18.7.-41, joukot lepäämässä.

Kuvia Pajarin kylästä Simpeleeltä, jossa ryssien luja tukikohta vallattiin 3 päivän kiivaitten taistelujen jälkeen.

Pöly laskeutuu

Perjantai 18. heinäkuuta 1941, taistelujoukot puolustusasemissa takamaastossa “nuolemassa haavojaan”, vihollispartiot häiritsevät lepoa.

15. Divisioona

15. Div.Esik.K, Os 2
Yö täysin rauhallinen. Vilkasta omaa ilmatoimintaa.
7,30 Tilannetiedoitus AK:lle: Ei muuta ilmoitettavaa kuin, että majuri Häkkinen III/JR15 komentaja haavoittunut lievästi kranaatin sirpaleista. Poissa pelistä 2 viikoksi suunnilleen.
Sotapäiväkirjan liitteeksi JR57:n puolustusryhmitys 17.7. (Liite no 66).

8-9 Olivat tyk.komentaja ja maj. Arra neuvottelemassa tykistön järjestelyistä hyökkäysvaiheessa.
9,25 Ilmoitti Virkki, että majuri Häkkinen palannut pataljoonaansa ja pystyy sitä hoitamaan.
10,45 Ilmoitti luutn. Luhtama, että Hirva ampunut vihollisen tähystystornin Joukionsalmen kaakkoispuolella tuleen sekä että patterista Kivijärven pohj. puolelle havaittu vihollisen kiintopallo suunnassa 16 hyvin kaukana ja korkealla.

12,00 Ilmahälyytys. Yksi iso kone jota 3 hävittäjää suojasi ajoi ohi. Mahdollisesti joku viskaali karkumatkalla tai valokuvausmatka.
12,15 Lähti komentaja ja operat.os. päällikkö tarkastusmatkalle os. Teräskallioon ja patl. Häkkiseen.
13,20 Ilmoitti kapt. Sihvonen saaneensa tiedon, että pari desanttia pudotettu Melkonniemeen.
13,25 Antoi esik. päällikkö käskyn huoltoportaaseen vangita tai tuhota desantit. Kyseessä kuitenkin melko selvästi harhanäky.

15. D:n taistelujoukkojen ryhmitys 18.7.41 klo 12,00 peitepiirroksena (Liite no 67). Luutn. Hirvan taistelukertomukset 15.7.41:n vihollisen ilmahyökkäyksestä ja 18.7.41 tähystystornin tuhoamisesta. (Liite no 68). Päivän aikana harvahkoa tykistö- ja krh.tulta, rauhallista.
19,30 Tilanneilmoitus AK:lle (Liite no 69).
19,35 Kapt. Pitkänen RajaK 33:sta soitti pyytäen saada takaisin luutn. Petäjän joukkueineen. Tämän johdosta annettiin käsky JR15:lle irroittaa k.o. joukkue (Liite no 70) ja JR36:lle käsky (Liite no 71) oman joukkueensa vastaanotosta.
23,05 Vihollisen pienehköjä hyökkäyksiä sekä JR15:n että JR57:n lohkoilla, jotka vastaiskuilla torjuttiin. (Liite no 72).

15. Div. HuoltoTsto IV
3-4 vaiheilla hyvin vilkasta ilmatoimintaa ja päivälläkin muutama hälyytys.
13,00 lähtivät huoltopäällikkö ja tsto IV:n päällikkö tarkastuskierrokselle Kpk:ssa, tsto VII ja VIII:ssa poiketen myös komentoportaassa. Esikuntapäällikkö määräsi e-täydennyksen vietäväksi jv.rykmenteille autokomppanian toimesta siksi kun ETp siirtyy Kaljusen tienhaaran pohjoispuolella olevaan maastoon.

17,30 Määräsi huoltopäällikkö ETp:n upseerit tiedustelemaan uuden paikan.
13,30 ilmoitettiin, että n. 2-3 km Peruspohjasta koilliseen oli klo 12 tienoissa pudotettu 2 desanttia. Ilmoitusta ei voitu varmasti tarkistaa, eivätkä myöskään lähetetyt partiot (2) tavanneet ketään epäilyttäviä. Kpk. (kenttäpostikonttori) siirtynyt Kaantausjärvi “s”:stä n. 1 km koilliseen tienvarressa olevaan taloon.
Huoltotilanne ks. siv 137-138.


Postikonttori “siellä jossakin”.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
Klo 6 tilanneilm. DE:lle: “Ei erikoista”.
Klo 9,15 I/JR15 ilmoitti, että eilisen partion haavoittuneen löysivät tänä aamuna lähetetyt miehet. Mies oli hengissä.
Klo 18 tilanneilmoitus DE:lle: “Ei erikoista”.
Klo 23,10 ilmoitti Häkkinen, että vihollinen hyökkää voimakkaasti.
Klo 23,25 ilm. Häkkinen, että hyökkäys laimentunut. Vihollisia oli ehkä komppanian verran.

JR 15, EK
Tilanneilm. DE:aan: Ei erikoista yön aikana.
Klo 9,15 I/JR 15 ilm., että eilisen partion haavoittuneen löysivät aamulla lähetetyt miehet, mies oli hengissä.
Klo 18 Til.ilm. Ei erikoista.
Klo 23,10 ilmoitti Häkkinen, että vihollinen hyökkää, rajusti taistellaan.
Klo 23,25 ilm. Häkkinen, että hyökkäys jonkun verran laimentunut.

JR 15, II Patl.
Sää aurinkoinen ja lämmin. Palvelus ohjelman mukainen.
Klo 20,05 lähetettiin Nykäsen komppaniasta I joukkue luutn. Airion johdolla luutn. Teräskallion lohkolle varmistamaan. Klo 23,50 Fröbergin komppanian aliupseeripartion kimppuun hyökkäsi noin 50 miehinen vihollisjoukko, taistelu kesti noin tunnin ajan. Ei haavoittuneita.

JR 15, III Patl.
Yöllä hiljaista. Tämän vuoksi annettiin määräys molemmille etulinjan komppanioille (Säilänne – Sipilä) lähettää kumpikin 2 tied.partiota eteen linjojen läpi. Lisäksi oli jääkärijoukkueesta 1 partio vänr. Ruissalon johdolla tiedustelussa ylittäen miehityslinjamme 2 kohden. Kaikki partiot totesivat, että vihollisella edessä miehitys ainoastaan lohkomme oikealla sivustalla. Vasemmalla näytti maasto Auvisen talon aukean ja Mutteriaukean länsipuolelta vihollisista vapaata.

Partio Ruissalo toi tullessaan puhelinkaapelia 6 täyttä kelaa.
Tässä yhteydessä mainittakoon, että etumaastosta olemme saaneet “sotasaaliina” seuraavia tavaroita: puh.kaapelia ja keloja, pikakivääreitä ainakin 1 kpl, lippaita sekä pk:n, että kp:n, kypäreitä, kaasunaamareita, lapioita, reppuja yms. Nämä omien joukkojemme (JR57) vetäytymisvaiheen jäljiltä.

Koko päivä verrattain hiljainen. Vihollinen ampui kumminkin tykistöllä häirintäammuntaa takamaastoon. Klo 10,15 sai patl. kt.upseeri ilmoituksen 2:lta taholta, että vihollisen kranaatti (shrapnelli) oli sytyttänyt tulen SVR:n halkovaraston (n. 2000 m3 koivu- ja sekahalkoja) rautatieylikäytävän kohdalla. Sammutukseen ja varmistukseen lähetettiin patl:n kaasusuojeluryhmä (kss) ja 1 joukkue 3 kkk:n reservistä, jonka alue oli lähinnä palopaikkaa. Joukkueen mukana olivat vänr. Hakola ja Eskola johtajina. Palo haloissa oli saanut kuitenkin jo niin suuren voiman, että sitä ei saatu sammumaan.

Tykistön ajomiehet olivat kertomansa mukaan yrittäneet sammuttaa heti sen huomattuaan (Heidän 2 talliansa olivat aivan ylikäytävän vieressä kallion kupeessa), mutta toinen kranaatti pelotti heidät pois sammutuspuuhista. Tuuli puhalsi poikittain halkopinojen ja radan suuntaan, jonka vuoksi yritettiin varjella radansuuntaisten pinojen syttyminen. Kss. miehet toimivat reippaasti, mutta vihollinen ampui uusia ammuksia pinoihin, joten sammuttaminen oli hengenvaarallista. Vihollinen pystyi tähystämään juuri ylikäytävän kohdalle. Valitettavaa arkuutta ilmeni varsinkin torjuntajoukkueen miehissä, eikä heitä millään saatu tulemaan palopaikalle. Moottoriruiskun käyttöä ei voitu ajatella, koska saatavissa ei ollut vettä. Pinot paloivat loppuun asti ja sytyttivät rautatien eteläpuolella olevan metsän palamaan. Tänne jätettiin muutamia miehiä KKK:n joukkueesta ja koko kss. ryhmä kulovarmistukseen, mutta apuun hälytetty pion.joukkue sai lähteä pois.

Metsäpaloa sammutettaessa sattui valitettavia tappioita. Kranaatti, joka sattui tulemaan keskelle sammutusmiehistöä, surmasi korpr. Mattilan KKK:sta ja haavoitti lievästi 3 miestä. Kss. ajomies Laine haavoittui vaikeasti käteen ja alaraajoihin.

Aamupäivällä saatiin rykm. tied. käsky (liite sotapäiväkirjassa) . Puolen päivän tienoissa lähtö tämän johdosta 2 partiota luutnanttien Raassina ja Vuorio johdolla , kummallekin ryhmä miehiä. Tehtävä oli läpäistä linjat Säilänteen kohdalta ja tutkia tarkoin maasto Auvisen aukean ja Mutteriaukean tienoilla ja siellä mahdollisesti oleva ryssien miehitys. Yhteyksien helpoittamiseksi oli partioilla puhelin. Partiot pääsivät esteettömästi läpi.

Totesivat, ettei ryssiä mailla eikä halmeilla. Talot kylissä näyttivät tyhjiltä. Kauempana havaittiin piikkilankaesteitä ja niiden takana vihollisia. Auvisen mäessä tavattiin vihollisen varustuksia ja miehiä. Muutamia autoja kuultiin kulkevan tietä Koitsansalo – Kalliokoski. Partiot palasivat 22,45. Yhteydet puhelimella toimivat hyvin.

Klo 3,05-3,50 välillä kävi eversti Hersalo (15. Div. komentaja) muutamien upseereittensa kanssa komentopaikassa. Hän antoi tietoja yl.tilanteesta, mm., että Pitkäranta on saavutettu ja Jänisjokilinja. Samoin saimme tiedon, että raskaat patterimme, jotka oli aikaisemmin viety pois, saadaan takaisin.
Pitkin päivää ampui vihollinen harvaa häiritsemisammuntaa sinne tänne. Paloylikäytävä tarkan tulen alla. Viholliskoneita 2 kertaa alueemme yllä. Klo 21,30-22,40 oli rykmentin komentaja lähettiupseereineen tutustumassa komentopaikkaamme, joka juuri oli muuttanut teltasta uuteen pion.joukkueen rakentamaan korsuun saman kallion takarinteessä joka on merkitty peitepiirrokseen komentopaikaksi.
Klo 23,00-23,20 tekivät ryssät yllättäen hyökkäyksen Sipilän lohkon oikeata sivustaa vastaan. (Sipilä oli päivällä vaihtanut komppaniansa Kivelän tilalle etulinjaan). Hyökkäys aiheutti voimakkuudellaan sen, että Sipilä pyysi heti reservin avukseen.

Tykistön ja krh:n sulku sekä (krh:n tulenjohtajana 16-vuotias vapaaehtoinen E Lope) 9.K:n päättävä puolustus pysäytti vihollisen hyökkäyksen. Partiot luutnanttien Raassina, Valkonen ja Vuorio johdolla saapuivat avuksi helpottaen tilannetta joen varressa. Luutn. Kivelä saapui vähän 1. hyökkäyksen jälkeen ottamaan yhteyttä Sipilään. Reservi vielä tukilinjalla. Raassina, Valkonen ja Vuorio miehittivät Komentokukkulan ja joen välisen maaston.

Klo 0,00 pyysi Sipilä pioneereja ja piikkilankaa eteen. Piikkilankaa saatiin 2000 m ja 2 pion.ryhmää lähti vänr. Vallemaan johdolla vetämään esteitä lohkolle Komentokukkulan ja joen välimaastoon. Karkureita pidätettiin 10-kunta komentoportaan tienoilla. Eräs oli uinut joen yli Kilpeläisen lohkolle.
Klo 0,15-0,25 vihollinen teki uuden yrityksen. Lyötiin takaisin. Klo 0,30 Sipilä pyysi käsikranaatteja, lähetettiin 100 kpl. Klo 1,00 puh.yhteys Penttilään vasemmalla, joka lupasi 1 joukkueen Säilänteen avuksi, jos tarvitaan. Klo 0,50 Sipilä pyysi 3. kerran krh-tulta. Sitä annettiin ja siihen yhtyi tykistötulisulku. Klo 1,00 oli ryssien uusi yritys lyöty takaisin ja klo 1,45-2,00 välillä viimeinenkin heikko yritys.

Tehtyjen havaintojen perusteella ampuivat ryssät omiaan konetuliaseilla viimeisen hyökkäyksen aikana. Kolmannen hyökkäyksen aikana ampui ryssä hyvän krh-iskun omiensa niskaan.
Tilanneilmoitukset n. 15 min. väliajoin rykmentin komentajalle klo 23,00-2,30 välillä. Yhteys myös useamman kerran Kilpeläiseen. Ensimmäisen hyökkäyksen jälkeen komentaja käski suorittaa tukilinjan miehityksen KKK:n reservi- ja pst-joukkueella.

JR 15, 4.Komppania
Aamupäivällä kiivasta tykkitulta ja lentotoimintaa. 7,30-11 taistelukoulutusta. 13-17 sekoitetun maaston puhdistus, aseiden huoltoa. Klo 23,50 hyökkäsi aliupseeripartioitamme vastaan noin 50 miehinen vihollisjoukko tulittaen kahdella konekiväärillä, konepistooleilla ja kranaatinheittäjällä miehiämme. Ketään ei haavoittunut. Taistelu kesti tunnin ajan.

JR 15, 8.Komppania
Vilkasta lentotoimintaa omien taholta. Rauhallista, joitain panssarivaunun ääniä vihollisen puolelta. Päivällä harvakseen kranaattitulta takamaastoon. Korsujen laittoa jatkettiin.

JR 15, Tyk.K
Asemissa. Vilkasta lentotoimintaa ja tykistötulta.

JR 15, Kolonna
Majoituspaikan kuntoonlaittoa. Haettu 1 muona- ja rehuannos, lähtö klo 18,30. 17.7. muonan hakumatkalla sairastui hevonen N:o 594/062 “Ulla”, omistaja Vihtori Leino, Kullaa. Eläinlääkärin tarkastuksen perusteella toimitettiin sairastunut hevonen Sair.Hev.Kok. paikkaan. Tänään viety a.o. hevoskortti samaan paikkaan. Täydennystä on luvattu.
Kolonnan vahvuus 1+4+43, lisäksi 4 postinhoitajaa ja 14 Lepolassa olevaa potilasta hoitajineen.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK
3,00-6,00 Useita lentokoneita (omia) lensi rykmentin komentopaikan yli matalalta suunnassa 200.
16,00 Div:n komentaja saapui rykmentin esikuntaan.

JR 36, I Patl.
18.7. Klo 3-5 yöllä omat lentokoneet lensivät useasti. Pommikoneita ja hävittäjät suojasivat rajalla ja adottelivat. Klo 8 lähti patl:n upseerit suuntauraa pitkin rajalle ja ylitse n. 1 km verran. Rykmentin suuntaura kulkee kukkula 119 pisteen purolinjan pohjoispuolta rajalle päin aukeitten reunasta lähtien kompassisuunnassa 22-00 kukkulan 90 korkeuskäyrän eteläpuolitse polkujen risteyksen kautta suoraan Änkilänsalon ohitse.
Klo 13 2. komppanian 1 joukkue suuntauran raivaukseen.
Klo 12 joka komppaniasta 1 joukkue tientekoon suuntauran suuntaan.
Jonkun verran tykistötulta.

JR 36, II Patl.
18.7. Klo 6,00 herätys + aamutoimet. Sää pilvetön (2), tuuli heikko itä-koillinen, lämpö +10 C. Klo 11,00 aamiainen (kaurapuuroa). 13,20 komentaja lähti rykmenttiin. 13,00-16,30 lapioiden varsien tekoa (lyhemmät). 17,00 päivällinen (makaroonikeittoa).

JR 36, III Patl.
6,00-11,00 Harjoitus, maastomarssi ryhmittyneenä. Puolen tunnin hyökkäyksen tulitaisteluvaihe harjoituksen loppupuolella.
14,00-15,00 Asehuoltoa.
15,00-16,00 Konetuliaseiden käsittelyä.
16,00-17,00 Komppanioiden välinen tietokilpailu. Se oli varsin mielenkiintoinen ja voiton peri krh. Illalla saapui kanttiiniauto tuoden kahvinkorviketta ja pullaa sekä seuraavasta päivästä alkaen perustettiin pysyvä kanttiini. Sää lämpeni. Ilmatoiminta laimeata.

JR 36, 5.Komppania
6,00 Herätys ja aamutee.
7,30 Osa miehistä heinätöissä, toiset korjaa varusteita.
13,00-17,00 Aseiden puhdistus

JR 36, 6.Komppania
Ei merkintöjä

JR 36, 7.Komppania
6,00 Herätys ja aamutoimet.
8,35-10,00 Työaseiden kuntoonlaittoa.
11,00 Aamiainen (kauravelli).
17,00 Päivällinen (hernesoppa).
20,00 Iltatee.
12,00 alkoi kss.ryhmän vuoro patl:n ilmavartiossa.

JR 36, 8.Komppania
7,00 Aamutee. Kirkas auringoinen päivä.
11,00 Lounas.
13,37 Huomioin yhden viholliskoneen joka nähtävästi joutu ilmatorjunnan ansiosta tekemään pakkolaskun.
17,00 Päivällinen. Stm. Suuronen määrätty kss:een. Hevosmiehillä heinänkaatoa.

JR 36, 9. Komppania
Aamulla maastomarssia. Arvauskilpailijoille karsintaottelu. Iltapäivällä osahuoltoa ja konetuliaseiden käyttöä. Klo 14 alkoi tietokilpailu joka koski koko pataljoonaa. Jokaisesta komppaniasta oli valittu 5 osanottajaa. Kilpailussa tehtiin 2 kysymystä jokaista miestä kohti. Kilpailun voitti KKK. pistemäärällä 11. Toisena oli Krh pistein 10. Kolmantena 7. komppania, pistem. 9. Neljäntenä 8. komppania, pisteet 8, viidentenä 9. komppania, pist.6, kuudentena Esikuntakomppania, pist. 4. Seitsemännen komppanian paras mieskohtainen tulos oli korpr. O. Mäkisellä, 4 pist.

JR 36, 10.Komppania
Omat lentokoneet ovat koko päivän olleet vilkkaassa toiminnassa, muuten rauhallista.

JR 36, 11.Komppania
8-11 maastomarssiharjoitus.
14-16 kiväärien puhdistus.
16-17 tietokilpailu, jossa jokaisesta komppaniasta oli 5 miestä. 9.K oli viimeistä edellinen.
20,00 saimme kuulla, että pataljoonamme saa oman kanttiinin. Kanttiini sijoitettiin 9.K:n alueelle ja lotat, luvultaan kolme, 9.K:n toimistoon.

JR 36, 12.Komppania
8-11 Maastomarssi ryhmittyneenä, siirtyminen hyökkäykseen ja hyökkäys. Joukkueet kiv.komppanioiden mukana harjoituksessa.
13-17 Asehuoltoa ja kk:n sekä pst.kiväärin käsittelyä. Toimitusjoukkueen miehet heinätöissä.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57/E
12,00 Saapui II/JR57:n taistelukertomus ajalta 12.-16.7.
13,15 Saapui III/JR57:n taistelukertomus ajalta 12.-16.7. Liitteet 18 ja 19.
Tappiot: ups.  au    m
Kaat        –      2      2
Haav.      –      –      1
Kad.       –       –      4
Yht.        –      2      7

JR 57, I Patl.
Aamuilmoitus rykmentin ja 10 D:n esikuntaan: Metsäkylä viime “Ä”:stä kaakkoon varustustöitä. Samaan paikkaan auto- ja hevosliikettä.

JR 57, II Patl.
Päivä, kuten jo pitkän aikaa on ollut, poutainen ja sateeton. Rintama yleensä hiljainen, vaatimatonta vihollisen ilmatoimintaa. Jokunen tiedustelukone, joille oma it. ampui kunnialaukauksia. Komppanioilla aamulla maastoharjoituksia. Klo 15,00 rykmentin komentajan pitämä puhuttelu aliupseereille ja miehille, sekä sitten upseereille Vennon talossa (Patl:n esikunnassa)

Puhuttelun sävy juonti juurensa seikoista, joista on tehty selkoa tarkemmin taistelukertomuksessa. Samalla tuli pataljoonaan uusi komentaja, kapteeni Antti Hänninen ja E. Hurmerinta siirtyi pois vasta 19.7. Rykmentin esikuntaan. 5. komppanian päällikkö kapt. Eonsuu sai jättää paikkansa seuraajalleen luutn. Soviselle (III järjestyksessä 5. komppaniassa).

JR 57, III patl.
6,00 Pisteessä 110 havaittu yön aikana tehtävän varustustöitä. Aamupäivällä lensi 2 kertaa viholliskoneita, joita it. tulitti. Päivän kuluessa harvaa vihollisen krk. ja tykistötulta 7. ja 9.K:n lohkoille.
23,05 hyökkäsi n. kahden joukkueen vahvuinen vihollisosasto 9.K:n lohkolla Kokkolanjoen rantaa. 9.K:n vasen siipi vetäytyi taaksepäin. Oma krh. ampui.
23,20 Käsky jääkärijoukkueen johtajalle lähteä 9.K:n vahvistukseksi.
23,30 Tykistö ampui sulkuja hyökkääjien eteen Kokkolanjoen toiselle puolen, missä ilmoitettiin 2:den komppanian vahvuisen vihollisen hyökkäävän.

JR 57, 1.Komppania
6,00 Herätys ja aamutee. Ilma viileähkö.
11,00 Ruokailu. Rauhallista.
13-16 Aseiden puhdistusta. Iltapäivällä lentotoimintaa.
17,00 Ruokailu.
18,00 Lähti I joukkue vaihtamaan vartiopaikkaa III joukkueen kanssa. III joukkue palasi klo 24,00.

JR 57, 2.Komppania
Ei merkintöjä

JR 57, 3.Komppania
6,45 kuului rajalta laukauksia. Vahvanpuoleinen vihollispartio lähestyi Kv.1:n kohdalta. Sen vahvuus oli 5-7 miestä, mukana pienois-krh. Vartiomiehet avasivat tulen, jolloin partio lähti kiireesti pakoon. Pikakivääristämme katkesi iskuri. Jos sitä ei olisi tapahtunut olisi todennäköisesti muutamia vihollisia jäänyt palaamatta. Valitettavasti komppanialle ei edellisissä majoituspaikoissa suotu tilaisuutta aseitten koetusta ja tarkkuuttamista varten.

Vihollinen havittelee näköjään hartaasti takaisin tulenjohtuepaikkana käyttämäänsä mäkeä ja tj.korsua, jonka valtasimme 13.7. Komppania oli saanut pataljoonasta käskyn pitää vallattu mäki ehdottomasti hallussaan. Tämän vuoksi komppanian päällikkö antoi käskyn siirtää tj.korsusta noin 200 m etelään ollut parivartio kauemmaksi etelään, jottei vihollisella olisi mahdollisuutta äkkiyllätyksiin. Partion mukana ollut pienois-krh ampui joitakin laukauksia, jotka eivät tuottaneet tappioita.

12,30 ilmoitettiin, että oma it.tykistömme oli todennäköisesti ampunut omaa konetta, joka syöksyi alaspäin päästen kuitenkin ennen maanpintaa vaakalentoon. Koneessa olivat silminnäkijät huomaavinaan keltaiset tunnukset. Vähää aikaisemmin lenteli paikan yllä viholliskoneita.

Pioneereita poistui komppaniasta pari päivää sitten 15 miestä. Jäljelle jäi 1+3. Pst.ryhmästä lähetettiin klo 13 neljä miestä varmistustehtäviin luutn. Vahalan käytettäväksi. Komppania sai pataljoonasta lainaksi 1:20000 ilmavalokuvakartan, josta otettiin perkamiinipaperille jäljennös tarpeellisesta kohdasta.

JR 57, 4.Komppania
Mainittuna aikana vihollisen lentotoimintaa. Pommituksia ja kk.ammuntaa. Päivittäin vihollisen tykistön häiritsemisammuntaa. Kaikesta vihollisen, useinkin kiivaasta tulesta huolimatta ei koitunut tappioita.

JR 57, 7.Komppania
4,30 Vihollisen koneita kierteli asemiemme yläpuolella.
10,00 Peitepiirros patl:n komentajalle vihollisen miehityksestä ja varustuksista komppanian lohkolla.
12,00 Viholliskoneita 3 kpl komentopaikanyllä, eivät pudottaneet pommeja.
14-18 Muutamia kranaatteja lohkollemme, sekä muutamia lentokoneita.
22,30 9.komppanian lohkolla vihollisen väkivaltainen tiedustelu 2:lla joukkueella, sekä avustajana pienois-kranaatinheitin, sekä jokusia tykinlaukauksia.

JR 57, 7.Komppania:
7,30-11,00 Koulutusta: Oppitunti klo 7,30-8,15. Harj.: Eteneminen ryhmittyneenä joukkueen ja komppanian puitteissa klo 8,30-11,00.
13,00-17,00 Samaa ja aseiden huoltoa.
17,00 Kävi Div.komentaja ev. Hersalo komppaniassa.
19,00 Pataljoonan komentajan puhuttelu Komppanian päälliköille.

JR 57, 8.Komppania
12,00 Komppanialla lepoa ja varushuoltoa.
20,30 Iltahartaus, pastori Rytilä puhui.

JR 57, 11.Komppania
4,30 Vilkasta lentotoimintaa. Sää melko kirkasta. Aamupäivä erittäin rauhallista.
16,00 Ampui oma krh erinäisiä maaleja.
16,30 Alkoi vihollinen ampumaan krh:lla, ilmeisesti oli tarkoitus tulittaa meidän krh:ta, mutta nämä ammukset tulivat noin 200 m oikealle. Tämä taas vaikutti sen, että 9.komppanian komentopaikka oli tässä keskityksessä vaarassa. Luutn. Otava oli vain 8 m päässä räjähtävästä kranaatista, säilyi ehjänä.
23,10 Alkoi vihollinen tulittaa konekiväärillä tähystystornilta jyrkästi laskevaa rinnettä räjähtävillä kuulilla Kokkolanjoelle päin. Tämä vaikutti sen, että rinteen päällä oleva K.12. suoritti hälytyksen.
23,30 Ampui oma krh mainittuun rinteeseen.

JR 57, 12.Komppania

Aamulla aikaisin oli liikkeellä lentokoneita, mutta nämä olivat omia, koska lensivät vihollisen puolelle ja siellä alkoi niitä it.aseet ampumaan. Myöskin hetken kuluttua kuului voimakkaita räjähdyksiä. Päivä kului rauhallisesti. Illalla alkoi kuulua kiivasta kk- ja kivääriammuntaa. Myöskin kranaatinheittimellä vihollinen ampui aika kiivaasti. Tykistöt ampuivat kans molemmin puolin. Loppuyö kului rauhallisesti.

JR 57, 13.Komppania
6,00 Säätila aurinkoa, lämpimämpää, samalla rauhallista.
14,00 II joukkue sai maaleja tykistön tulenjohtajalta ampuen 6 kranaattia. Vihollisen heitin alkoi hakea heitinasemaamme kuitenkin löytämättä.
15,00 Havaittiin vihollisen huomattavaa liikettä, ammuttiin maaliin 7 kranaattia. Viholliselle tuli kiire, kun ammukset tipahtivat aivan keskelle.

17,00 Tuliasemaan saapui 2 haavoittunutta sidottavaksi 9.komppanian komentopaikalta, yhteydet poikki k.o. komentopaikkaan. Vihollisen lentokoneen surinaa, ei tullut näkyviin. Muutamia vihollisia kävi tarkastamassa aluetta, jota pari tuntia aikaisemmin olimme ampuneet. Mukana oli ainakin yksi päällystöön kuuluva. Omia vieraita upseereja kävi myös maastotiedustelussa.

23,35 Alkoi kiivas laukaustenvaihto suunnassa 8.00, hetkistä myöhemmin saimme kiireellisen tulipyynnön pisteen x=9-70, y=6890 maastoon, jonne pienin korjauksin ammuimme 30 kranaattia. Ammunta lakkasi, vihollinen tulitti asemiamme heittimillä ja tykillä. Lähimmät laukaukset tulivat n. 30 m päähän. Pienen tauon jälkeen alkoi entisenlainen konetuliaseiden, heittimien ja tykistön ammunta. Etumaasto koko yön rauhallinen, paitsi että Änkilänsaloon johtavan tien suunnassa kuului hv:n ääntä ja jotakin kaluston käsittelyä.

JR 57, 14.Komppania
4,00 lensi useita lentokoneita Simpeleen yläpuolella noin parin tunnin ajan, kuitenkaan tulittamatta. Lentotoiminta jatkui koko päivän.
23-24 kuului kiivasta tykistötoimintaa ja kk.ammuntaa vasemmalta rajan suunnasta.

JR 57, Krh.joukkue:
Päivä rauhallinen. Ei erikoista.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1. komppania
Tunnussana = Nuppi – Neula.
7,00 Komppanian vahvuus 5 + 28 + 132. Sää +23 C, osittain pilvistä. Herätys, tee ja aamutoimet.
7,00 Otti siltavartion vastaan I joukkueen 3. ryhmä ja loppu joukkueesta huolehtii leirivartiosta.
7,00 Os. Majuri Elovaaralta käsky lähettää tiedustelupartio, vahvuus 1 upseeri ja 3 miestä ja pioneeriryhmän johtaja tiedustelemaan tie Vennovaara piste 119. Omaan nykyiseen etulinjaan suunta edelleen Pajarin kautta. Tiedustelussa kiinnitettävä huomio onko tie kuorma-autoilla ajokelpoista, onko tehtävä ja mitä korjauksia, paljonko aikaa menee siihen.

8,45 Luutn. Varheenmaan johdolla lähti vänr. Suhonen ja 3 miestä tehtävää suorittamaan.
9,00 Oppitunti: Ensisiteen käyttöä ja sidontaopastusta (lääk.alik. Haavisto). Ensiapusiteen sidontaa.
14,00 Pyörämarssi (kompp.pääll.).
18,10 Saapui partio tiedustelusta.
20,00 Partio teki selostukset tiedustelusta ja veivät maj. Elovaaralle.
21,00 Käskynjako ja iltahartaus. Lentotoiminta heikkoa, tykistötuli vilkkaampaa.

Kev.Os.16, KK. komppania.
Useita lentolaivueita majoitusalueemme yli lensivät niin korkealla, että merkkejä oli vaikea nähdä. Alempana lensi yksi kuuden koneen laivue, jossa selvästi eroittui omat lentomerkit.
12,30 Omia koneita ilmassa, it. avasi erehdyksessä tulen, yksi kone putosi alas.

3./KTR 12
Perjantai, 18.7.
Ei mitään merkittävää. Klo 21,30 pastori Tunturi toimitti iltahartauksen tulipatterissa. Yöllä vihollisen tulikeskitys tulenjohtajien majoituspaikkaan.

9./KTR 12
18.7.
Puolen yön aikaan kuuluu Simpeleen hautausmaan suunnalta kiväärin ja kk:n tulta. Vihollinen hyökkää kahden komppanian suuruisella määrällä.
13,00 Ptrin päällikkö ja ltn. Härkönen lähtevät tiedustelemaan tj-paikkoja. Tiedustelijat palaavat käytyään ryssän puolella. Päivä muuten rauhallista.

9./KTR 12, tj:n spk
18.7.
Melko hiljaista. Kävin Mäkeläisen tykönä päivällä. Joku ryssän hävittäjä ja yksi pommari joka pudotti Innasennurkalle desantteja, ja ainakin kaksi on sotapoliisin toimesta tuhottu. Hyvä posti, kirjettä, 1 kortti, vastaus mennyt jo. Ilta rauhallista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *