15. D:n sotapäiväkirjat 30. kesäkuuta 1941, sissitoimintaa rajan yli.

Majuri Pakkala JR 15 III Pataljoonan komentokorsussaan.

30.6.-41, leirielämä jatkuu, partiointia rajan taakse.

Dividioona odottaa malttamattomana käskyä hyäkkäykseen. Naapuridivisioonat on jo laskettu irti ja ovat etenemässä kohti Laatokan rantaa.

15. divisioonan Esik. päiväkirjat

.15.Divisioona, Esikunta, Osasto 2, Komentoporras:
10,45 annettiin käsky Os. Elovaaran muodostamisesta (Liite no 12). Osaston tehtävänä valmistautua toimintaan Ilmeen suuntaan. Ei toistaiseksi rintamavastuuta.
11,45 annettiin käsky marssikyvyn kohottamiseksi (Liite 13):

“Divisioonan käsky 30.6.41 klo 11,45.

1. Marssikyvyn kohottamiseksi on rykmenttien erotettava yksiköistä vanhat ja muuten heikon marssikyvyn omaavat miehet ja vaihdettava ne kuormastoon. Ylijäämä, mitä näin ei voi vaihtaa on muodostettava rykmenttien johtoon erillisiksi yksiköiksi, joihin on määrättävä oma päällystö ja alipäällystö. Yksiköitä tullaan etenemisen aikana käyttämään sivustavarmistus- ym. pienempiä marssisuorituksia vaativiin tehtäviin.

2. Liikkeelle lähdettäessä on selkäreput jätettävä kuormastoon. Miesten mukana saa seurata ainoastaan välttämättömin taisteluvarustus: aseet, a-tarvikkeet ja työaseet, leipälaukku, jossa kuiva muona, ruokailuvälineet ja harkinnan mukaan makuuhuopa tai päällystakki.
3. Jalkojen ja jalkineiden hoitoon on kiinnitettävä tarkkaa huomiota. Jalkineiden sopivaisuus on tarkistettava.

KÄSKYSTÄ,
Esikuntapäällikkö, majuri E. W. Kukkonen
Os. 2:n päällikkö, majuri U. S. Haahti”.

Partiointia edelleen vihollisen puolelle, jonka johdosta vihollinen vahvistanut valvontalinjansa miehitystä huomattavasti. Paikoin eivät miehistöt päässeet varmistuksen läpi.
15,30 antoi II AKE meille tiedoksi, että 2.D on saanut luvan edetä koko kaistallaan n. 6-9 km linjalle Tyrjä – Iso-Iijärvi – Parikanjärvi – Ristilahti. Eteneminen alkaa klo 19,00.

18,00 saatiin AK:sta ilmoitus, että käyttöömme saadaan 2 kpl 40 mm it.tykkiä, johtajana luutn. Hirva.
19,00 alkoi 2.D:n puolelta kuulua tykistötulen jylinää. Vähän myöhemmin alkoi myös ryssän tykistö toimia. Myös lentopommitusta.
24,00 alkoi ryssä hermostuksissaan tykistötulen myös meidän lohkollamme, ampuen hajanaisesti aina DE:n komentopaikan ympäristölle asti. Myös raskaampia kranaatteja putosi, otaksuttavasti rautatietykistön ampumina.

Liite 12:
Divisioonan käsky:
“1. 15. D:n käskyssä (n:o 35/III/54 sal.) määrätty os. Elovaara muodostetaan, kuitenkin siten, että Osasto tulee toistaiseksi käsittämään vain Kev.Os.16:n ja joukkueen 36.Tyk.K:sta.
2. Majuri Elovaaran otettava osaston johto 30.6.41 klo 14,00 mennessä.
3. Joukkue/36.Tyk.K:n siirtämisestä on majuri Elovaaran sovittava 36.Tyk.K:n päällikön kanssa.
4. Os.E:n ryhmitysalue on Salmela – Lentokentän maasto.
5. Os.E:n tulee valmistautua toimimaan Ilmeen suuntaan sekä olla valmiina torjumaan Metsäkylän suunnasta tulevat vihollishyökkäykset yhteistoiminnassa JR57:n kanssa.
Div:n komentaja, Eversti N. V. Hersalo
Esikuntapäällikkö Majuri E. W. Kukkonen”.

Liite 13.
Divisioonan käsky 30.6.41 klo 11,45.
1. Marssikyvyn kohottamiseksi on rykmenttien erotettava yksiköistä vanhat ja muuten heikon marssikyvyn omaavat miehet ja vaihdettava ne kuormastoon. Ylijäämä, mitä näin ei voi vaihtaa on muodostettava rykmenttien johtoon erillisiksi yksiköiksi, joihin on määrättävä oma päällystö ja alipäällystö. Yksiköitä tullaan etenemisen aikana käyttämään sivustavarmistus- ym. pienempiä marssisuorituksia vaativiin tehtäviin.

2. Liikkeelle lähdettäessä on selkäreput jätettävä kuormastoon. Miesten mukana saa seurata ainoastaan välttämättömin taisteluvarustus: aseet, a-tarvikkeet ja työaseet, leipälaukku, jossa kuiva muona, ruokailuvälineet ja harkinnan mukaan makuuhuopa tai päällystakki.
3. Jalkojen ja jalkineiden hoitoon on kiinnitettävä tarkkaa huomiota. Jalkineiden sopivaisuus on tarkistettava.
Esikuntapäällikkö, majuri E. W. Kukkonen
Os. 2:n päällikkö, majuri U. S. Haahti.

Liite sotapäiväkirjaan n:o 14 a.
15. Div:n Esik. 30.6.41 klo 8,00
Divisioonan käsky
Tiedustelu ja sissitoiminnasta.
(Kartta 1:100000, lehdet Simpele ja Hiitola)

1 Vihollisella on div:n kaistalla valvontalinjansa n. 1 – 2 km päässä rajasta. Vahvin miehitys Simpele – Elisenvaara rautatien suunnassa sekä Metsäkylä – Ilmee suunnassa.
2. Divisioona suorittaa 1.7. kuluessa tiedustelun etenemistä silmälläpitäen sekä ryhtyy sissitoimintaan vihollisen taaempia yhteyksiä vastaan.

3. Tiedustelutehtävät:
Osasto E asettaa joukkueen vahvuisen tiedusteluosaston Salokylä – Ilmee maastoon tehtävänä:
– tiedustella onko Salokylä vihollisen miehittämä,
– tiedustella millaisia joukkoja sekä arvioida kuinka paljon on Ilmeellä ja Salokylässä.
– ottaa vanki Ilmeeltä tai Salokylästä.

JR36 asettaa tiedusteluosaston (2 upseeria ja yksi kivääriryhmä kustakin pataljoonasta) tehtävänä maaston, etenemisteiden sekä vihollispesäkkeiden tiedustelu Kokkolanjoen suunnassa sen lounaispuolella. Tiedustelu ulotettava p. 103 korkeudelle.
JR15 asettaa tiedusteluosaston (2 upseeria ja yksi kivääriryhmä kustakin pataljoonasta) tehtävänä maaston, etenemisteiden sekä vihollispesäkkeiden tiedustelu Kokkolanjoen suunnassa sen koillispuolella. Tiedustelu ulotettava suon p. 48 maastoon saakka. JR36;n ja JR15:n tiedusteluosastoille alistetaan kummallekin pioneeripartio (1 + 1 + 1) tehtävänä selvittää miinoitukset, ansoitukset ja sulutukset tiedustelukaistalla sekä tykistömaalitiedustelupartio (1 + 1 + 1).

4. Sissitoiminta:
JR 57 asettaa kolme joukkueen vahvuista sissiosastoa, joista ainakin yhteen kootaan Hiitolan ja Kurkijoen miehiä. Kaikkiin osastoihin valitaan vapaaehtoisia valiomiehiä. Kullekin osastolle alistetaan pioneeripartio (1 + 4) sekä radio- ja puhelinhenkilöstöä (1 + 4). Sissiosastojen toiminta-alueet:
– Osasto 1: Alho – Lamminsalo välinen maasto.
– Osasto 2: Hiitolan seutu.
– Osasto 3: Ilmee – Alakokkola – Karjalan Työlaitos välinen maasto.
Tehtävä: Häiritä vihollisen liikennettä alueella olevilla teillä ja rautateillä, vahingoittamatta kuitenkaan suuria rautatiesiltoja sekä selvittää vahvuus, ryhmitys ja varustustyöt alueillaan.

5. Sissiosastojen tehtävä kestää ainakin 4.7.41 iltaan saakka, mutta saavat osastot olosuhteiden ja huoltotilanteen mukaan jatkaa toimintaansa pidempäänkin.
6. Kaikki tiedustelu- ja sissiosastot ilmoittautuvan ennen lähtöään II/JR57:n komentajalle lähemmän orientoinnin saantia varten. II/JR 57:n komentaja määrää osastoille kohdat, joissa ne ylittävät rajan sekä rajan ylitysajat ja saattaa kuhunkin osastoon maaston tuntevat oppaat ohjaamaan ne vihollisen etumaisen varmistuslinjan läpi.

7. Mikäli tiedustelu- ja sissiosaston miehet haavoittuneina joutuvat vangeiksi on heidän annettava yhtäpitäviä tietoja. Osastojen johtajien on tätä silmälläpitäen opetettava miehensä käskynotossa annettavien suullisten ohjeiden mukaisesti.
8. Ilmoitukset kaikista osastoista II/JR 57:n kom.paikkaan, jossa myös div:n VKer.p. lähetit lähetettävä kaksittain. Kuunteluajoista radiolla antaa lähemmät ohjeet div:n komentaja.

Divisioonan komentaja, Eversti N. V. Hersalo
Esikuntapäällikkö, Majuri E. W. Kukkonen

15. Div. HuoltoTsto IV:
Tsto VI:n päällikkö majuri Norko sairastunut ja mennyt KS:aan. Hänen tehtäviään määrättiin toistaiseksi hoitamaan kapt. Rokola.
Taisteluväl.tsto siirtyi puolen päivän tienoissa eteen Kivijärvi sanan länsipuolella tien varressa olevaan mökkiin.

14,00 lähti 76.AutoK pois.
Iltapäivällä ilmataistelu hävittäjien kesken Särkisalmen suunnassa, jolloin yksi viholliskone pudotettiin.
20,00 jälkeen on edestä kuulunut tykinjyskettä.
Div:n päiväkäsky no 2, jossa mm. vänrikki A. Karvonen DE:n os.3:sta määrätty o.t.o. div:n kulontorjuntaupseeriksi. II AK:n päiväkäskyt n:ot 2 ja 3.

Jalkaväkirykmentti 15

JR15:
Klo 20 alkoi kuulua tykistötulta idän ja koillisen suunnassa, arvattavasti ammuttiin Joukionsalmen sillan seutua. Klo 22 puhelinkäsky DE:sta, asettaa tiedustelupartion käsittäen 6 ups. + 24 miestä seuraavana päivänä. Klo 24 kiihtyi ammunta aika kiihkeäksi. Simpeleestä ilmoitettiin, että heidän seudulle oli lentänyt sirpaleita.

JR 15, Esik.K:
Klo 20 kuului tykistötulta idän ja koillisen suunnassa. Luultavasti oli vihollisen ammunnan kohteena Joukionsalmen silta ja sen ympäristö.
Klo 24 ammunta kiihtyi. Simpeleellä ilmoitettiin, että myöskin Simpeleen kirkon ympäristö oli kranaattitulen kohteena.

II/JR15:
Noin klo 1,15 taukosi edellisenä iltana alkanut tykistötuli. Päivän aikana oli taas erilaisia harjoituksia. Ryssillä oli myös tykistö- ja lentotoimintaa lähiseuduilla, joista meillä ei ole tarkempia tietoja. Palvelusta.

III/JR15:
Aamupäivällä patl:n ryhmittymisharjoitus Pitkäjärven pohj.pään maastossa. Harjoitus onnistui hyvin. I.patl. erikoisharjoituksia ja odotusta.

JR15, 5. Komppania:
7,30-11 ja 13-17 taistelukoulutusta. Illalla kuului tykkien jyskettä pohjoisesta päin.

JR15, 10.Komppania:
Oli taasen mitä ihanin sää. Lämmin etelän ja kaakon välinen tuuli puhalsi, kuten jo monena edellisenäkin päivänä. Päivän ohjelma tapahtui taasen tavalliseen tapaan. Klo 6,00 herätys, 8,00 pataljoonan yhteisharjoitus, eteneminen ryhmittyneenä. 11,00 lounas, 13,00 käsigranaattien käsittelyä, rynnäkköpakkauksen tekoa ja pesäkkeen valtaus. Miehet osallistuivat innokkaasti harjoituksiin, mieliala on yleensä reipas ja uhrimieltä varmaankin riittää, jos kovatkin koettelemukset yksikkömme kohdalle sattuvat. Terveystilannekin on tähän saakka ollut suotuisa. Iltahartaus suoritettiin klo 21,45. Se tapahtui koko pataljoonalle yhteisesti pataljoonan pastorin luutn. Vaarnon suorittamana.

JR15, Kolonna:
Muona ja rehu jaettiin yksiköille. Kävin huoltopäällikön ym. kanssa maastotiedustelulla rajalla (Kangaskoski-maastossa). Vänrikki Lehtinen Seppo J siirretty Kolonnasta 2.KKK:aan.

JR15, 14.Komppania:
8,00 suuntaus-, ym. harjoituksia.

Jalkaväkirykmentti 36

JR36, Esikunta:
6,50 Kaikkialla hiljaista. 3 tunnin lähtövalmius edelleen.
14,15 D:n käsky saapui. Koskee: Marssikynnyksen kohottamista. (marssikyvyn).
12,50 ryssän tykit ampuivat Enson suunnassa.
22,00 I/JR36 luutn. Aukee lähti DE:aan erikoisohjeita varten.

I Patl, JR36:
Hyökkäysryhmittelyharjoitusta pataljoonan puitteissa patl. komentajan johdolla. Idästä kuului aamuyöllä melko voimakasta tykistöammuntaa.

II Patl, JR36:
6,00 Sää kirkas, hieman tuulinen, lämpö +16 C. Aamutee ja aamutoimet. 9,35 kolme lentokonetta kierteli leirialueen yläpuolella, pudotellen pommeja pariin otteeseen. 11,00 aamiainen (kauravelliä).11,35 ilmataistelu ryssän rajaviivalla (4 konetta). 7-11 Krh-joukkueella ulkoharjoituksia, muilla yksiköillä varusteiden kuntoonlaittoa.

12,00 Patl:n komentajan puhuttelu yksikköjen päälliköille. 14,00-16,30 Harjoituksia: Viestijoukkue, kaluston kunnostamista. Pioneeriosasto, kasapanosten ja polttopullojen käyttö. Jääkärijoukkue, suunnistaminen. Tal.ups. ja adjut., kuormaston tarkastus. Yksiköt, eteneminen maastossa ryhmittyneenä. Krh-joukkue, tuliasemaan meno. KKK, pst.kiv. harjoituksia. Kss.osasto, kulontorjuntaharjoituksia. 17,00 päivällinen (perunasoppa).

III Patl, JR36:
Seuraava palvelusohjelma: Kiväärikompp. + KK.kompp.: Taisteluäksiisiä, tähystysharjoituksia, latausharjoituksia, suljettua järjestystä sekä asehuoltoa.
Ilmatoiminta oli vähäistä. Vain pari kertaa ilmestyi näkyviin pommikoneita Särkisalmen aseman suunnassa oli ilmataistelu hävittäjien välillä. (saksalaisia ja ryssäläisiä) ja ainakin yksi venäläinen kone näytti putoavan.

JR36, 5. Komppania:
6,30 Herätys ja aamutee.
7,30-11,00 Oppitunti ja maastoharjoitusta.
13,00-17,00 Harjoitusta ryhmän ja joukkueen puitteissa.

JR36, 6. Komppania:
Varusteiden kuntoon laittoa ja teltta-alueen puhdistusta.
12,00 Komppanian päällikkö pataljoonan komentajan puhuttelussa.
14,30 Harjoitus maastossa.

JR36, 7. Komppania:
Aamupäivällä aseiden puhdistusta ja iltapäivällä komppanialla oli kulontorjuntaharjoitus. Aikaisemmin mainitut Karjalan miehet siirron saaneena kävivät vain rykmentissä ja ovat edelleen komppaniassa.

JR36, 8. Komppania:
6,30 Aamutee.
11,00 Lounas.
13,00 Henkilökohtaisten aseiden tarkastus.
14,00 Komppanialla maastoharjoitus. Kss.ryhmällä oppitunti, 6. kompp. palotorjuntaa. Pst.harj. oppitunti. Lääkintäryhmän oppitunti JSp:llä.
17,00 Päivällinen.
21,00 Iltahartaus, pataljoonan pastori.

JR36, 9. Komppania:
Aamupäivän harjoitus käsitti komppanian etenemistä maastossa, kaasuvaaran ollessa kyseessä. Lopuksi suoritettiin rynnäkkö tavoituspaikkaan. Sen jälkeen 1 tunti aikaa uintiin ja jalkojen pesuun. Puolenpäivän aikaan oli 3:n tunnin hälytysvalmius. Iltapäivällä oli kolmoitähtäysharjoitus, jonka jälkeen 1 tunti suljettua järjestystä (käsitti koko komppanian). Aseiden puhdistusta. Komppanian hevosilla oli lääkärintarkastus.

Parikkalassa ampuivat suomalaiset hävittäjät alas ryssän pommikoneen, tapaus näkyi leirialueelle. Palveluksessaolotodistusten jakoa perheellisille ja elatusvelvollisille miehille. Rajalta kuulunut kovaa tykistötoimintaa, sekä omat että ryssän patterit olleet toiminnassa. Yöllä klo 24 aikoihin valitsi komppanian päällikkö tiedustelupartion jonka oli määrä lähteä ottamaan tietoa ryssän puolelta.

JR36, 10. Komppania:
Yö oli rauhallinen. Päivällä oli ilmatoiminta vilkasta. Ilmataistelu Särkisalmen suunnalla jossa pudotettiin ryssän kone.
23,30 Kuuluu taas vilkasta tykistötoimintaa rajalta päin.

JR36, 11. Komppania:
8-12 3 joukkuetta puolustuksessa 1:n joukkueen hyökätessä aukean yli. Harjoituksen jälkeen kompp.päällikkö selitti miten vaikeaa on suorittaa hyökkäys aukean yli ilman tykistön tulitukea.
14-16 suunnistamista.
21,20 iltahartaus, jossa virret veisattiin tykkien säestyksellä.

JR36, 12. Komppania:
9,00-11,00 Joukkueet kiväärikomppanioiden mukana ryhmittymis- ja etenemisharjoituksissa.
13,00-16,00 Asekäsittelyä ja joukk. suljettu järjestys.

JR36, Krh.Komppania:
Aamulla herättiin leirialueella Torsajärven ja Silamusjärven välisessä maastossa Matikaisen talon mailla, rauhanaikaisin mielin ja alkoi tavanmukainen joukkueitten harjoitus. Klo 16,30 aikaan käskettiin kompp. päällikkö rykmentin komentajan puhutteluun, joka on klo 20,30.
Komppania innostusta hehkuen lähtötouhua odottaen, hartaasti odotti Laurialan saapumista.

Klo 21,30 saapui vänr. Lauriala reippaasti, ainaisen hyväntuulisena, tuoden kauan odotetun lähtökäskyn, ollen komppania jo tällöin heti lähtövalmiina, koska se oli ollut kahden tunnin valmiudessa. Klo 21,30 oli, 13./JR36 Karkun ja Mouhijärven sekä Suodenniemen pitäjistä koottu krh.komppania lähtövalmiina uutta tuntemattomuutta kohti, näyttämään mihin se pystyy sille määrätyissä tehtävissä Suur-Suomi aatetta toteutettaessa.

Laurialan puhuttelussa ollessaan lähetillä ilmoitti, että komppanian on oltava lähtövalmis heti hänen saavuttuaan, jolloin klo 21,30 lähdettiin itää ja väkivaltaisesti edellisessä sodassa määrättyä rajaa kohti. Marssitavoitteena oli Simpeleen pitäjässä oleva piste 119, jonne saavuttiin klo 1,30, minkä jälkeen paneuduttiin levolle telttoihin.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57:
7,00 Rykm:n vahvuus: 122+523+2744. Sää: +19 C, kirkasta.
11,35 Saapui div:n kirjallinen käsky no 13.
21,20 Saatiin täydennysmiehistöä 7 aliups. ja 106 miestä.
21,25 Saapui div:n esikäsky no 111/II/27 sal.: JR57 tuli asettaa 3 joukkueen vahvuista sissiosastoa, joista yhteen koottava Hiitolan ja Kurkijoen miehiä, vapaaehtoisia. Liikkeellelähtö 1.7. klo 12,00.
21,30 Annettiin I – III pataljoonille käsky asettaa kustakin 1 sissiosasto.

JR57, I Patl:
1,10 Ups.partio palasi.
13,30 Ups.partio maastotiedusteluun etulinjoille.
17,00 Partio palasi.
23,45 Täydennys saapui (4+43). Tulleiden jako yksiköihin, varustaminen, majoittaminen ja tee.

JR57, II Patl:
Klo 10,00 palasi partio Kanerva. Lähetettiin useita partioita. Ilmoituksia ei vielä saapunut.

JR57, 1. Komppania:
6,00 Herätys, aamutee.
7-11 Varust. ym. kuntoonpanoa. Miehistölle järjestetty saunominen useana päivänä. Ilma erittäin kaunis ja lämmin.
11-13 Ruokailu.
13-17 Saunomista, varusteiden kuntoonpanoa ym. Pataljoonan käyttöön eristettiin komppaniasta 13 marssikyvytöntä miestä, sekä heille johtajaksi 1 upseeri ja 1 aliupseeri.
17,00 Ruokailu.

Tiedusteltiin vapaaehtoisia sissipartioon. 1 au ja 3 miestä ilmoittautui. Venäläiset tulittivat tykistöllä Suomen puolelle. Tykistötuli kiihtyi illemmalla kiihkeäksi, ollen kiihkeimmillään puolen yön ajoissa. Komppania hälytettiin klo 0,15 ja asetettiin lähtövalmiiksi. Tykistötuli lakkasi n. klo 1,30 yöllä. Sotilaskotiauto kävi majoitusalueella klo 10-11, josta sotilaat saivat tupakkaa ja keksejä.

JR57, 2. Komppania:
Komppanian koulutusta, myös toimitusjoukkueella.
23,00 Tykistötulta kahden tunnin ajan.

JR57, 3. Komppania:
Ilmatoiminta laimeenpaa kuin edellisinä päivinä.
14,00-17,00 komppanian päällikkö + vänr. Tolppa ja Ihalainen, vääpeli Vinha sekä muutamia pataljoonan esikunnan upseereja tutustumassa rajamaastoon ja sen teihin.

21,30 tiedusteltiin pataljoonan esikunnasta vapaaehtoisia sissijoukkoihin. Seuraavat ilmoittautuivat: Alik. Perälä, Karfor, Ahola, stm. Heponen = 1+2. Myöhemmin ilmoittautuivat stm. Kautto, alik. Kallonen, korpr. Vesama, korpr. Koskinen.
23,00 alkoi vihollisen tykistötoiminta kohdistaen todennäköisesti Kivijärven – Simpeleenjärven kannaksen tienoille.

JR57, 4. Komppania:
Komppania siirtyi Sinpeleen kirkonkylään tykistön ilmatorjuntaan, pst.joukkueen jäädessä Kaljusen kylään.

JR57, 8. Komppania:
8,00 Jonkun verran ilmatoimintaa.
23,30 Hälytys, ryssän partio ampui valojuovia.

JR57, 9. Komppania:
13. Lkp.päivä.
5,30 Herätys ja aamutoimet, päivystäjä.
6,00 Aamutee, päivystäjä.
7,30-8,15 Oppitunti, joukkueenjohtajat.
8,30-10,45 Ulkoharjoitusta, kompp.päällikkö.
11,00-14,00 Ruokailu ja lepo, kompp. vääpeli.
14,00-16,45 Asekäsittelyä ja -huoltoa, joukkueenjohtajat.
16,45-17,00 Käskynjako, kompp. vääpeli.
17,00-18,00 Ruokailu, kompp. vääpeli.
21,00 Iltahartaus, kompp. valvova upseeri.

21,30 Nukkumaan meno ja hiljaisuus, kompp. päivystävä aliups.
Komppanian valvova upseeri: Luutn. Nurmi.
Komppanian päivystävä aliupseeri: Moisio, Erkki.
Partio, johon kuului 5 os. 6544:n (9.K) miestä, läksi 5-päiväiselle tiedustelumatkalle ryssän puolelle.

JR57, 12. Komppania:
Koko päivn oli erittäin hiljaista, ainakin näillä tienoilla. Jostakin erempää, iltapäivällä kuului vähäistä tykin ammuntaa. Muuta ei koko päivänä mainittavaa, sillä lentokoneitakaan ei näkynyt ollenkaan.

JR57, 13. Komppania:
6,00 Säätila lämmintä. Yöllä alkoi vihollinen tykkitulen. Se oli ajoittain aika ankaraa.
5,00 Aikaan heräsimme kovaan tärähdykseen. Vihollinen pudotti lentopommin melko lähelle. Mitään vahinkoja ei tapahtunut. Rajajääkärien onnistui saada vankiksi yhden venäläisen luutnantin. Tykistötulessa meni kaksi tykistön ratsuhevosta. Simpeleen kirkko myöskin hieman vaurioitui.

JR57, 14. Komppania:
4,00 kuului tykistötoimintaa. Muuten koko päivä rauhallinen.

JR 57, Krh.joukkue:
Joukkue marssivalmiina. Ilmatoiminta vilkasta. Simpelettä pommitettu. Tykistötulta Simpeleen kirkon ympäristöön. Ei erikoista.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1. komppania:
Koko aamuyö rauhallista. Elämä kuin kesäleirillä kauniissa Karjalan lehdossa. Lentotoiminta vilkasta pitkin päivää.
11,30 Lähetettiin partio ottamaan selvää Metsäkylän maastosta, partion vahvuus 2+6. Partioo veti kers. V. Anttila ja alik. L. Järvenpää. Tehtävä oli ottaa selvää onko mahdollisesti stm. H. Koivusen ruumista Metsäkylän maastossa.
20,00 Etsiskelyistä huolimatta ei löydetty. Siksi komppania hetken hiljaisuudella osoitti stm. H. Koivuselle kiitollisuuden muistoa. Iltapäivällä tykistötulta lentokentän maastoon ilman vaurioita.

Kev.Os.16, KK.komppania:
Puolijoukkue Isosävi II joukkueesta vänr. Virkkalan johdolla vaihtoi rajavartiossa olevan puolijoukkueen. Pst.joukkue siltavartiossa.

3./KTR 12
Maanantai 30.6.
Valmistelu- ja järjestelytöitä.

8./KTR 12
30.6. maanantai.
Uudet asemamme sijaitsevat Simpeleestä muutaman kilometrin takaisinpäin. Patterin päällikön puhuttelussa saimme myöhemmin päivällä tietää, että ylemmällä taholla olisi suunnitelmia muutettu sikäli, että suunnitellun hyökkäyksen asemasta siirryimmekin puolustukseen. Tätä vahvisti myöskin se, että kaikki maalimme, joihin meidän piti kolmansista asemistamme ampua, sijaitsivat rajan tällä puolella.

9./KTR 12
30.6.
Heti herätyksen jälkeen siirtyi patterin muu osa tulipatterin luo. Ptrimme tehtävä, -tilapäistehtävä tukea Koitsanlahden suuntaa. Päivä rauhallinen. Olen lähettini kanssa kalastamassa Kivijärvellä. Vähän kaloja. Illalla klo 23,30 – 24,00 alkoivat ryssän patterit ampua Simpeleen kirkonkylää melko kiivaasti, saamatta edes tulipaloja. Klo 7,00 yritti ryssän pommilaivue lentää kohdaltamme taaksepäin, mutta it-tykistö pakoitti sen kääntymään.

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *