton pelloilta oli SPoliisi kieltänyt, mutta intendentti ilmoitti, että se on kyllä sallittua, kunhan vaan ensin suoritetaan arviointi.
7) Kahvin tilauksesta huomautti intendentti, että jalkaväkiosastot ovat tilanneet sitä yli perusannoksen määrän ETp:sta.

8) Etumaksukuiteista huomautti intendentti, että niissä on oltava joukko-osaston komentajan allekirjoitus.
9) ETp:n jakopaikkoihin toivoivat Kev.Os.16, JR57 ja RPsto12 muutosta.

10) Tsto V:n päällikkö selosti kuorma-auto ja moottoriajoneuvotilannetta sekä niitä koskevia ilmoituksia, joita joukko-osastojen on lähetettävä tsto V:een.

11) Puhuttelussa olivat saapuvilla kaikki joukko-osastojen huoltopäälliköt ja tsto IV:n, V:n ja VI:n päälliköt sekä Tal.K:n päällikkö. Puhuttelu päättyi klo 16,00, jonka jälkeen oli yhteinen kahvinjuonti.
Aamulla klo 3-4 kuului edestä ajoittain tykkitulta ja yhtäjaksoista lentokoneen surinaa sekä pommitussarja. Päivä rauhallinen. Huoltotilanne: Ks. sivu 141-142.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15
0,30 maj. Häkkinen ilmoitti, vastahyökkäys käynnissä, pyytää tykistötulta. Tästä heti tieto I/KTR4:lle. Klo 1,20 puh.ilmoitus Penttilän komentopaikasta. 1 upseeri + tykkimies kaatunut, ups oli luutn. Leppäniemi. (= Lauri Lampinen) Olivat valvontalinjan syvyydellä tavanneet vihollisen kk-pesäkkeen. II/JR15:n jättäneitä varusteita ei tavattu kuin kaasunaamareita.

Klo 6,00 tilannetiedoitus DE:lle. “III/JR15:n lohkolla rykmentin kaistan oikean rajan paikoilla taistelu ollut käynnissä koko yön. Toistaiseksi vastahyökkäyksemme ei ole onnistunut. Vih. käyttänyt tykistöä, krh:ta ja hyökkäysvaunuja. Olemme käyttäneet tykistökeskityksiä.

Muualla lohkolla hiljaista. II/JR15:n partio menettänyt kaatuneina 1 ups. ja 1 miehen. Os. Teräskallion partio ollut kosketuksessa vihollisen kanssa Koitsanlahti toisesta a:sta n. 1300 m pohjoiseen, jossa sai krh-tulta (kevyttä ja raskasta), sekä Lamminkylä n:stä ja k:sta n. 200 m etelään jossa oli kk-tulta ja krh-tulta. Partioiden raportit lähetetään DE:aan.

Klo 8,20 ilmoitti Häkkinen, että klo 6:een mennessä oli vihollinen lyöty takaisin entisiin asemiinsa, mutta erittäin voimakas tykistö- ja krh-keskitys vaikutti sen, että äärimmäinen oikea siipi vedettiin takaisin jälleen noin 150 metriä, mihin miehistö kaivautui. Entiset asemat tätä poikkeusta lukuunottamatta meidän hallussamme.

Tappiot: 11 kaatunutta, 24 haavoittunutta (20 tomahtanutta) Kaatuneista 1 upseeri, vänr. Arosuo. (= Päiviö Erosuo).
Klo 18 tilanneilm. DE:aan. “Ei erikoista tapahtunut. Os. Teräskallion lohkolla Lamminkylän neljäntien risteyksessä kuultu kiv.laukauksia ilman, että meidän partioitamme olisi ollut liikkeellä”.

JR 15, Esik.
Klo 0,30 Maj. Häkkinen ilmoitti, vastahyökkäys käynnissä. Pyytää tykistökeskitystä tuekseen.
Klo 0,35 edelläoleva pyyntö saatettu tykistön tietoon. I/K.T.R.12. ampuu.

Klo 1,20 puh.ilmoitus I/JR 15:n komentopaikasta, että II/JR 15:n partio palannut. 1 upseeri ja 1 mies olivat kaatuneet (luutn. Lampinen). Olivat valvontalinjan syvyydellä tavanneet vihollisen kk-pesäkkeen. II/JR 15:n jättäneistä tavaroista ei löydetty muuta, kuin muutamia pk-lippaita ja kaasunaamareita.

Klo 6,00 tilanneilmoitus DE:lle:
“III/JR 15 lohkolla rykm. oikean rajan kohdalla taistelu ollut käynnissä koko yön. Toistaiseksi vastahyökkäys ei onnistunut. Vihollinen käyttänyt tykistöä, krh:ta ja hyökkäysvaunuja. Olemme käyttäneet tykistökeskityksiä. Muualla rykmentin lohkolla hiljaista.
Os. Teräskallion partio ollut kosketuksessa vihollisen kanssa Koitsanlahti toisesta a:sta n. 1800 m pohjoiseen, jossa sai krh-tulta ja kivääritulta.

Klo 8,20 ilmoitti Häkkinen, että klo 6 mennessä oli vihollinen lyöty takaisin entisiin asemiinsa, mutta erittäin voimakas tykistö- ja krh-keskitys vaikutti sen, että äärimmäinen oikea siipi vedettiin takaisin jälleen n. 150 m, mihin miehistö kaivautui. Entiset asemat, tätä poikkeusta lukuunottamatta, hallussamme.

Tappiot 11 kaatunutta, 24 haavoittunutta (20 tomahtanutta). Kaatuneista 1 ups. vänr. Eräsuo. (= Erosuo)
Klo 18,00 Tilanneilmoitus DE:lle: “Ei erikoista päivän kuluessa. Os. Teräskallion lohkolla Lamminkylän neljäntien risteyksessä kuulleet kiväärinlaukauksia ilman, että meidän partiomme olisivat olleet liikkeellä.

JR 15, II Patl:
Noin klo 3 partio palasi takaisin ja luutn. Kumpulainen kävi ilmoittamassa partion toiminnasta patl. komentajalle.
Palvelus monipuolinen, sää osittain pilvinen. Pataljoonan komentajan määräyksestä 6436:sta (6.K/JR15) IV joukkue rakensi vänr. Salon johdolla sillan Kivijärven salmen yli. 18,30 kaikki pataljoonan taistelulähetit tutustumassa patl. kom. sekä muihin esikunnan henkilöihin. Yöllä vähäistä tykkitulta.

JR 15, III Patl.
Vihollinen ampui sydänyöllä kiivaasti kukkulaa Kangaskoski i:stä n. 1 km koilliseen. Kukkulalla Sipilän komentopaikka, joten tässä nimitetään sitä tulevaisuudessa “Komentokukkulaksi”. Sen eteläpuolella olevaa kukkulaa, joka on vihollisen hallussa, nimitämme tästälähin “Vanja-kukkulaksi”.

Ylinnä komentokukkula.                   Komentokukkula 1:20000

Komentaja päätti ottaa haltuumme Vanjakukkulan tai ainakin tutkia sen miehitystä. Tehtävän sai luutn Sipilä, jota ei kuitenkaan tavattu pariin tuntiin, vaikka luutn, Kivelä lähetti 3 partiota häntä etsimään. Hän oli kumminkin saanut tehtävän tietoonsa luutn. Vuoriolta, joka oli ollut juuri aikaisemmin puhelinyhteydessä komentajan kanssa.

Klo 3,15 ampui tykistömme n. 60 kranaattia ko. kukkulalle. Tämän jälkeen seurasi sulku kukkulan taakse sekä saattoammuntaa samaan suuntaan. Omat krh:t jatkoivat ammuntaa kukkulalle hyökkäyksen alettua. Tällaiset määräykset annettiin komentopaikalta. Vihollinen oli kuitenkin miehittänyt kukkulan siksi vahvoin voimin, ettei kukkulaa saatu haltuun.

Tykistömme valmisteluammunta lienee ammuttu liian pitkälle. Yön aikana tuli tappioita tämän tästä. 7.komppaniasta kaatui 1 mies ja haavoittui 1 oman tykistön tulesta. Kaikkiaan ilmaantui iltapäivään mennessä kaatuneita kymmenkunta, haavoittuneita parisenkymmentä ja hermonsa menettäneitä (“tärähtäneitä”) iso joukko. Tarkemmat tiedot tappioista eri liitteestä.

Tietoja vaihdon yhteydessä oikealla sivustalla sattuneista taisteluista:
Noin klo 22,00 oli kukkula tyhjennetty ennen vaihtoa. 4/JR57, jonka päällikkönä oli luutn. Kanerva, miehet lähtivät pois kukkulalta ennenkuin meidän miehet ennättivät asemiinsa. Otaksuttavasti luutn. Kanerva oli ilmoittanut miehilleen, että vaihto tapahtuu klo 22,00 ja nämä edesvastuuttomasti jättivät paikkansa tällä kellonlyömällä, kun näkivät 7.k:n joukkueenjohtajien tulevan kukkulalle. Ryssät seurasivat kiinteästi perässä. Tässä haavoittui juuri luutn. Hakala ja alik. Alajärvi kaatui.

Klo 22,00 – 23,30 tilanne epäselvä.
Klo 23,30 sai 9.komppanian päällikkö (Kivelä) käskyn suorittaa vastaisku kukkulan miehittäneen vihollisen takaisin lyömiseksi. Vastaiskuun tuli yhtyä osia 7.k:sta.

Luutn. Hakalan tst.lähetin kertomus tapahtumasta:

“Ensimmäinen kuolema mikä tapahtui, ko Simpeleeltä lähdettiin hyökkäämään, mein oli määrä,…siel oli meirän erellämme parkanolainen ja Ikaalisista semmonen porukka, mikä oli ensimmäisenä hyökkäämäs sinne ryssän kimppuun, mutta se oli niin etevä se ryssän porukka mikä siä vastas oli, että ne päästi ne sillai meneen, ettei ollu mitään vastarintaa ja ne joutu sinne ryssän porukan sisälle.

Sitte tuli se Kivelän komppania, minkä oli määrä lähtee pelastaan ne sieltä pois. Luutnantti Hakala, porilainen farmaseutti siittä toriapteekista, jonka lähetiks mä jouruin ensimmäiseksi. Se sano mulle, että mennä hakeen …sitte ku saatiin kosketus sinne,…ni sieltä tuli vastaan perääntyvää porukkaa, ni se Hakala sano sille Kaapan Eerolle, että tuu ny näyttään missä tein konekivääri oli, että me tiemme mennä vähän samalle suunnalle, ni se sano sillai, että kyllä hän tulee, kun menette itte edellä ja näytti vaan suuntaa tonne.

Mun tuli heti mieleeni, että onkohan siinä joku vaaran paikka ko se tollai sano. Se tuli siihen,…aina on tullu mieleen, että melkein tommonen kun tuo Raukonmajan kallio, tommonen jyrkkä rinne, mutta kyllä siittä juur ylös pääsi sinne semmosta kolon kohtaa, ku mentiin sinne kallion päälle konekivääriasemiin.

Kaapan porukka palas siittä pois ja me jäimme siihen ja lährettiin kiipeen. Sinne edelle lähti meneen semmonen Alajärven Ilmari, lassilalainen mies, ja kyllä siinä sitte meni se joukkueenjohtaja ja muitakin miehiä jo aika monta kiipes sinne ylöspäin. Yht äkkiä pärähtää konepistooli siä kallion päällä ja se Alajärven Ilmari meni heti suullensa, eikä siinä mitään muuta kuulunu.

Sitte meni rähmällensä se luutnantti Hakala ja se jäi siihen kallion kylkeen sillai ja mä tiesin, että varmaan kävi, ni mä hairasin sen tollai sylyyni ja sillai rullaamalla päästiin alas sinne lepikköön pois sieltä näkyvältä paikalta.

Siinä tuli kauhee kahakka sitte, eikä sinne päästy nouseen sinne kallion päälle. Alajärven Ilmari jäi sinne, se varmaan kuoli heti ensimmäisestä laukauksesta. Se oli ensimmäinen kaatunu, mikä mein porukas sillon kaatu.

Siihen tuli heti ne sairaankantajat ja ne lähti viemään sitä Hakalaa ja se määräs, että mä tuun mukana niin pitkälle kun hän saa kyytiä. Aika pitkälle sitä jouruttiin kantaan ja sitte ku päästiin sinne hevosten luo saman tien se pantiin rattaille ja se meni. En mä sitä sen koommin nähny. Saman tien kun päästiin sinne hevosten tyä tuotiin Laitilan Mattia, joka oli kävelly miinaan ja oli ko pölvästi, vaatteet repaleina, eikä muuta ku oli silmät leveellänsä ja se pantiin ja sinne ajoneuvoihin”.

Vastaiskuja

Tykistötulesta huomattavammin kärsi 8.k. vasemmalla, joka vaihtoi 3./JR15:n kanssa (pääll. luutn. Rissanen) Ehti suorittaa vaihdon klo 24,00 mennessä. Luutn. Rissanen jäi reserviin odottamaan tilanteen kehittymistä ja selviämistä. Vastaiskua varten komentaja pyysi rykm.komentajan välityksellä tykistön tulta, joka tuli 0,30 – 0,50 välillä. Tulipatterin päällikkö ei ollut vielä siihen mennessä ilmoittautunut. Tykistötuli klo 1,13-1,14 ja 3,20 – 3,22 välillä. Edelleen 3,30.

Krh:mme tulitti vihollisen asemia tykistön tulivalmistelun jälkeen. Klo 3,25 alkoi vastaisku. Tykistö avusti saatolla klo 3,34-3,35 välillä. Osa tulta sattui liian lähelle 7.komppanian varmistuselimiä.

Vastaisku ei onnistunut. Vänr. Hyypän joukkue 7.komppaniasta pääsi Vanjakukkulan lähelle, mutta ryssän krh-tuli ajoi meikäläiset pois siitä, kun lisäksi Sipilä katsoi aiheettomaksi jatkaa vastaiskua. Tarkemmin luutnanttien Sipilän ja Kivelän taistelukertomuksissa. (kts. taistelulähetin kertomus).

Rissasen komppaniasta 1 joukkue ja Sipilältä 1 joukkue täytyi kaiken varalta jättää linjoille reserviksi. Sipilän 1 joukkue (edellämainittu) jäi jatkuvasti 7. ja 8. K:n väliin etulinjaan. Kahakan jälkeen vapautui JR57:n osat ja aamulla klo 7,30 3./JR15:n osat.

Päivä kului puolustusryhmityksen järjestämisessä ja puolustusasemien kuntoonpanossa. Korsujen kaivuu aloitettiin. Päivän kuluessa tykistön ja raskaitten aseiden tulisuunnitelman tarkistus komentajan ja patterin päällikön luutn. Taisto Ilmari Kallion yhteistoimin, joka oli ilmoittautunut komentajalle klo 3,15.

Klo 21,00 oli luutn. Sipilän määrä järjestää partiointi 8.k:n lohkolla. Aukean laita (Auvisen mäen aukio) oli todettu jo aikaisemmin ainakin 2 kk:n ja pk:n miehittämäksi.
Kulot, joita toiminta-alueellamme silloin tällöin syttyi, osoittautuivat helposti sammutettaviksi, jopa itsestään sammuviksi. Mieliala pataljoonassa ei yön seudulla ja aamupuolella ollut suinkaan loistava, Omat, verrattain suuret tappiomme lienevät osaltaan aiheuttaneet masennusta.

Kun tuli paljon hermonsa menettäneitä JSP:lle, sattui kaikenlaisia tällaisissa tilanteissa tavallisia ilmiöitä. Muutamat miehet itkivät kuin lapset, toiset olivat unohtaneet nimensäkin. Muutamat tulivat raivoiksi, joten heidät oli pistettävä köysiin. Yleinen arvio upseereitten keskuudessa oli, että edellinen sota ja sen hermojärkytykset olivat vielä liian lähellä. Toiset, jotka edellisessä sodassa olivat osoittautuneet rohkeiksi miehiksi, saivat nyt hermojärkytyksiä. Nostomiehet, jotka ovat tottumattomia sodan ilmiöihin, käyttäytyivät luonnollisesti alokkaiden tapaan ja vaikuttivat haitallisesti rohkeimpiinkin.

Tst.lähetti:

“Sinne koitettiin mennä toisenakin päivänä, muttei sinne millään päästy. Mutta oisko ollu pari päivää, ku oma tykistö ampu sinne kallion päälle, ni sitte vasta arvattiin mennä. Alajärvi löyrettiin sieltä,.. siä oli semmone kalliohalkeama, ei kovin syvä, ni se oli veretty sinne ja rytöjä sen päälle ja koitettu panna valkee.

Sitte ku se sieltä peraattii ja saatiin poies, ni ei siltä ollu viety eres kelloo, sillä oli komia taskukello, Leijona-kello ja rahapussi. Ne oli kaikki sen mukana, ettei ne sitä puhristanu ollu, vaikka varmaan olis ollu mahrollisuus. Eikä se ollu palanukkaan, vaatteet vaan oli vähä kärventyny”.

Koulutusta

JR 15, 4.Komppania
Klo 7,30-11 aseiden puhdistusta ja tarkastusta. 13-14 oppitunti venäjänkielestä. 14-15 oppitunti vallatun alueen miehitys. Pitkin päivää tykkitulta. Iltahartaus 20,30.

JR 15, 8.Komppania
Komppania miehitti puolustuslohkon seuraavasti; vasemmalta I joukkue, II joukkue ja IV joukkue, komppanian reservissä oli III joukkue. Asemien varustamista ja ampuma-alan raivausta asemien edessä. Vihollisen toimintaa ei lohkollamme esiintynyt. Ilma kylmä varsinkin aamuyöstä, jolloin meni paikotellen härmäänkin. Vihollisen tykistö ja krh ampui häiritsemisen suuntaa asemiemme yli. Aloitettiin korsujen teko.

JR 15, Tyk.K:
4,00 haavoittui stm. Grönholm kiv.sirpaleesta.
5,30 asettui II joukkue asemiin Kangaskoski i:stä n. 600 m koiliseen.
20,00 komennettiin kompp.päällikkö kapt. Hänninen JR57:ään, komppanian päälliköksi tuli luutn. Rahikainen.

JR 15, Kolonna:
Muutettiin uudelleen eteenpäin, tällä kertaa n. 1 km. Majoituspaikka on parempi kuin edellisillä kerroilla, Pitkäjärven rannalla juotto- ja syöttömahdollisuudet hyvät. Haettu ja jaettu muona- ja rehuannos, lähtö klo 18,30, paluu 23,30.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, Esik.
9,30 Koko I patl. koossa majoittuneena pist. 119 pohjoispuolelle.
18,00 II patl. alkoi siirtyä Torsajärven pohjoispuoliseen maastoon.
20,25 III patl. oli kokonaisuudessaan siirtynyt uudelle leirialueelle.

JR 36, I Patl:
Klo 2 yöllä komppaniat sijoittuneet leiriin kukkula 119 länsipuolelle, paitsi 1 k. Änkilän maastoon, joka siirtyi sieltä klo 15 k.o. maastoon. Siis pataljoona jälleen koossa. Alistussuhteet lakanneet.

JR 36, II Patl.
Klo 6,00 herätys + aamutoimet. Sää täyspilvinen, tihkusateinen, tuuli navakka, pohjoinen, lämpö + 13 C. Klo 8.30 majoitustiedustelupartio, johtajana luutn. Koskela, vänr. Alasuo ja yksi au jokaisesta yksiköstä sekä ryhmä jääkärijoukkueesta, lähti tehtäväänsä suorittamaan. 8,00-10.30 Kiväärikomppaniat: rynnäkköharjoituksia (pääpaino yht’aikainen lähtö, käsikranaattien heitto, rynnäkkö, saavutetun alueen hallussapito).

KKK. Pst-harjoittelua (pääpaino huomaamaton asemaantulo, asemanvaihto, valeasema). Pst-ammunnoista ilmoitetaan myöhemmin erikseen.
Krh-joukkue: Harjoittelua (pääpaino teknillinen kätevyys tuliasemassa, tulikäskyt, asemanvaihto).
Jääkärijoukkue: Kuten kiv.joukkue.
Viestijoukkue: Liikkuvan puhelinyhteyden ylläpito (1-2 johdon). Yhteydenpito lentäjiin.
Lääkintäryhmä ja kss-ryhmä: Ensiapu ja kss-lääkintä. (patl:n lääkäri ja kss.-ups.).

14,10 majoitustiedustelupartio palasi. 14,30 Patl:n komentajan puhuttelu yksikön päälliköille: Patl. siirtyy klo 18,00 uuteen majapaikkaan. Rivistön johtajana luutn. Lähti. Marssijärjestys: 6.K-EK-5.K-KKK-4.K. Etäisyydet samat kuin edellisellä marssilla. -Tauko- 17,00 oppaat ja tienkorjausmiehet, kirjurit sekä jääkärijoukkue lähti luutn. Koskelan johdolla järjestämään majoitusta uudella leiripaikalla.

16,00 päivällinen (hernerokkaa). 18,00 lähtö uuteen leiripaikkaan. Marssitaulukko Liite no 5. Matkalla 20 min. tauko. Kolonnan alkupää saapui tavoitteeseen klo 19,40 (6.K) sekä 4. komppanian viimeinen (vääpeli) klo 20,25. Matkalla särki kahdet ajoneuvot. Marssin jälkeen miehistö reippaassa kunnossa.

21,55 Patl:n komentajan tarkastuskierros yksiköissä seuraavassa järjestyksessä: 5.K-4.K-6.K-KKK-Krh-EK-Viestijoukkue-Jääkärijoukkue. Lyhyestä pystyttämisajasta huolimatta olivat yksikköjen majoitusalueet tyydyttävässä kunnossa. Kierros päättyi klo 22,50. Esikunta sijoitettu mv. Antti Sikiön taloon, Simpele, Änkilä.

Änkilän maastoa.

JR 36, III Patl.
Palvelus seuraava:
8,00-10,30 Harjoitus, yksittäistaistelukoulutuksen kertausta: -etäisyyden arviointi, -maalin selitys, -ilmoituksen laatiminen, -käsikranaatin heittoa.
10,30-11,15 Uinti.
14,00-17,00 Harjoitus, kartanlukua, taistelulähetin toiminta, selostus luodin läpäisykyvystä, käyttäytyminen tykistötulessa, syöksyharjoittelua. Krh-joukkueella, viestijoukkueella, lääkintäryhmällä ja kss.ryhmällä erikoispalvelusta.

Klo 14,00 patl:n komentajan puhuttelu, joka kosketteli edellisen päivän yhteisharjoituksen antamia opetuksia:
1. lähettien tehtävät.
2. miesten tunteminen (eksyneet miehet ohjattava oikeille paikoilleen).
3. ryhmityksen syvyyden ja leveyden säilyttävä.
4. ei saa pysähtyä aukeille.
5. tavoitetta ei saa jättää ilman lupaa.
6. krh:n ja kk:n tulen avauksesta (hieman hidasta).
7. kuormaston toiminta (toteltava kuormaston johtajaa j.n.e.).
8. komentolipun käyttö.
9. pukeutuminen, korttipeli.
10. iskuryhmien järjestely.

Klo 16,15 lähtivät yksiköiden päälliköt ja jääk.joukkueen johtaja komentajan johdolla tutustumaan tulevaan taistelumaastoon piste 119:tä kohti Pajarin maastoa. Sää yhä edelleenkin pilvinen, tuulinen ja verraten viileä. Lentokoneita ei havaittu majoitusalueen yllä.

JR 36, 5.Komppania
6,00 Herätys ja aamutee.
6,30 Alueiden puhdistus.
8,00-10,00 Harjoitusta maastossa aiheena rynnäkkö, käsikranaatin heitto, saavutetun alueen hallussapito.
13,00 Vaatteiden pesu, uinti ja alueen kunnostaminen.
13,15 Puhuttelu upseereille ja aliupseereille (kompp. päällikkö).
15,00 Valmistauduttiin leiripaikan muuttoon.
18,30 Lähtö majapaikalta.
18,42 Sivuutettiin marssikynnys.
20,25 Saavuttiin majapaikkaan, pystytettiin teltat ja juotiin iltatee. Paikka, jonne saavuttiin on Torsanjärvestä noin 500 m koilliseen.

JR 36, 6.Komppania
8,00-10,30 Rynnäkköharjoituksia.
8,00-10,30 Lääkintäryhmä ja kss-ryhmä, pataljoonan oppitunti, ensi-apu, kss-lääkintä.
8,30 Kers. Kortemaa majoitustiedustelussa.
9,30 Komppanian päällikön puhuttelu ryhmänjohtajille.
Iltapäivällä pyykinpesua ja majoitusalueen puhdistusta.
14,00 Komppanian päällikkö pataljoonan komentajan puhuttelussa.
18,20 Komppania lähtee liikkeelle ja ylittää marssikynnyksen.
19,10 Tauko.
20,00 Saavutaan majoitusalueelle, laitetaan teltat, sekä saaraan puhelin. Iltatee.

JR 36, 7.Komppania
6,00-8,00 Herätys ja aamutoimet.
8,00-10,30 Komppania maastossa (käsikranaatinheittoa).
11,00 Aamiainen (makaronikeittoa).
10.00-16,00 Hevonen paikkakuntalaisilla heinänkaadossa.
8,35-14,00 Taist.läh.au majoitustiedustelussa Torsanjärven maastossa.
18,05 Komppania lähti marssille
19,50 Saavuttiin Torsanjärven “n”:stä 1 km pohjoiseen johon majoituttiin.
20,30 Iltakahvi.

JR 36, 8.Komppania
6,00 Aamutee. Ilmasto pilv.
8,00 Asemaanmeno harj. komppanialla. Alik. Nevanpää maastotiedust. majoitus.
11,00 Lounas.
13,00 Pst.kiväärien tarkkuuttaminen. Alik. Alajoki A, Järvensivu S ja Nevanpää M.
16,00 Päivällinen. Ylik. Rautiainen V lähti uudelle majoitusalueelle järjesteleen.
17,55 Stm. Haapanen T ilmoittautui 6. kompp. pääll. oppaaksi omalle kompp.

18,05 Lähtö Kaantausjärven rannalta.
18,32 Marssikynnys ylitettiin noin ..
20,45 Saavuttiin Torsanjärven rantaan, missä majoitus, kompp. Komentoryhmä majoittui taloon noin 300 m itä-koilliseen komppanian majoituspaikasta.
21,25 Iltatee komppanialla. Alik. Koivuniemi, Reino palasi lomalta vuorokauden myöhässä.

JR 36, 9.Komppania
Aamupäivällä I joukkue oli heinän korjuussa, iltapäivällä III ja IV joukkue. II, III ja IV joukkueilla oli aamupäivällä etäisyyden arviointia ja käsikranaatin heittoa. Iltapäivällä III ja IV joukkue heinänkorjuussa ja muut joukkueet käsikranaatin heittoharjoituksissa.

JR 36, 10.Komppania
Toiminta on tänään ollut hiljaista. Illalla III pataljoonan komppanianpäälliköt lähtivät tiedusteluun rajalle.

JR 36, 11.Komppania
8-11 käsikranaatin heittoa, ilmoituksen laatimista ym.
13-13,30 oppit. kenttävartion toiminta.
14-17 harj. kenttävartion toiminta ja joukkue hyökkäyksissä.
21,15 iltahartaus.
Komppaniasta asetettiin 2:n ryhmän vahvuinen kulovartio rykmentin Esikunnan läheisyyteen. Lentotoiminta hiljaista.

JR 36, 12.Komppania
8-11 Kk.- ja pst.kivääriryhmän asemaanmenoharjoittelua ja etäisyyden arviointia.
13-15 Suunnistamisharjoitus partioittain.
15-17 Uintia ja pyykinpesua.
16,00 lähti kompp.päällikkö komentajan seurassa tutustumaan uuteen tulevaan taistelumaastoon, joksi oli määrätty pisteen 119 maasto Pajarin kylässä.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57/E
5.00 Tilanneilmoitukset, (kts. tied.ups.päiväkirja).
6,00 Läh. tilanneilmoitus DE:aan.
7,00 Sää: +12 C, pilvistä, vähäistä sadetta.
20,00 15.DE:n päiväkäsky N:o 4, jonka mukaan II P:n kom. kapt. E. Hurmerinta vapautetaan pvm:llä 16.7. patl:n komentajan tehtävistä ja määrätään rykmentin käyttöön. II pataljoonan komentajaksi määrätään kapt. A. V. Hänninen JR 15:sta samalla päivämäärällä.
Tappiot: 0 + 0 + 5 kaatunutta, 1 + 1 + 17 haavoittunutta, kadonnut 1 aliups. + 1 mies.

JR 57, I Patl.
Ei erikoista.

JR 57, II Patl.
Aamuyöllä siirtyi viimeinen osa pataljoonaa lepoon Silamusjärven eteläpäähän. Pataljoonan komentoporras jätti etulinjan 1,35. Kaatuneista jäivät maastoon pataljoonan jätettyä rintamavastuun stm. Kangas, Niilo ja stm. Härkönen, Mikko, ( ei näillä nimillä kaatuneiden tiedostoissa), jotka jäivät ryssän hallussa olevalle alueelle.
Lepo oli täydellinen. Saunomisia suoritettiin. Upseeripuhuttelu. Telttoja, majoitusalueita kunnostettiin. Joukkoja koottiin ja järjesteltiin, tappioita todettiin y.m.s. Vänrikki Järnä poistettiin kirjoista ja kers. Saarenpää tilalle.

Kapteeni Hurmerinnan laatima kertomus 12.-16.7. taisteluista:

Taistelukertomus
15.Divisioona II/JR57
Inkilä 18.7.41.
Laatinut kapt. E Hurmerinta.
II/JR57:n komentaja.

Kertomus Koitsansalon taistelusta, 12. – 16.7.41.
Johtaja: Kapteeni E Hurmerinta.
Joukot: II/JR 57 (paitsi 1 jv ja 1 kk joukkue), Kev. krh.joukkue Krh.k./JR57, 1 joukkue tyk.k./57, pion.joukk./JR57, tukipatteristoina II ja III/KTR12.
Sääsuhteet: poutainen, aurinkoinen ja tuulinen sää. Yöt suhteellisen kylmiä.

Taistelun kulku: (Rykmentin komentajan, ev.luutn. Valkaman aalleviivaukset ja huomautukset käsinkirjoitettuna kertomuksen marginaaliin).
II/JR57 oli 24.6. alkaen yhtämittaisesti ollut varmistustehtävissä valtakunnan rajan välittömässä läheisyydessä. Vihollisen tykistötuli, yli rajan suoritettu partiointi oli ollut verraten rasittavaa. Hyökkäyskäskyn saantihetkellä oli 5./JR57 ollut levossa 2 vrk, muiden pataljoonan yksiköiden ruumiillisen kunnon ollessa välttävän.

Ennen taisteluun lähtöään ei joukot ole saaneet taistelukoulutusta tämän sotaretken aikana, johtuen tämä varmistuskaistan leveyden aiheuttamasta koko pataljoonan käyttämisestä e.m. varmistustehtävään. (Koulutusta pataljoona ei ollut saanut, mutta ruumiillinen kunto ei ole voinut laskea välttävään, jos miehistä huolehdittiin).

12.7 klo 11 Annettiin ensimmäiset valmistavat käskyt taistelutoimintaa varten.
12.7. ” 13,45 Annettiin pataljoonan hyökkäyskäsky suullisena, jonka aikana annettiin myös ohjeita toimintaa varten m.m. komppanian päällikköjen karttoihin merkittiin etenemissuunnat ja tavoitteet. Sama käsky (Liite no 1) annettiin kirjallisena ennen hyökkäyksen alkua. Komppanioiden sijainti peitepiirroksessa (Liite no 2).

12.7. ” 16 Lähti 5. komppania leirialueeltaan. Tapahtuneen orientoitumisvirheen takia tuli komppania liiaksi oikealle aivan 6. komppanian lohkolle asti, josta kääntyi pitkin valtakunnan rajaa omalle hyökkäyskaistalleen ylittäen hyökkäyslähtölinjan 19,30. Myöhästymisestä ei ole tietoa annettu pataljoonan komentajalle.

Ennen hyökkäyslähtölinjan ylittämistä sai komppania ankaran tykistökeskityksen. Ylitettyään hyökkäyslähtölinjan eteni komppania yhdellä joukkueella aukean itäpuolitse (Liite no 2) estelinjalle asti, joka oli vapaa vihollisesta. Tällöin muu komppania ylitti aukeat. Estelinjalla ryhmitettiin komppania uudelleen. Uudelleen liikkeelle lähdettäessä avasi vihollinen tulen heti estelinjan läpäisemisen jälkeen ensin jv.aseilla ja senjälkeen tykistöllä.

Tappiot 1 kaatunut ja 6 haavoittunutta. Ensi kosketuksesta ei lähetetty pataljoonan komentajalle ilmoitusta. Tällöin alkoi komppania nopeasti hajaantua ja komppania peräytyi liitteessä no 2 osoitettuun paikkaan. Nytkään ei annettu ilmoitusta pataljoonan komentajalle, joka oli lähettänyt kolme ryhmää radan suunnassa 5. ja 6. komppanioiden saumaan. Komppanialla ei ollut yhteyttä tulenjohtajaansa. (Pataljoona ei ilmoittanut rykmentille siitä, että se ei hetkellä H ollut valmiina hyökkäyslähtölinjalla. YHTEYDET HEIKOT!).

13.7. klo 12 sai pataljoonan komentaja tulenjohtajalta tiedon komppanian olevan hajaantumistilassa. (Vasta!)
13.7. klo 22 komppania vetäytyi rajalle. Pataljoonan komentaja sai selville, että joukkue Sovinen on jo pisteen 125 ja rajan välisessä maastossa. Heti lähetettiin kaikki käytettävissä olevat voimat, ja 5. komppania sai käskyn ottaa kosketuksen viholliseen.

Yhteydet olivat nyt tykistön tulenjohtajan linjoja myöten olemassa. Kosketus saatiin; vihollisen varustettujen asemien edessä, sen vastus oli heikkoa.
14.7. klo 5 Otti kaistan vastaan I/JR36 komppania Rasinmäki, joka piti saavutetut asemat ja kosketuksen viholliseen. Vihollinen ei painostanut tällä lohkolla.

6. komppania tuli hyökätä oman lohkonsa läpi (Liite no 2). Komppanian valmistelut myöhästyivät, joten hyökkäyslähtölinja ylitettiin klo 18,07. Komppanian etenemissuunnassa vedettiin puhelinyhteys, jotapaitsi tykistön tulenjohtaja rakensi oman yhteytensä.

Komppania eteni hyvin voimakkaan varmistuksen turvin.
12.7. klo 21,15 saavutettiin välitavoitteeksi määrätty purolinja K Koitsansalo n. 2000 m itään? Vihollisen vastus hyvin heikkoa, ainoastaan muutamia etäältä suunnattuja etäältä ammuttuja pk-sarjoja. (länteen).

12.7. klo 21,25 komppania jatkoi etenemistään saavuttaen aukean K Koitsansalo 1400 m länsilounaaseen klo 23,15. —- Tiedustelu selvitti saavutetun aukean itälaidassa olevan vihollisella pesäkelinjan, joten pureuduttiin maastoon. Todettuihin vihollispesäkkeisiin antoi tykistö tuli-iskuja. Yö kului verraten rauhallisesti.

13.7. klo 1,15 alkoi vihollisen voimakas tuli, joka voitiin tähystää aukean koillispäässä olevalta kukkulalta.
13.7 klo 13,30 käski pataljoonan komentaja miehittämään mainitun aukean länsireunassa aukean lounaispäässä olevasta purosillasta rautatiehen. Oikealle oli klo 3,30 annettu 6. komppanian vahvistukseksi 1 joukkue 4. komppaniasta. Päivän kuluessa vihollisen tuli kiihtyi, varsinkin krh-tuli oli kovin ankaraa.

14.7. aamulla. Taisteluvahvuuden heikentyessä vetäytyi 6. komppania välitavoitteena olevalle purolinjalle. 6. komppanian päällikkö soitti pataljoonan komentajalle ja pyysi 1 joukkuetta lisää. Silloin pataljoonan komentajalle ei ollut sitä antaa. 6. komppanian päällikkö vetäytyi purolinjalle ilmoittamatta siitä pataljoonan komentajalle. Joukkojen huono kunto ja käytettävissä olevan reservin puute esti aukean länsireunan miehityksen.

14.7. klo 22 otti 6. komppanian lohkon vastaan komppania Rissanen JR15:sta, ja säilytti asemat ja kosketuksen viholliseen.
4. komppania -1 joukkue (os. Teräskallio) pataljoonan reservinä pisteen 102 maastossa, josta sen tuli siirtyä hyökkäyksen lähdettyä liikkeelle pataljoonan komentopaikan maastoon.

12.7. klo 21,30 mennessä oli lähetetty kolme ryhmää rautatien suunnassa tehtävänä yhteyden otto 5. komppaniaan, ja jäädä sen päällikön käyttöön yhteyden pitoa varten pataljoonan komentajaan. Saumaosastosta ei saatu tämän jälkeen tietoja vaikka se löysi 5. komppanian.
12.7. klo 21,40 reservi siirtyi komentopaikan maastoon, jossa se piti yhteyttä etulinjaan, sekä varmisti sivustoja.

13.7. klo 3,30 lähetettiin yksi joukkue 6. komppanian vahvistukseksi sen asettuessa puolustukseen e.m. aukean länsilaitaan. Tällöin jäi 4. komppaniasta jäljelle 1 joukkue. ( 1 joukkue os. Teräskalliolla, 3 ryhmää saumaosastona, ja 1 joukkue 6. komppanialla).

13.7. klo 18,00 lähetettiin jäljellä ollut joukkue haravoimaan Kokkolanjoen rantaa. Saavuttuaan 6. komppanian ja Kokkolanjoen väliin saatiin niin voimakas tuli, että kaivauduttiin. Taistelutoiminta jatkui koko yön. Toimintaa haittasi se, ettei Kokkolanjoen länsipuolella ollutta pensaikkoa kasvavaa suota oltu vihollisesta haravoitu, vaan vihollinen pääsi sieltä käsin häiritsemään partioilla, jokivarressa ei mistään saatu yhteyttä III/JR57:ään, jatkuvasti työnnettiin tiedusteluelimiä eteen. (Yhteydenotto heikko!).

14.7. klo 9,15 saatujen tiedustelutulosten nojalla ryhdyttiin hyökkäykseen kalliokukkulalla olevia vahvasti varustettuja vihollisasemia vastaan, 1 joukkue joen suunnassa ja 1 vasemmalta iskien. Ylläkkö onnistui ja kukkula vallattiin. Tarkoituksena oli puhdistaa koko Kokkolanjoen mutka, korkeajännityslinjan kohdalla ja kukkulan valtauksen jälkeen jäätiin odottamaan vasemmalta iskevän joukkueen vaikutusta.

Tällöin saatiin tietää 6. komppanian vetäytymisestä ennenmainitulle purolinjalle ja suunnitelmasta oli luovuttava. 4. komppania asettui linnoituskukkulalle ja 6. komppanian väliseen maastoon puolustukseen. Vihollisen painostus jatkui erittäin voimakkaana.

Yöllä 14-15.7. jatkui tulitaistelu jv-aseilla 3 tuntia vihollisen saartamisyrityksiä vastaan. Sama jatkui yöllä 15-16.7.41. Tykistö tuki komppanian puolustusta.

15.7. klo 23 saapui 7./JR15 vaihtamaan komppaniaa. Vihollisen tuli oli voimakas. Linnoituskukkulaa tulitettiin suorasuuntaustykillä, krh- ja jv-aseilla. Erikoisen kiusallinen oli pk-tuli Kokkolanjoen lounaispuolelta. Tykistön yhteydet, radio ja puhelin katkesivat, ettei saatu tykistön tulitukea.

Vaihtavan joukkueen johtaja haavoittui, eikä joukkue päässyt kyllin nopeasti kukkulalle. Linnoituskukkula menetettiin ja puolustuslinja taipui taakse kukkuloiden pohjoispuolelle. Syy kukkulan menetykseen on puolustajien uupumuksessa ja vihollisen painostuksessa myös suoraan yli Kokkolanjoen.

16.7. klo 5 saapui pataljoona lepoon Silmusjärven eteläpuoliseen maastoon loppuun saakka uupuneena, toinen toistaan tukien.
Tappiot: Kaatuneita 1+1+14, haavoittuneita 1+6+40.
Sotasaalis: 3 puoliautomaattikivääriä.
Vihollisen johtaja, joukot ja tappiot: Ei tietoa, pataljoonan toimesta haudattu 4 kaatunutta vihollista.

Materiaalitappiot: Liite n:o 3.
( I Johtuen kahdesta, huonoista yhteyksistä johtuneesta, (ilmoitukset välitettiin) harhaanjohtavasta patl:n ilmoituksesta.
aika? 1) “Olen n. 2,5 km rajasta. Ei sanottavaa vastarintaa” Hurmerinta
klo 4,20 2) “6.K on tien Kalliokoski – Koitsansalo länsipuolella Koitsansalo K:sta länsilounaaseen olevassa polkusilmukassa. Vih:n vastus siksi suuri, ettei pääse eteenpäin.

5.K on tien Koitsansalo – Koitsanlahti varressa rautatien eteläpuolella olevan aukean reunassa”
Pataljoona ei koskaan päässyt 2,5 km:n päähän rajasta ja aukealla, jonka 5.K oli saavuttanut tarkoitettiin tien varressa rautatien pohjoispuolella, siis noin km pohjoisempana olevaa aukeaa.

II Pataljoonan väsymys ja taisteluhaluttomuus on selvää itsesuggeroitumista, omien tehtävien yliarvioimista muihin nähden ja liiallista jännittäytyisyyttä. Kapteeni Eonsuun komppanian myöhästymistä ja tulenavauksen heikkoutta kaikkialla lukuunottamatta, pataljoonan toiminta tyydyttävää, ottaen huomioon sen, että oli ensimmäinen taistelu. ev.luutn. Y. Valkama.

JR 57, III Patl.
6,00 Yöllä oman ja vihollisen tykistön harvaa toimintaa.
9,15 ryssien tykistö ampui komentopaikan etumaastoon, jolloin pst.joukkueen johtaja haavoittui vaikeasti. Lisäksi haavoittui pst.joukkueesta 2 ja kaatui 3 miestä.

13,30 kaksi T.Tied.komppanian miestä saapui 9.komppanian lohkolle järjestämään kovaäänispropagandaa.
22,20 T.Tied.K lähetti kovaäänisellä propagandaa ryssien puolelle lyhyen ajan
23,30 ryssien krh. ampui useita sarjoja jokivarteen p:stä 110 n. 1,5 km pohjoiskoilliseen.

JR 57. 1.Komppania
6,00 Herätys, aamutee. Yön aikana putosi muuan kranaatti majapaikan läheisyyteen.
11,00 Ruokailu.
17,00 Ruokailu. Saunomista.

JR 57, 2.Komppania
EI merkintöjä

JR 57, 3.Komppania
12,00 ilmoitti luutn. Vahala, että kannaksella oli havaittu verrattain voimakas vihollispartioetenemässä linjoillemme päin.
13,00 ilmoitettiin, että ko. vihollispartio oli ilmeisesti kääntynyt takaisin, eikä oma partiomme sitä tavoittanut.

JR 57, 4.Komppania
Mainittuna aikana vihollisen lentotoimintaa. Pommituksia ja kk.ammuntaa. Päivittäin vihollisen tykistön häiritsemisammuntaa. Kaikesta vihollisen, useinkin kiivaasta tulesta huolimatta ei koitunut tappioita.

JR 57, 9.Komppania (20.7. alkaen)
0,00-2,00 Suoritettiin miehitykset valtakunnan rajan korkeudella sekä eteläpuolella. Koko päivän rauhallista, paitsi vihollisen puolelta muutamia kranaatteja.
13,30 Yhteys oikealle I pataljoonan aliupseerivartioon.

JR 57, 7.Komppania:
0,30 Komppanian tappiot 12.7. – 15.7.: Kaatuneina 3 miestä, haav. 4 au, 9 miestä.
Komppania siirtyi Silamusjärven luoteispuoleiseen maastoon leiriytyen sinne.
Komppania levossa.
Liite: Lähetetty klo 16,05, päivämäärä puuttuu. “Komppanian päällikölle. Olemme nyt sijoitettuna lähelle rautatien vartta ja Kangaskosken tietä, Kangaskoski toinen s 1200 m pohjoiseen n.s. Kyyron korsusta 300 m luoteeseen. Meitä on täällä arviolta noin 60-70 miestä. Tehtävämme: Patl. reservinä. Pääsemme mahdollisesti ensi yönä, puolen yön jälkeen sinne Silamusjärven kaakkoispuolelle.

Olisi hyvä, jos ottaisitte lähetillä selväksi tuon sijoituspaikan, ja että hän tulisi meitä opastamaan sinne. Ruokaa tarvitsemme vielä tänä iltana tänne. -Ajoneuvot ovat myös toistaiseksi tässä. Niiden siirron lupasi Komentaja suorittaa nyt heti sinne Silamusjärvi-maastoon. Välkkilä valvoo sitä. Hän kai on niissä asioissa lähtenyt jo luoksenne. II joukkueen johtaja K. Leskelä”.

JR 57, 8.Komppania
4,00 Saapuivat joukkueet lepäämään.

JR 57,11.Komppania
Saatiin mainittuun niemeen 3 krh:ta sekä kovapuhuja.
4,00 Aloitti vihollinen valmistelun krh:lla kestäen valmistelu 3 tuntia. Samanaikaisesti yksi vihollinen pääsi lohkon vasemmalla rajalla linjojemme taakse joutuen uimaan Kokkolanjoen yli ja sitä kautta naapuripataljoonan vangiksi.

JR 57, 12.Komppania
Koko päivä kului rauhallisesti, lukuunottamatta vähäistä molemminpuolista tykistötoimintaa. Iltayöstä vihollinen taas ampui tykillään jonkun aikaa saamatta aikaan mitään vahinkoa, paitsi … haavoittui lievästi sirpaleesta.

JR 57, 13.Komppania
6,00 Säätila tuulista ja koleaa. Kenttäkeittiö muutettiin n. 0,5 km:n entisestä paikastaan eteenpäin. II joukkue siirtyi Koitsanlahden suunnalta Änkilänsaloon päin, asettuen asemiin. Propakandakomppanian miehet lähettivät venäjänkielistä ohjelmaa ryssän puolelle.


Bondarenko puhuu linjojen yli. SA kuva.

JR 57, 14.Komppania
10,00 sai ryssän tykistö täysosuman taloon, jossa osa komppanian miehistöä oli korvikkeen juonnissa, Änkilän tien varressa. Tällöin kaatuivat korpr. Hirvelä Heikki (Henrik), stm:t Mäkikarvia Eino (= Mäki-Karvia, Eino) ja Kannisto Olavi sekä vaikeasti haavoittuivat vänr. Lehtikoski Kalle, stm. Ukkionmäki O ja lievästi stm:t Sara Viljo, Lammintausta Paavo ja Välimäki Martti. Talo paloi kaatuneiden jäädessä liekkeihin.

JR 57, Krh.joukkue:
Yöllä tykinjyskettä etelästä ja Simpeleestä. Lohkollamme yö erityisen rauhallinen. Ryssän koneet eivät enää näyttäytyneet aamulla.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1. komppania:
Tunnussana = Pikku – Poika.
7,00 Komppanian vahvuus 5 + 27 + 125. Sää +15 C, pilvinen. Herätys, tee ja aamutoimet.
7,00 Otti vastaan siltavartion III joukkueen 2. ryhmä, loppu joukkueesta huolehtii leirivartiosta.
9,00 Taisteluharjoitus ryhmän puitteissa (kompp.pääll.).
10,00 Aloitti Pst.ryhmä kulovartion pataljoonan alueella.
Iltapäivä pyykinpesua ja saunailta. Lentotoiminta heikkoa ja samoin tykistötuli joka alkoi jo keskiyöllä.
21,00 Iltahartaus ja käskynjako.

Kev.Os.16, KK.komppania:
8,00 Pyörämarssi.
13,00 Harjoitus: Jv. hyökkäys kk:n tukemana.(joukkueen puitteissa). Ei lentotoimintaa. Tykistötoimintaa. Kolea sää.

KTR 12:
Keskiviikko, 16.7.
Patterinpäällikkö otti yhteyden kapt. Penttilään siirtyen viimemainitun komentopaikalle. Noin klo 18,00 ptrinpäällikkö kävi pataljoonan komentajan puhuttelussa, jolloin annettiin väliaikainen tulenavauskielto. Päivällä ei ollut tulitoimintaa patterissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *