1.9.1941, 15. divisioonan kärkijoukot vanhan rajan lähelle.

Pioneerit siltatyömaalla. SA kuva

 

15. divisioona miehittää Vuoksen takaisia kyliä.

1. syyskuuta -41, JR 15 ja JR 57 etenevät rajan lähelle, JR 36 ylittää Taipaletta.

15. Divisioona

15.Div.EK, Os.2:n sotapäiväkirja 1.9.41:
0,29 Virkki ilmoitti radiolla, että Kev.Os.16:n ylimenoa varten on sopiva purkauspaikka Vaalimon Lehtiniemen kärjestä n. 400 m lounaaseen.
1,25 Annettiin käsky kapt. Kaukamaalle (I/JR15): Patl. alistetaan JR57:lle käytettäväksi rykmentin painopisteessä, suunnassa Kolkkala – Orjansaaren lounaispuolitse – Maanselkä. Alistus astuu voimaan heti käskyn saavuttua.

1,40 Saatiin katkenneena ollut puhelinyhteys JR57:ään (tied.ups. Merivaara) ja kysyttiin, a) milloin eteneminen aamulla aloitetaan? Vastaus: Aamun koittaessa. b) Missä Hälvä nyt? -Ei tiedetty. Huomautettiin yhtenäisen johdon tarpeellisuudesta painopisteen suunnassa, jossa Leppänen ja Kaukamaa peräkkäin etenevät. Korostettiin sitä, että painopisteen suuntaan on saatava pari joukkuetta pst.tykkejä mukaan. Nämä asiat välitettävä Valkamalle hänen herättyään.

2,20 JR15 (Virkki);lle tiedotettiin, että I/JR15 alistetaan heti JR57:lle käytettäväksi painopisteen suuntaan toisessa portaassa Leppäsen perään. Samalla huomautettiin, että aikaisemmin annetut tehtävät ja suunnat voimassa sekä että aamun koittaessa aloitettava.
5,40 Kev.Os.16 (Penttilä) ilmoitti, että yksi AK:n pioneeri juuri mennyt Kiviniemen sillasta yli vihollisen puolelle, eikä vihollinen ole antanut merkkiäkään itsestään. Toisia menee perään. Sillanrakennus alkaa.

5,45 JR15 (Virkkiin) otettiin yhteys, mutta, koska patl:t ovat jo klo 4-4,30 lähteneet etenemään, ei puh.yhteyksiä niihin saatu. Virkki lähetti lähetin II/JR15:n kapteeni Hyvärisen luo ottamaan selvää Kiviniemen tilanteesta.
6,02 Ilmoitettiin Penttilälle edellisestä ja luvattiin antaa tietoja heti kun Virkiltä saadaan. Penttilä ei toistaiseksi riskeeraa. Lauttauksen alkaa heti kun omat osastot vastarannalta antavat sovitun merkin.

6,50 Saatiin yhteys JR57 (Valkamaan): Leppänen ylitti jo illalla klo 21,30 Siparila – Nurmijärvi tien ja lähtenyt aamulla klo 5,15 liikkeelle Kolkkalasta. Aamun valjetessa on patl. Kaukamaa I/15 lähtenyt Leppäsen perään. Näitä kahta pataljoonaa johtaa Kilpeläinen. Hänninen etenee Nurmijärven lounaispuolella.

Sensijaan Nurmijärven kylän aukeilla vielä vihollisen vastarintaa. Vihollinen ollut yöllä aktiivinen; polttanut kylää ja kuljettanut aseita kyläaukeilla. Hännisen päävoimat etenevät tätä tietä. Komppanian verran järven lounaispuolitse, joka samalla suojaa Leppäsen vasemman sivustan. Hälvän patl. jatkaa Mäkrän suuntaan.

7,00 Tilanneilmoitus AK:lle.
7,55 Virkki (JR15): Kiviniemi selvä. II/15 (Hyvärinen) nyt Ilmamäellä, josta etenee Röykkylän kautta Petäjärvelle, josta päävoimat jatkavat Anttila – Haukkala tietä Rautuun. Yksi komppania puhdistaa div:n käskystä rautatien Ojaniemeen saakka ja liittyy sitten pataljoonaansa. III patl. (Pakkala) saavutti klo 5,30 Petäjärven aseman. Jatkaa Petäjärven pohjoispuolitse Anttila – Haukkala tietä Rautuun (II patl. seuraa perässä samaa tietä) heittäen yhden joukkueen Mäkrän tietä varmistukseksi. Rykm. jääk.joukkue etenee vasemmalla Naskalin kautta Kuninkaanselkään.

7,45 Kev.Os.16:lle käsky: Ylimeno alkaa heti. Kev.Os. hyökkää ensimmäisenä tavoitteena Kilpasillan kangas – Riiska, josta jatkaa Palkealaan. JR15 saanut tehtäväkseen puhdistaa rautatien Ojaniemeen saakka. Kev.Os. annettava Lapinlahden ja Riiskan saavutettuaan valkoista vaatetta heiluttamalla merkki Raikkalan joukoille mainittujen maastokohtien saavuttamisesta.

7,55 Tilanneilmoitus AK:lle.
8,05 JR36 (Raikkala): Vahva partio lähtenyt Lapinlahteen ja ottanut puhelimen sinne, jatkanut matkaa Metsäpirttiin. Kosola palaa ja palot leviävät itäänpäin.
Annettiin käsky heti ylittää Taipale, kun vaan mahdollisuus on siihen ja jatkaa Metsäpirttiin, josta 2 pataljoonaa Sirkiänsaareen ja 1 pataljoona Tappariin.
8,20 Kev.Os.16 (Penttilä):lle Ilmoitus Raikkalan partioista ja Lapinlahden puhelimesta.

8,40 Yhteys 10.D:aan: Siparilan motti selvitetty. Lipolan luoteispuolella Vaittilan kohdalla kosketus viholliseen. Vastarinta kovaa. Vuottaan – Lipolan tiellä Kolkkalan kohdalla samoin.
9,15 JR15 (Virkki): Hyvärisen pataljoona puhdistanut klo 8,30 mennessä Röykkylän ja etenee Sudenhäntään, Luosanpellot “t”:n koillispuolella, komppania ja patl:n päävoimat tien suunnassa samalla kohdalla. Pakkala on lähettänyt joukkueen Mäkrän tietä ja ovat patl:n päävoimat klo 8,15 lähteneet Petäjärven (järvi) kaakkoispuolelta Losken kohdalta etenemään Rautua kohti.

9,25 Koska JR57 keskus juuri muuttamassa otettiin yhteys II/JR57:ään (Hänninen), joka ilmoitti, että karttasana Nurmijärvi kohdalla vielä ryssiä, jotka tekevät kovaa vastarintaa. Hälvä myös edelleen Nurmijärven maastossa. Leppäsestä ei tietoa.
9,55 Kev.Os.16 (Penttilä): 1,5 komppaniaa jo kuljetettu yli ja ovat etenemässä maantiellä tienhaaran kohdalla Luosanpellot “lot” eteläpuolella. Jatkaa.

10,00 Ev.luutn. Hämäläinen AK:sta, korosti, että painopiste on oikealla. Eikö teillä ole liikaa vasemmalla kun on 2 pataljoonaa? Vastattiin, että painopisteessä on 4 pataljoonaa eikä sinne mahdu enempää.

10,40 JR15 (Virkki): Hyvärinen (II/15) linjalla Sudenhäntä – Ryhmä. Pakkalan patl. (III/15) kokonaisuudessaan sivuuttanut Petäjärven -Raudun tiellä Anttilasta noin 1,5 km etelään olevan järven klo 10,00. Yksi joukkue Petäjärvi – Mäkrä tiellä saavuttanut Mäkrän klo 8,00, jossa kosketus viholliseen. Ryssät polttamassa taloja ja perääntymässä. Tiedoitettiin Virkille, että Kev.Os.16 alistetaan heti hänelle ja selostettiin sen saama tehtävä, johon on lisättävä: Palkealaan saavutettuaan tiedustelu Sirkiänsaareen. Varmistus Raajuun.

10,47 Ilmoitti luutn. Lindfors, että maj. Hannula AK:sta on tiedoittanut saksalaisten saavuttaneen Nevajoen Pietarin itäpuolella. Kaikki tiet Pietariin katkaistu.

11,00 JR57 (Valkama): Leppänen sivuuttanut tarkistamattoman tiedon mukaan Ahvenlammen jo jonkun aikaa sitten. I/15 sivuuttanut toisessa portaassa Kolkkalan. Hänninen Nurmijärven lounaispäässä lähtenyt etenemään Orjansaaren suuntaan. Hälvä jättää osia mottivartioiksi Nurmijärvi sanan maastoon siellä olevia ryssiä pehmittämään ja pyrkii järven kumpaakin puolta kiertäen päävoimineen Mäkrän suuntaan.

Valkamalle annettiin käsky:
1. Tilanteen kehitystä osoittavien ilmoitusten antaminen rykmentistä on ollut puutteellinen. Velvoitan rykmentin komentajan kiinnittämään tähän seikkaan vakavaa huomiota ja ilmoittamaan pataljooniensa toiminnasta ja saavuttamista maastokohdista useammin ja täsmällisemmin div:n komentoportaaseen.
2. On erittäin tärkeää, että rykmentti saavuttaa mahdollisimman vahvalla painopisteellä Maanselän maaston nopeasti ja häikäilemättä toimien.
N. V. Hersalo.

11,10 JR36 (Raikkala):lle käsky:
1. (Ensin annettiin tilanneselostus).
2. Tst.osasto Raikkala suorittaa ylimenon Taipaleessa viipymättä. Alkamishetki ilmoitettava DE:aan.
3. Takaa-ajon luontoinen hyökkäys Metsäpirttiin, painopiste Sirkiänsaaren suuntaan, yksi vahv. patl. Tappariin. Näiden välinen alue varmistettava.
4. Tilanteen kehityksestä pidettävä DE jatkuvasti tietoisena.

11,26 Annettiin Kev.Os.16:lle (Penttilälle) tieto OS:n alistamisesta JR15 komentajalle ja kehoitettiin myös sieltä ottamaan yhteys ev. Virkkiin. Penttilä siirtymässä Ryhmän maastoon.

11,30 Tilanneilmoitus AK:lle.
12,00 JR57: Painopistesuunnassa etumaiset joukot ylittäneet Saijanjoen ja ovat tulossa Orjansaareen. Muut joukot molemmin puolin Nurmijärveä Mustajärvet ja Valkealampi korkeudella. Nurmijärvellä vihollismotti.
12,10 Tilanneilmoitus AK:lle.
12,20 JR57: Kun ilmoituksen mukaan klo 11,50 vih.patteri oli Nurmijärveltä perääntymässä Mäkrään, ilmoitin asiasta Virkille, joka puolestaan ilmoitti, että hänellä Mäkrässä vain jääkärijoukkue, johon ei yhteyttä.

12,25 Div:n komentajan käsky JR15:lle (Virkki): Jos suinkin mahdollista on Pakkalalta irroitettava yksi konekiväärein ja mahd. pst.asein vahvistettu komppania Mäkrään, jotta siellä olisi vahvempi joukko Nurmijärveltä perääntyviä ryssiä vastaanottamassa. Virkki ilmoitti heti lähettävänsä upseerin autolla asiaa järjestämään.
14,00 JR15 (Virkki): Noin tunti sitten tulleen ilmoituksen mukaan on Vehmainen ohitettu. Tiedustelu Leinikylän ja Karkaalan suuntiin. Rautu palaa. Hyvärinen kootaan Losken maastoon Petäjärven Kaakkoispuolelle käytettäväksi Pakkalan perään. Mäkrään lähetetyiltä lisävoimilta ei mitään tietoja toistaiseksi.

14,10 JR57 (Valkama): Ei muita uusia tietoja kuin että Nurmijärven mottia puhdistetaan.
(loppupäivä ilman merkintöjä)

15.DE, Huoltotsto IV:n sotapäiväkirja:
11,00 Tstot VII ja VIII muuttivat Kasarmilaan.
SAutoAs.1 ja 4 ovat päivän kuluessa siirtyneet tien varteen Marjaniitty “M”:stä n. 500 m etelään.
18,35 Huoltopäällikkö piti tsto IV:ssä puhuttelun, jossa olivat saapuvilla tsto V:n päällikkö kapt. Vuorimaa, tsto IV:n päällikön v.s. luutn. Lefko, tstoupseerit luutn. Karumo ja Hirvonen sekä vänr. Karvonen ja sitäpaitsi Tal.K:n päällikkö luutn. Lehmuskoski ja Poltt.Os:n päällikkö luutn. Salonen.

Huoltopäällikön selostettua tilannetta määräsi hän luutn. Lehmuskosken johtajana, apunaan luutnantit Salonen, Karumo ja Hirvonen tiedustelemaan uudet paikat ETp:aa, Poltt.Os:a, Autokorjaamoa, Kpk:a ja huoltoporrasta varten. Tiedustelu on toimitettava vaihtoehtoisesti:
1) Petäjärven – Rautjärven – Naskalin – Ojaniemen maastossa tai
2) Leinikylän – Mäkrän – Orjansaaren – Maanselän – Leinikylän seuduilla.
Tiedustelu on alettava aamun valetessa 2.9. ja tulokset ilmoitettava klo 12 mennessä.
20,00 SAutoAs.1 on siirtynyt uuteen paikkaan n. 1 km etelään Petäjärvi “j”:stä.
===================

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15:n sotapäiväkirja:
Klo 5,30 III patl. vallannut Petäjärven aseman. Eteneminen Petäjärven suuntaan jatkuu.
Klo 7 I patl. vallannut Kiviniemen, jatkaa etenemistään Röykkylään ja Petäjärven teitten suuntaan.
Klo 8 III patl. päässyt Petäjärven järven itäpuolelle, eteneminen Raudun suuntaan. 1 joukkue Mäkrän suuntaan. Divisioonaan ilmoitus, että Ojaniemi vapaa vihollisista.

Klo 8,30 II patl. saavuttanut Röykkylän Luosanpellot “p”:n korkeuden. 1 komppania etenee Sudenhäntään. 2 komppaniaa Petäjärven suuntaan.
Klo 9 III patl. Petäjärvi – Losken tienhaarassa.
Klo 10 III patl. ilmoittaa alkupään olevan 1 km Anttilasta etelään.
Jääkärijoukkue päässyt klo 8 Mäkrään.
Klo 10,45 Divisoonan ilmoitus, Kev.Os.16 alistettu JR15 komentajalle. Os. saanut tehtävän ensimmäisenä tevoitteena Kilpasillan kangas – Riiska ja jatkaa siitä Raudun aukean kautta Palkealaan, josta tiedustelu Sirkiänsaareen ja varmistus Raajuun.

Klo 11 Penttilä kokoontuu Ryhmämaastoon mistä lähettää tiedustelun Riiskan ja Haukkalan suuntaan tavoitteena tie Haukkala – Riiska.
Klo 14,45 III patl. saapunut Rautuun. II patl. seuraa edellistä patl:aa. Penttilä saavuttanut 1 komppanialla Riiskan ja etenee Raajua kohti. Kaistan raja oik. Leiniinkylän järvi rantatie mukaanluettuna. Tavoite Maanselkä – Palkeala korkeus.

Klo 18,50 Penttilän lähettiupseeri ilmoitti Kev.Os:n saapuneen Riiskaan klo 17,40. Jatkaa edelleen Raajuun ja Palkialaan.
Klo 17,20 rykmentin esikunta saapunut Länkijärvelle.(?)
Klo 22,30 div. ilmoitti 2.8. päivän kaistan rajat. Oikea raja Rautu – Haukijärvi – Vitosuo – Väärämäki – Lakiasuo – Raja. Vasen raja Raajun it.puolen purolinja – Aliska – Tököttisuo – Pöydänpää – Raja. Tavoitteena raja.

JR 15, EK:n sotapäiväkirja:
Klo 5,30 III patl. vallannut Petäjärven aseman. Eteneminen Petäjärven suuntaan jatkuu.
Klo 7 I patl. Vallannut Kiviniemen sillanpään, jatkaa etenemistään Röykkylään ja Petäjärven teiden suuntaan.
Klo 8 III patl. päässyt Petäjärven järven itäpuolelle, eteneminen Rautuun jatkuu Raudun suuntaan. Yksi joukkue Mäkrän suuntaan. Div. ilmoitus, että Ojaniemi on vihollisista vapaa.

Klo 8,30 II patl. saavuttanut Röykkylän Luosan pellot p:n korkeuden. Yksi komppania etenee Sudenhäntään, kaksi komppaniaa Petäjärven suuntaan.
Klo 9 III patl. Petäjärvi – Lasken tienhaarassa, klo 10 III patl. ilmoittaa alkupään olevan 1 km päässä Anttilasta etelään. Jääk.joukkue päässyt klo 8 Mäkrään.
Klo 10,45 Div. ilmoitus, että Kev.os.16 alistettu JR15 komentajalle. Osasto saanut tehtävän ensimmäisenä tavoitteena Kilpasillan kangas – Riiska ja jatkaa siitä Raudun aukean kautta Palkealaan, josta tiedustelu Sirkiänsaareen ja varmistus Raajuun.

Klo 11 Penttilä kokoontuu ryhmämaastoon, mistä lähettää tiedustelun Riiskan ja Haukkalan suuntaan tavoitteena tie Haukkala – Riiska.
Klo 14,45 III patl. saapunut Rautuun, II patl. seuraa edellistä patl:aa. Penttilä saavuttanut yhdellä kompp:lla Riiskan ja etenee Raajua kohti. Kaistan raja Leinikylän järvi – rautatie m.l. Tavoite Maaselkä – Palkeala korkeus.
Klo 18,50 Penttilän läh.ups. ilmoitti osaston saapuneen Riiskaan 17,40. Jatkaa edelleen Raajuun ja Palkealaan.

Klo 17,20 RE saapunut Lännäjärvelle.

Klo 22,30 Div. ilmoitti 2.8. päivän kaistan rajat. Oikea raja Rautu – Haukijärvi – Vitosuo – Väärämäki – Lakiasuo – Raja. Vasen raja Raajun itäpuolinen purolinja – Aliska – Tököttisuo – Pöydänpää – Raja. Tavoitteena raja.

JR 15:n pataljoonat

JR 15, II Patl:
Pataljoonan eteneminen:
Klo 5,00 5,K:n I joukkue edennyt Oravanniemeen (1:100000) eteläpuolista tietä Oravanniemi “i” iläpuolella olevan aukean reunaan, jatkaa etenemistä. Klo 6,30 ilmoitettiin maj. Häkkiselle: Saavutettu linja Kennäinmetsä “K” – Salvasmäki “S” patl:n seuraavilla osilla, 5.K. ja 6.K., 2 kk joukkuetta, 1 pst.kiv. puoli-ryhmä pioneerejä ja puoli-viestij. Klo 7,35 lähti 6.K etenemään Salvasmäki (1:100000) pohjoispuolella olevaa polkua pitkin Suursuon molemmin puolin, tavoite: Hirssuo – pohj.puolella oleva k-koulu. Muu osa patl. eteni tietä: Kennäinmetsä – Toivainniemi – Leppäniemi.

Klo 8,55 puoli-joukkue motitti ryssän partion Kannäismetsä “K” pohj.puolella aivan Vuoksenrannassa olevaan metsikköön, jolloin syntyi laukausten vaihtoa ryssän partion kanssa. Kahakassa 1 ryssä kaatui, 1 haavoittui ja 1 joutui vangiksi, omille ei tappioita.
Klo 9,30 kuulustelin alustavasti haavoittunutta ja toista vankia. Saatiin tietää, että ryssä on vetäytynyt Kiviniemen suuntaan. Vangit rykmenttiin ja ilmoitin patl:n komentajalle. Patl:n kom. antoi käskyn: Nopeammin eteenpäin. Saman käskyn sain vietäväksi 6.K:lle. Klo 10,06 luutn. Teräskallio sai käskyn. Klo 11,30 ilmoitus patl.komentajalle, JR57:n Kev.Os. otti yhteyden 6.K:aan, oli saanut 2 ryssää vangiksi.

Klo 8,35 Jääkärijoukkueen joht. kers. Vesanko ilmoitti: “Partio jatkaa matkaa Uosukkala “k”:n kohdalta klo 8,00 tavoitteena Leppäniemi “L”, josta taas uusi partio lähtee tavoitteena Vaalimo. Sivustoiden ajaminen pyörillä on mahdotonta. 10,00 partio saapui Leppäniemeen “L”:n korkeudelle, vapaa vihollisista. Kiivasta ammuntaa kuului Marjaniityn suunnalta partion saavuttua Leppäniemeen. Jatkamme etenemistä.

Klo 9,00 5.K:n luutn. Tattari ilmoitti: 5.K saavuttanut Kosukkala “u” etelään kulkevan tien korkeuden klo 8,30. Tiedustelupartio lähetetty Toivainniemi – Leppäniemi suuntaan. Matkan varrella muutamia laukauksia oikealla. Lähetetty partio ei tavannut mitään.
Klo 10,47 pataljoonan komentajan luutn. Kalannon ja adjutantin kimppuun hyökkäsi Leppäniemen aukealla olevasta ryssien koiratarhasta 6 koiraa, joista 3 ammuttiin pistooleilla. Klo 11,14 patl:n kom. sivuuttanut Leppäniemen.

Klo 11,45 tavoite saavutettu. Patl. verrattain koossa. Patl. komentopaikka Vaalimo “V”:stä n. 1 km luoteeseen 5 tien risteyksessä. Klo 12,00 käsky 5.K kiertää Jussila-aukeiden pohjoispuolitse, 7.K asettuu kaiken varalta asemiin Vaalimo aukeiden länsireunaan.
Klo 12,15 jääk.joukkue sai Vaalimon aukeilla maantiellä pk- ja kp-tulta etuoikealta ja oikealta takaviistosta, 3 miestä kadoksissa. Vänrikki Lehtisen partio 1 ups. + 10 miestä, lähti ottamaan selvää Väärämäenkangas pohjoispuolella olevien järvien kannaksista ja maastosta järvien pohjoispuolella.

Klo 12,30 5.K sai käskyn mennä Mustaojasta pohjoiseen ojan yli ja kääntyä itään maantien ja rautatien välistä maastoa puhdistamaan. Klo 15,00 maj. Häkkinen ilmoitti, että pioneerejä tulee puhdistamaan Kiviniemeä miinoista.
Klo 15,02 krh:n tulenjohtue oli huomannut junan liikkuvan Vaalimo “a”:n kohdalla edestakaisin, meni sitten Petäjärven suuntaan.

Klo 15,15 käsky: 7.K Väärämäen lampien pohjoispuolitse Vaalimaan aukeiden itäpuolelle pohjoiseen 5.K:aa vastaan, maasto haravoidaan etupäässä partioilla. 16,25 vänr. Aaltonen 1,5 ryhmää + 6 miestä sai käskyn puhdistaa miinoista Mustaojasta – Kiviniemeen päin. Vänr. Närvä opasti paikalle. Puhdistivat, mutta täytyi vetäytyä myöhemmin takaisin, kun saivat oikealta tulta.

Klo 16,28 Olki-keskus saatiin komentopaikkaan ja oma yhteys, yhteys myös maj. Pakkalaan puhelimella. 16,30 luutn. Teräskallio 6.K sai käskyn valmistautua lähtemään klo 17,00 Kiviniemen kautta maantien ja rautatien yli Röykkölään. Mukaan tuli 2 kk vänr. Leimalan johdolla, tykistön tulenjohtaja vänr. Palonen, 1 ryhmä rykmentin pioneereja. Klo 16,53 2 ryhmää rykm. pioneerejä poistamaan miinoja Kiviniemestä Eerolan johdolla.
Klo 16,45 Virkki käski ilmoittaa Perelle, että krh-ammuksia tulee kuormassa tänään “puron ja teiden risteykseen” = komentopaikkaan.

Klo 17,00 ruokailu. 17,30 lähti Teräskallio marssille, kk:t eivät joutuneet mukaan ajoissa. 17,45 Lehtisen partio palasi ja ilmoitti, että Väärämäenkangas lampien maastossa vihollinen, ampui mm. krh:lla.
Klo 18,05 ev. Virkki ilmoitti, että hän ei tiedä III patl:sta mitään, määräsi II patl:sta 1 ups. “etsimään” III:tta. Paikalla oli komentaja ja adjutantti. Adj. sai 1 taist.lähetin mukaansa.

Adjutantin raportti: “Väärämäenkankaan pohjoispuolella olevan lammen länsinurkasta lounaaseen tapasin maj. Pakkalan yhden komppanian, mutta sen päällikkö tiennyt muuta, kuin että Pakkala oli lähtenyt etenemään n. 3 tuntia sitten. Klo 21,15 sain yhteyden Pakkalaan Vaalimo “o”:sta n. 1 km kaakkoon sähkölinjalla (joenmutkan eteläpuolella). Ilmoitin samalla Pakkalalle maantien varressa olevasta komppaniasta. Pakkala alkoi leiriytyä. Saavuin seikkailurikkaan matkan jälkeen komentopaikkaan ja ilmoitin ev. Virkille klo 23,25, että Pakkala on yöpynyt yllämainitun paikan metsikköön ja jatkaa päivän valjettua etenemistä tavoitteena Petäjärven asema. Komppaniat Vaalimon (läntinen) aukeiden reunassa asemassa oikealta vasemmalle 7.K, 6.K ja 5.K. Tykistö ampui koko yön eri maaleja häiritsemisammuntana.

1.9. JR 15/II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Klo 2,00 kompp. päälliköiden puhuttelu Jsp:llä. Hyökkäyskäsky:
5.K etenee Mustaoja – Kiviniemi, 6.K Mustaoja “a”:n kohdalta tien yli -Ilmamäki – Röykkylä, 7.K Vaalimo aukeiden eteläpuolitse jokilinjalle, jota pitkin pohjoiseen radan yli tielle Kiviniemi – Ilmamäki – Petäjärvi. Hyökkäys alkaa klo 4,00, partioilla tiedusteltava sitä ennen vihollisen asemat, joihin annetaan krh-tulta ennen hyökkäystä.

Partioiden ilmoitusten mukaan oli ryssiä havaittu Mustaojan pohjoispuolella Kiviniemen suunnassa. Krh:lla ammuttiin ennen H-hetkeä pienehköjä keskityksiä havaittuihin maaleihin, jonka jälkeen komppaniat lähtivät etenemään. Komentoporras seurasi aluksi 6.K:n Mustaoja suunnassa. Viestiyhteys ei kerinnyt mukaan nopean etenemisen vuoksi, vaikka oli aloittanut työnsä jo pari tuntia sitten.

Klo 5,00 ilmoitus: 6.K ylittänyt maantien Mustaojan kohdalta, etenee rautatietä kohti, vihollinen vetäytynyt. 5.K jatkoi etenemistä Kiviniemen suuntaan. Komentaja, läh.upseeri, sekä kk.komppanian päällikkö maantietä myöten. Adjutantti sai tehtäväkseen hoitaa yhteyksiä. Kun omat, rykmentistä saadut ja ryssiltä metsään jääneet tapsit kerättiin kokoon saatiin yhteys rykmentistä Mustaoja “a”:han asti, johon adjutantti perusti “viestinkeräyspaikan”. 6.K:lla oli mukanaan radiopuhelin, muut hoidettiin polkup- ja tavallisten lähettien avulla.

Klo 6,20 ilmoitus ev. Virkille luutn. Kalannon lähettämän ilmoituksen perusteella: “Klo 6,00 patl. saavuttanut Kiviniemen kansakoulun korkeudella. Kysyttävä vesistön ylittämisestä rykmentistä. Merkinantajamiehiä Kiviniemen länsirannalle”.

Klo 6,38 ilmoitti adjutantti ev. Virkille kapt. Hyvärisen ilmoituksen klo 6,25:
Kiviniemen kärki vapaa vihollisista ja Kiviniemestä kosken yli tulleeseen Pion.P.13:n upseeripartioon saatu yhteys. Tie on vapaa miinoista, sillä ei ole mitään havaittu kulkiessa. Saijajoen silta on paikoillaan, ylitulleet pioneerit tutkivat sitä. Komppaniat jatkavat etenemistä rautatielinjalle jo osittain Kiviniemestä maantietä: Kiviniemi – Petäjärvi. Liikenteestä päätellen ryssä on vetäytynyt mainitun tien suunnassa. Kiviniemen rautatiesillan ja ryssien rakentaman maantiesillan jätteitä pitkin voi jalkamies ylittää kosken.
Ilmoituksen jälkeen “merkinnäyttäjämiehet” tarpeettomia Kiviniemen rannalla.

Klo 6,45 adjutantti ilmoitti tapsin loppumisesta “viestinkeräyspaikalta”, ilmoitusten 6,00 ja 6,25 perille tulosta ja edelleen viestityksestä patl:n komentajalle. Klo 7,30 radiopuhelimella ilmoitus 6.K Ilmamäki “m”:stä 800 m lounaaseen rautatien varressa olevan puron mutkassa. Puro ylitetty, pian ylitetään rautatie. Klo 7,45 radiopuhelimella: 6.K saanut yhteyden 7.K:aan, jatkavat etenemistä Kiviniemi – Petäjärvi tielle. Adjutantti ilmoitti sekä ev. Virkille että patl:n komentajalle. Radiopuhelimella 6.K ja 7.K:lle pataljoonan kom. tulossa Kiviniemestä Petäjärvelle päin. Ottakaa yhteys.

Klo 8,10 6.K ja 7.K saavuttanut tien Kiviniemi – Petäjärvi. 6.K Ilmamäki “i”:n ja 7.K siitä n. 500 m kaakkoon olevan polun kohdalla. Rautatie rikottu. Etenevät Petäjärven suuntaan. Klo 9,25 kapt. Hyvärinen ilmoitti: “Ilmamäki “i” klo 8,45 5.K on Röykkylän kylässä, jatkaa etenemistä Sudenhäntä suuntaan. 6. ja 7.K on Kiviniemi – Petäjärvi tiellä Suorapelto “p”:n korkeudella ja jatkavat etenemistä Petäjärvi suuntaan. Radiopuhelimella saatiin yhteys, kartalta mitattuna vielä matkalla 4,5 km.

Klo 9,25 ev. Virkki käski II patl:n ainakin osilla etenemään nopeammin. Klo 11,30 käski ev. Virkki välittämään käskyn Penttilän alistamisesta hänelle. Klo 11,33 lääk.luutn. Laune Jsp:n autolla paikalle, adj. nousi siihen ja lähti ottamaan yhteyttä kom. Kiviniemen kautta. Vänr. Paatola jäi viestinkeräyspaikkaan.

Klo 12,12 vänr. Tuovinen otti vastaan ev. Virkin käskyn Penttilän alistamisesta hänelle tiellä Kiviniemi – Petäjärvi, Ryhma “h”:n kohdalla. 12,30 adjutantti tapasi patl:n maantiellä Petäjärven itäpuolella saaren kohdalla. Adjutantti ilmoitti kapt. Hyväriselle ev. Virkin käskyn nopeammasta etenemisestä. Kom. antoi käskyn nopeammasta etenemisestä. 5.K oli saanut kom:lta käskyn edetä Sudenhännästä Petäjärvelle ja yhtyä pataljoonaan. Nähneet 2 ryssää, jotka luikkivat kiireesti karkuun. Yhteys komentajaan oli ollut koko ajan pp. läheteillä.

Klo 13,20 kapt. Härkönen tuli Raudusta päin autolla ja ilmoitti, että Nurmijärveltä on tulossa Mäkrään ryssien tykistöä ja jalkaväkeä. 6.K, 1 kk.joukk. ja 1 pst.kiv. heitettiin kuorma-autoilla Petäjärven ympäri Mäkrään, tehtävänä ottaa haltuun Mäkrä ja motittaa ryssät.
Klo 13,30 muu osa pataljoonaa 7.K kärjessä lähti etenemään tietä Petäjärvi – Haukkalan eteläpuolella oleva tiekolmio. Matkalla 5.K sai tehtävän edetä tietä Perkiö – Leininkylä – Raudun as. Jälellä oleva osa eteni tietä Vehmainen – Haukkala tiekolmio.

Klo 18,00 pataljoonan komentaja käski adjutantin järjestää ruokaa ja teltat pataljoonalle. Adj. sai Mäkrään joukkoja kuljettaneen kuorma-auton ja lähti etsimään kuormastoa takaa, tapasi sen Kiviniemi – Petäjärvi puolivälissä. Ruoka tonkkiin, tonkat ja teltat autoon ja jakelumiehet mukaan ja takaisin. Oma kuorma-auto vie muonan Mäkrään. Kuormasto yöpyy Petäjärven rannalle. Hevoset olivat pitkästä marssista väsyneet, eivätkä olisi jaksaneet pidemmälle.

Klo 20,50 ruoka ja teltat tiekolmiossa. Ruokailu ja leiriytyminen. Joukkojen sijoitus selviää oheisesta peitepiirroksesta II/JR:n matka. Jsp. sijoitettiin Vehmainen “V” eteläpuolella olevan järven etelärannalle. Kuormasto ja Ajp olivat lähteneet marssille Uosukkalasta klo 13,30 ja saapuivat Petäjärven rantaan klo 20,40. Autolla tulleet muonanjakajat veivät käskyn, että kuormasto ja Ajp lähtevät marssille Rautua kohti klo 2,00. Talojen rauniot savusivat, Rautu matalana. Yö oli sateinen ja kylmä.
Tappiot:      u +au+ m
Kadoksissa – + –  + 3

JR 15, III Pataljoonan sotapäiväkirja:
Eteneminen jatkui Petäjärven suuntaan klo 4. Vihollinen oli yön aikana vetäytynyt ja sytyttänyt ympäristön kyliä palamaan. Klo 15,30 saavuttiin tavoitteeseen ja miehitettiin Petäjärven asema.

Klo 6,30 tuli rykmentin puhelinkäsky, jossa pataljoona määrättiin etenemään suuntana Rautu. Klo 6,45 pataljoonan komentaja maj. Pakkala antoi määräyksen jääkärijoukkueelle ottaa yhteys JR57:ään Mäkrän suunnassa. Samalla toimitettava tiedustelu. Klo 7,00 lähti pataljoona marssimaan Rautuun.
Marssijärjestys: 11. komppania, komentoryhmä, kk.joukkue, pst., tykkijoukkue, 10. komppania, 9. komppania.

Klo 9,50 palasi jääkärijoukkue ilmoittaen, että Mäkrän kylässä oli ryssiä taloja polttamassa. Jääkärijoukkue totesi siellä olleen 1 hyökkäysvaunun ja useita autoja, heidän oli vetäydyttävä takaisin. (kyselivät erehdyksessä tietä ryssän politrukilta).
Klo 11,30 päästiin Rautuun ja kirkonkylä otettiin haltuun taistelutta klo 12,30. Tiellä havaittiin pari miinaa, jotka pioneerit poistivat. Raudun kylä oli kokonaan poltettu. Sirkiänsaaren tien suunta vihollisen miehittämä.

Klo 16 pataljoonan komentaja maj. Pakkala sai rykmentin käskyn, jonka mukaan pataljoonan tavoitteena Raudun eteläpuolella olevien aukeiden maasto otettava haltuun. Käsky yksiköille klo 17. Lähtö tapahtui klo 17,45. Komentopaikka siirtyi tiekolmioon 1 km Raudun kirkosta pohjoiseen. Joukot majoittuivat telttoihin yöksi Palkealan tien suuntaan metsän reunaan 3 km Raudun kirkonkylästä. Metsä oli pataljoonan tavoitteena. Komentoryhmä komentopaikalla 19,15.

Pataljoonan kuormastokolonna ylitti 1.9.41 klo 9 alkaen Oravaniemen lautalla. Ylitys sujui häiriöttä. Matkaa jatkettiin Puustinlahden tiehaaran kautta Kaunokankaan (tienhaaran kautta) tiehaaraan, jossa ruokailu tapahtui. Vaalimossa kolonna pysähtyi. Yöpyminen Kiviniemestä etelään Röykkylän tienhaarassa.

JR 15:n komppaniat

JR 15, 4.Komppanian sotapäiväkirja:
Komppania eteni kohti Raudun kirkonkylää jonka ohitti. Kuormasto siirtyi Rautuun päin klo 13,30, saapui majapaikkaan klo 20,30. Komppania lähti etenemään klo 4,30 Sudenhäntä, Petäjärven kautta saapui Raudun asemalle klo 19.

JR 15, 5.Komppanian sotapäiväkirja:
Aamulla klo 4,00 komppaniamme läksi etenemään kohti Kiviniemen – Raasulin rautatietä, joka saavutettiin klo 9,45. Vihollinen oli rikkonut rautatien. Marssittiin Petäjärven Sakkolan kautta Nurmijärven rantaan, johon asetuttiin yöksi varmistustehtäviin.

JR 15, 8.Komppanian sotapäiväkirja:
Klo 11 jatkettiin matkaa tavoitteeseen ja saavuttiin sinne ilman taisteluita. Ryssä oli lähtenyt autolla ed. iltana. 10 komppania sai tehtäväksi varmistaa tienristeyksen Petäjärvi – Mäkrä – Petäjärven asema pohjoissuuntaan. Pian lähdettiin kuitenkin etenemään Rautua kohti Petäjärvi – Rautu maantietä. Marssi oli raskas, sillä viimeksi oli syöty edellisen päivän aamuna. N. klo 14 saavuttiin Rautujärven Vehmaisten kylän laidalle. Komppania sai tehtäväkseen varmistaa Haukkalan tienristeyksen.

Klo 15 saapui kenttäkeittiö, jolloin saatiin syödä. Ryssä oli äskettäin jättänyt kylän. Kaikki talot tutkittiin tarkoin, mutta mitään ryssän tapaista ei löytynyt. Raudusta nousi ankarasti savuja ja räjähdyksiä kuului tuon tuostakin. Klo 17 pataljoona alkoi edetä Raudun kirkonkylään. Pimeä oli tulossa, joten kiire oli. 10 komppania marssi tietä Haukkala – tiekolmio – Raudun kirkko ja siitä eteläistä tiehaaraa itään. Rautu oli jo perusteellisesti poltettu, savuavat rauniot vain olivat jälellä. Pimeässä saavuttiin perille.

Patl. tehtäväksi tuli ottaa haltuunsa Raudun kyläaukean itäinen metsäreuna, teitten väli tiet mukaanluettuna. Tämä oli 10 komppanian tavoite. 9. komppania oli meistä oikealla. Tarkoitus oli edetä 9 kompp. jälessä Räiskälän puoleiseen maastoon ja sieltä pyrkiä ryssän sivustaan. 9 komppania lähti liikkeelle, mutta heti sen jälkeen tuli jääkärijoukkueesta tieto, että ryssä on luultavasti poistunut metsänreunasta. 9 komppania ei ehtinyt saada tätä tietoa. Lähdimme siis suoraa tietä pitkin. II joukkue eteni pohjoista tietä, I joukkue eteläistä tietä. III joukkue seurasi II joukkuetta. Komppanialle oli alistettu 2 pst-tykkiä ja 1 kk-puolijoukkue. Tavoite saavutettiin n. klo 21, jolloin oli jo aivan pimeä. Varmistus järjestettiin ja teltat pystytettiin. Ruoka tuli n. klo 22,00 aikaan.

JR 15, Tyk.Komppanian sotapäiväkirja:
I joukkue seurasi III/JR15:ta suuntauralla Petäjärven kautta Rautun kirkon maastoon.
9,00 lähtivät II, III ja toimitusjoukkueet marssille tietä Mutamäki – Vaalimo – Petäjärvi – Petäjärven eteläpuolinen maasto, mihin saavuttiin klo 17,00.
17,30 saapui luutn. Rahikainen lomalta.

JR 15, Jääk.joukkueen spk:
6,00 joukkue suuntasi kulkunsa Vaalimon kautta Ryhmään, sieltä edelleen Haukkalaan, sieltä Kuninkaanselän kautta Riikolan tien suuntaan ja saatiin kosketus ryssään, jolloin oli pientä taistelua, minkä jälkeen ryssä perääntyi, varmistus kesti klo 21,00, tämän jälkeen joukkue yöpyi Vehmaisissa. Tappioita 1 kaatunut.

JR 15, Kolonnan spk:
Jaettiin yksi muona-annos. Setälä löysi arvokkaan kaukoputken. Löydettiin ryssien korjaama talo, jossa leivottiin.
===========================

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:n sotapäiväkirja:
7,45 II patl. ilmoitti, että partio on mennyt Kajovaaran kohdasta yli. Puhelinyhteys yli Vuoksen vedetty.
7,20 Ilmoitus div:aan. Liite 55.
8,00 Käsky II patl:lle (Leppäselle) lähettää vahvempi tiedustelupartio Metsäpirttiin.
8,05 Ilmoitus div:sta, että Kiviniemi on vallattu. Osasto Penttilä etenee suunnassa Ojaniemi – Lapinlahti – Riiska näyttäen valkoista lippua.
8,08 II patl. (Leppänen) sai käskyn kaartaa Vilakkalan suuntaan.

8,10 Käsky pioneerijoukkueelle ilmoittautua III patl:lle (Hakanen).
8,12 Käsky Hakaselle ryhtyä valmistelemaan ylimenoa.
8,15 Käsky Rasinmäelle (I patl.) ryhtyä valmisteluihin eilisen suunnitelman mukaan
8,18 Sama käsky Silventoiselle (tykistö).
8,25 Käsky rykmentin pioneerijoukkueen johtajalle ilmoittautua III patl:ssa (kapt. Hakaselle) sillan rakennustyötä varten.

9,20 Tiedoitus armeijakunnan pion. komentajalta, että sieltä saapuu puolen päivän tienoissa 12 syöksyvenettä ja tienrakennuskomppania.
10,15 Ilmoitus kapt. Leppäseltä (II patl.). että tiedustelupartio on ylittänyt Vuoksen ja jatkaa matkaansa Kilpasilta – Raajun kautta Metsäpirttiin.

11,20 Div:n käsky (puh.) os. Raikkalalle. Liite 56.
11,40 Käsky II patl:lle lähettää joukkue sillan rakennustöihin. Ilmoittautuu kers. Laaksoselle.
11,40 Käsky Hakaselle (III patl.) ylimenon suorittamisesta. H=15,30.
13,50 Käsky Rasinmäelle (I patl.) ryhmittyä Korpikylän eteläp. maastoon, mistä siirtyy välittömästi (III patl) Hakasen jälessä Taipaleenjoen yli, H-15,30.
13,55 Ilmoitus Silventoiselle, että H-15,30 Silventoisen välityksellä Suomiselle.
13,58 Käsky (II patl.) Leppäselle siirtyä Toivalan aukeiden pohjoispuolelle paitsi varmistuksessa oleva komppania. (Taipaleen suunnalla).
14,15 Käsky viesti- ja jääkärijoukkueelle olla Metsänvartijan maastossa 15,30.

14,15 (II patl.) Leppänen ilmoittaa, että noin kompp. vahvuinen polkup.osasto tullut Riiskaan ja on siellä laukausten vaihdossa ryssien kanssa. II patl. lähti marssille.
15,00 Komentaja siirtyi II patl:n komentopaikkaan Toivolan aukean eteläpuoliseen maastoon.
15,25 Komentaja saapui uuteen komentopaikkaan.
16,00 Ensimmäiset veneet ylittivät Taipaleenjoen.
16,30 Armeijakunnan it.tykkipatteri ilmoittautui, samoin krh.joukkue.

17,25 Saavutettu linja Neosaaren rannan tasalla. Ilm. divisioona (puh.).
18,05 Käsky viestijoukkueelle rakentaa yhteys Toivolan maastoon. Käsky jääkärijoukkueelle siirtyä Toivolan maastoon.
18,15 I patl. aloitti joen ylityksen.
18,20 (II patl.) kapt. Leppänen sai käskyn ottaa varmistuksessa olleen komppanian pois ja siirtyä I patl:n perässä välittömästi joen yli.
I ja III patl. saivat käskyn miehittää linjan Koselan aukeiden pohjoisreuna – Kaivolan aukeitten pohjoisreuna – Laatokan ranta ja lähettää jääkärijoukkueen I patl:n tavoitteeseen Karhusaari ja III patl. tavoitteena Tapparin
II patl. leiriytyy Neosaaren maastoon.

JR 36:n pataljoonat.

JR 36, I Pataljoonan sotapäiväkirja:
1.9. Tilanne ennallaan aamupäivällä. Iltapäivällä klo 15,30 suoritettiin Taipaleen ylitys. Järjestys III patl., I patl., II patl. III patl:n ylittäessä jokea muutamia hajanaisia kiväärinlaukauksia. Ei tappioita. Oma pataljoonamme (ei kuormasto) yli klo 18,30. III patl. otti muutamia vankeja.

Välittömästi ylimenon jälkeen jatkui eteneminen I patl:n suunnassa Neosaari – Kosela. Koselan aukeitten pohjoisreunaan yöpyi pataljoonamme, ilman telttoja. Lähivarmistus tien suunnassa.

JR 36, II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Sää pilvinen ja sateinen.
5,15 Partio palannut ilmoittaen, että maasto on vapaa vihollisesta.
5,50 Rykmentin komentaja määräsi asetettavaksi uuden partion, mukana lyhytaaltopuhelin, Lapinniemen maastoon ja siitä itään tutkimaan, onko maasto täälläkin vapaa vihollisesta.
6,15 Komentajan käsky (rykmentin kom. luvalla) 6.K:lle vetää Sakkolan kirkolla varmistamassa ollut joukkue pois.
8,05 6.K:n lähettämä partio ilmoitti päässeensä yli ja jatkaa matkaa heti vänr. Hovin saavuttua sinne. Lyhytaaltopuhelin palautetaan pois. Tavoite Metsäpirtti, jossa ilmoitus rykm. komentajalle.

8,10 Rykmentin komentajan käsky liikkeelle lähdöstä. Pataljoona kokoontuu ensiksi Vilakkalan aukean länsilaitaan ja jatkaen matkaansa käskyn saatuaan Taipaleenjoen yli Metsäpirttiin.
8,15 Komentajan käskyt yksiköille:
7. komppania pysyy asemissa mutta valmistautuu kumminkin lähtemään heti käskyn saatuaan.
5. komppania pysyy paikoillaan, teltat pystyssä, lähtövalmiina kumminkin.
6. komppania lähtee liikkeelle heti komentoportaan jälkeen kuormastoyksikön mukana. Krh-joukkue liikkeelle, seuraa 6. komppaniaa.
EK:n ajoneuvot seuraavat 6. komppaniaa luutn. Hemminkin johdolla.
10,10 Komentoporras liikkeelle ja heti sen jälkeen 6.K ja Krh ja EK.

12,55 Pataljoona -7.K. ja 8.K. Vilakkalassa.
14,15 Kom. käsky liikkeelle lähdöstä. Komentopaikka Metsänvartijan talo Korpikylä “K”:sta luoteeseen olevan aukean reunassa. Komentoryhmä ja jääk.joukkue siitä pohj. tienhaara. 5.K, 6.K, Krh ja EK punaisen torpan maastoon.

14,30 5.K lähti liikkeelle ja sitä seurasivat 6., Krh ja EK.
15,30 Pataljoona saapui Metsänvartija mökin maastoon.
17,00 Rykmentin komentajan käsky II/JR36:n edetä Taipaleen joelle.
17,10 Komentajan käsky yksiköille: Marssijärjestys sama kuin edell. Kuormastot patl:n johtoon. Krh ja kk-ajoneuvot ajavat Taipaleenjoelle, jättävät aseensa sinne ja palaavat takaisin.

18,30 Rykmentin komentajan käsky ylittää Taipaleenjoki ja jäädä III/JR36:n taakse rykmentin reserviksi.
20,15 Pataljoonan alkupää ylitti joen ja siirtyi Neosaaren korkeudelle.
23,05 7.K. varmistuksesta Kirvesmäestä ja alkoi ylityksen. 5. komppania jäi sillan rakennustöihin.

JR 36, III Pataljoonan sotapäiväkirja:
7,00 10.K siirtyi Metsänvartija-maastoon uusia suunnitelmia varten.
10,30 Siirtyi 10.K takaisin entiselle paikalleen Toivola-maastoon.
11,30 Pataljoonan komentajan puhuttelu: klo 15,30 uusi Taipaleenjoen ylitysyritys. Järjestys entinen. Ylitystä edeltää 15 min. tykistövalmistelu.
14,45 alkoi tykistövalmistelu.

15,40 alkoi Taipaleenjoen ylitys, jota oli edeltänyt savunheittimien ammunta. Savutus ei onnistunut erikoisemman hyvin. Ylimeno sujui hyvin. Vihollinen häiritsi ylimenoa ampumalla tykistöllään parikymmentä laukausta Taipaleen jokeen ja sen rannoille juuri niille kohdille, joissa ylitys tapahtui. Kaikesta huolimatta ei ainutkaan mies haavoittunut tai kaatunut.

Ylityksen jälkeen pataljoona eteni yhdessä linjassa seuraavasti: Oikealla pitkin Taipaleenjoen rantaa patl:n jääkärijoukkue, siitä vasemmalle Kalatuvilta Neosaari “i”:tä kohti johtavien polkujen suunnassa 10.K sekä äärimmäisenä vasemmalla Laatokan rannan suuntaisena Sirentkan peltojen suuntaan 9.K. Konekiväärijoukkue seurasi 10.K:n jäljessä sekä pst.kivääreistä oli yksi alistettu jääkärijoukkueelle, kaksi 10.komppanialle sekä yksi 9.K:lle.
Vihollinen (I pataljoonan vahvuisena ja vahvistettuna 2:lla tykillä) oli vetäytynyt edellisenä yönä. Kaksi vihollista antautui vangiksi, sekä neljä pääsi karkuun.

18,00 saavuttiin välitavoitteeseen linjalla Sirentkan pellot – Neosaari.
19,30 saapui pataljoonan komentaja paikalle sekä I pataljoona oman pataljoonamme oikealle puolelle. Pataljoonan komentaja antoi uuden käskyn toisen välitavoitteen saavuttamiseksi.
23,30 saavuttiin toiseen välitavoitteeseen, Koselan aukeasta koilliseen Kaivolavan aukean pohjoispuolitse johtava polku. Järjestettiin varmistus ja yöpyminen.

JR 36:n komppaniat

JR 36, 5.Komppanian sotapäiväkirja:
14,15 Komppania lähti Vilakkalasta suuntana Taipale.
17,00 Pysähtyi komppania tauolle pisteestä 29 n. 200 m suuntaan 35-00.
19,30 Komppania saapui Taipaleenjoelle, jossa ruvettiin sillanrakennustöihin.
20,30 Lopetettiin siltatyöt pimeyden vuoksi.

JR 36, 6.Komppanian sotapäiväkirja:
Yä on kulunut rauhallisena, ei mitään kummallisempaa ole kuulunut vartiosta, joka on Kajava…
Komppania olikin marssivalmiina 11,30, jolloin lähtö tapahtui. Noin 3 km päässä oli ensimmäinen tauko, joka ei ollut tosin pitkä. Seuraavassa taukopaikassa oli ruokailu, jonka jälkeen kuormasto jäi Sakkolan ja Metsäpirtin rajamaille. Lähtimme 16,15 jatkamaan matkaa Taipaleeseen päin. Oli pari taukoa välillä. Saavuimme joelle 19,45, jolloin ylitys tapahtui suurilla armeijan veneillä, ja aika nopeasti tapahtuikin, vaikka ryssät oli räjäyttäneet sillan. Lähtimme jatkamaan matkaa edelleen…

JR 36, 7.Komppanian sotapäiväkirja:
6,00 Tee.
11,00 Ruokailu.
14,15 Tuohiniemen ryhmä tuli takaisin.
16,00 Ruokailu.
19,00 Käsky irtautumisesta.
20,00 Lähdettiin marssille.
22,15 Ylitettiin Taipaleenjoki Neosaaren kohdalta veneillä.
23,00 Saavuttiin Neosaareen, jossa yövyttiin taivasalla.

JR 36, 8.Komppanian sotapäiväkirja:
8,30 Pataljoonan komentajan käsky, komppanian oltava lähtövalmiina.
20,00 Lähtökäsky.
21,00 Lähdettiin liikkeelle, tavoite Taipaleen joen ylitys.

JR 36, 9.Komppanian spk:
Sää pilvinen. Kaikki hiljaista. Klo 8,00 siirtyi 1 joukkue Toivolan aukean pohjoisreunaan. Joukkue muodostettiin kaksiryhmäiseksi. Klo 16 aikaan III pataljoona lähti liikkeelle ylittääkseen Taipaleenjoen. Ensin oli tykistövalmistelu jonka jälkeen pioneerijoukkue toi 16 ruuhta rantaan ja jääkärijoukkue ylitti joen ensiksi vihollisen asemien peittyessä savuverhoon. Ylitys onnistui erinomaisesti, vain muutamia laukauksia kuului. Seuraavana ylitti 10:s komppania, sitten 9:s komppania ja sen jälkeen jatkuvasti JR36:n pataljoonat.

Ensimmäinen tavoite Sirentkan peltojen ja Riihelän taloryhmän korkeudella saavutettiin helposti ryssän vetäytyessä. Siitä jatkettiin etenemistä Koselan metsän korkeudelle jossa pataljoona yöpyi taivasalla ja varmistui aina Laatokkaan asti. Tppiot: Haavoittuneita stm. Lahti, J ja alik. Salonen, A.

JR 36, 10.Komppanian spk:
1,00 Komppania siirtyi Metsänvartija-maastoon uusia suunnitelmia varten.
10,30 siirtyi komppania takaisin entiselle paikalleen Toivola-maastoon.
11,30 Pataljoonan komentajan puhuttelu:
15,30 uusi joen ylitysyritys, järjestys entinen.
14,45 alkoi tykistövalmistelu.

15,40 alkoi Taipaleenjoen ylitys, vihollinen ampui tykistöllä jokeen, mutta ei saanut osumia. Rannalle päästyään komppania jatkoi hyökkäystä.
18,00 saavuttiin välitavoitteeseen linjalle Sirentkan pellot – Neosaari.
19,30 käsky uudesta tavoitteesta.
23,30 saavuttiin toiseen välitavoitteeseen.

JR 36, 11.Komppanian spk:
Aamupäivällä lensi 5 ryssän konetta Laatokan kohdalla ja vähän myöhemmin 2 konetta melkein majapaikkamme päältä. Muutamia tykinammuksia ja pienoisheittimen kranaatteja. Oma krh antoi 100 kranaattia 20:n kranaatin sarjoissa yhteen menoon. Klo 17 aikoihin 11. komppania sai määräyksen kutsua joukkueet pois tukikohdistaan ja siirtyä samaan paikkaan josta se viikko sitten lähti. Samalla ilmoitettiin, että 9. komppania on jo ylittämässä Taipaleenjokea. Klo 18,40 lähdettiin ja saavuttiin n. klo 20,35 määrätylle paikalle. Täällä saatiin määräys ylittää heti Taipaleenjoki veneillä sekä myös, että on teltat otettava mukaan.

Ennen 11. komppaniaa oli joen tältä kohtaa ylittänyt I ja II pataljoona ja III pataljoonasta 9. ja 10. komppaniat. Ainoastaan ensimmäisiä veneitä oli vihollinen ahdistanut kranaateilla ja kivääreillä ilman vahinkoja, sen jälkeen sujui kuljetus aivan rauhallisesti. Kuormasto ei päässyt Taipaleenjoen yli, koska silta oli räjäytetty hajalle. Aamupäiväksi päästiin n. 4 km:n päähän Taipaleenjoesta johon yövyttiin.

JR 36, 12.Komppanian spk:
11,30 Pataljoonan kom. puhuttelu. Puhuttelussa annettiin käsky Taipaleen ylimenosta ja hyökkäyksen jatkamisesta. Käskyn mukaan ylimenon alkamishetki klo 15,30. Järjestys: Jääk.joukkue, 1.joukk.10.komppaniasta, kk.puolijoukkue, loput 10. komppaniasta, kk.puolijoukkue, pstk.ryhmä 12.komppaniasta, 9.komppania ja kk.joukkue sekä yksi pstk.ryhmä.

14,45 alkoi 45 min. kestävä tykistövalmistelu, johon osallistuivat myös kk:t elävien maalien näyttäytyessä. Valmistelun aikana kehitettiin savuheittimiä käyttäen savuverhoa. Pst.kiväärillä ammuttiin vihollispesäkkeitä joen vastakkaisella rannalla.
15,40 alkoi joen ylitys, joka sujui suunnitelman ja käskyn mukaan. Vihollinen ampui tykistöllään ylimenopaikalle ja asemiimme, mutta tappioita aiheuttamatta. Joen ylityksen yhteydessä alistettiin I joukkue 10. komppanialle ja II joukkue 9. komppanialle.

17,00 saavutettiin vastarannalla … välitavoite Sirentkanpellot – Neosaari.
19,30 antoi pataljoonan kom. käskyn edetä seuraavaan tavoitteeseen Kaivolavan aukeasta koilliseen Koivulan aukean pohjoispuolitse johtuvaa polkua.
23,30 saavutettiin tavoite ja tällä linjalla yövyttiin ja järjestettiin varmistus.

JR 36, Krh.Komppanian spk:
Kevyt: Asemissa Taipaleenjoella joukkue kaivautuneena. Klo 15,00 alkoi keskitys Taipaleenjoen yli jota kesti 15,30, jonka jälkeen ensimmäiset jv:n miehet ylittivät joen ja viidennessä kuljetuksessa meidän tulenjohtue, klo 21,30 kuljetettiin koko joukkue yli, klo 24,00 pystytettiin teltta ja majoituttiin noin 1 km päähän Taipaleen joesta.

Raskas: Tähystettiin ja laskettiin maaleja kuntoon. Klo 15,00 aloitettiin ammunta ja ammuttiin 56 laukausta yhteen kyytiin ennen joen ylitystä. Klo 20 lähdettiin etenemään Taipaleenjoen rannalle jossa oltiin asemissa ja vietettiin hyvin kylmä yö.
==================================

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, EK:n sotapäiväkirja:
1,40 Maj. Haahti ilm. että I/JR15 (Kaukamaa) on alistettu Valkamalle ja pantava painopistesuuntaan. Käski lisäksi:
1) ilmoittamaan milloin ja missä toiminta alkaa.
2) painopistesuuntaan tarpeeksi pst.tykkejä,
3) peräkkäin meneville joukoille yhtenäinen johto,
4) otettava yhteys Maskulaan Siparilan suunnassa.
1,45 Kaukamaa ilm. alistuksesta ja olevansa Riihikorpi “p”:ssä.
3,25 Puh.ilm. III P:lta: Petäjärven – Siparilan tie ylitetty 21,30. Jatkamme valjettua. 11.K oikealla kohdannut vastusta, laukausten vaihtoa.
5,25 III P:n viestiups. ilm.: III P ylittänyt etummaisilla osillaan tien Nurmijärvi – Hampaala. Patl. etenee 5,15 alkaen Ahvenlampea kohti.

5,50 Hänninen ilm.: Nurmijärvi “N” vielä vih:n hallussa. Kannas Heräjärven et.puolella vielä vapaa vihollisista. Yksi joukkue varmistaa Nurmijärven suunnassa ja patl:n painopiste Nurmijärven lounaispuolitse. Lähtö 6,30.
6,00 Käsky Kaukamaalle: Patl. alistetaan maj. Kilpeläiselle ja lähtee heti seuraamaan III p:aa etenemissuunnassa.
6,15 Käsky Hänniselle: Yhdellä komppanialla varmistettava Os. Kilpeläisen vasen sivusta ja tiedusteltavaMäkrän – Maaselän suuntaan. Muu osa patl:aa Valkaman käytettäväksi Nurmijärven korkeudelle.

6,45 Hälvä ilm, että illalla määrätty varmistus ollut asetettuna.
6-6,45 III p ja I/JR15 alistettiin Kilpeläiselle. Os. tehtävä eikisessä käskyssä määrätty III P:n tehtävä.
6,45 Saapui II P:n kirj. tilanneilm.
6,50 Komentajan ilm. Haahdelle: “III p ylittänyt tien Petäjärvi – Siparila klo 21,30 ja lähtenyt liikkeelle etenemissuunnassa klo 5,15. Hänninen kiinni Nurmijärvi “N”:ssä. Hänniselle annettu käsky (=käsky 6,15), I/JR15 ja III patl. alistettu Kilpeläiselle, edellinen etenee III P:n jälessä. I P:lla ollut yöllä varmistus Keikonmäen suon pohj. puolella. Saanut käskyn jatkaa eilen määrättyä tehtäväänsä”.

10,50 Hänninen antoi ilm. Hälvältä: Koskenranta varmistettu klo 2:sta lähtien. Kompp. etenemässä Koskenrannan kautta Valkealammille. Kompp. vahvistettu kk:lla, tyk.tulenjohtueella ja radio-os:lla kannaksella Nurmijärvi N:stä 3.00 länsiluoteeseen etenemässä Nurmijärven kylään ja puhdistamaan sitä. Patl:n pääosa on nimettömän suon pohj.puolitse etenemässä Nurmijärven tiehaaran maastoon, jossa viholliseen partiokosketus. Itse: Nurmijärvi N:stä 400 m pohjoiseen puron sillalla.
11,45 Leppänen ilm. että 50 miestä yli Saijanjoen Orjansaaren kohdalla. Irtovanjoja ja miinoja. Kilpeläinen ilm. että I/JR15 Kolkkalassa hyvässä vauhdissa menossa III P:n jälessä.

11,55 Tilanneilm. 15. DE:lle: Painopistesuunnassa etummaiset joukot ylittäneet Saijanjoen ja ovat tulossa Orjansaareen. Muut joukot molemmin puolin Nurmijärveä, Mustajärveä ja Valkealampi korkeudella. Nurmijärvellä vih. motti. (Otti Pore).
12,20 Ilm. 15.DE:lle: Kun ilmoituksen mukaan klo 11,50 vih.ptri oli Nurmijärveltä perääntymässä Mäkrään, ilmoitin asiasta Virkille, joka puolestaan ilmoitti, että hänellä Mäkrässä vain jääk.joukkue, johon ei ole yhteyttä.
14,15 Rykmentin pion.joukkue sai käskyn puhdistaa ja kunnostaa tien Nurmijärvi – Mäkrä.
Radiosan. Hälvältä: Valkealammen tiekolmio saavutettu. Ei mitään saatu. Jatkan tavoitteeseen.

14,30 Hälvä ilm: Etummaiset joukot Mäkrässä.
14,35 Kilpeläinen ilm.: 13,10 III P Orjansaaressa, yksi K jatkaa Maanselkään, toinen Miettilään.
14,45 Kom. ilm. tilanteesta Haahdelle ja tiedusteli kaistan rajojen jatkoa.
14,50 Ilmoitettu uudesta rajasta Hälvälle. Käsky edetä Maanselkään.
15,25 II P:sta tilanneilm. klo 16,00 Os. Penttilä etenemässä Kolkkalan kautta Soivainsuon suuntaan. Yksikköön ei ole ollut yhteyttä. Muu osa pataljoonaa levossa entisessä paikassaan.
16,20 Radiosan. Hälvältä: Mäkrä saavutettu klo 15,15. Jatkan. Johdin ja kaapeli lopussa. Puhelinyhteys katkeaa.

17,55 Rykmentin komentoporras siirtyi Nurmijärvelle.
18,30 It.kk.j. sai käskyn siirtyä aamuun mennessä Nurmijärvelle.
19,45 Puh.ilm. Hälvältä: Klo 18,30 olen tienristeyksessä Kuolemanlaakson pohj. puolella. III p Maanselässä. Jatkan purolinjalle p:stä 181,8 n. 500 m etelään.
19,50 Käsky Hälvälle puh.sanomana: Patl. jää käytettäväkseni Kuolemanlaakson maastoon ja osallistuu varmistustoimenpiteisiin maj. Kilpeläisen määräysten mukaan. Maj. Kilpeläisen kom.paikka Orjansaaressa. Yhteys minuun toistaiseksi, kunnes oma puh.yhteys valmistuu, maj. Kilpeläisen kautta.
18,40 Kilpeläinen ilm. puh:ssa: 13,45 saavutetti Miettilä – Maanselkä linja. Tiedustelu Raasulin suuntaan.

Linjalle Miettilä – Liippua järjestetään puolustus iltaan mennessä. I/JR15 etulinjassa. III P:n pääosa Maanselkä – Tokkari maastossa. Yksi K Orjansaaressa.
19,00 Ilmoitettiin edellämainitusta 15.DE:lle sekä lisäksi, että Nurmijärvi – Mäkrä puhdistus jatkuu. Mäkräjärven silta rikottu.

21,00 Divisioonasta käskettiin, että valtakunnan vanha raja saavutettava yön aikana. Rykmentin kaistan rajat tulevat todennäköisesti siirtymään vasemmalle siten, että Kärsälä tulee kuulumaan oikealle naapurille. Rykmentin vasen raja siirtyy vastaavasti kauemmas vasemmalle. Rajoja ei vielä tarkemmin määrätty. Tavote purolinja Lehtokylä – Saarijärvi.
21,30 Kilpeläiselle annettu käsky edetä aamuhämärässä rajan yli purolinjalle Lehtokylä – Saarijärvi. Yöllä tiedusteltava Raasulin ja rajan suuntaan.
22.10 Komentaja antoi vielä ohjeita Kilpeläiselle e.m. käskyn täydennykseksi.

JR 57:n pataljoonat

JR 57, I Pataljoonan sotapäiväkirja:
9,30 Takaa-ajoa jatkettiin alunperin määrättyyn tavoitteeseen (Nurmijärvi – Koskenranta purolinja). Vahvistettu 3.K eteni Nurmijärven kylään puhdistaakseen sen. Vahvistettu 1. komppania kiersi suon pohjoispuolitse Nurmijärven tiehaaran maastoon ottaakseen myös osaa Nurmijärven kylän puhdistukseen. 2.K eteni Valkealammille vapauttaen jääkärijoukkueen Petäjärven suunnalta. Vihollinen irtaantui Nurmijärven kylästä.
10,30 Joukkueen vahvuinen vihollisosasto vielä Nurmijärven tiehaarassa olevalla kukkulalla. Mutta pian sekin vetäytyi koskenrantaan päin.

12,05 Nurmijärvi haravoitu. Samanaikaisesti 2. komppania jatkoi Mäkrän suuntaan. Tie Nurmijärvi – Mäkrä oli muutaman sadan metrin matkalta täynnä jos jonkinlaista estettä: sulutusta, kaivantoa, miinaa … Mutta pian olivat kaivannot tukossa ja miinat merkitty ja marssi jatkui.
15,00 Edellä painuva 2. komppania ilmoitti: Mäkrän silta räjäytetty, palaa. Paloa sammuteltiin ja ylimenopaikkaa kunnosteltiin ja..

15,15 Mäkrä oli sivuutettu.
15,30 Käsky “marssin” jatkamisesta Mäkrä – Ylämäki – Maanselkä suunnassa, tavoitteena piste 181,8 eteläpuolella oleva notkelma. (n. 2,5 km rajalle). Matkan varrella näimme eräässä tienristeyksessä (Rautuun) ryssän suomalaisista hautapatsaista rakentaman maantiesillan rummun.

19,40 Marssimme jatkui halki kuuluisan Kuolemanlaaksonkin. Tavoitteessa. Varmistus Raasulin suuntaan.

JR 57, II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Klo 2,00 lähti jääkärijoukkue tiedustelemaan Kolkkalan suuntaan. Osasto Penttilä (6.komppania+siihen alistetut yksiköt) lähti etenemään Kolkkalan suuntaan Heräjärven ja nimettömän järven välisellä kannaksella, saavuttaen klo 8,30 Nurmijärvi – Hampaala maantien. Edeten n. klo 10,30 Kolkkalan kautta Soivain suon suuntaan varmistaen os. Leppäsen vasenta sivustaa. Muu osa pataljoonaa levossa. 7. komppania vedettiin edestä pois klo 10,00, Hälvän 3. komppanian miehittäessä sen asemat. Tykistön tulenjohtaja siirtyi klo 7,00 os. Leppäsen käyttöön. 5. komppaniasta haavoittui 2 miestä vaikeasti ja yksi lievemmin miinoihin vedenhakumatkallaan.

Pataljoona siirtyi rykmentin reserviksi, jääden Nurmijärven kylän länsipuoliseen metsämaastoon, paitsi os. Penttilä, joka saapui puolen yön aikaan Orjansaaren kautta Kuolemanlaaksoon 5 tien risteykseen, sekä alistettiin patalj. Kilpeläiselle, josta meillä ei tiedetty mitään. Yhteyttä Penttilään otettiin jääkärijoukkueen ja kss.miesten partioilla. Puhelinyhteys heikko. Teltat ja muona lähetettiin Mäkrän kautta osastolle illalla klo 20,00, osasto yöpyi 5 tien risteyksessä (6.kompp.+ 1 kk.joukk. + krh.joukk. + radioryhmä). (n. 7 km rajalle). Päivä poutainen.

JR 57, III Pataljoonan sotapäiväkirja:
4,00 10.K lähetti tst.partion kaakosta päin puhdistamaan järvien 60 ja 58 välistä maastoa, jossa oli kaivetut varustukset ja piikkilankaesteet. Varustuksissa oli ainoastaan 4 ryssää, jotka lyhyen kahakan jälkeen tuhottiin.

7,00 saapuivat kenttäkeittiöt tien korkeudelle, jossa pataljoona ruokaili.
7,00 Käsky jääk.joukkueen johtajalle varmistaa pataljoonan eteneminen jääkärijoukkueella, joka vahvistetaan kolmella ryhmällä, yksi kustakin jv.komppaniasta, tehtävänä tiedustella maasto Ahvenlammen kaakkoispuolella olevan aukeaman reunaan asti.

7,15 6.K otti yhteyden ilmoittaen II pataljoonan olevan samalla korkeudella kuin III pataljoonakin.
7,15 käsky yksiköille edetä Ahvenlammen suuntaan tietä järjestyksessä 10.K, 9.K ja 11.K Esikunta ja komentopaikka seuraa 11.K:aa.
7,45 Pataljoona lähti etenemään tien suunnassa.
9,40 Krh.kompp. päällikkö ilmoittautui. Patl:n krh.j. alistettiin komppanialle.
10,15 JR15:sta alistettiin pataljoonalle patl. Kaukamaa.
10,15 Jääk.j. ilmoitti lähettäneensä tied.partiot aukean yli Orjansaarta kohti. Yksi ryssä tavattu matkalla, mutta pääsi karkuun.

11,45 Käsky yksiköille etenemisestä. 9.K oikealla suunnassa Kolkankulma – Kuremäki – Miettilä. Jääkärijoukkue seuraa 9. komppaniaa. 10.K etenee Orjansaareen.
13,10 10.K ilmoitti saavuttaneensa Orjansaaren. Käsky jatkamisesta edelleen Maanselkään, jossa katkaistaan ja varmistetaan tiet. Krh.K ei maaston vuoksi voinut seurata Orjansaareen. Orjansaaressa ei ollut enää ryssiä.

15,10 Majuri Kilpeläinen saapui pataljoona Kaukamaan kanssa Orjansaareen. 11.K varmisti Orjansaaren seudun. Yhteys otettiin Mäkrään I pataljoonaan.
15,30 käsky 9.K:lle luovuttaa patl. Kaukamaalle asemansa ja siirtyy Tokkarin eteläpuoliseen maastoon, jossa majoittuu ja varmistaa joukkueella Vepsään johtavan tien sillan korkeudelle.(n.4 km rajalle).
18,10 10.K oli saavuttanut Maanselän ja 9.K Miettilän. Käsky 9.K:lle jäädä Miettilään ja luovuttaa asemansa patl. Kaukamaalle. (n. 3 km rajalle).
18,15 Käsky Jääk.j:n johtajalle palata pataljoonaan ja luovuttaa alistetut ryhmät yksiköilleen.

JR 57:n komppaniat

JR 57, 1.Komppanian sotapäiväkirja:
Komppania oli jälleen lähtenyt etenemään Raudun suuntaan. Kuormastot lähtivät liikkeelle klo 11,00 ja marssi komppanian jäljessä pienin tauoin, pysähtyen illalla. Yhä eteenpäin etenivät komppaniat kuormastojen seuratessa jäljessä. Raudun seudulla oleva silta oli poltettu, palaen yhä saavuttaessa paikalle. Pioneerit rakensivat kiireesti uutta siltaa, joka valmistui illalla klo 22,00, jolloin kuormastot ylittivät joen. Komppania oli edennyt ohi Raudun Kuolemanlaaksoon. Kuormasto jätettiin Kuolemanlaakson mäelle, jossa yöpyivät.

 


JR 57:n leiriytymispaikat.

JR 57, 2.Komppanian sotapäiväkirja:
9,00 Hyökkäys maaston läpi Koskirantaan ja sieltä edelleen maantien varteen Valkealammelle.
15,30 2.K kärkikomppaniana marssi Rautuun.
21,00 Majoittuminen Maaselän maastossa.

JR 57, 3.Komppanian sotapäiväkirja:
Komppanian päällikkö kapteeni Sainio saapui lomalta.
6,00 ruokailu.
7,00 komppania sai käskyn lähteä heti liikkeelle maantien suunnassa Nurmijärven tienristeykseen.
8,00 saavutettiin tavoite, kaksi partiota III joukkueesta lähetettiin eteen. Partiot saivat kosketuksen viholliseen Nurmijärven kylässä. Vihollinen irtaantui.
9,30 Pataljoonan muut yksiköt saapuivat Kelkanmäen suon pohjoispuolitse kylään. Ryssä lähetti irtautuessaan muutamia kranaatteja.

11,30 Pataljoona jatkoi marssia 1. komppania kärjessä. Tie murrostettu ja miinoitettu n. 200 m pituudelta Nurmijärven kohdalta.
14,30 saavutettiin Mäkrä. Vihollista ei näkynyt. Marssi jatkui Rautuun.
19,00 saavutettiin Raudun aseman länsipuolella oleva tienristeys.
20,00 saavuttiin maastoon Maanselkä “n”:stä etelään. Majoittuminen. Päivän marssi noin 20 km. Miehet aivan poikki. Kuormasto jälessä.
24.00 Teltat saatiin pystyyn pimeässä, jolloin myös ruokailu.

JR 57, 4.Komppanian spk:
Marssi jatkuu kohtaamatta vihollista Mäkrän – Raudun kautta Raasulin kylän pohjoispuolelle, jonne majoituttiin.

JR 57, 6.Komppanian spk:
1. syyskuu 1941
6,00 Herätys
6,30 Komppania lähti eteenpäin n. 10 km Mäkrän kylästä itään olevalla tiellä komppanian oli pysähdyttävä, koska tie oli uskottu JR15 pataljoonalle. Tauko 4 tuntia. Uuden tiedon saatuaan komppania lähti Mäkrän kylän eteläpuolella olevaa tietä, katkaistakseen vihollisen vetäytymistien.
12,00 Lähtö. Matkalla tuli tietoo, että vihollinen oli jättänyt Mäkrän ja että Rautu on vallattu. Siksi komppania muutti marssinsa mahdolliseksi haravoiden tien.
20,30 Perille saavuimme, Raudun Kuolemanlaaksoon, teltat pantiin pystyyn ja komppania yöpyi. Keskiyöllä tuli ruokaa ja osa komppaniaa ruokaili.

JR 57, 7.Komppanian spk:
4,30 Sai ltn. Jokela patl:n komentajan hyökkäyskäskyn.
5,30 Antoi ltn. Jokela joukkueen johtajille käskyn hyökkäykseen ryhmittymisestä ja määräsi vänr. Rinteen toimimaan vanhimpana, koska hän itse oli saanut patl:n komentajalta luvan mennä JSp:lle. Hyökkäykseen lähdön piti tapahtua klo 6,30.
6,15 Puhelinilmoitus pataljoonasta annetun tehtävän peruutuksesta. Jäimme siis edelleen varmistukseen.

6,30 Lähetettiin partio 1+5 ottamaan yhteyttä patl. Hälvään, joka etenee meistä vasemmalla.
9,15 Otti 3/JR57:n I joukkue meiltä varmistustehtävän, joten vedimme vartiot pois ja jäimme odottamaan lähempiä määräyksiä.
13,15 Lähetettiin kolmimiehinen partio Kolkkalan tietä tavotteena Kolkkalan kylä, ottamaan selvää onko mainittu tie sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan käyttää huoltotienä.

15,00 Partio palasi ilmoittaen tien olevan käyttökelpoinen. Jäimme edelleen yöksi samaan paikkaan. Lepovarmistukseen asetettiin parivartio joka joukkueesta.

JR 57, 8.Komppanian spk:
6,00 I ja II joukkue olivat varmistuksessa. III ja pst. jatkoivat etenemistä Nurmijärven kylän itäpuolelta etelään, tavoitteena oli Raudun Kuolemanlaakso.
18,00 Tavoite saavutettiin.

JR 57, 9.Komppanian spk:
8,00 Komppania jatkoi etenemistä samassa suunnassa.
11,30 Komppania saapui Ahvenlammen maastoon, jossa sai käskyn jatkaa takaa-ajoa Kolkankulman – Likosuon – Kuremäen kautta Miettilään, muun pataljoonan edetessä Orjansaaren kautta Maanselkään.
18,30 Komppania saapui tavoitteeseensa Miettilään, katkaisi sen kautta kulkevat tieyhteydet ja yöpyi.
21,00 Käsky luovuttaa varmistustehtävän pataljoona Kaukamaalle ja siirtyä Tokkarin eteläpuolella olevaan maastoon.

JR 57, 11.Komppanian spk:
5,00 Lähti komppania liikkeelle kiertäen 10. ja 9.komppanian jälkeen ja tavoitti nämä Nurmijärven tiellä. Tässä ruokailtiin.
8,00 Lähti pataljoona liikkeelle tavoitteen ollessa Orjansaari.
15,30 saavutti pataljoona tämän korkeuden. 11.komppanialle määrättiin Orjansaaren varmistus.

JR 57, 13.Komppanian spk:
6,00 Säätila pilvipoutaa.
10,00 Lähdettiin etenemään Rautua kohti Nurmijärvelle edelleen huoltotietä myöten.
13,30 Saijan kylään ja sieltä aikaisemmin varmistamattomia polkuja myöten Orjansaareen, jonka rinnettä noustessa ryssä osoittele komppaniaamme suorasuuntausammuksilla aiheuttamatta kuitenkaan vaurioita. Välillä nähtiin mm. ryssien alulle panema rautatien rakennustyö Valkjärveltä Rautuun mikä väli lie ollut jo kokonaan linjattu ja pohjaleikkauksia suoritettu. Samalle välille oli rakenteilla komea ja leveä maantie.

16,00 Orjansaareen saavuttuamme oli siellä osa III pataljoonaa upseereineen, jotka ihmettelivät meidän komppaniamme outoa tulisuuntaa, mikä taas oli johtunut siitä, että tarkoitetulla tiellä oli Saijan kylän silta rikki ja sen johdosta valittiin toinen tie, joka kiersi lähempää Rautua Orjansaareen, muuten ihmettelimme, että ryssät olivat niin helpolla jättäneet Orjansaaren, mikä korkean asemansa vuoksi ja laajojen näköalojen takia olisi ollut varsin vaikea valloittaa. Teltat pystytettiin ja yövyttiin Orjansaareen, missä vielä muutamat ryssien sytyttämät talojen rauniot savusivat.

 


Orjansaaren leirialue.

JR 57, 14.Kompp:
Komppania eteni Rautuun, mutta muuten ei mitään mainittavaa. Vihollinen perääntyi nopeasti pois edestä.

 


JR 57:n leirialue rajan lähellä.

Erillisyksiköt

3./KTR 12:n sotapäiväkirja:
Vihollisen takaa-ajoa jatkettiin. Klo 8,00 ptri ajoi asemiin Väärämäenkankaan maastossa. Irtaantuminen kuitenkin tapahtui käskystä jo 8,30. Marssi jatkui. Päivällä ptri taas ajoi asemiin Raudun Läsmäjärven ja Rautajärven välisessä maastossa, josta kuitenkin koko ptri siirrettiin majoituspaikalle parinsadan metrin päästä Mäkrän rautatiealikäytävästä. Päivän marssi noin 25 km.

8./KTR 12
1.9. maanantai.
Asemienvaihto. Patteri lähti liikkeelle klo 14,30. Nurmijärvelle johtavaa tietä pitkin. Ohitettuamme Nurmijärven käännyimme pehmenneelle metsätielle, josta edelleen jalkaväen huoltotielle. Tämä huoltotie oli niin huonoa, että vain vaivoin saatiin 2 tykkiä ja kuormasto sen kautta maantielle.

Vasen jaos ja kss. ajoneuvo joutuivat palaamaan takaisin Nurmijärvelle ja kiertämään Petäjärven kautta määräpaikkaan. Oikea jaos ja ajoneuvot saapuivat Mäkrän kylään klo 23,10. Tykis ajettiin asemiin ja patteri asettui lepäämään. Asemapaikka suuren aukean reunassa tuuheassa metsikössä.

9./KTR 12
1.9.41
9,00 Etenivät tj:t Mäkrän kylää kohti. Kahakka Nurmijärven kylässä, sen jälkeen päästiin ilman vastarintaa Raudun Maanselkään asti.
9,00 Ilmoitettiin patterille lähdöstä.
10,10 Ampui ryssän pst-tykki patterialueelle, jolloin yksi kranaatti räjähti n. 10 m:n päässä komentoteltasta.
10,25 Lähti patteri liikkeelle.
12,05 Patteri uusissa asemissa, perussuuntana 20.00.
16,20 Lähti patteri jälleen liikkeelle, saapuen uusiin asemiin klo 18,00.
17,00 Siirtyi töpinä Nurmijärven kylän laitaan erään puron varrelle. Samalle alueelle siirtyivät koko pston toimitusjaokset.
20,00 Lähti patteri taas marssille. Patterin marssille tuotti vaikeutta pimeys, sade ja kurjat tiet. Yöllä satoi rankasti.

9./KTR 12, tj:n spk
1.9.
Klo 5 lähdimme l:jueitten luo ja saimme puh.yhteyden Hälvään. Hän on samassa paikassa mutta lähtee lähiaikoina Peräkorpea kohti ja me menemme tienristeykseen Heräjärvestä 1 km itään, jossa meihin otetaan yhteys. Kierrämme Tainojan ja Haaroinsuon pohj. puolelta Nurmijärven pohj. päähän, jossa tavoitamme joukkueen vahvuisen ryssän partion, joka pakeni muutaman laukauksen jälkeen.

Pari tykkiä ammuskeli Mäkrän tieltä, siirtyen jonkun matkaa ja taas ampuen. Ammun jonkun ryhmän perään. Venäjänsiltojen suon länsipään tienkohta oli katkaistu, tehty murros ja vahvasti miinoitettu, jotka miinat pioneerit näppärasti poistivat, ja taas jatkui eteneminen pitkin maantietä tavotteena Mäkrä. Ei mitään vastusta. Kuloja on ollut ja korsuja oli tehty aivan äskettäin moneen kohtaan.

Klo 14,30 saavuimme Mäkrän kylän laitaan. Ryssä oli sytyttänyt taloja ja Saijanjoen sillan palamaan, jonka tulella keitimme tsaikat. Sarjamo seurasi jonkun km lälessä ja koki hauskan tapauksen, kytkiessään puhelimen ryssän johtoihin. Ryssä huuteli halloota, mutta (haistakaa paska) meidän puoleltamme lopetti keskustelun.

Klo 16,30 olemme sillan luona. Ryssästä ei ole tietoa. Pioneerit laittavat parhaillaan uutta siltaa entisen alapuolelle. Maisemat ovat kauniit, taloja puuttuu. Klo 16,30 lähdemme taas, sitä ennen ruokailtuamme, kohti Maaselkää. Orjanristi saavutetaan klo 18,00 ja Kuolemanlaakso on silmiemme edessä. Tienristeyksessä on ryssä, joka tien alkuun on laittanut vahtikojun, punakattoisen, istuinpukein.

Taloja palaa joka puolella ja useammat syttyvät aikamiinoituksesta. Ei ole pitkä matka entiselle valtakunnan rajalle. Vaellamme yli Kuolemanlaakson, oikealta saapuu 4. ptri ja Maaselän harjanteella kohdataan. Klo 19,00 tavoite saavutettu. Ei vielä, 15 min. perästä jatkamme matkaa n. 2 km johon jäämme. Puolen yön aikaan pääsemme telttaan.

Kev.Os.16/1.Kompp.
1.9.41
Aamu valkeni sateisena ja syyskuu oli siis alkanut. Klo 5,00 tuli herätys ja määräys, että oltava jälleen ylitystä varten valmiina. Ko 8,20 saapui ponttoonit. 8,45 lähti ensimmäinen ponttooni ylittämään III ja IV joukkue pllus osa komentoryhmää. Maj. Häkkinen oli vastakkaisella rannalla, antoi tilanteesta selkoa. Komppania lähti eteneen suunta Kiviniemi, jossa annettiin tehtävät. IV joukkue lähti eteneen tie Kiviniemi – Lapinlahti – Riiska. II joukkue Ryhmä Yhteishaka – Vehmainen – Haukkala – Ukonniitty. III joukkue Ryhmä – Yhteishaka – Ukonniitty – Riiska.

I joukkue seuras III joukkueen jälessä samoin kom.ryhmä. Ukonniitty oli tavoitteena ja tavoite saavutettiin klo 13,05. Yhteishakasta Ukonniittyyn kuljettiin 20 km tuntinopeutta, että on mainitsemisen arvoinen. Klo 13,30 lähti I joukkue edelleen etenemään Riiska – Raaju, jossa on asetuttava varmistukseen, varmistettava Raurun suuntaan ja Koselan suuntaan.

Klo 14.05 saapui II joukkue Ukonniitun tienhaaraan ja oli tutkinut tiensuunnan matkan varrella oli saanut kaksi vankia. Ei muuta erikoista. I joukkueen edetessä Riiskankylään tapas joukkue ryssiä kylän länsipuolelta. Saivat kaksi vankia, jotka olivat kovin selostavaisia. Selostivat, että olisi 3 ups. 4 aliups. 76 miestä. I joukkue jäi paikoilleen varmistamaan, koska 2 komppaniaa oli jo saanut määräyksen lähteä eteen ja lähti liikkeelle 15,50. IV joukkue saapui lenkiltään 18,00, saivat matkallaan kolme vankia..

Komppania jatkoi matkaa edelleen Riiskasta Raajuun ja siittä edelleen Rautuun päin noin 2 km mihin pimeän vuoksi jäätiin varmistukseen tien molemmin puolin. Partio lähetettiin ottamaan yhteyttä Rautuun.

Kev.Os.16, Kk.Komppanian spk:
11,15 Ensimmäinen ponttooni ajaa yli. Ponttooni ottaa mukaansa 1 auton, 10 hevosta ja lisäksi miehistöä.
23,15 Ylikuljetus jatkuu. Komppanian kuljetus saatiin loppuun suoritetuksi ja ryssien takaa-ajo jatkui tietä Kiviniemi – Ryhmä – Yhteishaka – Ukonniitty – Riiska – Raaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *