12. elokuuta 1941, Laatokan rannalle.

Piiskatykki toiminnassa

Laatokka on saavutettu

12.8.-41, ryssien ruumiita ja sotasalista.

15. Divisioona

15.D, Esik.Os.2
4,35 Ilmoitti evl. Järvinen, että etummaiset asemat nyt tien mutkalla Siisiönmäen sillasta noin 300 m lounaaseen. Käskyn mukaan olisi pitänyt edetä pohj. sillalle, mutta pimeän takia ja kun pohj. sillan itäranta vihollisen miehittämä. Pohj. silta eheä. Siltojen välillä vihollisen miehitystä. Puhelinyhteys oikealle viimeksi illalla, nyt vain lähettiyhteys, koska linjat poikki, Virkkiin ei yhteyttä. Pimeän johdosta etenemistä ei vielä alotettu, mutta kaikki valmiina.

5,15 Evl. Järvinen ilmoitti: pohj. silta saavutettu illalla, vastaranta vih. miehittämä. Pakkalalta yksi komppania etenemässä etel. sillalle, ei saa ilmoitusta sillan saavuttamisesta. Antanut käskyn mennä yli molemmista silloista nyt aamulla.

5,45 Annettu uusi väliraja Raikkalalle ja Järviselle: tie asema – Siisiönmäen silta ml. Järviselle.
5,45 Ilmoitti naapuri oikealla, että Vänttinen miehittänyt kukkulan 56,6 ja sen eteläpuolella olevat metsäsaarekkeet, sekä Hännilän kartanon.
6,05 Ilmoitettu tästä Raikkalalle, vasemmaksi rajaksi määrätty Kokkolanjoki. Raikkala ilmoitti, että patl. Hakanen juuri lähdössä hyökkäykseen.

6,10 Valkama: Hänninen saavuttanut Myllymäen, vihollinen pisteessä 60. Hälvästä ei ole tietoa.
7,25 Tilanneilmoitus AK:lle (Liite no 193).
7,40 Ilmoitti luutn. Aro (JR49), että pohj. silta meidän hallussamme, ehditty saada, ennenkuin vihollinen ennätti räjäyttää jo valmiiksi panostetun sillan. Yksi komppania ylittänyt sillan. Jättää yhden komppanian puhdistamaan sala-ampujista. Yksi komppania etenemässä eteläistä tietä.

7,45 Virkki: Yö on ollut rauhallinen, ei läpimurtoyrityksiä, miehitetty Paksujalan kukkula sen oltua ensin tykistökeskityksen alaisena. Varmistus linjalla Peltola – pohj.Tattari – yläs Haikalammelle, partioi Haikalammen seuduille, jolla hajallisia ryssien ryhmiä. saaneet käsityksen, että vartioimassa tyhjää. Annettiin käsky säilyttää varmistus, ottaa yhteys Valkamaan Mustolaan ja painua itään Paksujalasta niin pitkälle kuin pääsee. Penttilä otettava alemmaksi.

8,15 Raikkala: Herrasen motti lauennut noin puoli tuntia sitten. Kymmeniä vankeja, paljon sotasaalista. Yhteys Vänttiseen saatu 23,30. Välirajaksi Kokkolanjoki.

8,30 Järvinen: Koko rykmentti ylittänyt sillan ja kääntynyt etelään jatkaen etenemistään. Upseeripartio lähetetty ottamaan yhteyttä Virkkiin. Järviselle selostettiin div:n yleinen tilanne.

9,00 Valkama: Vangiksi saatu ryssän upseeri kertonut, että “laivauksia on jo pitemmän aikaa suunniteltu Kilpola – Lipola salmen kautta Käkisalmeen. Tiurala maastossa rykmentin esikunta, myös raskasta tykistöä, 198 DE ja myös AKE (armeijakunnan esikunta) Kilpolassa”.
Etummainen pataljoonamme, Hänninen, saavuttanut Riekkalan lahden yläpuolella olevat aukeat ja ylittää niitä. Yhteys Blick’iin. Annettiin käsky sivustasta välittämättä painua eteenpäin.

9,15 Takkula: Saadun tiedon mukaan on ryssä saanut käskyn asettua puolustukseen linjalle Paksujalka – Mustola.
Joukoille on tilanteen selviämisen jälkeen annettava mahdollisimman paljon lepoa. JR49 on irroitettava mahdollisimman pian ja koottava Marjakosken maastoon omaan divisioonaansa liitettäväksi. 15.D:n valmistauduttava jatkamaan Hiitolasta etelään ja kaakkoon.

9,40 Virkki: Yhteys Järviseen saatu. Partioita lähetetty ottamaan yhteyttä Valkamaan. Penttilä jo vedetty alas Kyläjärvelle ja jatkaa muun rykmentin perään Kilpolan suuntaan.
10,00 Lähti div:n komentaja Hiitolaan.
10,00 Käsky 1./Lin.P10:lle (Liite no 194).

10,20 Maj. Haahti antoi Järviselle muutoksen käskyyn: Siisiön – Alakokkolan maasto puhdistettava ja sen jälkeen jatketaan suoraan vesistölinjalle Kääriäisen linjalle saakka, joten Haapalahden suunta jää pois.

10,50 Os.Raikkala: Alasjärven – Hiitolanjärven kannaksella paljon viljaa (vehnää) ja Taipaleen talossa n. 100 hehtaaria. Pyydetään divisioonaa huoltamaan pois.

11,05 Valkama: Hänninen lienee jo Mustolassa. Polon marssien perässä. Samoin Hälvä maastoitse. Kilpeläinen marssivalmis.
Sai käskyn jatkaa Mustolasta Päijälään ja edelleen Nehvolaan, jossa otettava yhteys Virkkiin. Päijälästä itään oleva maasto puhdistettava vihollisista.

12,40 Valkama: Hännisellä hallussaan Mustolan maasto osittain, Hänninen ja Polon yhdessä lähtevät purolinjalta, Polon Säijälä – Nohvola, jossa pyrkii yhteyteen Virkin kanssa, Kilpeläinen marssii aluksi Palomäen korkeudella.
12,25 Virkki siirtynyt juuri eteenpäin Kyläjärvelle, jossa väliaikaisesti kapt. Fröbergin komentopaikassa, ei tiedossa, missä etummaiset joukot nyt ovat, mutta etenevät Haapalahdelle päin.

12,55 Virkki: että Lakiinmäen kukkula on ryssien hallussa, partiot päässeet ohi, mutta suurempi porukka saanut tulta. Penttilä lähtee kiertämään ja Lakiinmäki motitetaan. Penttilällä ja Pitkäsellä kummallakin tavoitteena silta mantereen ja Haapalahden saaren välillä sekä sillanpääaseman miehittäminen vastarannalla.
13,25 Tilanneilmoitus AKE:lle (Liite no 195).

13,35 Valkama tiedustelee, saako ampua raskaalla tykistöllä Haapalahteen ja Kilpolaan. Kukkonen saa ja välirajaksi Virkin kautta purolinja Kyläjärveltä kaakkoon, tämän kuuli sattumalta linjalle tullut Virkki.
14,45 Ilmoitti evl. Järvinen, että hänen etujoukkonsa tällä hetkellä ovat Asilan linjalla, tappelua ollut vain Siisiönmäellä. Komentopaikka nyt Alakokkolan tienhaarasta puoli km etelään. Kuulleet Paksujalasta Virkin suunnalta tappelun rähäkkää ja lähettänyt sinne 2 pst.tykkiä avuksi. 4 ryssää ilmoittautunut vapaaehtoisesti vangiksi, kertoivat, että D:n komentaja antanut alaisilleen tiedoksi, että ovat saarrostettu ilman pelastumisen toiveita.

15,05 Valkama: Heponiemestä käsin havaittu laivaliikennettä Petrosaaren eteläpuolitse Pukinniemeen ja Repolammella oleva patteri ampunut laivoja. Selkämarjasaaressa 3 vartioalusta, joita raskas tykistö nyt rupeaa ampumaan. 11,45 oli laiva lastaamassa. Kotkanniemestä ammutaan raskailla. Mustolassa juuri murtautuvat Hänninen ja Polon läpi.
15,15 Järvinen ilmoitti vielä, että vih. ampuu tykistöllä Paksujalan maastoa. Ei ole vielä saanut yhteyttä Kääriäiseen vesistölinjalla etelässä. Maastossa ei tunnu olevan vihollisia.
Annettiin käsky taistelukertomusten laatimisesta (Liite no 196)

16,25 Käsky 1./Lin.P10:lle: Komppania valmistautuu marssille Lipola – Kopsala maastoon. Kompp.päällikkö ilmoittautuu 15.DE:aan.
17,10 Valkama: Ankara vastarinta Simolan kohdalla olleista kukkuloista. Konetuliaseita, pst. ja piiskatykkejä. Taistelu käynnissä. Hälvä puhdistanut tien pohj.puolella olevia kukkuloita ja kootaan sitten Unkolaan myöhempää käyttöä varten. Ei vielä tietoa Korpisaaren partiosta.

17,30 Valkama: Tuli juuri ilmoitus, että edellämainittu joukkueen vahvuinen tst-partio on saavuttanut sillan ja puhdistanut niemen. Yksi komppania Kilpeläisestä lähetetty perään tehtävänä ottaa Korpisaaren etelärannalta tähystyspaikkoja ja tulituspaikkoja ryssän häiritsemiseksi.
17,35 Takkula AK:sta: Kysyi, ja sai tilanneselostuksen. Oli sitä mieltä, että olemme päästäneet ryssät Kilpolan saareen. Olihan AK:n käskyssä selvästi käsketty painopiste vasemmalle. Virkin liike pilasi asian! (Katso Takkula 11.8.41 klo 9,40 Kukkoselle.)?

18,30 Virkki: Penttilä saavuttanut Vepsän, Kyrsänmäki vielä ryssillä. Pitkänen Lakiinmäen kaakkoisosassa. Hyökkäys jatkuu, vastarinta odotettua lujempaa, tuntuu kuitenkin jo antavan perään.
Päivän tilanne klo 12,00 peitepiirroksena (Liite no 197).
19,14 Tilanneilmoitus AK:lle.
19,15 Suullinen käsky luutn. Tarkalle 36.Tyk.K:n marssille lähdöstä ja alistamisesta JR36:lle.
19,40 Erilliskäsky Raikkalalle (katso yhteiskäskyä).
20,50 AK:n kaappaama radiosanoma ryssän aikeista (Liite no 198).

21,00 Virkki: Penttilä edennyt Linnaniemestä länteen olevalle kukkulalle, josta vain n. 100 m alue vielä ryssillä. Siitä lounaaseen oleva kukkula myös vallattu. Riianmäki ja Sahan maasto ryssillä. Tarkoitus on jatkaa Tiuralan pellot pohjoisesta kiertäen saarrostamalla.

22,25 Valkama: Kova tuli kaikilla aseilla Mustolan seudussa, ryssällä vahvat asemat Multamäestä pohjoiseen, ei voida nyt enää hyökätä, vihollinen ampuu taas Kurkijokea. Kaikki yhteydet poikki, joten tykistön tukea ei tänään enää saada. Kauniskummun kaakkoispuolinen maasto vapaa ryssistä. Laakianlahdesta mennyt poispäin laivoja, joista yksi meni kallellaan, mutta jatkoi kuitenkin matkaansa.

23,00 Käsky JR49:lle: Käsky valmistautua marssia varten aamulla klo 8. Autokuljetukset.
23,00 Puh.sanoma AK:lta Järvisen irroittamisesta, 1180/III/2. (Liite no 199).
24,00 Jaettiin div:n käsky vihollisen lopullisesta tuhoamisesta. (Liite no 200).

15.D, Huoltotsto IV:
SHev.Kp 1 perustettu Kurkijoen kylän tienoille ja SHev.Kp 2 Hiitolan asemakylän seudulle. Molemmat toimintavalmiina klo 12.
SAutoAs 2 asettunut illalla Asemakylä “ä”:stä n. 800 m pohjoiseen olevasta tienhaarasta n. 1 km kaakkoon.
JR49 otettu AK:n käyttöön.
Laimeata lentotoimintaa.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
Klo 5,00 DE:n kirjallinen yhteiskäsky. Tämän mukaan JR15 pitää hallussaan valtaamansa tiekolmion ja etenee vihollisen pakenevasta Hiitolasta itäänpäin. Klo 6,00 Puukko ilmoittaa, kukkula tyhjennetty vihollispartioista. Onko ollut läpimurtoyrityksiä? Klo 7,00 ilmoitus DE:aan, ei mitään läpimurtoyritystä. Käsky edetä pikaisesti yhdellä pataljoonalla Paksujalan tienhaarasta kaakkoon päin. Klo 7,10 käsky Pitkäselle edetä Tiuralaan. Liikkeelle heti 1 komppania, jota vahvistetaan jääkärikomppania Puukolla ja 1 pst.tykillä. Loput pataljoonasta, jolle alistetaan raskas krh-joukkue ja pst-tykkijoukkue, liikkeelle Tiuralan suuntaan mahdollisimman pian. Tykistön tulenjohtue mukaan.

klo 7,20 Patl. Penttilä heti liikkeelle Kyläjärven suuntaan valmiina joko miehittämään Pitkäsen puolustusasemat tai etenemään Tiuralan suuntaan. Klo 9,15 Yhteysups. os. Järviseltä ilmoitti Asemakylän olevan hallinnassaan ja etenevänsä Alakokkolaan. Klo 9,30 Käsky Penttilälle olla valmis etenemään Pitkäsen perässä. Puolustus ei tule enää kysymykseen.

Klo 12,45 Pitkänen ilmoittaa, Lakiinmäki vihollisen vahvasti miehittämä, tuli pysäyttänyt etenemisen. Yksi komppania lähetetty Sahan suuntaan. Klo 12,50 Penttilä saanut käskyn edetä Valtiinmäen yli Kilkkimäen suuntaan, ensi tavoitteena Vepsä. Hänen ja Pitkäsen väliraja koordin. 6792 korkeudella olevat metsäkannakset ja siitä edelleen kaakkoon virtaava purolinja. Vepsästä edelleen Tiuralan Haapalahden suuntaan. Se pataljoonista, joka ensinnä pääsee vihollisen läpi.

Klo 16,45 Penttilä Vepsässä (ilmoitus). Vihollinen tekee vastarintaa suoraan edessä. Klo 17,15 Pitkänen ilmoittaa hyökkäyksen tyrehtyneen. Klo 23 Pitkänen ilmoitti, tappiot nousevat n. 40:een. Pataljoona kompp. Sipilää lukuunottamatta, ei pysty hyökkäykseen ennenkuin aikaisintaan klo 10,00. Klo 23,15 käsky Fröbergille lähettää joukkue Sipilän vahvistukseksi. Käsky Pitkäselle vahvistetulla kompp. Sipilällä vallata Sahan maasto aamun koittaessa. Käsky Penttilälle valmistautumaan hyökkäykseen aamulla viimeistään klo 6.

JR 15, Esik.K:
Klo 1 alkoi vihollisen uusi hyökkäys Herroinlammen tienoilla Penttilän kaistalla.
Klo 1,20 yhteys jälleen Fröbergiin, joka ilmoittaa olevansa 600 m tienristeyksestä.
Klo 2,05 III patl. lähtee etenemään Fröbergin perässä kohti Kyläjärveä.
Klo 3 koko III patl. matkalla.

Klo 3 Hälvä ilmoitti saapuneensa Herroinmäen maastoon, jatkaa klo 6, ei vastarintaa.
Klo 5,10 Pitkänen perillä Fröbergin luona. Hänen pataljoonansa on saapumassa. Käsky Fröbergillä miehittää tien.
Klo 5,45 ilmoittaa Fröberg, että tie on katkaistu ja Valttiinmäki eteläpuolelta osaksi miehitetty, osaksi vielä vihollisella, arviolta 50 ryssää.

Klo 6,30 tuli DE:sta käsky, että koko rykmentti etenee Kyläjärvelle, noin yksi joukkue Mustolaan.
Klo 10 Fröberg alistetaan Pitkäselle. Molemmat patl:t asettautuvat puolustukseen valtaamaansa maastoon. Valtiinmäki koetetaan valloittaa.
spk no 10620:
Klo 10,30 Hälvä ilmoitti, että Sillankorvan maasto saavutettiin klo 8,30, jolloin alistussuhde lakkaa.
Klo 11,30 Penttilä ilmoitti edessään olevan vihollisen vetäytyvän. Partioita lähetetty.

Klo 12 Fröberg ilmoitti, että Valtiinmäki valloitettu. Sotasaaliina saatu mm. 1 suorasuuntaustykki, 1 traktorivetoinen haupitsi, kolme kuorma-autoa ym.
Klo 14,20 Penttilä aloittanut 15,15 marssimaan Kyläjärven suuntaan. Yksi joukkue ajaa pakenevaa vihollista takaa.
Klo 16,30 Rykmentin komentaja lähti sorakuopalta.
Klo 18 Rykm.kom. saapunut Marjamäkeen.
Klo 20,30 DE:n käsky miehittää Paksujalan tieristeyksen luoteispuolinen kukkula.
Klo 22 käsky Puukolle ensin miehittää se partiolla, aamulla koko komppanialla.

Virkin tst.kertomusta:
Tiuralan taistelu

12.8. Joukkojen liikkeet Tiuralan taistelussa liitteessä No 13.

Kilpolan saareen oli päässyt vetäytymään kahden ja puolen vihollisdivisioonan jätteet. Samalla vihollinen lastasi joukkojaan ja kalustoaan, kuljettaakseen niitä Laatokkaa pitkin etelään.
Klo 7 tuli DE:sta käsky edetä nopeasti yhdellä pataljoonalla Paksujalan tienhaarasta kaakkoon päin.
Välittömästi tämän jälkeen annoin käskyn kapt. Pitkäselle, jolle alistetaan tykkijoukkue ja raskas krh-joukkue, edetä Tiuralaan.

Liikkeelle heti yksi komppania, jota vahvistetaan jääk.kompp. Puukolla ja yhdellä pst.-tykillä. Loput pataljoonasta liikkeelle Tiuralan suuntaan mahdollisimman pian. Tykistön tulenjohtaja mukaan.
Klo 7,20 annoin käskyn ratsumestari Penttilälle tuoda heti pataljoona Kyläjärven suuntaan valmiina joko miehittämään Pitkäsen puolustusasemat Paksujalka-Valtiinmäki maastossa tai etenemään Tiuralan suuntaan. Patl. lähti liikkeelle klo 8,15.

Klo 9,15 kävi komentopaikassani os. Järvisen yhdysupseeri, joka ilmoitti, että Hiitolan asemakylä vihdoinkin on meidän hallussamme ja että os. Järvinen etenee Alahuhtalaan.
Klo 9,30 annoin käskyn patl. Penttilälle olla valmis etenemään Pitkäsen perässä. Puolustus Paksujalka-Valtiinmäki maastossa ei tule enää kysymykseen.

Patl. Pitkänen eteni Vitanmaan ja Paksujalan kautta. Viimeiset joukot olivat Paksujalan tienristeyksessä klo 12. Täältä sai Sipilän komppania tehtäväkseen edetä Sahan maastoon ja vallata Sahan pohjoispuolella oleva pitkä kukkulamaasto. Tien Paksujalka -Tiurala pohjoispuolella etenivät komppaniat Kivelä, Puukon jääkärikomppania (joka oli alistettu Pitkäselle) ja Säilänne.

Linjalla Kilkkimäki-Lakiinmäki-Paksujalka viime s:stä n. 300 m. etelään oleva kukkula tuntui olevan vahvasti miehitetty. Arveltiin siinä olevan pataljoonan verran vihollisia puolustuksessa. Etumaisina etenevät Pitkäsen varmistuselimet joutuivat erittäin kovaan tuleen niin, että niiden oli vetäydyttävä taaksepäin ryömien pellonojia pitkin. Vänrikit Pelli ja Lahtinen joutuivat kadoksiin.

Sahan maastoa kohti pääsi Sipilä etenemään n. 900 m. krh:n avustaessa hyvin. Koska vastarinta tuntui tiukkenevan järjesti patl. komentaja tykistötukea. Sitä varten hän antoi käskyn Sipilälle vetäytyä n. 200 m. taaksepäin, jotta tykistö voisi ampua. Kun se oli tehty, ampui tykistö, mutta liian lyhyitä, joten Sipilän komppaniasta 3 joukkuetta sekä jääkärijoukkue jäi keskitykseen, jolloin 3 miestä kaatui ja 3 haavoittui.

Tykistön tulenjohtaja ei ollut mukana, mutta patl. krh-joukkueen johtaja luutn. Rangell sai tykistötulen lopetetuksi. Kun kohta tuli vielä vihollisenkin tykistökeskitys, joutui koko komppania, joka jo viisi kertaa tätä ennen oli joutunut omaan tykistötuleen, epäjärjestykseen ja vetäytyi yli esteiden länteen ja joutui silloin voimakkaaseen kiväärituleen.

Vihollinen tuli perässä ja valtasi Sahan luoteispuolisen kukkulamaaston. Patl. komentaja määräsi Sipilän komppanian puolustukseen Paksujalan kallioille. Tämän välikohtauksen johdosta hyökkäys alkoi vasta klo 16,00. Hyökkäys tapahtui Lakiinmäellä, Kivelä oikealla ja Säilänne vasemmalla, vasen raja puro ja oikea raja maantie. Toisessa linjassa Puukko Säilänteen takana.

Klo 18,30 oli hallussamme tavoite purolinja, Kyvelmäen kohdalla. Vastus erittäin kova. N. 100 kaatunutta vihollista havaittiin. Myös omat tappiot suuret. Vänrikit Pelli ja Lehtinen löydettiin haavoittuneina. Jälkimäinen oli jo aikaisemminkin haavoittunut ja ehti sairaalasta palattuaan olla vain pari tuntia rintamalla, ennenkuin taas haavoittui. Myös taistelulähetti Majamäki löydettiin haavoittuneena vihollisen jättämältä alueelta. Hän oli aamulla mennyt liian eteen ja oli jalkaan haavoittuneena jäänyt viljapeltoon makaamaan, kun viholliset tulivat. Täältä hän oli ampunut joitakin vihollisia, kunnes panokset olivat loppuneet.

Penttilän patl. oli klo 12,50 oli saanut minulta käskyn edetä Valtiinmäen yli Kilkkimäen suuntaan ensimmäisenä tavoitteena Vepsä. Penttilän ja Pitkäsen väliraja koordinaatin 6732 korkeudella olevat metsäkannakset ja siitä edelleen ? virtaava purolinja. Vepsästä jatkaa edelleen etenemistä Tiuralan ja Haapalahden suuntaan se pataljoonista, joka ensin pääsee vihollisen läpi.

Klo 16,40 oli Penttilän kärkipartio oli päässyt Vepsän taloon. Itse pataljoona joutui pysähtymään Kilkkimäelle edessä olevan kovan vastuksen takia. Penttilän KK:t avustivat Pitkäsen hyökkäystä.
Klo 19,00 lähetti ratsumestari Penttilä kaksi taistelupartiota Vepsän ja Kyrsämäen itäpuolisille kukkuloille.
Kovan vastarinnan takia tyrehtyi hyökkäys. Tappiot olivat verrattain suuret.

Kapt.Pitkänen ilmoitti, että komppaniat, Sipilää lukuunottamatta, eivät pysty uusimaan hyökkäystä, ennenkuin aikaisintaan klo 10. Miehistö oli jatkuvien marssien, taisteluiden ja yölevon puuttumisen takia loppuun asti rasittuneita.

Klo 23,15 annoin käskyn kapt. Fröbergille lähettää Sipilän komppanian vahvistukseksi yhden joukkueen. Annoin samalla kapt. Pitkäselle käskyn vahvistetulla Sipilän komppanialla vallata Sahan maasto aamun koittaessa. Ratsumestari Penttilä sai käskyn valmistautua hyökkäykseen viimeistään aamulla klo 6,00.
Päivän kuluessa oli Fröbergin patalj. suorittanut voimakasta tiedustelua Martelan ja Hiitolan suuntaan. Partiot totesivat, että alueet olivat vapaat vihollisista.

Rykmentin tappiot 12. 8. Tiuralan ensimmäisenä taistelupäivänä;
Kaatuneita          – + 1  +  6 =   7
Haavoittuneita    – + 4 + 32 = 36
Yhteensä             – + 5 + 38 = 43
Rykmentin tappiot 31. 7. alkaen:
Kaatuneita            22  +  29 + 132 = 192
Haavoittuneita      25  +  97 + 370 = 422
Kadonneita            –   +   –   +     7 =    7
Yhteensä               57 + 126 + 409 = 621

JR 15, II Patl:
Klo 6,30 ruoka tuli, välittömästi ruokailu. Klo 11,30 pataljoonan komentajan puhuttelu. Tilanne tehtiin selväksi. 6 K. (Pouru) lähettää tiedustelupartion 1 au + 10 miestä Unkolaan, partio jää sinne, ilmoitus patl:n komentajalle. Vahvistukseksi lähetetään 1 kk ja tehtävä muuttuu taisteluetuvartioksi. 5 K. (Setälä) partioi Paksujalan suuntaan. 7 K. (Nykänen) pohjoissuuntaan. 6 K:n partio I Tattari pohj. – Palomäki – Tattari etel.-Peltola. Partio II Marjamäen suuntaan ja itään aukeat. 5 K:n partio I partioi Rantapenger – Kotimäki – Riihimäki.

Klo 12,00 ev. Virkki, adj. Heinonen, kapt. Rintala ym. rykmentistä kävivät komentopaikalla. 13,30 Div. kom. ev. Hersalo ym. kävi komentoteltassamme. Annettiin vieraille oikeata kahvia.
Klo 13-14 laitettiin panssariauto kuntoon ja se alistettiin kapt. Pitkäsen (III patl.) käyttöön. Klo 13,40 luutn. Vanhatalon tukikohta vaihdettiin Vitsasuon tukikohtaan.

Klo 15,10 alik. Vaskunen ilmoitti partion saavuttaneen tavoitteen, Unkola vapaa vihollisista. Partio lähetetty Mustolan suuntaan. Unkolassa on 1 joukkue + 1 kk (kevyt). Klo 16,00 palasi 6 K:n partio, tapasi III patl:n miehiä. Partio II palasi, ei havaittu vihollista.

Klo 17,30 ruokailu. 17,45 ev. Virkki soitti; Laukauksia Uusitalo – Kotimäki suunnassa, lähetettävä partio. Käsky 5 K:lle (Setälä) uuden partion, 1au + 5m, lähettämiseksi yllämainittuun suuntaan pist. 59 asti. Klo 19,20 vänr. Pouru + 1 joukkue (vahv. 40), alistettu III patl. Sipilän komppanialle, lähti tavoitteena Paksujalka – Laatokan ranta. Otettava yhteys Pitkäseen.

Pataljoonan huolto siirtynyt Hiitolan Asemakylästä länteen olevan tien varteen n. 1,5 km:n päähän kylästä. 2 saunaa oli ahkerassa käytössä koko iltapäivän.
Klo 22,45 iltapäivällä klo 17,50 lähetetty partio palasi. Pist. 59 eteläpuolella ryssiä ja Riihimäessä jotakin epäilyttävää liikettä. Vaskonen ottanut yhteyden ev. Valkaman joukkoihin ja tähän partioon. Ilmoitus edellisestä ev. Virkille.
Tappiot  u  au  m
Haav.      –   1   3

JR 15, III Patl:
Klo 8 käsky pataljoonan lähteä liikkeelle Tiuralan tienhaaran suuntaan. Kivelä + 2 kk:ta ja pst.kivääri lähtee etunenässä klo 9,30. Valkoselta selostus partioista.
Esikunta lähti klo 11,00 samoin kuormasto. Etenemistie: Kyläjärven ja Mustantien risteys – Vitsasuo – Paksujalka tienristeyksessä n. klo 12. Täältä lähti luutn. Sipilä komppanioineen Sahan maastoon tehtävänä haravoida ja vallata Sahan pohjoispuolella oleva pitkä kukkulamaasto. Tien Paksujalka – Tiurala pohjoispuolella etenivät Kivelä, Puukko ja Säilänne.

Linjalla Kilkkimäki – Lakiinmäki ja Kanavan ja joen risteyksessä oleva kukkula tuntui olevan luja kukkula. Arveltiin siinä olevan pataljoonan verran ryssiä. He tulittivat etumaisia eteneviä osia kovasti, joten varmistuselimien oli vetäydyttävä taaksepäin ryömien pellonojia pitkin. 9. komppanian vänrikit Pelli ja Lehtinen joutuivat kadoksiin. Klo 14,30 oli neuvottelu komentajan ja yksiköitten päälliköiden välillä.

Hetki H määrättiin klo 15. Tätä ennen määrä suorittaa tykistöllä ja kaikilla heittimillä voimakas tulivalmistelu. Sipilän määrä vetää komppaniansa kukkuloiden väliseen sotelaan(?). Tällöin ampui oma tykistö syystä, jota ei saatu selville, lyhyitä omien niskaan, jonne sen jälkeen vielä ampui ryssän tykistö. Keskitykseen joutui vain komppanian päällikkö ja 1 joukkue, kun ei vetäytymiskäskyä oltu vielä ennätetty panna toimeen.

Komppania joutui tämän johdosta epäjärjestykseen ja vetäytyi yli oikealla olevan aukean Sahakukkulalta taaksepäin, saaden lujasti jalkaväen tulta. Ryssä tuli perässä ottaen vielä haltuunsa miehiemme miehittämän osan kukkulaa.
Sipilä määrättiin Paksujalan kallioille puolustukseen.

H-hetki Lakiinmäelle klo 16,00 Siellä hyökkäsi Säilänne vasemmalla ja Kivelä oikealla kaistalla, vasen raja puro, oikea raja maantie. Reservissä Puukko Säilänteen takana. Klo 18,30 hallussamme purolinja Kyrsänmäen kohdalla. Vastus kova. Noin 100 kaatunutta vihollista. Omiakin meni aika tavalla. Lähemmin tappioluettelossa. Vihollinen oli ottanut jääk.joukkueen pyörät, jotka oli jätetty aamulla Kyrsämäen taloihin. Samalla menivät leipälaukut ym. omaisuudet.

Vänrikki Pelli oli ryöminyt yli vanhan radan ja aukean Paksujalan mäkeen lonkkaan haavoittuneena. Täällä löysi Sipilä hänet ja toimitti pois. Vänrikki Lehtinen löytyi myös, mutta haavoittui käteen pahasti. Huom! huono tuuri.
Kumpikin oli aamulla mennyt liian eteen eräiden muiden kanssa, mm. taistelulähetti Pajamäki oli jalkaan haavoittuneena jäänyt viljapeltoon makaamaan, kun ryssät tulivat. Täällä oli hän ampunut muutamia ryssiä, kunnes patruunat olivat loppuneet. Hänet saatiin illalla pois. Klo 22,00 ampui tykistö ja krh Sahan kukkulalle.

JR 15, 4.Kompp:
Oltiin vartiossa Hiitolan Kyläjärvellä, partiotoimintaa.

JR 15, 8.Kompp:
jatkuu 15.8.

JR 15, 12.K:n tst.lähetti kertoo:
“Ne jäi sitte siihen, siihen jäi muut miehet puhristaan sitä aluetta ja me jouruimme meneen sitä vasemman kären tietä, mikä menee sinne Kilpolansaareen, ja luultiin, että se on vaikka kuinka selvää reittiä, josta päästään sinne,…siä oli oli se Hiitolan kunnalliskoti ja Hiitolan kirkko, …sitä tietä mentiin, ni yht äkkiä ruvettiin ampuun piiskatykillä, ryssät ampu sieltä Hiitolan kunnalliskodilta päin pitkin sitä suoraa tietä, niin että siinä kuulat vinku. Edellä polkupyörillä menevät kevytosaston miehet ni kyllä ne äkkiä lakos kaikki sinne tiensivuihin. Komentoja huudettiin, että suojaan sinne ison kivinavetan taakse.

Sinne mentiin ja siä koottiin taas porukkaa ja neuvoteltiin, tietysti he ylempää sai komennot, siinä oli komppanian päällikkö Kivelän Toivokin sillo. Puhuivat, että mennään sitä harjun päällystää, kun siä oli semmosta taajaa leppämettää, ei mitään isompaa puuta. Kumaras mentiin, ku ryssä ampu sieltä vastaan, oikeen leppämettä katkes tosta pään yläpuolelta, kuulaa tuli kamalasti…”

JR 15, Tyk.Kompp:
11,00 lähti II joukkue marssille tietä Kyläjärvi – Vitsasuo – Paksujalka ja alistettiin III/JR15:lle.
17,00 asettui I j. asemiin tienhaaraan Kyläjärvi i:stä n. 600 m etelään varmistaen Kurkijoen ja Paksujalan suuntaan.

JR 15, Jääk.Kompp:
14,00 suunta Paksujalan tiehaaraan pitkin korpia.
18.00 saapui komppanian eri partiot Paksujalkaan, jolloin oli havaintoja, että vihollinen oli parasta aikaa perääntymässä, tällöin järjestettiin komppaniasta tuhoomisryhmiä teiden varsiin, jotka häiritsivät vihollisen perääntymistä. Omille ei mitään tappioita

16,00 hyökkäys Tiuralaan menevän tien suunnassa. Tien vasemmalla puolella hyökkäys onnistui, ryssä lähti pakoon perääntyen Tiuralaan, saatiin yhdeksän vankia. Yöllä varmistusta.

JR 15, Kolonna:
Muutettiin Kuoksjärven kansakoululle. Lähtö klo 9,00. Koululla oli todennäköisesti toiminut jonkinlainen ryssien sotakoulu, päätellen kahdesta varastolaatikosta, sekä aivan erinomaisesta siisteydestä ja järjestyksestä, joka vallitsi kaikkialla. Autot siirsivät int.varusteita Änkilästä tänne.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, Esik:
6,00 Hakanen suunnattiin div:n käskystä pist. 57,3 kohti, koska Järvinen on edennyt vieraille vesille. (JR49).
8,10 Herrasen motti selvä.
8,30 Hilden suunnattu Heikinmäelle, sekä puhdistamaan Kiisiönnientä.
9,00 Rykmentin komentaja siirtyi Mikkelsuon seutuville.

10,05 Marssi Hiitolan asemakylään alkoi.
12,03 Hilden siirtymässä Kotimäen pohjoispuolelle, Herranen Iivonmäen luoteispuolelle.
13,06 Käsky huoltoportaan siirrosta ennen pimeää Kr.K:n talon lounaispuoliseen maastoon.
13,45 Käsky (Liite 21) rykmentin jääkärijoukkueet ynnä patl:n jääkärijoukkueet ja Krh.K siirtyvät Kopsalan maastoon. Häirittävä Kilpolan lastauspaikkoja ja estettävä ryssän liikkuminen Veijolanjoki – Rasinselän välisellä kannaksella.

18,10 Rykmentin Esik. Hiitolan aseman kansakoululla leiriytyneenä ja III patl. Hiitolan kirkolla sulkien Hiitolanjärven ja Veijolanjärven välisen kannaksen.
18,40 Hilden haravoitava Iivonmäki.
19,00 Div:n puhelinkäsky. Liite 22.
20,10 Käsky Hakaselle siirtyä Kapsalaan, estää vihollisen mahdolliset maihinnousuyritykset ja varmistaa rykm. jääkärijoukkueelle määrätty suunta
20,30 Hildenille käsky siirtyä Hiitolan kirkonmaastoon ja ottaa III patl. tehtävä. (Hakanen).

JR 36, I Patl:
Klo 5 aikaan saatiin ensimmäiset vangit. Osa pääsi pujahtamaan aukealle. Kukkula hallussamme klo 9. Sotasaalista 6 kk, 1 pst.tykki, patruunoita ym. Klo 14 lähtö Hiitolan Krist.yhdistyksen eteläpuoliseen maastoon. Pieniä partiokahakoita siellä täällä. Majoitus.

JR 36, II Patl:
4,00 Herätys, hälyytys linjoilta. Sää sateinen, sumua. Pahanlammenojan kivien ladossa tavattiin ryssä joka lynkättiin.
16,00 Motti valmis.
16,00 Saavuttiin Hiitolan Kokkomäkeen. Aakulan 2 ryhmää haravoimassa.
18,00 Lisää 2 ryhmää + krh.
20,00 Mottia selvittämään. Aakula kaatui.
22,20 Käskynjako.

JR 36, III Patl:
Lähtö varhain aamulla tavoitteena nahkatehdas, josta siirrytään linjalle piste 56,6 – Hännilän kartano, jonka omat joukot kaakosta käsin olivat saavuttaneet. Majoitus 56,6 pisteen pohjois- ja luoteispuoleiseen maastoon. Uusi majoituspaikka Hiitolan kirkonkylässä.

20,00 saapui käsky uuteen puolustukseen asettumisesta kaistalle jonka vasen raja oli Rasinselkä – Laatokka ja oikea Hiitolanjärvi – Veijolanjärvi – Pukinniemi – Laatokka. Pataljoonalle alistettiin 10.Lt. komppania, pst.tykkikomppania, rykmentin Krh.komppania, rykmentin ja toisen pataljoonan jääkärijoukkueet, sekä it.jaos. Lisäksi saimme käyttöömme kevyttä, raskasta ja järeätä tykistöä. Puolustus oli asetettava Kokkolanjoelle, sekä tähystys ja tulitus Laatokan rannalle ja saarille kaistallamme.
22,00 annettiin marssikäsky yksiköiden päälliköille.
23,30 tapahtui lähtö marssikynnykseltä Pappilan tienhaarassa. 9.K jäi varmistustehtäviinsä Hiitolan kirkolle yöksi.

JR 36, 5.Kompp:
3,00 Komppania siirtyi varmistukseen Raivattala “R”:stä 2 km etelään.
11,00 Komppania kokoontui maantielle josta välittömästi alkoi marssi Hiitolan suuntaan.
14,00 Saavuttiin pisteestä 74,7 noin 600 m suunnassa 36-00.
19,00 Komppaniasta osa asetti varmistuksen majoitusalueen eteläpuolelle ja loppuosa suoritti maastoharavointia vänrikki Aakulan johdolla, jossa vänr. Aakula sai sankarikuoleman.

JR 36, 6.Kompp:
Aakula kaatui.

Päiväkirjan kirjoittaja ja tyyli muuttuu, käsiala myöskin, joukkueen taistelulähetti jatkaa sotapäiväkirjan kirjoittamista.
Jatkuu päiväkirjamme 13.8. komppanian osaksi levossa, taikka sanoisimmeko varmistuksessa siinä samassa paikassa kuten ennenkin. Muuten tilanne tuntuu olevan perin rauhallista, paitsi tykkimme ääni kuuluu entistä railakkaammin. Olemme muuten lähtövalmiina, vartoamme vain lähempiä määräyksiä.

Klo 14,30 saimme määräyksen, komppania etenee tien ratansuunnassa tavoitteena Kaarlahden asema ja hyvin marssi onnistuikin. Olimme siinä illan hämärässä Käkisalmeen johtavalla maantiellä, noin kaksi km Kaarlahden asemalta, jossa saimme ruokailla. Ei vielä ollut päivätyämme päättynyt. Tuli tehtäväksemme vaihtaa JR2:n, joten tulimme siis heidän asemansa ottamaan vastaan keskiyön aikana seuraavassa maastossa. Urkjärven ja Varikselanjärven välinen maasto miehittää.

Olimme tämän yän hiukan sateisessa ilmassa ilman minkäänlaista katosta päällämme. Muuten oli tosin rauhallista, paitsi muutamia laukauksia kuului sattumatta keneenkään. Mutta aamun tullessa alkoi tilanne toisin. Ryssä rupesi antamaan muutamia granaattia keskuuteemme. Yhden joukkueemme edessä oli niin sanottu murroseste, jonka ryssä oli täysin miinoittanut, muunmuassa pari miestä KK:sta menetti toisen jalkansa.

Tämä oli juuri varoitus toisille, joten pioneerit saivat kutsun tulla niitä raivaamaan. Luulimme sen toisin onnistuvan, mutta ei, heti alussa oli parin miehen kohtalo seuraava: Toisella jalka vallan poikki ja toinen muuten vähän lievemmin.

Tämä ei ollut vielä lopussa, vaan työ jatkuu entistä varovaisemmin, kunnes on selvä, siis läpi kulkee vapaana. Oli muuten minulle, ehkä toisillekin ensimmäinen tapaus tässä sodassa. Saapui 8 vihollisen konetta päälle, pudottaen muutamia pommeja ja tulittivat konekiväärillä, jonka tuloksena oli vain moraalinen vaikutus. Tämän jälkeen saimme taas muutamia granaatteja, joten omat myös vastasivat ihmeellisenä mielen kiintona.
Luulimme loppupäivän olevan jo rauhallisempaa, kävimme komppanian päällikön kanssa tarkastamassa joka miehen aseman ja tutkimassa tilannetta. Liikuimme melkosen nopeasti tuottamatta minkäänlaista häiriötä vihollisen puolella, kk ei avannut tulta.

Aika on kulunut, tuli sapuskan hakemisen aika, jolloin joka ryhmästä lähti pari miestä sen toimittamaan. Mutta nyt oli konekivärin pojilla taas huono tuuri, palaamassa takaisin pakkiensa kanssa lensivät granatit suunnassa heidän kulkureittiään, joten onneton kohtalo otti toisen hengen kokonaan ja toinen haavoittui jotenkin vaikeasti, mutta mies voi tulla vielä.

Ja sitten meille alistetut p:s:ton pojat huomasivat vihollisen 2 p.k:ta tykkiä, siitä heti ilmoittivat patterin tulenjohtueelle, joka viipymättä antoi maalit ja tulikomento käskyn. Muutaman laukauksen jälkeen toinen vaimeni, mutta paha onni jätti toisen jollakin ihmeellisellä tavalla, joka kohta ilmaisi itsensä ampumalla parisen kertaa. Mutta luultavasti tämän tarinat myöhemmin sammuvat.

Alkaa olla illan hämärä, elämä tuntuu muuten raikkaalta, syysillan tuoksu muutakuin ryssän ihmeellinen jättämä haju, joka onkin kummallista siivoa suomalaisiin verrattuna, mutta kärsimme siksi, kunnes olemme nämä puhdistaneet. Yö on saapunut jälleen täyteen hämärään, nyt alkoi taas vantkan tykit puhumaan, jotka toivat terveisensä aivan saman kallion juurelle, jossa tämä pieni ja vaatimaton majamme on. Nukuin tosin ehkä liijan raskaasti etten tosin omilla korvillani kuullut, mutta mitä pojat puhuivat, oli tämä keskitys suurin mitä voi olla. Heräsin aamulla jälleen täysin rauhallista tuntui tilanne, joten tavanmukaisesti vain hakemaan annoksemme ja saikkamme.

Tämä on siis 11.8. klo 8,00 aamulla, joten myöhemmin voi tapahtua paljonkin muutoksia. No mitä kuuluu nyt tämän päivän ohjelmaan on seuraavanlainen. Mikä meille oli melkein uskomatonta, että vihollisen pieni partio olisi päässyt linjojemme läpi tekemään tuhojaan, muunmuassa viestimiehet puhuivat, että johtomme oli vallan leikkaamalla pantu poikki, ettei siis voi olla granatin aiheuttama, tästä tietenkin ruvettiin ottamaan selvää toiselta taholta, mutta ei vielä ole tähän mennessä ilmoitettu tuloksia.

Komppanian yleistilanne on ollut muuten tavanmukainen, asemamme ovat entiset, ei suurempia laukauksien vaihtoa ole kuulunut, kuin muutamia pieniä jossakin kohtin, sanoisinko häiritsemis ammuntaa paremmin.

JR 36, 7.Kompp:
2,30 Ruokailu.
9,00 Lähetettiin partioita etumaastoon.
10,30 Lähdettiin marssille.
14,00 Lehdon joukkue tuli komppanian mukaan.
16,00 Saavuttiin Asemakylä “A”:sta n. 1,5 km etelään, johon asetuttiin taloksi.

18,00 Ruokailu.
19,00 Telttojen tekoa.
21,00 Tee.
22,30 Asetuttiin 4 vrk levolle.
23,30 Herätys ja valmistauduttiin marssille.

JR 36, 8.Kompp:
2,30 Herätys ja ruokailu.
10,00 Komppania otettiin kokoon, -II joukkue, joka on varmistuksessa Pahalammenojan koillisreunassa. Puolijoukkuetta III joukkueesta alistettu 7.K:lle, joka varmistaa Ratilahti viime “i”:n kukkulan.
7,00 Laukesi “Mikkelsuo” koillispuolella oleva ryssän motti.

5,30 Kompp. päällikkö liekinheittäjäjoukkueen johtajan kanssa tarkastelemassa liekinheittimen käyttöä. Jota ei todella käytetty.
3,00 Stm. Hanhinen A haavoittui. Stm. Hirvikoski palasi komppaniaan.
10,30 Komppania lähti liikkeelle.
15,30 Saavuttiin perille Hiitolan asemalta noin 3 km Käkisalmen ratan varteen, johon majoituttiin.
16,00 Ruokailu.
20,50 Ruokailu.

21,50 Kompp- päällikkö pataljoonan kom. käskynjaolla.
22,30 Liikkeelle lähtö, I joukk. ja 1 pst.kivääri 7.K:lle ja 3 pst.kivääriä alist. 6.K:lle.
13,00 Kers. Mäkinen ilmoittautui komppaniaan kuormastoaliupseeriksi.

JR 36, 9.Kompp:
Pataljoona siirtyi Hiitolan kirkonkylään, josta se vielä samana päivänä lähti Kapsalaan. 9:s komppania jäi kuitenkin kirkonkylään yöksi, josta seuraavana aamuna vasta lähdettiin. Joukkueille pystytettiin teltat. Komentoryhmä asui viereisessä talossa.

Matkalla nähtiin kaatuneita ryssiä, kirkonkylässä oli 4 tuhottua ryssän hyökkäysvaunua. Komppanian miehet kävivät Hiitolan kirkossa, josta ryssät olivat tehneet teatterin. Ristit olivat poistetut kupoleista ja alttarista oli tehty näyttämö jossa oli puhujakoroke ja vanha flyygeli. Kaikkialla vallitsi täydellinen sekasorto.

JR 36, 10.Kompp:
Lähtö varhain aamulla tavoitteena nahkatehdas. Uusi majoituspaikka Hiitolan kirkonkylässä.
20,00 Saapui käsky uuteen puolustukseen asettumisesta.
22,00 Komppanian päällikkö sai marssikäskyn.
23,30 Tapahtui lähtö.

JR 36, 11.Kompp:
Komppania sai määräyksen siirtyä n. 1,5 km Hiitolan kirkolle päin ja piti sen saada levätä kaksi päivää siinä. Matkalla sinne kärkipartio joutui yhteenottoon vihollisen partioiden kanssa. Viisi vihollista kaatui ja yksi antautui vangiksi. (Vankeja sai 1. joukkue aikaisemmin aamulla 4).

Komppania sai uuden määräyksen majoituspaikalle päästessään. Sen oli määrä siirtyä lähellä Hiitolan kirkkoa olevan rautatieylikäytävän kohdalle. Teltat saatiin pystytettyä ja ruokailu suoritettua jonka jälkeen tuli uusi määräys siirtyä heti Laatokan rannalle n. 10 km:n päähän varmistukseen, jos niin tarvitaan. Lähtö tapahtui n. klo 23,20 ja perille päästiin aamulla n. klo 2.

JR 36, 12.Kompp:
Aamulla annettiin etenemiskäsky ja määräys miehittää Iivonmäki ja Kukkomäki. Tehtävään ryhdyttiin tiedustelun jälkeen sekä suoritettiin annettu tehtävä. Lisäksi saatiin Hiitolan kirkonkylästä edenneisiin omiin joukkoihin yhteys. Divisioonan komentaja kävi myös paikalla ryhtyessämme etenemään Iivonmäkeä kohti.

Tehtävän suoritettuamme asetuimme tilapäisesti lepoon Käkisalmeen johtavan rautatien varteen n. 300 m Kokkomäestä etelään. Hiitolanjärven Pantsarlahdessa kävimme uimassa vaikka toisella rannalla vielä tapeltiin. Iltapäivällä siirryimme vielä uuteen majapaikkaan n. 800 m Hiitolan kirkosta pohjoiseen rautatien varteen Kesälahden rannalle. Tästä tuli kuitenkin lähtö 11,30. Marssi suoritettiin tietä Hiitolan kirkonkylä – Vaanoja – Kapsala. Stm. J. Lankinen saapui karkumatkaltaan.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 7,45 lähtövalmiina jatkamaan osaltaan miehitysmarssia Hiitolaa kohden. Niin jäi Alasjärvi, kuten monet muutkin paikat etenemismarssin aikana, jota oli kestänyt 12 vrk. Kujansuon talo jäi jälkeentuleville ja ainakin kevyen joukkueen jälkeen jäi paikat puhtaaksi. Klo 10,15 liikkeelle alistettuna III/JR36:lle.

Raskas: Klo 12 lähdettiin Alasjärveltä ja saavuttiin Kokkomäki klo 15,00, siellä lähdettiin Hiitolan kk, joka sivuutettiin klo 17,00. Telkinniemeen saavuttiin klo 22,30 ja laitettiin heittimet asemiin. Huolto siirtyi Hiitolan kk. saapuen klo 18,30.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, I Patl:
6,20 Yksiköt saivat käskyn jatkaa “marssia”. Sen mukaan pataljoona eteni kahtena rivistönä Mustola – Petkola-suunnassa. Vasemmalla etenevän 3. komppanian tehtävänä miehittää Petkolan molemmat kukkulat ja toimia sieltä käsin , ellei edessä olevaa valtatietä voida liikennöidä. Pataljoonan pääosan (2.K) tehtävänä oli ottaa haltuunsa pienet kukkulat Kaarenamäki – Sookeri alueella ja Mustolan kylän tienhaaran sekä estää tulellaan vihollisen pyrkimisen koillisesta lounaaseen. Varmistuksessa ollut 1. komppania 3.K:n perässä Pataljoona eteni maastoa haravoiden vihollista tapaamatta.

14,10 Saavutettiin tavoite. Samoihin aikoihin saatiin yhteys oikeaan naapuriin (JR15) ja vasemmalla olevaan omaan rykmenttiin, joka jokin tunti sitten oli saapunut Mustolaan ja siitä etelään.
14,20 Pataljoona sai käskyn edetä ja puhdistaa maasto: Vaatemäki – Päivärinne – Mäkelä aina purolinjalle saakka, joka tavoitteena. Käsketyt maastokohdat haravoitiin, ja todettiin vanjoista vapaaksi. Tien Kurkijoki – Mustola itäpuolella olevilla kukkuloilla vihollinen sitävastoin vielä sitkeästi piti puoliaan. Mutta se oli jo motissa.

Koko iltapuolen ja seuraavan yön sekä päivän se tykistö ja krh-tulellaan vaikeutti erityisesti kuormastojen kulkua. Pataljoona siirtyi Unkolan maastoon yöpyäkseen sinne ja varmistaakseen purolinjan pohjoispuolen ja maantien itäpuolella olevat kukkulat
22,15 Perillä.

JR 57, II Patl:
Yön aikana ryssä vetäytyi Jaakonmäestä ja Rantalanmäestä pois, joten pataljoona lähti haravoimaan aluetta klo 7,00 aikaan, 6. komppania tien itä- 5. sen länsipuolelle. 7. komppania koottiin tien varteen Hirtsinmäen korkeudelle, josta se alkoi marssia pataljoonan perässä Petkolaan, jonka pataljoona sivuutti klo 11,00.

Tällöin kohdattiin vihollinen uudelleen Petkolan eteläpuolisessa maastossa tiukasti asemissa. Vanja vetäytyy etelään päin päästäkseen Tiuralan kautta laivaamaan joukkojansa. Puristus lännestä (rykmentti Virkki) pakottaa sen p.o. suuntaan.

Yhteistoiminnassa ryhtyivät patalj. II/JR57 ja Poloni hyökkäysvalmisteluihin, jotka kuitenkin viivästyivät ja hyökkäys täytyi siirtää seuraavaan päivään. Pataljoona suoritti etenemisensä tappioitta. Vihollisella tykistöä enemmälti ja puolustus sitkeä.

JR 57, III Patl:
Ei kirjauksia.

JR 57, 1.Kompp:
5,00 Ruoka saatettiin perille. Taistelu jatkuu edelleen, puolenpäivän aikaan irtaantui vihollinen lopulta asemistaan perääntyen. Omat joukot lähtivät heti seuraamaan. Kuormastot lähtivät liikkeelle klo 13,00 joukkojen jäljessä. Marssia jatkettiin noin 6-7 km, jolloin saavuttiin Laatokan rannalle, kääntyen marssisuunta Laatokan rantaa etelää kohti.

Erääseen niemekkeeseen rannikolla oli vihollinen jälleen pureutunut jääden mottiin, kun etelästä Hiitolan suunnasta oli yhteys katkaistu. Vihollisella lujat asemat rannikolla ja saaristossa. Kuormastot pysäytettiin, komppania jatkoi matkaa motin sivustaa pitkin. Vihollinen ammuskeli motista jatkuvasti, tietojen mukaan oli vihollisella 2 tykkivenettä Laatokalla.

JR 57, 2.Kompp:
7,00 hyökkäys oikeaan kaartaen Murtolan suuntaan metsän läpi. Maaston puhdistusta Mustolassa Laatokan rantaan. Klo 24 saavutettiin Unkolan maasto, missä yövyttiin.

JR 57, 3.Kompp:
6,30 sai komppania käskyn, jonka mukaan pataljoona siirtyi Mustolan aukean reunaan.
7,30 liikkeelle lähtö, eteneminen kapeita polkuja. Ilma kaunis.
10,00 komppanian suunta ja paikka todettiin virheelliseksi ja yhteyden pataljoonaan katkenneen. Komppanian päällikkö otti suunnan 35-00 kohti Liisa – Petkolan tietä.

12,30 saavutti komppania tien. Ruokailu. Komppanian kuormasto oli ottanut kaksi vankia metsässä.
14,00 Laatokan rannat näkyivät.
18,00 komppania sai käskyn siirtyä Mustolan maastoon,
20,30 sai komppania käskyn siirtyä Mustolan maastoon, tehtävänä varmistaa purolinjan pohjoispuolella ja maantien itäpuolella olevat kukkulat. Ruokailu ja kuivamuonan jako siirtyi. Kers. Kaitala ja yksi tst.lähetti saivat käskyn jäädä opastamaan “töpinää”.
22,00 saavutettiin tavoite ja suoritettiin asemien miehitys. Samaan aikaan saatiin yhteys JR15:n partion kanssa. Komppania oli vuorokauden aikana marssinut noin 10 km..

JR 57, 4.Kompp:
Aamulla eteneminen jatkui maastoa haravoiden, saavuttiin Unkolan kylän kohdalle Kurkijoen – Hiitolan maantielle. Illalla jatkettiin etenemistä pitkin Hiitolan maantietä Paksujalan kylään.

JR 57, 6.Kompp:
7,30 Komppania lähti etenemään.
8,25 Saavuimme kukkula 6.
9,10 Komppania ylitti Kurkijoen ja Hiitolan rajan.
10,45 Vihollinen saavutettiin Mustolan kylässä ja miehitettiin purolinja Mäkelän talon korkeudella. Vihollinen häiritsi meitä koko päivän tykistöllä, pst., kk:lla sekä kivääritulella. Iltayöstä ei erikoista, muuta kuin vihollinen ampui harvakseen aina muutamia kranaatteja.

JR 57, 7.Kompp:
Ei erikoista. Ryssien perääntyminen pysähtynyt. Tekevät sitkeätä vastarintaa.

JR 57, 7.Kompp:
9,00 Komppania sai käskyn olla lähtövalmiina.
12,30 Komppania sai käskyn marssia Palomäen tienhaaraan ja olla siellä valmiina käytettäväksi Korpisaaren puhdistukseen
17,30 Sai komppania käskyn puhdistaa Korpisaaren ja asettaa tähystys Huiskunniemen suuntaan ja asettua tuliasemiin.
21,00 Komppania saapui Korpisaareen ja yöpyi.

JR 57, 8.Kompp:
15,00 Siirryttiin Rantalanmäen reunaan. Taistelut käynnissä. Ei ilmatoimintaa.

JR 57, 11.Kompp:
Komppanialla hälytysvalmius. Sää kirkas, lentotoimintaa.

JR 57, 12.Kompp:
Tänään oli aamupäivän komppania vielä tässä majoituspaikassa.
12,00 Lähti komppania taas liikkeelle, paitsi toimitusjoukkue. Komppania oli reservissä Kurkijoen kirkonkylässä josta se kumminkin palasi illalla takaisin majoituspaikalle. Toinen joukkue kumminkin jäi matkalle. Nämä jäi puhdistamaan erästä Laatokan saarta ja niemeä ryssistä.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Edelleen sadetta. Puolen yön jälkeen siirtyivät molemmat heitinjoukkueet noin 3 km sivuun Unkolan kylän suuntaan. Raskas oli alistettu II pataljoonalle ja kevyt I pataljoonalle. Töpinä asettui Laatokan rantaan Kurkijoen – Hiitolan tien varrelle, lähelle Hiitolan rajaa.

Tarkastettiin eilisen kranaattitulemme jälkiä, jotka olivat hyvin vaikuttavat. Kaatuneita miehiä ja hevosia, rikkoontuneita kenttäkeittiöitä, aseita ja ammuksia, gramahvooneja ym. oli ryssä jättänyt sikin sokin jälkeensä. Erittäin Kurkijoen kk:n seutu oli hyvin sekasotkuinen kaikenlaisine jätteineen, vainajineen ja varusteineen, mm. isoja ammusvarastoja löytyi useampia. Kaamealta tuntui katsella Kurkijoen häväistyä kirkkoa, josta ryssä oli tehnyt jonkinlaisen valistustalon elokuvateattereineen, näyttämöineen, tanssilavoineen, biljardihuoneineen, jotka kaikki olivat parhaillaan remontin alaisia.
12,00 Iltapäivällä sää kirkastui. Tavanmukaista laukaustenvaihtoa. Heittimemme eivät ampuneet.

JR 57, 14.Kompp:
I joukkue eteni I pataljoonan mukana Unkalan maastoon Kurkijoella. II joukkueen taistelulähetti stm. Niilo Hietapakka kaatui vihollisen kuulasta Hiitolan suunnalla. II joukkue asettui asemiin Mustolan Hovin pihamaalle tulittaen perääntyvää vihollista. Klo 20 vaiensi II joukkue erään krh.aseman.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp:
I ja III joukkue jäi edelleen varmistustehtävään toistaiseksi. Partioita lähetettiin etumaastoa tutkimaan Matikkalan suuntaan, koska epäiltiin ryssän taas lähteneen lipettiin.
IV joukkue jäi edelleen kenttävartioon.
11,50 teki iivo taasen yllättävän hyökkäyksen, joka lyötiin takaisin.
13,00 Saapui poisjuoksijat.

18,00 tuli vaihto etulinjaan, saavuimme levolle, mikä oli tosi elämys. Sillä olimmehan jo kymmenen vuorokautta puskeneet yön päivän kanssa. Lepopaikka oli kuin luonnon parantola. Paikka oli heinälato ja puro virtasi alitse.
19,00 II joukkue määrättiin varmistustehtävään oikealle. IV joukkue edelleen kenttävartiossa.
6,00 teki ryssä ilmahyökkäyksen toimitusjoukkueen leirialueelle, jolloin stm. Loisko, Antti haavoittui hävittäjän luodista.

Kev.Os.16, Kk.Kompp:
6,10 Viholliskoneita lensi majoitusalueen yli, it. avasi kiivaan tulen, yksi kone putosi lähellä olevaan metsään, koneen kappaleitten joukossa muodottomaksi ruhjoutunut ruumis.
II konekiväärijoukkue eteni noin pari km Ylä-Vornen suunnassa. Vihollinen yrittänyt hyökätä, mutta ne on torjuttu.

3./KTR 12:
Tulipatteri siirtyi klo 12 aikaan taas uusiin asemiin Kurkijoen kirkonkylän eteläpuolella olevaan maastoon. Iltapäivällä ja yöllä tulitoimintaa. T.j. toimi III JR15, maj. Kilpeläinen, tukipatterina ennenmainitussa Mustolan maastossa.

8./KTR 12
12.8. tiistai.
Asemienvaihto. Lähtö klo 13,50. Perillä asemissa (N:o 12) klo 15,00. Ampumavalmius 17,30. Illalla oli tulitoiminta hyvin vilkasta. Jostakin kummallisesta paikasta osui muutama ryssän kranaatti patterimme läheisyyteen. Vahinkoja ei tullut.

9./KTR 12
12.8.
2,45 Patteri aloittaa ammunnan.
9,00 Siirtyy tj:ueet Paksujalan maastoon, josta eteneminen klo 13,00 Kilkkimäkeä kohti, tavoitteena Vepsän talo. Kova taistelu Paksujalan suunnassa, johon luutn. Härkönen antaa onnistuneesti tykistötulta. Ryssä peräytyy Kilpolan saarta kohti.
23,30 Patteri sai määräyksen valmistautua muuttamaan. Patteriupseeri lähti asematiedusteluun. Töpinä siirtyi päivällä 2 km patteriston taakse.

9./KTR 12, tj:n spk
12.8.
Klo 7,00 lähetti ilmoittaa: Pataljoonan oltava hälyytysvalmiina. Laitamme kuormat kuntoon ja teltta nurin, sillä aikaa tätä kirjoittelen, kello on 8,25. Lähdemme. Menemme n. 2 km Kyläjärvelle, jossa ruokailemme ja olemme toistaiseksi. Käyn Virtasen kanssa katsomassa pari km eteenpäin, jossa on ryssän kamaa.

Tien vieressä on autoja useampia, tuulilasit juuri ohjaajan kohdalta ammuttu rikki, yksi panssariauto, kenttäkeittiö, kaksi 6″ haupitsia, kaikki motorisoituja. Autot ovat täynnä kamaa kaikennäköistä. Kiire on ollut lähtö ja sekin kesken jäänyt. Kello on 12,00. Lähtöä odotamme. Klo 13,00 lähdimme, klo 14,00 pysähdys, Paksujalan suunnasta kuuluu taistelun melskettä, joku kranaatti edessä olevalle aukealle.

Patl. Penttilä etenee Lakiinmäen ja Kilkkimäen välistä ensimmäisenä tavoitteena Vepsä. Ryssä pakenee Kilpolan saareen. Ryssän haavoittuneita kärrätään taaksepäin, yksi oma. Klo 15,00 lähdimme Kilkkimäkiä ohi. Rotkoja, mäkiä ylös ja alas, tavotteena Vepsä.

Kärki oli perillä, pysähdys, oikealla Lakiinmäessä ryssiä, olen Kilkkimäen korkeimmalla paikalla, kaadamme aluksi kiväärillä aukealla olevia, valmistan Kyrsänmäkeen maaliin ja Riianmäkeen, hyvin käy, omat hyökkäävät, ryssiä kaatuu ja pakenee, ampuvat meitä ylös, yksi kaatuu meistä, minulta menee kuula kypärän alitse, korvat menee lukkoon, ei mitään hätää, jatkuvasti ammun, kovin hyvin sattuu, jv:mme valtaa Kyrsänmäen ja Riianmäen, ryssä pakenee autoilla, traktoreilla, juosten, ammumme perään. Ilta hämärtyy, jv-tuli laimenee, ryssän ptrit ampuvat nyt samoja paikkoja.

Pommarimme pommittavat Kilpolaan pakenevia, oma kone putoaa ryssän it:llä alas, kaukotykkien suuliekit alkavat näkyä. Laatokalta ammutaan, ei tee vaikutusta. Olemme korkealla kukkulalla, kuu paistaa, kaunis ilta, taistelu on tauonnet. Juomme saikkaa, torkahdamme ja taivasalla vaivun uneen.

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *