31. 8. -41, Vuoksen ylitys, kilpajuoksu rajalle.

Varikon upseereita ja miehistöä.

 

Sotapäiväkirjat 15. divisioonan Vuoksen ylityksestä kohti rajaa.

31.8.-41, yhteistoiminnan puutetta rykmenteillä Vuoksen ylityksessä.

15. Divisioona

15.Div.EK, Os.2
12,00 Omien joukkojen etenemisestä saatu tähän mennessä seuraavat tiedot:
JR57 saavuttanut Pasurinkangasta itään päin edetessään Majaniittyjen tiekolmion.
JR15 ylittänyt Vuoksen Oravaniemen kohdalla ja saavuttanut itäänpäin etenemällä Leppäniemen maaston.

JR36 valmistautuu Taipaleenjoen ylittämiseen ja
Kev.Os.16 siirtymään Vuoksen yli Kiviniemen kohdalla. III/KTR12 jo Vuoksen eteläpuolella tukemassa JR15:n ja JR57:n etenemisestä.
I/KTR12 lähtee klo 12 liikkeelle ja siirretään lautoilla yli Oravaniemeen.
Rask.Psto 12:sta yksi patteri Sakkolan kirkolla, yksi Vuokselan niemessä ja yksi jo Vuoksen eteläpuolella.

Vihollisen vastus ollut alussa lujaa, mutta kun se tuli hyökkäyslähtölinjalla murretuksi ei eteneminen enää kohtaa suurempia esteitä.

15. Div.Huoltotsto IV:
SAutoAs.1 on aamusta alkaen Puustinlahdessa ja SAutoAs.4 Luukanmäessä.
SHev.Kp2 on lopettanut toimintansa Virkkilässä ja siirtynyt tienvarteen Syvälammen maastoon, jossa toimintavalmiina klo 7:stä lähtien.
12,00-15,00 Os.3 (tstot IV-VI) siirtyi Näpinlahdesta Humalaisiin.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15:n sotapäiväkirja:
Kertomus Häkkisellä.
Klo 2 Häkkinen lähti Mustamäkeen.
Klo 7 rykmentin esikunta siirtyi Mustamäkeen.
Salvosmäelle, Uosukkalaan ja Toivainniemen “i”:stä 1 km etelään.
Klo 10,40 II patl. saavutti Leppäniemen korkeuden.
Klo 16,15 III patl. ilmoitti saavuttaneensa Väärämäenkangas korkeuden.
Klo 17,30 Ev. Virkki saapui rykmentin esikuntaan.
Klo 19,00 I patl. divisioonan reserviksi Riihikorven maastoon.

JR 15, EK:n sotapäiväkirja:
Vuoksen ylitysselostus liitteenä.
Klo 2 maj. Häkkinen lähti Mutamäkeen.
Klo 7 RE siirtyi Mutamäkeen. ja sieltä edelleen Salvosmäelle, Uosukkalaan ja Toivoinniemen i:stä 1 km et.
Klo 10,40 II patl. saavutti Leppäniemen korkeuden.
Klo 16,15 III patl. ilmoitti saavuttaneensa Väärämäen kangas korkeuden.
Klo 17,30 Ev. Virkki saapunut RE:aan lomalta.
Klo 19 I patl. Div:n reserviksi Riihikorven maastoon.

JR 15, II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Taisteluosaston ylimeno:
Klo 0,56 1. ylimeno 8 ruuhella. 1. kuljetus jääkärijoukkue I/5K ja puoli-kk.joukk. puoli-ryhmää pioneerejä.
Klo 1,10 Ylimeno 8 ruuhella. 2. kuljetus loput 5.K:sta ja puoli-kk-joukk. Ilmoitin rykmenttiin 1. ylimenon lähdöstä.

Klo 1,25 käsky vänr. Perelle hoitaa kuormasto Vuoksen yli, Jsp seuraa kuormastoa. Heti järjestettävä 13 pioneerille 2 pv:n muona. Klo 1,30 sytytettiin merkkinuotio rannalle ylimenopaikan kohdalle, että ruuhien takaisintuojat osaavat suunnistautua.

Klo 2,40 II ylimeno 16 ruuhella, 6.K, esik., 1.kk.joukkue, 1 pst.kiv.
Klo 4,15 III ylimeno 16 ruuhella, osa 7.K:sta, 1 kk.joukkue, 1 pst.kiv.
Klo 6,00 IV ylimeno 16 ruuhta, 7.K:n osa, Krh ja viesti.

 

Vuoksen ylitys Oravanniemessä.

Ylimenopaikka Aholan rannalla oli huono. Ranta oli vesiperäistä ja upottavaa. Ensimmäisen kuljetuksen jälkeen pehmeni paikka aivan vellimäiseksi. Vesi tahtoi mennä saappaan varren suun kautta sisään ja marsseilla ravistuneet saappaat lävitsekin, joten melkein kaikilla olivat jalat märkinä ylimenon jälkeen. Ranta oli myös niin matalaa, että miehissä täytyi ponnistella ennen kuin ruuhi saatiin irti mudasta selvälle vedelle. Vuoksen eteläranta oli Oravanniemen kohdalla hiekkarantaa, joskin pitkälle matalaa.

Kaiken lisäksi satoi koko ajan, joten eteneminen ei voinut sujua normaalinopeudella, sitäpaitsi nukkumisesta ei ollut puhettakaan koko yönä.
Klo 8,15 koko pataljoonan taisteluosa Vuoksen etelärannalla. Paitsi ylläolevia vaikeuksia, oli ylimeno sujunut ilman mitään häiriöitä.

Kolonnan, Ajp:n ja Jsp:n ylimenosta antoi vänr. Pere raportin:
“Klo 4,00 rykmentti ilmoitti tien olevan rantaan Karhusaarilaiturille. Klo 5,00 lähtivät kolonnat, Ajp ja Jsp marssille Turkinmäen eteläpuoliselta tieltä. Kolonnassa 102 hevosta ajoneuvoineen. Tietä oli vain puolimatkaan asti, joten marssi myöhästyi 1 tunnilla perilletulosta. Klo 8,00 pääsi ensimmäinen erä lähtemään: Kolme ponttoonilauttaa Karhusaaresta Marjaniemeen. Lautalle mahtui aina 8-12 hevosta ajoneuvoineen, riippuen ajoneuvon suuruudesta. 1 lauttaus kesti 2 tuntia.

Kun tuli tieto, että klo 12 lähtee 2 ponttoonilauttaa Kiviniemeen, pantiin viimeisessä “lähetyksessä” sitä ennen kenttäkeittiöt menemään Marjaniemeen.
Klo 12,00 välitti liikennettä vain yksi lautta ja kuljetus oli niin hidasta sitten, että viimeinen lähetys oli Marjaniemessä klo 0,30 1.9.

JR 15, III Patl.
Ylimeno aloitettiin klo 1,00 yöllä, koska aikaisemmin ei saatu yhteyttä rykm.komentajaan, koska yhteydet olivat katkenneet. Ylimenon piti tapahtua klo 4 mennessä. Jääkärijoukkue komennettiin klo 1,00 rykmentin käytettäväksi ja lähti pisteen 38.5 maastoon. 9.komppania lähti ylittämään jokea klo 1,30 ensimmäisenä. Sitten seurasivat kk puolijoukkue ja pst.ryhmä, 10.kompp. ja kk. puolij., 11.kompp. tst.kuormastoineen.

Klo 4,15 lähetettiin toiseen erään kuuluvat: Komentoryhmä, JSp, Viestijoukkue ja loput kk.komppaniasta sekä krh.joukkueesta. Pataljoonalla oli käytettävissä 3 ponttoonilauttaa, jolla palasivat hakemaan toista erää klo 6,10. Ensimmäiseen ponttooniin tulivat: Komentoryhmä, kaasuryhmä, viestijoukkueet ja JSp hevosineen. Lastaus kesti ensimmäiseen ponttooniin 20 min, jonka jälkeen se heti lähti matkalle Marjaniemeen, johon oli matkaa 3 km.

Toisessa ponttoonissa tulivat kk.komppania hevosineen ja kolmannessa krh.joukkue. Kolonnaan oli jätetty muut pataljoonan ajoneuvot. Matka kesti 45 min. Vihollisen ilmatoimintaa tai muuta häirintää ei tapahtunut.

Koska ranta oli matalaa oli ajoneuvot laskettava veteen ja köysillä kiskottava rantaan. Miehet tuotiin veneillä n. 30 m:n matkan rantaan.

Marssia jatkettiin klo 8,15. Komppaniat olivat lähteneet heti, kun olivat ylittäneet Vuoksen klo 5,20 mennessä. Vihollinen oli vetäytymässä ja sitä ajettiin takaa, saamatta kuitenkaan siihen kosketusta. Pataljoonan viimeiset osat saapuivat Luukanmäki-maastoon klo 10,45. Ruokailu tapahtui klo 11,00.

11. komppaniasta lähetettiin partio vänr. Vuorisen johdolla Kortijärven – Roslivan järvikannaksille tiedustelemaan, onko se vihollisista vapaa. Toinen partio Saarijärven – Keräjärven – Isosuon maastoon. Partiot lähtivät matkalle klo 11,45 ja palasivat komppaniaansa klo 13,40 tapaamatta vihollista. Pataljoona lähti Luukanmäki-maastoon klo 12,15 suuntana tiekolmio “Majaniityt” eteläpuolella (karttalehti Pölläkkälä).

Tänne saavuttiin 15,10. Vänr. Kettunen sai määräyksen ottaa yhteys JR57:n II ja III pataljoonaan. Pataljoona oli alistettu JR57 rykmentin käskyllä (ks. liite 1) JR57:lle klo 10,35.

Klo 15,40 saatiin yhteys II pataljoonaan ja klo 16 III pataljoonaan. Pataljoonamme tuli seurata JR57:n pataljoonia ja pitää niihin yteyttä. Klo 17,00 sai pataljoona, otettuaan yhteyden rykmentin esikuntaan, joka oli silloin Mosukkala ensi “k”:sta n. 1 km etelään (karttalehti 1:100000 Pölläkkälä), Divisioonan käskyn edetä Vaalimon suuntaan tavoitteena Petäjärven asema. Hyökkäyskäsky annettiin klo 17,30. Lähtö tapahtui klo 18.

Marssijärjestys:10. komppania, kk. puolijoukkue, komentoryhmä, pst.ryhmä, joka oli alistettu pataljoonalle, viestiryhmä, 9. komppania ja kk. puolijoukkue, pst.ryhmä ja 11. komppania.
Heti aluksi oli vähäistä vihollisen vastarintaa, joka aiheutti taisteluryhmitykseen siirtymisen ja hidastutti matkaa. Vaikka vihollinen lyötiin takaisin, ei matkaa voitu jatkaa, vaan oli yövyttävä 4 km:n päähän lähtökohdasta.

Pataljoonan kolonna oli 31.8. 14,30 saanut käskyn siirtyä Vuoksen yli Oravaniemen laiturilta. Lähtö tapahtui 15,30. Laiturille saavuttiin kuitenkin niin myöhään, että yhteys tapahtui vasta seuraavana aamuna.

JR 15, 4.Komppanian sotapäiväkirja:
Komppania oli ylittänyt Vuoksen ja aloitti etenemisen Vuoksen rantaa itään. Kuormasto lähti 5,20 ylittämään Vuoksea. Moottorilautoilla tapahtui ylitys klo 9. Särkyi tavara-ajon kärryt, jotka korjauksen jälkeen ylitti Vuoksen klo 17,30. Kuormasto sijoittui perillä paikoilleen klo 19,00.

Komppania lähti etenemään Oravaniemen kylästä klo 5 pitkin Vuoksen rantaa Kiviniemen suuntaan. Klo 12 saavuttiin tavoitteeseen ilman taisteluja.

JR 15, 5.Komppanian sotapäiväkirja:
Ensimmäiset lotjat läksivät ylittämään Vuoksen virtaa klo 0,45. Oma komppaniamme läksi ylittämään klo 3,15 ja saavutti vastakkaisen Oravaniemen rannan klo 4,30. Komppaniamme haravoi Vuoksen etelärantaa Kiviniemen sillan korkeudelle saakka. Klo 17,30 komppaniamme siirtyi etuvartioasemiin, jossa saatiin kosketus viholliseen. Tarkoituksena oli heti hyökätä, mutta pimeän vuoksi luovuttiin siitä.

JR 15, 8.Kompp:
Klo 1,00 herätettiin kaikki. Tihkusade jatkui. Marssi pilkkopimeässä alkoi Vuoksen rantaan. Oli niin pimeää, ettei näkynyt metriä eteensä. Marssittiin jonossa rantaan ja käsillä tunnusteltiin edessä kulkevaa. Marssijärjestys: 9, 11 ja 10 kompp.

Lauttaus suoritettiin samassa järjestyksessä. Pioneerit häärivät herroina. Komppaniamme odotti kärsivällisesti, sillä toimitus oli hidasta. Kun päivä valkeni nähtiin edellisen sodan aikaisia varustuksia. Klo 4,00 pääsi komppania lautalle. Toimitus sujui erikoisen hyvin. Pian alkoivat moottorit hyrrätä.

Marjaniemessä alkoi purkaus. Saimme odottaa pitkään purkausvuoroa, sillä ranta oli matala ja vehkeet huonot. Sitten alkoi marssi Kiviniemen suuntaan. Puustinlahden kohdalla käännyttiin Valkjärven suuntaan. Raaholan järven pohjoispuolella pataljoona lepäsi. Klo 10,30 ruokailu.

Lyhyen levon jälkeen jatkui marssi Nurmijärven suuntaan. Majaniityn lähellä olevan tiekolmion kohdalla pysähdys. Ryssä alkoi siihen pienen keskityksen, joka ei kuitenkaan osunut paikalleen.

Illalla klo 17,00 ajoissa tuli käsky komppanialle hyökätä Väärämäen kankaan pohjoispuolella olevan pitkän järven pohjoispuolitse Petäjärven asemalle, joka piti saavuttaa saman päivän iltana.

N. klo 18 pataljoona lähti etenemään, 10 komppania ensimmäisenä. Tavoitteena oli pitkän järven itäpäästä lähtevä P-E suuntainen tie. Mukana seurasi 5 ajoneuvoa. Komppania hyökkäsi ensin hakkausaukean yli, jolloin ryssä posotteli suorasuuntaustykillä järven suunnasta.

Kun saavutettiin metsänreuna, nähtiin siellä 11 komppanian yksi joukkue, jolta saatiin erinäisiä hajanaisia tietoja tilanteesta. Järven pohjoisrannalla sen keskikohdalla saatiin kosketus viholliseen. Ryssä oli kaivautunut eräälle kannakselle.

Syntyneessä tulitaistelussa saatiin ryssä perääntymään. Se lähti karkuun autolla, jonka ääni kuului vähän myöhemmin. Kahakassa kunnostautui komentoryhmän lähetti Juhani Laiho käsikranaatteineen. Kun komppania oli saavuttanut tavoitteensa lähti pataljoona etenemään Pitkäjärven asemalle päin. Kärjessä 9 komppania. Edettiin jonossa. Pimeän tullen yövyttiin tielle. Yö oli kylmä, tulia ei voinut sytyttää. Maa oli kostea sateen jälkeen.

JR 15, Tyk.Komppanian sotapäiväkirja:
1,00 saapui I joukkue Mutamäki maastoon.
9,00 lähtivät II, III ja toimitusjoukkueet marssille samaa tietä, mistä I j. oli edellisenä yönä kuljetettu.
17,30 saapuivat II, III ja toimitusj. Mutamäki-maastoon.
21,00 siirtyi I j. tiekolmioon Marjaniitut viime t:stä n. 600 m etelään.

JR 15, Jääk.Joukkueen sotapäiväkirja:
02,00 lähti joukkue autolla ylittäen Vuoksen, matkan pää Mutamäki, saapuen Mutamäkeen 14,00. Tämän jälkeen joukkue suuntasi kulkunsa pyörineen Nurmijärven suuntaan, saaren kosketuksen ryssään sen kolonnaan Reikonmäellä, mutta ryssä poistui pois asemista lähtien livohkaan. Joukkue palasi yöksi rykmentin korkeudelle.

JR 15, Kolonnan sotapäiväkirja:
Jatkoimme luettelointia. Klo 11 alkoi muutto Oravakydön – Vuosalmen kautta Vuoksen eteläpuolelle. Äyräpään- Punnuksen kautta saavuimme klo 19 Puustinlahden (Posurin) kylään, jossa leiriydyimme.

 

Joukot ylittävät Vuoksen. Ponttoonisilta Äyräpäässä.

Matka n. 40 km. Seudut olivat talvisodan jäljiltä aivan hävitettyjä, minkäänlaisia suojia ei ollut. Aaltonen jäi huolehtimaan poistettavien tavaroiden viemisestä ETp:n.

Jalkaväkirykmentti 36:n sotapäiväkirjat:

JR 36, EK:n sotapäiväkirja:
4,15 Saapui div:n käsky no 770.
7,15 Ilmoitus div:aan. Liite 50.
8,00 Savutusosaston alistus, ilm. Liite 51.
10,15 Div:n käsky ylimenon tiedustelusta ja sen suorittamisesta. Liite 52 (puhelimessa).
10,35 Käsky II/KTR 12:sta ryhtyä ampumaan Neonsaaren maastoon.

11,30 Käsky III patl:lle (Hakanen). Liite 53.
12,15 Ilmoitettiin maj. Ojanteelle, että Lohijoen lohkolla varmistuksessa oleva komppania otetaan pois.
14,00 Ilmoittautui kaksi savunheitinjoukkuetta, jotka alistettiin III patl:lle. (Hakanen).
20,15 Ilmoitus div:aan. Liite 54.
20,45 Pioneerijoukkue ruuhineen ja ylimenokalustoineen ilmoittautui.

JR 36, I Pataljoonan sotapäiväkirja:
Sadetta. Patl:n komentaja, rykmentin komentajan puhuttelussa. Aikomuksena ylittää Taipale Terenttilän kohdalta, järjestys; III patl., I patl. luutn. Varjo Krh-joukkueineen alistettiin kapt. Hakaselle. Meille I patl:lle alistettiin 2 pst-joukkuetta, sekä viides patteri (luutn. Kari). Oman etenemisemme pysähdyttyä Kiviniemen länsipuolelle, lykätään JR36 yritys.

JR 36, II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Sää hyvin sateinen.
4,00 Lauttojen rakentamista mahdollista ylimenoa varten.
6,00 Rykmentin komentajan käsky: 5. komppania suorittaa väkivaltaisen tiedustelun luontoisen ylimenon, jonka takia komentaja ja adjutantti tulisuunnitelman tekoon Volossulan maastoon, jos ylimeno onnistuu valtaa 5.kompp. sillanpääasemat, jonka jälkeen I patl. jatkaa.

10,00 Krh-joukkue Volossulan maastoon ylimenon tukemiseksi.
12,05 Edellinen käsky peruutettiin, Krh jää entiselle paikalleen.
12,25 Komentaja palasi ilmoittaen samalla, että 5.K on alistettu I/JR36:lle. Rykmentin Krh-komppanian alistus II/JR36 :lle loppui ja se alistettiin III/JR36:lle. Samoin Karin patteri, joka joutui tukemaan III/JR36 ylimenoa Taipaleenjoella.

15,30 Pataljoonallemme alistettiin “Marianne” patterista 2 jaosta.
20,30 Käsky rykmentin komentajalta uuden ylimenon suunnittelusta Volossula maastossa. 6. komppania asetti partion yli Vuoksen tutkimaan Ojaniemi – Yhteishaka maastoa.

JR 36, III Patl:
3,00 kuului moottorin ääntä suunnasta 20-00. Ääni häipyi Saunaniemen suuntaan.
10,00 Ankaraa vihollisen krh- ja tykistötulta, 2 miestä haavoittui 9.K:sta.
13,00 Piti pastori sunnuntaihartauden 10.K:ssa.
14,00 Pataljoonan komentajan puhuttelu, joka kosketteli Taipaleen joen ylitystä seuraavan yön aikana aivan joen ja Laatokan yhtymäkohdasta.

Suunnitelma: Ensin yli jääkärijoukkue (vänr. Poustin johdolla), sitten 10.K luutn. J. Norenin johdolla sekä viimeisenä 9.K luutn. T. Norenin johdolla. Lisäksi seuraa mukana 2 tykistön tulenjohtuetta, 1 kk.joukkue, 4 pst.kivääriä ja radio.

15,00 Vihollisen tykistö sai täysosuman 9:nnen komppanian korsuun, jolloi 9 miestä haavoittui ja 3 kaatui.

Kiviniemen suunnassa eivät omat joukot päässeet etenemään ja pioneerien veneetkään eivät saapuneet ajoissa, joten Taipaleen joen ylityksestä ei tullut mitään.
18,00 kulki kaksi laivaa Saunaniemen suuntaan ampuen samalla tykeillään tietä joka johtaa Taipaleen joen suulta Toivolan aukeille päin. Hyökkäävä osa yöpyi näin ollen Toivolan (aukean) maastossa.

JR 36, 5.Komppanian sotapäiväkirja:
1,00 Lähdettiin hinaamaan veneitä Vuoksen rannalle, joilla vänr. Saarilahden ja kers. Kopsan partioitten piti ylittää Vuoksi yön aikana. Aamun kuitenkin valjettua ei partioon voitu lähteä hyvän näkyvyyden vuoksi.
10,00 vänr. Hovin partio lähti yli Vuoksen suuntana Kilpasillankangas – Metsäpirtti.

JR 36, 6.Komppanian sotapäiväkirja:
31.8. Saimme teen lähtiessä ja niin saavuimme määrätylle paikalle ja niin aloitimme työmme vanhoista rakennuksista. Huonona juttuna kun saimme juuri ne valmiiksi, niin ryssän tähystäjät ja kuuntelijat antoivat tulikäskyjä ja niin rupesi tulemaan purnaattia, ja niin kuultiin konekiväripojan haavoittuneen äskeisestä ammunnasta.

Ruok.aikamme on tapahtunut ja niin on komppania täydellisessä levossa, jos tosin lieneekin sunnuntaipäivä. Päivä on kulunut puoleen uutiset myöhemmin. Ei tosin iltaan mennessä ollut erikoisempaa tapahtunut. Illan tullessa kuului komentajan määräyksestä meillä lähettää pitäisi taas se tunnettu partio ja nyt sai Huju Hannu sen tehtävän.

JR 36, 7.Komppanian sotapäiväkirja:
4,00-7,00 Lauttojen tekoa 3 kpl.
7,00 Tee (kanttiinitavaraa).
11,00 Ruokailu.
16,00 Ruokailu.
18,00 Ylik. Tuohiniemen ryhmä komennettiin Volossilan luoteispuolella olevaan niemenkärkeen varmistukseen.
– 24,00 Ei erikoista.

JR 36, 8.Komppanian sotapäiväkirja:
4,00 Lautanteot aloitettiin joukkueitten toimesta, tehtiin Kirvesmäkeen kaksi ja Patoniemeen yksi lautta.
15,00 Kompp.päällikkö sai käskyn toimittaa ajoneuvot lähtökuntoon. Alik. Lumiranta R kaatui.

JR 36, 9.Komppanian sotapäiväkirja:
Sää sateinen. Oma tykistö ampui aamuhämärissä vihollisen puolelle. Vihollinen keskitti tykistöllään koko aamupäivän ankarasti asemiamme ja etumaastoa. 12,30 komppanian päällikkö sai käskyn saapua PE:aan. Pataljoona oli saanut tehtäväkseen suorittaa ylimeno Taipaleenjoella iltapäivän kuluessa.

Ylimeno olisi tapahtunut ruuhilla pioneerijoukkueen avustuksella. Ylitys olisi suoritettu seuraavassa järjestyksessä: Jääk.joukkue, 10. komppania ja 9. komppania.

Ylitys kuitenkin lykkäytyi toistaiseksi pion.joukkueen viivästymisen sekä Kiviniemestä Vuoksen etelärantaa etenevien omien joukkojen hitaan etenemisen vuoksi.

Tappioluettelo 1.8.41 hyökkäyksestä:
Kaatuneita:
Vänr. Mäkelä Martti
kers. Jussila Heikki,
stm. Aspengren Kaarlo,
stm. Kaaja Tapio,
alik. Ovaska Adam,
stm. Haukipää Sulo,
stm. Kurkioja Taavetti,
stm. Lahtinen Eino,
stm. Manninen Kalle,
alik. Miettinen Sulo,
alik. Vihanto Yrjö,
stm. Saarinen Oiva,
stm. Jalonen Niilo,
stm. Mönkäre Aarne,
stm. Ritamäki Sulo,
stm. Kauppila Viljo,
stm. Lehto Toivo,
stm. Valkama Josef,
korpr. Manninen Toivo,
stm. Koivisto Lauri,
stm. Manner Matti.

Haavoittuneita:
Stm. Virta, Eino,
vänr. Mäkelä, Ville (vaikeasti),
vänr. Pajari, Pentti (lievästi),
stm. Haapaniemi, Vilho (lievästi),
stm. Lindberg, Otto,
stm. Hämäläinen, Väinö,
stm. Huvio, Viljo (lievästi).
stm. Anttila, Kalle (lievästi),
stm. Männistö, Eero (vaikeasti),
korpr. Keskinen, Tauno (lievästi),
stm. Lahdenperä, Viljo (lievästi), palannut,
kers. Mäkinen, Mauno (lievästi),
alik. Selin, Onni (vaikeasti),
korpr. Rajaniemi, Kalle (lievästi),
korpr. Salo, Tauno (lievästi),
korpr. Mäkinen, Oiva (lievästi),
stm. Seppä, Kaarlo (lievästi),
stm. Kiviranta, Armas,
stm. Rajala, Oskari,
stm. Harjuntausta, Toivo,
stm. Vähä-Antila, Väinö,
stm. Ylinen, Viljo,
alik. Kannosto, Lauri (vaikeasti),
alik. Ylinen, Mauno,
stm. Kuusisto, Toivo,
alik. Ovaska, Paavo (lievästi),
korpr. Salonen, Vilho (lievästi),
stm. Jaakkola, Niilo (lievästi),
korpr. Myllymaa, Jaakko (lievästi),
stm. Manner, Veikko (lievästi),
korpr. Velling, Yrjö,
stm. Heiskala, Kalle (lievästi),
stm. Salonen, Viljo,
stm. Mäenpää, Toivo (vaikeasti),
stm. Kopra, Väinö,
stm. Lähteenmäki, Tauno (tärähdys),
korpr. Kallio, Kalle,
stm. Lähteenmäki, Arvo (tärähdys),
stm. Heino, Urho.

Klo 15,00 ampui Järvilinnan tukikohdasta oma pst.tykki vastaisen rannan pesäkkeitä, josta seurauksena oli jälleen vihollisen tykistö- ja krh-keskitys asemiimme. Keskityksessä tuli Järvilinnan korsun oven eteen osuma tuhoisin seurauksin. Samaan aikaan siirtyi Lähdesuon joukkue rannikolta Toivolan aukean eteläreunaan. Illan kuluessa suoritti Lähdesuo Järvilinnan jäljellä olevan joukkueen kanssa vaihdon ja 1 joukkue siirtyi komentopaikan ympärille. Yö kului rauhallisesti.

Tappiot vuorokauden kuluessa: Kaatuneita 4, haavoittuneita 4.
Kaatuneet: stm. Männistö, Y, stm. Kalliomäki, K, stm. Virolainen, M, stm. Fränti, S.
Haavoittuneet: Vänr. Järvilinna, S, stm. Mäkinen, V, stm. Järviluoma, K, stm. Manner, V.

JR 36, 10.Komppanian sotapäiväkirja:
10,00 ankaraa vih. krh- ja tykistötulta.
13,00 piti pastori sunnuntaihartauden komppaniassamme.
14,00 Pataljoonan komentajan puhuttelu, joka kosketteli Taipaleenjoen ylitystä seuraavan yön aikana. Komppanian piti ylittää toisena jääkärijoukkueen jälkeen, luutn. Norenin johdolla. Pioneerien veneet eivät saapuneet, joten ylityksestä ei tullut mitään.

JR 36, 11.Komppanian sotapäiväkirja:
Pitkin päivää melkein yhtämittaisesti kranaatteja sekä 10-12 ja 14-16 tykistön ammuksia ehkä n. 14 km:n päästä. Yksi mies haavoittui kranaatin sirpaleesta käteen. Klo 18 saapui tieto, että naapurikomppaniat yrittävät joen yli. H:ta ei kuitenkaan kuulunut tapahtuvaksi.

Tukikohdissaan joukkueet eivät ole havainneet mitään erikoista, paitsi 1:ssä, jossa on neljäs joukkue, näkee joen yli silloin tällöin yksinäisiä ryssiä.

JR 36, 12.Komppanian sotapäiväkirja:
10,00 ampui vihollinen tykistöllä ja krh:lla asemiamme.
14,00 Pataljoonan komentajan puhuttelu, jossa käsiteltiin Taipaleenjoen ylimenosuunnitelmaa. Ylimenon piti tapahtua iltasella, mutta ruuhikaluston myöhästymisen vuoksi ei ylimenoa voitu suorittaa. Päivän aikana ei komppanialle aiheutunut tappioita.

JR 36, Krh.Komppanian sotapäiväkirja:
Kevyt: Klo 1,00 tuli määräys krh komppania siirtyy uusiin asemiin Volossulan “V”:n länsipuoliseen maastoon. Heittimet asemasta ja teltat puretaan kovalla kiireellä, koska uusissa asemissa olisi oltava klo 3,30 tuliasemissa. Klo 2,00 lähdettiin liikkeelle Volossulaa kohti.

Klo 4,50 saavuttiin perille ja suoritettiin tuliasematiedustelu. Klo 8,00 heittimet asemiin Volossulassa Ps. 31.00. Klo 12,00 tuli määräys: Joukkue asemasta ja töpinään kokoon. Klo 13,00 lähtö Taipaleenjokea kohti alistettuna III pataljoonalle. Klo 18,00 heittimet asemassa Taipaleenjoella Ps. 28.00, ammuttiin 4 tarkistuslaukausta.

Raskas: Herätys klo 1,00 jolloin satoi rankasti. Lähdettiin klo 2,20 noin 10 km Taipaleenjoelle päin. Vilakkalaan metsikköön johon majoituttiin, sieltä edelleen klo 1,00 Taipaleenjoelle Linnakankaalle johon laitettiin heittimet asemiin ja majoituttiin korsuihin.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, EK:n sotapäiväkirja:
Hyökkäyksen alkamisesta ei kirjauksia.
9,30 Haahti antoi puhelimessa käskyn:
1. Oikea raja muutettu seuraavaksi: Raakalanjärvi – Nousealan koillispuolella olevan järven pohjoispää – järvi 60 – Höpönkorpi – Lonkerinniitty – Sarsuo.

2. JR 57 tiedustelee, ovatko järvikannakset vapaat vihollisesta sekä suuntaa pioneereillä vahvistetun patl:n yleisessä suunnassa Kolkkala – Lonkerinniitty, saavuttaa tien Lipola – Rautu Orjansaaren lounaispuolella, varmistaa O-saaren ja jatkaa päävoimin Maanselkään katkaistakseen vihollisen perääntymistien Raudusta etelään. Tiedustelee Raasuliin.

3. III/JR15 seuraa Nurmijärven maantien suunnassa 3 – 4 km:n etäisyydellä rykm:n etulinjaa aluksi Nurmijärven tienristeyksen maastoon.

10,40 Rykm:n käsky: Rykmentin takaa-ajokaistan rajat on muutettu. Uusi oikea raja kulkee Raakalan järvestä järven 60 – Höpökorpi – Lonkerinniitty – Sarsuo ja vasen raja jatkuu Koskenrannasta Rautjärveen. Rykmentin tehtävänä on vihollista takaa ajaen saavuttaa Raudusta etelään ja lounaaseen johtavat tieyhteydet ja katkaista vih:n perääntymistie Raudusta etelään. Rykmentin painopistesuunta Orjansaari – Maanselkä.

Pataljoonien tehtävät:
II pataljoona kääntyy Heräjärvi – Nurmijärvi kannaksen kautta Kolkkalaan, josta käsin etenee Lipolan tielle. Orjansaaren lounaispuolella katkaisten tien ja varmistaen koilliseen Orjansaaren korkeudelle valmistautuen jatkamaan Miettilä – Maanselkä suuntaan. Patl:n kaistan oikea raja rykmentin oikea raja ja vasen raja Nurmijärven lounaispää Huuhtin aukeat (ml.) – Saijankylä (S) – Orjansaari “i” Maanselän tiehaara M:stä länteen (m.l.).

III P seuraa I ja II pataljoonia Nurmijärvelle, josta käsin etenee Orjansaaren koillispuolitse Maanselkään tehtävällä katkaista maantie ja rautatieyhteydet pohjoiseen ja koilliseen Maanselkä – Kuolemanlaakso – Sunikkala alueella sekä tiedustella Raasulin suuntaan. Patl:n kaistan oikea raja II P:n vasen raja ja vasen raja tie Nurmijärvi – Mäkrä – Rautu pl.

I patl. jatkaa etenemistään entisellä kaistallaan lisättynä tien suunnalla Nurmijärvi – Mäkrä tavotteena Rautjärven – Leinikylän järven – Mäkräjärven väliset kannakset, jotka pidettävä. Varmistus ja yhteys omiin joukkoihin myös Petäjärven suuntaan.

III/JR 15 seuraa etulinjan patl:ia käytettävänäni aluksi Nurmijärvelle. Yhteys patl:n toimesta II ja III patl:iin.
Tyk.K alistetaan I patl:lle ja Krh.K III patl:lle.
III/KTR 12 rykmentin tukipatteristona, josta tulenjohtoelimet etulinjan pataljooniin.

Viesti: Rykmentin viestirunkoa jatketaan päätien suunnassa. Viestikeskus Nurmijärven tienhaarojen maastossa, josta käsin viestirunkoa jatketaan III patl:n etenemissuunnassa. Muut patl:t liittyvät viestikeskukseen.

Vankien ker.paikka ja kom.paikka siirtyvät Pasurin tienhaarasta Nurmijärvelle.
10,40 Ann. käsky kirjallisesti luutn. Penttilälle II patl:aa ja Tyk.K:aa varten.
10,45 Ann. e.m. käsky kirjallisesti III patl:lle.
11,30 Läh. kirj. käsky m.p.lähetillä I patl:lle ja Krh.K:lle.

10,45 Saap. kirj. ilm. maj. Leppäseltä: Yhteys I patl:aan saatu 9,45. I patl. on nyt ( klo 10) pysähtynyt tienristeykseen Kaunokangas “s” 600 m itään. Hänninen jo etenee Nurmijärven suuntaan. 11.K ei vielä saapunut. Ajatan sen 1. tavoitteeseen, jossa itse olen.
12,05 Saap. kirj. ilm. II patl:lta: Os Hänninen taistelussa Heräjärven – Keikonmäen suon välisellä kannaksella. Vahv, komppania lähetetty saartamaan pohjoisesta Nurmijärvelle klo 11,00.

13,45 Saap. kirj. ilm. Leppäseltä (III patl.): Olen kahden kompp:n + kk kompp:n kanssa Nurmijärvelle johtavalla tiellä. Hänninen edessä 1 km:n päässä.

14,10 D:n käsky (välitys) antoi Haahti kom:lle. Käsky Pakkalalle mp.lähetillä: Häkkisen vasemmalla etenevä patl. kohdannut vih:n “viivytyslinjan” Vaalimon (länt.) korkeudella. Patl. Pekkala etenee Majaniityt nimestä kaakkoon olevasta tiekolmiosta Vaalimon (it.) länsipuolella olevien aukeiden eteläpuolitse kulkevan tien suunnassa tavotteena Petäjärven asema ja tehtävällä murtaa Häkkisen edessä oleva puolustus. Vaalimon sivuuttamisen jälkeen alistetaan patl. taas JR 15:lle (Häkkinen), jonka kom.paikka Leppäniemessä.

14,40 Saap. II patl:n tilanneilm. klo 13,30: II patl. saavuttanut Keikonmäen suon – Heräjärven kannaksen, jossa kosketus saatu viholliseen. Klo 11,00 lähetetty 5.komppania saartamaan pohjoisesta käsin Nurmijärven, ei tietoa vielä kompp:n toiminnasta. Rykm. uusi käsky saatu klo 11,30. Ei tappioita.

16,00 Saap. sähke Hälvältä: Tie Hirssuo – Kaunokangas saavutettu klo 0.20. Vih.partioita ja vankeja. Jatkan.
15,30 Radioilm. Leppäseltä: 11.K saap. klo 13,25.
16,00 D:n käsky: Vahv. kompp. kannaksen kautta. Rykmentin käsky: Tietä Saarijärven länsipuolitse suuntaan Kolkkala – Huuhti – Orjansaari edettävä III patl:n, joka ottaa II patl:n tehtävän. II P ottaa III P:n tehtävän. Käsky Hänniselle tiedoksi.

16,15 Komentaja ilm. edellisestä Haahdelle divisioonaan.
16,45 Sähke Hälvältä: Tavoite saavutettu klo 13,20. Patl. ei vielä koossa. Ei voi jatkaa. Tiedustelen ja varmistan Keikonmäen suon laitaan.
17,00 Hänninen ilm. puh:ssa, että saanut käskyn II ja III patl:ien tehtävän vaihtamisesta. Hyökkäys tuntuu edistyvän nopeammin. Tappiot 2 ups. + muutamia miehiä haavoittunut.

18,15 Hänninen ilm., että pääsee eteenpäin, mutta edessä miinakenttä, jota puhdistamaan lähetän pioneerejä. Pioneeriryhmä ei ole ilmoittautunut.
18,20 Pion.j./JR57 alistettiin II patl:lle.
18,30 Hänninen ilm.: Nurmijärvi “m”:ssä kompp. Kanerva, mutta tuntuu, että ryssä välissä vielä. II P puhkaisee kannaksen. Sai käskyn tiedustella Nurmijärven pohjoispuolitse.
19,00 Luutn. Mielonen ilm.: Patl:n pääosat järven 60 korkeudella etenemissuunnassa.
20,30 I/JR15:n kom. ilmoittautui (Valkamalle) saadakseen D:n käskyn.

20,45 Haahti antoi puh:ssa käskyn I/JR15:n kom:lle: Patl. valmistautuu toimintaan III/JR 57:n suunnassa.
21,10 Kapt. Hänninen sai puhelimessa käskyn vetää kompp. Kanerva sen joukk. luo, joka Keikonsuon pohj.puolella. Kompp. varmistaa, kunnes I P edennyt ohi, minkä jälkeen kompp. liittyy II patl:aan.

20,15 Maj. Kilpeläinen lähetettiin ottamaan selvää I patl:n tilanteesta ja toimimaan tarpeen mukaan. Maj. Kilpeläinen palasi ja ilm. että I patl:n pysähtyminen johtunut siitä että kun kuuli Hännisen lähettäneen yhden komppanian Keikonmäen pohj.puolitse, odotti tietoa tuloksesta edetäkseen sitten tietä myöten. Ei saanut tietoa, ei myöskään Pakkalasta. Hänninen sai käskyn varmistaa komppanialla e.m. suon pohj.puolinen kannas.

JR 57, I Pataljoonan sotapäiväkirja:
0,35 Pataljoona sai käskyn takaa-ajon jatkamisesta. Ensimmäinen tavoite tiekolmio Majaniityt kaakkoispuolella, josta välittömästi kosketuksen säilyttäen edettävä Niemijärvi – Rautu suuntaan.
6,45 Liikkeelle lähtö Pasuri “i”:n korkeudelta.

9,30 Ilmoitus rykmenttiin: Tie Hirssuo – Kaunokangas saavutettu klo 9,20, vihollispartioita, vankeja. Jatketaan. Näistä vangeista muuten, joita jouduimme kuljettamaan iltaan saakka mukanamme, eräs oli kovin yltiöpäinen. Löi maahan muutamia kertoja leipäänsä ja m.s.t. Sai vähän ojennusta.

11,10 1. komppania sai käskyn edetä Lamminsuo “o”:n kautta Majaniityt sanan suunnassa, tavoite: ison tien ja metsätien risteys. Joukkueen vahvuinen partio lähetettiin Pasuri – Nurmijärvi tien pohjoispuolitse tiekolmiomaastoon.
11,50 Lähetettiin pp.partio tiedustelemaan Leppäniemeen ja 3. komppaniasta joukkue varmistamaan sinne johtavaa tietä. Muu osa pataljoonasta jatkoi marssiaan. Ryssä lähetti meille terveisiä muutamilla kranaateilla. Tappioita ei tullut, mutta eräs polttava siru lentää suhahti pataljoonan komentajan sadetakin taskusta sisään.

13,30 Pääosa tavoitteessa. Iltapäivän kuluessa II/JR57 siirsi komppaniansa lepäämään ja meiltä 2.K ja 4.K siirtyivät sen kaistalle taisteluvartiointia suorittamaan, muun osan jäädessä tiekolmio maastoon. Tällöin miehemme (2.K) sieppasivat m.m. valtatietä porhaltavan ryssän kuorma-auton miehineen kamoineen (näistä 1 ryssän upseeri, lopetti itse itsensä). Miestemme käväistessä pois auton luota II/JR57:n miehet veivätkin auton mennessään “omanaan”. Yö tiekolmiomaastossa kylmä ja sateinen. Nuotioita.

JR 57, II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Käskynmukaisesti lähti pataljoona marssille Punnuksen maastosta klo 2,30, saapuen Pasuri “i”:n korkeudelle klo 4,00. Hyökkäyslähtölinja ylitettiin klo 5,00. Kuormastot lähtivät Vuokselasta vasta klo 1,00 ja tavoittivat pataljoonan klo 15,00 asettuen “Majaniityt” kaakkoispuolella olevan tiehaaran maastoon, joukkueajoneuvojen ja kenttäkeittiön ajaessa eteen.

Eteneminen tapahtui siten, että Nurmijärven tien suunnassa eteni 5. komppania ja sen takana 7. komppania. Väärämäki – Lörtinmäki – Perämäki – Saarijärvi suunnassa eteni os. Leskelä tavoitteenaan Kuikanmäki ensi “K”:sta 500 m etelään oleva tienhaara. 5. komppanian tavoite Majaniityt kaakkoispuolella oleva tiekolmio.

Tykistön apua ei ollut. Rykmentin tyk.komppania oli alistettu pataljoonalle ja eteni 2 tyk. tien suunnassa, 1 Leskelän mukana. Os. Kanerva saavutti tavoitteensa 8,15 ohitti Lumbanmäki “i”:stä 600 m pohjoiseen olevan maastokohdan klo 5,45. Osasto Leskelä ilmoitti olevansa Lörtinmäki “i”:stä 200 m pohjoiseen klo 6,40, sekä tavoitteessaan klo 9,48. Hälvä ilmoitti 10,15 olevansa tie Hirsisuo – Kaunokangas linjalla kl 9,20.

Tiekolmion luona tuhottiin klo 10,15 vihollisen auto (2 vankia + 2 kaatunutta + 1 pakeni). Pataljoona eteni tiekolmion maastosta edelleen Nurmijärven suuntaan päästen 10,45 Heräjärven ja Kehäsuon väliselle kannakselle, jossa vihollinen lujasti vastassa m.m. 2 kk, voimakas kiv.miehitys, yksi tukipatteri ja raskaita krh:ta. Meillä 6. ja 7. komppania + krh. + 2 pst.tykkiä etulinjassa.

5.komppania + 1 kk.joukk. lähetettiin klo 11,00 Keihonmäen suon ympäri saartamaan vihollista pohjoisesta käsin Nurmijärvelle, 14,15 useasti jouduttuaan kahakoihin saavuttamansa Peräkorpi “o”:n kohdalla olevan tien ja jatkavansa Nurmijärven itäpuolelle.

Uusi toimintakäsky saatiin klo 11,30, joka muutti aikaisemman suunnitelman. Tykistön päällikkö ilmoittautui 13,30. Omien ja ryssän tykistön häiritsemisammuntaa pitkin iltapäivää. Hyökkäyskäsky Nurmijärven valtaamiseksi annettiin klo 15,00. Tykistö- ja krh.valmistelun jälkeen kävi jalkaväki hyökkäykseen klo 16,00. 7. komppania vasemmalla ja 6. oikealla. Kumpaakin tuki kk.joukkue. Vihollinen puolustautui sitkeästi kuopissaan, sen vahvuus oli n. 2 joukkuetta. Asemien edessä miinakentät.

Hyökkäys edistyi verkalleen ryssän pommittaessa tykistöllä meikäläisiä. 6. Kanerva jakautui kahtia, 1 joukkue jäi varmistamaan Keihonmäen suon itäpuolella olevan tiehaaran, loput 2 joukkuetta pääsivät suon itälaitaan Nurmijärvi “N”:n luoteispuolella, joutuen siellä suurin piirtein saarroksiin. Kanervan saarrostusliike ei sanottavasti tehonnut ryssiin, vaan se oli karkoitettava asemistaan rintamahyökkäyksellä. Kiivaan taistelun jälkeen asemat vallattiin n. klo 18,00 ja ryssä pakeni Nurmijärven tienhaaraan “N”:n kohdalle.

Ryssän asemat olivat Keihonmäen ja Heräjärven välisellä kannaksella. 7. komppania eteni Keihonmäensuon itäpään ja Nimettömän järven välisellä kannaksella, 6. komppania Heräjärven ja Nimettömän järven välisellä kannaksella n. klo 19,00 kosketus viholliseen. Illan hämärtyessä koetettiin saada yhteyttä os. Kanervaan useilla partioilla, ja viimein klo 20,00 onnistui jääkärijoukkueella saada se.

Aikaisemman käskyn mukaisesti tuli pataljoonan edetä Raudun maastoon, mutta klo 11,00 toi luutn. Penttilä uuden käskyn, jonka mukaan pataljoonan tuli kääntyä Heräjärvi – Nurmijärvi kannaksen kautta Kolkkalaan, josta käsin oli edettävä Lepolan tielle Orjansaaren lounaispuolelle ja katkaista tie, sekä varmistaa koilliseen Orjansaaren korkeudelle, valmistautuen jatkamaan Miettilä – Maanselkä suuntaan.

Pataljoonan kaistan oikea raja “Järvi 60 – Häpänkorpi – Laukerinniitty – Saesuo. Vasempana rajana Nurmijärven lounaispää – Huuhtinaukea – Saiankylä – Orjansaari “i” – Maanselän tienhaara M:stä länteen mukaanluettuna. III pataljoona seuraa I ja II pataljoonaa Nurmijärvelle, josta käsin etenee Orjansaaren koillispuolitse Maanselkään.

Tehtävänä katkaista maantie ja rautatieyhteydet pohjoiseen ja koilliseen. Maanselkä – Kuolemanlaakso – Sunikkala alueella, sekä tiedustella Raasulin suuntaan. Pataljoonan kaistan oikea raja II pataljoonan vasen raja. Vasen raja; Tie Nurmijärvi – Mäkrä – Rautu pois luettuna.

I pataljoona jatkaa etenemistä entisellä kaistallaan, lisättynä tien suunnalla, Nurmijärvi – Mäkrä. Tavoite Rautjärven – Leinikylänjärven – Mäkräjärven väliset kannakset. II pataljoonaan alistettu tyk.komppania alistettiin nyt I pataljoonalle ja krh.komppania III pataljoonalle.

Käskyn mukaista toimintaa ei kuitenkaan syntynyt, sillä pataljoonan oli ensin puhdistettava Nurmijärven tienhaara ja kylä vihollisesta. Pimeys kuitenkin yllätti sotatoimet. Jo klo 17,00 oli II pataljoona saanut käskyn ryhtyä hyökkäykseen edellä mainitulla Kilpeläisen kaistalla, joka nyt jäi kesken. Ennen pimenemistä rykmentin komentajan luvalla vedettiin Keihonmäen mäen suon itälaidasta 4. komppanian osat asemaan Nurmijärven Vaaliman tien varteen, ja otettiin yhteys saman tien varteen yöllä varmistukseen siirtyneihin Hälvän yksiköihin.

Tarkoitus oli seuraavana aamuna varhain jatkaa hyökkäystä Nurmijärvelle, mutta suunnitelma muutettiin rykmentin käskystä (puhelimessa) n. klo 19,00, jonka mukaan Leppänen hyökkää aikaisemmalla II pataljoonan kaistalla (Penttilän tuoma käsky). II pataljoona lähettää yhden komppanian vahvistettuna krh- ja kk-joukkueella, sekä jääkärijoukkueella varmistamaan os. Leppäsen vasemman sivustan. Muu osa pataljoonaa jää entisiin asemiinsa.

Yöllä vedettiin 5. komppania lepoon Metsänvartija torpan maastoon, os. Hälvän miehittäessä sen asemat. Iltapäivällä tapahtuneen hyökkäyksen aikana olivat tappiot kymmenkunta haavoittunutta (m.m. luutn. Leskelä) ja 4 kaatunutta. Haavoittuneista suurin osa miinojen silpomia. Yö vietettiin edellä selvitetyssä paikassa. Ei vihollisen ilmatoimintaa. Tykistötulikin laimeaa. Tulipaloja Peräkorven ja Nurmijärven suunnalla.

JR 57, III Pataljoonan sotapäiväkirja:
4,45 Pataljoonan komentopaikka ja 12. komppania siirtyivät autokuljetuksella Pasurin maastoon, saapuen perille klo 7,30.
8,00 saapuivat 10.K ja Esik.K.
8,10 Käsky 10.K:lle seurata I pataljoonaa tien suunnassa ja 9.K:lle seurata 10.K:n jäljessä. Kullekin komppanialle alistettiin yksi kk.joukkue. Pioneeriryhmä seuraa 10.K:aa ja jääk.j. 9.K:aa. Viestijoukkue seuraa komentopaikkaa tien suunnassa.
12,00 Rykmentin käsky: III patl. hyökkää kaistalla, jonka oikea raja Nurmijärven eteläpää – Huuhti – Saijankylä “S” – Orjansaari – Maanselkä – Sunikkala – Keripata, jossa varmistaa rautatien suunnassa etelään ja tien suunnassa koilliseen. Meistä oikealle II pataljoona ja vasemmalle I patl.

12,15 Käsky yksiköille hyökätä oikealla 11.K ja vasemmalla 10.K. 9.K seuraa 10.K:aa. Yksi kk. ja pst.kivääri alistetaan kullekin komppanialle.
Käsky muutettiin myöhemmin siten, että II patl:n lohko tuli III patl:n etenemiskaistaksi.
16,20 Käsky yksiköille hyökkäyksestä edellisen perusteella. H klo 16,40. JSp. Majaniityistä etelään olevan tien haarassa. Komentopaikka 9.K:n mukana. Jääkärijoukkue lähtee liikkeelle heti ja varmistaa Saarijärven – Heräjärven välisen kannaksen.

17,43 Jääk.j. ilmoitti ylittäneensä järvikannaksen, jossa ei vastusta.
19,00 ryhtyi pataljoona etenemään Ahvenlammen suuntaan.
19,40 saatiin yhteys JR1:een, jolloin pataljoona lähti etenemään vasemmalla Nuotanperämäen pohj.puolelta lähtevän polun suunnassa. 11.K, 9.K ja komentopaikka seurasivat 10.K:aa.
21,35 10.K saavutti Siparila – Nurmijärvi tien. 11.K kohtasi vihollisen asemissa järvien 60 ja 58 välisellä kannaksella klo 19,30 ja kiersi senvuoksi järven 58 pohjoispuolitse saapuen em. tielle aamulla klo 5,30. Pataljoona vietti yön tien varressa.

JR 57, 1.Komppanian sotapäiväkirja:
6,00 Aamutee. Saapui kuormastot lammen rannalle tien varressa. Komppania oli lätenyt etenemään jo aikaisemmin.
13,00 Komppania oli edennyt yhä eteenpäin, pysähtyminen illalla. Kuormasto-osastot yöpyivät, ruoka saatettiin noin 3 km edempänä olevalle komppanialle.

JR 57, 2.Komppanian sotapäiväkirja:
3,45 Lähtö marssille. Maaston haravoiminen (1 vihollinen kaatui + 1 vanki) viidentien risteykseen, missä ruokailtiin.
11,00 lähti komppania Nurmijärven kylään, missä yövyttiin.

JR 57, 3.Komppanian sotapäiväkirja:
1,50 käsky, että komppanian on oltava lähtövalmiina klo 3,00. Kuormasto jää. (Vääp. Asunta sairaalaan).
3,41 Liikkeelle lähtö suuntana Lamminsuo – Majaniityt. Komppanian tehtävänä haravoida hv. maasto. Joitakin vihollispartioita maastossa, muutamia vankeja 2.komppanian kaistalla. Muutamia kranaatteja Majaniityn maastossa.

Koko pataljoona hajalla, komentoporras katosi kuin tuhka tuuleen, yksiköt järjestäytyivät Majaniemen ensi “i”:n kohdalla ja lähtivät etenemään pataljoonan tavoitteeseen Majaniittyjen itäpuolella olevaan tienristeykseen luutnantti Karppaan johdolla.

14,30 saavutettiin tavoite. Pataljoonan komentaja tavoitteessa. Vihollisen raskaan tykistön keskitys. Tilanne vaikutti epäselvältä. Ruokailu. Ilta ja yö paikoillaan sateessa ilman telttoja.
9,00 käsky pataljoonan marssista maaston halki Nurmijärven kylän itäpuolella (Ennen lähtöä luvattiin voimakas ateria). Lähtökäskyä ei annettu. (Päivän aikana edettiin noin 15 km).

JR 57, 4.Komppanian sotapäiväkirja:
3,00 komppania lähti etenemään Nurmijärven suuntaan kohtaamatta vihollista. Vihollisen tykistötoimintaa. Komppania majoittui Nurmijärven kylän laitaan klo 0,30.

JR 57, 6.Komppanian sotapäiväkirja:
2,00 Herätys, ja teltat pantiin saman tien kokoon. Marssi suunnattiin eteenpäin Punnuksen pysäkiltä kohden Luukanmäkeä ja Riihikorpea, kankaan halki n. 10 km kohdalla olevassa tienhaarassa (Luukanmäki) 5.komppania lähti vasemmalle ja 6. oikealle. Matkalla emme saaneet kosketusta viholliseen. Eräs vanki antautui, sekä seitsemäs että viides komppania saapuivat samaan tavoitteeseen. Vihollisen huomattiin edessä olevassa rinteessä asemissa.

11,00 Ampui oma krh. muutamia kranaatteja ja senjälkeen oli yli tunnin ajan vilkasta jv.tulitusta.
13,00 Jv.tuli taukosi, jolloin komppania ruokaili.
16,05 Komppania sai hyökkäyskäskyn, krh.tuli alkoi klo 15,57 ja 16,00 päättyi.
16,05 Komppania lähti hyökkäykseen, jv.tuli vastassa. Eteneminen jatkui rynnäkköön.

18,00 Oli vihollisen asemat omilla. Komppanian päällikkö haavoittui jalkaterään, stm. Korteus kaatui. Uudeksi komppanian päälliköksi tuli vänr. Ihalainen. Iltahämärässä tuotiin komppanialle ruoka ja sen jälkeen komppania yöpyi leireihin.

JR 57, 7.Komppanian sotapäiväkirja:
1,05 Saavuttiin Pasurinkankaalle, jossa suoritettiin purkaus.
2,30 Jatkettiin marssia jalkaisin tavoitteena Luukanmäki, missä on pataljoonan hyökkäyslähtölinja. Se oli määrä ylittää klo 5,00.

4,50 Saavuimme pataljoonan hyökkäyslähtölinjalle ja suoritettiin ryhmitys hyökkäystä varten. Komppania hyökkäsi toisessa linjassa osasto Kanervan takana tien eteläpuolella siten ryhmittyneenä, että etulinjassa tiensivussa kosketus tiehen I joukkue, siitä oikealle II joukkue. Toisessa linjassa I:n takana III joukkue, II:n takana komppanialle alistettu kk-joukkue. Etäisyys etulinjan joukkueisiin 75 m. (Karttalehti Pölläkkälä 1:100000).

5,00 Lähdettiin etenemään tavoitteena tienristeys Valkjärvi – Nurmijärvi – Kiviniemi. Matka sujui melkein taisteluitta, sillä vihollisen viimeiset viivyttäjät vetäytyivät pois osasto Kanervan edellä.
8,15 Saavutettiin tavoite ja sai komppania uuden tehtävän edetä Nurmijärven tien suunnassa ensi tavoitteena Nurmijärven – Mäkrän tienristeys.

8,30 Lähetettiin tiedustelupartio 1+5 etenemään tien suunnassa tavoitteena komppanian tavoite.
9,00 Lähti komppania etenemään mainitun tien suunnassa. Komppanialle alistettu krh-joukkue, jolla oli mukana yksi heitin.

10,00 Saatiin kosketus viholliseen Keihonmäensuo – Heräjärvi korkeudella tien pohjoispuolella olevalla metsäisellä kukkulalla varustetuissa asemissaan. -Tällä korkeudella saatiin myös yhteys Valkjärven tien suunnassa edenneeseen osasto Leskelään. Otettiin selvää tähystyksen avulla vihollisen pesäkkeistä ja pyydettiin krh-johtajalta tulitukea.
14,00 Ampui krh useita keskityksiä yhdellä heittimellään vihollisen asemiin.

14,45 Saimme ruokaa ensi kerran kuluvan päivän aikana.
15,30 Antoi ltn. Jokela joukkueen johtajille uuden hyökkäyskäskyn. Hyökkäys alkoi klo 16,05. H-5 krh-keskitys. Vihollisen sitkeästä vastarinnasta huolimatta vallattiin kukkula klo 16,45. Asemiensa eteen oli vihollinen laskenut erittäin tiiviin miinakentän. Siitä johtuen olivat tappiomme kukkulan valtauksessa suuret, nimittäin kaksi kaatunutta, toinen miinasta, toinen luodista. Haavoittuneita kuusi, kaikki miinoista.

-Sotasaaliina saimme kaksi kk:ta, yhden pk:n sekä muita aseita. Välittömästi valtauksen jälkeen jatkettiin etenemistä tien suunnassa, nyt tien eteläpuolella tavoitteena edelleen Nurmijärven tien risteys, jossa oli määrä ottaa yhteys vasemmalta edenneeseen osasto Kanervaan.

17,45 Saavuttiin ennen tienristeystä olevaan aukean reunaan ja lähetettiin partio 1+3 ottamaan yhteyttä osasto Kanervaan. Partio ei kuitenkaan päässyt edemmäksi kuin Nurmijärvi – Valkjärvi tielle, kun se sai tulta vastaansa sekä oikealta että vasemmalta. Saimmekin tehtäväksemme varmistaa korkeudellamme oleva aukean reuna eteläpuolella olevasta lammesta pohjoispuolella olevaan suohon. Varmistus suoritettiin heti ja käytiin yöksi p.o. paikkaan, jonne myöhemmin saatiin teltat.

JR 57, 8.Komppanian sotapäiväkirja:
2,30 Lähtö ja ryhmittyminen hyökkäystä varten. II joukkue ja pst.j. alistettiin 5.komppanialle.
7,00 Hyökkäys alkoi. Tavoitteena Valkjärven maantie. Tavoitteen jälkeen jatkettiin etenemistä ja saatiin viholliseen kosketus Nurmijärven kylän länsipuolella. Ankaran tulitaistelun jälkeen vihollinen vetäytyi Nurmijärvestä etelään n. 3 km.

JR 57, 9.Komppanian sotapäiväkirja:
3,30 Komppania saapui autoilla määräpaikkaan, Pasurin eteläpuolella olevaan tiehaaraan ja marssi aamuhämärässä siitä Linjamäen eteläpuolella olevaan polkujen risteykseen, varmistaen ja tiedustellen Raakolan järven ja Väärämäen suuntaan.
8,00 Komppania sai käskyn saapua jälleen Pasurin eteläpuolella olevaan tiehaaraan ja jatkaa siitä marssien tietä Kaunokangas – Riihikorpi kautta Nurmijärven suuntaan, oman pataljoonan ollessa rykmentin reservinä.
14,00 Eteneminen pysähtyi Majaniittyjen kaakkoispuolella olevaan tiekolmioon.

16,30 Komppania sai käskyn jatkaa vihollisen takaa-ajoa, ollen toisessa linjassa Valkjärvelle menevää tietä pitkin Nuotanperän mäkeen ja kääntyen siitä itään Kolkkalan – Ahvenlammen – Kolkankulman kautta Maaselän suuntaan.
18,00 Alkoi eteneminen ja klo 22,00 komppania saapui välitavoitteeseensa tielle Kolkkalan luoteispuolella.

JR 57, 11.Komppanian sotapäiväkirja:
8,00 saatiin uusi tehtävä haravoida tältä tieltä suuntana 15,00 olevaa metsämaasto Nurmijärven tiehen saakka. Kun oli edetty näiden järvien väliselle kannakselle (järvissä pisteet 60 ja 58) kohdattiin vihollinen ja saatiin vastaan tulta, myöskin vastattiin tuleen. Pimeän takia vetäydyttiin vähän taakse ja jäätiin asemiin. 10. ja 9. komppaniat etenivät samaan suuntaan, noin 4 km meistä vasemmalla.

JR 57, 13.Komppanian sotapäiväkirja:
0,30 Yö oli kylmä ja kolea, sekä sateinen. Kuormasto lähti rykmentin kolonnan mukana liikkeelle ja miehistö nousi autoihin, painuen Vuosalmen, Äyräpään ja Muolaan teitä Valkjärven suuntaan. Vuosalmen yli oli jo pioneerit rakentaneet muhkean ponttoonisillan. Äyräpään uljaan kirkon olivat ryssät hävittäneet.

Muolaassa näkivät useimmat vielä omia rakentamiaan varustuksia. Pari vuotta sitten linnoitustöissä olleille lapiojääkäreille olivat seudut tuttuja, mutta pimeän takia eivät saaneet mitään selvää käsitystä paikkakuntien nykyisestä ulkonaisesta tilasta, se vähä mitä nähtiin oli suurimmalta osalta hävityksen jälkiä.

2,30 n. 50 km:n automatkan jälkeen pysähdyttiin Valkjärven Pasurinkankaalla, johon alettiin heti pystyttää telttoja. Telttojen pystyttämisessä sattui erinäisiä kommelluksia, kun pimeässä useasti sotkeuduttiin maassa viruviin ryssän raatoihin ja kompuroitiin ryssän kaivamiin pieniin suojakuoppiin joita ympäristössä oli runsaasti Tietysti tuntui jonkin verran ällöttävältä rakentaa telttoja ryssän raatojen sekaan, se vara kuitenkin pidettiin, ettei telttojen sisäpuolelle, mutta makuupaikkojen valmistuttua tuntui uni kaikesta huolimatta suloiselta.

Aamun valjetessa silmäiltiin tarkemmin ympäristöä mikä oli tosiaan lohduton ja synkkä, kranaattien silpomia ruumiita ja ruumiin osia kaikenlaisten ryssältä löyhkäävää moskaa, varusteiden jätteitä ym. törkyä oli rikkiammutussa maastossa ylt’ympäri teltta-aluetta.

Ryssän löyhkää eivät tuulet olleet vielä pyyhkineet. Kevyt joukkue oli yöllä siirtynyt eteenpäin seuraten ryssien pakoa. Laukausten vaihto oli päivän kuluessa aika vilkastakin. Metsäryssiä löytyi jo aamusta alkaen. Ensimmäiset kaksi vanjaa antautuivat kok. Urho Hellesmaalle, joka toi ne komppaniaan, sen jälkeen saatiin pitkin päivää kymmenittäin vankeja.

10,00 Vankit pantiin puhdistamaan ympäristöä ja kantamaan omia kaatuneitaan, homma oli mahdollisimman raakaa. Ilkkuen vankit raastoivat mm. yhtä politrukin ruumista herjaten kuollutta vielä hautaan paiskattaessa, samanlainen kohtalo oli niilläkin kaatuneilla tavaritsheilla.

Vankien joukossa oli myöskin yksi politrukki tai upseeri joka pantiin kovimpaan työhön. Voimakas kun oli sai paljon valmistakin, mutta posmitti aina toisten vankien ivaa ja syytöksiä vastaan. Nälkäisiä olivat kaikki vankit ja ennenkaikkea olivat olevinaan mahdollisimman viattomia kuten ryssän vankit yleensä. Illalla lähetettiin koko vankijoukko takalinjoille.

JR 57, 14.Komppanian sotapäiväkirja:
Punnusjärven maastosta siirryttiin edelleen Riihikorven maastoon, jossa komppania alistettiin III pataljoonalle. I joukkue otti osaa taisteluihin tukien jälkaväen hyökkäystä ja tulittaen vihollisen tulipesäkkeitä, kunnes tykki rikkoutui ja sen täytyi vetäytyä taakse, II joukkueen siirtyessä tilalle. Eräjärvellä II joukkue alistettiin II pataljoonalle.

Erillisyksiköt:

3/KTR 12:n sotapäiväkirja:
T.j. lähti liikkeelle klo 4,00 ja ylitti Vuoksen Oravanniemellä. Tuliporras ja töpinä seurasi lähtien klo 9,00. Ptri vietiin yli Vuoksen moottorilautalla. Ylittäminen sujui ilman, että vihollinen sitä millään tavalla häiritsi. Majoitus illalla Riihikorven-Majaniitun maastossa. Päivän marssi noin 20 km. Vihollinen peräytyi niin nopeasti, ettei sen kanssa saatu kosketusta.

8./KTR 12
31.8. sunnuntai.
Patteri pysähtyi n. klo 2,30 Kiviniemeen johtavan tien varteen Salmenkaidan ja Vuoksen välille. Marssimatka 35 km. Klo 8 jatkettiin marssia, sillä jalkaväki oli marssimme aikana edennyt 10 km. Klo 11,05 asetuimme asemiin samaisen maantien varteen erään lammen rantaan. Patteri oli ampumavalmis klo 12,05. Asemapaikka verrattain hyvä. Raivaustöitä vähän. Asemista ammuttiin vain muutamia maaleja.

9./KTR 12
31.8.
5,00 Marssitauko Lehmisuon maastossa, jossa nautittiin aamutee.
7,45 Lähti toimitusjaokset liikkeelle patterien lähdettyä jo vähän aikaisemmin Riihikorpeen päin.
11,00 Toimitusjaoksilla marssitauko ja ruokailu. Tällävälin oli jo tulenjohtueet ehtineet Riihikorpeen.
11,30 Sai ptrin päällikkö määräyksen ottaa yhteys ratsumestari Hälvään. Patteri määrättiin JR 57:n tukipatteriksi.
12,30 Saaapui patteri ja töpinä Riihikorpeen.

13,30 Saavutti ptrin päällikkö I/JR57:n komentajan kapt. Hännisen. Pataljoona oli parhaillaan taistelukosketuksessa viholliseen. Ratsumest. Hälvää ei ptrin päällikkö tavannut. Iltapäivällä siirtyi patteri asemiin. Töpinä majoittui noin 400 m patterin taa. Aamuyöstä ja -päivästä sateli. Marssi oli sujunut hyvin.

9./KTR 12, tj:n spk
31.8.
Klo 23,30 lähdimme tjueitten jalkamiehet autoilla, EK myös. Auto huristi hyvin, eteenpäin virtaavia joukkoja tiellä yön pimeydessä. Autot ajavat täysillä valoilla. Kohta saavumme Vuosalmelle, ylitämme Vuoksen erinomaisesti pioneerien tekemää ponttoonisiltaa myöten.

Yli ollaan, kovia taisteluita on käyty näillä seuduin edellisessä sodassa. Rakennuksista ei ole paljoakaan jäljellä. Ryssän “riemuportti” taas. Saavutaan Lehmisuon maastoon klo 2,00. Maasto on tykkitulen silpomaa ja tulipalojen polttamaa. Teltta pystyyn, viiden tunnin lepo, lähtö taas klo 7,45.

Lohdutonta sodan temmellyskenttää, määränä Pasurin tienhaara. Ohitamme pääpuolustuslinjan, vahvat tankkiesteet, piikkilankaesteet, korsut, ampumahaudat edellisestä sodasta. Tällä hetkellä joitain ryssän raatoja, tuoreitakin, tykkitulen silpomaa metsää. Klo 9,45 tavotteessa. Ryssä peräytyy kiivaasti, perässä ei ehditä kunnolla, rakoa on melkein 10 km. Heikkoja voimia on tavattu Mutasuolla.

Kohta lähdemme taas, odotamme radiotamme. Saavumme Riihikorven maastoon, Kuoppalammen luo. Käskynjako 11,30. 9. ptri tulee patl. Hälvän tueksi. Yksi ryssän upseeri ja yksi muu ryssä ajoivat autolla meitä vastaan ja antautuivat vangiksi. Upseeri kertoi ampuneensa 3 ups. lähtiessään. Hyvä, jos on totta.

Partioita vileksii metsissä, äsken tuhottiin 19 miestä käsittävä partio. Saavumme Heräjärven maastoon jossa tavattiin vahvempaa vastusta. Hälvään ei ole yhteyttä, mutta käyn häntä etsimässä ja tapaan tiekolmion maastossa, josta hänen piti lähteä liikkeelle Väärämäen kankaita pitkin n. klo 14,00.

Ryssä ammuskelee ptrillaan tiekolmion maastoa ja krh:lla Heräjärven luona olevia joukkojamme. 8. ptri ampuu joitain ryhmiä ryssien asemiin ja jv. hyökkäsi senjälkeen ajaen ryssät käpälämäkeen. Pari kaatunutta ja kymmenkunta haavoittunutta tuli sentään, etupäässä miinojen takia. Klo 17 oli ryssät ajettu liikkeelle ja me yritämme Hälvään yhteyttä.

Sarjamo ja Karikoski lähtevät suoraan Väärämäen maastoon ja tjueeni kanssa maantietä pitkin. Tapaamme sovitussa paikassa, mutta yhteyttä ei ole saatu. Virtasen kanssa odotellessamme tuodaan kahta ryssää, jotka ovat olleet taloja polttamassa, taivaanranta punottaa, perkeleen pyromaanit. Palaamme yhdessä n. 1 km taapäin, jossa olemme Sarjamon kanssa yötä p:ston viestiryhmän teltassa, muun osan julenjohtueesta yöpyessä n. 2 km taaempana, eilisissä odotuspaikoissa.

Kev.Os. 16, 1.Kompp.
31.8.
Avautui sunnuntaiaamu rauhallisena, ei lentokoneita näy ei kuulu tykin jylinää. Taitaapa ryssä miettiä minkä tekee, -antautua vai kuolla. Klo 7,00 Taas nähtiin 2 ryssää samoilevan Sakkolan suuntaan. Takaa-ajo suoritettiin, mitta pääsivät livistään.

Klo 10,00 tuli lähetti ja toi käskyn, että heti lähdettävä koko komppania siihen alistetut elimet mukana Kiviniemi sanan eteläpuoliseen maastoon Vuoksen ylittämistä varten moottoriponttooneilla.

Komppania lähti matkalle ja uusia tapahtumia hakemaan klo 12,40. Komppania saapui määräpaikkaan klo 13,50. Jäätiin odotusasemiin toistaiseksi. Klo 16,30 lähti I ja II joukkue ja samoin loppukomppania ylimenon ryhmityspaikalle. Ylimeno ei kuitenkaan tapahtunut illalla vaan jää meno tai ylitys aamuun.

Kev.Os. 16, Kk.Komppanian spk:
Saunapäivä. Kom.ryhmä ehti kylpeä.
11,00 Ylitysmääräys Vuoksen ylittämisestä.
12-14 Osasto kokoontui KKK:n majoitusalueelle.
15,30 Ponttoonit saapuivat. Lähtö siirtyy. Pioneerit rakentavat tietä laiturille ja korjaavat laituria. Komppania siirtyy rantaan.

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *