15.8.-41, vihollinen pakenee Laatokalle.

"Laatokka" -lehden uutisia

Suuria voittoja ja tappioita

15. elokuuta 1941, ankaraa taistelua, kymmeniä sankarivainajia syntyy.

15. Divisioona

15.D, EK Os. 2:
5,20 Virkki: Kapteeni Pitkänen kaatunut vih. tykistökeskityksessä. Pyydän uutta pataljoonan komentajaa tilalle. Luutn. Sipilä hoitaa toistaiseksi pataljoonan komentajan tehtäviä.

6,15 Virkki: Ei tarvitse kiirehtiä uutta patl.komentajaa, kyllä Sipilä asiat hoitaa väliaikaisesti. Toiminta myöhästyy joka tapauksessa 2-3 tuntia.
7,20 Tilanneilmoitus AK:lle: Raikkala ottanut jo illalla klo 22 maissa rintamavastuun Käkisalmen kaistalla kahdella pataljoonalla. Virkki: Pitkänen kaatunut. Aiottu hyökkäys tämän johdosta viivästynyt. Valkama: Tilanteessa ei mitään muutoksia.

8,30 Saatu AK:lta ryssiltä kaapattu radiosanoma (Liite no 215).
9,00 Valkamalle ilmoitettiin, että suunniteltu maihinnousu tullaankin Valkaman osalta suorittamaan kaksinkertaisella joukolla, siis kahdella komppanialla. Valmistelut sen mukaan. 150 vapaaehtoista jo valittu. Edestä ei mitään uutta.

10,30 Raikkalalle ilmoitettiin, että ryssä aikoo miehittää Marjasaaren ja Kontiosaaren. Marjasaaressa on jo oma joukkueemme, jota vahvistetaan. Kehoitettiin myös vahvistamaan mantereen rannikkoa ryssän mahd. maihinnousuyrityksen varalta. Uudella kaistalla lähetetty partioita ryssän puolelle. Päätie hyvin huonossa kunnossa ja järvikannas Varikselanjärven – Urkjärven välillä on vahvasti miinoitettu. Varikselanjärven lounaisrannalla oleva kukkula Harikasta n. 200 m itään vielä ryssillä sillanpääasemana. Vaihto viivästyi, koska Väänänen ei saanut ajoissa joukkojaan pois. Meidän joukkueemme olivat kyllä jo iltayöstä paikalla. Vaihto loppuunsuoritettu ja Väänänen marssilla n. klo 6.

10,45 Valkama: Tavattoman vilkas laivaliikenne Laatokalla. Yht’aikaa jopa 15 kpl 50 m:n pituisia proomuja. Ryssän tykkiveneitä 4-5 kpl sekä moottoritorpedoveneitä. Kuljetukset jo siinä vaiheessa, että hevosia jo viedään.
10,50 Ilmoitus edellisestä AK:lle.
Pyydettiin jälleen ilmavoimien toimenpiteitä, mutta ei luvattu, koska ei liikene. Tykistö ainoa häiritsemiskeino.

11,10 Virkki: Kukkula 48 taas meillä. Hyökkäys jatkuu.
Aamupäivällä kaapattuja ryssän radiosanomia (Liite no 216).
12,00 Virkki: Kirkonmäki menetetty.

13,00 Lähti komentoporras Karjalan Työlaitokselta Hiekkalahteen. Ilmoitus AK:lle siirtymisestä. Samoin ilmoitettiin rykmentille DE:n siirtymisestä.
16,00 Kaatuneen Pitkäsen patl. sekä Fröbergin patl. vedetään pois etulinjasta. Etulinjaan jää Penttilä vasemmalle ja Hälvä oikealle, jotka asettuvat puolustukseen. Pitkäsen patl., jonka uusi komentaja kapt. Avela, ja Fröbergin patl. saavat huoltoportaan korkeudella nukkua teltoissa ja siten jonkun aikaa levätä.

16,30 Raikkala: Tähystysasema Palomäeltä todennut 10 laivaa Kilpolan saaressa parhaillaan kuormaamassa. Uudella kaistalla raivataan miinoitusta. Eilen lähetetty sissiosasto ei ole vielä palannut.
16,40 Viholliselta kaapattu radiosanoma (Liite no 217).
Luettelo div:n tappioista 14.8.41 mennessä (Liite no 218).
19,30 Sotasaalisluettelo AK:lle (Liite no 219).

20,15 Raikkala: Kontiosaaren kenttävartio ilmoittaa: Nähty useita isoja lotjia vetäviä laivoja ja pienempiä kymmenittäin kompassisuunnassa 13-00 n. 10 km päässä. Kulkusuunta etelästä pohjoiseen ja päinvastoin. Käskisalmen kaista: Palomäkeä vastapäätä olevat kaksi kukkulaa Urkjärven ja Laatokan välissä vihollisen vahvasti miehittämät ja varustamat. Paljon kk-pesäkkeitä. Ankara tuli. Samoin Varikselan järven – Urkjärven kannas. Suokkolasta itään oleva niemi ja kukkula vihollisen miehittämä. Esteitä ja murroksia sekä paljon miinoituksia. Sissipartiot eivät päässeet läpi vih.linjojen. Marja- ja Kontiosaari miehitetty. Pohjoisessa ei Virkkiin ole saatu yhteyttä. Homaniemessä havaittu n. 20 ryssää, joita ajetaan takaa.

22,15 Virkille käsky irroittaa savutusjoukkue heti. Joukkue marssii viipymättä tienmutkaan Unkola “l”:stä n. 0,5 km etelään, jossa opas Valkamalta.
22,15 Saapui majuri Haahti evl. Valkaman luota, jossa oli yhdessä kapt. Salmen (pion.) ja luutn. Luhtaman (tyk.) kanssa ollut neuvottelemassa maihinnousuyrityksestä, joka aiotaan suorittaa ruuhilla Naismeren suunnasta Huiskunniemeen vihollisen selustaan pimeän aikana tänä yönä noin 200 miehen voimalla. Tämä yritys kuivui kokoon miehistön tottumattomuuden takia.
Kaapattuja radiosanomia illan kuluessa (Liite no 220).

15.Div. Huoltotsto IV:
Kpk siirtynyt Raivattalan kansakouluun ollen toimintavalmiina klo 7.
Autokorjaamo ja Kuormastovälinekorjaamo siirtyneet Hiitolan kirkonkylään n. 1000 m kirkosta kaakkoon. Toimintavalmiit klo 12.
Annettiin div:n käsky huollosta no 12.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
Klo 5,40 saapui tieto Pitkäsen kaatumisesta. Luutn. Sipilä määrätty pataljoonan komentajaksi. Suunniteltu hyökkäys lykkäytyi klo 8-10. Klo 8,20 ilmoitus, ryssä hyökkää Kirkkomäkeä kohti. Klo 10,45 alkoi hyökkäys kukkulaa 48 ja Kotikukkulaa vastaan. Valmistavaa tykistötulta. 11,00 ilmoitus, että ryssä pakenee kukkulalta 48.

14,20 ilmoitus, että Kotikukkulan valtausyritys epäonnistui, järjestäydytty puolustukseen. Klo 14,50 Annettu kapt. Hälvälle käsky vapauttaa Fröbergin ja Pitkäsen pataljoonat. Vasempana rajana tie Penttilälle mukaanluettuna. Rintamavastuu Hälvälle klo 22,00. Klo 21,30 Hälvä asettaa Penttilän käytettäväksi yhden joukkueen + 1 kk:n kukkulalle 48.

Virkin tst.kertomusta:
Klo 1 tienoilla oli kapt. Pitkänen komentopaikassani, jolloin hän sai käskyn klo 8 alkaa hyökkäys 48 kukkulan ottamiseksi. Hyökkäykseen osallistuvat Fröbergin, Pitkäsen ja Sipilän pataljoonat. Tänä yönä tuli silloin tällöin voimakas tuliryöppy tykistöstä kukkulalle 48, sekä naapurikukkulalle. Penttilän pataljoona edelleen puolustuksessa..

Klo 4 huomattiin vihollisen keskittävän joukkoja tien suuntaan, kukkulan 48 puolelle.
Klo 5 hyökkäsi vihollinen noin 70 miehen voimalla Kirkkomäkeä vastaan. Hyökkäyksen huomasi luutn. Leinonen ja konepistoolillaan a i v a n  y k s i n torjui hyökkäyksen, tuhoten suuren osan hyökkääjistä, ehkä suurimman osan.

Klo 5,30 oli kapt. Pitkänen juuri lähtemässä komentopaikastaan etulinjaan, kun komentoteltan eteen tuli vihollisen krh-keskitys. Kapt. Pitkänen sekä 5 miestä kuoli heti, toistakymmentä haavoittui vaikeasti, mm. luutn Leivo, joka myöhemmin kuoli haavoihinsa. Tämän välikohtauksen johdosta käskin pataljoonan toistaiseksi asettua puolustukseen luutn. Sipilän johdolla. Hyökkäys lykättävä parilla tunnilla.

Klo 7,30 hyökkäsi vihollinen uudelleen kirkonmäkeä vastaan. Noin 40 heistä tuhottiin, loppuosan päästessä pakenemaan Kirkkomäen edessä pellolla oleviin taloihin ja pesiytyvän niihin. Luutn. Leinonen osallistui taas hyökkäyksen torjumiseen, mutta haavoittui, pääsi ryömien pois vihollistulesta. Kirkkomäellä oli vain 22 miestä 11. komppaniasta vänr. Kettusen johdolla. Kunnalliskodin eteläpuolella oli 6. kompp. (Peura), n. 40 miestä. Heidän ja Kirkon väli oli avointa niittyä.

Painostus Kirkonmäkeä kohti kasvoi. Mäki oli melko avoin, kasvoi vain pensaita, joten näkösuojaa ei ollut paljon. Kirkonmäki oli myös vihollisen tykistölle ja krh:lle helppo maali. Kirkkomäen miehitysjoukko näytti olevan tuhon oma. Mitään täydennystä tai huoltoa ei päiväsaikaan voitu lähettää Kirkkokukkulalle. Kuitenkin pysyi pieni miehitysjoukko sitkeästi paikallaan odottaen yötä, jolloin olisi saatu lisävoimia. Patruunat alkoivat kyllä arveluttavasti vähetä. Erään väärinkäsityksen johdosta sai vänr. Peura sen käsityksen, että patl. komentaja oli antanut käskyn Kirkkokukkulan tyhjentämisestä. Hän huusi tämän edelleen Kirkkokukkulalla oleville miehille, jolloin nämä ryömimällä ja osat uimalla tulivat pois klo 10,00. Vihollinen tulitti nientä vielä toista tuntia, ennekuin se sen kokonaan miehitti.

Klo 8,00 – 10,00 ampui vihollistykistö voimakkaasti asemiamme ja takamaastoa.
Klo 9,45 alkoi tykistövalmistelu kukkulalle 48, jonka jälkeen Hälvän pataljoonan kaksi joukkuetta luutn. Lyytisen johdolla piti hyökätä. Tykistökeskityksen aikana vihollinen kuitenkin pakeni ja klo 10,15 oli Lyytinen kukkulalla 48. Tykistö oli siis tavallaan vallannut ankarasti tavoitellun kukkulan ja jalkaväki oli sen miehittänyt.

Klo 10,30, oli tykistövalmistelu mm. Kotikukkulalle (Kunnalliskoti “koti”-sanan eteläpuolella oleva kukkula). Tykistövalmistelun jälkeen piti kompp. Säilänteen hyökätä Kunnalliskotikukkulalta Kotikukkulalle, mutta silloin oli Kunnalliskotiin ehtinyt vasta luutn. Säilänne joukkueenjohtajineen, mm. osa komppaniasta oli silloin 900 m. jäljessä.
Klo 11,30 luutn. Kyläkoski ja 3 miestä hyökkäsi Kotikukkulalle, Kyläkoski ja 2 miestä kaatui, yksi haavoittunut pääsi vasta pimeällä pois.

Luutn. Säilänne sai Sipilältä käskyn jäädä Kunnalliskodin kukkulalle hyökkäysvalmiusasemiin kahdella joukkueella ja odottaa uutta tykistökeskitystä Kotikukkulalle. Klo 12,40 kaatui kuitenkin luutn. Säilänne sekä 5-6 miestä it-tykin suorasuuntauskranaatista, Kunnalliskodissa olleet kolme Säilänteen joukkuetta vetäytyivät pois ja ilmoittivat, että Kotikukkulaa oli näissä oloissa mahdoton vallata.

Uudeksi hyökkäyshetkeksi määrättiin klo 14,00. Tykistövalmistelu 15 min. Luutn Sipilä määräsi luutn. Palmgrenin joukkueen hyökkäämään. Luutn. Palmgren lähti joukkueineen Kunnalliskotiin, mutta ei saanut joukkuetta hyökkäämään.
Klo 14,20 ilmoitti Sipilä tilanteen toivottomuuden minulle, annoin käskyn jättää hyökkäysyritykset ja asettua nykyisiin asemiin puolustukseen.
Klo 14,30 annoin ratsumestari Hälvälle käskyn vapauttaa Fröbergin ja Sipilän pataljoonat, Penttilän patl. pysyy asemissa. Lohkojen raja tie Penttilälle mukaanluettuna. Vastuu Hälvälle klo 22,00.
Klo 17,00 aikoihin tuli asemiimme ankaraa tykistötulta, ja kesti sitä aina aamuyöhön.

Klo 21,30 muutin edellistä käskyä siten, että ratsumestari Hälvä asettaa Penttilän käytettäväksi yhden joukkueen ja yhden kk:n kukkulalle 48.
Vaihto oli loppuun suoritettu klo 0,40, jonka jälkeen pataljoonat Fröberg ja Sipilä siirtyivät muutaman kilometrin taaksepäin Tattarin maastoon lepäämään. Tämä oli ensimmäinen lepo koko hyökkäysvaiheen aikana. III patl:n komennon otti samalla kapt Avela, joka ehti olla pataljoonassa vain vajaan vuorokauden, kun uudeksi komentajaksi määrättiin majuri Pakkala.

Rykmentin tappiot 15.9. Tiuralan neljäntenä taistelupäivänä:
Kaatuneita         3 +   6 + 12 = 21
Haavoittuneita  2 +   6 + 53 = 61
Yhteensä           5 + 12 + 65 = 82
Rykmentin tappiot Tiuralan taisteluissa tähän mennessä:
Kaatuneita        5 + 14  +   40 =  59
Haavoittuneita 6  + 30 + 170 = 206
Yhteensä        11  + 44 + 210 = 265

Rykmentin tappiot 31.7. alkaen yhteensä:
Kaatuneita        17+   42 + 155 = 224
Haavoittuneita 31+ 113  + 508 = 652
Kadonneita        – +     –  +     7 =    7
Yhteensä         48 + 155  + 670 = 873

JR 15, II Patl:
Klo 4,25 vänr. Kouhi ilmoitti: Ryssiä tulee Tiurala “u”-saarekkeeseen. Adjutantti lähti järjestämään krh-tulta. Tykistön ja krh:n tulenjohtajat paikoilleen. Todettiin liikettä myös pist. 48 ja sen takamaastossa. Krh ampui u-saareketta tykistö toisia maaleja.
Molemminpuolista tykistö- ja krh-tulta.

Klo 5,30 tuli tieto kapt. Pitkäsen kaatumisesta kranaatin täysosumasta telttaan, useita kuoli, luutn. Leivo haavoittui samalla vaikeasti (III patl:sta)
Klo 5,30 luutn. Sipilä määrättiin III patl:n komentajaksi. Komentajat Fröberg ja Sipilä sekä adjutantti suunnittelivat ryssien eteentyönnettyjen tukikohtien valtaamista. Luutn. Sipilä neuvotteli välillä pataljoonan upseerien kanssa. Klo 7-8 hyökkäyksen suunnittelua ja valmistelua. Klo 8,10: Ryssä yrittää hyökätä Kirkkoniemeen. 8,15 Juhola ja Kaunola maalit ammuttiin tykistöllä. 8,20 sulut Kreikkalais-Katolinen pappila ja Tiurala “T”. Hyökkäys torjuttu.

Oma hyökkäyssuunnitelma:
I vaihe: H-hetki – 15 min. tykistövalmistelu pist. 48, sen jälkeen siirtyy tuli takamaastoon. Ennen klo 10,00 krh tulittaa pist. 48 takarinnettä. H-hetki klo 10,00, jolloin otetaan pist. 48 ratsumest. Hälvän patl:n luutn. Lyytisen komppanialla. Samanaikaisesti krh tulittaa Tiurala “u” ja “a” -saarekkeita. Liike Jukanmäestä – pist. 48.
II vaihe: H-hetki klo 10,45. Samanlainen tulivalmistelu Kunnalliskoti “koti” -kukkulalle, lisäksi ratsumest. Nykänen antaa kk-tulitukea Kunnalliskodista. Luutn. Säilänne III patl:sta hyökkää Kunnalliskodin sivuitse Kotikukkulalle.
9,30 siirrettiin I vaihe klo 10,45. Siirrettiin II vaihe klo 11,30.

Klo 10,40 pyydettiin I patl:lta tyk.tulta pist. 48 koillispuolella olevaan metsäniemekkeeseen, ja samalla sovittiin, että tulenjohtaja ampuu maantielle, jos tarvitaan.
Klo 10,50 hyökkäys etenee hyvin, tykistön tulenjohtaja selostaa. Vänrikki Kouhi tukee T-mäestä kk:lla. Ryssä pakenee 48:sta maantietä myöten. 10,50 oma tykistö ampuu peräytyviä ryssiä, joita kaatuu, osa juoksee vielä. I patl. tykki ampuu tielle 48:sta etelään. Klo 10,58 oma raskas ampuu, ryssiä kaatuu, ajoneuvoja lentelee ilmaan..
Klo 10,59 ne, jotka pääsevät metsän reunaan saavat kapt. Vintterin patterista. Pitensi 200 m, prikulleen menivät kranaatit.
Klo 10,04 ilmoitus ev. Virkille hyökkäyksen onnistumisesta.

Klo 11,34 ilmoitettiin, että 48 on omien miehittämä. Hevosen raatoja 15 kpl, paljon kaatuneita ryssiä tiellä ja ojissa. II vaihe ei mennyt piirustuksien mukaan. Kirkkoniemestä omat vetäytyivät pois klo 10,42 siellä annetun ja väärin ymmärretyn käskyn vuoksi.
Klo 11,28 tuli ilmoitus, ettei luutn. Säilänne voi hyökätä ennenkuin Kirkkoniemeen ammutaan tykistöllä. Siellä on ryssiä. 11,29 kapt. Fröberg käski jatkaa hyökkäystä, tykistötulta tulee.

Klo 11,43 taistelulähetti Salminen vei käskyn: Säilänne hyökkää, Kirkkoniemeen ammutaan kohta tykistöllä. Raskas krh ampuu Kotikukkulan takarinteeseen. 12,25 luutn. Sipilä ilmoitti, että luutn. Säilänne lähetti Kotikukkulalle upseeripartion (1+1+3), muu kompp. metsässä. 12,30 uusi H klo 14,00, valmistelut samat.

Klo 13,00 tuli ilmoitus: Luutnantti Säilänne kaatui ja useita haavoittui kranaatista Kunnalliskodin luona hyökkäystä valmisteltaessa. 13,15 ryssän kranaattikeskitys, yhteydet poikki eikä radiokaan toiminut.
Klo 14,17 yhteydet kunnossa. 3 minuutin valmistelut menivät Kotikukkulalle ja Kirkkoniemeen, kun ei millään saatu peruutusta. Hyökkäys olisi varmasti onnistunut, jos miehet olisivat olleet levänneitä, mutta nyt yli 2-viikkoinen eteneminen ja valvominen olivat tehneet tehtävänsä.

Klo 14,40 puhelinsanoma: “15.8.-41 klo 14,40 pataljoona Hälvä miehittää asemat, jotka nyt ovat hallussamme ja siirtyy rintamavastuu tiestä etelään hänelle klo 22,00. Väliraja maantie kuuluu Penttilälle. Yhteys heti kapt. Fröbergiin. II ja III pataljoona kootaan vaihdon jälkeen Tattari eteläinen ja Tattari pohjoinen maastoon.
Käskyn antanut: Virkki”

Klo 14,45 tuotiin puolalainen vanki komentopaikkaan ja hän kertoi, että muonaa on vähän, tykistö hevosvetoista ja 10 hv on saaressa. Komentaja, kenraalimajuri samoinkuin upseerit samassa joukossa. Kaikki ahtaalla alueella. Suomalaiset estävät ampumalla ja pommittamalla vesitse tapahtuvat pakoyritykset. Kaatuneita ja haavoittuneita on paljon.

Klo 14,45 ilmoitettiin ev. Virkille. Klo 18,15 ratsumest. Hälvän kanssa sovittu vaihdosta.
19,00 vaihdon piti alkaa, ryssä ampui it.- ja pst-tykeillä jatkuvasti. Sanottiin kaikki tiedot ja pahat paikat tarkasti. Vaihto oli viimein selvä klo 0,40.
Tappiot  u   au   m
Kaat.      –    1     2
Haav.     –    5     9
Jääkärikomppanian tappiot ilmoituksen mukaan 45 kaatunutta tai haavoittunutta.

JR 15, III Patl:
Klo 4 aikoihin huomattiin ryssän siirtävän joukkojaan tien suuntaan (kukkulan 48 puolella). Klo 5 ajoissa hyökkäsi ryssä n. 60-70 miehen voimalla kirkkomäkeä vastaan. Hyökkäyksen huomasi luutn. Leinonen ja konepistoolillaan y k s i n torjui hyökkäyksen tuhoten koko ryssä lauman.

Klo 5,30 kapt Pitkänen (III patl:n komentaja) oli lähtemässä komentopaikastaan etulinjaa.. Silloin tuli komentoteltan eteen krh. keskitys. kapteeni Pitkänen ja 4 viestimiestä sekä yksi 9.k:n mies kaatuivat heti, luutn Leivo haavoittui vaikeasti. Muita haavoittuneita alun toistakymmentä. Haavoittuneet saatiin heti kuljetettua JSp:aan ja siitä edelleen. Raassina ilmoitti asian Virkille klo 5,45. Hän käski pataljoonan asettua puolustukseen. Hän määräsi luutn. Sipilän pataljoonan komentajaksi. Ilmoitus meni Fröbergille ja Sipilälle.

Klo 7,30 hyökkäsi ryssä uudelleen Kirkkomäkeä vastaan. Puolet ryssistä (n. 40) tuhottiin, toinen puoli pääsi Kirkkomäen edessä pellolla oleviin taloihin ja pesiytyi niihin. Luutn. Leinonen haavoittui, pääsi ryömimällä pois. Klo 9,30 antoi vänr. Pouru käskyn vetäytyä pois. Hän oli saanut joltakin mieheltä siitä käskyn. Miehitys vetäytyi pois ja ryssä tuli perässä. Klo 9,30 oli Kirkkomäki ryssillä.

Kukkulalle 48 hyökkäsi Hälvän pataljoonan kaksi joukkuetta luutn. Lyytisen johdolla. Tykistökeskityksen aikana (klo 9,45) ryssä pakeni ja klo 10,15 oli Lyytinen kukkulalla 48. Klo 10,30 Kotikukkulalle tykistövalmistelu Klo 10,45 Säilänteen piti hyökätä kukkulalle, mutta Kunnalliskodissa oli silloin vain Säilänne joukkueenjohtajineen, muu komppania 500 m jäljessä.

Klo 11,30 luutn. Kyläkoski ja kolme miestä hyökkäsi Kotikukkulalle. Kyläkoski ja 2 miestä kaatuivat, yksi pääsi ehjänä takaisin ja pimeän turvin yksi haavoittunut. Säilänne sai Sipilältä käskyn jäädä Kunnalliskodin kukkulalle hyökkäysvalmiusasemiin kahdella joukkueella ja odottaa uutta tykistökeskitystä Kotikukkulalle.

Klo 11,45 kaatui luutn. Säilänne sekä 5-6 miestä it-tykin suorasuuntauskranaatista. Kunnalliskodissa olleet 3 Säilänteen joukkuetta vetäytyivät pois ja ilmoittivat, että he eivät enää hyökkää.
Uudeksi hyökkäyshetkeksi oli määrätty klo 14,00. Tykistövalmistelu H -15 min. Kun yhteydet patteriin ja rymenttiin olivat poikki määräsi Sipilä luutn. Palmgrenin joukkueineen hyökkäämään Kotikukkulalle.

Klo 14,30 ilmoitti Sipilä rykmentin komentajalle tilanteen ja sai käskyn pitää nykyiset asemat. Klo 17 lähtien ankaraa tykistötulta asemiimme aina aamuyöhön asti. Tappiot tappioluettelossa olivat suuret.
Pataljoona siirtyi majoitukseen Tattarin länsipuoliseen tien pohjoispuolella olevaan maastoon.

JR 15, 4.Kompp: (20.7. alkaen II patl:n 5. komppania).
Oltiin edellisissä asemissa ryssän kirkon takana. Ankaraa kranaattitulta koko päivän.
Sotamies Vilho Koskinen kaatui, sotamiehet Tuure Riento, Elo Lehto ja Ilmari Neva haavoittuivat.

JR 15, 8.Kompp: (Sotapäiväkirjan sivut ovat erittäin epäselviä ja heikosti luettavissa).
Klo 13 kaatui komppanian päällikkö, luutn. Kaarlo Johannes Säilänne kranaatinsirpaleesta Laatokan rannalla Jaakkiman? (= Tiuralan) Kunnalliskodin portaiden edustalla.
Samalla haavoittui 6 miestä ( M Sau….., H Koskinen, tst.läh. Väistö ja E Niemi (kuoli sairaalaan)+ 2 naapurikomppanian miestä.

Vähän aikaisemmin kaatui III joukkueen johtaja luutn. Unto Tapio Kyläkoski ja hänen mukanaan alik. Salonen.
Tilanne oli seuraava: Pataljoonan komentaja v.a. Sipilä antoi käskyn hyökätä Kirkkoniemen vasemmalla puolella olevaan metsäsaarekkeeseen. Hyökkäys näytti vaikealta ja I joukk. miehet, joiden piti se suorittaa tuntuivat haluttomilta. Silloin luutn. Kyläkoski keräsi kolme vapaaehtoista (Halonen, Salonen, Huhtala, Niemi) joiden kanssa pyrki mainittuun saarekkeeseen. Ryssän kk-suihku kuitenkin teki sen tyhjäksi, jolloin vain korp. E Niemi tuli ehjänä takaisin. Salosen ja Kyläkosken ruumiit jäivät ei-kenenkään maalle viikoksi. Haavoittuneen alik. Halosen Paavo Kyläkoski korjasi illan hämärässä. Säilänne haudattiin Merikarvian sankarihautaan 24.8. jolloin luutn. R Helanko ja alik. Mäntylahti laskivat komppanian seppeleen. Luutn. U Kyläkoski haudattiin 31.8. Säilänteen viereen.

Sotapäiväkirjan sivulle on liimattu lehtileike, jonka luettavassa loppuosassa on kirjoitettu:

“Aseveli! Lepää rauhassa siellä missä lienetkin. Muistosi suuri on säilyvä ainiaan meidän joukoissamme. Yksikään meistä ei koskaan unohda sinua U.K.
Pohjoisrintamalla 9.9.1941 Kaarlo Urho”.

Seuraavalla aukeamalla on myös lehtileike, “Aseveljen” kirjoituksen luettavassa osassa mainitaan mm.:
“Säilänne osoitti esimerkillistä henkilökohtaista rohkeutta kaikkialla, missä hän liikkui. Vielä pari päivää ennen kaatumistaan hän yhdessä Unto Kyläkosken kanssa taisteli kuumimmassa paikassa konepistooli kädessä; tapaus jonka silminnäkijät vielä kauan muistavat. Säilänteen oli usein tapana hyräillä itsekseen tunnettua marssilaulun kohtaa “tääll on suorana seistä ja kaatua joka miehellä oikeus”. Tämän huomasivat kaikki hänen lähimmät miehensä, ja tuntuu siltä, kuin tämä olisi ollut hänen ….”

…Vielä seuraavana päivänä piti kahden komppanian joukkueen hyökätä mainittuun metsäsaarekkeeseen, mutta upseerit eivät enää saaneet miehiä mukaansa.
Illalla klo 22 sai pataljoona käskyn vetäytyä taakse. Samana yönä komppania marssi Hiitolan asemakylän lähelle lepäämään. Säilänteen jälkeen määrättiin allekirjoittanut luutn. R. Helanko komppanian päälliköksi.
Koska 17. p. pääsin lomalle jää päiväkirjan pitäminen vänr. Paavo Kyläkosken huoleksi, joka ainoana jäljellä olevana upseerina jäi komppanian päällikkyyttä hoitamaan.

Seuraavilla päiväkirjan sivuilla on myös liimattuja lehtileikkeitä, joissa on lueteltu Sodassa näinä päivinä kaatuneiden paikkakuntalaisten sankarivainajien tiedot, joita on useita kymmeniä.

JR 15, Tyk.Kompp:
Edellisissä asemissa. (Sahan maastossa).

JR 15, Jääk.Kompp:
Jälleen vihollisen tykistö- ja krh-tuli oli erittäin kiivas. Tämä tykistötuli sai aikaan sen, että Nykäsen komppania lähti livohkaan, ettei jäänyt kuin muutama mies, mutta sai Nykänen kuitenkin niistä osan palaamaan asemiinsa. Jääkärikompp. pysyi paikoillaan koko ajan.
22,10 sai jääk.k. käskyn vaihtoon, mutta vaihto tuli vasta 2 tuntia myöhemmin eli 24,00 syystä, että vaihtavan komp.pääll. (Hälvän patl.) epäili vihollisen hyökkäävän, johtuen kai rankasta tykistötulesta.

JR 15, Kolonna:
Int.varusteita jaettiin yksiköille. Aaltonen ja Jaakola saapuivat Änkilästä.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:
6,45 Ilmoitus Hildeniltä rintamavastuun ottamisesta. Liite no 25-26
6,50 Herranen ilmoitti puhelimitse vastaanottaneensa rintamavastuun.
10,30 Lopullisesti rintamavastuun vastaanotto suoritettu. Kaarlahti – Laatokka.
1,00 Marjasaari otettu.
10,30 Käsky vahvistaa Marjasaaren miehitystä, sekä ottaa Kontiosaari ja varmistaa KK:lla ja tyk. tulenjohtajalla.
17,00 Kontiosaari otettu.

17,30 Ilmoitus (siepattu) ryssä käskenyt Kilpolan saaressa olevia laittamaan lauttoja ja pyrkiä mantereelle.
17,30 Hilden (II patl.) partio yritti läpi Urkjärven koilispuolitse, mutta ei päässyt.
Herranen (I patl.) hyökkäsi Kanasaaren pohjoispuolella olevaa kukkulaa vastaan, mutta ei onnistunut. Vihollisella lujat asemat.

JR 36, I Patl:
Hiljaisoloa. Klo 14 meikäläistä tykistö ja krh- tulta kukkulalle Harikka-sanasta koilliseen. Partio torjui vihollisen kiivaalla kk-tulella. Illan kuluessa vaihtavat 3. kompp. ja 1. kompp. paikkoja. Vasemmalla puolellamme II patl. Klo 16 ryhmän vahvuinen upseeripartio jääkärijoukkueesta lähetettiin ottamaan selvää Kaukolan kirkolla Kaarlahden ja Raminselän vasemmalla puolen olevasta tilanteesta.

JR 36, II Patl:
00,00-5,45 Maastotiedustelu jatkuu.
7,00 Lähtö asemia vastaanottamaan. Laatokan rannalla.
11,00 miehitys valmis.
14,00 Ruokailu
16,17 Kranaattikeskitys.
17,00 Wiljanen haavoittui.

JR 36, III Patl:
Marjasaaren vahvistukseen lähetettiin yksi jv.joukkue ja 2 kk.
13,00 suoritettiin Kontiosaaren valtaus, jonne ensin lähetettiin partio, puoli jv.joukkuetta vahvistettuna 3:lla kk:lla. Vihollisen piiskatykki ja krh sekä 3 tuuman tykki ampuivat melkoisesti, Raipalan komppaniassa kuusi haavoittunutta. Pataljoona sai täydennystä 3 aliups. + 78 miestä, joista 9.K sai yht. 33, 10. ja 11.K. kumpikin 13, sekä 12.K 8 miestä. Illalla rauhallista.

JR 36, 5.Kompp:
6,00 Lähti komppania ja suoritti vaihdon pisteestä 44, n. 200 m kaakkoon Urkjärven ja Laatokan välisessä maastossa jossa aikaisemmin oli Väänäsen osasto.
11,00 Oli vaihto suoritettu loppuun.

JR 36, 6.Kompp:
Komppanian yleistilanne on ollut muuten tavanmukainen, asemamme ovat entiset, ei suurempia laukauksien vaihtoa ole kuulunut, kuin muutamia pieniä jossakin kohtin, sanoisinko häiritsemis ammuntaa paremmin.

JR 36, 7.Kompp:
1,00 Nukuttiin.
4,00 Tee.
5,00 Ylikers. Lehto ja Heinosen ja Virkkalan joukkueista 1+5 kummastakin lähtivät partioon.
8,30 Lehdon joukkue meni varmistukseen Varikselanjärven pohjoisranta Kanasaaren kohdalla.
11,00 Ruokailu.
11,15 Lehdon partio palasi ilman menetyksiä.
15,00 Saapui 16 täydennysmiestä Lehdon joukkueeseen.
17,00 Ruokailu.
21,00 Tee.
Paikkakunnan miehiä kävi kotonaan. Komppania määrättiin pataljoonan reserviksi.

JR 36, 8.Kompp:
Vänr. Koivisto ja stm. Salonen haavoittuivat astuessaan miinaan.
6,30 Aamutee. I, II ja pst.joukkue varmistuksessa linjalla Varikselanjärvi – Urkjärvi – Laatokka. III joukkue reservissä.
11,00 Ruokailu.
17,00 Ruokailu. Tykistökeskitys joukkueitten ja komppanian komentopaikan läheisyyteen. Tappiot: Vänr. Koskinen K ja stm. Reiman kaatui. Alik. Rinne ja stm. Harinen M haavoittui.
Kunniamerkki ehdotukset lähetetty pataljoonaan.

JR 36, 9.Kompp:
Aamupäivällä vain lepoa miehillä, paitsi ne jotka olivat vartiossa. Klo 11 aikaan saatiin komppaniaan miestäydennystä, jolloin tuli 2 aliupseeria ja 33 miestä. Täten muodostettiin komppaniaan kolme joukkuetta, joissa kahdessa ensimmäisessä joukkueessa on kaikissa ryhmissä 2 uutta miestä. Kolmannessa joukkueessa sekä uusia että vanhoja miehiä.

Klo 16,15 lähti koko ensimmäinen joukkue tiedustelupartioon haravoimaan etumaastoa, jossa nähtiin vihollisen partion liikkuvan. Partiota johti vänr. Järvilinna. Samaan aikaan pommitti ryssä maja-aluettamme lentokoneista, saamatta aikaan mitään vahinkoa. Sen tarkoituksena oli tuhota vieressämme olleet tykistöpatterit. Illalla ampui ryssä taas kranaattia, mutta kaikki meni maja-alueemme yli n. 50-100 m.

JR 36, 10.Kompp:
Vihollisen tykistötoiminta aika vilkasta. Komppaniaan saapui täydennyksenä 13 miestä. Illalla rauhallista.

JR 36, 11.Kompp:
Vähäistä sadetta. Saatiin täydennystä. Iltapäivällä tulivat kranaatit taas niin lähelle, että kolme miestä haavoittui; alik. Yli-Jaskari, stm:t Aaltonen ja Lepomäki, Viljo. Samaan aikaan pudotti vihollisen kone pommeja lähelle, mutta vahinkoja ei sattunut. Klo 17 sai komppania käskyn siirtyä uuteen majapaikkaan n. 800 m:n päässä olevalle mäelle. Komppania sai täydennystä 13 miestä.

JR 36, 12.Kompp:
Päivä kului rauhallisesti lukuunottamatta lentokoneiden ja tykistön häirintää. Komppania sai täydennystä 1+12 yht. 13 miestä, jotka sijoitettiin ryhmiinsä. Iltayöstä miehitettiin Marjasaari. Tappioita ei. Yksi vanki sillankorvasta.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 6 alkoi taas toiminta. Laukausten luku 110.
Raskas krh. Ammunta aloitettiin klo 7,30 ja ammuttiin n. 55 laukausta 2. heittimellä vihollisen kolonniin ja teitten risteyksiin sekä majapaikkoihin. Oltiin edelleen jo 4 päivää Telkinniemessä.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, EK:
5,50 Ann. tilanneilm. 15.DE:aan.
10,45 Komentajalla oli puh.keskustelu maj. Haahden kanssa. Tällöin sovittiin, että Mustolanlahden yli lähetetään n. 150 miehinen sissijoukko vihollisen selustaan (ellei muuta operatiivista käskyä tule.).
11,00 Ylimenosta neuvoteltiin kom:n sekä maj. Kilpeläisen ja luutn. Horellin kesken. Kilpeläinen sai käskyn valmistautua yöllä 15/16.8. suorittamaan e.m. ylimenon. Yhteistoiminnasta ja lopullisesta tehtävästä ylimenon jälkeen sovitaan iltapäivällä.

11,30 Ilmoitus tj.paikasta Kurkiniemestä. Antanut kapt. Sundström: Noin 20 laivaa todettu n. 10 -12 km:n päässä tj.paikasta. Proomut käyvät Laakiolahdessa. Nopeakulkuiset moottoriveneet Laakiolahden eteläpuolella olevassa lahdessa.
13,55 15.DE ilmoitti siirtyneensä, puh.n. nyt Kirkko (-keskus).
18,30 Annettu tilanneilmoitus 15.DE:lle.

18,30 Maj. Haahti antoi Valkamalle rykm:n kom.paikassa suullisen käskyn:
1) Vahv, kompp. (valittu) suorittaa ylimenon klo 1.00.
2) Ensimmäinen tehtävä sillanpääaseman valtaus Salomäellä ja Mustien rintojen mäellä, joka pidettävä.
3) Lähettää kaksi vahvaa taistelupartiota, toisen Lamminmäki – Päijälä suunnassa, toisen Iitulan suunnassa, ensimmäisenä tavotteena toisella metsänreuna Leinamonsuon itäpuolella ja toisella Härmimäki jotka pidettävä.
4) Tiedustelupartiot Leveämäki “i”:n kautta kaakkoon ja Tenhola – Palaneenmäki suuntaan.
5) Sillanpääaseman valtaamisen jälkeen jatketaan os. Kilpeläisen ylikuljetusta.

19,15 Maj. Kilpeläinen sai rykmentin kom.paikassa em. käskyn.
20,15 Hänninen sai puhelimessa käskyn miehittää kaistansa vahvalla komppanialla + konetuliaseilla ja vetää kaksi komppaniaa + kk.joukkue taaemmas reserviin kom. käyttöön.

JR 57, I Patl:
Aamupäivällä vastaiskuasemien valmistelua. Pitkin päivää kiivasta molemminpuolista tyk. ja krh.toimintaa.
15,05 Saapui JR15:sta käsky pataljoonan vaihtamisesta I/JR15 (osasto Fröberg) kanssa. Sen mukaisesti pataljoonamme vahvistettuna ottaa rintamavastuun lohkolla, jonka oikea raja on Tiuralan selkä, vasen tie Tiurala – Piimälä. Vaihto klo 22,00 mennessä. Muodostettiin 2 eri tukikohtaa: 1. tukikohta (Kunnalliskoti, 3.K), 2. tukikohta (Marjamäki, 2.K), 1.komppania ja jääkärijoukkue takamaastoon reserviksi.
22,00 mennessä vaihto oli suoritettu.

JR 57, II Patl:
Aamuyöllä luja krh- ja tykistöpommitus. Jv-tuli hiljaisempaa. Pataljoona ryhmittyneenä kolmeen portaaseen. Edessä 7. K + 1 kk.joukkue, toisessa portaassa 5. komppania + 1 kk.joukkue, kolmannessa portaassa 6. komppania + 1 kk.joukkue. Pientä ryssän häiritsemistä ylläpidettiin.

Pst.tykki vietiin Simonmäelle, josta käsin tuhottiin 1 kk.pesäke. Muuten aktiivista tehenssiiviä. Savujoukkue sai määräyksen mennä Polonille aamuun klo 6,00 mennessä, mutta palasi takaisin määräyksen tultua peruutetuksi. Illalla ryssä alkoi kiivaan tykki- ja krh-tulen. 5-6 haavoittunutta. Päivä sateinen, jonkin verran vihollisen ilmatoimintaa.

JR 57, III Patl:
13,00 harjoitus ruuhilla vesistön ylimenoa varten.
20,00 Puhuttelu komppanianpäälliköille. Vesistön ylimenon valmistelu. Tykistövalmistelu 0,30-1,00, valevalmistelu 1,00-1,30. Häirintä klo 1,30-5,00. 5,00-5,30 tykistövalmistelu uudelleen. Tykistön sulkujen selostus, sekä valopistoolimerkit sulkuja varten.

0,30 lähtevät kärkiveneet ja klo 1,00 muut. Tehtävänä ottaa haltuun Salomäki länsipuol. kukkula – Mustienrintojenmäki. Lähettää 2 vahvaa tst.partiota Lamminmäki – Päijälä suunta, tavoitteena metsänreuna Heinäsuon pohjoisreunassa ja Iitula suunta tavoitteena Härnimäki. Partioiden pidettävä ensimmäiset tavoitteensa. Tiedustelupartio Leveämäki “i”:n kautta kaakkoon ja Tenhola – Palaneenmäki suuntaan. Sillanpääaseman valtauksen jälkeen jatketaan ylikuljetusta seuraavana iltana. Otavan komentopaikka Salomäen seuduilla. 9. ja 10.komppaniat valmistautuvat siirtymään lahden yli seuraavan pimeän aikana.

JR 57, 1.Kompp:
4,00 Ruoka lähdettiin saattamaan komppanialle, suhteellisen rauhallista. Komppania lähti hyökkäämään n. klo 12,00, tavoitteena vihollisen miehittämä kukkula. Kukkula vallattiin, alik. Ikkala haavoittui jalkaan maamiinasta. Alik. Autio käteen kranaatin sirpaleesta, 1 hevonen haavoittui silmään.
16,00 Ruoka saatettiin komppanialle.

JR 57, 2.Kompp:
Oltiin koko päivä Sahan mäen maastossa. Illalla klo 22 otettiin vastaan puolustustehtävä II/JR15:lta Marjamäen tukikohdassa. Kaatuneita 2, haavoittuneita 4, kaikki sirpaleista. Lähetti täysosumasta III/JR15:n komentoteltassa.

JR 57, 3.Kompp:
Vihollisen tykistö- ja krh-tuli jatkuu. (JR15 III pataljoonan komentotelttaan täysosuma).
15,15 haavoittui korpr. Vallenius komentoryhmästä ja sotamiehet Mattila ja Siikala IV joukkueesta.
12,00 komppania sai tehtäväkseen varmistaa Tiuralan lounaispuolella tien ja järven välisen kukkulan asettamalla parivartioita. Kiihkeätä krh- ja tykistötulta vihollisen puolelta. Vääpeli Lammi I ja stm. Ylä-Tuuhonen III joukkueesta haavoittuivat.

19,30 komppania sai käskyn siirtyä puolustukseen Kunnalliskotiin, joka edellisen päivän kuluessa oli tullut vallattua.
21,00 komppania siirtyi joukkueittain Kunnalliskotiin järjestyksessä IV ja II joukkue, sekä III ja I joukkue. Keskityksen johdosta III ja I joukkue hajosivat ja ainoastaan komppanian päällikkö ja osa komentoryhmää jatkoi matkaansa. IV joukkueesta kers. Niemi, korpr. Lehto ja stm. Raski kaatuivat siirryttäessä kunnalliskotiin.
22-23 asemien vaihto Kunnalliskodissa, I ja II joukkueet täytyi noutaa erikseen. Vaihto JR15 Nykäsen komppania ja jääkärikomppanian välillä sujui hyvin. Yö rauhallinen.

JR 57, 4.Kompp:
Komppania asemassa pataljoonan alueella. Vihollisen tykistö- ja krh-toiminta erittäin vilkasta koko vuorokauden. Tappiot: Yksi lievästi haavoittunut.

JR 57, 6.Kompp:
6,45 Härnättiin vihollista että saatiin tieto onko vihollinen vielä edessä asemissa, ammuimme kk:lla ja jalkaväen kivääreillä.
9,30 Komppania siirty kilometrin taakse lepäämään.

JR 57, 7.Kompp:
Aamupäivä hiljaista. Komppania edelleen samassa paikassa etulinjassa. (Päivämäärä puuttuu), Komppanian päälliköksi siirrettiin II/JR57:n jääkärijoukkueen johtaja ltn. Hautala. Hän otti komppanian päällikkyyden vastaan ltn. Rotkirch’lta, joka siirtyi alkuperäiseen tehtäväänsä pataljoonaan. (Kirjaus koskee 7. komppaniaa II pataljoonan kirjauksen mukaan).

JR 57, 7.Kompp: (uusi n:o 9.K)
8,00 Komppania sai käskyn asettaa yhden joukkueen luutn. Otavan komppanian käytettäväksi.

JR 57, 8.Kompp:
12,00 Joukot asettuivat puolustukseen.

JR 57, 11.Kompp:
15,00 Vesistön ylittämisharjoitus, jota seurasi rykmentin komentaja eversti Valkama.

JR 15, 12.Kompp:
Samoin, kuin eilenkin, ei mitään erikoista. Kaikki oli entisillä paikoillaan. Komppania oli siis edelleen puhdistamassa Korpisaari-nimistä saarta. Täällä vihollinen oli hyvissä kallio asemissaan ja teki sitkeää vastarintaa, joten eteneminen eristyi hitaasti.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Säätilanne vaihteleva. Lohkollamme yleensä hiljaista toimintaa, kranaattituli laimeahkoa eilispäiviin verrattuna.
11,30 Siirtyi raskaan joukkueen 3.ryhmä lähemmäksi Kilpolan mottia, noin 3 km ns. Kotimäkeen. Sielläkin oli muutamia metsäryssiä, jotka olivat päässeet pakoon, lukematta yhtä väsynyttä, jonka pojat vankitsivat. Ajoittain kranaattituli vilkastui molemmin puolin.

18,00 Siirtyi raskas joukkue kokonaan tuliasemiin Kotimäen rinteeseen. Matkalla varsinkin Kurkijoen – Hiitolan tien ylimenon kohdalla antoi ryssä vilkkaasti kranaattitulta mm. suorasuuntaustykillään. Hyvin päästiin perille, teltat pystyyn ja yöpuulle. Omat heittimemme eivät ampuneet.

JR 57, 14.Kompp:
I pataljoona ja sen mukana I joukkue hyökkäsi Tiuralaan, jossa se tuhosi useita pesäkkeitä Kunnalliskodin maastossa ja sai 5 vihollista vangiksi. Mm. saatiin vaikenemaan yksi pst.tykki, useita konekivääreitä ja pikakiväärejä. II joukkue siirtyi uusiin asemiin n. 3 km Hiitolaan päin. I tykki oli asemissa kukkulalla 95, josta se tulitti vihollisen asemia. II tykki jäi lepoon, jota hyväksi käyttäen miehet kävivät saunassa.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp:
2,45 Heräsi komppanian päällikkö ja huomasi ihmeekseen, ettei vartio ollut toiminut niin kuin oli määrä. Sillä herätys piti tapahtua klo 1,30.
3,00 lähti komppania kokonaisuudessaan liikkeelle reittiä, Toivolan maasto – Ala-Kaukolan tiehaara ja siitä edelleen Inkiläntietä. Leiriydyttiin Paavilanmäen Salokylään.
6,00 lähti eräät pojat hamsrausretkelle, koska liha oli vähissä ja ruokahalut kasvoi päivä päivältä. Onnistuihan retki ja lihaa oli taas sopassa.

16,00 toi lähetti tiedon, että oli komppaniasta lähetettävä upseeri, aliupseeri ja 2 miestä majoitustiedusteluun.
16,30 lähti tämä porukka.
18,00 lähti revohka jälleen liikkeelle suunta Inkilä, siitä Matiskalaan päin.
19,40 komppania saapui jo valmiiksi tiedustelulle majoitusalueelle Suursuon itäpuolelle mäenreunaan. Kuormasto saapui klo 20,30 perille.

Kev.Os.16, Kk.Kompp:
2,00 Jälkeen leiri valmis, lepoa.
20,00 Lähti autoissa marssille tietä Inkilä – Matikkala. Leiriytyminen Piensukslammista n. kilometrin maantien länsipuolelle.

3./KTR 12:
Toimintaa jatkettiin vilkkaana, mutta motissa oleva vihollinen ei toistaiseksi antautunut vaan piti sitkeästi puolensa.

8./KTR 12
15.8. perjantai.
Klo 9,10 tapahtui toinen putkiräjähdys. Tällä kertaa 4. tykissä ballistisia 1/2 pp kranaatteja ammuttaessa. Tykin miehistö ei vahingoittunut. Ammunta edelleen vilkasta.
Saapui tieto, että tulenjohtueestamme oli kaatunut tkm. Väinö Kukkumäki. Hän oli ensimmäinen, joka patteristamme uhrasi henkensä isänmaan puolesta.

9./KTR 12
15.8.
P. 48 vallataan uudelleen. Koko päivän kiivasta tykistötulta puolin ja toisin. Patterimme ampuu kolmella tykillä 726 kranaattia. Vänrikki Karikoski ilmoittautuu Patteriin ja hänet määrätään tj:ueeseen, jolloin vänr. Kettunen pääsee ryhmänsä kanssa lepäämään. Tänään lähtivät ensimmäiset lomalaiset koko hyökkäyksen aikana. Joukot ovat puolustuksessa ja ryssä n.s. Kilpolan motissa. Sää sateinen.

9./KTR 12, tj:n spk
15.8.
Nukuin melko hyvin, aamulla herään klo 5,00 ja käyn tutkimassa etumaastoa tj-paikaltani. Melko hiljaista, vanja ei ole vielä herännyt. Klo 6,30 oikealla kiihtyy tuli jonkun verran ja ryssä ampuu Jukkamäkeä. On harmaa sateinen aamu, klo 7,00 kun tätä kirjoittelen. Saa nähdä, onko kovakin päivä.

Ammutan joitakin maaleja. Satelee välillä. Klo 10,15 alkaa hyökkäys p. 48 mäkeen. Sitä ennen tykistövalmistelu klo 10,42. Se alkaakin. Olen suunnannut yhden raskaan patterin “puskaan”. Tykistömme pehmittää mäkeä, sen päätyttyä ensimmäiset jv. miehet ylittävät aukean, saavuttavat mäen reunan, nousevat mäkeen, eivät saa tulta vastaan, lisää menee miehiämme mäkeen, nyt kuuluu joku kiväärin laukaus, ryssä pakenee takarinteestä “puskaan”, ammun siihen keskityksen ja ryssiä tuupertuu kovasti, “puska” on savumerenä aivan.

Klo 11,00 on H loppu, vähän ajan perästä yrittää n. 50 ryssää pohjoiseen päin, ammun perään pstolla 5 ryhmää. Ryssä vetää kk:n ja kiväärimiehiä “puskan” pohjoispuolella olevaan metsään, ammun siihen. Ryssä ampuu raskaalla ja krh:lla ja it:llä meidän alueitamme erittäin kiivaasti. Learinkia näyttää olevan. Puolen päivän aikaan on vain ryssältä päin tykistötoimintaa. Aurinko paistaa taas. Puukko kaatui tänä aamuna oikealla.

Päivällä ilmoitetaan, että ryrmä Virkki asettuu puolustukseen, yksi ryhmä pääsee tuliasemiin lepäämään. Kettunen lähtee ja Sarjamo lähtee, joudun huomenna Sarjamon tilalle komentajan komentopaikkaan. Minun tilalleni tulee vänr. Karikoski. Hän saapuukin klo 17,00. Tutustumme hänen kanssaan etumaastoon ja maaleihin ja yleensä tj.hommaan.Korpr. Laine pääsee virkistyslomalle, hänen tilalleen tulee Myllykangas.

Silloin tällöin ammun joitakin maaleja, ilta saapuu ja pimenee. N. klo 22,00 ammutaan p. 48:sta punainen valoraketti, tykistötulen pyyntö “puskaan”. Kiivas tuli alkaa molemmin puolin, ryssä hyökkää kovasti huutaen 48:aa vastaan, saa keskityksemme niskaansa, tuli laimenee ja hyökkäys on tyrehtynyt alkuunsa. Ryssä pitää yllä tyk.tulta koko yön. Nukumme puolen yön aikaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *