14.08.1941, taistelu Kunnalliskodista.

Kranaatinheitin lepää.

Ryssä laivaa Kilpolansaaresta kalustoaan.

14. elokuuta -41, sitkeää vastarintaa, Kunnalliskoti vallataan kasapanoksin ja liekinheittimin. JR 36 lähtee marssille kohti Taipaleenjokea.

15. Divisioona

15.Div.EK, OS.2:
6,25 Valkama: Yön aikana ei muutosta tilanteeseen. Vihollinen edelleen asemassaan. Vilkasta laivaliikennettä Laakialahden ja Pusuniemen kohdalla osittain vihollisen tykkiveneen laskeman savuverhon suojaamana. Laivojen suunta useasti itään ja päinvastoin.

7,20 Virkki: Taistelu riehuu parhaillaan. Sitkeää vastarintaa. Kunnalliskodin luona edetään metri metriltä. Päärakennus vielä ryssillä.
7,40 Tilanneilmoitus AK:lle.

8,00 Valkama: Tänään 6,30 havaittu tähystyspaikalta yhteensä 23 vihollisen laivaa Laatokalla, näillä 4 proomua lastattuina matkalla Laakialahdesta poispäin ja 3 proomua tulossa Laakialahteen, kauempana 2 matkustajalaivaa ym. aluksia.
8,10 Ilmoitus edellisestä AK:lle.
8,35 Kaapattuja radiosanomia (Liite no 206).

9,00 Ilmoitettiin Jyvästä, että miehistö pessyt pyykkinsä, ja juuri kuivamassa, ei näin ollen voi lähteä marssille ennenkuin klo 14 jälkeen, jolloin pyykki kuivattu.
9,35 Ilmoitti luutn. Lehtinen, että Operasaari nyt meillä, Marjasaarta par’aikaa otetaan.
9,15 Ilmoitti ev. Virkki, että hyökkäys ei mene eteenpäin vih:n ankaran vastarinnan takia. Kreikkalais-Katolisen kirkon maasto meillä, samoin Kunnalliskodin maasto, mutta itse Kunnalliskoti ryssillä.

9,40 Valkama: Polon ei päässyt eteenpäin, Hänninen hiukan, ylittänyt aukeat, ryssä ei väisty. Pyytää suunnitelmallista tykistön yhtenäistä käyttöä.
10,15 Raikkala; että marssivalmis vasta klo 15, sai luvan vetää pois varmistuksensa Marjakoskelta ja Hiitolan kirkolta.

10,30 Ilmoitti ev. Takkula, että 15D:n on 15.8.41 klo 3 otettava rintamavastuu 10 D:lta aluksi linjalla Keräpelto – Laatokka vapauttaen JR2 tältä kaistalta, myöhemmin annettavana aikana otettava vastuu myös JR1:n kaistalla uuteen div:n rajaan saakka.

10,55 Virkki: Ei pääse etenemään, aikoo juuri vetää joukkonsa vähän taakse ja ampua tykistöllä pisteen 42 maastoa. Joukot väsyneitä ja sulaneet. Fröbergin ja Penttilän pataljoonien taisteluvahvuus enää vain noin 420 miestä upseerit ja aliupseerit mukaan luettuina.
11,25 Annettiin JR36:lle käsky No 603 rintamavastuun ottamisesta Kaarlahden suunnassa (Liite no 207).
12,15 Kenraali Laatikainen ev. Hersalolle: Korosti sitä, että rintamavastuu Kaarlahden kaistalla on otettava vastaan 15.8. klo 3,00. Tehtävänä on pitää saavutettu linja ja ryssän irtautuessa seurata kiinteässä kosketuksessa.

12,55 Raikkala: Tähystys Linnamäeltä havainnut suunnassa 15-00 kolme laivaa, joista ainakin yksi on sotalaiva. Yksi paikallaan, yksi matkalla pohjoiseen ja yksi etelään. Ammutaan.

13,00 Pion.kom. Salmi sai ohjeet ylimenotiedustelua ja varmistusta varten Rasinselän yli Sorkanmäkeen ja Rasimäkeen Homaniemeltä, suuntaviivat: ylimenon suorittaisi patl. Hakanen, ensin kummallakin paikalla pienet partiot ja tulenjohtue, sitten muu osa komppaniaa, varalla toinen komppania, jos menestystä saavutettaisiin. Salmen selvitettävä teknilliset mahdollisuudet ja Hakasen asetettava tähystäjät toteamaan onko vastaranta miehitetty.

14,20 Valkama: Ryssällä on vasemmalla tavattoman vankka puolustusjärjestelmä jolla on suuri syvyys. Eräälläkin kukkulalla on tähystyksellä todettu 26 konekivääriä kaivetuissa asemissa. Majuri Polon antanut peitepiirroksen n. 25:stä ryssän tulipisteestä. Tykistö ampuu niitä pistetulena. Täysosuma saatu ryssän vartioalukseen. Vih. tykistö tulittanut Hylphersin patteriasemaa.
14,45 Virkki: Piste 48 kukkula ja kr.kat. kirkon maasto nyt vallattu. Hyökkäys jatkuu Kunnalliskodin luona, jossa hyvin vahvat, varustetut asemat.

15,50 Virkki: Kunnalliskodin varustukset vallattu liekinheittimiä käyttäen. Ryssä pakeni kauhuissaan varustuksista pellolle, jonne n. 50 ryssää, useimmat aliupseereita, tuhottiin.
15,55 Kaapattuja radiotietoja, (Liite no 208). Selvitys vastassa olevasta vihollisesta (Liite no 209).
Liitteenä peitepiirros päivän tilanteesta (Liite no 210).
19,30 Tilanneilmoitus AK:lle (Liite 211).

21,00 Saapuivat AK:n käskyt n:o 1220/III/2 Käkisalmen kaistan rintamavastuun vastaanottamisesta. 1919/III/2 Os. Järvisen lohkon rajoista meistä vasemmalle, joka samalla muuttaa vasemman rajamme ja n:o 795/TyK/8 sisältäen mm. Rask.Psto 12 (Arra) alistamisen 10.D:lle.
Kaapattuja radiosanomia (Liite no 212).
21,45 Valkama: Ei mitään uutta. Aktiivinen puolustus järjestetty perättäin syvyyteen, jotta takimmaiset saisivat vähän lepoa. Tiedoitettiin uudesta tulevasta div:n välirajasta.

22,00 Virkki: Asetuttu puolustukseen saavutetulle linjalle. Piste 48 kukkula menetetty. Ryssän yllättävä hyökkäys sinne. Aamulla jatketaan ohjelman mukaan.
22,30 Raikkala: Ulaskanniemen Lekkerinmäeltä ryssä ampuu krh:lla ja shrapnelleja ja myös piiskatykeillä. Maasto siis näillä main ei ole tyhjä vihollisista. Raikkala ottanut jo rintamavastuun Hildenin ja Herrasen pataljoonilla eteläisellä kaistalla, jossa ryssä yrittänyt jo hyökätäkin.

22,50 Ilmoitettiin AKE:lle kapt. Pasaselle DE:n komentoportaan siirrosta Hiitolan kirkonkylään. Pasanen ilmoitti, ettei Os. 7 vielä voi ottaa rintamavastuuta 15 D:n vas. puolella, koskei sillä ole joukkoja ja kalustoa. Asiasta annetaan aikanaan eri käsky.

Otettiin sotapäiväkirjaan yhteenveto joukko-osastojen tappioista sotaretken aikana (Liite no 213).
23,00 Huomautettiin tyk.kom. toimistolle, että vih. mahd. huomenna voi yrittää läpimurtoa Kilpolan motista, johon tykistön olisi valmistauduttava yhdessä jv.komentajien kanssa ja krh:ien avustuksella.
23,00 Jaettiin käsky DE:n siirtymisestä Hiitolan kirkolle (Liite no 214).

15.D, Huoltotsto IV:
Poltt.Tp 2 lopettanut toimintansa. Poltt.Tp 1 perustettu Hiitolaan, kirkosta n. 500 m kaakkoon. Aloittanut jakelun klo 6.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
JR15 sotapäiväkirja N:o 10624, 14.8. – 15.9.1941:
Klo 13,10 ilmoitettu piste 48 vallattu. Klo 14 kävi div.komentaja teltassa käskien Penttilän auttamaan puolustautumaan ja muitten työskennellä pienin tavoittein eteenpäin.
Klo 15,45 saapui tieto Kunnalliskodin valtauksesta liekinheittimen avulla. 16,20 Penttilä ilmoitti, että ryssät vallanneet p.48 takaisin. 15,00 Penttilä ilmoitti, että p.48 takaisinvaltaus käynnissä.

Virkin tst.kertomusta:
Hyökkäys lähti alkuun hyvin klo 5,00, mutta pian sattui näitä vastoinkäymisiä, jotka yhdessä kovan vastuksen kanssa pysäyttivät hyökkäyksen.
Vänrikki Ruissalo, joka nyt oli ent. Kivelän komppanian päällikkö, eteni maantien eteläpuolella olevien pienten metsäsaarekkeiden kautta, kunnes Penttilän avustamiseksi tarkoitettu tykistövalmistelu, joka sattui liiaksi etelään, kohdistui juuri etenevään komppaniaan, jolloin muutamia miehiä kaatui ja useita haavoittui, mm. komppanian päällikkö vänr. Ruissalo haavoittui vaikeasti. Komppania meni hajalle ja vetäytyi pois.

Myöskään Penttilä ei saanut haltuunsa kukkulaa 48. Vihollisella oli erittäin hyvät asemat kaikilla kukkuloilla, joista oli helppo hallita edessä oleva, avonainen maasto. Marjamon komppania pääsi jo aivan jyrkkien rinteiden juurelle, jolloin sai vastaansa käsikranaatteja, vihollinen ampui myös sivustalta Tiurala ensi-a:n kukkulalta. Paljon tappioita. Ainoa, joka pääsi tavoitteeseensa, oli Sipilän komppania, joka n. klo 6,30 pääsi alkupäällään vihollisen huomaamatta kirkon maastoon. Klo 9,00 ajoissa oli koko kirkonmäki Sipilän hallussa.

Kunnalliskodin päärakennus teki vieläkin erittäin sitkeää vastarintaa ja aiheutti paljon tappioita. Edellisen päivän kahden upseerin lisäksi menetettiin tänäänkin vielä kaksi upseeria kunnalliskodin valtauksessa. Päärakennus oli jo osittain saarrettu, miehet pääsivät 20 m. päähän ja heittivät käsikranaatteja ikkunoista sisään. Viholliset pakenivat talon toiseen päähän, yläkerrokseen ja kellariin, mutta jatkoivat puolustusta.

Pyysin divisioonasta liekinheittäjäjoukkuetta avuksi ja se saapuikin klo 12,00, jolloin hyökkäystä taas jatkettiin Nykäsen komppanian (7.K), Fröbergin pataljoonasta, ja jääkärikomppanian voimalla. Liekinheittäjä ei sytyttänyt taloa, jonka seinät ja lattiat olivat kivestä. Vihollinen jatkoi ampumista varsinkin kellarinikkunoista. Liekinheittäjästä oli kuitenkin niin paljon apua, että päästiin aika lähelle rakennusta, että voitiin heittää ikkunoista sisään kasapanoksia. Ne lopulta ajoivat viholliset ulos. Tämä tapahtui noin klo 15,00. Jääkärikomppania suoritti lopullisen valtauksen.

Tykistö oli jatkuvasti pitänyt vihollisen asemia tulen alla. Monen maastokohdan valtaus oli tykistön ansiota. Useimmiten oli jalkaväen ja tykistön yhteistoiminta mainiota, esimerkiksi juuri Kunnalliskodin taisteluissa. Omiin joukkoihin ampumista voi helposti sattua, kun mukana on useita toisistaan erillään olevia operoivia yksiköitä, joiden olinpaikoista ei naapurilla aina ole täyttä varmuutta. Varsinkin tällaisessa kukkulamaastossa sattuu vahinkoja helposti. Kun tykistö ampuu kukkulaa, ei matkassa tarvitse olla paljonkaan liikaa, mutta ammus lentää kauas kukkulan taakse, jossa voi olla omia joukkoja.

Penttilän hyökkäyksen jälkeen kukkulalle 48 tykistö nytkin oli suureksi avuksi, sillä se pehmitti jatkuvasti kukkulaa. Klo 9,45 aikaan huomattiin, että ainakin 100 venäläistä vetäytyy kukkulalta itää kohti. Tätä vetäytyvää vihollisjoukkoa ampui tykistömme niin kauan kuin se oli näkyvissä. Keskitys ei olisi voinut sattua sen paremmin kuin se sattui.

Kukkulaa 48 ei saatu vieläkään vallattua, mutta miehistön väheneminen tietysti vähensi tulta. Klo 10,00 hyökkäsi vuorostaan Korpirannan komppania kahden joukkueen voimalla.
Klo 13,00 vallattiin lopulta tämä kukkula.
Klo 14,00 kävi DK teltassani. Hän käski Penttilän asettua puolustukseen ja muiden työskennellä pienin askelin eteenpäin.

Tilanne klo 15,00 oli seuraava: Joukkue Dannholmin varmistusmiehitys Kilkkimäen koillis- ja itäreunaan. Kaukamaan komppania (2.K.) Liiponiemen pohjois-, koillis-, itä- ja eteläreunan, Marjaman komppania (1.K.) miehittänyt Lintuniemen eteläpuolella olevan kukkulan ja sen eteläpuolella maantien vieressä olevan harjanteen. Korpirannan (7.K.) yksi joukkue (12 miestä) miehittänyt Jukkamäen ja loput 30 miestä kukkulan 48.

Maantien eteläpuolella olivat patj:t Pitkänen ja Fröberg pitäen hallussaan Marjamäen, Kunnalliskodin ja Kilkkimäen, jälkimmäisessä oli Pitkäsen pataljoonasta Sipilän komppaniasta Leinosen, Peltomaan ja Mattisen joukkueet yhteensä 50 miestä, sekä Fröbergin patl:sta kers. Liljeblad ja 4 miestä. En ollut halunnut käyttää vielä minulle alistettua Hälvän pataljoonaa, vaikka omat joukot olivat äärimmäisen väsyneitä ja tappioiden takia hyvin heikkoja. Halusin säästää yhtä pataljoonaa ja antaa sen levätä, jotta kriitillisessä vaiheessa olisi edes yksi vähäisenkin iskukykyinen pataljoona.

Klo 15,45 valtasi vihollinen yllättäen takaisin kukkulan 48. Vihollinen piti nähtävästi hyvin tärkeänä kukkulaa ja sen tähden valtasi sen takaisin. Kuten sanottu, miehityksenä oli vain 30 miestä. Oli suunniteltu miehityksen vahvistuksia ja sitä varten oli jo käynnissä asematiedustelu, mutta vihollinen ehätti ensin.
Käskin ratsumestari Penttilän heti ryhtyä toimenpiteisiin kukkulan takaisinvaltaamiseksi ja pitämiseksi Klo 18,10 alkoi 10 minuutin tykistövalmistelu, jonka jälkeen jalkaväki hyökkäsi, mutta ei päässyt kukkulalle asti.

Klo 15 ilmoitti Valkama, että vihollinen levittää savuverhoa Valkaman ja Kaukamaan eteen. Koska oli mahdollista, että vihollinen savun suojassa hyökkää tai vetäytyy, käskin pataljoonien tehostaa valppautta. Käskin myös Penttilän ylläpitää jatkuvaa partiointia Valkaman rykmenttiin, joka edelleen oli Simonmäestä – Kalvolaan linjalla, tehtyään turhaan hyökkäysyrityksiä. Hyökkäystä tai vetäytymistä ei kuitenkaan tapahtunut.

Rykmentin tappiot 14.8. Tiuralan kolmantena taistelupäivänä:
Kaatuneita          1 +   5 + 13 = 19
Haavoittuneita   4 + 18 + 62 = 84
Yhteensä            5 + 23 + 75 = 103
Tappiot Tiuralan taisteluissa tähän mennessä:
Kaatuneita           2 + 8   + 20   = 30
Haavoittuneita    4 + 24 + 127 = 143
Yhteensä             6 + 32 + 145 = 183

Rykmentin tappiot 31.7. alkaen yhteensä:
Kaatuneita              14 +   36 + 243 = 193
Haavoittuneita        29 + 107 + 453 = 592
Yhteensä                 43 + 143 + 598 = 784
Kadonneita               –  +    –  +     7 =    7
Tappiot yhteensä    43 + 143 + 605 = 791

JR 15, II Patl:
Klo 4,00 puhuttelu ja tilanteen selostus. H-hetki klo 5. 7 K. etulinjassa hyökkää suunnassa Kunnalliskoti – K. “koti”-kukkula. Jääkärikomppania puhdistaa Kunnalliskodin. 5 K. painuu sen ohi. H-20 min. tykistövalmistelu, joukot vedetään hieman taaksepäin. Omat kk:t tukevat hyökkäystä.

Klo 4,10 Lähetti oli vienyt 13.8. illaksi tarkoitetun ruoan Kurkijoelle asti harhaan, vaikka karttaan oli merkitty reitti. Kapt. Fröberg käski viedä ruoan Kekrimäki etel:n taakse odottamaan. Klo 5,30 tuli ilmoitus: 7 K. Kunnalliskodissa (sivurakennus), jääk.komppania päärakennuksen kimpussa. (Eteneminen peitepiirroksessa 14.8.-41 aamupäivällä). Kapteeni Pitkänen ottamassa yhteyttä ratsumestari Penttilään, jostakin syystä ei siellä vielä hyökkäys ollut käynnissä.

Klo 5,45 Tulipeite Ukonsaareen, jossa vihollisella on konekivääri. Ev. Virkki ilmoitti patl. Hälvän ja II patalj. olevan Sahan maastossa.
Klo 5,55 talot Kunnalliskodin ympärillä omien hallussa, päärakennus ryssillä.
Klo 5,59 lähetti ilmoitti luutn. Vanhatalon kaatuneen. 5 K (Setälä) sai käskyn hyökätä. Kapt. Fröberg käski lähetin välityksellä ratsumest. Nykäsen vaatimaan komppanialtaan aktiivisempaa toimintaa. Tilattiin tykkitulta ryssän krh:n menoksi Piimälänmäkeen. Klo 6,13 kapt. Fröberg ilmoitti ev. Virkille: Tiurala “u”-saarekkeessa haavoittuneita.

Oma tykistö ampunut Kivelän komppaniaa. Nykänen Kunnalliskodin sivurakennuksessa, johon tulee tulta usealta suunnalta. Oikealta ei eteenpäin, kun päärakennuksesta ampuvat ryssän kk:t.
Klo 6,21 yhteys ratsumest. Penttilään puhelimella. Ilmoitus lääk.kapt. Frölander-Olfille, tarvitaan lisää paareja Sas:iin. Haavoittuneita paljon, kaikki viesti- ym:t tekemään paareja ja kantamaan Sas:iin.

Klo 6,30 kornetti Heinola tähystämässä hyökkäyksen kulkua T-mäessä, sai räjähtävän kuulan keuhkonsa läpi, kannettiin heikossa kunnossa Sas:iin. (Luultavasti ryssän tarkka-ampuja ampui). Klo 6,45 yhteys ratsumest. Penttilään. Ilmoitettiin Tiurala “u”:n kohdalla haavoittuneiden evakuointi käynnissä. Luutn. Sipilän komppania + Pouru kirkon kohdalla, ei saa ampua sinne. Ammutaan Koti-kukkulaa, pist. 42 ja Piimälänmäkeä ha-maalina.

Klo 6,50 rintama-ajoneuvot Jukkamäen takana. Kapt. Fröberg yhteys luutn. Nuorsaareen, pst-tykki ja kk tulevat pois Ritomäestä Jukkamäkeen. 7,15 kranaatteja tuli aivan lähelle pellolle. 4 hevosta meni kranaattikeskityksessä rintama-ajoneuvoista. Klo 8,15 pst-tykki T-mäkeen, aikomus ampua Kunnalliskotia, johon ryssä pysähtynyt. Myöhemmin tulee toinen.

Klo 8,40 pst-tykillä ammutaan Kunnalliskotia. Ruokailu suoritettiin pienissä erin. Klo 8,50 vänr. Pällari pst:stä haavoittui suunnilleen samassa paikassa kuin korn. Heinola. Klo 9,00 Kirkkoniemi hallussamme. Klo 9,35 rykmentin adjutantti ilmoitti, että liekinheitinjoukkue tulee Paksujalan tienhaaraan, opas siellä klo 11,30.

Klo 10,35 kapt. Fröberg ilmoitti vahvuuden, 17 + 64 + 350 = 431, josta 2 + 13 + 72 alistettu III:lle pataljoonalle.
Klo 12,10 kranaatti räjähti 6 m:n päässä komentopaikasta, toinen vähän kauempana. Vänrikit Aranto ja Salo haavoittuivat niiden siruista jalkaan, lisäksi 1 au ja 6 miestä.
Esikunnan upseereista oli jäljellä vain komentaja ja adjutantti.

Klo 13,40 liekinheitinjoukkue ryhtyi toimintaan. Stm. V Kosonen ohjasi sen Kunnalliskotiin ja oli heittämässä kasapanoksia ja käsikranaatteja ikkunoista sisälle. 13,50 saapui ruoka. Klo 15,00 Kunnalliskodin päärakennus vallattu liekinheittimin ja käsikranaatein. Kp-ampujat avustivat ja varmistivat. 1 aliupseeri ja 2 miestä haavoittuivat 8 K:sta kranaatinsiruista. Klo 15,45 kapt. Fröberg ilmoitti ev. Virkille: 30 ryssää purkautui Kunnalliskodista pellonojiin, mutta suolattiin kp:llä.

Klo 16,00 krh ampunut eläviä maaleja, tulenjohtaja edessä tähystänyt. Pataljoonan komentajat Fröberg ja Pitkänen suunnittelivat etenemistä. Klo 16,30 ryssän krh-keskitys asemaamme, haavoittui 1 au ja 1 stm. 16,50 ilmoitus ratsumest. Nykäselle, että vetäytyy Kunnalliskodin suojiin, oma raskas alkaa ampua, voi olla sirpalevaikutusta. 17,00 taas ryssän kranaattikeskitys.

Klo 17,30 ryssä ampui komentopaikan yli it-tykillä suorasuuntauksella niin, että pienemmät puut heiluivat. 18,20 Setälä miehittää koko komppanialla Marjamäen ja Jukkamäen. 19,00 ryssän kiivasta ammuntaa it-tykillä asemiimme.
Klo 19,30 puolustus järjestetty, tukikohdat sovittu, samoin tykistön sulut. Puolustus peitepiirroksessa 14.8.-41 iltapäivällä.
Tappiot  u   au   m
Kaat.      1    1    10
Haav.     3    8    42

JR 15, III Patl:
Hyökkäyksen piti tapahtua aamulla 8 vaiheissa. Noin klo 4,00 saapui pataljoona Hälvä Marjamäkeen. Hyökkäyssuunnitelma oli seuraava: III pataljoona H-hetki klo 5,00, sitä ennen tykistövalmistelu sekä raskaan krh:n tulivalmistelu. Pataljoonan tehtävänä saada haltuun linja: pisteestä 48 kaakkoon metsäsaareke Tiurala a:n kohdalla, samoin metsäsaareke Kunnalliskoti k:n eteläpuolella kirkonkukkula. Kukkulan piste 48 kohdalla valtaamisesta pitää Penttilä huolen.

Hyökkäyksen toisen vaiheen piti tapahtuvan siten, että etumaaston tultua vallatuksi, ryhmityttäisi hyökkäykseen sen turvin. Kunnalliskoti k:n metsäsaarekkeen kautta piti pataljoona Hälvän hyökkäämän vasemmalta ja Pitkänen sekä Fröberg yhdessä oikealla maantien suuntaan.
Hyökkäys lähti alkuun hyvin. Vänr. Ruissalo eteni maantien eteläpuolella olevien pienten metsäsaarekkeiden kautta, kunnes Penttilän tykistövalmistelu, joka sattui liian oikealle, sattui Ruissalon niskaan, joka itse haavoittui pahasti. Samoin kaatui muutamia ja useita haavoittui. Komppania meni hajalle ja vetäytyi pois. (komppaniat: Ruissalo, Sipilä, Säilänne)

Penttilä ei myös saanut haltuunsa 48:aa. Ainoa, joka pääsi tavoitteeseensa oli Sipilä, joka n. 6,30 oli päässyt alkupäällään huomaamatta kirkon maastoon. Klo 7 aikaan oli koko kirkkokukkula Sipilällä. Kunnalliskodin maastossa oli vihollinen lujasti kiinni ja aiheutti paljon vahinkoja. Edellisenä iltana haavoittui Kivelä vaikeasti, siellä Puukko kaatui.

Aamulla haavoittui II pataljoonan vänr. Heinola ja joku muu vänrikki ryssien tulesta. Kunnalliskoti saarrettiin osittain. Miehet pääsivät 20 m:n päähän ja heittivät käsikranaatteja ikkunoista sisään. Ryssät pakenivat talon toiseen päähän ja yläkerroksiin sekä kellariin. Odotettiin liekinheitintä, jotta saataisiin talo tuleen. Se saapui n. klo 12. Liekinheitin ei sytyttänyt taloa, jonka lattiat olivat kivestä. Heitettiin kasapanoksia. Ne ajoivat ryssät pois.

Klo 16,00 tuli ilmoitus, että piste 48 tuli uusi tykistövalmistelu ja 10 min. päästä yritettiin sitä vastaan hyökätä. Hyökkäys ei onnistunut. Tykistön ja krh:n tulenjohtajat olivat Marjamäellä.
Pimeän turvin huollettiin Kirkkomäellä olevat Leinosen, Peltomäen ja Kettusen joukkueet (n. 30 miestä). Ryssä ampui vain silloin tällöin kk:lla ja krh:lla.

JR 15, 4.Kompp:
Oltiin taistelussa Tiurulan kylässä. Ryssien kova kranaattituli koko päivän.
Alik. Nisula Jalmari
stm Koivisto Eino
korpr. Virta Toivo, haavoittui
stm. Hakanen Yrjö       -“-
stm. Hanhiniemi Yrjö   -“-
stm. Laumainen Eino   -“-
stm Kortesalo Eelis       -“-
ylikers. Hilevaara Olavi -“-
korpr. Nieminen Frans, kaatui
korpr. Patjas Lauri, haavoittui
stm. Seppänen Matti, kaatui
stm. Hyyryläinen Evert,

JR 15, 8.Kompp:
Ei kirjauksia.

JR 15, Tyk.Kompp:
12,00 saapui I j:n 1. tykki Sahan maastoon.
13,00 vietiin III joukkueen 2. tykki sekä sotasaalistykki asemaan mäelle n. 300 m Tiuralan Kunnalliskodista luoteeseen ja ammuttiin 72 kranaattia sanottuun taloon, jonka jalkaväki välittömästi sen jälkeen valtasi. Tykkejä asemaan vietäessä haavoittui vänr. Välläri niin vaikeasti, että hän myöhemmin kuoli.
15,30 määrättiin vänr. Honkanen III j:n johtajaksi. Stm. Rekola haavoittui.
23,00 siirtyi I j. asemiin Kyläjärven maastoon varmistaen Kilpolan suuntaan.

JR 15, Jääk.Kompp:
18,00 sai jääk.komppania käskyn uudistaa hyökkäyksen, saaren Kunnalliskodin lisärakennuksen haltuunsa. Pyysimme hartaasti, että tykistö antaisi suoralla suuntauksella T-mäeltä, mutta vasta klo 8,25 tuotiin pst-tykki, mutta ampui vasta vasta klo 11,20, ampuen ylimpään kerrokseen useita laukauksia ja tulos olikin toivottu, klo 13,40 tuli liekinheittäjiä, jotka samoin kuin komppaniankin miehet, saivat nyt jo toimia rakennuksen kimpussa liekinheittimin, kasapanoksin ja käsikranaatein. Klo 15,00 oli päärakennus meidän.

Varmistimme mäkeä. Illalla klo 18,00 tienoissa tuli 7. komppania (kompp.päällikkö luutn. Nykänen), määräten meidät varmistamaan vasenta sivustaa ja itse oikeata puolta mäkeä. Vihollisen tykistö ja krh.tuli oli tällöin erittäin kiivas, jatkuen vielä seuraavanakin päivänä, mutta ei tullut kuin kolme haavoittunutta.

JR 15, Kolonna:
Samoin. (Varusteita haettiin Änkilästä). Ryynänen siirrettiin rykmentin esikuntaan.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:
Ei kirjauksia.

JR 36, I Patl:
Klo 15 lähtö Kaarlahteen. Marssi tapahtui maantietä pitkin järjestyksessä I, III ja II, etäisyys 150 m. Esikunta marssi I ja III välillä. KK, Krh ja kuormastoajoneuvot matkasivat maantietä pitkin. Perille Kaarlahteen saavuttiin klo 21,00. Muut komppaniat lepoon paitsi III joutuu varmistamaan linjalla Keräpelto – Suokkala (reservilinja).

Vihollisen pesäke Harikka sanasta 200 m koilliseen. Krh.-joukkue sekä 4 kk Keräpellossa. Maalahden eteläpuolella olevassa metsikössä 1 kk sekä loput Kk:sta. Maalahden pohjoispuolella olevassa metsikössä 2 kk. Esikunta Linnaniemi-talon kohdalla. Kuormasto ja Jsp Aittamäen korkeudella.

JR 36, II Patl:
7,00 Ylösnousu.
14,00 Partio palasi muuton tähden takaisin.
14,30 Käskynjako, puhuttelu. Hiitola – Vaaroja – rautatietä – Siirsjärvi – ed. Kaarlahti – Kurrinsalo – Lepola – Suisjärvi. Ilmavaara. Kilpolasta ampuu raskas tykistö. Teltta-ajoon, kenttäkeittiö – edellisyön – patr.ajon. + kanslia-ajoa – Ilmavaara. Lähtö klo 15,00 väli 1 km kuormastolle. Saikanlampi – Heralampi.

Rykm. esik. Kaarlahti – Ulovettula – Riihipelto, keskellä iso talo = patl:n esikunta (patl. Väänänen). Vareksenjärvi – Askjärvi kannas. 6.K 0 edessä ja miehittää kannaksia. Ruokailu = Kaarlahti pohjoispuolella. Urkjärvi – Laatokka p.44 vahva k-vartio 5.K, partioi kannaksen. 1 joukkue käyttöön.
15,00 6.K – 5.K – 7.K – 8.K – Krh.

15,15 Lähtö maantietä Vaasojaan ja siitä rantatietä Siirsjärven kautta Kaarlahteen. Edelleen maantietä 1 km, jossa ruokailu. Monittulaan 20,00. Käsky maastotiedustelusta.

JR 36, III Patl:
3,00 miehitettiin Operasaari. Edellä meni jääkärijoukkue sekä vapaaehtoinen partio apunaan pion.joukkue. Saari oli tyhjä. Aamuyöllä oli vihollisen ilmatoimintaa. Suoritettiin vastaiskusuuntien tiedustelu: 1. Telkinniemi, 2. Kokkolanjoki, 3. Pukinniemen kartano.

Rykmentin komentaja kävi pataljoonassa. Ryssä ampui krh:lla ja piiskatykillä Ulaskanniemestä, jolloin krh.joukkueesta haavoittui yksi mies.
12,30 meni partio jääkärijoukkueesta Marjasaareen.
23,15 Marjasaaren valtauksen suoritti ja miehitti puoli jv.joukkuetta + 3 kk.

JR 36, 5.Kompp:
7,00 Aseiden puhdistusta ja järjestelyjä.
15,00 Lähti komppania marssille Kaarlahden suunnassa rautatietä myöden.
19,00 Saapui komppania Monittula tien risteyksestä noin 1000 m suunnassa 49-00, jossa suoritettiin ruokailu.
22,00 Lähti komppania edelleen Monittulan suunnassa tienhaarasta edelleen noin 800 m jossa pysähtyi. Tästä välittömästi lähtivät komppanian päällikkö sekä joukkueenjohtajat tiedusteluun etumaastoon.

JR 36, 6.Kompp:
Tämä on siis 11.8. klo 8,00 aamulla, joten myöhemmin voi tapahtua paljonkin muutoksia. No mitä kuuluu nyt tämän päivän ohjelmaan on seuraavanlainen. Mikä meille oli melkein uskomatonta, että vihollisen pieni partio olisi päässyt linjojemme läpi tekemään tuhojaan, muunmuassa viestimiehet puhuivat, että johtomme oli vallan leikkaamalla pantu poikki, ettei siis voi olla granatin aiheuttama.

Tästä tietenkin ruvettiin ottamaan selvää toiselta taholta, mutta ei vielä ole tähän mennessä ilmoitettu tuloksia. Komppanian yleistilanne on ollut muuten tavanmukainen, asemamme ovat entiset, ei suurempia laukauksien vaihtoa ole kuulunut, kuin muutamia pieniä jossakin kohtin, sanoisinko häiritsemis ammuntaa paremmin.

JR 36, 7.Kompp:
6,45 Tee.
Alkaa spk n:o 11735.
7,00 Tee.
11,00 Ruokailu.
12,00-14,00 Aseiden puhdistusta.
14,15-15,00 Valmistautuminen marssille.
15,00 Lähdettiin marssille ja marssittiin rataa myöden Kaarlahteen saakka.
18,00 Saavuttiin Ramin tienhaaraan Monittulassa, jossa ruokailtiin.
22,30 Saavuttiin Riihipelto “R”:stä n. 0,5 km pohjoiseen, johon pystytettiin teltat.

JR 36, 8.Kompp:
7,00 Herätys ja aamutee.
11,00 Ruokailu.
15,00 Lähtökäsky. Komppania otettiin kokoon.
16,00 Liikkeelle lähtö. Marssittiin 20 km.
19,00 Saavuttiin noin 7 km Kaarlahtesta Käkisalmeen menevän tien varteen johon majoituttiin.
(Sotapäiväkirja päättyy, alkaa spk n:o 11738).

JR 36, 9.Kompp:
Yöllä oli ryssä uhannut vartiotamme sillan läheisyydessä heittäen käsikranaattia. Vartio ampui konepistooleilla ryssiä, mutta huonon näkyväisyyden takia pääsivät ryssät livistämään. Aamupäivällä saatiin puhelinyhteys komentoteltaltamme pataljoonaan. Päivän kuluessa ampui ryssä piiskatykillä srabnellia alueemme läheisyyteen. Ei tullut mitään tappioita.

JR 36, 10.Kompp:
Aamupäivällä oli vihollisen ilmatoimintaa, muuten rauhallista koko päivän.

JR 36, 11.Kompp:
Päivä kului majoitusalueella suhteellisen rauhallisesti. Komppanian päällikkö ja muutamat miehet kävivät saunassa. Koko lämmittämisen ajan heitteli “naapuri” paketteja saunan lähelle. Saunominen sujui sentään ilman kommelluksia.

JR 36, 12.Kompp:
Puolijoukkue kk:sta II joukkueesta siirtyi mukanaan yksi pst.kivääri Pukinniemen kartanon rannasta pioneerien kuljettamilla veneillä kiväärimiesten jäljessä Operasaareen klo 2,30. Miehitys onnistui tappioitta. Iltapäivällä kiersin asemat komppanian upseerin kanssa ja samalla tiedustelimme vastaiskusuunnat. Sairastuin illalla maastossa vatsatautiin ja jouduin JSp:lle hoidettavaksi. Vänr. Patanen toimii vanhimpana komppaniassa. Ei tappioita. 4 vankia sillankorvasta.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 5 alkoi jälleen toiminta, maaleina eiliset maalit. Ammuttiin 140 laukausta. Huolto siirtyi Kaarlahden – Hiitolantielle n. 4 km Kaarlahdesta ylikäytävän luo.
Raskas: Ilma oli aluksi sumuinen ja pilvinen. Ammunta aloitettiin 6,45 laskettuihin maaleihin. Päivän aikana ammuttiin n. 70 ammusta joukkojen keskityksiin ja teille, etenkin solmukohtiin. Huolto siirtyi Kaarlahteen johtavan tien varteen ollen perillä 19 aikaan.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, EK:
3,00 Saapui 15,D:lta puh.ilm. että vih. valmistelee ulosmurtautumista mahdollisesti Virkin ja Valkaman välistä.
3,10 Tiedoksi Polonille, joka ilmoittaa edelleen Hänniselle.
3,25 Tiedoksi Hänniselle luutn. Mielosen kautta.
3,30 Tiedoksi Kilpeläiselle puhelimessa.
3,30 Luutn. Rings os. Polonista ilmoitti ryssä yrittävän parhaillaan ulos. (Oli vain partio).

5,40 Saapui radioilmoitus Hänniseltä kers. Vainionpään välityksellä. Vihollinen edelleen Simonmäessä.
6,30 Annettu puhelimitse tilanneilmoitus 15.DE:lle.
7,30 Saapui kirj. puh. sanoma 15.DE:sta: Laskuvarjotähystystä edelleen tehostettava.
8,00 Annettiin em. puh.san. patl:lle tiedoksi kirjallisesti.
7,50 Saap. ilm. Polonilta, että hänen 1.K ei pääse eteenpäin metsäkannakselle Nehvolan eteläpuolella ja että kannasta ei tulitettu lainkaan tykistövalmistelussa klo 6,30 – 7,00. Tarkistus osoitti, ettei valmistelutaulukossa lainkaan ollut maalia tällä alueella, joka kuitenkin oli luonnollisin läpimurtokohta. Yhteys siis huono tykistöpatterin ja jv.komentajan välillä. (Sarakorpi ja Polon).

9,00 Hänninen ilm. puhelimessa pääsevänsä jonkun verran eteenpäin. Ei voinut vielä sanoa etulinjan kulkua, Ryhmitys: Komppaniat peräkkäin, josta edetessä nyt varmistusosastoja koilliseen, kun Polon ei pääse eteenpäin.
6,30 Tj.paikasta Kurkiniemestä ilm. että ulapalla todettu 23 laivaa.
8,05 Annettiin e.m. ilmoitus DE:lle.

8,35 Virkki ilm. puhelimessa, että Tiuralan kunnalliskodissa luja vastarinta, otettava talo talolta.
8,50 Hänninen ilmoitti: Hyökkäys oikealla päässyt linjalle Simonmäki “m”:stä etelään. Ryhmitys: Kaikki komppaniat peräkkäin.
12,30 Hänninen ilm. että pataljoona ei pääse eteenpäin. Vihollisella paljon erilaisia tuliaseita. Itseltä puuttuu tykin ja krh:n ammuksia.

13,45 Maj. Polon kävi selostamassa tilannetta. (Peitepiirros vih. asemista). Oli sitä mieltä, että hyökkäys ei vie tulokseen, parempi asettua aktiiviseen puolustukseen.
14,15 Kom. soitti maj. Haahdelle ja selosti tilannetta. Ilm. olevansa Polonin kannalla. Haahti ilm., että siellä ollaan samaa mieltä. Jäädään aktiiviseen puolustukseen.

15,00 Kilpeläinen sai käskyn vapauttaa os. Polonin Korpisaaressa olevan joukkueen ja palauttaa se Polonille.’
15,50 Kilpeläinen sai käskyn tutkia mahdollisuudet veneillä päästä Torikanniemestä Mustolanlahden yli ja ottamaan selvää onko Uitonsalmen silta kunnossa ja voiko sen alitse ajaa moottoriveneellä.
16,30 Yhteys Kaura 3:een (Haahti). Suunnitelma joukkojen kuljettamiseksi vesitse Korpisaaresta Mottiniemeen.
16,35 Kilpeläinen sai tehtävän tutkia mahd. ruuhikalustoa ylimenotarkoitukseen, sekä tiedustelu Korpisaareen veneiden kuljettamiseksi autoilla.
18,20 Annettu tilanneilm. DE:lle.

17,00 Soitti Haahti, joka ilmoitti, että 21,00 ilmoittautuu Tiikerille AK:sta 24 ruuhta. Saadut tiedot: rykm. 19.8. piiskataan hyökkäykseen.
19,15 Käsky Kilpeläiselle valita 150 vapaaehtoista miestä ylimenoa varten. Jv.miehiä, konetuliaseita. Tehtävä maihinnousu Huiskonniemessä. Pion.ryhmä mukaan, miinoja, räjähdysaineita, pst.kiväärejä ja radio. Ruuhien kokeilu huomenna.

JR 57, I Patl:
6,00 Pataljoona lähti hyökkäysvalmiusasemiin Marjamäki-kukkulan länsilaitaan, jossa oltiin klo 6,30. H oli ajateltu klo 10,00:ksi. Hyökkäystä ei pataljoonamme kuitenkaan suorittanut, koska edessäoleva JR15 ei saanut haltuunsa tavoitettaan, kunnalliskodin maastoa.

10,30 Aloitettiin uusi tykistövalmistelu.
14,00 Lähti liekinheitinryhmä Kunnalliskotiin, joka edelleenkin piti puoliaan ja esti etenemisen.
18,20 Tilanne muuttunut. Pataljoonamme sai käskyn vetäytyä takamaastoon ja miehittää sen kukkulat ryssän mahdollisen vastahyökkäyksen varalta.

JR 57, II Patl:
Koko yön piti ryssä melkoista tykkitulta yllä koko Mustolan kylään, todennäköisesti myös laivasotykillä. Esim. luutn. Rotkirch’in komentoteltta lensi ilmaan, ym. Ei erikoisempia tappioita. Aamulla 6,30 tulivalmistelu Simonmäen valtaamiseksi, hyökkäys klo 7,00. Vihollisen vastarinta kuitenkin luja eikä päästy pitemmälle kuin Simonmäki “m”:n korkeudelle ja siitä etelään olevalle linjalle.Vihollisen vastarinta osoittautui vahvaksi.

Omalta tykistöltä ja krh:lta puuttuivat kranaatit, joten eteneminen ei saa tarpeellista tulitukea. Hyökkäyksessä eteni etulinjassa 6. komppania, toinena 5, komppania ja kolmannessa 7. komppania.
Polonin partio saapui klo 14,00 komentopaikkaan, ja lähti ottamaan selvää Simonmäellä olevasta miehityksestä. Yhteys on otettu Virkkiin (näköyhteys) ja Poloniin. Illalla klo 19,00 järjestettiin “sirkus” myös käyttäen savunheittimiä, joka aiheutti aikamoista hermostumista ryssän keskuudessa.

Vihollinen siirsi heti Petäjämäestä joukkoja lisää vastaamme, ilmeisesti peläten hyökkäystä. Tästä siirrosta kulki kautta koko rintamalinjan hälytysuutinen, joka aiheutti varmistuksen lisäämisen. 6. komppania + kk:n puolijoukkue. Edelleen ryssä alkoi kovan tykki- ja krh-tulen heti. Puhelinyhteys vedettiin suoraan Penttilän pataljoonaan. Tuli molemmin puolin edelleen vilkas.

JR 57, III Patl:
9,25 käsky Otavalle siirtää komppaniansa Petkola “a”:sta n. 0,5 km itään olevan mäen rinteeseen. Niemeen jää Mausalan johdolla varmistuksena kk. ja pst.tykkij. ja krh.
21,00 käsky Otavalle valmistella vesistön ylimenoa Mustolanlahden yli, jota varten paikalle tuodaan ruuhikalusto. Pioneerijoukkue avustaa valmistelutöitä ja komppaniaa täydennetään toisista komppanioista kahdella upseerilla ja n. 50 miehellä.

JR 57, 1.Kompp:
4,00 Saatettiin ruoka komppanialle, joka oli noin 3 km eteenpäin rannikon suuntaan. Vihollinen lujasti asemissa, vangilta saatujen tietojen mukaan motissa oli toisen divisioonan jäännökset. Vihollinen ammuskeli lakkaamatta kaikenlaisilla tuliaseilla, mistä päättäen heillä on runsaat asevarastot. Teiden varsiin jäänyt viholliselta suuret määrät kaikenlaisia tarvikkeita, kuten ruokatarvikkeita, ammuksia, kuorma-autoja, panssariautoja, kaikenlaisia aseita ym.
16,00 Ruoka saatettiin komppanialle, tykistötuli erittäin voimakas molemmin puolin. Päivällä haavoittui 1 hevonen.

JR 57, 2.Kompp:
Aamulla siirryttiin Tiurulan peltoaukealla Marjamäen taakse hyökkäysryhmitykseen, missä oltiin II/JR15:n takana koko päivän. Jostain syystä ei suunniteltua hyökkäystä suoritettu. Illalla palattiin Sahan mäen taakse.

JR 57, 3.Kompp:
6,00 pataljoona jatkoi etenemistään hyökkäysvalmiusasemiin maastoon Tiurala “u”:sta etelään (pataljoonan alistaminen JR15:n johtoon.). Käskyn mukaan pataljoonan yksiköt etenevät järjestyksessä 3, 1. ja 2. komppania. ryhmittyen myöhemmin kolmioon 1. ja 3. edessä ja 2. takana. H-hetki klo 10,00.
H ei alkanut määräaikana. Ryssät pitivät sitkeästi hallussaan Kunnalliskodin maastoa ja osittain Kirkkoniemeä. Koko päivän kiivasta molemminpuolista krh- ja tykistötoimintaa. Komppanialla ei tappioita, huolimatta suojattomasta maastosta.

19,00 komppania sai käskyn vetäytyä noin 500 m taakse olevan kukkulan suojaan. Väärinkäsityksen vuoksi siirryttiin edelliselle yöpymispaikalle.
21,00 käsky siirtyä määrätylle paikalle, jota käskyä koetettiin saada muutetuksi, mutta turhaan.
22,00 komppania siirtyi määrätylle paikalle. Sateinen ja pimeä yö.

JR 57, 4.Kompp:
Iltapäivällä puolet II joukkueesta siirtyi toisen linjan miehitykseen. Illalla koko komppania taas siirtyi etulinjaan. Vihollisen tykistötoiminta vilkasta.

JR 57, 6.Kompp:
5,45 Komppania lähti etenemään.
6,30 Tykistövalmistus alkoi.
7,00 Varsinainen hyökkäys alkoi.
13,45 Kokeilimme vihollisen vastarintaa ampumalla kk. ja pk:lla sekä kivääreillä johon ryssä vastasi, vaan ei tuntunut vastarinnan ammunta kovin kovalta. Ryssällä on kaivetut asemat sekä ampui kranatin heittimellä.

19,00 Tehtiin väkivaltainen tiedustelu johon osallistui savunkranaatinheitin ja jalkaväen aseet, savusta ei ollut paljon apua koska tuuli kääntyi ja savu painui enempi meidän oikealta ohi, oma tykistö ampui ryssä vastasi kivääreillä sekä ampui rapnelleja.

JR 57, 7.Kompp:
Komppaniasta kaatui Reino Suutari, vihollisen kranaatista. Komppaniamme etulinjassa.

JR 57, 7.Kompp:
Oma pataljoona oli rykmentin reservinä ja komppania levossa.

JR 57, 8.Kompp:
12,00 Tykistön häirintätulta. Ei ilmatoimintaa.

JR 57, 11.Kompp:
11,00 Sai komppania käskyn siirtyä Mustola “a”:sta 1500 m pohjoiseen olevan kukkulan taakse. Komppania majoittui siihen.
20,00 Ennakkotieto vesistön ylittämisestä, jonka suorittaa 11.komppania.

JR 57, 12.Kompp:
Tilanne oli ennallaan, komppania oli edelleen samassa paikassa. Mitään varsinaisia sotatoimia ei komppanialla ollut. Oli vaan vartiointi- ja varmistustehtäviä.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Sää edelleen epävakainen. Aamupäivällä kranaattituli molemmin puolin vilkasta.
13,00 Iltapäivällä tulitti ryssä erikoisesti huoltoteitämme, joilla liikkuminen oli ajoittain jopa henkenvaarallinen, mutta väliin täytyi liikkua hyvin matalana säilyäkseen sirpalesateista.

16,00 jouduimme pikkukahakkaan kolmen desantin kanssa, jotka metsästä avasivat tulen muutamaa hevosmiestämme vastaan. Ketjussa piiritimme ryssät ja kovaa melua pitäen saimme kaikki 3 vankituksi heidän vastarinnastaan ja kipakasta juoksustaan huolimatta. Iivanat olivat ns. porttoryssiä, joita seudun metsissä piileksii enempikin. Kevyt joukkueemme siirtyi Paksujalan kylään III pataljoonan mukana reserviin. Raskas joukkueemme oli tuliasemassaan, johon illalla siirtyi töpinäkin. Päivän kuluessa ammuttiin raskailla heittimillä 52 ammusta.

JR 57, 14.Kompp:
II joukkue otti vangiksi kaksi vihollista Mustolan hovin pihassa. I joukkue siirtyi ns. Kilpolan motin Hiitolan puoleiselle laidalle Paksujalkaan.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp:
8,00 Tuli määräys palata osasto Hirveen, II joukkue jäi IV joukkueen vahvistukseen ja toiset palas osasto Hirveen toistaseks.
22,20 saapuivat II ja IV joukkueet kenttävartiosta osasto Hirveen osasto Oljemarkin lohkolta. Satoi iltapäivän rankasti.

Kev.Os.16, Kk.Kompp:
Häiritsemisammunta tapahtui suunnitelman mukaisesti.
Rautakorpelassa luutn. Toiviainen, kompp.päällikkö ja vänr. Virkkala tukikohdassa Käkösestä sata metriä luoteeseen, konekiväärien sijoitus luonnoksen mukainen.
5,30 Ryssä hyökkäsi Korpelan tukikohdan kautta ja sillasta n. 1 km itään olevan varmistamattoman maaston kautta ja pääsi läpi. Saarrostusuhan vuoksi luutn. Karhiniemen komennossa olevat varmistusosat vetäytyivät kiireesti Rautakopran Yletlammen korkeudelle, kivääri Isosävi peräytyi Rautakorpeen ja otti siellä yhteyden 2./JR2 osiin. Muut kiväärit vetäytyivät tien suuntaan. Vastahyökkäykseen käsketty Bergsin komppania kohdattiin tienristeyksessä Ylitlammen pohjoispuolella, siinä koottiin vetäytyneet osat ja asetuttiin puolustukseen.

Rautakopraan rintama-ajoneuvoasemaan jäivät toisen joukkueen autot. I joukk. autot ja eräät jääkärikomppanian autot pääsivät sieltä pois, ennen kuin ryssä miehitti tien. Omat, noin kolmella pataljoonalla suoritettu vastahyökkäys kesti koko päivän. M.m. piste 42 jäi ryssille.

20,15 Autot oli saatu pois Rautakoprasta ja joukkueet koottu Ala.Vornen Tetrilammen suon maastoon ja lähdettiin Sylijärven majoitusalueelle, mistä puolen yön tienoissa sateessa lähdettiin Sylijärven tienhaaran kautta Saunajärven maastoon ja leiriydyttiin telttoihin. Päivän tappiot: Haavoittuivat jääkäri Aaltonen,A, Viljanen,J, Vuori,E, Ahola,K. Kadoksiin joutui J,Ritaniemi.

3.KTR 12:
Toimintaa jatkettiin vilkkaana, mutta motissa oleva vihollinen ei toistaiseksi antautunut vaan piti sitkeästi puolensa.

8./KTR 12
14.8. torstai.
Häiritsemisammuntaa koko aamuyön. Tätä suorittaessa tapahtui 1. tykissä klo 4,15 putkiräjähdys. Syytä ei ole saatu selville, mutta johtui se arvatenkin sytyttimestä. Putkiräjähdys tapahtui kilven etupuolella, joten ei miehille sattunut minkäänlaista vauriota. Tykki siirrettiin A.T.P:aan. Ammunta edelleen vilkasta. Klo 15 aikaan ammuimme häirintämaalina erästä tietä.

9./KTR 12
14.8.
Kovaa tykistötoimintaa puolin ja toisin. Jv. valtasi p. 48, mutta menetti sen heti. Vihollisen ankaraa tykistötoimintaa.
17,00 Ammuttaessa maaliin 2654, räjähti ammus toisen tykin putkessa. Mitään vahinkoja ei sattunut. Päivän aikana ammuttiin noin 700 kranaattia. Patteri sai ensimmäiset täydennysmiehet, yhteensä 6 miestä.

9./KTR 12, tj:n spk
14.8.
Klo 5,00 alkoi tykistövalmistelu etumaastoon. Komeaa jyrinää. Minäkin pruiskautan aamutuimaan myöskin. Kaunis aamu, vanjatkin ovat heränneet liikehtimään. Hievatsun- ja Laurinmäkeä pehmitetään vasemmalta koko ajan. Valkama hyökkää, nyt on kk-tulta jo lähellä. P. 48 mäkeä pehmitetään myös. Marjamo yritti hyökätä, mutta ei päässyt. Mäkeä pehmitetään lisää, jo lähtee ryssiä pakenemaan, ammun raskaalla ja kevyellä tienristiin, kaikki peittyy savuun, ryssiä lentää ilmaan, kamalaa jälkeä tulee.

Ryssäkin ampuu raskaalla ja krh:lla minun oikealle puolelleni. Kello on 10,00. Vasemmalla jatkuu Hievatsun- ja Simonmäen pehmitys. Yhdysmies käy luonani selittämässä vasemmalla olevan linjan. Ryssillä on mäessä asteittain konetuliaseita, yhden muuttuessa toinen jää. P. 48 mäkeä pehmitetään jatkuvasti ja ryssä lähteekin, noin 10,00 – klo 13 aikaan sieltä karkuun puskaan.

Marjamo työntää miehityksen sinne, mutta liian heikon ja liian myöhään. Klo 13 – 15 välillä siellä ei ollut ketään. Kymmenkunta meikäläistä miehittää sen ja 3:n komppanian miehet saapuvat eteen mennäkseen sinne, mutta pysähtyvät ryssän tulen takia Jukkamäkeen ja kun Marjamon miehille ei kuulu varmistusta pisteeseen 48, lähtevät he pois ja ryssä saa sen uudelleen haltuunsa. Klo 17,00 se on siis ryssillä taas. Se mäki on ryssälle tärkeä huollon takia.

Klo 18,10 18,20 välillä sitä taas pehmitetään tykistöllä. Kun jv:n pitäisi hyökätä 18,20 se ei kuitenkaan hyökkääkään. Jäädään puolustukseen Jukkamäkeen toistaiseksi. Ryssän tykistötuli kiihtyy kiivaaksi joka puolelle. Oikealla saa Pitkäsen komentoteltta täysosuman, mukana meni myös Pitkänen, pataljoonan komentaja. Ryssä käyttää srapnelleja kovasti ja saa niillä tulipaloja, mm. Tiuralan kreikk.kat. kirkko palaa. Kunnalliskodissa on meikäläisiä sekä ryssiä. Liekinheittäjää hommataan, jolla saa ryssät kellareista pois. Vankeja tulee, jotka kertovat, että heidän piti perääntyä, mutta se evättiinkin, politrukit uivat yli lahden ja käskivät heidän vain tapella.

Vasemmalla Valkama laskee klo 20 aikoihin savuverhon, sen turvissa parantaakseen asemiaan. Sieltä saapuu myös tieto, että ryssän pitäisi vetäytyä Petäjämäkeä kohti. Illalla satelee hieman, saamme teltan yöksi. Koko päivän olen ampunut tavattomasti, huutaa on saanut kuin Helppo-Heikki markkinoilla. Puhelimessa kysytään lakkaamatta, iltaisin on tosiaankin väsynyt kuin raskaimmankin päivätyön jälkeen.

Ilmatoiminta on ryssien puolelta nolla. Heikäläiset ovat pari kertaa tänään pommittaneet takamaastoa. Ryssän it. on tavattoman voimakas. Klo 23 jälkeen taas rauhoitutaan molemmin puolin. Iltasaikka ja telttaan koisaamaan. Tänään tuli meille yksi täydennysmies, alikers. Suojalehto.

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *