15. Divisioonan Esik.kompp., Huoltotoimisto IV

15.DE, Huolto, tsto IV:n sotapäiväkirja

15.DE, Tsto IV, (Huoltokeskus) spk n:o 6207, 18.6. – 28.8.1941

15.DE kokoontui Porissa 18.6. – 21.6.1941 Ruosniemen kansakoululla. Lähtö Porista tapahtui 22.6.41 klo 5,00.

23.6.41
13,45 Saapuminen Putikkoon. Tsto IV majoittui Auvisen liikerakennukseen aseman lähellä. Muut os.3:n tstot siirtyivät Melkoniemen kansakoululle Haapalahteen, (Simpeleenjärven länsipuolelle). Suunniteltu alustavasti huoltomuodostelmien sijoitus Ruhvana – Vuoriniemen maastoon.

24.6.
Osasto 3 asettui kokonaisuudessaan Putikkoon. Päivän kuluessa suoritettiin huoltokeskuksen maastotiedustelu, sekä maantietiedusteluja. Yhtään huoltomuodostelmaa ei vielä saapunut. Saatu viestikomentajan viesti: Käsky no 1/41.

25.6.
11,15 Saapui 36.Tal.K Putikkoon ja ohjattiin ryhmitysalueelle.
Saapui 9.S.Pol.J Putikkoon ja ohjattiin ryhmitysalueelle.
16,09 saapui 36.Poltt.Os Putikkoon ja ohjattiin ryhmitysalueelle. Osastolla ei ollut sen vertaa polttoainetta, että olisi omin voimin päässyt pois asemalta.
20,35 saapui 26.Kss.K Putikkoon ja ohjattiin ryhmitysalueelle, ilman telttoja, polttoaine miltei lopussa.
Jaettu div:n käsky huollosta no 1.

Divisioonalle tarkoitettu 76.AutoK, jonka piti kuormata Joroisissa, on hävinnyt tuntemattomille teille AKE:nkin tietoisuudesta. Tästä on aiheutumassa elintarvikevaikeuksia, sillä eräillä saapuneilla yksiköillä oli muonaa jäljellä vain huomispäiväksi. Illalla lähetetty kaksi upseeria autolla etsimään sanottua komppaniaa.

26.6.
1,40 saapuivat: 36.KS, 36.Autokorj., 36.Kpk, 36.AVar.K ja 36.KmKorj.R.
7,30 siirtyi tsto IV ja koko osasto Haapalahden (virall. nimi Melkoniemen) kansakoululle.
13,30 saapui 36.LK
14,30 saapui 36. ELK
17,00 palasivat edellisenä iltana 76.AutoK. etsimään lähteneet upseerit, jotka pitkän etsinnän jälkeen olivat tavanneet komppanian tyhjänä ja puolikuntoisena Joroisista. Kun kovasti oli kiirehditty saapuivat ensimmäiset autot ETp:aan klo 17,30 ja klo 20 mennessä oli tullut kaikkiaan 9 autoa elintarvikkeilla kuormattuina.
Päivän kuluessa annettiin div:n käsky Kpk;n järjestelystä.
Lääk.kapt. Hämeen-Anttila määrätty tsto VII:ään.

27.6.
7,30 Huoltopäällikön puhuttelu tsto-päälliköille.
Saapui II AK:n käsky huollosta no 2, sekä käsky no 9 ilmansuojelusta.
Annettu div:n käsky huollosta no 2. Luutn. Lefko tsto V:stä siirretty tsto IV:ään hoitamaan kuljetusasioita.

15,00 oli 76.Auto.K:sta saapunut perille 35 autoa. Tyrvään ja Joroisten välille oli autokorjaamoihin jäänyt 5 autoa. Konep. päällikkö joutui sairastuneena KS:aan.
Lentokoneita lensi aamulla ja illalla korkealla ryhmitysalueen yli.
Suoritettu huoltopaikkojen tiedusteluja mahdollista siirtymisvaihetta silmälläpitäen. Samoin jatkettu tiedusteluja.
Illalla div:n komentajan puhuttelu. Saapuvilla olivat paitsi esik. osastopäälliköitä, joukko-osastojen komentajat ja pataljoonien komentajat. Selostettiin tulevan toiminnan suuntaviivat.

28.6.
9,00 Huoltopäällikön puhuttelu tstopäälliköille.
Päivä kulunut rauhallisesti. Jonkun kerran kuulunut kaukaista lentokoneen pörinää. Tarvikkeiden tulo takaapäin tuntuu jossakin määrin hitaanlaiselta.
Jaettu div:n käsky huollosta no 3.
22,30 tienoissa pommitti 3 viholliskonetta Putikkoa aikaansaamatta mitään vahinkoa.
17,00 saapui yksi joukkue 16.SAutoK:sta sijoittuen LK:n viereen.

29.6.
Kuljetuksia on vaikeuttanut 76. Autokomppanian huono kunto. Autoista on vain n. 50% käyttökelpoisia. Lisäksi on ammukset noudettava AKM:sta aina Siikalahdesta saakka, josta on matkaa ATp:aan yli 60 km. Tie on huonoa ja mäkistä. Ilm. että 76.AutoK vaihdetaan toiseen.
15-18 AVar.K siirtyi eteen ryhtyen perustamaan ATp.1 Silamusjärven ja Kivijärven väliselle kannakselle Haukil. sanan H:sta n. 400 m länsiluoteeseen ja ATp.2 Salmela “m”:stä n. 2 km etelään (Salmela – Torsanjärven kaakkoispuolella).

8,15 siirtyi ELK eteen perustaakseen S Tallin Kaljusen sanan itäpuolella olevan lammen rannalle maantien varteen. Hevosvarikkoa ei toistaiseksi siirretä. SAutoAs.1 tuleeKivijärven kaakkoispuolella olevaan tienhaaraan, SAutoAs2 Laikonkangas-sanan koillispuolella olevaan tienhaaraan ja SAutoAs3 Jalaslammen itäpuolella olevaan tienhaaraan.

11,00 Poltt.Os:n tilapäinen lakelupaikka järjestetty Kaljusen tienhaaraan.
Aamuyöstä alkoi kuulua edestäpäin tykinjyskettä, joka kuitenkin klo 8 mennessä vaimeni. Vihollisen pommikoneet pommittivat päivällä Särkisalmea, jossa toimitettiin purkauksia. Jokin ulkorakennus oli syttynyt tuleen, mutta sammutettiin pian. Illalla klo 5-6 aikaan kierteli 6-7 saksalaista hävittäjää.
21,00 ilmoittautui tstoon 41.AutoK:n päällikkö, joka oli saapunut puolen komppanian kanssa. Toisen puolen on määrä saapua huomenna.
Div:n päiväkäsky no 1.

30.6,
Tsto VI:n päällikkö majuri Norko sairastunut ja mennyt KS:aan. Hänen tehtäviään määrättiin toistaiseksi hoitamaan kapt. Rokola.
Tväl.tsto siirtyi puolen päivän tienoissa eteen Kivijärvi sanan länsipuolella tien varressa olevaan mökkiin.

14,00 lähti 76.AutoK pois.
Iltapäivällä ilmataistelu hävittäjien kesken Särkisalmen suunnassa, jolloin yksi viholliskone pudotettiin.
20,00 jälkeen on edestä kuulunut tykinjyskettä.
Div:n päiväkäsky no 2, jossa mm. vänrikki A. Karvonen DE:n os.3:sta määrätty o.t.o. div:n kulontorjuntaupseeriksi. II AK:n päiväkäskyt n:ot 2 ja 3.

1.7.
Annettu div:n käsky huollosta no 4.
Vänrikki Karvonen ottanut yhteyden div:n IS.ups. luutn. Hytöseen kulontorjunta-asioissa.
Muutamia ilmahälytyksiä ja ajoittain laimeata vihollisen tykkitulta. Yleensä suhteellisen rauhallista.

2.7.
AK:n käsky huollosta no3.
Vilkkaampaa ilmatoimintaa. Iltapäivällä pommitus Simpeleessä, jolloika tappiot 1 ups. ja 3 sotam. kaatunut ja toistakymmentä haavoittunut. Majuri Norko palannut KS:sta.
20,30 saapui div:n komentaja ev. Hersalo, II AK:n huoltopäällikkö evl. Jonkka ja tsto IV:n päällikkö majuri Hellman.
Kaukaista laimeata tykinjyskettä ajoittain.

3.7. Tväl.tsto joutui iltapäivällä lentopommituksen alaiseksi uudessa paikassaan pommien räjähtäessä pihamaalla. Vahinkoja ei kuitenkaan tullut. Taaempanakin on ollut päivän kuluessa jonkunverran ilmatoimintaa, mutta yleensä on ollut rauhallista.

4.7.
Päivä kulunut rauhallisesti. Lentokoneita oli kuitenkin näkyvissä pitkin päivää ja varsinkin klo 15-17 välillä lensi koneita majoituspaikan lähettyvillä ahkerasti. Ainakin osa oli omia.

5.7.
Erittäin rauhallinen päivä. Vain pari kertaa kuului lentokoneita olevan liikkeellä ja edestä kuului vain aniharva kaukainen jymäys. Jaettu div:n käsky huollosta no 5.

6.7.
Aamulla ja aamupäivällä jonkunverran lentotoimintaa. Iltapäivä täysin rauhallista. Ei muutenkaan mitään erikoista.

7.7
Aamupäivällä muutamia ilmahälyytyksiä. AK:n käsky huollosta no 4.

8.7.
Ilmatoiminta on klo 4:stä alkaen aamulla ollut suhteellisen vilkasta. Pommituksia ei kuitenkaan ole kuulunut eikä muutenkaan erikoisempaa.
Ilmoitettu, että 15.DE:lle luovutetaan 10.7.41 mennessä II AK:n Henkilötäydennyskeskuksesta opastushenkilöstöstä muodostettava osasto Talamo, jonka päälliköksi määrätään kapteeni Talamo. Osasto majoittuu toistaiseksi Haapalahden maastoon. Huolto 15.DE:n huoltoportaan toimesta.
Div;n päiväkäsky no 3. Sairastarkastustoimikunnan puh.johtajaksi määrätty kapt. K.E.Rokala Oa. 3:sta.

9.7.
Rauhallista. Vain muutama ilmahälyytys. A/36.TLS järjestetty illalla vastaanottovalmiiksi Melkoniemen kansakouluun Peruspohjan perukassa.
SAutoAs.2 siirretty Änkilä “k”:sta n. 400 m etelään olevaan metsäpolkujen ja maantienhaaran maastoon.

10.7
8,00 siirtyi yksi joukkue 3.Km.K:sta 2.D:n käyttöön, jonne se toistaiseksi on alistettu.
16,30 21 välisenä aikana teki huoltopäällikkö ja kt.upseeriksi määrätty vänr. Karvonen tarkastuskierroksen 41.AutoK:ssa, 3.Km.K:ssa, 36.Poltt.Os:ssa ja 36 AutoKorj:ssa. Mitään erikoisempaa huomauttamista ei ollut. Huoltokorjaamossa valitettiin materiaalien niukkuudesta, erityisesti olisi resoorirauta tarpeen.
Os. Talamo asettui Haapalahden maastoon. Huolto tapahtuu 15.D:n huoltoportaan toimesta.
Rauhallista. Ei ainoatakaan ilmahälyytystä.

11.7.
Täysin rauhallista, ei mitään erikoista.

12.7.
Tstot VII ja VIII tulevat siirtymään Pitkäjärven kansakoululle. Vaikkakaan osaston jakamista useaan paikkaan ei voida pitää suotavana, tahdotaan tällä toimenpiteellä edesauttaa div:n lääkärin ja eläinlääkärin kosketusta joukkoihin. Tätä kosketusta on alunperin Os. 3:n päällikön toimesta pyritty etsimään ja edistämään. Koko huoltoportaan siirtäminen Kaljusen Pitkäjärven maastoon voi käydä ajankohtaiseksi vasta sen jälkeen kun operatiivinen porras on siirtynyt edemmäksi. (Majoitusvaikeudet).
18,00 alkaen vilkasta tykkitulta edessä. Muuten on päivä ollut rauhallinen. AK:n käsky huollosta no 5 saapui.

13.7.
Jonkunverran ilmatoimintaa. Edestä kuulunut ajoittain tykinjyskettä.
Toimistot VII ja VIII siirtyivät Haapalahden (Melkoniemen) koululta klo 20 jälkeen asettuen Innasennurkan kansakoululle.
20-23 kävi huoltopäällikkö tarkastuksella ELK:ssa.
Jo monena päivänä vallinnut helle jatkuu.

14.7.
Ajoittain vilkkaanpuoleista ilmatoimintaa. Pitkin päivää kuulunut tykinjyskettä edestä harvakseltaan. Aamupäivällä kävi kenttäpos?päällikkö majuri Santavuori osastossa.
Luutn. Saloranta 36.Tal.K:sta komennettu tsto V:een.

15.7.
AK:n johtoon otettu 76.AutoK siirretty takaisin 15 D:n käyttöön. 41.AutoK otettu takaisin AK:n johtoon. Viimemainittu komppania on toiminut erittäin tarmokkaasti ja tunnollisesti kuljettaen mm. kahdessa vuorokaudessa yli 400 t. tarvikkeita huonoilla teillä ilman sanottavia vaurioita. Kuljetusmatka edestakaisin oli n. 100 km.
Jaettu div:n mäsky huollosta no 7. Rauhallista.

16.7
1,00 saapui 76.AutoK asettuen poislähteneen 41.AutoK:n majoituspaikalle Jalaslammen ja Haapalahden välissä olevan tienristeyksen pohjoispuolelle.
5,00 siirtyi Putikossa majaillut 3.KmK Haapalahden pohjoisperukan itärannalla maantien eteläpuolella olevaan maastoon.

7,30-8,00 oli rokotus lavantautia vastaan.
14,00 oli joukko-osastojen huoltopäälliköt kutsuttu div:n huoltopäällikön puhutteluun.
17,00-19,00 kävi AK:n kt.upseeri luutnantti Saikku tarkastamassa ETp:n ja Poltt.Os:n.
Dividioonan päiväkäskyssä no 4 määrätään tähän asti o.t.o. div:n kt.upseerina toiminut vänr. A. Karvonen päivämäärällä 16.7 Os.3:n kt.upseeriksi o.t.o.
36.Kpk siirtyi illan ja yön aikana tienvarressa olevaan taloon Kaantuusj. “s”:stä n. 1 km koilliseen. Kunnossa 18.7. klo 06,00 mennessä.

Huoltopäällikön puhuttelussa joukko-osastojen huoltopäälliköille käsilteltiin seuraavia asioita:
1) Miehistön kantamusten keventäminen. Päätettiin, että miehellä tulee olla kesäpusero ja päällystakki tai jos ei ole päällystakkia on sen tilalle annettava asetakki. Jalkineista päätettiin, että miehelle jää 2 paria, jos ovat sopivia, mutta sopimattomat (isot) jalkineet on palautettava ETp:aan. Kävi selville, että jv-rykmenteissä oli useimmilla miehillä tosiasiallisesti vain toinen pari saappaita sopivia.

2) Km välineitä tai muuta tavaraa, joka ei kuulu ETp:ssa säilytettäväksi ei saa palauttaa ETp:aan.
3) Lihan pilaantumisesta ilmoitti JR57:n huoltopäällikkö, että lääkäri oli määrännyt haudattavaksi 400 kg lihaa. Muita pilaantumisia ei ilmoitettu.
4) Pehmeätä leipää oli jonkun verran saapunut pilaantuneena joukoille.
5) Telttakamiinoiden kipinäverkkoja oli intendentin ilmoituksen mukaan poistettu, josta huomautettiin joukko-osastojen huoltopäälliköille.
6) Heinä oton pelloilta oli SPoliisi kieltänyt, mutta intendentti ilmoitti, että se on kyllä sallittua, kunhan vaan ensin suoritetaan arviointi.
7) Kahvin tilauksesta huomautti intendentti, että j.osastot ovat tilanneet sitä yli perusannoksen määrän ETp:sta.

8) Etumaksukuiteista huomautti intendentti, että niissä on oltava j.osaston komentajan allekirjoitus.
9) ETp:n jakopaikkoihin toivoivat Kev.Os.16, JR57 ja RPsto12 muutosta.
10) Tsto V:n päällikkö selosti kuorma-auto ja moottoriajoneuvotilannetta sekä niitä koskevia ilmoituksia, joita j.osastojen on lähetettävä tsto V:een.
11) Puhuttelussa olivat saapuvilla kaikki joukko-osastojen huoltopäälliköt ja tsto IV:n, V:n ja VI:n päälliköt sekä Tal.K:n päällikkö. Puhuttelu päättyi klo 16,00, jonka jälkeen oli yhteinen kahvinjuonti.

Aamulla klo 3-4 kuului edestä ajoittain tykkitulta ja yhtäjaksoista lentokoneen surinaa sekä pommitussarja. Päivä rauhallinen. Huoltotilanne: Ks. sivu 141-142.

17.7.
13,00 kävi paikalla armeijakunnan huoltopäällikkö evl. Jonkka. Div:n huoltopäällikkö ja tsto IV:n päällikkö olivat samoihin aikoihin lähteneet käymään armeijakunnassa.
Saapui AK:n käsky huollosta no 6. Aamupäivällä pari ilmahälytystä, muuten rauhallista, viileätä.

18.7.
3-4 vaiheilla hyvin vilkasta ilmatoimintaa ja päivälläkin muutama hälyytys.
13,00 lähtivät huoltopäällikkö ja tsto IV:n päällikkö tarkastuskierrokselle Kpk:ssa, tsto VII ja VIII:ssa poiketen myös komentoportaassa. Esikuntapäällikkö määräsi e-täydennyksen vietäväksi jv.rykmenteille autokomppanian toimesta siksi kun ETp siirtyy Kaljusen tienhaaran pohjoispuolella olevaan maastoon.

17,30 Määräsi huoltopäällikkö ETp:n upseerit tiedustelemaan uuden paikan.
13,30 ilmoitettiin, että n. 2-3 km Peruspohjasta koilliseen oli klo 12 tienoissa pudotettu 2 desanttia. Ilmoitusta ei voitu varmasti tarkistaa, eivätkä myöskään lähetetyt partiot (2) tavanneet ketään epäilyttäviä. Kpk. siirtynyt Kaantuusjärvi “s”:stä n. 1 km koilliseen tienvarressa olevaan taloon.
Huoltotilanne ks. siv 137-138.

19.7.
Divisioonalle alistettu 3.Km.K otettiin AK:n johtoon ja komppania siirtyi klo 17 jälkeen Putikon aseman läheisyyteen. (Puhelinsanoma klo 13,20).
15,30 ilmoitti II AKE:sta kapt. Tiittanen, että 1 joukkue 41.Km.K:sta alistetaan 15 DE:lle. Joukkue saapui n. klo 23 asettuen ETp:n uuden paikan läheisyyteen.
ETp siirtyi päivän kuluessa Peruspohjan perukasta n. 1,5 km etelään tien länsipuolella olevaan maastoon. Tulee jakovalmiiksi 20.7 klo 13.

16,00 määräsi os. 3:n päällikkö huoltoportaan komendantiksi luutnantti Hirvosen tsto IV:stä. Tehtäviin kuuluu:
Huoltoportaan ilmasuojelu ja ilmakuri.
Huoltoportaan lähivarmistus.
Huoltoportaan majoitus ja majoitustiedustelu.
-Muutamia ilmahälyytyksiä ja ajoittain tykinjyskettä edestä. Muuten rauhallista. Muuan linnoitustyöläinen oli ilmoittanut kohdanneensa ruishalmeessa kaksi miestä, toisen luutnantin ja toisen vänrikin puvussa, joita hän epäili eilen pudotetuiksi väitetyiksi desanteiksi. Partiot eivät nytkään tavanneet näitä.

20.7.
15,00 kävi II AKE:n huoltopäällikön apulainen maj. Frey div:n huoltopäällikön kanssa tarkastamassa ETp:n uuden sijoituspaikan.
20,00 jälkeen siirtyi Os.Talamo, joka on majaillut Os. 3:n läheisyydessä, Innasennurkan kansakoulun maastoon. Päivä ollut rauhallinen. Vain pari ilmahälyytystä.
Tstot VII ja VIII siirtyneet Innasennurkan kansakoulusta Simpeleelle.

21.7.
8-10 tiedusteltu uusi majoituspaikka huoltoportaalle Kaljunen “a”:sta n. 300 m etelään oleviin taloihin. Päivä rauhallinen.

22.7.
12,00 jälkeen siirtyi Os. 3 Haapalahden (Melkoniemen) kansakoululta eilen tiedusteltuun uuteen paikkaan. Saapui ilmasuojelukäsky no 19, jonka perusteella Os.3:n kt.ups. vänr. Karvonen kävi klo 18,30-22,00 tarkastamassa ATp1:n, ATp2:n sekä Kaljusen tienhaaran maastossa olevan Polttoainetäydennyspaikan kulontorjuntanäkökohtia silmälläpitäen. Tarkastus ei antanut aihetta muutoksiin tai oleellisiin uusiin erikoistoimenpiteisiin.

15,00 ilmoitettiin, että järeä patteristo4 saapuu illan ja yön kuluessa Putikosta Simpeleelle.
LK siirtynyt Haapalahden kansakoululle. Päivä kulunut rauhallisesti. Huoltotil. s. 129-130.
Haapalahdessa olleet kaksi keittiölottaa määrättiin illalla komentoportaaseen ja tilalle saatiin kaksi uutta. Illalla saatiin osastoon radio.

23.7.
8,30 Uusintarokotus lavantautia vastaan. Edessä silloin tällöin tykistötulta. Muuten päivä ollut hyvin rauhallinen. Huoltot. s. 127-128.

24.7.
13,00 kävi AK:n huoltopäällikön apulainen maj. Frey toimisto IV:ssa.
15,00 pistäysi paikalla div:n esikuntapäällikkö maj. Kukkonen.
Päivä rauhallinen, painostavan helteinen. 23.7. saapuneen puhelinsanoman no 348/3/54 johdosta järjesti kapt. Rokala päivän kuluessa lähitorjuntaosastot huoltolaitoksissa ja muodostelmissa.

25.7.
Saapui II AK:n käsky huollosta no 7. Pari ilmahälyytystä ja ajoittain ilmeisesti kaukotykin ammusten jysäyksiä Simpeleen suunnassa. Muuten rauhallista.

26.7.
Div:n käsky huollosta no 8. Vänrikki Karvonen tsto IV:stä ja luutn. Karumo tsto VI:sta määrättiin maj. Herrasen johtamalle 27.7.41 alkavalle upseerikoulutuskurssille, joka kestää 7 päivää.
16,00 kävi div:n komentaja eversti Hersalo tsto IV:ssä.
19,00 ilmoittautui moottoripyörälähetti stm. Salo huoltopäällikölle. Luutn Lefko lähti lomalle.
Sotilasmestari P.E. Näkki määrätty pvm:llä 20.7.41 os. 3/15. DE:aan (Div:n päiväkäsky no 6).

27.7.
Aamuyöstä jonkun verran tykistötulta Simpeleen suunnassa. Tsto IV:ssa kiirettä, koska kaksi upseeria oli poissa (luutn. Lefko ja vänr. Karvonen). Muuten rauhallinen sunnuntai.
36. Poltt.Os. siirtyi Kaljusen tienhaaran pohjoispuoliseen maastoon, ent. Tp:n yhteys. Vänrikki Alanko tsto V:stä joutui 19.SotaS:aan.

28.7.
Kaksi ilmahälyytystä. Koneita ei näkynyt. Aamulla kuului voimakas räjähdys. Tuli tieto, että tykistömme oli saanut osuman vihollisen ammusvarastoon.
17,00 kävi evl. Jonkka ruokailupaikassamme. Yleensä rauhallinen päivä.
Saapui div:n päiväkäsky no 7, jonka mukaan tsto VII:ssä toimiva lääk.kapt. E. Hämeen-Anttila 26.Kss.K:sta on päivämäärällä 24.7.41 määrätty div:n hygienikoksi.

29.7.
Tsto VI:een tuli luutn. Salonen 36.Poltt.Os:sta vänr. Alangon tehtäviä hoitamaan.
15,00 kävi maj. Elovaara tsto IV:ssa. Rauhallista. Ei ilmatoimintaa.

30.7.
II AK:n käsky huollosta no 8 saapui.
18,00 luutn. Karumo ja vänr. Karvonen palasivat upseerikurssilta, jotka keskeytettiin.
18-20 useita ilmahälyytyksiä.
36.Tal.K:n päälliköksi määrätty luutn. K.U. Lehmuskoski 1.8.41, luutn. Harald Lindbladin tilalle, joka on siirretty IV/II AKE:aan.

31.7.
Aamupuolella yötä vilkasta tykistötoimintaa.
9,00 Huoltopäällikön käynti komentoportaassa Simpeleellä.
12,00 Huoltopäällikön puhuttelu. Saapuvilla tstojen IV; V ja VI päälliköt, sekä tväl.tston päällikkö.

Tilanneselostus.
12,30 Div:n hyökkäys alkoi voimakkaalla tykkitulella, jota jatkui vaihtelevana iltaan saakka. Edessä todennäköisesti metsäpaloja, koska savun haju kävi iltapuolella vahvaksi.
ELK, paitsi varikkohevoset, siirtyi STallin yhteyteen. Pitkin päivää vilkasta lentotoimintaa. Aamulla siirtyi puolet B/36.KS Simpeleen kansakoululle. 36.Autukorj. siirtynyt, asettuen n. 1 km Polttoainetäydennyspaikasta pohjoiseen.

1.8.
14,00 mennessä siirtyi B/36.KS kokonaisuudessaan Simpeleen kansakoululle.
Divisioonalle alistettu JR49 (2 patl.).
16,00 Div:n kt.upseeri pyysi apumiehistöä kulonsammutukseen Kangaskoskelle. Paikalle lähetettiin joukkue/41.Km.K:sta vänrikki Niskanen ja 11 miestä sekä ELK:sta 1 alikers. ja 3 miestä. Kaikki palasivat klo 21 mennessä.
Lentotoiminta koko päivän vilkasta. Tykkituli jatkunut pitkin päivää ajoittain hyvin voimakkaana.

2.8.
JR2 saapui div:n alueelle. Vilkasta lentotoimintaa.
21,00 3. joukkue 76.AutoK:sta siirtyi Kaljusen tienhaaran maastoon. Ajoittain laimeata tykkitulta.

3.8.
11,30 Huoltopäällikön puhuttelu. Saapuvilla kaikki tstojen IV-VI upseerit. Tilanneselostus.
12,00 mennessä siirtyi SHev.Kp2 pisteen 110 kohdalle. (lähellä rajaa).
13,00 mennessä siirtyi SAutoAs.2 Kangaskoski “K”:sta 2 km etelään. Päivän kuluessa siirtyi 76.AutoR kokonaisuudessaan Kaljusen tienhaaran maastoon.

14,30 Joukk./41.Km.K lähetettiin viemään JR49:lle elintarvikkeita ja evakuoimaan haavoittuneita.
14,45 Saapui II AK:n kirjelmä, jossa ilmoitettiin, että JR2 liitetään huollollisesti 15.D:aan. II AK:n käsky huollosta no 9 saapui.
20,00 mennessä siirtyi 36.SK Änkilän kansakoulusta n. 400 m luoteeseen olevaan taloon.
Lentotoiminta verrattain vilkasta ja ajoittain voimakasta tykkitulta.

4.8.
SHev.Kp 3 määrättiin perustettavaksi klo 17,00 mennessä Huiskunniemen maastoon, jonne myöskin SAutoAs2, paitsi 2 sair.kuljetusautoa määrättiin siirrettäväksi. Eivät päässeet siirtymään, koska tietä Pajarista etelään oli mahdoton ajaa.
SAs tien varressa Änkilänsalo ensi “Ä”:stä n. 2 km etelään.
(20 hev. 41.KmK:sta)

Huiskunnimemen mäessä saadut hevoset olivat pieniä ja tavattoman laihoja. Rehua ei ollut kahteen viikkoon toimitettu huollon kautta riittävästi, eivätkä ryssät viitsineet niittää pellolta heinää

Lentotoiminta vilkasta ja ajoittain tykkitulta.
Kenttäpostikonttorille määrättiin tiedusteltavaksi uusi paikka Simpeleestä, postinvaihtopaikkana Simpeleen as. ETp siirtyi Simpeleelle tehtaan karjakartanoon ollen siellä jakovalmiina illalla.
Osa huoltoportaan yhteydessä olleesta Esik.K:n liikennejoukkueesta määrätty illalla siirtymään vänr. Jussilan johdolla komentoportaaseen.
Annettu div:n käsky huollosta no 10.

5.8.
8,42 Huoltopäällikkö antoi puhelimitse määräyksen loppuosan 41.KmK:n joukkueesta (7 hevosta) antamisesta SAutoAs.2:een evakuoimaan haavoittuneita tiesuunnassa Salokylä – SAuto.As.2.
11,30 76.AutoK oli siirtynyt Simpeleeseen. SHev.Kp3 perustettiin Huiskunniemen maastoon. 36.Kpk siirtynyt Simpeleeseen. Postinvaihtopaikka Simpeleen asema.

11,05 Kapt. Tiittanen ilmoitti puhelimitse, että div:lle alistetaan entisen lisäksi yksi joukkue 41.Km.K:sta.  Lentotoimintaa jonkun verran. Ajoittaista tykkitulta edessä. Tilapäinen ATp. perustettu Huiskunniemen tienhaaraan.

6.8.
5,00 Div:lle alistettu yksi joukkue 41.KmK:sta saapui klo 5 mennessä ETp:aan.
14,45 Huoltopäällikkö piti tstojen IV-VI upseereille puhuttelun selostaen tilannetta. Operaatiot div:n kaistalla ovat kehittyneet seuraavasti:
JR36 on etenemässä Alakokkolasta Jokelan ja Marjakosken suuntaan.
JR49 on taistelussa Alakokkola-sanan kaakkoispuolella olevasta tienhaarasta kaakkoon olevan aukean luoteisreunassa.

JR57 on taistelussa Änkilänsalon mottia vastaan ja Syrjäkosken tienhaaran valtaamiseksi.
JR15 osin Huiskunniemen maastossa. Aikaisemmin Koitsansalon – Koitsanlahden linjalla taistellut pataljoona (Pitkänen), paitsi 1 komppania, siirtyy klo 15 mennessä Huiskunniemen maastoon.
I/JR57, joka eilen oli Metsäkylän kaakkoispuoleisessa maastossa on siirtymässä Änkilänsalon maastoon.

Huollolliselta kannalta on tärkeänä seikkana merkillepantavaa, että JR57 samoin kuin JR15 kootaan, edellinen kuten sanottu Änkilänsalon maastoon ja jälkimmäinen Huiskunniemen seudulle.
III/JR36 (Hakanen), joka tähän saakka on ollut pist. 117 – Salokylän maastossa, siirtyy Huiskunniemen kautta rykmenttinsä yhteyteen.
Koitsansalon – Koitsanlahde suunnalla on toiminta puolustuksellista. Rintamavastuu on täällä siirtynyt Lin.P10:lle, (Kankkunen), joka pitää asemat hallussaan.

Naapureista:
Oikealla Ilmeen – Jokelan – Marjakosken – Pukinniemen lounaispuolella 10.D. Osia tästä div:sta Alasjärven luoteispäässä.
2.D:n kaistalta tiedetään, että taisteluja käydään Sorjon ja Akkaharjun maastossa.

Huoltolaitoksista:
SHev.Kp 3 Huiskunniemen maastossa (piste 28).
SAutoAs.2 Huiskunniemen maastossa klo 14 alkaen.
SAutoAs.2B siirtynyt Heponiemen maastoon klo 14 mennessä.
A/36.KS siirtyy päivän kuluessa Ilmeen Kasvatuslaitokselle.
Pajarista n. 1 km luoteeseen edelleen SAutoAs (ajoneuvoja SAutoAs.2:sta)

Joukkue 41.Km.K:sta, joka läpimurron aikana evakuoi haavoittuneita Pajarin – Salokylän välillä, siirtyy ETp:aan Simpeleeseen lepoon. Oli hoitanut erinomaisesti tehtävänsä.
SHev.Kp2 entisessä paikassaan. Samoin STalli ja muut huoltolaitokset.
Käynnissä on huoltokeskuksen tiedustelu Ilmeen maastossa.

Sot.virkamies O.J. Inberg on pvm:llä 1.8.41 siirretty tsto VI:sta 36.Tal.K:aan ja hänen tilalleen div:n rahastonhoitajaksi on määrätty sot.mest. P.E. Näkki (div:n päiväkäsky no 10).
Lentotoimintaa ei juuri lainkaan. Ajoittain kaukaa laimeata tykkitulta.

7.8.
Tiedusteltu Salokylässä huoltoportaan sijoitusmahdollisuuksia ja todettiin, että edellisenä päivänä Ilmeellä tiedusteltu paikka on sopivampi.
21,00 A/36.KS toimintavalmiina Ilmeellä. B/36.KS edelleen Simpeleen kansakoululla.
Ei lentotoimintaa, mutta varsinkin iltapäivällä edestä vilkasta, osaksi ankaraakin tykkitulta.

8.8.
8,00 Huoltopäällikkö piti tsto IV:ssä puhuttelun, selostaen tilannetta. Saapuvilla olivat tväl.tston ja tstojen IV-VI päälliköt sekä tsto IV:n tstoupseerit.
Toimitetun tiedustelun perusteella määrättiin ATp 1 perustettavaksi Ilmeen – Alakokkolan tien varteen Heponiemi viime “i”:stä alkavan aukean eteläpään tienoille. ATp 2:n paikka on tiedusteltava Kuoksjärven – Alhon tien varresta.

ETp:n paikka oli eilen tiedusteltu Salokylän – Huiskunniemen tien varrasta noin 0,5 km pisteestä 91 luoteeseen, mutta tien huonouden vuoksi määrättiin uusi paikka tiedusteltavaksi Ilmeen – Alakokkolan tien varresta suunnilleen Karhulammin eteläpuolelta. Siirtyminen alkaa huomisaamuna.
A/36.KS toimintavalmiina 7.8. klo 21 Ilmeellä. B/36.KS edelleen Simpeleen kansakoululla.
SAutoAs.1, joka on ollut Kivijärven kaakkoispuolella, on purettava ja SAutoAs.2B:n siirryttävä Marjaniemen suuntaan.

SHev.Kp.3 nyt Huiskunniemen maastossa. Eläinlääkärillä valtuus lopettaa SHev.Kp2:n toiminta ja siirtää Kaljusessa oleva STalli Karjalan Työlaitolselle.
Autokorjaamo ja Polttoainetäydennyspaikka siirrettävä Ilmeen – Alakokkolan tien varteen Heponiemen ja Karhulammin välille. Paikka tiedusteltava tänään.
Kpk. Ilmeen tienhaaraan.

Huolto seuraa taisteluosastoja

Huoltoporras siirtyy aikaisintaan huomisaamuna.
Myöhemmin ilmoitettu:
SAutoAs.2B on siirtynyt Alakokkolan ensimmäisen “k”:n eteläpuolella olevaan tienhaaraan.
SAutoAs.2 on Huiskunniemen viimeisen “i”:n kaakkoispuolella olevassa maastossa.
SAutoAs.1 on poistettu tänään ja vahvistetaan sillä SAutoAs.2:ta.
Huiskunniemen maastossa ollut tilapäinen ATp lopetettu.

18,45 Huoltopäällikön määräys tstoV:lle:
Perustettava:
Polttoainetäydennyspaikka no 1 Heponiemen maastoon. Oltava paikalla 9.8. klo 12. Suorittaa polttoainetäydennyksen Alasjärven ja Raivattalan suunnassa oleville joukoille.
9.8. klo 6 alkaen on Lamminsalon maastosta tiedusteltava paikka Poltt.Os. ja Autokorjaamoa varten yhteistoiminnassa Tal.K:n kanssa. Lähtö ETp:stä klo 6. Tarkoitus: Poltt.Os. täydentää Alhon suuntaan Kuoksjärveltä ja Änäsuon suunnasta eteneviä joukkoja. Tiedustelutulokset tänne klo 12.
20,00 Puhelinsanomassa ilm. el.lääkäri kapt. Nordberg, että 36.ELK on toimintavalmiina 9.8. klo 12 Karjalan Työlaitoksella, jonne myös tsto VIII siirtyy 8.8. ollen toimintavalmiina klo 21. Puhelin entinen, Kaura 13.
SHev.Kp2 lopettaa toimintansa 9.8. klo 8,00.

Koko yön ja aamun kuului Lamminsalon suunnasta ankaraa tykistötulta. Lentotoimintaa ei huoltoportaan korkeudella ollut. Ht. siv. 95-96.
9,30 Huoltopäällikkö määräsi polttoainetäydennyspaikan no 2 perustettavaksi Lamminsalon pysäkin pohjoispuoliseen maastoon ja tulee sen olla jakovalmiina klo 14.
12,00 Polttoainetäydennyspaikka 1 jakovalmiina Heponiemen eteläpuolella olevassa tienmutkassa.
ETp 1 perustettu Ilmeen Osuuskauppaan. Alkanut jakelun jo tänään. Täysin jakeluvalmiina 10.8. klo 13. Sen yhteydessä III/41.KmK.

ETp2 perustetaan Sorjon kansakoululle. Jakovalmiina 10.8. klo 18. Sen yhteydessä II/41.KmK.
Polttoainetäydennyspaikka 2 Sorjon asemalta n. 2,5 km etelään, Poutala – Elisenvaaran tien varressa. Jakovalmiina 10.8. klo 12.
Vain pari kertaa kuului lentokoneen surinaa. Ht. s. 93-94.

10.8.
9-12 Tstot IV-VI siirtyivät Kaljusesta Karjalan Työlaitoksen eteläpuolella olevaan Hömmön kansakouluun.
SAutoAs.1 tien varressa Aromäki “i”:n kohdalla.
SAutoAs.2B edelleen Alakokkola-sanan eteläpuolella olevassa tienhaarassa.
SAutoAs.2 tienvarressa Kuoksjärvi “K”:sta etelään.
ATp2 tien varressa Kenraalinsuon “K”:sta lounaaseen.
Divisioonan käsky huollosta no 11 jaettu.
SAutoAs1 siirtynyt illalla Kurkijoelle.

11.8.
36.LK siirtynyt iltaan mennessä Alhoon.
Aamuyöstä ankaraa tykkitulta ja pitkin päivää konekiväärin rätinää. Pari kolme kertaa lentokoneita liikkeellä.

12.8.
SHev.Kp 1 perustettu Kurkijoen kylän tienoille ja SHev.Kp 2 Hiitolan asemakylän seudulle. Molemmat toimintavalmiina klo 12.
SAutoAs 2 asettunut illalla Asemakylä “ä”:stä n. 800 m pohjoiseen olevasta tienhaarasta n. 1 km kaakkoon.
JR49 otettu AK:n käyttöön.
Laimeata lentotoimintaa.

Varikon upseereita ja miehistöä. Karkku 12.8.41

13.8.
6-11 Tiedustelut Hiitolassa uudet sijoituspaikat huoltoportaalle, Poltt.Os:lle, Autokorjaamolle ja KmKorj.Ryhmälle. Tiedustelun johdosta käsketty: Poltt.Tp 1 siirtyy Hiitolan “H”:n eteläpuolella olevaan kangasmaastoon. Jakovalmis 14.8. klo 6. Samaan paikkaan siirtyvät myös Autokorj. ja Km.Korj.R, ollen toimintavalmiina 15.8 aamupäivällä.
Kpk. siirtyy Hiitolan as. läheisyyteen. Toimintavalmiina 15.8. klo 7.
AK:n käsky huollosta no 10 saapui. SAuto As 2B Hiitola “H”:sta n. 800 m etelään olevassa tienhaarassa. Usean kerran lentokoneita liikkeellä.

14.8.
Poltt.Tp 2 lopettanut toimintansa. Poltt.Tp 1 perustettu Hiitolaan, kirkosta n. 500 m kaakkoon. Aloittanut jakelun klo 6.

15.8.
Kpk siirtynyt Raivattalan kansakouluun ollen toimintavalmiina klo 7.
Autokorjaamo ja Kuormastovälinekorjaamo siirtyneet Hiitolan kirkonkylään n. 1000 m kirkosta kaakkoon. Toimintavalmiit klo 12.
Annettiin div:n käsky huollosta no 12.

16.8.
ATp 1 (Heponiemi “mi”:n kaakkoispuolella) siirtynyt uuteen paikkaan 200 m kaakkoon Kirkkokangas “s”:tä. Jakovalmis klo 18,00.
AK:n käsky huollosta no 11 saapui.

17.8.
Lähetetty ensimmäinen ilmoitus luetteloidusta sotasaaliista armeijakuntaan. Valmistettu kertomus huollosta Hiitolan valtaustaistelussa.
15,00 T.väl.tston käyttöön alistettiin toistaiseksi 76.AutoK:sta 5 kuorma-autoa.

18.8.
10,00 Huoltopäällikkö antoi Autokorjaamolle käskyn siirtyä tiedustelemaansa paikkaan Raivattalan tienhaarasta n. 600 m kaakkoon. Samoin sai Poltt.os. käskyn siirtyä 18.8. kuluessa tiedustelemaansa paikkaan Raivattala “R”:stä n. 200 m lounaaseen, järven luoteispäähän, jonne se perustaa Poltt.Tp:n ja jättää entiseen paikkaan Hiitolan kirkosta n. 1000 m kaakkoon Poltt.Jp:n.
15,00 Poltt.Tp. uudessa paikassa toimintavalmiina. ATp1 on päivän kuluessa siirretty edellisestä paikastaan n. 800 m lounaaseen eli Kirkkokangas ensi “a”:sta n. 300 m etelään.
Annettu div:n käsky huollosta no 13.

19.8.
Divisioonalle on alistettu III/Joukk/1.SSaal.Kok.K. luutn. Kettunen, 1+36. (II AKE:n kirj. no 936/IV/2.sal./L59 18.8.41).
13,00 Huoltopäällikön puhuttelu, jossa hän määräsi intendentin ryhtymään toimenpiteisiin D:n toimialueella mahdollisesti kasvavan viljan korjaamiseksi nyt kun joukot (JR57 ja osa JR36 sekä osittain myös huoltolaitokset) ovat puolittain levossa. Samalla määräsi huoltopäällikkö tsto V:n päällikön lähettämään autotarkastajan kiertämään joukoissa erikoisesti tarkastamaan missä kunnossa ovat autojen puu- ja puuhiilikaasutinlaitteet.

Div:n intendentille, majuri Norholle myönnettiin lomaa 20.8.-25.8. Tänä aikana määräsi huoltopäällikkö intendentin tehtäviä hoitamaan tsto IV:n päällikön kapt. Rokalan ja luutn. Lefkon tsto IV:n v.a. päälliköksi.
Rask.Psto13 ja 15 ovat poistuneet.

20.8.
8,00 Huoltopäällikön puhuttelu tstojen päälliköille. Tilanneselostus.
Div:lle alistettu Rask.ptrit Ojanne ja Marttila. Saapui AK:n käsky huollosta no 12.
23,00 SAutoAs2B siirtynyt tienristeykseen Kaukola viime “a”:sta n. 1000 m pohjoiskoilliseen.

21.8.
JR57 siirretty AK:n käyttöön.

22.8.
ATp2 ja ETp2 lopettaneet toimintansa tämän päivän aamuun mennessä. Aamupäivällä aloitettu huoltolaitosten tiedustelu Myllypellon maastossa.
JR57 on uudestaan alistettu 15D:lle.
Sotilasvirkamies Inberg, joka on komennettuna tsto VI:ssa saanut lomaa 23.8.-1.9.
Luutn. Hirvonen tsto IV:stä saanut lomaa 23.8.-28.8.

23.8.
13,00 Poltt.Tp. jakovalmiina tienhaarassa Sopenkorvesta n. 1 km lounaaseen.
16,00 ETp1 jakovalmiina Myllypellon tienhaaran maastossa. Km.K (2 joukkuetta) lähtee liikkeelle siirtyäkseen uuteen ETp:aan.
12,00 Jär.Psto 4:n alistus 15.D:lle lakannut. Päivän kuluessa tiedusteltu Os.3:lle uusi sijoituspaikka Näpinlahden kansakoulusta, jonne siirtyminen määrätty tapahtuvaksi 24.8.
18,00 41.Km.K (2joukkuetta) otettu AK:n käyttöön.

24.8.
10,00-15,00 Osasto 3 siirtynyt Näpinlahden kansakouluun.
76.AutoK on päivän kuluessa siirtynyt uuteen paikkaan Lumilahdesta n. 1000 m kaakkoon.
12,00 ATp1 toimintavalmiina Hepoharjassa. ELK toimintavalmiina Kalunpolven “K”:n eteläpuolella. SHev.Kp.1 tienhaarassa Salitsanranta viime “a”:sta n. 1 km kaakkoon.

18.00 AutoK toimintavalmiina Myllypellon tienristeyksestä n. 300 m Näpinlahteen päin.
20,30 Huoltopäällikön puhuttelu toimistopäälliköille. Koska Hepoharjun maastossa lienee vahva vihollispartio (n. 70 miestä varustettuna mm. konekiväärillä) ja samoin Pulkkosen maastossa toinen partio antoi huoltopäällikkö seuraavat määräykset:
ETp asettaa partion Myllypellon tienhaaraan, jonka tehtävänä on varoittaa kolonnia. Samalla sai toimistossa käymässä ollut autokomppanian päällikkö määräyksen asettaa liikkuvan partion varmistamaan tien majoituspaikastaan Näpinlahden suuntaan.

Poltt.os. päällikkö sai määräyksen varmistaa Marjalanniemen ja Myllypellon tienristeyksen.
Huoltoportaan henkilöstö vartiomiehineen ja autonkuljettajineen sai määräyksen olla hälyytysvalmiina.
6,00 B/36.KS:n siirtäminen alkanut kansakouluun Keljonlahti “K”:sta n. 2 km pohjoiseen jatkuen koko päivän.

18,00 SAutoAs.1 toimintavalmiina tienhaarassa Yläjärven pohjoispäästä n. 1 km lounaaseen.
18,00 SAutoAs.2 toimintavalmiina Korpikylässä Järisevänniemen tienhaarassa.
Muutaman päivän väliajan jälkeen lensi taas iltapäivällä 8 lentokonetta korkealla majoituspaikan yli.

25.8.
6,00 Autokorjaamo ja Km.Korj.R toimintavalmiina Myllypellon tienhaarasta n. 1 km koilliseen.
8,15 Huoltopäällikkö piti puhuttelun toimistopäälliköille selostaen tilannetta.
18,20 Huoltopäällikkö antoi tsto V:n päällikölle määräyksen koota kaikki veneet Vuoksijärven itärannalta ja Hirvisaaresta tämän ja huomispäivän kuluessa Näpinlahteen ja Marjolanniemeen, jossa ne on kaikinpuolin kunnostettava. Apunaan saa hän käyttää Tal.K:n ja Autokorjaamon miehistöä täysin valtuuksin.

18,30 Huoltopäällikkö antoi puhelimitse Tal.K:n päällikölle määräyksen asettaa tsto V:n päällikön käytettäväksi niin paljon miehiä kuin suikin voidaan irroittaa, myös aliupseereita ja mikäli mahdollista myös yhden upseerin.
B/36.KS:n siirtyminen päättynyt illalla.

26.8.
Intendentti majuri Norhon palattua lomalta on kapt. Rokala taas ottanut tsto IV:n päällikkyyden.
11,00 Huoltopäällikkö piti toimistopäälliköille puhuttelun selostaen tilannetta sekä määräten majuri Norhon johdolla tiedusteltavaksi klo 18,00 mennessä uudet sijoituspaikat ETp:aa, Poltt.Os:a, Autokorjaamoa ja Kpk:a varten alueella Oravankytö – Ventelä – Ahola – Salokylä.
Saapuvilla oli myös tst.väl.tston päällikkö, joka järjestää ATp:jen tiedustelun.

21,00 Huoltopäällikkö piti uuden puhuttelun. Koska ETp on taas jaettava määrättiin majuri Norho tiedustelemaan huomenna puoleen päivään mennessä toinen huoltokeskus Alakylä – Noitermaan maastossa. Luutn. Saloranta sai määräyksen tiedustella huoltoportaan paikka Haaparanta – Humalainen – Musakanlahden seudulta huomenna klo 14 mennessä.
Divisioona on siirretty I Armeijakuntaan.
Etp:n siirtäminen Ilmeeltä Myllypeltoon joka alkoi t.k:n 23 p:nä, päättyi iltaan mennessä. Matka on n. 60 km. Kuljetettava tavaramäärä n. 120 tonnia. Ht. s. 59-60.

27.8.
15.D alistettu huollollisesti I AK:lle.
Huoltolaitosten uusien sijoituspaikkojen tiedustelua jatkettu. ATp:n siirtäminen Hiitolasta Hepoharjuun, joka alkoi t.k 24 p:nä päättyi iltaan mennessä. Matka n. 50 km. Kuljetettu tavaramäärä n. 160 tonnia.

28.8.
Jaettu div:n EM N:o 1 Huolto (liittyy 15 D:n käskyyn no 743), jossa luetellaan huoltopaikat seuraavasti:
ATp 1 Haapasaaren niityt tienhaaran kaakkoispuolella olevassa metsässä. Jakovalmis klo 16,00.
ETp 1 Härkkorven maastossa (kansakoulu). Jakovalmis klo 18,00.
ETp 2 edelleen Myllypellon tienhaaran maastossa. Siirtyy myöhemmin Kalmiston maastoon Taabilan kart. luoteispuolelle.

A/36.KS siirtyy Alhotojan kansakoululle. Toimintavalmis klo 14.
B/36.KS edelleen Salitsanrannan kansakoulussa.
SAutoAs.1 Valkjärvestä n. 600 m luoteeseen.
SAutoAs.2 Koverojan tienhaarasta n. 500 m luoteeseen.
SAutoAs.3 Sikosaaren maastossa n. 300 m sillasta pohjoiseen.
STalli Humalaisen “l”:stä n. 1 km etelään. Toimintavalmis klo 12.
SHev.Kp 1 Noitermaa viime “a”:stan. 500 m koilliseen. Toim. valmis klo 12.
SHev.Kp 2 Virkkilän kylän tienhaarassa, toim.valmis klo 12.
36.Autokorjaamo edelleen Myllypellon tienhaar. maastossa.
Poltt.Tp 1 Oravankytö kyläaukean pohj.puol. olevassa tienhaarassa. Jakovalmis klo 16.
Poltt.Tp 2 Noitermaan kyläaukean pohj.reunassa tienvarressa. Jakovalmis klo 16.

Tsto IV:n päällikölle kapt. Rokalalle myönnetty lomaa 28.8.-2.9, jona luutn. Lafko on määrätty hoitamaan tstopäällikön tehtäviä o.t.o.
ETp 2 siirtyminen alkanut illalla.

Huoltotilanne 28.09.-41

Kuljetusvälinetilanne 28.8.41
Kuljetusmuodost. Kuorma-autoja
76. Auto K 29

Polttoainetilanne 27.8.41

Lääkintätilanne 27.8.41

Ampumatarviketilanne 28.7.41

Elintarviketilanne 28.8.41 päiväannoksina ilmaistuna:
Joukoilla rykmenteissä ja pataljoonissa:
Elintarvikkeita 2 päiväannosta miestä kohti
Rehua hevosille 0 annosta.

29.8.41
Div:n päiväkäsky no 12 saapunut.
12,00 SAutoAs.1 ja 3 ovat vaihtaneet paikkaa keskenään.
13,00 ETp2 jakovalmiina Kalmiston maastossa Taubilan kartanon luoteispuolella.

30.8.
Div:n päiväkäsky no 13 saapunut.
SAutoAs.1 Ventelä “ä”:stä 500 m etelään.
SAutoAs.2 entisessä paikassaan.
SAutoAs.3 Valkjärvi “V”:n kohdalla.
21,00 Perustettu SAutoAs.4 Rekiniemenmäki “R”:stä n. 200 m etelään.

31.8.
SAutoAs.1 on aamusta alkaen Puustinlahdessa ja SAutoAs.4 Luukanmäessä.
SHev.Kp2 on lopettanut toimintansa Virkkilässä ja siirtynyt tienvarteen Syvälammen maastoon, jossa toimintavalmiina klo 7:stä lähtien.
12,00-15,00 Os.3 (tstot IV-VI) siirtyi Näpinlahdesta Humalaisiin.

1.9.41
11,00 Tstot VII ja VIII muuttivat Kasarmilaan.
SAutoAs.1 ja 4 ovat päivän kuluessa siirtyneet tien varteen Marjaniitty “M”:stä n. 500 m etelään.
18,35 Huoltopäällikkö piti tsto IV:ssä puhuttelun, jossa olivat saapuvilla tsto V:n päällikkö kapt. Vuorimaa, tsto IV:n päällikön v.s. luutn. Lefko, tstoupseerit luutn. Karumo ja Hirvonen sekä vänr. Karvonen ja sitäpaitsi Tal.K:n päällikkö luutn. Lehmuskoski ja Poltt.Os:n päällikkö luutn. Salonen.
Huoltopäällikön selostettua tilannetta määräsi hän luutn. Lehmuskosken johtajana, apunaan luutnantit Salonen, Karumo ja Hirvonen tiedustelemaan uudet paikat ETp:aa, Poltt.Os:a, Autokorjaamoa, Kpk:a ja huoltoporrasta varten.

Tiedustelu on toimitettava vaihtoehtoisesti:
1) Petäjärven – Rautjärven – Naskalin – Ojaniemen maastossa tai
2) Leinikylän – Mäkrän – Orjansaaren – Maanselän – Leinikylän seuduilla.
Tiedustelu on alettava aamun valetessa 2.9. ja tulokset ilmoitettava klo 12 mennessä.
20,00 SAutoAs.1 on siirtynyt uuteen paikkaan n. 1 km etelään Petäjärvi “j”:stä.

2.9.
9,00 36.LK Savioja “S”:stä n. 300 m pohjoiseen.
SAutoAs.1 Raudussa.
SAutoAs.2 Koverojassa.
SAutoAs.3 Kiviniemen ylimenopaikan maastossa siten että aliups. ja 2 miestä (vaihtopaareja ja vaihtohuopia mukana) ylimenopaikan eteläpuolella. Sairaat kuljetetaan yli lautalla.
SAutoAs.4 on matkalla seuraten JR57:ää.

SAutoAsemilla yleinen käsky jatkuvasti pitää yhteyttä eteneviin joukkoihin ja seurata niitä.
SHev.Kp2 on Kiviniemen ylimenopaikalla Vuoksen eteläpuolella.
I AK:n käsky huollosta no 10 saapui.

3.9.
1.9. toimitetun tiedustelun tuloksena jaettiin joukoille tiedoitus huoltolaitosten uudesta ryhmityksestä, joka on seuraava:
ATp.1 siirtyy Haukkalan maastoon. Jakovalmis 3.9.41 klo 16,00.
ATp.2 lopettaa toimintansa 3.9.41.
ETp.1 siirtyy Leinikylän järven itäpuoliseen maastoon (Sk.piirin varastorakennuksiin). Jakovalmis 4.9.41 klo 12,00.

ETp.2 lopettaa toimintansa 4.9.41.
A/36.KS siirtyy Kiviniemen Kasarmilaan 4.9.41 kuluessa.
B/36.KS Kiviniemen Kasarmilan sairaalassa.
SAutoAs.1 Huhdin ja Kaivosuon välillä, tien varressa.
SAutoAs.2 Hatakkalassa.
SAutoAs.3 Savolassa, Raasulin koillispuolella.
36.LK Savioja “S”:stä n. 300 m pohjoiseen.
36.ELK siirtyy Mäkrään 3.9.41 mennessä.

STalli siirtyy Mäkrään. Toimintavalmis 3.9.41 klo 12.
SHev.Kp.1 siirtynyt Koselan tienhaaran maastoon. Toimintavalmis 3.0.41 klo 12.
SHev.Kp2 lopettaa toimintansa 3.9.41.
36.Autokorjaamo ja Km.Korj.R siirtyy Petäjärven pohjoispuolelle Ryhmän maastoon. Toimintavalmis 4.9.41 klo 12.

Poltt.Tp.1 siirtyy Lännäjärven lounaispuoliseen maastoon. Jakovalmis 4.9.41 klo 12,00.
Poltt.Tp.2 lopettaa toimintansa 4.9.41.
36.Kpk. siirtyy Petäjärven itäpuolelle. Toimintavalmis 4.9.41 klo 12,00.

4.9.
8,00-14,00 Huoltoporras (tstot IV-VI) siirtyi Petäjärven kansakoululle. Valmistettu div:n käsky huollosta no 15.
Saapui I AK:n käsky huollosta no 11/41.

5.9.
76.AutoK siirtyi Myllypellosta Suvantolaan. Lotta Pärsti komennettiin Tväl.tstosta takaisin Tsto IV:ään. Kuului ajoittain voimakasta tykkitulta Leningradin suunnalta.

6.9.
Div:n käsky huollosta no 16 valmistui ja postitettiin. Huoltopäällikkö piti tsto IV:n, toso V:n ja tsto VI:n upseereille tilanneselostuksen tsto V:ssä.

Huoltomuodostelmien ja -laitosten sijainti:
ATp.1 Haukkalan maastossa.
ETp.1 Leinikylän järven itärannalla (Sk.piirin varastorakennuksissa).
A/36.KS Toistaiseksi Alhotojan kansakoululla.
B/36.KS Kiviniemen Kasarmilan sairaalassa.
SAutoAs.1 Palkeala “l”:stä n. 1000 m etelään.
SAutoAs.2 Hatakkala viime “a”:sta n. 800 m kaakkoon.
SAutoAs.3 Maanselkä “aa”:sta n. 500 m etelään.
SAutoAs.4 Kiviniemen lossin pohjoisrannalla.
36.LK Savioja “S”:stä n. 300 m pohjoiseen.
36.ELK Leinikylä “n”:stä (sana) n. 1000 m pohjoiseen saman nimisen järven rannalla.
STalli samassa paikassa.
SHev.Kp.1 Koselan tienhaaran maastossa.
36.Autokorj. (ja Km.Korj.R) Sudenhännän maastossa tienristeyksen läheisyydessä.
36.Poltt.Os Lännäjärven lounaispuolisessa maastossa, järven rannalla.
76.AutoK Suvantolassa.
36.Kpk. Petäjärvi (itse) järvi “j”:stä 500 m itään olevassa talossa.
Huoltoporras Petäjärven kansakoululla.

7.9.
36.LK siirtyy Leinikylä ensi “L”:stä n. 500 m luoteeseen järven rannalle.
SAutoAs.4 lopettaa toimintansa.
Huoltopäällikkö ja kapt. Rokala kävivät tarkastamassa huoltolaitokset ja -muodostelmat.

8.9.
SAutoAs.3 siirtynyt Raasuli “u”:n kohdalle.
Muuten rauhallinen päivä.

Eversti Hersalon toimisto 8.9.-41

9.9.
Saapui I AK:n käsky huollosta no 12/41.
Vihollisen ilmatoimintaa, jota ei ole ollut moneen päivään. Hävittäjiä kierteli useampaan kertaan majoituspaikkamme yllä.

10.9.
SHev.Kp.1 lopettanut toimintansa klo 8,00 mennessä.
SAutoAs.3 lopettanut toimintansa.
SAutoAs.1 siirtynyt Luhtiin.
Annettu divisioonan käsky huollosta no 17.
36.Poltt.Os. siirtyi Keripata viime “a”:sta n. 400 m koilliseen olevaan maastoon.

11.9.
Tiedusteltiin huoltomuodostelmista vapaaehtoisia upseereita, aliupseereita ja miehiä osallistumaan 12.9. toimeenpantavaan taistelutehtävään. Ilmoittautui 5 aliupseeria ja 1 sotamies.

12.9.
Saapui I AK:n EM no 1 Huollosta 10.9.41.
Huoltotilanne ks. liite.

13.9.
Huoltopäällikölle majuri Kalliomäelle myönnetty lomaa 13.9.-19.9., jona aikana hänen tehtäviään hoitaa intendentti majuri Norko.
A/36.KS on siirtynyt Kiviniemen Kasarmilaan B-osaston yhteyteen.

14.9.
Saapui I AKE:n käsky huollosta no 13/41.
Muuten ei mitään erikoista.
Jaettu div:n käsky sotasaaliin käsittelystä, jonka mukaan sotasaalisasioiden johto keskitetään os. 3:n yhteyteen perustettavalle sotasaalistoimistolle. Päällikkönä on kapteeni Talamo apulaisenaan luutnantti Hirvonen tsto IV:stä.

15.9.
8,30-11,00 Intendentti piti tsto VI:ssa puhuttelun joukkojen huoltopäälliköille ja muodostelmien talousupseereille.
Huoltotilanne ks. liite.

16.9.
I AKE:lle lähetettiin graafinen esitys 76.AutoK:n toiminnasta 1.9.-15.9. Komppania on sanottuna aikana kuljettanut 754 tonnia, ajettu kaikkiaan 54000 km.

17.9.
Jaettu div:n käsky huollosta.

18.9.
Sai.skp.E:sta 15.D:n autotarkastajaksi päivämäärällä 18.9.41 siirretty alisot.ohjaaja Väinö Arminen saapui tänään.

19.9.
Ei mitään erikoista.

20.9.
Saapui div:n päiväkäsky no 18, jonka mukaan vänrikki Aatto Laitamaa siirretään päivämäärällä 19.9.41 36.ELK:sta 15.DE:aan tilitysupseeriksi.
Tsto VI:ssa kävivät I AK:n intendentti majuri Hollo sekä reviisorit Terho, Kiiveri ja Kalpa Puolustusministeriöstä.
Majuri Kalliomäki palannut lomalta ja ryhtynyt aamusta alkaen hoitamaan tehtäviään.

21.9. – 27.9.
Kuluneina päivinä ei mitään erikoista kirjattavaa sotapäiväkirjaan.

28.9.
Saapui div:n päiväkäsky no 20, jonka mukaan vänr. A Seitamaa on päivämäär. 20.9. siirretty 36.ELK:sta 15.DE:aan tilitysupseeriksi. (Huom. Päiväkäskyssä no 18 on siirtopäivämääräksi ilmoitettu 19.9.41). Vänr. Seitamaa tuli tänään.
Autokorjaamo on päivän kuluessa siirtynyt uuteen paikkaan Raajun tienristeyksestä n. 2700 m pohjoiseen, jossa se on toimintavalmiina huomenna.

29.9.
Div:n käsky huollosta no 19 valmistunut ja postitettu.

30.9.
I AKE:n käsky huollosta no 15/41 saapui.
Div:n päiväkäsky no 21 saapui. Sen mukaan on vääpeli Luomalle tsto IV:stä annettu päivämääränä 27.9.41 2. luokan vapaudenmitali.

1.10.
13,00 Huoltopäällikkö piti puhuttelun toimistopäälliköille.
Toimisto IV:n päällikölle kapt. Rokalalle on myönnetty lomaa 3.10.-10.10. jona aikana hänen tehtäviään on määrätty hoitamaan luutn. Lafko.
Tsto IV:n tstoupseeri vänrikki Karvoselle on myönnetty lomaa 3.10.-9.10.

2.10.-4.10.
Ei erikoista mainittavaa.

5.10.
SAutoAs.2 siirtynyt Metsäpirtti “i”:stä n. 200 m koilliseen tien varteen.
Eversti Heinrichs Päämajasta kävi tutustumassa autotilanteeseen sekä tarkasti Autokorjaamon ja Polttoaineosaston.
Esikuntapäällikkö kävi jakamassa myönnettyjen kunniamerkkien nauhat seuraaville:
majuri Kalliomäki
majuri Norko
kapteeni Rokala
kapteeni Vuorimaa
luutnantti Saloranta
luutnantti Lefko

7.10.
Div:n komentaja eversti Hersalo kävi huoltoportaassa onnittelemassa myönnettyjen kunniamerkkien johdosta.

8.10.
7,30 Huoltopäällikön puhuttelu toimistopäälliköille tsto IV:ssä:
Huoltopäällikkö määräsi maj. Norkon johdolla suorittamaan majoitustiedustelun perustettavan prikaatin majoitusta varten. On tiedusteltava majoitus 2:lle pataljoonalle Kasarmilan alueelta ja yhdelle pataljoonalle Leinikylänjärven itäpuoliseen maastoon. Tykistö-pstolle Sakkolaan. Rajapataljoonan majoituksen tiedustelee kapt. Talamo siten, että 1 komppania siitä tulee Saarijärven maastoon, 1 komppania Sirkiänsaaren maastoon ja yksi topparin maastoon.
Rahastonhoitaja sot.mestari P. Näkki, jolla oli lomaa 30.9.-6.10, ei ole saapunut, vaan on ilmoittanut joutuneensa sairaalaan Porissa.

9.10.
SAutoAs.1 siirtynyt uuteen paikkaan Huhti “i”:stä n. 1000 m kaakkoon.
Edellisenä päivänä aloitettuja majoitustiedusteluja jatkettu Leinikylän järven itäpuolisessa maastossa.

10.10.
Majoitustiedusteluja jatkettu Sakkolassa.

11.10.
Vihollisen vilkastuneen partio- ja sissitoiminnan johdosta sai AutoK käskyn varmistaa yöajaksi Sudenhännän ja Lapinlahden välinen rantakaista siten, että sen on asetettava Ojaniemen ja Lapinlahden välille kaksi liikkuvaa partiota sekä Sudenhännän tienristeykseen parivartion.

12.10.
Edellisenä päivänä AutoK:lle annettu varmistusmääräys uusittu.
Saapui I AKE:n käsky huollosta no 16/41.
Is.komentaja luutn. Hytönen komennettiin intendentin apulaiseksi hoitelemaan sadonkorjuukysymyksiä.

13.10.
AutoK:lle annettu varmistusmääräys on edelleen uusittu muuten paitsi, että toinen liikkuva vartio jätetään pois ja toisen vahvuus tulee olemaan 1+3m. Sudenhännän vartion vahvuudeksi määrättiin 1+2m.
Div:n intendentti maj. Norkolle on myönnetty lomaa 10 vrk ajalla 14.10.-23.10. Tänä aikana on tsto IV:n päällikkö kapt. Rokala määrätty hoitamaan myös intendentin tehtäviä o.t.o.

14.10.
Saapui div:n päiväkäsky no 26, jonka mukaan sot.mest. Pauli Näkki tsto VI:sta on pvm:llä 6.10. siirretty Sotasairaala 6:een. (Vrt. merkintä 8.10).

15.10.
I AKE:n käsky huollosta no 17 saapui.
Huoltopäällikkö antoi kaikille huoltolajien johtajille määräyksen valmistaa kertomuksen huollosta seur. ajanjaksoilta:
21.8.-23.8. etenemisvaihe Hiitola – Vuoksi.
24.8.-2.9. etenemisvaihe Vuoksi – Vanha raja.
Kertomusten tulee olla valmiina 20.10. klo 9,00.
Moottoriajoneuvoliikenteen tarkkailemiseksi asetti div. kolme liikennepartiota, joista no 1:n asetti Tal.K, no 2:n Esik.K ja no 3:n Huoltoporras. Partioitten tehtävät määrättiin erilliskäskyssä.

16.10. Ei erikoista.

17.10.
Luutn. Lefkolle tsto IV:stä myönnetty lomaa 18.10.-27.10. Tänä aikana on hänen tehtäviään määrätty hoitamaan vänr. Kaloinen 76.AutoK:sta.
A/15.KS siirtynyt Leinikylän järven itärannalle, jossa se on toimintavalmiina hoitamaan 15.D:n potilaita 17.10 alkaen.

18.10.
AutoK:lle annettu varmistustehtävä lopetettiin tänään.
Kapt. Talamo sotasaalistoimistosta siirretty Os. 1:een.

19.19.
Saapui div:n päiväkäsky no 27, jonka mukaan luutn. Karl Gideon Esselström Jv.Koul.K.21:stä on pvm:llä 16.10.41 siirretty 15.DE:aan rahastonhoitajaksi ja vänrikki Eino Emerik Heikkinen tsto VII:stä komennettu 14.10.41 KS:aan.

20.10.
Ei mitään erikoista.

21.10.
Saapui div:n käsky uudelleenjärjestelystä, jonka mukaan reserviläisikäluokista 1912-1918 ja varusmiesikäluokista 1919-1921 muodostetaan prikaati. Asetettu järjestelytoimisto.

22.10.
I AKE:n maatalouskäsky no 2/41 saapui.
18,00 Divisioonan rahastonhoitajaksi määrätty luutn. K. G. Esselström ilmoittautui.

23.10.
Huoltopäällikkö, intendentti ja tsto VI:een komennettu maatal.upseeri luutn. Hytönen kävivät AK:n huotopäällikön luona neuvottelemassa maatalousasioista.
AK:n käsky huollosta no 18/41 saapui.

24.10.
Ei mitään erikoista.

25.10.
Vihollisen lentokoneet ahdistivat klo 16 aikaan Valkjärven tienoilla kolmea autokomppanian autoa, jotka olivat elintarvikelastissa matkalla Valkjärven asemalta ETp:aan. Muutamia pommeja pudotettiin ja ammuttiin konekivääreillä.
Jaettu div:n maatalouskäsky no 1.

26.10.
Ei mitään erikoista.

27.10.
Div:n käsky huollosta no 22 jaettu.
Div:n intendentille majuri Norkolle on myönnetty lomaa 28.10.-4.11, jona aikana hänen tehtäviään hoitaa tsto IV:n päällikkö kapt. Rokala. o.t.o.
Postitettu div:n käsky huollosta no 22.

28.10.
Saapui järjestelytoimikunnan kirjelmä, jonka mukaan prikaatin aikaisemmin suunniteltuihin vahvuuksiin tehdään erinäisiä muutoksia.

29.10.
Saapui I AK:n kirjelmä, joka koskee majoituksen järjestelyä. Määrätään mm. majoitusalueesta tehtäväksi 2.11.41 mennessä kartta 1:2000 sekä asemakaavaehdotus. Samalla tiedoitetaan, että 15.D:lle varataan parakkeja 250 kpl.
Asemakaavaehdotuksen laatijaksi on divisioonassa määrätty luutn. J. Laaksovirta apunaan mm. luutn. Numminen 4.Mitt.Ptri:sta.

30.10.
Luutnantti Laaksovirta ja tsto IV:stä luutn. Karvonen kävivät Valkjärven sahalla sopimassa parakkirakennustarpeitten sahauttamisesta sekä etsimässä sopivia sahapuita, joita löytyikin sopivan ajomatkan päästä.

31.10.
ETp:stä lähetettiin 2 hevosta ja 4 miestä Valkjärvelle telaamaan tukkeja tien varteen edellisenä päivänä tiedustellulta alueelta.
Saapui I AKE:n käsky huollosta no 19.

1.11.
AutoK. saanut määräyksen lähettää 3.11. kaksi perävaunuautoa ajamaan tukkeja Valkjärven sahalle. Apumiehet antaa Kss.K.

2.11.
Div:n käsky huollosta valmistui ja jaettiin.
Klo 18,00 oli esikuntapäällikkö järjestänyt DE:n upseereille yhteiset illalliset upseerikerholla Vehmaisissa. Tarkoituksena oli tutustuttaa esikunnan upseerit toisiinsa.

3.11.
Div:n päiväkäsky no 29 saapui, jonka mukaan mm. lääkintämajuri Jarl Sare’n tsto VII:stä on komennettu ajaksi 2.11.-6.11.41 Niinisaloon, sijaisena lääk.maj. Jäntti 36.KS:sta o.t.o.

4.11.
Tsto I:stä ilmoitettiin puhelinsanomalla, että luutn. A. Toivola JR36:sta komennetaan Os.3:n käyttöön tsto V:een.

5.11.
Huoltopäällikön puhuttelu toimistopäälliköille, jossa hän tiedoitti mm. seuraavaa:
Prikaatia koskevista uudelleenjärjestelyistä huolimatta toimii div. toistaiseksi entisellään. Ainoastaan autojen siirrot on suoritettu.

Parakkirakennustyömaalle oa Kev.Os.16:sta komennettu 2+4+74 miestä käsittävä komennuskunta sekä 21 hevosta. Komennuskunnan päälliköksi tulee myöhemmin kapt. Talamo. Muonitus ja rehustus 36.Tal.K:sta. Komennuskunnan käytettäväksi komennetaan toistaiseksi 76.Auto.K:sta 2 kuorma-autoa.
Puutavarahankintojen järjestämiseksi on huoltopäällikön käytettäväksi komennettu kers. Korjansalo 36.AVar.K:sta.

6.11.
Saapui puhelinsanoma tsto I:stä, jonka mukaan kers. O. Korjansalo AVarK:ssa komennetaan toistaiseksi div:n huoltopäällikön käyttöön. Kysymyksessä on polttopuuhankinnan järjestely.

7.11.
Ei mitään erikoista.

8.11.
Kapt. Rokalalle myönnetty lomaa 9.11.-18.11., jona aikana tsto IV:n päällikön tehtäviä on määrätty hoitamaan luutn. Lefko.
14,20 ilmoittautui JR15:sta vääpeli Y.O. Viljanen, joka on toistaiseksi komennettu Os.3/15.DE:aan. Käynyt tilitysaliupseerikurssin.
14,30 Valkjärven sot.hall.piirin metsätal.asiain upseerisot.virk. A. Liuksiala kävi neuvottelemassa intendentin kanssa puutavarahankinnan järjestämisestä.
Viikko 2.11.-8.11 oli kuljetusten suhteen erittäin vilkas. Div:n toimesta kuljetettiin sanottuna aikana a- ja e-tarvikkeita sekä miehistöä yli 1000 tonnia. Kuljetusmatkaa karttui n. 20000 km.

9.11.
ATp on siirtynyt uuteen paikkaan Vehmainen viime “n”:sta n. 1200 m itään, ollen jakovalmiina aamusta alkaen.
Intendentti maj. Norho ja luutn. Hirvonen sekä komentoportaan luutn. Pore kävivät uudestijärjestelyyn liittyvällä majoitustiedustelulla Raudun Miettilässä ja Vepsässä.
10,00 Luutn. Laaksovirran johtamalle parakkirakennustyömaalle Kev.Os.16:sta komennetut luutn. Varheenmaa ja vänr. Pohjala kävivät neuvottelemassa rakennustarvikkeiden hankinnasta Valkjärvellä. Sovittiin, että tukkien vedättäminen ja sahauksen valvominen jää tästä lähtien luutn. Laaksovirran järjestettäväksi.
14,00 Huoltopäällikön käytettäväksi polttopuuhankintoihin komennettu kers. Korjansalo ilmoittautui.

10.11.
Majuri Norho ja luutn. Hirvonen jatkoivat majoitustiedusteluja Raudun Käesälässä.
Kers. Korjansalo kävi Valkjärven sot.hall.piirin edustajan kers. Pohjalaisen kanssa tiedustelemassa polttopuuhakkuualueita Leinikylän – Nurmijärven tien varresta valtion mailta.
36.Kpk:n päällikkö suorittanut tiedustelun Raudun Keripadassa kpk:n siirtymistä varten.

11.11.
10,00 Maj. Könni I AKE:sta käväsi tsto IV:ssä ottamassa selvää, mitenkä polttopuuhankinta on suunniteltu div:n alueella. Ilmoitti, että Petäjärven aseman lähettyvillä Nurmijärven tien varressa olevat pinot ovat varatut AK:lle.
Alik. Uuno Kari Esik.K:n esikuntaryhmästä, joka on ollut komennettuna tsto VI:een, komennettiin 36.Tal.K:aan.

12.11.
Kersantit Korjansalo ja Pohjalainen jatkoivat polttopuuhakkuualueitten tiedustelua Raudussa ja Metsäpirtissä. Hakkuukysymysten johdosta oltu puhelinyhteydessä Käkisalmen sot.hall.piirin metsätalousupseerin ja Metsäpirtin kunnan esikunnan kanssa. Kers. Korjansalo kävi tiedustelumatkallaan Raudun kunnan esikunnassa.

13.11.
Kersantti Korjansalo kävi Metsäpirtin kunnan esikunnan edustajan kanssa tarkastamassa Hatakkalan ja Haapasaaren välillä sekä Ressoinpeltojen eteläpuolella olevat kuloalueet.

14.11.
Saapui I AKE:n käsky huollosta no 20/41.
I AKE:n huoltopäällikkö maj. Frey kävi yhdessä div:n huoltopäällikön kanssa tarkastamassa 36.LK:n.

15.11.
Saapui I AKE:n maatalouskäsky no 3/41.

16.11.
Intendentti maj. Norho suorittanut majoitustiedusteluja Metsäpirtissä.

17.11.
Div:n käsky huollosta no 24 valmistui ja postitettiin.

18.11.
Polttopuuasioita järjestelemään määrätyn kers. Korjansalon saatua kotiuttamismääräyksen kiersi hän yhdessä korpr. Väinölän kanssa suunnitellut hakkuualueet. Iltapäivällä saapui myös metsähallinnon edustajana metsänhoitaja Pöyhönen, jonka kanssa neuvoteltiin valtionmailla olevien kuloalueitten hakkuuttamisesta.

19.11.
Div:n huoltopäällikkö Majuri Kalliomäki määrättiin toistaiseksi järjestelytehtäviin komentoportaaseen. Huoltopäällikkönä toimii toistaiseksi majuri Norho. Intendentin tehtäviä hoitaa kapt. Rokala ja tsto IV:n päällikön tehtäviä luutn. Lefko.
9,00 JR36:sta tsto V:een komennettu luutn. Toivola ilmoittautui. Avustaa kesäkuormastovälineitten vaihdossa talvivälineisiin.
13,15 Majuri Kalliomäki piti puhuttelun toimistopäälliköille. Saapuville oli kutsuttu myös luutn. Toivola.

20.11.
Saapui div:n päiväkäsky no 30.
Luutn. Hirvonen tsto IV:stä määrättiin suorittamaan majoitustiedusteluja prikaatijoukkoja varten Sakkolassa ja Koverojalla. Alikers. Kari siirretty pvm:llä 11.11.41 36.Tal.K:aan ja alik. Olavi Aaltonen tsto VII:stä 36.ELK:aan.

21.11.
Luutn. Hirvonen jatkoi päivän kuluessa majoitustiedusteluja Lohijoen kylän suunnassa.
Maj. Kalliomäki ryhtyi illalla taas hoitamaan huoltopäällikön tehtäviä.

22.11.
Div:n käsky huollosta no 25 valmistui ja postitettiin.
Div:n käsky osittaisesta kotiuttamisesta pvm:llä 22.11.41 annettiin. Osittainen kotiuttaminen alkaa 28.11.41. Ensimmäisenä kotiutetaan III/JR57 ja siihen kuuluvista ne, jotka ovat syntyneet ennen 1911 loppua. Kotiuttamispaikka on Ikaalinen.
Taisteluvälinemateriaaliin nähden määrätään mm., että yksiköt vievät mukanaan saman aseistuksen, minkä ne ovat perustamispaikastaan tuoneet. A-tarvikkeet kootaan pois lukuunottamatta ilmatorjuntaan tarpeelliseksi katsottua määrää kiväärin patruunoita.
Muonaa ja rehua on varattava 5 päiväannosta, joista 2 päiväannostaovat matkamuona- ja rehuannoksia.

Kotiutettava yksikkö on varustettava määrävahvuuden mukaisella perusvaatetuksella, henkilökohtaisia varusteita vain kotiutettavien määrä. Hiihtojalkineita ja huovikkaita ei kuljeteta kotiseudulle.
Lääkintämateriaalitilanteen tulee olla määrävahvuuden mukainen. Yleinen kotiutettavien lääkärintarkastus on suoritettava.
Materiaalin suhteen yleensä noudatetaan sitä periaatetta, että joukko vie perustamispaikkaan mukanansa sen minkä toi.

Ottohevosia on III/JR57:n kotiuttamisen yhteydessä palautettava määrävahvuuden edellyttämä määrä, lähinnä Ikaalisten ottoalueelta olevat. Samoin el.lääk.-, kengitys- ja hevoshoitomateriaalia.
Kenttäkeittiöitä seuraa mukana 5 kpl, ilman glyseriiniä olevia. Kuormakärryjä palautetaan 86 kpl ensikädessä pataljoonan perustamispaikkakunnalta tai sen lähipitäjistä otettuja.
Polkupyöriä seuraa 73 kpl. Valjaat tulee olla kaikilla hevosilla, joilla ne oli tullessaankin.
Kuljetuksen numero on 6154.
Majuri Norho komennettiin sairaalaan tutkituttamaan itsensä, intendentin tehtäviä määrättiin hoitamaan kapt. Rokala.

23.11.
Luutn. G.O.O. Karumo tsto VI:sta on pvm:llä 23.11.41 siirretty III/JR57:ään ja sotilasvirkamies R. Vilkman JR57:stä hänen tilalleen 15.DE:aan.
Kenttäpostikonttori on siirtynyt uuteen paikkaan, nim. Keripata “pa”:sta n. 300 m etelään, jossa se on toimintavalmiina klo 18,00.

76.AutoK on viikolla 17.11.-23.11 kuljettanut 530 tonnia, pääasiallisesti e-tarvikkeita. Ajettu matka on 14835 km, josta kuormattuna 8183 km eli 55%.
Taisteluvälinetoimisto tiedottaa, että kotiutettavat joukot ovat oikeutettuja ottamaan mukaansa a-tarvikkeita seuraavasti:
Vartiomiehille 600 kiv. tai kp:n patruunaa, pataljoonan ilmatorjuntaa varten 6000 kk:n patruunaa. Upseereille, joilla on pistooli 25 pistoolin patruunaa
Tsto III/15.DE:n kautta tiedoitetaan kirjelmällä, että III/JR57:n 99 palautettavasta hevosesta on 50 parasta ottovaljaineen siirrettävä Kontiolahteen, kaikki Ikaalisten ottoalueelta.

24.11.
Lääkintätoimisto huomauttaa kirjelmällä, että kotiutettavien yksiköitten on luovutettava ahkionsa 36.LK:lle.
16,00 Alikers. Matti Vasama ilmoittautui komennettuna JR15:sta polttopuuhankintoihin.

25.11.
9,15 Tsto III:sta ilmoitettiin puhelimitse, että 19.11.41 on Antrean pitäjän Leinjärven kylään pudotettu neljä suomea puhuvaa ja suomalaisissa sotilaspuvuissa olevaa laskuvarjomiestä, joista yksi on joutunut vangiksi. Miesten on määrä palata takaisin Lempaalanjärven kautta. Tämän johdosta vahvistettiin huoltoportaan vartio yöajaksi parivartioksi.

26.11.
Luutn. Hirvonen tsto IV:stä ja luutn. Laaksovirta suorittivat uuden tiedustelun Taipaleenjoen suunnassa prik. majoittamista varten.

27.11.
6,00 Ensimmäisenä kotiutettavaksi määrätyn III/JR57:n liikkeellelähtö. Päivämarssi 35 km.
Oikaisuna merkitään, että alikers. U. Kari ei ole siirretty 36.Tal.K:aan kuten päiväkäskyssä no 30 on mainittu, vaan komennettu.

28.11.
10,00 Kotiutettava III/JR57 saapui Valkjärven asemalle.
16,00 Lähtö junalla Valkjärveltä.
15.D:n käsky no 2 osittaisesta kotiuttamisesta saapui. Kotiutetaan II/JR36. Kuljetus alkaa aikaisintaan 4.12.41. Kotiuttamispaikat Kiikka ja Karkku.

Kotiuttamisen yleinen kulku on edellisen käskyn no 1320/III/54 sal. mukainen. Lisäyksenä määrätään mm., että taisteluvälinemateriaalin määrävahvuuksissa noudatetaan tavallisia määrävahvuuksia (ei supistettuja). Yksiköt vievät mukanaan niillä olevan määrävahvuuksiin kuuluvan pion.materiaalin paitsi aurauskaluston.

Kss.materiaalin suhteen käsketään, että yksiköitten on siirrettävä mukanaan nykyisin voimassa olevien supistettujen materiaalimäärävahvuuksien mukainen Kss. materiaali, savutusmateriaalia lukuunottamatta, täysin käyttökelpoisessa ja puhtaassa kunnossa.
Hevosia kotiutetaan 99 ensisijassa ottoalueelta Kiikka, Keikyä. Satuloita ei oteta mukaan.
Aselajikomentajien ja divisioonan huoltopäällikön toimesta suoritetaan kotiutettavan pataljoonan materiaalin alkutarkastus 30.11.41 klo 9,00 alkaen. Lopputarkastus suoritetaan päivää ennen marssillelähtöä lähemmin tiedoitettavana aikana.

29.11.
Lähetettiin sotasaalisrautaromua 2 vaunukuormaa Valkjärven asemalta Imatran rautatehtaalle.

30.11.
Ei erikoista mainittavaa.

1.12.
Saapui I AKE:n käsky huollosta no 22/41. Saapui huomattavan paljon virkapostia.

2.12.
Huoltopäällikkö kävi tutustumassa Linnakankaan leirialueen maastoon luutn. Lefkan ja luutn. Hirvosen kanssa. 15.D:n rahast.hoit. luutn. Esselström siirrettiin Ratsukoulun taloudenhoitajaksi pvm:llä 6.12.41.

3.12.
Valmistui Divisioonan käsky huollosta no 26 ja postitettiin.
Alettiin AKE:n käskystä parakkien ajo Virojoelta Linnakankaan leirialueelle.

4.12.
Ilmoitettiin radiossa, että joukkomme miehittävät Hankoa.
Ratsukoulun taloudenhoitaja sot.virk. Manninen ilmoittautui 15.DE:n rahastonhoitajaksi.
Huoltopäällikkö ja huoltolajien johtajat suorittivat kotiutettavan II/JR36:n tarkastuksen, jonka tuloksesta on tehty kertomus.

5.15.
Ei erikoista ilmoitettavaa.

Itsenäisyyspäivän juhlatilaisuus

6.12.
8,00 Suoritettiin lipunnosto huoltoportaan lipputankoon. Koko huoltoportaan henkilöstö oli järjestäytynyt avokulmaan paikalle. Henkilöstön ilmoitti kapt. Rokala majuri Kalliomäelle. Kun lippu oli nostettu salkoon luki majuri Kalliomäki Ylipäällikön päiväkäskyn 6.12.41. Sen jälkeen hän jakoi divisioonan komentajan myöntämät kunniamerkit, joita saivat seuraavat:
VM1 Ylikersantti Eino Seppänen
VM2 -“- Yrjö Vaarna
-“- Alikersantti Tauno Sarpela
-“- -“- Arvo Salmela
-“- -“- Armas Sirkka
-“- Lotta Maija Kalliomäki
-“- -“- Sirkku Pörsti
-“- -“- Aili Snua
-“- -“- Mirjam Salovaara
-“- -“- Elli Hietanen
-“- -“- Kaarina Forsbacka
Suomalaiset vallanneet Karhumäen.

7.12.
Pakkanen kohosi 24 asteeseen. Vihollisen lentokoneita lensi useamman kerran alueellamme.

8.12.
Ankara lumipyry. Sen johdosta mm. posti myöhästyi n. 3 tuntia.

9.12.
SAutoAs.2 lopettaa toimintansa nykyisessä sijoituspaikassaan ja perustetaan 16.Pr:n toimesta Harjukylään. Kapt. Vuorimaa tsto V:stä ja luutn. Lefko tsto IV:stä lähtivät lomalle.

10.-11. 12
Ei mitään erikoista.

12.12.
Yöllä vallinnut pyry aiheutti jonkunverran kuljetushankaluuksia. Kaikkia aukipidettäviä tieosuuksia ei saatu päivän kuluessa aurattua.
Tsto I:stä ilmoitettiin puhelimitse, että luutn. Ahtovirta 36.Tal.K:sta siirretään 3.Tal.K:aan.

13.12.
I AKE:n kirj. no 1417/III/104sal.10.12.41 johdosta, joka koski vihollisen laskuvarjopartioita, vahvistettiin huoltoportaan ulkovartio, joka viime aikoina oli ollut vain yksi mies, taas kahdeksi mieheksi.
I AK:n metsätalousupseeri luutn. Mansala kävi neuvottelemassa polttopuuhankinta-asioista
Kev.Os.16:ssa toimitettiin materiaalin alkutarkastus kotiuttamista varten.

14.12.
Edelleen pakkasta. Aamulla klo 7,00 oli 26 astetta.
Saapui I AKE:n käsky huollosta no 23/41.

15.12.
Jaettiin div:n käsky puutavaran hankinnasta. 15.D:n puutavarahankintaupseerina toimimaan määrätty luutn. A. Karvonen tsto IV:stä.

16.12.
Tsto IV:ssä työskennelleen lotta Mirjami Salovaaran komennus päättyi.
Luutn. Karvonen teki kiertomatkan Jär.Psto 3;ssa, JR57:ssä ja 16.Pr:ssa neuvottelemassa polttopuuhankinnasta. Kuhunkin mainittuun paikkaan oli kutsuttulähijoukkojen edustajia.

17.12.
Ei mitään erikoista.

18.12.
JR36:ssa toimitettiin kotiuttamista edeltävä materiaalin alkutarkastus. Tarkastettiin rykmentin porras ja III/JR36.
Yksi komppania JR36:sta on komennettu polttopuuhankintatöihin. Komppanian päällikkö luutn. Helavuori ilmoittautui tsto IV:ssä klo 13,00. Tarkoitus on käyttää työssä vaihdellen eri komppanioita.

19.12.
Div:n päiväkäsky no 36 saapui. Div:n käsky huollosta no 27 valmistui.
17,00 Intendentti maj. Norho, joka 22.11 komennettiin sairaalaan tutkituttamaan itsensä, palasi takaisin.

20.12.
9,00-12,00 toimitettiin kotiuttamista varten materiaalin alkutarkastus. JR57:ssä.
Luutn. Karvonen kävi polttopuuhankintatiedustelulla Lohijoen valtion mailla.

21.12.
Huoltopäällikölle majuri Kalliomäelle myönnetty 12 vrk lomaa alkaen 22.12.
Tsto IV:n päällikkö kapteeni Rokala siirtyi illalla 15.Pr:n huoltopäälliköksi.
Div:n huoltopäällikön tehtäviä ryhtyi hoitamaan intend. majuri Norho määräten tsto IV:n päällikön vt:ksi luutn. Lefkon.
Luutn. Karvonen jatkoi päivän kuluessa puunhankintatiedusteluja Lohijoen valtion mailla.
Päivällä vallinnut pyry aiheutti huomattavia liikennevaikeuksia.

22.12.
Kotiuttamistarkastus toimitettiin II/JR57:ssä, Esik.K/JR57:ssä, Krh.K/JR57:ssä, Tyk.K/JR57:ssä ja JR57:n kolonnassa.

23.12.
Div:n päiväkäsky no 37 saapui.

24.12. Jouluaatto.
I AK:n päiväkäsky no 38 saapui. Sen mukaan on myönnetty mm. seuraavat kunniamerkit:
Tammenlehvä VR4:ään:
luutn. Tauno Hirvoselle tsto IV,
sot.virk. Rikhard Vilkmanille tsto IV,
VR4:
vänr. Karl Bodmannille tsto VI,
luutn. Olavi Karumolle tsto VI,
luutn. Aarne Karvoselle tsto IV,
sot.mest. Paul Näkille tsto VI,

17,00 Koko huoltoportaan henkilöstö sotilaita ja lottia myöden kokoontui yhteiseen joulujuhlaan tsto V:een, joka oli järjestetty onnistuneeseen juhla-asuun.
Tilaisuus alettiin jouluvirrellä, jonka jälkeen div:n pastori piti saarnan. Klo 18,00 saapuivat etukäteen ilmoittamatta myös divisioonan komentaja ja esikuntapäällikkö viipyen paikalla noin tunnin ajan, jonka kuluessa tarjottiin jouluateria. Majuri Norho luki ylipäällikön, armeijakunnan ja divisioonan päiväkäskyt, jotka kaikki sisälsivät joulutervehdyksen. Divisioonan komentaja ja esikuntapäällikkö pitivät kumpikin puheen. Vakavan ja leikillisen ohjelman sekä laulun vaihdellessa jatkui ilta viihtyisän ja hillityn joulutunnelman vallitessa puoleen yöhön.

25.12.
Rauhallinen joulupäivä. Huoltolaitosten ja -muodostelmien upseeristo oli kutsuttu huoltoportaaseen päiväkahville.

26.12.
Pakkanen taas kiristynyt. Aamulla klo 8 27 astetta.
I AKE:n käsky huollosta no 24 saapui. Div:n päiväkäsky no 39 saapui. Siinä mainitaan mm. kapt. Rokalan siirto Os.3/15.DE:sta 15.Pr:n huoltopäälliköksi päivömääränä 21.12.41 ja luutn. Akseli Ahtovirran siirto 36.Tal.K:sta 3.Tal.K:aan pvm:llä 9.12.41.

27.12
Ei mitään erikoista.

28.12.
Div:n käsky huollosta no 28 valmistui ja jaettiin.

29.12.
Pakkanen lauhtunut, vain 17 astetta. Maj. Norho kävi aamupäivällä luutn. Karvosen kanssa tarkastamassa polttopuiden hakkuualueita Mäkrän suunnassa.

30.12
Maj. Norho kävi tykistökomentajan kanssa Leinikylän parakkialueella järjestelemässä suunniteltujen kurssien majoitusta. Samalla matkalla esittelyllä esikuntapäällikön luona.
Iltapäivällä kävi maj. Norho viestikomentajan luona sopimassa puhelinlinjan vetämisestä Mäkrän sirkkelille.

31.12.
Maj. Norho kävi aamupäivällä tarkastuskäynnillä 36.Autokorj. ja 36.Poltt.Os:ssa. Iltapäivällä esittelymatka esikuntapäällikön luona, jolloin oli kysymys materiaalitarkastusten pidosta.
Illalla kokoontui huoltoportaan henkilöstö tsto VI:een uuden vuoden vastaanottajaiskahville. Klo 24 piti majuri Norho lyhyen puheen, jonka jälkeen laulettiin Maamme-laulu ja Jumala onpi linnamme.

Rintamahäät etulinjoilla virkistysparakissa 1 km etulinjoilta. Morsian lotta Paula Tuominen ja sulhanen ylikersantti Viljo Salin. Lempaala 1.8.-42

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *