16.08.-41, loppuunväsyneitä taistelijoita.

Kapt. Kaukamaa

Hiitola on meillä

16. 8. -41, täydennysmiehiä saapuu yksiköihin. Taistelut rauhoittuvat.

15. Divisioona

15. Div. EK, Os. 2:
7,15 Valkaman kanssa sovittu: Polon ja Kilpeläinen vaihtavat tehtävät ja kuluneeksi aamuyöksi suunniteltu toiminta suoritetaan vuorokautta myöhemmin. Hälväkin myöhemmässä vaiheessa mukaan hyökkäykseen kaistallaan. Valkama valmistautuu siihen, että rintamavastuu myös Virkin lohkolla siirtyy kuluvan vuorokauden aikana hänelle.

7,25 Virkille: Fröbergin (II) ja Avelan (III) pataljoonien siirtämiseksi lepoon suorittaa rykmentti a.o. tiedustelun Hiitolajärven pohj.puolisessa maastossa. Rykmentin huoltoportaan haravoitava rykmentin nykyinen toimintamaasto, josta sotasaalis kerättävä. On mahdollista, että rintamavastuu Hälvän ja Penttilän osalta siirtyy kuluvan vuorokauden aikana Valkamalle, jolle jäävät Hälvä ja Penttilä ja nyt edessä olevat rykmentin aseet.

7,35 Raikkalalle: Tiedustelu ulotettava oikean siiven eteläpuolitse vesistön yli vihollisen selustaan.
9,00 Haaki: Vihollisen psto parhaillaan marssilla Huiskunniemestä Kilpolan saareen. Oma tykistö ampuu.
9,02 Virkki: Piste 48 kukkulaa vastaan teki ryssä vastaiskun, joka torjuttiin. Vihollinen ampuu voimakkaasti krh:lla ja raskaalla tykistöllä, mutta ampuminen vaikuttaa hermostuneelta, hajanaiselta häiritsemiseltä.

9,15 Raikkala: Herrasen kaista: Vihollisen kiivasta piiskatykin, krh:n ja jv.aseitten tulta koko yön. Vihollisen tiedustelupartiotoimintaa. Eräästä ryssän partiosta tuhottu 5 miestä.

Hildenin kaista: Erittäin voimakasta vih. kenttä- ja laivastotykistötulta koko yön.
Hakasen kaista: Tyk.tulta koko yön. Vihollinen yritti klo 2,45 kolmella veneellä tunkeutua Marjasaareen. Kussakin veneessä 10 miestä. Veneistä tuhottiin kaksi miehistöineen, kolmannen päästessä pakoon. Virkki on palauttanut lähettämämme varmistusosaston Ristniemestä.

10,20 Valkamalle käsky: Tiikeri valmistautuu tänä iltana klo 21 ottamaan rintamavastuun kaistalla, jonka vasen raja on entinen ja oikea raja Virkin entinen oikea raja. Penttilä ja Virkin rykmentinportaan aseet alistetaan Tiikerille ja Hälvän alistus Virkille lopetetaan. Hälvä ja Penttilä jäävät edelleenkin huollollisesti Virkille alistetuiksi. (Tämä sama Virkille klo 10,50).

Tähystys todennut: Saatu ilmeisesti täysosuma ryssän ammusvarastoon lastauspaikan lähellä klo 2,20, koska siellä syttyi tulipalo ja kuului räjähdyksiä aina 3,30 asti. Samoin täysosuma keskelle erästä proomua, joka hinattiin Laakialahtea kohti. Runsasta laivaliikennettä lastauspaikkojen lähistöllä, myös tykkiveneitä. Ryssä laivannut moottoriajoneuvoja ja traktoreita. Haapalahden tiellä todettu lukuisia täysosumia vihollisen kuljetuksiin.

10,30 Maj. Hallakorpi ilmoittanut, että Asilan – Rajamäen (1:100000) maasto ei ole vihollisista vapaa. Sieltä on tullut mm. krh-tultakin ja ajettu takaa 10-20 miehen ryssäporukoita.
10,40 Käsky Raikkalalle puhdistaa tarkoin edellämainittu maasto ja varmistaa Hakasella rannikko.
Aamupäivän kuluessa kaapattuja ryssän radiosanomia (Liite no 221).
Edelleen radiouutisia (Liite no 222).
14,35 Vihollinen ampui komentopaikan lähistölle raskaita kranaatteja, mm. Hiitolan järveen 2-3. Seuraus:

16,15 Virkki: Suhteellisen rauhallista. Hajanaista tykistötoimintaa. Sovittu, että toinen lepoon siirtyvistä pataljoonista majoittuu Hiitolanjärven Äikäinniemen tyveen ja toinen, joka samalla div:n reservinä, Siisiönmäen tienristeyksen luoteispuolella olevan kukkulan takarinteeseen Kokkolanjoen varteen. Virkki itse siirtyy ensinmainitun patl:n maastoon klo 21 jälkeen luovutettuaan rintamavastuun Huiskunniemessä Valkamalle.

16,40 Valkaman kanssa suunnitteluja tulevan ajan maihinnoususta ja sen yhteydessä tapahtuvasta hyökkäyksestä. (Katso tänään annettavaa käskyä Tiikerille).
Käsky Valkamalle klo 10,20 annetun esikäskyn mukainen rintamavastuun siirtäminen Tiikerille (JR57) sekä Hälvän (I/57) ja Penttilän (I/15) alistus toimeenpannaan 16.8.klo 21. Tiikerin tukiryhmänä ryhmä Hülphers (kom. maj. Hülphers). Joukot: Hülphers (Rask.Psto 13), Heinonen (I/KTR 12) ja Rintala (III/KTR 12).
16,55 Edellinen käsky Virkille.
Päivän tilanne peitepiirroksena (Liite no 223).

19,15 Virkki: Pyysi lupaa ottaa pois raskaat krh:nsa etulinjalta, koska hänellä ei ole enää ammuksia niihin. Komentaja myöntyi tähän.
19,30 Tilanneilmoitus AK:lle.
19,30 Käsky tst.os. Tiikerille tulevan vuorokauden toiminnasta (Liite no 224).
21,15 Raikkalan tilanneilmoitus (Liite no 225).
21,50 Ev. Virkki ilmoitti luovuttaneensa rintamavastuun evl. Valkamalle.

22,00 Ilmoitti pion.kom., että silta Veijolanjärvestä Laatokkaan johtavan joen yli on valmis. Kestää kaiken meillä olevan kaluston. Rautatie on huomenna valmis Elisenvaaraan saakka. Siitä eteenpäin Hiitolasta lähinnä pohjoiseen olevalle pysäkille ensi viikon kuluessa.
23,30 Saapui AK:n käsky n:o 1250/III/2. Havaintoja Kurkiniemen tj.paikalta (Liite no 225a)

15. Div. Huoltotsto IV:
ATp 1 (Heponiemi “mi”:n kaakkoispuolella) siirtynyt uuteen paikkaan 200 m kaakkoon Kirkkokangas “s”:tä. Jakovalmis klo 18,00.
AK:n käsky huollosta no 11 saapui.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
Vaihto Hälvän kanssa suoritettu klo 0,40. Fröbergin pataljoona etel. Tattarista 1 km luot. Avelan (ent. Pitkäsen III) pataljoona poistui Tiurala maastosta ennen puolta yötä myöskin Tattarin maastoon.

Klo 10,55 saapui Div.esik. käsky: Tiikeri valmistautuu tänä iltana klo 21 ottamaan rintamavastuun kaistalla, jonka vasen raja on entinen ja oikea raja Karhun entinen oikea raja. Penttilän ja Karhun edessä olevat rykmenttien portaan aseet alistetaan Tiikerille ja Hälvän alistus Karhulle lopetetaan. Hälvä ja Penttilä jäävät edelleenkin huollollisesti Karhulle (JR15) alistetuiksi.

Klo 16,55. Klo 10,55 annetun esikäskyn mukainen rintamavastuun siirtäminen Tiikerille. Hälvän ja Penttilän alistus toimeenpannaan 16.8. klo 21. Tiikerin tukiryhmänä ryhmä Hylphers (komentajana Hylphers) joukot Hylphers, Himonen Rintala.
Klo 19,30 Div. käskyn mukaan JR15(p.I patl.) divisioonan reservinä.

Virkin tst.kertomusta:
Vihollisen laivatykit ampuivat jatkuvasti asemiimme samoin myös jotkut raskaat tykit.
Klo 10,55 saapui DE:sta käsky: Tiikeri (Valkama) valmistautuu tänä iltana klo 22 ottamaan rintamavastuun kaistalla, jonka vasen raja on entinen ja oikea raja Karhun entinen oikea raja. Penttilän ja Karhun (Virkki) edessä olevat rykmenttiportaan aseet alistetaan Tiikerille ja Hälvän alistus Karhulle lopetetaan. Hälvä ja Penttilä jäävät edelleenkin huollollisesti Karhulle alistetuksi.
Tämän mukaan siis Penttilän patl jää edelleenkin etulinjaan, vaikka vastuu minulta siirtyi eversti Valkamalle.

Rykmentin tappiot 16.8. olivat:
Kaatuneita         2 + – + 2 =  4
Haavoittuneita   – + 1 + 6 =  7
Yhteensä           2 + 1 + 8 = 11

JR 15, II Patl:
Klo 0,40 pataljoona pääsi lähtemään. 2,30 patl. oli majapaikalla Tattari eteläisestä luoteeseen n. 1 km. teltat lämmitetty valmiiksi, miehet sai ruokaa.
Klo 12,00 patl:n taisteluvahvuus 16 + 55 + 356. Puhuttelu yksikköjen päälliköille. 12,45 lähti luutn. Grandell ja 1 ups. yksiköstä majoitustiedusteluun Hiitolanjärven maastoon. 15,00 taisteluvahvuusilmoitus, samalla ilmoitettiin saatavan muonaa.
Klo 18,30 pataljoona lähti marssille. 19,50 patl. saapui leiripaikkaan Hiitolanjärven maastoon ja kukin yksikkö leiriytyi määrättyyn paikkaansa.

Haav.  – +1+ –

JR 15, III Patl:
Luovutti kapt. Avela pataljoonan majuri E Pakkalalle ehdittyään olla pataljoonassa (komentajana) vajaan vuorokauden. Päivä käytetään majoituksen järjestelyyn ja saunomiseen ym.

JR 15, 4.Kompp:
Komppania lähti lepäämään klo 1, saavuttiin perille Hiitolan as. lähelle klo 3. Klo 18,30 siirryttiin Hiitolan järven rannalle.

JR 15, 8.Kompp:
Luutn. R Helangon lähdettyä lomalle määrättiin allekirjoittanut vänrikki Paavo Kyläkoski komppanian päälliköksi. Komppania edelleen levossa. Ryssä keskitti silloin tällöin komppanian majoitusaluetta, jonka takia teltat muutettiin Hiitolaan menevän tien varteen joen rannalle. Nyt oli tilaisuus saunassa käyntiin ja miehet käyttivätkin tätä tilaisuutta ahkerasti hyväkseen. Suurimmaksi osaksi käytettiin aika kuitenkin lepoon ja se olikin tarpeen, olivathan viime ajat etulinjassa olleet mahdollisimman raskaita.

JR 15, Tyk.Kompp:
11,00 siirtyi II j:n 2. tykki asemaan Tiurala T:sta n. 200 m etelään.
14,00 irroittautuivat I ja II j. asemista ja lähtivät marssille tietä Paksujalka – Asemakylä – Hiitolankylä.
19,00 saapuivat I ja II j. Alasjärvi – Hiitolanjärvi väliselle kannakselle, mihin majoituttiin.

JR 15, Jääk.Kompp:
01,00 palasi komppanian rippeet Hiitolaan, Hiitolassa olevaan Haukkavaaraan. Huom! Komppanian vahvuus oli perustettaessa Simpeleessä 134 miestä, mutta Alanissin joukkueen jäädessä pois Simpeleessä 2.8.41 oli sen kirjavahvuus 104 miestä kun komppania läksi Änkilään. Ja tappiot oli tänään kuutenatoista päivään mennessä 45 miestä kaatuneina, haavoittuneina ja tärähtäneinä. Jälellä oli komppaniasta 61 miestä.

Hajoitettiin komppania. Kaikki joukkueet meni omiin yksikköihinsä joista oli silloin tullut kun komppania perustettiin. Mutta Rykmentin Iskujoukkue ja jääk.joukkueen miehet laitettiin yhteen, joista saatiin vahvuudeksi kolmekymmentäkolme miestä. Johtajaksi määrättiin vänr. Keiholehti.

JR 15, Kolonna:
Int.varusteiden jakoa jatkettiin. Vääpeli ja M Mattila kävivät jakamassa muonan Huoltoportaassa.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36 EK:
9,15 Ilmoitus tilanteesta div:n esikuntaan. Liite 27.
13,00 Herranen (I patl.) yritti uutta hyökkäystä Kanasaaren koillispuolisille kukkuloille, ei onnistunut.
14,00 Vihollisen kiivasta tykistötulta varsinkin pist. 44.
21.00 Ilmoitus div:aan Liite 28.
21,30 Käsky Hakaselle, Liite 29.

Rykmentin tappiot 15.7. – 15.8.41 välisenä aikana:
Haavoittuneita 777.
Kaatuneita       206.
Yht.                  983
Sairaita            164
Riveistä poissa 1147.

JR 36, I Patl:
Klo 9,00 lähetettiin jääkärijoukkue vihollisen selustaan sissijoukoksi. (Kaarlahti – Kaverila – Järvenpää – Hyypölä – Kapeasalmi). Klo 11 aloitti tykistömme valmistelun. Välittömästi tämän jälkeen hyökkäsi 1. kompp. Komppania lyötiin takaisin. ! kompp. vaihdettiin 2. komppaniaan. Illalla lähetettiin 1 + 30 suuruinen joukkue vihollisen selustaan. Kolmen päivän muona mukaan. 4 Vankia päivän kuluessa.

JR 36, II Patl:
Klo 7,00 Aamutee
10,30 Keskitys.
Ajoneuvot:
Kss-ajoneuvoja       (1) 2 + 1 rats.ajon.
Jääk.joukk.ajon.        1
Puhelinajon.             3       4(5)
A-tarvikeajon.          8
Sairasajon.               5
K-keittiö                  1
Keittiöajon.              1
Muona- ja rehuajon. 2
Kanslia-ajon.            1        2
Tavara-ajon.             3        2
Kengityspaja-ajon.   1
Yht.                         27      30
Polkupyöriä:
Esikunta                    3
Komentoryhmä        3
Jääkärijoukkue       31
Viestijoukkue           8
Toimitusjoukkue       1
Ampumatarviker,      1
I Toimitusryhmä        1
II Toimitusryhmä       1
Yht.                         50

JR 36, III Patl:
Yöllä tuhottiin Asilan kartanon luona ryssän upseeripartio 1+3 (yksi pääsi karkuun).
2,45 ryssä yritti vallata Marjasaaren. Yritykseen osallistui kolme venekuntaa, joissa oli n. 30 miestä. Yksi venekunta pääsi pakoon. Omat tappiot kaksi haavoittunutta sekä yksi kk. ryssien toimesta epäkuntoon. Ryssän tykistötulta Marjasaareen, kaksi konekivääriä rikkoontui. Marjasaareen vedettiin viestiyhteys.

Ryssien lentotoiminnan johdosta haavoittui joitakin miehiä, ryssän tykistötuli hieman vilkkaampaa kuin edellisenä päivänä. Oma tykistö ampui vilkkaasti. Laatokalla havaittiin ryssäläisiä kuljetusaluksia ja proomuja sekä ilmapoiju. Saatiin joitakin vankeja. Huomaniemen maastossa suoritettiin haravointia.

JR 36, 5.Kompp:
Suoritettiin varmistusta koko päivän, eikä mitään erikoista tapahtunut.

JR 36, 6.Kompp:
Ja niin alkaa 16:ta päivä olla taasen iltapäivän puolella taikka oikeastaan illassa asti. Nyt tuli juuri siinä 19:ta tienoissa puhelinsanoma, että lentäjämme ovat huomanneet Käkisalmen olevan palavana, ja niin epäilyksemme johti siihen, että luullaan vihollisen perääntyvän. Ja niin pantiin entistä tarkempia valvontaa siihen.

16-17:ta välisenä yönä siinä klo 3 aikaan alkoi tavallisen kiihkeetä ammuntaa suunnilleen kolmannen joukkueen kohtalla, mutta ei siinä sitten kummempaa ollut tapahtunut. Mutta tämän joukkueeni kertoman mukaan kuului ryssän puolelta surkeeta valituksia, joka sai oma tykistömme sen aikaan ja osaksi voi olla omien kivärien ammunnasta. Nyt on siis valjennut 14:ta päivä aamu, joka kuulemma pitäisi olla sunnuntai aamu vaikken ole päivistä itse aivan varma.

Tavanmukainen aamuteemme on saatu ja muutenkin kuiva muona. Emme voi olla aivan rauhassa nyttenkään, heti ilmaantui vihollisen koneita päällemme, jotka osoittivat tavallista moraalista vaikutusta, tulittivat konekiväärillä ja heittivät muutamia pommeja, mutta tuskin saamatta minkäänlaista aikaan. Oma ilmatorjuntamme osallistui tähän surmalintujen tuhoamiseen, mutta vielä ei ole ilmoitettu heidän tuloksista, mutta hajaantumaan kuitenkin saivat ne ja niin täytyi kärpäsien ottaa suunta sinne josta olivat tulleet.

Sain juuri äsken kuulla, että se yöllinen naputus olikin vihollisen aikomuksena tehdä hyökkäys, joka kumminkin epäonnistui, vaikka suurella huudolla sen aloittivat, samalla kärsien tappioita, jotka ilmaisee sen valitukset ja muut liikkeet ja meininkit. Tämä aamupäivä tuntuu olevan perin rauhallista, klo on 9,30 ja on aivan kuoleman hiljaisuus, ei missään päin tunnu sotaa olevan. Saa nähdä, miten jatkuu.

JR 36, 7.Kompp:
6,30 Tee.
11,00 Ruokailu.
17,00 Ruokailu.
18,00-21,00 Kers. Salosen ryhmä partiossa (haravoimassa).

JR 36, 8.Kompp:
Aamulla tykistötulta. Aika raskaita ammuksia. Lähtölaukauksia ei kuulu. Otaksutaan sen olevan joku kiinteä rannikkopatteri. Iltapäivällä rauhallisempaa.
20,00 Ilmoittautui komppaniaan kokelas Ahvenlahti ja määrättiin I joukk. puolijoukkueen johtajaksi.

JR 36, 9.Kompp:
Aamulla kuului klo 7 aikaan ammuntaa vartioalueelta. Kohta saatiin kuulla, että omat vartiomiehet olivat ampuneet kolmea ryssää, joista 1 upseeri kaatui, 2 muuta pääsi karkuun, yrittäen sitä ennen vielä heittää kasikranaattia. Klo 11 aikaan pommitti ryssä maja-aluettamme lentokoneista, ampuen samalla konekivääreillä.

Tappioita sattui. Haavoittuneita, alik. Honkanen (vain lievästi. Hän sai kivensiruja käsivarteensa), stm. Lehtonen Viljo. Klo 13 lähti 9:stä komppaniasta 1,5 joukkuetta haravoimaan etumaastoa, suojaten samalla viljan poiskuljetusta puroalueen takana olevasta makasiinista ja myllystä joka kuuluu Asilan kartanolle.

Komppanian miehet palasivat partiosta klo 19. Klo 22,30 lähti 9:stä komppaniasta 1+3 miestä ottamaan selkoa etumaastoon erään vieraan rykmentin etenemisestä. Ryssä ammuskellut päivällä kranaattia majoitusalueemme läheisyyteen. Yöt ovat tähän mennessä olleet alueellamme rauhallisia.

JR 36, 10.Kompp:
2,45 Ryssä yritti vallata Marjasaaren. Yritykseen osallistui 3 venekuntaa joissa oli noin 30 miestä. Yksi venekunta pääsi pakoon. Omat tappiot 2 haavoittunutta. Ryssän lento- ja tykistötoiminta hieman vilkkaampaa kuin edellisenä päivänä. Saatiin joitakin vankeja.

JR 36, 11.Kompp:
Muuten rauhallista majoitusalueella paitsi, että joku kranaatti tuli joen varrelle ja kallion päälle. Ei vahinkoja. Entistä majoitusaluetta taas oikein urakalla ryssät pommittivat ja ampuivat kranaatteja. Hyvään aikaan tuli muutettua.

JR 36, 12.Kompp:
Päivä kuten edellisetkin. Saatiin varustäydennystä ja Hammaren & C:on A/B:n lähettämät ups.kirstut saapuivat. Illalla lähetettiin Marjasaareen yksi pst.kivääri miehityksen vahvistukseksi. Aamulla oli ryssä yrittänyt 3:lla veneellä nousta maihin Marjasaareen, mutta lyötiin takaisin.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 6,30 alkoi taas päivän työ. Ammuttavina maaleina oli ryssän piiskatykki, ts. pst.tykki, joka tulellaan on häirinnyt toimintaamme varsinkin tulenjohtoa. Päivän aikana ammuttiin 85 laukausta.
Raskas: Ammunta aloitettiin klo 7,45 vihollisen kolonnaa vastaan, joka näytti saavan suuret menetykset. Päivällä ammuttiin erääseen kivinavettaan, jossa oli ryssiä ja näytti se tehoavan kovasti ryssiin, koska paareja haeskeltiin kiireesti. Osuma navetan seinään.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, EK:
0,30 Ilmoitus puhelimessa Hänniselle, että savutusjoukkue lähetettävä os. Polonille ja että sen on oltava perillä klo 6,00.
2,15 Maj. Kilpeläinen ilm. puhelimitse, ettei ylimenosta tullut mitään, kun komppania ei lähtenyt liikkeelle.
2,30 Kom. ilmoitti DE:aan (Haahdelle) että ylimenokomppanian vesillä liikkumaan tottumattomana ei yöpimeässä uskaltautunut veneisiin.

2,45 Haahti soitti Valkamalle, jolloin sovittiin, että os.Polon ja os. Kilpeläinen vaihdetaan vielä tänä aamuna.
2,55 Kilpeläinen sai puhelimessa käskyn heti pataljoonallaan vapauttaa os. Polon ja ottaa vastaan tämän puolustuslohko. Ilmoitus liikkeelle lähdöstä komentajalle.
2,50 Polon sai puhelimessa käskyn valmistautua luovuttamaan puolustuslohkonsa os. Kilpeläiselle aamupäivällä.
4,20 Hänninen sai puhelimessa käskyn ottaa vastaan os. Polonilta tämän 1.Komppanian lohkon.

4,20 Annettu rykmentin käsky N:o 314, 16.8.41.
4,45 Saapui Hännisen tilanneilmoitus.
4,50 Saapui Polonin tilanneilmoitus.
6,00 Annettu tilanneilmoitus 15.DE:lle.

10,15 Saatiin puhelimessa 15.D:n esikäsky: Tiikeri valmistautuu tänään klo 21,00 ottamaan rintamavastuun lohkolla, jonka vasen raja on entinen ja oikea raja os. Karhun ent. oikea raja. Patl. Penttilä (JR15:sta) ja Karhun edessä olevat rykm. portaan aseet alistetaan Tiikerille ja Hälvän alistus Karhulle lakkaa. Hälvä ja Penttilä jäävät huollollisesti Karhulle alistetuksi. (Saadaan 3 ryssän rask. krh:ta joihin on ammuksia).

10,45 Polon sai puhelimessa käskyn järjestää ylimenokomppanian vapaaehtoisista ja mikäli vapaaehtoisia ei saada, valita tarvittava määrä. Komppanian tehtävä sama kuin Kilpeläisen komppanialla. Pataljoonan pääosa siirrettävä Kyläjärvi – Unkola maastoon sekä luovutettava pataljoona kapt. Avelalle. (Polon siirretty muualle).
17,45 Saapui puhelimessa II patl:n tilanneilmoitus. Ei muutosta tilanteessa. Vihollisella tyk.toimintaa. Peitepiirros seuraa.
17,35 Saap. puh. III patl:n tilanneilm. Ei muutosta. Vih. ampunut tykillä ja krh:lla huoltoteitä saaden aikaan tappioita.

19,30 Luutn. Petäjä kävi esikunnassa saamassa ohjeita vesistön ylittämisessä, joka tapahtuu ensi yönä klo 1,00. Petäjä sai käskyn ylimenosta.
19,30 Soitti ev. Hersalo. Kom. ilmoitti ylimeno – sekä muut valmistelut suoritetuiksi. Tiikerin käskyssä määrätty hyökkäys suoritetaan riippumatta siitä onnistuuko ylimeno vai ei.
19,30 Annettu Tst.osasto Tiikerin käsky N:O 316.
21,50 Saap. 15.DE:n kirj. 620.
22,05 Annettu puhelimessa Penttilälle tiedoksi e.m. Tiikerin käskystä os. Penttilää koskevat kohdat.
22,10 Ann. puhelimessa Hälvälle tiedoksi e.m. Tiikerin käskyssä os. Hälvää koskevat kohdat.

JR 57, I Patl:
Pataljoona puolustusasemissa. Molemminpuolista tykistötoimintaa.
10,55 Div:n käsky, jonka mukaisesti JR57 ottaa rintamavastuun Tiuralankin lohkolla ja siten pataljoonamme alistus JR15:lle lakkaa.
21,00 Rintamavastuu e.m. lohkolla siirtyi rykmentillemme.

JR 57, II Patl:
Normaalista meininkiä. Pataljoonan lohko leveni. Osasto Kanerva miehitti niemen ja kannakset 7. komppaniasta koilliseen (paikka, jossa osasto Rotkirch oli etenemisen päätyttyä). Osasto Kanervaan kuului 4 kk ja kev.krh:n tulenjohtue. 7. komppania jäi aikaisempaan paikkaansa vahvistettuna 4 kk:lla ja tykistön tulenjohtueella. Raskas krh, jonka oli tarkoitus toimia tässä samassa tukikohdassa odotteli ryssäläisiä heittimiä.

Vaihdon aikana 5. komppania menetti useita miehiä haavoittuneina, joten päätettiin, että komppania huolehtii urakalla tukikohdan puolustamisesta /2 joukkuetta edessä ja 2 takana levossa). 7. komppanian päälliköksi luutnantti Iiska Hautala, hänen tilalleen kokelas Heinilä jääk.joukkueen johtajaksi. Luutn. Rotkirch siirtyi entiseen hommaansa pataljoonan kss- ja aseupseeriksi. Pataljoonan uusi ryhmitys valmis klo 12,00. Päivä poutainen, jonkin verran ryssän ilmatoimintaa.

JR 57, III Patl:
2,00 Otava ilmoitti, että miehiä ei voinut kuljettaa yli, koska heidät oli vallannut jonkunlainen kauhu tehtävän suoritukseen nähden. Ilmoitus rykmenttiin, josta annettiin klo 3,00 käsky ottaa vastaan Polonin lohko 16.8. aamulla Mustolanlahden eteläpuolella. Riekkolanlahden eteläpuolella olevaan niemeen jäävät asemiin 2 kk.joukkuetta ja krj.joukkue.

6,47 saapui rykmentin käsky ottaa vastaan os. Polonin lohko (poislukien yhden K:n lohko, joka siirtyy II pataljoonalle). Käsky yksiköitten päälliköille, 10.K miehittää oikeanpuoleisen lohkon ja 11.K vasemmanpuoleisen lohkon. 9.komppania jää reserviin pataljoonan komentopaikan läheisyyteen. Yksi kk.joukkue jaetaan aluksi 10. ja 11.komppanioille. Pst.kivääreitä 10.K:lle kaksi ja 11.K:lle yksi. Lisäksi 11.K:n lohkolle kaksi pst.tykkiä. Pion.j. seuraa 9.K:aa. Os. Katajainen jää edelleen Mammalanmäkeen. Esik.K toistaiseksi entiseen paikkaan.

Vaihto suoritetaan klo 12,00 mennessä.
10.K lähtö 8,15
11.K lähtö 8,30
9.K lähtö 8,45
Pion.j. -“- -“-
Rykmentin komentopaikka Sepänmäki “S”:n lounaispuolella, jossa V.Ker.p. ja  JSp. päätien varteen.

11,00 10. ja 11.K ottivat vastaan rintamavastuun. 9.K siirtyi reserviin ja patl:n komentopaikka uudelle lohkolle. Kk.joukkueet ja Krh.j. saapuivat klo 18,00 lohkolle.
20,15 rykmentin käsky. 17.8. klo 5,40 tavoitteena p. 46 ja siitä koilliseen oleva kukkula. Os. Petäjä hyökkää idästä käsin Mustolanlahden ylitettyään Salomäki maastoon. Tykistövlmistelu klo 5-5,40.
9.komppania hyökkää tavoitteeseen, Savuheitinjoukkue avustaa.
Hyökkäys tapahtuu tst.partioilla, joita seuraavat toiset partiot. Ilmoitukset Otavan komentopaikan kautta.

JR 57, 1.Kompp:
4,00 Ruoka saatettiin etulinjaan. Miehitetyllä kukkulalla oli IV joukkue jäänyt varmistamaan, muu osa komppaniaa vetäytyi hiukan taakse. Päivärahat maksettiin. Miinakentässä oli haavoittunut vielä edellämainittujen lisäksi useita miehiä, varmasti 8, minkä lisäksi epäiltiin 2 kaatuneen, joita ei vielä oltu löydetty.
16,00 Ruoka saatettiin etulinjaan, 2 miestä oli komennettu rintaman taakse hankkimaan tupakkaa, ja onnistuivatkin saamaan 2 askia miestä kohti. Päivä muuten suht rauhallinen. Illalla tykistön kaksintaistelua.

JR 57, 2.Kompp:
Oltiin koko päivä puolustustehtävässä Marjamäellä. Haavoittuneita 4 miestä.

JR 57, 3.Kompp:
Yö rauhallinen aamuun asti. Tk-propakandalähetys asemista. Komppanian vääpeli kävi ottamassa yhteyden. Komentopaikalle saatiin puhelin. Ryssien liikehtimistä asemien edessä. Tykistö- ja krh-toimintaa. Sotamies Kangasaho haavoittui.

JR 57, 4.Kompp:
Samoin kuin edellisenäkin päivänä. Vihollisen krh- ja tykistötuli edelleen vilkasta. Tappiot: 1 kuolettavasti ja 1 lievästi haavoittunut.

JR 57, 6.Kompp:
Ei kirjauksia.

JR 57, 7.Kompp:
Komppania edelleen samassa paikassa. Päivällä vihollisen ampuma kranaatti surmasi Eino Mäkelän. Haavoittui Eino Jaskari ja korpr. Reino Mäkinen.

JR 57, 8:Kompp:
8,00 Vähän lentotoimintaa. Radiosta kuultiin, että Sortavala on vallattu. Mieliala pojissa hyvä.

JR 57, 9.Kompp:
6,30 Komppania sai käskyn olla valmiina marssia varten Mustolan kylän maastoon, jossa pataljoonan piti ottaa vastaan puolustusasemat patalj. Polonilta. Komppania oli pataljoonan reservinä ja leiriytyi Kukkulalle, noin 1 km Mustolasta länteen.
20,30 Komppania sai käskyn hyökätä 17. päivän aamuna kaistalle, jonka oikea raja oli Päijälänlahti ja vasempana Mustolanlahti. Tavoitteena kukkula p. 46 sekä siitä koilliseen oleva kukkula. H=5,40.

JR 57, 11.Kompp:
Pataljoonan komentaja antoi käskyn, että 11.komppania suorittaa ylimenon klo 0,30 vahvistettuna 9. ja 10.komppanialta saaduilla joukkueilla. Ylimenosta ei olosuhteiden pakosta tullut kuitenkaan mitään.
8,00 sai komppania tehtäväkseen miehittää Mustolanlahdesta noin 500 m etelään olevan puolustuslohkon, joka miehitettiin klo 11,20. Päivästä loppuosa erittäin rauhallinen.

JR 57, 12.Kompp:
Tänään jatkui sama tehtävä komppaniallamme. Vihollinen ampui yön aikana kiivaasti tykistöllään. Tämä aiheutti komppaniallemme kolmen hevosen menetyksen kuolleina ja yhden haavoittuneena. Muita menetyksiä ei ollut, paitsi yhdet rattaat myöskin särkyi.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Säätila poutainen, vähäisiä sadekuuroja. Kilpolan motti edelleen luja. Molemminpuolinen kranaattituli ajoittain hyvin kiivasta. Tykistötuli omalta puoleltamme, kuten tavallista oli huomattavasti voimakkaampaa kuin ryssän taholta. Reservissä ollut kevyt joukkue siirtyi Tiuralan kylään tuliasemiin, joutuen vaikeisiin kranaattikeskityksiin ja ryssän suorasuuntaustulen kohteeksi. Näissä keskityksissä haavoittuivat lääkintäalik. U Kuparinen, stm. Sulo Hanhiniemi ja Tauno Syrjätie, joutuen jokainen sairaalaan, siis pois pelistä toistaiseksi. Raskaat heittimet ampuivat tj:n kertoman mukaan hyvin sattuvin osumin päivän aikana yht. 50 kranaattia.

JR 57, 14.Kompp:
III joukkue oli asemissa Torikanniemessä, tulittaen vihollista yli Mustolanlahden sekä ollen valmiina avustamaan pataljoonien yöllistä ylimenoa, josta ei kuitenkaan tullut mitään. II joukkueen toinen tykki siirtyi myös asemiin Kilpolan maastossa, tulittaen vihollisen asemia.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp:
uusi spk alkaa.
Päivä valkes rauhallisena ja kirkkaana, lentotoiminta varsin runsasta. Iltapäivällä oikein kaatosadetta.
20,00 saatiin täydennysmiehiä komppaniaan. 41 miestä, kaikki melkein Karjalan poikia.

Kev.Os.16, Kk.Kompp:
Lepoa, ei erikoista.
9,00 Komppania sai täydennystä 32 miestä.

3./KTR 12:
Toimintaa jatkettiin vilkkaana, mutta motissa oleva vihollinen ei toistaiseksi antautunut vaan piti sitkeästi puolensa.

8./KTR 12
16.8. lauantai.
Putkiräjähdyksissä rikkoutuneet tykit saatiin tänään korjattuina takaisin. Korjaus oli siis tapahtunut erittäin nopeasti. Ammunta vilkasta. Klo 22,20 lainattiin patterimme ensimmäinen tykki 9. patteriin.

9./KTR 12
16.8.
2,00 Sai patteri määräyksen laittaa toiset asemat perussuuntaan 15.00 nykyisten asemien vasemmalle sivustalle. Ne olivatkin kunnossa jo 3,30, jonne tykit siirrettiin, mutta jonkun ajan kuluttua tykit siirrettiin takaisin ettisiin asemiin.
10,00 Patterin päällikkö lähti tj:eesta patteriin ja luutn. Härkönen tuli hänen tilalleen. Päivän aikana molemminpuolista tulitoimintaa.
24,00 sai patteri neljännen tykkinsä.

9./KTR 12, tj:n spk
16.8.
Sateinen aamu. Lähden Välimaan kanssa klo 8 aikoihin Sarjamon tilalle Penttilän komentopaikalle 2 km taaksepäin. Sarjamo soittaa, että hän tulee ylihuomenna, jolloin minä pääsen lomalle. Jaa-a, se oli mieluinen uutinen, milloinkahan konduktööri ilmoittaa junassa, “Helsingin matkaliput, olkaa hyvä”. Alkaa lähtökuume vaivata, kumpa asia toteutuisi. -Oloni tässä paikassa on varsin helppoa. Ryssä ampuu näihin seutuihin kovasti tykistöllään.

Samassa teltassa on pataljoonan keskus. Eräs keskusmies Laurin-niminen mies meni n. 25 m:n päähän kahvinkeittoon, kranaatti tuli viereen ja sirpale meni kypärän läpi takaraivoon ja kaatoi miehen. 10 min. ennen oli mies joukossamme ja nyt on poissa, niin äkkiä täällä voi mennä. Laadin tällä lohkolla puolustusta varten tykistön tulisuunnitelman ja lähetän Humala-1:lle. Ilta pimenee. Aamulla höökitään taas molemmin puolin.

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *