20.8.-41, tauko hyökkäyksessä, lepoaikaa.

Venäläisiä vankeja autokuljetuksessa.

Joukkojen siirtoja valmistellaan

20. elokuuta, 1941, edelleen asemasotaa ja lepoa. JR 57 marssii Räisälään.

15. Divisioona

15.Div. EK, 2. Os.
7,20 Raikkala: Vihollisen tykistö- ja krh-tuli laimeata. Herrasen kaista: Entisen Vahtiniemen patterin suunnasta rask. tykistön tulta. Hildenin kaista: Rauhallisin yö. Hakasen kaista: Telkinniemeen ja saarille harvaa tyk. ja krh-tulta.
7,37 Tilanneilmoitus AK:lle.

Yön aikana saapuivat AK:n käskyt n:ot 1320/III/2 ja 1330/III/2. Oikea raja mm. muuttuu.
9,00 Raikkala: Valmistauduttava tänä iltana vastaanottamaan rintamavastuu div:n uuteen oikeaan rajaan saakka. Tähän astinen etulinja (Varikselanjärven linja) miehitetään yhdellä pataljoonalla. Uusi osa varmistetaan n. yhdellä komppanialla. Loput, n. yksi patl. taaempana reservinä sekä valmiina käytettäväksi mahd. ylimenoon Käkisalmen lounaispuolella.

10,00 Komentaja Raikkalalle: Kaikki mahdollinen voima irroitettava ja Hirvisaaren kautta edettävä Käkisalmen eteläpuolelle sulkemaan ryssä “Kuukkusundin mottiin”. Toimenpiteet kiireellisiä, koska ryssän puolustus saatujen tietojen mukaan ilmeisesti romahtanut.

11,10 AK:lle esitettiin hyväksyttäväksi seuraava suunnitelmamme: Yksi patl. (I/36) siirrettäisiin ruuhikalustolla ensi yönä Hirvisaareen. Virkin rintamavastuuta levennettäisiin oikealle niin, että III/36, Hakanen, myös vapautuisi ja heitettäisiin Herrasen perään. Koko JR57 siirrettäisiin autoilla 10.D:n alueen kautta Särkisalon maastoon, josta hyökkäisi edelleen Käkisalmen eteläpuolelle. JR36:n päävoimat hyökkäisivät tällöin Hirvisaaresta Ostamonjärven suuntaan.
Evl. Hauste lupasi heti esittää suunnitelman AK:n komentajalle ja ilmoittaa ratkaisusta.

12,15 Valkama: Ilmoitti jo olevansa uudessa komentopaikassa. (Virkin ent.).
12,30 Puhelinsanoma AK:lle (Hirven esik.) (Liite no 241).
12,30 Evl. Hauste AK:sta: AK:n komentajan ratkaisu ehdotukseemme: Hirvisaaren suunnassa tapahtuva ylimeno epäilyttävä ja epävarma, Suotniemen suunnassa nyttemmin jo liian myöhäinen. Käskyn mukaisesti on div:n päähuomio kiinnitettävä Kilpolan saaren nopeaan selvittämiseen.

13,35 Tykistön tulenjohtue ilmoittaa: Ryssät suorittavat hävitystyötä rataosalla Käkisalmesta pohjoiseen. Räjähdyksiä, pöllejä lentelee ilmaan mm. Käkisalmen asemalla.
14,40 Esikuntapäällikkömme soitti vielä kerran AK:n esik.päällikölle pyytäen, että vielä harkittaisiin tekemäämme ehdotusta. Evl. Takkula tiedoitti, että meille annettu tehtävä on käsketty ja muutosta siihen ei AK:n komentaja suostu antamaan.

Suunnittelemaamme vahvaa sissipartiota ei ole myöskään lähetettävä, koska 10.D on jo saanut saman tehtävän.
14,50 Maj. Haahti keskusteli evl. Hausteen kanssa samasta asiasta, mutta ilmoitti Hauste, että div:mme kaista on määrätty vain Pikkuvuokselle asti, 10.D:n toimintasuunta on käsketty itään, joten meillä ei ole tarvis jouduttaa joukkojemme siirtoa etelään, koska siellä on jo 10.D:n joukkoja tarpeeksi. On odotettavissa uudelleenryhmityksiä, joten meillekin tulee kyllä tehtäviä. Evl. Hauste korosti vielä sitä, että Kilpolan suunnassa ja Varikselan järven linjalla vihollisen voima on kovasti heikkenemässä joten on hyökättävä vain rintamasuunnassa.
Päivän tilanne peitepiirroksena (Liite no 242).

15,55 Virkki: Oma partio käynyt veneellä Rasinselän ylitse Tujulan maastossa. Ranta todettu vihollisen miehittämäksi. Suurimäki, Sorkanmäki ja Rasinmäki todettu vihollisen miehittämiksi. Kaksi tykkiä asemissa Tujula ensi “u”:n kohdalla Suurimäen kaakkoisrinteessä. Partio liikuskeli kilometrin verran maastossa ja raivasi konepistooleilla itselleen tien takaisin veneelle.

18,20 Kapt. Pasanen AK:sta ilmoitti, että alueemme kautta tietä Kurkijoki – Alho – Hiitola – Kaukola tulee kulkemaan ensi yönä tai huomenna oma ps.auto ja hv.osasto. Tämä saatettava joukkojen tietoon.
Edellinen saatettu joukkojen tietoon.
19,00 Annettiin käsky maihinnousun suorittamisesta Ulaskanniemellä (Liite no 243).

19,40 Ilmoitettiin Jyvä 1:stä, että Hildenin kaistalla vihollinen ampunut raskaalla tykistöllä. Hakasen kaistalla krh. ja tykistötulta varsinkin Tolkinniemeen.
20,50 AK:n puh.sanoma n:o 2337/I/17 (Liite 244).

15. Div:n EK, Huoltotsto IV:
8,00 Huoltopäällikön puhuttelu tstojen päälliköille. Tilanneselostus.
Div:lle alistettu Rask.ptrit Ojanne ja Marttila. Saapui AK:n käsky huollosta no 12.
23,00 SAutoAs2B siirtynyt tienristeykseen Kaukola viime “a”:sta n. 1000 m pohjoiskoilliseen.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
Klo 5 Pakkala ilmoitti, että pataljoona oli klo 4 suorittanut vaihdon ja oli sille määrätyssä asemassa. Klo 8,30 Kaukamaa ilmoitti, että pataljoona kokonaisuudessaan sille määrätyssä maastossa Valtiinmäessä.
Klo 20,20 saapui div.käsky: Os. Virkki suorittaa yöllä 21. 22.8. ylimenon vahv. joukkueen suuruisin voimin Korpisaaresta tehtävänä ottaa selville vihollisen ryhmitys ja häiritä sen toimintaa Itula – Huiskunniemi maastossa. -Yritys epäonnistui-.

Virkin tst.kertomusta:
Etulinjan kulku oli aivan sama kuin miksi me olimme sen jättäneet. Etulinjassa oli oikealla II patl. (Fröberg) ja vasemmalla III (Pakkala), väliraja Kyläjärvi-alueen läpi kulkeva oja. I pataljoona (kapt. Kaukama, ratsumestari Penttilä lomalla) oli Valtiinmäen maastossa.

Klo 20,20 saapui DE:sta käsky: “Virkki suorittaa yöllä 21/22.8. ylimenon vahvistetun joukkueen suuruisin voimin Korpisaaresta, tehtävänä ottaa selvää vihollisen ryhmitys ja häiritä sen toimintaa Iitula-Naistenlahdenmaastossa”.

Myöhemmin osoittautui, että tehtävää oli mahdoton suorittaa, koska vastarannalla oli vahva vihollismiehitys.
Vihollisen krh-tuli häiritsi joukkojamme koko päivän. Rykmentille alistettu savunheitinjoukkue luutn. Koivun johdolla yritti yhdessä oman jääkärijoukkueen kanssa savun ja tulen avulla valehyökkäystä Simonniemestä Mustolanlahden yli, tarkoituksella saada vihollinen asemiin, mistä johtuen tykistön ja krh:n piti antaa tulta ko. asemiin.

Yritys epäonnistui yöllä tyynen ilman vuoksi ja aamulla ja päivällä vastatuulen vuoksi.
III pataljoonan kohdalla havaittiin vihollisen vahvistavan etulinjaansa ja suorittavan varustustöitä.
Tappiot 20.8.: Haavoittui 11 miestä.

JR 15, II Patl:
Klo 2,30 Närvä vaihtoi kapt. Sainion omilla miehillään klo 2,30. Luvatut 5 kk ei tullut.
Klo 5,00 tilanneilmoitus Papu 2. Rauhallista, ryssä ampui umpimähkään krh:lla Tiuralan pelloille.
Klo 7,20 vänr. Korhonen ja 33 miestä + ne 5 kk tulivat, 3 vaihtoa heti T-mäkeen ja 2 kk hämärissä Kunnalliskotiin.

8,30 ilmoitus, Pakkala vaihtanut vasemmalla Hännisen kanssa. Klo 12,15 luutn. Sarjamon tulenjohtaja ammutti Jukola-Kauvola talojen taakse, paksua savua nousi ja kuului räjähdyksiä. 12,45 ryssä ampui krh:lla ankarasti, 4 miestä haavoittui. 16,00 vänr. Juurelan krh:ssa Linnaniemessä räjähti kranaatti n. 6-7 m putkesta päästyään ja haavoitti toisen heittimen 5 miestä lievästi. Sytytin: JS-SR/33-23/31, TXXI 13 -110.

Klo 16,45 kapt. Fröberg ilmoitti ev. Virkille tilanteesta. Ev. käski tiedustella onko Kirkkoniemessä ryssiä. 17,05 Kirkkoniemessä oli liikettä, ammuttiin 3 eri maalia rask.tykistöllä. 18,00 ruokailu. Klo 19,07 ryssä ampui Kyläjärven kanavan oikealle puolen lähelle komentopaikkaa.
Klo 20,00 partio jääkärijoukkueesta Kirkkoniemeen, ottaa sitä ennen yhteyden luutn. Setälään ja vänr. Närvään, että omat tietävät.

22,10 ryssä ampui krh:lla. 23,10 partio palasi takaisin luutn. Setälän luokse, oli tavannut kirkosta pohjoiseen n. 100 m toistakymmentä ryssää. 23,30 ammuttiin tykistöllä Kirkkoniemeen. Klo 23,32 lisää ja 23,40 kerran vielä. Yö rauhallinen, mutta kylmähkö.
Tappiot  u au m
Haav.     –   –   2

JR 15, III Patl:
Päivä muuten rauhallinen, mutta ryssän krh häiritsi ns. hehtaariammunnalla koko päivän. Varsinkin Sipilän tukikohta sai kevyttä ja raskasta krh-tulta.
Rykmentin savunheitinjoukkue luutn. Leinon johdolla yritti yhdessä oman jääkärijoukkueen, savun ja tulen avulla valehyökkäystä Savonniemestä Mustolanlahden yli, tarkoituksella saada ryssät asemiin, minkä jälkeen tykistön ja krh:n piti antaa tulta ko. asemiin.

Yritys epäonnistui tyynen ilman vuoksi, aamuyöstä tuuli vastaan. Komppania Sipilä ilmoitti, että ryssä hänen kohdallaan on vahvistanut etulinjaa ja Palmgren ilmoitti, että ryssä raivaa ampuma-alaa. Noin klo 15 ilmoittautui pst. joukkue pataljoonan käyttöön.

JR 15, 4.Kompp:
Asemasotaa. Kranaattikeskityksiä molemmin puolin. Kuusisto Onni palasi.

JR 15, 8.Kompp:
Klo 5:een mennessä oli vaihto suoritettu 5./JR57:n kanssa. II joukkueesta alistettiin 2. ryhmä komppania Sipilälle parempien huoltoyhteyksien takia. Päivä yleensä rauhallinen. Ryssä ampui muutamia kranaatteja, mutta onneksi meille liian pitkiä.

Telttoja ei voitu pystyttää, vaan oli majoituttava taivasalla. Pitkän marssin takia miehet väsyneitä. Illalla haavoittui ryssän kranaatista 2 hevosmiestä, joista stm. Heinonen vaikeasti. Samalla kertaa haavoittui yksi hevonen.

JR 15, Tyk.Kompp:
17,00 siirtyi III j. maastokohtaan pisteestä 75,2 n. 700 m lounaaseen.

JR 15, Jääk.Joukk:
Ei kirjauksia.

JR 15, Kolonna:
Muonanjako Huoltoportaassa. Muutettiin Raivattalan kylään Pörstin taloon. Lähtö 8,45. Muonakuormat. Haudattiin kaatunut ryssä. Autojen yhteenajo majapaikkamme luona klo 21,45. Villanen sitoi loukkaantuneet. Kaunisto,A lähti lomalle.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:
7,10. Ilmoitus div:aan. Liite 36.
13,30 Div:n käsky no 674 JR36:n komentajalle. Div:n oikean rajan muutos.
13,35 Käsketty seuraavaa:
Hilden (II patl.) ottaa rintamavastuun Raminselkä – Varikselanjärvi – Laatokka linjalla,
Herranen (I patl.) rintamavastuu linjalla Leviänsaaret – Ristniemi – Suotniemi – Kapeasalmi. Komentopaikka Hyyppölä.

Krh.K/jr36 alistettu I patl:lle paitsi kev.krh.joukkue II patl:lle.
Rykmentin reservi komppania Raipala III patl:sta + kk.joukkue + I patl:n krh.joukkue.
18,30 III patl. luovutti 2 kk JR15:sta käyttöön.
18,30 1./Pion.P 31 1,5 joukkuetta + 12 ruuhta määrättiin menemään I patl:n käytettäväksi.
19,00 Käsky Hakaselle asettaa 1 pst.tykki ja 2 kk ampujaa Rantalan suuntaanUlaskanniemeen. Vänr. Salminen käy 21,00 asiasta puhumassa.
20,30 Hilden (II patl.) ilmoitti, että Herrasen lähtö täydelleen on tapahtunut.

JR 36, I Patl:
Aamupäivällä rauhallista. Illalla klo 18,00 alkoi I patl. luovuttaa kaistansa maj. Hildenin pataljoonalle. Oma pataljoonamme siirtyi uusiin tehtäviin. Pataljoonalle alistettiin 1 K. III patl:sta, 1 joukkue rykmentin krh:sta. 2. komppania marssii Tervolaan, Hakasen patl:sta yksi komppania, 3.K ja esikunta majoittuvat Hyypölään. 1.K. vapauttaa Kev.Os.12:n Serotniemestä.

JR 36, II Patl:
Sää pilvinen ja sateinen.
9,40 Käsky rykmentin komentajalta valmistautua ottamaan I/JR36 asemat. Samanaikaisesti käsky komentajalta läh.ups. järjestää jääk.joukk. läh.ryhmästä, kss-ryhmästä taisteluosa patl:n reserviksi.
Käsky 5.K:n päällikölle tiedustella alijohtajineen I/JR36:n asemat joiden miehitys myöhemmällä käskyllä.
11,00 Käsky rykmentin komentajalta I/JR36:n asemien miehittämiseen heti.
15,05 Jääkärijoukkueesta partio 1+4 tutkimaan “vaal.kirjavan koiran mysteeriota” Urunlammen ja Urkjärven välistä maastoa. (Hetken kestävä sade).
16,40 6.K:sta puolijoukkue kk. 5.K:lle (Rautiainen).

17,00 Rykmentin komentajalta tieto rykm. kev.krh.joukkueen alistamisesta 5./II/JR36:lle.
5.K ilmoitti miehittäneensä jv-osillaan I/JR36:n asemat, kk:t 6.K:n asemista irroittamisen takia hiukan myöhässä.
18,15 Vihollisen tykistökeskitys komentopaikan ja maantien väliselle alueelle ja siitä pohjoiseen n. 43 kranaattia.
20,00 Ilmoitus 5.K:lta rykmentin kev.krh:n saapumisesta.
20,50 5. komppania ilmoitti ottaneensa I/JR36:n asemat kokonaisuudessaan niin, että loppuosa I/JR36:n joukoista vapautui 20,00.

JR 36, III Patl:
Oma tykistö ampui ahkeraan, ryssän laimeasti. Rasinselän eteläpuolelle siirrettiin yksi pst.tykki ja kk:n puolijoukkue. Oma tykki ampui pääasiassa Rantalan talon maastoon. Divisioonan sissiosaston tiedustelu-upseeri kävi pataljoonan komentajan puheilla.

JR 36, 5.Kompp:
12,00 Lähti komppania varmistukseen maastokohtaan Varikselanjärvi – Keräpelto, jonka meille luovutti Helariutan komppania.
18,00 Sai stm. Niittymaa Jaakko sankarikuoleman.

JR 36, 6.Kompp:
On koittanut 20 päivä, jolloin tavallinen toimitus alkoi komppaniassa. Ja sen ainainen ominaisuus on tietenkin vatsan vaaliminen. Mutta kun on kulunut päivä iltapuolelle, niin jo alkoi keljumaisia puolia olla. Äkkiä ilmestyivät synkät pilvet jotka antoivat vettä niin rajusti, ettei juuri missään pysynyt kuivana kuten edellä mainittu korsumme oli niin kurjasti tehty, ettei juuri yhtään pitänyt.

Olemme niin nyt juuri märkänä parhaillaan. Mutta kaikesta huolimatta ryssä jostakin oli huomannut meikäläisten liikettä, ja seurauksena oli, että granaattia rupesi tulemaan, mutta tuloksetta kumminkin. Mutta ei hyvä näin, saimme myöskin tilattua yhden korohoron, joten se rupesi maalit saatuaan ampumaan. Mutta ikävä mainita tämä perkele rupesikin ampumaan omiin asemiin. Mutta tämä tulikomento täytyi lopettaa heti.

Vähän olivat miehemme hämmästyksissä, mutta sitten kumminkin rauhoittuivat kun ei kellekään mitään sattunut.
Kolmas joukkue on aina näinä aikoina ollut melko vaarallisella alueella. Ajattelivat ruveta miinoja laittamaan aivan ryssän asemien eteen. Saa nähdä miten onnistuu yön aikana.

Olemme päässeet jo siihen asti ja hyvin näitten poikien homma onnistuikin. Yön hämärä alkaa jälleen saapua ja kaukaa kuuluu isompien tykkien jylinää ja liekkien leiskaus näkyy.

JR 36, 7.Kompp:
0,00-5,00 Ei erikoista, satoi.
5,15 Tee.
11,00 Ruokailu.
16,30 Ruokailu.
– 24,00 Ei erikoista.

JR 36, 8.Kompp:
6,30 Aamutee.
11,00 Ruokailu.
16,30 Ruokailu.
17,00 Alistettiin I joukkue Koskelalle asemiin Kaarlahten rantaan. Vänr. Kaivonen hoitaa kompp.pääll. tehtäviä.

JR 36, 9.Kompp:
Aamupäivällä ryssä taas keskitti alueellemme n. klo 11 aikaan. Tavallisesti on sattunut, että nämä keskitykset ovat olleet aina ruokailuaikoina jolloin muonakuskit ovat olleet tulossa alueellemme. Iltapäivällä jälleen pieni keskitys.

Luultavasti ryssän ammukset ovat alkaneet vähetä, sillä sen keskitykset ovat lieventyneet. Virkin rykmentin (JR15) piti hyökätä Rasinselän yli, mutta se siirtyi seuraavaan päivään. Tykistön tulenjohtue toiminut meidän tähystysalueellamme Rasinselän rannan läheisyydessä.

JR 36, 10.Kompp:
Oma tykistö ampui ahkeraan, ryssän laimeasti, muuten rauhallista.

JR 36, 11.Kompp:
Muutamia kranaatteja vuoren seinään. Klo 14 lähti 11. komppania saamansa määräyksen mukaan marssimaan kohti etelää, suuntana Kaarlahti. 11. komppanialle alistettiin krh ja kk. Sen oli määrä joutua majuri Herrasen pataljoonan avuksi puolustukseen. Noin 4-5 km kuljettuamme sai komppania uuden määräyksen, jonka mukaan se tuli olemaan JR36:n reservinä. Komppania sai majoituspaikakseen Heralammen eteläpään n. 200 m maantiestä.

JR 36, 12.Kompp:
Melko rauhallista. Kummankin puolen tykistötoimintaa jonkun verran.
8,00 Kävin saunassa komppanian toisten upseerien sekä lähettieni kanssa.
14,00 Alistettiin III joukkue kers. T. Yli-Vakerin johdolla I pataljoonalle Kaarlahteen (4+26 ja 5 hevosta).

Pidin kuulustelun ja kirjoitettiin kuulustelupöytäkirjat stm. R. Koivusen ja stm. J. Lankisen taistelun aikana luvatta komppaniasta poistumisen johdosta. Pöytäkirjat lähetettiin PE:lle edelleen toimitettavaksi. Kuulustelussa läsnä olivat vänr. M. Patanen ja stm. E. Helenius sekä korpr. O. Riihioja.

Illalla tuli käsky alistaa Divisioonan sissiosaston johtajalle luutn. Katajaiselle puolijoukkue konekivääreitä sekä lähettää yksi puolijoukkue KK:tä Homaniemeen ja tulituen antaminen Ulaskanniemeen Rantalan – Hermistön suuntaan.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 7,00 ammuttiin päivän ensimmäinen maali. Noin 15.00 suunnasta tulenj.paikasta ampui ryssän pienoisheitin tjp:tä. Oman tulemme jälkeen ei heitintä enään havaittu. Klo 10,30 antoi kompp.päällikkö marssivalmiuskäskyn.

Klo 11,00 lähtökäsky. Tässä samassa paikassa, Telkinniemessä komppania olikin jo 7 vrk. Tänä aikana ammuttiin 987 ammusta. Klo 12,30 oli marssitauko. Klo 17,20 jatkettiin matkaa alistettuna II pataljoonalle 5. komppanialle. Klo 21,00 pantiin heittimet asemiin. Koko aikana ryssä ei häirinnyt sanottavastikaan.

Raskas: Klo 12,45 lähdettiin Telkinniemestä. Kaarlahti sivuutettiin klo 18,45. Päivä oli pilvinen, mutta ei satanut, joten oli hyvä marssia. Tervolaan saavuttiin klo 23,30 jossa yövyttiin.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, I Patl:
5,00 Yksiköiden päälliköt saivat e.m. siirtymiskäskyt
7,00 Pioneerien tiedustelema tieyhteys Unkalan purosilta – Kyläjärven valtatie kunnossa (motissa oleva vihollinen häiritsi näet vielä osittain). Liikkeelle lähtö.
9,00 Pataljoonan pääosa uudella majoitusalueella. 3. komppania oli tällöin jo liittynyt mukaan. Lepoa, saunottelua Hiitolanjoen varressa. Luvattu lepo ei koitunut pitkäaikaisksi, sillä seuraavana päivänä klo 12,10 saatiin käsky marssin jatkamisesta.

JR 57, II Patl:
Komppaniamme lähtivät yksitoisensa jälkeen uuteen majoituspaikkaan (lepopaikkaan!) Hiitolan Asemakylän eteläpuolelle pisteen 74,7 maastoon. Ensimmäiset yksiköt saapuivat klo 6,10, viimeiset n. klo 9,00. Vaihto sujui muuten hyvin ja tappioitta. Uudessa majapaikassa pantiin teltat pystyyn, saunottiin, syötiin ja levättiin. Ohjelmaan kuului myös aseiden puhdistus ja liian kaman poiskuljetus. Muuten ei erikoista.

JR 57, III Patl:
3.00 vaihto suoritettu.
5,00 pataljoona lähti marssille, asettuen lepoon Hiitolanjärven ja Asemakylän väliseen maastoon.

JR 57, 1.Kompp:
6,00 Herätys ja määräys marssille lähtöä varten.
7,00 Liikkeelle lähtö Hiitolan suuntaan, kuormastot liikkeelle klo 7,30.
10,30 Saapuminen Hiitolan joen rannalle, johon majoitus telttoihin. Pesua, puhdistusta, ym.
17,00 Ruokailu.

JR 57, 2.Kompp:
7,00-9,00 marssi Hiitolan Siisiönmäen maastoon, missä majoittuminen ihanalle leiripaikalle Kokkolanjoen rannalle. Koko päivä Hiitolassa.

JR 57, 3.Kompp:
0,15 sai komppania käskyn lähettää opas johtamaan uusi osasto Kunnalliskotiin. Vaihto suoritettiin klo 1,45 ja 3,00 välisenä aikana ilman välikohtauksia. Komppania sai käskyn siirtyä Siisiönmäkeen (Hiitola), jonne muu osa pataljoonaa siirtyi myöskin.

7,00 komppania saapui Siisiönmäkeen Hiitolan Asemakylän lähelle. Majoituspaikka Kokkolanjoen varrella kauniissa rantalaaksossa. (Pataljoonan komentaja: “Te olette täällä kuin paratiisissa”). Miehistö sai tilaisuuden peseytyä ja osa kävi saunassa. Päivän marssi noin 8 km.

JR 57, 4.Kompp:
Aamupäivä varusteiden kuntoonlaittoa ja lepoa.
18,30 komppania kuljetettiin autoilla Hiitolasta Kaukolan – Räisälän – Lähdekorven maastoon. Kuormasto seurasi jäljessä saapuen seuraavana päivänä.

JR 57, 6.Kompp:
4,15 Komppania jätti Simonmäen, lähdön olisi pitänyt tapahtua jo klo 3,00, mutta muiden komppanioiden miehitys myöhästyi jonkun verran. Muutosten johdosta kuului monenlaisia ääniä ja tämän takia vihollinen antoi joukoillemme keskityksiä. Ei vahinkoja. Kuljimme ohi Hiitolan aseman Hiitolan kirkonkylää kohti ja leiriydyimme erääseen metsään koko pataljoona.
7,30 Ruokailu.

18,00 Miehet olivat saunassa kylällä. Pastori Rautamaa piti illalla hartauden. Ennen varsinaista hartautta hän kertoi pataljoonalle kenttäpappi Jorma Heiskasen viime vaiheista. Varmaa nimittäin ei ole onko tämä kaatunut tai onko joutunut vihollisen vankiksi. Jälkimäinen mahdollisuus on myös olemassa, sillä vihollisen rariossa on sanottu, että eräs meidän pappimme on sen vankina. Komppania kuunteli iltauutiset klo 21,45.

JR 57, 7.Kompp:
3,00 Kompp.pääll. kävi patl:n komentopaikassa saamassa määräykset siirrosta..
3,30 Lähti komppania marssille tavoitteena Hiitola, piste 74,7, johon saapui klo 6,00. Komppania leiriytyi. Päivällä teltta-alueen kunnostamista, ase- ja varushuoltoa.
20,00 Pataljoonan järjestämä iltahartaus majoitusalueella, johon komppania osallistui. Puhui pastori Rantamaa.
21,00 Järjesti III joukkue yöksi telttavartion koko komppanian alueella.

JR 57, 8.Kompp:
9,00 Kokoontui komppania rykmentin komentajan tarkastukseen. Tarkastuksessa luettiin myös Ylipäällikön myöntämät vapaudenmitalit.
14,30 Hälytysvalmius koko pataljoonalle.
21,00 Lähti kuormasto liikkeelle suuntana Räisälä, Lähdekorven maasto.
21,15 Siirtyi pataljoona maantien varteen autokuormausta varten.

JR 57, 9.Kompp:
5,00 Komppania sai käskyn marssia Unkolasta Hiitolaan menevää tietä pitkin ja asettua lepoon piste 57 ja Pantsarlahden välillä rautatieylikäytävän kohdalla olevaan metsikköön.
10,30 Komppania oli perillä ja leiriytyneenä määräpaikassa.

JR 57, 11.Kompp:
6,00 Lähti pataljoona marssille kohti Hiitolan Asemaa, ja saavutti sen , asettuen majoitukseen Hiitolanjärven rannalle, pataljoonan komentopaikka tuli Rantalan taloon.

JR 57, 12.Kompp:
7,00 Saavuttiin Hiitolan Asemakylään. Täällä majoituttiin Käkisalmen radan vieressä olevaan metsikköön. Tässä miehet kävivät saunassa ja pesivät pyykkiään. Tänään saatiin myöskin tieto sairaalasta, että stm. Kivistö Reino oli kuollut saamiinsa haavoihin.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Oltiin taas marssivalmiina jatkamaan matkaa Hiitolaan Alajärvelle. Matkan varrella näkyi useissa paikoissa kiivaitten taistelujen jälkiä, ryssästä löyhkääviä rikkinäisiä varusteita, siellä täällä vielä hautaamattomia raatoja ym. sekamelskaa, mikä osoitti ryssille tulleen kiireellisen lähdön. Hiitolan Asemanseutu oli suurin piirtein raunioina, rautatiesilta ja ylikäytävä räjäytetty, ratapiha hajoitettu aivan sekaisin ja koko aseman seutu poltettu.

Edelleen jatkettaessa matkaa Alajärvelle päin, nähtiin tiellä ja tien varsilla mitä vaikuttavimmin oman tykistön ja krh:n tulen vaikutuksen jälkiä. Muutamat keskitykset tien suunnassa olivat niin järjestelmällisesti pyyhkineet seutuja, että tuntui mahdottomalta ajatus, että niistä olisi yksikään tulen alaiseksi joutunut ryssä elävänä selvinnyt.

Jälkeen puolenpäivän saavuttiin Alajärven rantaan, jossa asetuttiin asumaan osaksi telttoihin, osaksi ryssän asumiin taloihin, jotka kiireessä ryssiltä olivat jääneet polttamatta. Seutu, johon pysähdyimme, oli erittäin kaunis, ilma aurinkoinen ja lämmin, miehistön mieli virkeä ja tyytyväisenä asetuttiin taloksi siinä mielessä, että raskaiden taistelujen jälkeen saadaan levätä. Vt. kirjuriksi määrättiin stm. Niemenmaa.

JR 57, 14.Kompp:
4,00 lähti rykmentti Hiitolaan lepoon. Komppania oli nyt ensi kerran taistelujen alkamisen jälkeen koossa. Lepoa kesti 21.-22.8. Tällä aikaa kunnostettiin ja täydennettiin varusteita.

Erillisosastot

Kev.Os. 16/1.Kompp.
20.8.
Levossa komppania.
Klo 9,00 Käskynjako. Luettiin ylennykset komppaniassa.
17,20 teki ryssän hävittäjät hyökkäyksen leirialueellemme, ryssä tulitti konekivääreillä, ei menetyksiä.
Pojat liikkuivat lähiympäristössä tutustumassa ryssän jälkeen jättämään kamaan. Esim. voimme mainita Moottorilähetti Nieminen ajoi kilpaa hävittäjien kanssa.

Kev.Os. 16, Kk.Kompp:
17,30 Vihollishävittäjät tekivät hyökkäyksen majapaikkamme läheisyyteen tulittaen konekivääreillään kirkonkylää. Yksi mies kuoli mainitussa hyökkäyksessä.
Lepoa.

3. /KTR 12:
Keskiviikko, 20.8.
Ei mitään erikoista. 201 laukausta tuliptrissa. Vänr. Tuomola tuli ptriin.

8./KTR 12
20.8. keskiviikko.
3. tykki tuotiin takaisin korjattuna. Patterissa jälleen täys määrä tykkejä. Tulitoiminta ei erikoisen vilkasta.

9./KTR 12
20.8.
Tykistötoimintaa. Osuma ammusvarastoon Kaunolassa.

9./KTR 12, tj:n spk
20. ja 21.8.
Ryssä osoittaa aina vähenevää aktiivisuutta, päävoimat peräytyvät Kilpolansaareen, jälkivarmistusosastot pitelevät vielä kosketusta meihin. Klo 23.00-23.30 suoritettiin tykistövalmistelu hyökkäystä varten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *