Sotapäiväkirjat 21.6.-41, varustelut jatkuvat reserviläisille.

Eversti Hersalon toimisto.

15. divisioona jatkosodassa 21.06.-41

Lainaus tietokirjailija majuri evp. Antti Pekolan Hiitolan Pitäjäseuran tarinaillassa 15.11,2011 pitämästä esitelmästä:
“JR 15:n Joukkojen perustaminen
Rykmentin esikunta ja I pataljoona perustettiin Porissa, II pataljoona Harjavallassa sekä III pataljoona, I ja II pataljoonan kranaatinheitinjoukkueet, kranaatinheitinkomppania ja tykkikomppania Noormarkussa. Rykmentin komentajana toimi eversti Eino Virkki ja siihen kuului yhteensä 3618 miestä. Ratsu- ja vetohevosia oli yhteensä 415 ja ajoneuvoja 373. Perustamisen jälkeen rykmentti siirrettiin 24.- 25.6.1941 kuudella junalla Salpa-linjalle Särkisalmelle. Keskityssiirron jälkeen rykmentti siirtyi koulutukseen Simpeleelle. Rykmentti kuului eversti Niilo Hersalon komentamaan 15. divisioonaan (15.D), johon kuuluivat lisäksi Pohjois-Satakunnassa (Parkano-Kankaanpää-Ikaalinen-Virrat) perustettu jalkaväkirykmentti 57 komentajanaan eversti Yrjö Valkama sekä eteläsatakuntalainen jalkaväkirykmentti 36 komentajanaan everstiluutnantti Hannes Raikkala. 15.divisioona kuului kenraalimajuri Taavetti Laatikaisen komentamaan II armeijakuntaan (II AK), jonka muita yhtymiä olivat 2.D ja18.D”.

15. div. 21.6.1941 sotapäiväkirjat:

Eversti Niilo Hersalo, 15. Divisioonan komentaja. SA-kuva

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15, II Patl:
Miehiä ilmoittautui vielä pitkin päivää. N. klo 15,30 saapui Div. komentaja eversti Hersalo. Div. komentaja kävi ensin patl. esikunnassa ja tarkasti joukot urheilukentällä.

JR 15, III Patl:
Yksiköitten varustamista ja ammuntaa kaikilla aseilla. Krh:illa havaittiin sytyttimet viallisiksi, krh.komppaniassa; 6:sta kranaatista kaikki “suutareita”. Krh.joukkueen 7:stä kr:sta 2 “suutaria”. Sytyttimet vaihdetaan uusiin. Klo 18 patl:n ja raskaitten yksiköitten (krh.k. ja pst.tykkik.) upseereitten puhuttelu.

12./JR15, (III patl:n 3.konekiväärikomppanian rivisotilaan kertomaa)
“Ja niin mä jouduin taistelulähetiks, vaikka ei sekään häävi homma ollu, joukkueenjohtajan taistelulähetiks. Joukot koottiin vähän niinko pitäjittäin, noormarkkulaiset ja pomarkkulaiset yhdeksänteen komppaniaan, (myöhemmin 12.K), jonka päälliköks tuli Kivelän Toivo, Pomarkun nimismiehen veli ja Osuuskaupan johtaja ennen kun sotaan lähdettiin. Sille koottiin se jälkaväkikomppania, pataljoonas oli useampia jalkaväkikomppanioita ja jokaiseen tuli aina yks konekiväärijoukkue jokaisen komppanianpäällikön komennettavaks. Silti pataljoonas oli myös kokonainen konekiväärikomppania, jonka päällikkönä oli kapteeni Suilamo. Se oli jaettu kolmeen joukkueeseen, ja joista yks joukkue joka jalkaväkikomppaniaan. Mä jouruin siihen ensimmäiseen joukkueeseen ja Laitilan Sakari toiseen ja Törmän Vante kolmanteen, niitten joukkueenjohtajien läheteiksi”.

JR 15, 5.Komppania:
Jaettiin aseet. Komppania oli lähtövalmis klo 21.

JR 15, 10.Komppania:
Jatkui varusteitten ja miehistön täydennys, ampumaharjoitukset kivääreillä ja konetuliaseilla ja uuden ohjesäännön soveltamisharjoitukset. Koko komppania oli saunassa. Omavaltaisia iltalomia miehet käyttivät runsaasti, noin 15 % koko komppanian vahvuudesta, johtuen tämä matkan lyhyydestä kotipitäjään. Yksikön päällikkö luutn. Säilänne sai pataljoonan komentajalta käytettäväkseen auton, jolla hän nouti Merikarvian suojeluskunnalta 18 kpl pystykorvakivääreitä m/28-30 tarkkuuskivääreiksi yksikölle, jolla nyt on määrävahvuus kivääreitä.

Pataljoonan toimesta pidettiin ajoneuvojen kokeilu- ja kuormausharjoitus. Komppania kokonaisuudessaan sekä miehistö että ajoneuvot valmistautuivat ensi sunnuntaina pidettävää pataljoonan yhteisharjoitusta varten. Varustaminen tapahtui keskellä yötä.

JR 15, Kolonna:
Yksikön järjestelyä ja miehistön jako.

JR 15, 14.Komppania:
Kovapanosammunta tykillä. Lähitorjuntajoukkueelle käsikranaatin heittoa.
20,00 ilmoittautui luutn. Aromaa komppaniaan ja määrättiin II joukkueen johtajaksi.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, Esik:
Rykmenttiin kuuluvat yksiköt olivat suurinpiirtein perustettu. Komentaja, everstiluutnantti H Raikkala suoritti eri yksikköjen tarkastuksia.

Everstiluutnantti Raikkala, SA-kuva

JR 36, I Patl: 

Täydennettiin miehistöä ja varusteita.

JR 36, III Patl:
Samoin kuin edellisenäkin päivänä.

JR 36, 5.Komppania:
6,00 Herätys.
7,00-11,00 Järjestelyä ja varusteiden jakoa
13,00-17,00 Aseiden puhdistusta ja hoitoa.

JR 36, 6.Komppania:
Aseiden jakoa ja kuormaston järjestelyä.

JR 36, 7.Komppania:
Komppania varustettiin ja kartanon sauna ja lotat pitivät huolta muonituksesta.

JR 36, 8.Komppania:
7,00 Herätys, aamutoimet.
7,30 Aamutee.
9,00 Komppanialla asepuhdistusta.
11,00 Lounas.
13,00 Saatiin kypärät, samoin puhdistus alueilla ulkona.

JR 36, 9.Komppania:
Jaettiin varusteita vielä myöhemmin tulleille miehille. Yleinen palvelusohjelma käsitti varusteiden huoltoa.

JR 36, 10.Komppania:
Komppaniamme alkaa hahmottua sodanaikaiseen kokoonsa. Komppaniamme päällikkönä on luutn. Aulis Poussa. Joukkueen johtajina vänrikit Ruohonen, Rantahalme, Suutarla, Kalima sekä ylim. upseerina vänr. Kalliola. Komppanian vääpelinä on vääp. K Senvall.

JR 36, 12.Komppania:
Komppania kokoontui ensi kerran kokonaisuudessaan ja järjestäytyneenä joukkuettain. Vänr. H. Norokorpi piti nimenhuudon ja tarkasti komppanian. Komppanianpäälliköksi oli määrätty kapt. M. Ojala.
I joukk.joht. vänr. Heikki Norokorpi.
II joukk.joht. vänr. Keijo Saarilahti.
III joikk.joht. vänr. Risto Norokorpi.
IV joukk.joht. vänr. Mikko Patanen.
Komppanian vääpeli, vääp. Eero Jaskara.
Järjestelyt jatkuivat koko päivän.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, I Patl:
Päivä käytettiin koulutukseen. Varusteiden jako jatkui, miesten tulo hidasta. Patl. luovutti n. 80 hevostaan kuormastokomppanioille, joiden hevoset eivät olleet saapuneet ottopaikalle ja komppanioiden piti suorittaa kuormaus junaan.

JR 57, II Patl:
Vieläkin kokoiltiin, varusteltiin ja muovailtiin pataljoonaa. Esikunta muutti kokonaisuudessaan asumaan Parkanon pappilan majoitusalueelle.

Parkanon vanha pappila.

JR 57, 1.Komppania:
6-7 Aamutee, voileipineen.
7-11 Varusteiden ja aseiden jakoa ja niiden kunnostamista.
11,00 Ruokailu, lottien tarjoama.
13-16 Pk.ammuntaharjoitus ampumaradalla.(pikakivääri).
17,00 Ruokailu. Komppanian vahvuus illalla 187.

JR 57, 2.Komppania:
6,00 Suoritettiin loppuun aseiden ja varusteiden jako. Koulutusta.

JR 57, 3.Komppania:
Miehistön jaottelu ja varusteiden jako.
13-17 harjoitus; komppanian järjestäytyminen eri muotoihin paikalla ja liikkeessä.

JR 57, 8.Komppania:
10,00 Varustarkastus.
18,00 Suurin osa miehistä päästettiin iltalomalle.

JR 57, 9.Komppania:
9,00 Lähtö marssien Ikaalisten kauppalasta.
13,00-18,00 Ruokailu Riitiälässä ja lepo.
18,00-20,30 Marssi Riitiälä – Alaskylä, jossa yöpyminen.

JR 57, 12.Komppania:
Tänään oltiin liikkeellä aamulla klo 6,00:sta lähtien kohta reippaasti. Aamulla ensin viimeisteltiin varusteita ja kuormastoja. Klo 7,00 aikaan käytiin ruokailemassa, jonka jälkeen vähitellen ruvettiin järjestäytymään rivistöiksi lähtöä varten.

9,30 alkoikin sotilasrivistöjä virrata kauppalasta Parkanoa kohden. Miehet olivat yleensä iloisia ja hyväntuulisia. Ensimmäinen marssitauko oli Karhastenmäessä, toinen Hämylänkankaalla, kolmas Myllykartussa, josta jatkettiin matkaa Mansaniemeen, missä ruokailtiin ja lepäiltiin kolmisen tuntia.

Mansoniemestä kun lähdettiin, mentiin yhtämittaa pieniä taukoja lukuunottamatta Parkanoon Alaskylään, jossa yövyttiin taloissa ja osa miehistä kävi saunassakin, koska oli lauantai-ilta.

JR 57, 13.Komppania:
6,00 Lämpötila pilvistä. Miehille jaettiin vanhoja venäläistä alkuperää olevia kivääreitä, sekä kiväärin puhdistusvälineitä. Iltapäivällä oli ase- ja varustarkastus.

JR 57, 14.Komppania:
Yhä varusteiden täydennystä sekä miehistön luetteloimista.

JR 57, Krh.joukkue:
Varustamista jatkettiin. Ei mitään erikoista. Heittimiä ei saatu.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Komppania:
Edelleen varusteitten kuntoonlaittoa ja täydennystä. Joitain täydennysmiehiä saapui komppaniaan.

Kev.Os.16, KK.komppania:
Komppanian päälliköksi res.luutn. Niilo Valonen. Varusteitten ja aseitten jakoa.
12,00 Osaston komentajan res.kapt. Urho Koukun suorittama tarkastus.

3./KTR 12 (Kenttätykistörykmentti 12:n 3. patteri).
Koko päivän jatkettiin ahkerasti järjestelytöitä.

8./KTR 12
19. – 21.6.
Järjestelytöitä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *