17.8.-41, Laatokan rannoilla.

Saunan jälkeistä vilvoittelua

Vallatun Karjalan alueen puhdistusta

17.8.-41, vihollisen viivytystaistelu jatkuu sitkeänä, evakuointia Laatokalle laivataan Kilpolansaaressa.

15. Divisioona

15. Div. EK, Os. 2:
4,55 Valkama: Ylimeno suoritettu klo 3,25. Sillanpääasema miehitetty klo 4,30 vähäisen taistelun jälkeen.
5,05 Komentajalle ilmoitettiin edellisestä ja korosti hän, että nyt on heitettävä voimia lisää sillanpääasemiin ja siten laukaistava ryssän mottivarmistus.
5,25 Tiedoitettiin div:n komentajan kehoitus Valkamalle.

6,00 Lähtivät Op.Osaston päällikkö maj. Haahti ja KTR12:n rykm. upseeri luutn. Luhtama evl. Valkaman luo ollakseen hänelle apuna taistelun ratkaisevina hetkinä.
7.20 Raikkala: Hilden ja Herranen: Vihollisen miehitys etulinjassa jatkuvasti tiivis. Vihollisen laivasto- ja kenttätykistötulta lohkolle. Oma sissiosasto lähti Kaarlahden lounaispuolitse matkalle vihollisen selustaan.
Hakasen lohko: Vihollisen laivoja edelleen pohjois-eteläsuunnassa. Kilpolan saarella olevaan vih. ammusvarastoon saatu osumia jotka aiheuttivat tulipalon. Räjähdyksiä. Tulipalo jatkuu. Oma tykistö ampunut tuloksellisesti vihollisrivistöjä Kilpolan saarella. Vihollisen ilmatoiminta alkoi klo 7,30 erittäin vilkkaana.
7,30 Tilanneilmoitus AK:lle.

8,05 Ev. Hauste ilmoitti: Vihollisen tiedoituksia: “Kilpolan metsä syttynyt palamaan, silta saareen tuhoutunut tyk.tulessa. Tykistötuli tiesolmuun erittäin tehokas. Ryssä pyytänyt jatkuvaa hävittäjäpartiointia, mutta kalustopuutteen takia on luvattu vain kahden tunnin partiointia kerrallaan 5-7, 9-11, 13-15 jne. Kuormauksia kiirehdittävä, laiturin luona on proomu vaurioitunut, josta 6-10 tunnin keskeytys, räjähdysaineita pyydetään”.
8,20 Evl. Hauste edelleen vihaisena: Miksi olette sitoneet Polon’in patl:n vaikka AK on erikoisesti korostanut sitä, että patl. pitää olla valmis irroittettavaksi koska tahansa.

8,30 Ev. Takkula: Polon’in patl:n jäljelläolevaa osaa ei saa sitoa taisteluun. AK:n peukalo on sen päällä. Irroittamiskäsky tulee pian koskien koko pataljoonaa, joten ruokailemisensa suorittanut osastoni on irroitettava.
9,30 Os. Tiikeri (JR57): Jokiniemen ja siitä n. 200 m etelään olevat tukikohdat vallattu. Hyökkäys jatkuu ja joukkomme ovat jo pureutuneet Kierniemen metsänreunaan. Sillanpääasemat pidetty.

10,40 Os. Tiikeri: Kierniemi vallattu. Samoin on maihinnoussut osasto vallannut kukkulan Salomäestä n. 300 m länteen. Hyökkäys jatkuu, edetään hiljalleen kummastakin suunnasta, Multamäen (piste 46) ja piste 53 kukkulan Mustolanlahden rannalla, valtaamiseksi. Piste 53 länsireunaan 10,30-10,45 oma tykistövalmistelu, jonka jälkeen maihinnousuosasto (luutn. Petäjä) tekee hyökkäyksen sitä vastaan idästä. Sillanpääasemiin lähetetään varmistukseksi yksi komppania Avelalta. (Rajajääk.patl.kom.)

11,04 Kolme vihollishävittäjää ajoi kk:lla ampuen ylitsemme aivan puunlatvojen tasalla lentäen, Ei vahinkoja.
11,25 Os. Tiikeri: Hälvä ei pääse eteenpäin. Edelleenkin pikku saarekkeet Kunnalliskodin itä- ja koillispuolella tyk.tulesta huolimatta vahvasti miehitettyjä. Kilpeläisen (III/57) ja Petäjän (maihinnousun suorittanut osasto Rj.P:sta) hyökkäys jatkuu. Idässä on Mustienrintojenmäki hallussamme.

12,50 Os.Tiikeri: Hälvä (I/57) ei vaan pääse eteenpäin, Vihollisen vastustus Multamäellä tuntuu heikkenevän. Koko jälelläoleva osa Rj.P:sta (kapt. Avela) viedään ruuhikalustolla sillanpääasemain vahvistukseksi, jonka jälkeen hyökätään sieltä käsin Iitulaan.

13,40 Annettiin käsky huoltopäälliköille sotasaaliin keruusta (Liite no 226). Liitteenä päivän tilanne klo 12,00 peitepiirroksena. (Liite no 227). Ryssän vahvistus evl. Hausteen aamulla antamiin tietoihin. (Liite no 228).
14,50 Saapui AK:n puhelinsanoma n:o 1270/III/2, jossa käskettiin heti irroittamaan Rj.P Polon AK:n käyttöön. (Liite no 229).

Tästä samasta asiasta oli AK:n esikuntapäällikkö ev. Takkula jo klo 8,30 soittanut esikuntapäällikölle, jolloin oli ilmoitettu vain noin 200 miehen Rj.P:sta osallistuneen maihinnousuun. Kun otettiin yhteys Os.Tiikeriin, kuultiin, että aikaisemman suunnitelman mukaisesti jo loputkin patl:sta oli matkalla sillanpääasemiin.

Täten todettiin, että AK:n käsky oli mahdoton täyttää käsketyssä ajassa. Koko yritys, joka jo oli kehittynyt niin pitkälle, että ryssän puolustus oli murtumassa, menisi nyt hukkaan, jos patl. vesiteitse vedettäisiin pois sillanpääasemistaan. Tätä ei voi tehdä ilman suuria tappioita ja ottaisi se hyvinkin paljon aikaa. Ryssän puolustus olisi jälleen vankka ja se nauraisi partaansa epäonnistuneelle yrityksellemme ja varmaan ihmettelisi, miksi siitä luovuimme juuri ratkaisevana hetkenä. Mutta käsky on käsky ja yritämme sen täyttää niin pian kuin se on mahdollista, vaikka käskettyyn aikaan sitä ei voikaan tehdä.

16,50 Soitti kenraali Laatikainen (Armeijakunnan komentaja) esikuntapäällikölle, että Rj.P on heti irroitettava AK:n käyttöön. Oli vihainen siitä, että patl. on kiinni taistelussa sekä siitä, että hänen suullinen käskynsä oli väärin ymmärretty.
19,10 Os. Tiikeri: I patl:sta (Hälvä) eroitettu 2 komppaniaa, jotta niillä tilanteen salliessa voitaisiin vaihtaa Rj.P AK:n käyttöön luovutettavaksi. Penttilä ottaa rintamavastuun koko entisellä Virkin kaistalla tänään klo 23,00.
Maastovoittoja ei ole enempää saatu, vihollinen yrittänyt vastaiskuja, jotka torjuttu.

19,15 Ilmoitti tyk. komentaja, että Rask.Psto 13:lla (Hülphers) oli aamulla 411 ammusta ja Rask.Psto 15:lla (Hallakorpi) 790 ammusta. Tänään saatu lisää 260 kpl, jotka lähetetty Hülphersille. Vihollisen radiotietoja (Liite no 230).

19,40 Raikkala: Herrasen kaista: Vilkasta vihollisen tykistö- ja krh-tulta koko päivän. Eräs talo syttyi tulesta palamaan. Oma tykistö ampunut esiintyneitä maaleja.
Hildenin kaista: Vilkasta vihollisen tykistö- ja krh-tulta. Oman hyökkäyksen ollessa juuri alkamassa, aloitti vihollinen hyökkäyksen Urkjärven ja Laatokan välisellä kannaksella raskaan tykistön ja krh:n tukemana. Hyökkäys torjuttu. Vilkasta laivaliikennettä Laatokalla etelä-pohjoissuunnassa ja päinvastoin.
Hakasen kaista: Vilkasta vihollisen tykistö- ja krh-tulta koko päivän. Vilkasta vihollisen lentotoimintaa kaistalla koko päivän. Saatu 8 vankia.

20,00 Valkama: Etulinjan kulku entinen paitsi vasemmalla, jossa Jokiniemi ja Multamäki vallattu. Sillanpääasemat Palomäessä ja Mustien Rintojen mäessä. Vihollinen on jatkuvasti vahvasti miehittänyt ja varustanut asemansa. Laivaus jatkuu. Oma tykistö vaientanut 2 vih. patteria Kilpolan saaressa.

20,30 10.D: Joukkomme katkaissut Räisälästä lounaaseen johtavan tien Ristiniityn kohdalta. Työväentalo Räisälästä n. 3 km pohjoiseen vihollisen hallussa, samoin tie siitä etelään. Omat joukot linjalla: Ivaska “I”:stä länteen – p.15. Eteneminen Pyhäsalon suuntaan käynnissä. Tähystys Suotniemessä havainnut, että tänään iltapäivällä on alettu evakuoida Käkisalmea.

20,35 Os.Tiikeri: Sillanpääasemia koskevassa asiassa pyysi Valkaman luona oleva maj. Haahti div:n komentajan ratkaisua.
22,10 Komentajan ratkaisu käskynä Valkamalle: Avela (ent. Polon) irroitettava kokonaisuudessaan ja koottava Raholan maastoon autoilla määräpaikkaan kuljetettavaksi. Niihin toimenpiteisiin, joihin AK:n puh.sanomassa on ryhdyttäväksi määrätty on viipymättä ryhdyttävä. Valkama kokoaa kaikki irtisaatavat voimansa Kilpeläisen kaistalle ja hyökkää päivän valjetessa vallatakseen pisteiden 46 ja 53 maaston.

23,55 Virkille annettiin tiedoksi, että hän sovittuaan asiasta Valkaman kanssa saa huomen illalla vaihtaa toisella levänneellä patl:lla etulinjasta pois Penttilän (I/15), joka on tavattoman uupunut taisteltuaan lepäämättä hyökkäyksemme alusta lähtien.
23,58 Majuri Haahti sai tehtäväkseen hoitaa Rj.P:n irroittamisen ja kokoamisen sekä panna toimeen kaikki AK:n puh.sanomassa käsketyt toimenpiteet sekä ilmoittaa AK:lle tiedoitettavaksi käsketyt aikamäärät.

15.Div. Huoltotsto IV:
Lähetetty ensimmäinen ilmoitus luetteloidusta sotasaaliista armeijakuntaan. Valmistettu kertomus huollosta Hiitolan valtaustaistelussa.
15,00 T.väl.tston käyttöön alistettiin toistaiseksi 76.AutoK:sta 5 kuorma-autoa.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
JR15(paitsi I patalj.) levossa.

Virkin tst.kertomusta:
II ja III pataljoonien majoitusalueelle tuli vielä kranaattitulta häiriten joukkojen lepoa. I patl. yhä etulinjassa.
Tappiot: 2 miestä kaatui, 2 haavoittui.

JR 15, II Patl:
Klo 8,00 Vapaudenmitali- ja ylennysehdotukset kuntoon. 10,00 adjutantti Vm- ja ylennysasioita järjestämässä rykmentissä.
Klo 10,30 Jumalanpalvelus ja Vm:n jako. 11,30 ruokailu. 13,00 saunomista, uintia, varushuoltoa.
Klo 16,30 adjutantti rykmentissä järjestämässä loma-asioita. Miehistön lomat ratkaistaan tästä lähtien pataljoonassa ja lomalaiset lähetetään huollon kautta elintarvikeajoneuvojen mukana.
17,30 ruokailu.
Klo 18,00 saatiin täydennystä 1+4+36, joka heti jaettiin. Luutn. Teräskalliosta tuli 6 K:n päällikkö.

Vahvuudet:
Osasto ups. aliups. miehistö
Esik.       5       12         56
5 K.        3        8          73
6 K.        3      12          73
7 K.        2        8          73
8 K.        5      19        117
Yht.      18      59        392

JR 15, III Patl:
Siirtyivät yksiköt vielä jonkinverran taaksepäin Kortmäki – Suutari -maastoon, koska osoittautui, että ryssä nakkeli kranuja Tattari-maastoon häiriten joukkojen rauhaa. Päivällä noin klo 13,00 rykm. komentajan (Virkki) käskystä tiedusteltiin uusi majoitusalue Pantsarlahden länsirannalta, mutta siirto peruutettiin eversti Hersalon käskystä (15 div. komentaja).

Klo 17,30 eversti Virkki käski tiedustella marssitiet mahd. vastaiskusuuntiin Kunnalliskotimaastoon ja siitä pohjoiseen. Tiedustelu suoritettiin klo 22,00 mennessä Luutn. Suilaman ja Palmgrenin toimesta. Tiedustelu toi vangin mukanaan.
17. – 18. päivien välinen yö kului rauhallisesti. 17.8. rykmentti tarjosi pullon olutta mieheen. Otettiin kiitollisuudella vastaan ja nautittiin.

JR 15, 4.Kompp:
Rauhallinen sunnuntai. Jumalanpalvelus klo 10,30, saunassa käyntiä, kanttiini ym.
Stm. Viljo Lahtonen palasi sairaalasta.
Sankarihautaus Nakkilassa.

JR 15, 8.Kompp:
Ei kirjauksia.

JR 15, Tyk.Kompp:
Ei mainittavaa.

JR 15, Jääk.Kompp. = Jääk.j. Komppania hajoitettu ja joukkueet palasivat alkuperäisiin yksikköihinsä.:
Oli joukkueella Haukkavaarassa lepoa.

JR 15, Kolonna:
Muonan jako Huoltoportaassa.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:
7,30 Ilmoitus div:aan Liite 30.
11,30 Lähetetty sissiosasto Tervolan kautta Hirvisaari tavoitteena.
19,00 Hilden (II patl.) ilmoittaa kuulevansa kärryjen kolinaa edestä. Koko päivän tykki- ja krh.tulta vihollisen puolelle. Sää kirkas. Vihollisen lentotoiminta vilkasta.
19,30 Ilmoitus div:aan., Liite 30b.

JR 36, I Patl:
Klo 15 vaihto etulinjassa. 3. kompp. + 1 joukkue. Oma tykistö toiminnassa, samoin vihollisen tykistö. Vilkasta lentotoimintaa vih. puolelta. 1 vanki.

JR 36, II Patl:
Sotapäiväkirja jatkuu n:olla 11766.
Kirjoittajan teksti on selkeää ja sujuvaa.
Klo 0,00 Yön aikana vihollisen raskaan tykistön keskityksiä pariin otteeseen aika taajasti. Tappioita: Tykistön t-johtueessa, viestimiehistössä, läheteissä ja hevosissa.

8,40 Sää: Kuiva ja aurinkoinen. Käsky väkivaltaisen tiedustelun tekoon pist. 44 (Palomäen) maastosta, jota varten 7.kompp. päällikkö, Arhe ja Sonell yhteiseen maastotiedusteluun ja tulisuunnitelman tekoon.
13,35 Kaksi partiota 5.K:sta pisteen 44 kaakkoispuoliseen maastoon tiedustelemaan asemien siirtomahdollisuudesta etumaastoon josta metsän tiheyden takia parempi kosketus viholliseen.
14,20 Vih. ilmatoiminta vilkasta ampuen kk:lla huoltotietämme ja pommittaen haltuumme joutuneita kasarmirakennuksiaan saaden ne palamaan.
17,40 5. kompp. otti 4 vankia joista yksi nainen, ne passitettiin rykmenttiin.

JR 36, III Patl:
Päivä oli melko rauhallinen, vain vähän vihollisen ilmatoimintaa. (5 konetta). Vihollisen tykistö ampui Asilan kartanon sillan seutuville. Oma tykistö ampui vilkkaasti. Omat tappiot: 9.komppaniasta kaatui 1 ja haavoittui vaikeasti 1 mies. Saatiin kolme vankia.

JR 36, 5.Kompp:
13,00 Lähti kaksi partiota. N:o 1 johtajana alik. Hyvönen Leo, vahv. 1+3, sekä N:o 2 johtajana alik. Kallio, jonka vahv. 1+2.
15,00 Palasi partio n:o 1, mutta partio n:o 2:sta ei sen jälkeen ole kuulunut mitään. Partion miesten nimet olivat johtajana alik. Kallio Jouko, stm. Viitamäki Väinö ja stm. Hämäläinen Yrjö.
(Jouko Kallio katosi 17.8. ja julist. kuolleeksi. Väinö Viitamäki kuoli sotavankeudessa 12.2.1942).
17,00 Siirrettiin asemia noin 200 m kaakkoon, tässä sai sankarikuoleman alik. Räihä.

JR 36, 6.Kompp:
Niin tunnit kuluvat pikkuhiljalleen. Kävimme siinä puolen päivän seuduissa Komppanian päällikön kanssa tutkimassa tilannetta joukkueissa, mutta emme saaneet erikoisempaa mainittavaa. Pojat tuntuivat voivan hyvin, olivat reilulla tuulella ja päättivät kostaa ryssälle viimeyöllisen hälytyksen, jota ryssä heille osoitti. Palasimme takaisin komentopaikkaan, jolloin vihollisen koneet saapuivat yllemme, kiertäen ja kaartaen kuitenkaan pommittamatta ja ampumatta. Siihen taasen osallistui oma ilmatorjunta, joka sai ne pakenemaan.

Olemme taasen siinä ryssän tekemässä majassa ja vartumme vain tapahtumia ja kuulumisia. Tavanmukainen tykistöammunta kuuluu säännöllisin väliajoin kummaltakin puolen, joten on muodostunutkin niinkuin tykistön tappeluksi.
Alkaa taas olla iltapäivä, joten alko melkein tarkempi varmistus yön ajaksi. Komppanian päällikkö antaa aina erilaisia käskyjä, jota me lähetit niitä kiireesti antamaan joukkueisiin.

Valitettavaa on, kun joka päivä ilmaantuu joku metsäkaartilainen, josta tietenkin on tehtävä kuulustelu ja lähetettävä ilmoitus edelleen. Tämä ei suinkaan ole miellyttävä teko, mutta kun kerran sen ansaitsee niin täytyy. Joutuin viemään juuri yhden paperit esikuntaan, joka ei suinkaan ole mikään helpottava rangaistus. Tältä reisultani palattua takaisin majapaikkaan oli täysi hiljaisuus, osa komppaniasta oli levossa jotka eivät olleet vartiovuorossa. Ja niin menin petilleni siksi kunnes joutuin suorittamaan tuurini vartiossa. Ja hyvin oli tämäkin hämärän aika sivutettu kuulematta mitään erikoista, paitsi muutamia laukauksia kuten ennenkin.

JR 36, 7.Kompp:
4,40 Tee.
9,00-12,00 Kompp. upseerit ja taist.läh.au olivat maastotiedustelussa, ensimmäinen kerta Laatokan rannalla.
11,00 Ruokailu.
16,00 Komentoryhmä ja Virkkalan joukkue lähtivät aamupäivällä tiedusteltuun maastoon.
17,00-20,00 Ryhmityttiin hyökkäystä varten.

JR 36, 8.Kompp:
4,00- Voimakas tykistökeskitys komentopaikan läheisyyteen. Kk-komppanialla ei tappioita. Pataljoona edelleen puolustuksessa. Sää kirkas ja tyyni.
6,30 Aamutee. Pst.joukkueen johtajaksi määrätty alik. Haavisto.
11,30 Ruokailu.
17,00 Ruokailu. Tykistötulta läheisyyteen pitkin päivää. Vihollisen lentotoiminta myös aika vilkasta.
III joukkue 7.K:n mukana väkivaltaisella tiedustelulla joka tehtiin Laatokan rantaan.

JR 36, 9.Kompp:
Aamupäivällä klo 8,30 pommitti ryssä jälleen majoitusaluettamme saamatta vaurioita. Sen tarkoituksen ollut saada tuhota tykistöasemat, jotka ovat majoitusalueellamme. Pommit eivät osuneet kohteisiin. Klo 14 ryssä pommitti jälleen, mutta yhtä huonolla tuloksella kuin ennenkin. Seuraava pommitus oli n. klo 15. It.tuli pakotti silloin vihollisen pois alueeltamme jolloin ryssä pudotti pomminsa umpimähkään päästäkseen pakoon.

Klo 18,30 alkoi ryssä tykistöllä ampua maja-aluettamme. Ammunta oli hyvin vilkasta ja se kesti n. puoli tuntia. Oma tykistö oli myös koko ajan toiminnassa. 9:n komppanian vartiossa olleista miehistä kaatui stm. Järvinen Lauri ja stm. Söderling haavoittui siinä keskityksessä joka tuli purolinjalle myllyn luokse, joten siis päivän aikana oli tappioita 2 miestä.

JR 36, 10.Kompp:
Päivä oli melko rauhallinen, vain vähän ilmatoimintaa.

JR 36, 11.Kompp:
Pitkin päivää aina silloin tällöin tuli joitakin kranaatteja sekä muutamia srapnelleja majoitusalueen läheisyyteen. Kukaan ei haavoittunut. Noin klo 14 oli useita viholliskoneita majoituspaikan päällä ja pudottivat pommeja entisen majapaikan lähelle, sekä ampuivat kk:lla. It. ei ole saanut yhtään konetta alas. Pojat saivat yhden kaljapullon (III lk:n) mieheen ilmaiseksi. Hyvältä tuntui.

JR 36, 12.Kompp:
Surinaa ilmassa ja tavanmukaista tykitystä. Stm. E. Kotakorpi haavoittui lievästi jalkaan. III joukkueen ensimmäinen puolijoukkue otti 3 vankia Sillankorvasta, joista yksi oli aliluutnantti. Täydennysvarusteiden jako suoritettiin joukkueille.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 5,30 ammuttiin päivän ensimmäinen tulikäsky maalina kk.pesäke. Täydennysmiehistöä saatiin 2 korpr. Liljeroos ja stm. Peura. Klo 21,30 annettiin viimeinen maali, aluemaalina aluelle, missä oletettiin olevan ryssän suorasuuntaustykki. Laukausten luku oli koko päivänä 100 kpl.

Vihollisen tykistötuli oli erikoisen vilkasta tuottaen tappioina 1 kaatuneen, nimittäin komppanian lääk.au:n H Männistön, joka sai täysosuman srapnellista kuollen heti. Männistössä komppania menetti aina toimintatarmoisen, rohkean ja kykenevän lääkintä aliupseerin.

Raskas: Ammunta alettiin klo 14,00 ja ammuttiin päivän aikana noin 20 kranaattia. Päivän aikana ryssä ampui leirialueellemme monin ottein eri kokoisilla aseilla, mutta ei aiheuttanut muuta kuin edellä mainitun tappion. Pst.tykin auton ne saivat ammutuksi tuleen.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, I Patl:
2,50 Pataljoona sai hyökkäyskäskyn. Tehtävänä oli katkaista tie piste 48 pohjoispuolelta Piimälän aukeille, vyöryttäen aina siihen saakka, missä kannas on kapeimmillaan.
6,15 H-hetki. Hyökkäys pysähtyi alkuunsa heikon tykistövalmistelun takia.

18,50 Rykmentin käsky pataljoonan siirtymisestä takaisin Unkalan maastoon rykmentin komentajan käyttöön. Yksi vahvistettu komppania (3.K) jätettävä entisiin puolustusasemiin osasto Penttilälle alistettuna.
23,00 Lähtö Unkalaan. Valtatiet sinne olivat jo vapaat.

JR 57, II Patl:
Pataljoona sai tehtäväkseen sidonnan oheisena olevan käskyn mukaisesti. Suoritimme tykistö- ja krh.valmistelun kuten muutkin. Sen jälkeen avasimme jalkaväkiaseilla tulen. Tuli jonkin verran tappioita (2 kaatunutta + 11 haavoittunutta). Hyökkäys ei kuitenkaan sanottavasti menestynyt sivustoillamme.

Päivällä alistettiin raskas krh.osasto Kilpeläiselle, jäimme siis edelleen puolustukseen, motin vartijoiksi. Teetimme komentokorsun, joten viestiupseerikin on nykyään tavattavissa. Muuten tavanmukaista ryssän pehmittämistä, m.m. tuhottiin 1 vihollisen krh omalla kevyellä krh:lla. Päivä poutainen. Ensimmäiset lomat myönnettiin.

JR 57, III Patl:
4,30 Os. Petäjä oli päässyt tappioitta tavoitteeseensa ylitettyään Mustolanlahden.
5,00 alkoi tykistön tulivalmistelu.
5,40 aloittivat 9.K:n kaksi tst.partiota etenemisen.
6,10 Jokiniemi vallattu, Multamäen edessä miinoitusta, joten sitä kierretään idästä käsin. Hyökkäys jatkuu Jokiniemen kautta edelleen.

6,35 Käsky Otavalle asettaa joukkue evakuoimaan 9.K:n haavoittuneita. Otava ilmoitti asettaneensa lisäksi yhden joukkueen 9.K:n päällikön käyttöön taistelussa.
7,00 käsky pion.j:n johtajalle lähettää miinantoteamisryhmä Multamäkeen ja toinen 9.K:n mukaan. Käsky Kuosmaselle ampua krh:lla edessä olevia vihollisen tukikohtia.
7,55 Rykmentin komentaja kävi pataljoonassa.

8,23 Otava ilmoitti, että tykistövalmistelu kestää klo 8,45:een, jonka jälkeen hyökkäys jatkuu Kierniemeen. Käsky Kuosmaselle ampua edelleen edessä olevia vihollisen tukikohtia krh:lla, sekä käyttää savuja, koska Otavan tähystystä ryssä ampunut krh:lla ja tykeillä.
8,42 Rykmentin käsky kapt. Avelalle lähettää 2 krh:ta Otavan komppaniaan tukemaan hyökkäystä.
8,49 Rykmentin käsky kapt. Hänniselle lähettää luutn. Alapajari os. Kilpeläiselle sekä suunnata rask.krh:n putket Multamäen suuntaan.

9,00 Os. Avellasta lähetti rykmentti yhden komppanian Mustolanlahden yli os. Petäjän avuksi.
14,45 Rykmentin käskyn mukaan käsky os. Katajaiselle siirtyä Riekkolanlahden pohjukasta pohjoiseen olevan kukkulan tien puoleiseen reunaan.

15,00 luutn. Alapajari ilmoitti raskaiden krh:en olevan valmiina aloittamaan ammunnan. Käsky jatkaa hyökkäystä sen jälkeen. Krh. ampui senjälkeen useita kertoja, mutta komppania Hänninen ei päässyt etenemään.
23,00 Otava ilmoitti, että 11.K:n komentopaikkaan saapui rykmentin lähettämä liekinheitinjoukkue. Joukkueen johtaja otti yhteyden Hänniseen tiedustelua varten.

JR 57, 1.Kompp:
Varhain aamulla aloittivat tykistöt kiivaan rummutuksen. Komppania miehitti edessä olleen kunnallistalon. Tappioita ei.
5,00 Ruoka saatettiin komppanialle. Komppania oli kuitenkin lähtenyt liikkeelle ennenkuin kenttäkeittiö saapui paikalle. Keittiö palasi huoltoportaaseen.

8,00 Lähetettiin keittiö uudelleen komppanian luo, joka tavoitettiin nyt kunnallistalon luota, missä ruokailu tapahtui. Tykistötuli hiljeni päivän kuluessa. 3 komppanian hevosta, jotka oli viety etulinjan läheisyyteen haavoittui, osaksi pahasti. Myös kenttäkeittiön aisa rikkoutui kranaatin sirpaleesta.
17,00 Ruoka saatettiin etulinjalle.

JR 57, 2.Kompp:
4,00 lähdettiin Kunnalliskodin maastoon, mistä klo 6 alkoi hyökkäys edessä olevaa mäkeä vastaan. Voimakkaan vihollisen ja heikon tulituen takia jäi hyökkäys suorittamatta. Päivän kuluessa haavoittui 2 miestä. Klo 15 mennessä palattiin takaisin Marjamäelle.
22,00 irtaantui pataljoonan 3.K ja siirtyi Unkolan maastoon entiselle majoitusalueelleen,

JR 57, 3.Kompp:
Yö rauhallinen, paitsi että vihollisen partio liikkui IV joukkueen asemien edustalla.
2,25 komppania sai käskyn ryhtyä hyökkäykseen.
6,00 Tykistövalmistelu, ja hyökkäys klo 6,15.
Komppania vahvistettuna 2:lla konekiväärillä, pioneeriryhmällä ja krh-tulenjohtueella hyökkää suunnassa Kirkkomäki Tiuralan metsikkö. Muu osa pataljoonaa vasemmalla. Tykistövalmistelu epäonnistui, (kranaatit menivät järveen). Pataljoona ei pystynyt etenemään.

11,50 tuli käsky asettua entisiin asemiin. Koko päivä voimakasta vihollisen krh- ja tykistötoimintaa. Keskitykset kohdistuivat Kunnalliskodin rakennuksiin ja välittömään läheisyyteen. Useita täysosumia rakennuksiin. Ilma aurinkoinen, oikea loppukesän sunnuntai. (Alik. Järvinen IV joukkueesta haavoittui ja stm. Jokio kaatui).
23,00 ilmoitettiin pataljoonan siirtymisestä lepoon Unkolaan, 3.komppania jää puolustusasemiin Kunnalliskotiin.

JR 57, 4.Kompp:
Samoin kuin edellisen päivänä. (Asemissa pataljoonan alueella). Illalla komppania siirtyi Unkalan maastoon III joukkueen jäädessä 3.komppanialle alistettuna edelleen asemaan. Tappiot: 1 au ja 3 miestä haavoittui.

JR 57, 6.Kompp:
5,50 Komppania muutti Kanervan lohkolle reserviin. Komppania vaihtoi 5.komppanian kanssa Simonmäen asemat, ensimmäinen joukkue saapui 17,55 ja toinen ja kolmas aina 15 min. väliajoin.
19,00 Oma tykistö ampui vihollista johon osallistui yksi suorasuuntaustykki, tykistö ampui Hievatsumäen eturinteeseen.

JR 57, 7.Kompp:
Komppania siirtyi ajomiesten luokse hiukan lepäämään illalla.

JR 57, 8.Kompp:
4,30 Oma tykistö vilkkaassa toiminnassa.

JR 57, 9.Kompp:
4,30 Komppania siirtyi hyökkäysvalmiusasemaan Multamäen eteläpuolella olevan purolinjan varteen, maantiesillan korkeudelle.
5,40 Sitä ennen suoritetun tykistövalmistelun jälkeen komppanian edellälähetetyt taistelupartiot miehittivät Jokiniemen ja siitä luoteeseen olevan rantakukkulan. Mustamäkeä vastaan hyökänneet taistelupartion hyökkäys tyrehtyi mäen edessä olleeseen miinoitukseen.

9,30 Pyrki rantakukkulalta lähetetty taist.partio Kierniemeen, mutta sai heti voimakasta tulta vastaansa ja oli pakoitettu vetäytymään takaisin.
10,00 Pyysin pataljoonan komentajalta pioneeriryhmää tutkimaan miinoituksia, sekä tykistön tulenjohtueen.
13,00 Saapui tulenjohtue kev.krh.joukkueesta, jonka jälkeen todettuja vihollisasemia tulitettiin krh:lla.

15,00 Saapui raskaan krh:n tulenjohtue.
17,30 Lähti kevyen krh:n tulenjohtue takaisin.
19,00 Yritti partio edetä Kierniemeen, mutta sai heti tulta vastaansa ja vetäytyi takaisin. Koko päivän olivat asemissa olevat I ja II joukkue tulitaistelussa vihollisen kanssa. Omat tappiot päivän kuluessa yksi kaatunut ja 7 haavoittunutta.

JR 57, 11.Kompp:
Päivä oli molemminpuolista tykistö- ja krh.taistelua.
9,00 hyökkäsi 9.komppania ohitsemme Kierniemeen, johon myöskin meidän I joukkue osallistui alistettuna 9.komppanialle. Tuntuu, kuin ryssä olisi saanut ammustäydennystä, koska se ampuu kuin hullu enimmäkseen krh:lla.

JR 57, 12.Kompp:
Samoin kuin edellisenäkin päivänä oli komppaniallamme sama tehtävä. Menetyksiä ei ollut tänään mitään.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Säätila viileän yön jälkeen aurinkoinen ja lämmin. Kevyt joukkue tuki yöllistä hyökkäystä Tiuralan suunnasta, pehmittäen vilkkaasti ja erittäin tehokkaasti Kilpolan motin sivustaa.
1,00 tykistömme suuntasi varsin kiivaan kranaattitulen mottiin, josta ryssät tietysti vastasivat tulellaan voimiensa mukaan. Täällä ammunta kesti hyvin vilkkaassa tahdissa noin tunnin ajan.

4,30 Samanlainen tulitus uudistettiin, ehkä vielä voimakkaampana. Tuntui kuin koko maailma olisi ryskyen ja paukkuen hajonnut. Jylinä ja vonkuna ilmassa ja räjähdykset eri puolilla olivat tavattoman valtavat. Ei varmaan maistunut uni sinä yönä ryssille kranaattitulen helvetillisessä räiskeessä, koska oman tykistömme aiheuttamassa jylyssä häipyi unisuus omistakin miehistämme.

11,30 Ensimmäinen ja toinen heitinryhmä siirtyivät yöllä saatujen ryssäläisten heittimien kanssa asemiin n. 1 km Laatokalle päin Kurkijoki – Hiitola tien vasemmalle puolelle. Liikkuminen etumaastossa tj.paikoille ym. oli suoritettava mahdollisimman varovasti syystä, että ryssillä oli erinomaisen hyvät tähystyspaikat asemissaan ja pienempikin liikehtiminen aiheutti suorasuuntaus-, srapnelli- ja kranaattitulen varomattomien niskaan.

14,00 Mielenkiintoista oli ruveta kokeilemaan ryssän heittimiä. Hyvin toimivat heittimet ja luonnollisesti oli mukavaa lähettää ryssille sen omia kranaatteja, joilla siihen suuntaan ammuttuina oli meille miellyttävä vaikutus. Antoihan ryssäkin päivän mittaan puolestaan runsaasti kranaattitulta haravoiten miltei järjestelmällisesti kaikki mäen rinteet ja keskittäen muutamia kohteita. Omat heittimemme ampuivat päivän ja yön kuluessa yht. raskaat 53 ja kevyet 350 kranaattia.

JR 57, 14.Kompp:
9,45 lähtivät III- ja IV joukkue III pataljoonan mukana Nehvolaan majuri Polonin luovuttamiin puolustusasemiin Kilpolan motin edessä. Vihollisen tykistö ja erittäin krh.tuli oli voimakasta. II joukkue oli myös edelleen entisissä asemissa, tulittaen vihollista ja saaden vihollisen puolelta ankaraa krh. ja piiskatykkien tulta päälleen.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp:
Jälleen aamu rauhallinen, komppania kokoontui klo 7,00 uusien miesten sijoitusta varten ja varusteitten, pyörien jakoa täydennysmiehille, sekä lääkärintarkastus ja muuta sellaista uusille tulokkaille.
12,00 Oli jumalanpalvelus korvessa, past. Rantama.
Lepoa loppupäivä.

Kev.Os.16, Kk.Kompp:
Saatiin vielä 3 täydennysmiestä. Lepoa.

3./KTR 12:
Toimintaa jatkettiin vilkkaana, mutta motissa oleva vihollinen ei toistaiseksi antautunut vaan piti sitkeästi puolensa.

8./KTR 12
17.8. sunnuntai.
9. patteri palautti tykkimme klo 5. Klo 6,00 tulivalmistelu. Muuten päivä tavallista rauhallisempi.

9./KTR 12
17.8.
1,00 Ampui patteri ensimmäiset maalit. Tämä oli hyökkäysvalmisteluammunta, joka kesti 40 min. koko pstolle. Patl. Hälvä hyökkää, mutta se ei onnistu.
5,00-5,40 Patteri ampuu erittäin kiivaasti ja klo 5,40 mennessä oli jo ammuttu kolmeen eri maaliin yht. 647 kranaattia. Sää oli erittäin kirkas ja tyyni.

9./KTR 12, tj:n spk
17.8.
Klo 1,00 aamulla omat patterit rupeavat ampumaan ja klo 5,00 alkaa varsinainen H:n valmistelu ja kestää 40 min. Sen jälkeen os. Penttilä ja Hänninen avaavat valetulen sitoakseen ryssän. Hälvä hyökkää oikealla, tavoitteena Piimälä. Mustolan suunnasta hyökkää os. Kilpeläinen. Hälvän hyökkäys ei onnistunut, kova oli vastus, samoin ei Kilpeläinen päässyt eteenpäin.

Joskus puoleltamme tykistötoimintaa, ryssä sitävastoin ampuu kovasti, saaden aina jonkun miehen rivistä pois ja katkoo yhteydemme. Illalla kuulemme, että Sortavala, Lahdenpohja ja Kirvu on meidän ja Kilpolan sivustasta on lyöty 2 km leveä ja 1 km levyinen kiila. Ryssien pitäisi vankien kertoman mukaan laivata tänään yksi rykmentti ja huomenna toinen, siitä divisioonasta, joka on vastassamme.

Sortavalassa on kuulemma laskettu vesille torpedoveneitä suomalaisine miehistöineen saksalaisen upseerin komennossa. Uusi tulisuunnitelma astuu voimaan klo 20,00 ja klo 23,00 myös tien eteläpuoli siirtyy os. Penttilälle Kunnalliskotiin asti, yksi tja molemmilla puolin tietä. Yö saapuu taas.

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *