25. 8. -41, Hersalo sai uuden “isännän”.

Odotusasemissa Vuoksen rannalla

25.8.-41, “Käskijä” vaihtui, 15,D siirtyi I Armeijakunnan toimisto III:n alaisuuteen.

15. Divisioona

15.Div.EK, Os. 2:
1,00 Saapui I AK:n puh.sanoma n:o 1/III/25.
7,35 Raikkala: Vaihto suoritettu. Rannikko varmistettu klo 8 mennessä.
7,40 Yritettiin saada yhteys uuden AKE:n tsto III:n, mutta ilmoitettu puh,no Nasta 43 ei vastannut.

10,15 Saapuivat I AK:n komentaja ev. Mäkinen ja esik.pääll. evluutn. Hämäläinen komentoportaaseemme tutustumiskäynnille viipyen aina klo 12,30 asti.
11,40 Ilmoitettiin JR15:sta, että heille on III/15:n käyttöön jäänyt yksi joukkue 36.Tyk.K:sta. Annettin käsky ohjata joukkue heti komppaniansa yhteyteen Pyhäkylään (Joukkue lähti heti ja saapui perille klo 13,30).
Päivän tilanne peitepiirroksena (Liite no 263).

13,45 Käsky veneitten kokoamisesta annettu joukoille (Liite no 264).
14,45 Soitti evl. Hämäläinen AK:sta ja tiedoitti, että komentajamme tullaan vielä tänään kutsumaan AK:aan saamaan ohjeita tulevaa toimintaa varten.

16,50 Kapt. Metsola ilmoitti: Ryssän partio tuli klo 24 veneellä maihin Toivalan kohdalla Marianne patterin luona. Ampuivat pistooleilla ja heittelivät käsikranaatteja. Partio ajettiin takaisin merelle. Aamun valjetessa havaittiin n. 4 km päässä rannasta ryssän sotalaiva ja kuljetuslaiva. Sotalaiva avasi tulen patteriasemaa kohti saaden yhden kranaatin tykkien väliinkin. ei vahinkoja. Tästä hirmustuneena vastasi Marianne tuleen, sai sotalaivan haarukkaan ja sitten täysosuman. Nousi suuri savupatsas ja laivat pakenivat merelle. Myöhemmin ajautui rantaan laivan kappaleita, mm. tähystysvälinelaatikko. Laiva lienee uponnut.

17,40 Divisioonan komentaja (ev. Hersalo) lähti I AKE:aan AK:n komentajan kutsumana saamaan ohjeita toimintaa varten.
18,50 Tilanneilmoitus AK:lle.
20,10 Saapui komentaja AK:sta, jossa oli saanut suullisen käskyn rintamavastuun ottamisesta Laatokasta – Pikku-Vuokseen saakka.

20,30 Maj. Häkkinen oli paikalla ja sai suullisen käskyn ottaa rintamavastuu linjalla puro n. 1 km Sakkolan kirkosta länteen – Pikku-Vuoksi huomiseen klo 12 mennessä. 10.D:n joukot vapautettavana siellä.
20,45 JR 36:lle (evl. Raikkalalle), jolla jo on rintamavastuu Taipaleen Linnakankaalla, annettiin käsky ottaa heti yhteys ev. Maskulaan (JR1) ja sovittava hänen kanssaan rintamavastuun vastaanotosta Sakkolan kirkon länsipuolella olevasta purolinjasta Laatokkaan saakka. Raikkalan on vaihdettava Maskula huomiseen klo 12 mennessä.

21,15 Käsky Kilpeläiselle (JR57:n komentajan p.o., Valkama lomalla) ottaa heti vastaan rintamavastuu Kev.Os.16:lta Laatokan rannikolla. Maj. Häkkinen tulee heti sopimaan yksityiskohdista Kilpeläisen kom.paikkaan, Ravohkoon.
21,25 36.Tyk.K:lle annettiin käsky marssia Kiviniemeen, jossa alistetaan Kev.Os,16:lle.

21,40 Ilmoitti kapt. Metsä, VP36, että Pyhäkylän niemessä on juuri esiintynyt ryssiä käsikranaatteja heitellen. Niitä ajetaan takaa.
21,50 III/KTR12, kapt. Rintala, ilmoitti ampuneensa Konevitsan satamassa olleita lotjia ja hinaajaa. Sai 13 tähystettyä täysosumaa aluksiin, jotka täynnä jotain polttoainetta. Koko satama laitureineen tulessa. (Komentopaikkaamme näkyy valtava palonloimu Konevitsan suunnassa).
23,00 Jaettiin joukoille div. käsky n:o 725/III/54 (Liite no 265).

15.Div.Huoltotsto IV:
6,00 Autokorjaamo ja Km.Korj.R toimintavalmiina Myllypellon tienhaarasta n. 1 km koilliseen.
8,15 Huoltopäällikkö piti puhuttelun toimistopäälliköille selostaen tilannetta.
18,20 Huoltopäällikkö antoi tsto V:n päällikölle määräyksen koota kaikki veneet Vuoksijärven itärannalta ja Hirvisaaresta tämän ja huomispäivän kuluessa Näpinlahteen ja Marjolanniemeen, jossa ne on kaikinpuolin kunnostettava. Apunaan saa hän käyttää Tal.K:n ja Autokorjaamon miehistöä täysin valtuuksin.

18,30 Huoltopäällikkö antoi puhelimitse Tal.K:n päällikölle määräyksen asettaa tsto V:n päällikön käytettäväksi niin paljon miehiä kuin suikin voidaan irroittaa, myös aliupseereita ja mikäli mahdollista myös yhden upseerin.
B/36.KS:n siirtyminen päättynyt illalla.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
III/JR15 suorittanut 14-19 vihollisen partion etsintää Hepoharjun – Ristilammen maastossa tapaamatta vihollista. II/JR15 samoin TIelampi – Ristilampi – Tielampi – Mustaniemi sekä Tielampi – piste75 maastoissa tapaamatta vihollista.

JR 15, EK:
Klo 14 – 19 III pataljoona suorittanut vihollisen partioiden etsintää Hepoharjun – Ristilammen maastossa, tapaamatta kuitenkaan sitä. Samoin II patl. Tielampi – Ristilampi – Tielampi – Mustaniemi, sekä Tielampi – p. 75 maastossa.

JR 15, II Patl:
Klo 6,00 herätys, aamutoimet ja telttojen purkaminen. 7,30 ruokailu. Taisteluvahvuus 18+72+342. Klo 8,30 teltat tien varteen, josta ne siirretään seuraavaan leiripaikkaan. Luutn. Hallasmaa lähti majoitustiedusteluun Tielammet maastoon, mukanaan joka yksiköstä 1+3.

Klo 9,00 pataljoona lähti luutn. Teräskallion johdolla marssille Tielammet maastoon. Marssijärjestys: Jääk.joukkue, komentoryhmä, 5., 7., 6. ja 8. komppaniat, krh, viesti ja huolto. Marssitie: Käkisalmi – Tenkalahti – Ala-Puusti – Ylä-Puusti – Tielampi. Marssikynnys kom.teltasta n. 300 m sivu- ja päätien risteys Käkisalmeen päin. Pataljoonan komentaja ja adjutantti + 1 taistelulähetti lähtivät pyörillä edeltäkäsin ottamaan yhteyttä rykmenttiin, joka oli majoittunut Ala-Puustin kansakoulun maastoon. Marssi sujui suunnitelman mukaisesti, eikä mitään häiriöitä tapahtunut.
Noin 4 km Tielammesta pohjoiseen meni kylätie raskaiden kuormien tähden melkeinpä ajokelvottomaksi, varsinkin pyörillä.

Klo 15,20 pataljoona perillä ja majoittui valmiiksi pystytettyihin telttoihin. Ruokailu välittömästi leiriytymisen jälkeen. 18,30 pataljoonan komentajan puhuttelu:
1. Varmistus: Kaikki komppaniat lähivarmistus, 5.K parivartio Tielammet – Kuoppalampi kannakselle ja Keikkasuon koillisreunaan, 7.K Tielampiaukean etelälaitaan ja tulotien ja Tielampiaukion länsipuolitse kulkevan tienristeykseen ja 8.K koillissuuntaan tielle n. 1 km ja pist. 65 kohdalle.
2. Marssikuriin kiinnitettävä huomiota.
3. Aseiden puhdistus huomenna.
4. Saunominen ja vaatteiden pesu.
5. Kalastus kielletty käsikranaateilla ja kasapanoksilla.
6. Lomien järjestely.

Yksiköiden päälliköille.
Komppanioille on ilmoitettava, että näillä seuduilla on tavattu 70 miehinen ryssän “poppoo”, joista useimmat ovat puetut sk-pukuun (kesäpuserot, sk-kilpineen, toisilla lippalakki) lisäksi puhuvat Suomen kieltä. Kaikki tällaiset epäilyttävät miehet on pidätettävä ja tuotava pataljoonan komentopaikkaan. Lisäksi kukin komppania järjestää vartiot (tunnussana huomenna klo 0,00 alkaen Suksi – Sauva)
Käskystä luutn. A. Hallasmaa.

Komppanioiden lisättävä lähivarmistusta ja partioilla tarkastettava parivartiot 2 kertaa yön kuluessa. Patl:n taholta tarkastetaan parivartiot 2 kertaa yön kuluessa.
Käskystä: I. Kautto, adj.
5.K:n ja 7.K:n päälliköt huomenna 26.8.-41 komentotelttaan klo 6,30.
Käskystä: I. Kautto. adj.

Tulivat uudet määrävahvuudet:
Jv. komppania 4 +   23 + 137 = 164
Jv. patl.          27 + 134 + 737 = 898
Mustaniemeen meni 6.K:sta Liljenfeltin joukkue varmistustehtäviin.

Klo 20,00 ilmoitus rykmentin tiedoitusupseerille. Vartio 1 joukk. Mustaniemessä, jossa myös on 2 jäykkälavettista omaa tykkiä. Ei vihollisia. Partio I tiedusteli tien Tielammet suuremman lammen länsipäästä – pist.75 – Kotasuon pohjoispäähän tien Aherikko – Reiska risteykseen. Ei havainnut vihollisesta mitään. Partio II, lähtöpaikka kuten yllä, lounaaseen Ristlampi “l”:n kohdalta tiellä Ala-Puusti – Kalunpolvi – Pyhäkylä. Ei havainnut mitään.

19,30 tavattu Tielammen aukiolla jotakin epäilyttävää liikettä, 2 partiota, 8 miestä kummassakin, toinen vänrikin, toinen kersantin johdolla lähetetty ottamaan selvää asiasta. Asiasta ilmoitin myös maj. Pakkalalle III/JR15.
Käskystä: I. Kautto, adj.

JR 15, III Patl:
Partio palasi 25.8. klo 0,30 tapaamatta muuta kuin jälkiä. Pioneerijoukkue lähetettiin illalla Pörtsykänlammen maastoon tähystämään mahdollista liikennettä Laatokalla. Klo 14 lähetettiin taas 30-miehinen partio varustettuna 15 kp:lla etsimään vihollisen partioita Ristlammen maastosta. Partio palasi n. klo 18 tapaamatta mitään.

JR 15, 4.Kompp:
Klo 9 jatkettiin marssia Pyhäjärvelle, perillä oltiin klo 15. Leiriydyttiin kauniin järven rannalle. Rauhallista, iltahartaus klo 20.

JR 15, 8.Kompp:
Klo 6,30 aamutee ja herätys. Miehistö lepäsi rauhallisesti koko yön ja on yleensä käyttänyt aikansa perusteelliseen lepoon ja saunomiseen. Klo 9,00 oli asepuhdistusta, loppuaika aamupäivästä käytettiin teltta-alueen puhdistamiseen ja miesten saunomiseen. Iltapäivä käytettiin lepoon.

Komppanian päällikkö vänr. Kyläkoski lähti tänään klo 18,00 lomalle veljensä Unto Kyläkosken hautajaisiin ja määrättiin komppanian vanhimmaksi vänr. Heikki Eskola. Klo 14,00 ryssän partiota takaa-ajamaan määrätty partio, jota johti vänr. Vuorinen, palasi klo 19,30, mutta ei ollut saanut yhteyttä viholliseen. Sää on ollut koko päivän kaunis. Terveydentilassa ei ole myös mainittavaa, koska marssin aikana tulleet jalkasairaatkin alkavat jo parantua.

Erikoisen selvästi on ollut huomattavissa, että lepo on väsyneille miehille ollut tarpeen. Nyt jo alkaa mieliala komppaniassa nousta ja juttu luistaa huomattavasti paremmin, kuin tänne tullessa. Päivän juhlahetki oli tänään tilaisuus, jossa jaettiin ansiomerkit taisteluissa kunnostautuneille ja lisäksi ilmoitettiin ylennykset.

Eräs partion miehistä saa mitalinsa.

JR 15, Tyk.Kompp:
Lepoa.

JR 15, Jääk.Joukk:
Joukkueella lepoa.

JR 15 Kolonna:
Klo 12 muutimme n. 3 km eteenpäin Myllypeltoon johtavan tien varteen Ostamonjärven rantaan. Luonnonihana paikka. Varasto- ja majoitusmahdollisuudet erinomaiset. Ryssät olivat puhdistaneet ja kalkinneet valmiiksi meille varastopaikat. Jaoimme yhden muona- ja osan kaura-annosta. Autolla tuotiin yksi muona-annos.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:
4,00 II ja I patl:ien marssijat varmistustehtäviinsä.
4,00 Esikunta lähti marssille.
6,00 Esikunta Metsänvartijan maastossa.
19,00 Ilmoitus div:lle esikuntaan. Liite 40.
21,00 Käsky Hildenille (II patl.) rintamavastuun otosta Terenttilän länsireunasta – Sakkolan kirkonkylään. Hakasen lohko oikealla, Terenttiläsuon länsireuna, vasemmalla Lohijoki (ml).

Terenttilän maastoa. SA kuva

JR 36, I Patl:
Klo 4 lähtökäsky. Lähtö klo 5 seuraava: 2. kompp. asettaa tähystyksen torniin Ylläppäässä sekä Ylläppäästä Haminanlahteen. 3. kompp. Ylläppäänlahdesta tien etelään Lohijoen kylässä olevan mutkan ja puron leikkaus t.s. “L”:stä 1 km pohjoiseen. Siitä etelään 1. kompp. Esikuntaan asti. Esikunta Lohijoen kylän aukeitten eteläpuolella. Kk:n osa alistettu. Rannikkopuolustustehtävä.

JR 36, II Patl:
Sää sateinen.
4,00 Marssille lähtö, marssitie Ylläppään kylä – Lohijoki – Korpikylä. Marssijärjestys: 5.K, 6.K, EK, 7.K, 8.K, Krh ja Ajomiehet. 5.K. varmistaa rannikon Lohijoen purolinja – Järisevän niemi(m.l.) (+pst.joukkue ja 1 kk.joukkue).
6,30 Patl:n esik. komentoporras saapui Järisevän niemeen.
8,30 Komentaja maastotiedusteluun autolla mukanaan rykmentin lähettiupseeri.
9,30 II/Krh alistettiin III/JR36:lle.

JR 36, III Patl:
2,00 Pataljoona pääsi perille. 9. komppania miehitti linjan oheisen piirroksen mukaan. Muu osa pataljoonaa majoittui Toivola sanan eteläpuolelle. Pataljoonalle alistettiin pst.tykkikomppaniasta yksi joukkue ja toisen pataljoonan krh.joukkue. Tuki-psto:na Metsolan psto vahvistettuna “Mariannella”. Lisäksi oli lohkolla 2 patteria Arran pstoa sekä it.patteri (luutn. Manninen).

4,00 Vaihto oli suoritettu. Edessä melkoisen rauhallista. Joitakin ryssiä näkyi. Vihollinen ampui valopistoolilla joitakin kertoja. Laatokalla havaittiin yksi suurempi laiva ja pienempiä moottorialuksia sekä Igolkanniemen suunnalla muutamia aluksia. Laivat ampuivat tykeillään muutamia laukauksia.
5,00 Laivat häipyivät päivän valjetessa.

11,00 Laatokalla näkyi viisi laivaa. Vihollisen puolelta ampui päivän mittaan yksi 5-6 tuuman tykki.
21,30 saapui patl:n komentajalle ilmoitus lohkon levenemisestä. Raipalan komppania (11.K) joutui pataljoonan lohkon oikealle siivelle, ns. Terenttilän lohko, jonka oikeana rajana on Terenttilä “T”:stä länteen oleva suon reuna. Rintamavastuu siirtyy 11.K:lle 26.8 klo 6,00. 9:stä komppaniasta siirtyy yksi joukkue Taipale – Järisevänniemi lohkolle. Jääkärijoukkue ottaa ritamavastuun lohkolla Järisevänniemi – Ylläppäänniemi.

JR 36, 5.Kompp:
3,00 Herätys ja aamutee.
4,00 Komppania lähti marssille varmistuslohkolle Lohijoki – Järisevänniemi mukaanlukien.
7,30 Varmistus rantalohkolla Lohijoki – Järisevänniemi oli järjestetty.

JR 36, 6.Kompp:
25.8. klo 3 aamulla jolloin saimme teen juotua valmistautua marssille. Ja niin ruvettiin valmistautumisen jälkeen marssimaan pitkin Laatokan rantaa. Marssi sujui hyvin ja niin vaihtui pitäjä. Tulimme Sakkolan pitäjän läpi tänne Metsäpirtin (?) puolelle, josta on noin 5 km Taipaleen joelle. Tähän pystytettiin telttamme ja niin alkoi elämä kuin ennenkin.

Keittiön saapuessa oli komppanialla tilaisuus ruveta ruokailuun, joka vellin nimessä tapahtui 9:deksän tienoissa. Tämän jälkeen alkoi yleinen nukkuminen koko sakilla. Klo 17:ta oli taasen ruokailuherätys joka olikin mieluinen hälytys. Herne keitto oli erittäin maukas joten jokainen melkein santsas.

Illan hämärä taas saapuu pikkuhiljalleen ja tietenkin peti tuntui mieleiseltä jokaiselta, paitsi tietenkin vartiomiehet oli jäätävä tuuriaan suorittamaan. Mutta kumma taas. Puhelin oli hommattu meille ja tämä pärähti soimaan, siihen vastaamalla kutsuttiin komppanian päällikkö puhutteluun ja komppania marssikuntoon 3 maissa.

JR 36, 7.Kompp:
3,00 Tee.
4,00 Lähdettiin marssille.
7,00 Saavuttiin Järisevänniemeen n. 4 km Taipaleenjoen pohjoispuolella.
10,45 Ruokailu.
9,00-11,15 Komppanian päällystö maastotiedustelussa.
17,00 Ruokailu.
19,30 Iltahartaus (pataljoonan pastori).
20,00-21,00 Päivärahan maksu.

Päivärahan suuruus: stm – korpr. =15,- mk, alik. =18,-, kers. = 25,-, ylikers. =30,-, vänr., vääp. =35,-, luutn. =40,-, kapt. =40,-, majuri =50,-, ev.luutn. =65,-, eversti =85,- ja kenraali =110,-. Tämän lisäksi “kotijoukoille” maksettiin sotilaan kuukausipalkka, jonka suuruus riippui huollettavien määrästä ja paikkakunnan kalleusluokasta sekä sotilasarvosta. Esim. sotamies, jolla oli yksi huollettava (vaimo tai muu perheenjäsen), sai 600,- mk, neljän lapsen perhe sai 1250,- mk:n kuukausipalkan.  Vastaavan kokoinen luutnantin perhe sai 1650,- mk:n kuukausipalkan.

JR 36, 8.Kompp:
2,45 Herätys ja aamutee. Komppania valmistautuu lähtöön.
4,00 Liikkeelle lähtö, tavoitteena Korpikylä. I joukkue ja pst.joukkue alistettuna 5. K:lle, joka varmistaa Laatokan rannalla lohkon Järisevänniemi (ml) – Lohijoen kylä (puro).
7,00 Saavuttiin perille Korpikylään, johon majoituttiin.
9,00 Ruokailu.
17,00 Ruokailu.
23,50 Lähetti toi patl:n komentajan lähtökäskyn.

JR 36, 9.Kompp:
Komppania saapui perille klo 2 aikaan ja asettui puolustukseen. Kuormasto jäi n. 2,5 km taakse etulinjasta. Klo 10,30 oli komppanialla ruokailu. Aamupäivällä ryssä ampui asemiamme krh:lla. Iltapäivällä oli hiljaista. Oma tykistö silloin tällöin oli toiminnassa. Puolustuslohkomme oikea raja Kaarnejoki, vasen raja Laatokka. Joukkueitten järjestys puolustuslohkolla oikealta lukien, III, I ja II joukkue.

JR 36, 10.Kompp:
2,00 Pataljoona pääsi perille. Komppaniamme majoittui Toivolan eteläpuolella. Rauhallista.

JR 36, 11.Kompp:
Saavuttiin Taipaleenjoelle klo 3. Pataljoonan komentaja ilmoitti, että komppania tulee majoittumaan tien varrelle ja on se nyt kolmannen pataljoonan reservikomppania. Klo 13 lensi 3 vihollisen tiedustelukonetta majoitusalueen yli. Komppania muutti n. klo 18 telttansa tst.kuormastonsa Laatokan puoleiselle puolelle tietä olevaan notkoon. Klo 23 aikaan sai komppania määräyksen siirtyä puolustukseen linjalle Kaarneoja – Terenttilä – Mustaoja. Kompp. pääll. lähetteineen lähti heti ottamaan selvää k.o. tukikohdasta. Muu komppania sai määräyksen lähteä yöllä klo 3,30.

JR 36, 12.Kompp:
3,00 Saapui komppania Taipaleeseen Toivola-aukean eteläpuoliseen maastoon, jossa teenjuonti ja josta taisteluosa lähti asemiin sekä loppuosa majoittui.
6,00 miehitettiin asemat lohkolla Järisevänniemi – Taipale – Kaarnajoki, ja samalla rintamavastuu siirtyi meille, kev.os. vapautui tällöin tehtävästään. Päivä kului rauhallisesti.
22,00 Pataljoonan komentajan puhuttelu, jossa annettiin lisää varmistettavaa lohkoa. Oikealla aina Mustalleojalle asti. Samalla määrättiin minut Raipalan kanssa ottamaan yhteys vaihtoa varten oikeaan naapuriimme 5./JR1:een. Järjestettiin asiat etukäteen kuntoon ja lähdin matkalle klo 23,00.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 3,00 herätys. Klo 4,00 lähtö alistettuna II pataljoonalle, klo 9,30 saavuttiin Sakkolan Koverojaan. Teltat kuntoon ja majoituttiin.
Raskas: Lähtö Hietalahdesta klo 4,30 ja sivuutettiin Pyhäjärven ja Sakkolan raja klo 8 sekä saavuttiin Korpikylän maastoon jossa levättiin ja yövyttiin Metsänvartijan asunnon luona. Saatiin 4 vankia.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, I Patl:
Lepoa, saunottelua ja jalkavaivojen hoitoa.

JR 57, II Patl:
Lepo jatkui, ei erikoista. Ruokatavaroiden besorkkausta. 5 upseeria lomalle.

JR 57, III Patl:
7,00 Käskynotto yksiköiden päälliköille:
Pataljoona lähtee marssille klo 8,00. Majoittajat yksiköistä Yläjärven pohjoispäässä klo 11,00.
12,30 saapui pataljoona Yläjärven Pitkäpäähän, jossa majoittui.
21,30 käsky rykmentistä ottaa joukkueella vastaan Kev.os.16:lta Laatokan rannikkovartio lohkolla Aherikko – Uovinmäki. Lohkon vastuu siirtyy 26.8. klo 5,00. Käsky 9.K:lle siirtyä Sortanlahteen rannikkovartioon.

JR 57, 1.Kompp:
7,00 Herätys. Partiot ja vartiot pidettiin sekä tiellä että majoitusalueella. Muuten miehistö korjaili varusteitaan, paranteli rakoille menneitä jalkojaan ym.
10,00 Ruokailu. Lepoa.
17,00 Ruokailu
20,00 Iltahartaus.

JR 57, 2.Kompp:
Edellisessä paikassa levossa. Varmistus partioitten varalta.

JR 57, 3.Kompp:
Lepoa. Sauna. Komppanian päällikkö (Sainio) lomalle. (Varalle luutn. Vahala). Sateinen ilma.

JR 57, 4.Kompp:
Komppania levossa. Ase- ja varushuoltoa.

JR 57, 6.Kompp:
Komppania edelleen lepäämässä Yläjärven maastossa. Edelleen asehuoltoa.
10,00 Asetarkastus. Miehistö kuluttanut aikaansa täydellisessä levossa.

JR 57, 7.Kompp:
Komppania edelleen levossa samassa paikassa.
7,30 Aseiden puhdistusta.
8,30 Tarkasti joukk.johtajat aseet.
9,30 Komppanian päällikkö tarkasti koko komppanian aseet. Iltapäivällä lepoa ja varushuoltoa.
14,00 Kotilomalle lähtivät ltn. Hautala sekä stm:t Ojanen, Viljanen ja Varhenmaa Arvo.
Ltn. Jokela otti vastaan komppanian päällikön tehtävät ltn. Hautalalta tämän lähtiessä 5 vrk:n lomalle.
16,00 Au-vartion vaihtoi I joukkue II joukkueelta. Lähivarmistus sama kuin ennenkin. Parivartio joka joukkueesta.

JR 57, 8.Kompp:
Ei mainittavaa.

JR 57, 9.Kompp:
8,00 Komppania lähti marssille Yläjärven pohjoispäähän Pitkäpään kylään.
12,00 Komppania oli perillä ja leiriytyi. Marssin pituus n. 16 km.
19,00 Komppania järjestäytyi pataljoonan yhteydessä iltahartauteen, joka päättyi klo 19,30.
22,00 Komppania sai käskyn valmistautua yhdellä joukkueella vastaanottamaan rajavartioinnin Laatokan rannalla.

JR 57, 11.Kompp:
9,00 Pataljoona siirtyi Yläjärven Ylläppäähän Yläjärven kylään, jossa yövyttiin. Luutnantti Otava sai 5 vrk:n loman, vänr. Heinonen tuli v.s. komppanianpäälliköksi, vänr. Heikkinen tuli III joukkueen johtajaksi.

JR 57, 12.Kompp:
8,00 Lähdettiin marssille takaisin päin, tultiin Pitkäpään kylään Yläjärven rannalle. Tässä pystytettiin teltat ja leiriydyttiin.

JR 57, 13.Kompp:
6,00 Säätila pilvipoutaa, edelleen lämmintä. Kevyt joukkue jatkoi toimintaansa Linnakankaalla hyvin tehokkaasti, ampuen tarkkoihin maaleihinsa kaikki mukana olleet kranaatit. Lisäkranaatteja piti tulla aamulla. Pataljoonalla ja kev.os.16:lla oli huomattavat määrät ammuksia. Krh.komppanian kevyt joukkue oli kahden päivän kuluessa ampunut 130 kranaattia.

JR 57, 14.Kompp;
Luutn. Rekola lähti lomalle ja komppanian päälliköksi tuli vänr. Rosenström.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp.
25.8.
Klo 4,00 tuli vartio komppaniastamme pois, vaihto toisen tilalle.
4,15 lähti komppania taas uusille kalavesille. Nyt ensi kerran taaksepäin, suunta Yläjärvenkylä – Sortanlahti. Komppania asettui rannikkopuolustukseen lohkolle Aherikko vasemmalla ja oikealla Hietalahti. Tausta myös osittain varmistettiin, koska edellisenä päivänä oli huoltotiellä ollut 60 ryssää.
Synkkä näky tullessamme Sortanlahteen missä savus enään talojen rauniot. Kolme taloa oli mitkä ei ollu palanu, yritetty oli. Kaikki oli poltettu maan tasalle.
Illallöa annettiin tykkitulta Konnevitsaan missä syttyi yksi purkki palamaan.

 Kev.Os. 16, Kk.Kompp:
Lähtö Taipaleenjoelta, josta saavuimme Pyhäjärven pitäjän Yläjärven kylään. Muut joukkueet levossa paitsi joukkue Virkkala, joka varmisti Sortanlahden kylän laidan. Korpr. Kuusinen,Y haavoittui.

3./KTR 12:
Marssi Pyhäjärveltä Yläjärvelle. Matka noin 25 km.

8./KTR 12
25.8. maanantai.
Aamupäivän käytimme jälleen lepäämiseen. Klo 13,00 sai patteri määräyksen valmistautua asemiinajoon Laatokan rannalle. Lähtö tapahtui klo 15,00. Marssimatka n. 3 km metsätietä. Perillä klo 15,50. Oikea jaos asettui asemiin Sortanlahden pohjukkaan, ampumasuunnan ollessa Sortanniemen kärkeen. Asemat helppotöiset.

Jaos ampumavalmis klo 19,20. Vasen jaos jatkoi matkaa n. 1 km vasemmalla olevan niemen kärkeen. Jaos irtaantui oikeasta klo 17,20. Perillä asemapaikallaan klo 17,45. Ampumavalmis klo 19,30. Ampumasuunta Konevitsan saareen.

9./KTR 12
25.8.
Aamupäivä pilvistä ja vähän sateli. Aseiden ja varusteiden kuntoonlaittoa. Patteri levossa.

9./KTR 12, tj:n spk
25.8.
Lepoa Riiskassa koko päivän.

Talvisodan korsussa on turvallista levätä SA kuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *