7.8.-41, Vihollinen pakenee Laatokalle päin.

Lepoa ennen hyökkäystä

Marssivauhtia eteenpäin!

7. elokuuta -41, rankkasateet, ryssien takaa-ajo jatkuu.

15. Divisioona

15.Div.Esik. Os.2
0,45 Maj. Haahti soitti maj. Kukkoselle pyytäen välittämään kapt. Kankkuselle käskyn irroittautua.
0,50 Annettiin kapt. Kankkuselle määräys valmistautua osastonsa irroittamiseen joukkueittain, jotka tarpeen tullen autoilla heitetään alaspäin.

3,05 Divisioonan käsky N.o 520/III/54 jaettiin (Liite no 164).
7,15 Ilmoitti evl. Valkama, että vih. irroittautuu Änkilänsalosta, jota parhaillaan puhdistetaan ja lienee pian selvä.
7,45 Tilanneilmoitus AKE:lle (Liite no 165).
7,55 Ilmoitettiin naapurista, että 10D. saavuttanut Kaukolan kylän (pohj.) tienhaaran maaston ja lienee nyt jo Kaukolan kirkolla.

8,45 Os.Tiikerin käsky (Liite no 166).
9,25 Ilmoitti kapt. Kankkunen, että Partalan tienhaara todettu vapaaksi vihollisista ja nyt Kankkusen miehittämä.
9,55 Kankkunen edelleen ilmoitti, että 2 D:n partio ajanut pyörillä Syväorosta suoraan Poutalan kautta Koitsanlahteen. Tie oli vapaa vihollisista, paljon varustuksia nähty tien varrella. Edelleen Kankkunen ilmoitti, että Auvisen kukkula Koitsansalon pysäkiltä lounaaseen vielä vihollisella, joka äänistä päätellen on lähdössä.

Armeijakunnan käsky 7.8.41 klo 10,15:
“1. Vihollinen, jonka vastus Ojajärven kaakkoispuolella näyttää heikentyneen, pyrkii irroittamaan voimiaan Kokkolanjoen koillispuolelta Hiitolan suuntaan sekä, laivausvalmisteluihin ryhtyen, VII AK:n alueelta Lahdenpohjan suuntaan.

2. II AK lyö vastassaan olevan vihollisen.

—-

5. 15.Divisioona ylittää ensitilassa Kokkolanjoen sekä saavuttaa ensi tavoitteena Sortavalan rautatien, painopiste Kurkijoen suuntaan. Ilmoitus hyökkäysvalmiudesta II AKE:lle.
II AK:n komentaja, T. Laatikainen”.

11,25 Kapt. Kankkunen ilmoitti, että Koitsansalon “o”:sta pohjoiseen kulkevan kylätien länsipuolinen alue on todettu vapaaksi vihollisista. Partiot seuraavat perässä.

11,15 Majuri Haahti ilmoitti Huiskusta puhelimitse: “Leijona saavuttanut 10,50 taloryhmän pisteen 25 pohj.puolella, pääosat menossa maastoitse pohjoispuolitse. Varko (JR 49) aloittanut, menee tienkin suunnassa eteenpäin. Vasemmalla —“(puhelu katkesi).

12,45 Ilmoitti luutn. Merivaara JR57, että I patl. on pisteen 87 maastossa Lamminsalon lounaispuolella ja II patl. edennyt miehittäen Kalliokosken ja Syrjäkosken. Sotasaalis vähempiarvoista vihollisen ehdittyä kuljettaa suurimman osan tarvikkeistaan pois. I patl. on n. 1 km Syrjäkosken tienhaarasta eteläkaakkoon.

12,45 Majuri Haahti Huiskosta ilmoitti edelleen, että Raikkala jo saavuttanut Alasjärvi “i”:stä n. 1,5 km pohjoiseen. Varko etenemässä Kilpolaa kohti ja Virkki ylittänyt kaikilla voimillaan Kokkolanjoen Uusikylä “ä”:stä 500 m koilliseen.

13,30 Tiedoitti maj. Kukkonen antaneensa käskyn, että os.Kankkusen alistus Tiikerille lakkaa klo 14,00 alkaen, sekä että Kankkusen on käsketty irroittaa niin paljon konekivääreitä kuin mahdollista, mitkä sitten joukkueittain heitetään autoilla Hiitolan suuntaan Kokkolanjoen varteen. Yksi joukkue (a’ 8 kk.) lähtenyt jo klo 10,40. Loput 2 joukkuetta (16 kk.) lähtevät klo 16,10).

Käsky Os. Kankkusesta (Liite no 167).
Peitepiirros D:n taistelujoukkojen ryhmityksestä 7.8.41 klo 12,00 (Liite no 168).
Päivän kuluessa yritetty saada yhteyttä etulinjan joukkoihin, lopulta saatu yhteys, jonka mukaan annettu AKE:lle seuraava
20,14 tilanneilmoitus (Liite no 169).

20,15 Annettiin seuraava käsky (Liite no 170).
17,00 Kävi kenr.luutn. Oesch eversti Nihtilän seurassa tutustumassa tilanteeseen.
19,30 Ilmoitti luutn. Salolainen JR57, että tie Änkilä – Änkilänsalo – Syrjäkoski – Karjalan Työlaitos – Huiskunniemi on nyt liikennekelpoinen.

20,40 Ilmoitti evl.Valkama, että III patl. saapunut Lamminsalon – Alhon maantielle, matkalla oli 1 ups. + 4 miestä joutunut vihollisen vangiksi, mutta pian sen jälkeen omat miehet saivat vangitsijat yllätetyiksi ja vangit vapautetuiksi.

I patl. saapunut pisteen 92,3 maastoon ja II patl. Lamminsalosta marssilla III patl:n yhteyteen. Tie Änkilänsalosta Syrjäkoskelle myös kunnossa, silta korjattu ja tietä pitkin voidaan nyt tykeilläkin ajaa. Pyytää tykistöä.
20,50 Ilmoitettu edellisestä. Tyk. komentajalle ja maj. Haahdelle.

15.DE, Huoltotsto IV:
Tiedusteltu Salokylassa huoltoportaan sijoitusmahdollisuuksia ja todettiin, että edellisenä päivänä Ilmeellä tiedusteltu paikka on sopivampi.
21,00 A/36.KS toimintavalmiina Ilmeellä. B/36.KS edelleen Simpeleen kansakoululla.
Ei lentotoimintaa, mutta varsinkin iltapäivällä edestä vilkasta, osaksi ankaraakin tykkitulta.


Huoltoa vaikeissa olosuhteissa. SA kuva.

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15/E
Klo 6 ilmoitti III/JR15, että rykmentille määrätty ensi tavoite, Kuoksjärven tienhaara ja siitä 2 km etelään on vihollisista vapaa. Päätös antaa III/JR15 heti miehittää tieristeyksen, samalla lähettää I/JR15 vahvistettu joukkue Käräjämäelle ja loput reserviin. III/JR15 vahvistukseksi kompp. II/JR15:sta.
Klo 6,50 toinen partio III/JR15:sta palannut ja myöskin huomannut maantien risteyksestä pohjoiseen tyhjäksi. Yksi komppania III/JR15:sta matkalla ryhmitysmaastoon ylimenoa varten, saaneet tykistökeskityksen, josta päättäen tie on vihollisen tähystyksen alaisena.

7,15 pioneerit ovat siltatyössä ja samalla raivaamassa uutta tietä metsän läpi. Taistelujoukot ylittävät ensin ja ajoneuvot sitten kun tie on raivattu. Lasketaan joukkojen voivan ylittää klo 10. (III/JR15 + kompp/II/JR15).

Klo 7,25 DE:n tiedoitus: “Väliraja Valkamalle: Pitäjänraja p.103 kaakkoon, siitä edelleen suon 42 kaakkoiskärki, suon eteläpuolitse kulkeva tie Valkamalle kuuluvana – siitä edelleen Änäsuon eteläkärki. Tämä on samalla varmistus- ja tiedusteluraja. Tieto Valkamalta: “Änkilänsalon tie kokonaan hallussamme. Eteneminen ja puhdistus jatkuu”. Ohje Valkamalle: “Pyrkiä päävoimin tielle. Karhun aikaisempi tavoite ja asemat siitä O:hon, pitkin aikaisempaa D:n välirajaa”.

Klo 7,40 Kun II/JR15:een nyt ei jäänyt muuta kuin jääk.j. ja puolijoukkue kk.komppaniasta, liitettiin nämä Puukon jääk.komppaniaan toistaiseksi. Kapt. Fröberg liittyy siksi ajaksi komentoportaaseen. Jääkärijoukkue Puukko valmistautuu ylittämään joen klo 11 rykmentin reservinä. Klo 10 rykmentin komentaja ylimenon paikalla. Myös Div.komentaja siellä. Pitkänen aloittaa ylityksen, klo 11,30 Pitkänen on ylittänyt joen.

Puukolle käsky siirtyä yli joen, ryhmittyä joen toisella puolella. Kun rykmentti valmis, jatkaa Pitkäsen perässä ja silloin ilmoitus komentajalle. Klo 11,30 Penttilä ilmoitti, joukot valmiina ylimenopaikalla. Klo 11,35 ilmoitti Fröland Hj:lle, (huoltojoukoille) sovittu, että siellä käytettävissä 10 hevosta ja -ajoneuvoa. Klo 11,35 krh. kompp. ylimenopaikalla, tulenjohto ylitti jo Pitkäsen mukana.

Klo 11,45 ilm. I/JR15:n joukkue Korpirauha, että Käräjämäki on miehitetty. Käsky asettua puolustukseen pohjoiseen päin. Tiedustelu tien suuntaan pohjoiseen ja koettaa saada Valkamaan yhteyksiä. Etelään varmistus: Käräjämäki n. 1 km etelään aukean pohjoislaidassa p.k.

Klo 12,00 jääk.joukkue ylittänyt joen ja etenee. Klo 13,30 I/JR15 alkaa ylittämään jokea, arviolta menee 45 min. kunnes pataljoona on yli ja ryhmittynyt. Rykm. komentaja ylitti 1. komppanian jälkeen. Klo 14,15 ilmoitus Pitkäseltä: Tunti sitten saavuttanut tavoitteen. Puukko saapumassa tavoitteeseensa. Ei vielä taistelua.
Klo 14,25 yhteys Pitkäseen.

Käsky Puukolle tiedustella nop. Alhon suuntaan, varmistus joka suuntaan. Klo 14,30 Rykmentin komentaja lähti etenemään suuntauraa pitkin. Klo 16,20 Rykmentin komentaja saapui tienristeykseen, silloin kuului ensimmäinen ammunta. Alhon tien suunnasta oli vihollisen joukko edennyt ja sai meidän vartiomiehiltä tulta.
Klo 19 ilmoitus partio Korpisaarelta, että heillä ollut yhteys Kilpeläiseen Lamminsalon suunnassa. Tiikeri on jo ylittänyt tien matkalla Änäsuon suunnassa. Lamminsalo vapaa vihollisista.

Klo 21,30 radioilmoitus Divisioonan Esikunnalle: “Kaikki joukkoni tavoitteessa klo 17,00 lähtien. A:n suunnassa vihollisia asemissa edessämme n. 1 km tien kummallakin puolella. Tiedustelu vihollisasemat kiertäen käynnissä, tulokset odotettavissa klo 2:n tienoissa. Onko Käräjämäen varmistus vielä tarpeen? Virkki”.

JR 15, EK:
Klo 6 ilmoitus III patl.:lta, että rykmentille määrätty ensi tavoite Kuoksjärven tienhaara ja siitä 2 km etelään on vihollisista vapaa. Päätös antaa III patl:n heti miehittää tienristeyksen. Samalla lähettää I patl. vahvistetun joukkueen Käräjämäkeen ja loput valmiina ylittämään joen. Rykm. reservinä III patl:n vahvistukseksi komppania II patl:sta.

Klo 6,50 toinen partio III patl.:sta palannut ja huomannut maantienristeyksestä pohjoiseen tyhjäksi vihollisista. Yksi kompp. III patl.:sta matkalla ryhmitysmaastoon ylimenoa varten, saanut vihollisen tykistökeskityksen, josta päättäen tie on vihollisen tähystyksen alainen.
Klo 7,15 pioneerit raivanneet uutta tietä metsän läpi. Taistelujoukot ylittävät joen ensin ja ajoneuvot sitten kun tie on raivattu. Lasketaan voivan joukkojen suorittaa ylityksen n. klo 10.

Klo 7,25 DE tiedoitus: “Väliraja Valkamalle: Pitäjänraja p. 103 kaakkoon siitä edelleen suon 42 kaakkoiskärki, suon eteläpuolitse kulkeva tie Valkamalle mukaanlukien, siitä edelleen Änäsuon eteläkärki. Tämä on samalla varmistus- ja tiedusteluraja. Tieto Valkamalta: Änkilänsalon tie kokonaan hallussamme. Eteneminen ja puhdistus jatkuu. Ohje Valkamalle: Pyrkiä päävoimin tielle Karhun aikaisempi tavoite ja asemat siitä “a”:han pitkin aikaisempaa D:n välirajaa”.

Klo 7,40 Kun II patl:aan nyt ei jäänyt muuta kuin jääk.joukkue ja 1/2 joukkuetta kk.komppaniasta, liitettiin nämä Puukon jääk.komppaniaan toistaiseksi. Kapt. Friberg liittyy täksi ajaksi komentoportaaseen.
Jääk.joukk. Puukko valmistautuu ylittämään joen klo 11 rykmentin reservinä.
Klo 10 rykmentin komentaja ylimenopaikalla. Myös Div. komentaja siellä. Pitkänen aloittaa ylimenon klo 11,30. Puukolle käsky siirtyä yli joen ja ryhmittyä joen toiselle puolelle.
Klo 11,30 Penttilä ilmoitti joukkonsa valmiina ylimenopaikalla.
Klo 11,35 ilmoitus Frölander-Ulfille, että Sas:lla käytettävissä 10 hevosajoneuvoa.

Klo 11,35 Krh. komppania ylimenopaikalla. Tulenjohtue ylittää jo Pitkäsen mukana.
Klo 11,45 ilmoitus I patl:n joukkueelta, että Käräjämäki on miehitetty. Käsky asettua puolustukseen pohjoiseen päin. Tiedustelu tien suuntaan pohjoiseen ja koettaa saada Valkamaan yhteys. Varmistus etelään Käräjämäki n. 1 km etelään.
Klo 12 jääk.komppania ylittänyt joen ja etenee.
Klo 13,30 I patl. aloittaa joen ylityksen. Ylitys kestää arviolta 45 min. Rykm. komentaja ylittää I kompp. jälkeen.

Klo 14,15 ilmoitus Pitkäseltä, että saavuttaneensa tavoitteensa tunti sitten. Puukko samassa tavoitteessa. Ei taistelua.
Klo 14,25 yhteys Pitkäseen. Käsky Puukolle tiedustella Alhon suuntaan ja varmistaa.
Klo 14,30 rykmentin komentaja lähti etenemään suuntauraa pitkin.
Klo 16,20 rykmentin komentaja Kuoksjärven tienristeyksessä. Silloin saimme ensi kerran vihollisen tulta Alhon suunnasta ja eteneminen pysähtyi.

Klo 19 partio Korpisaarelta ilmoitus, että heillä yhteys Kilpeläiseen Lamminsalon suunnassa. Tiikeri ylittänyt tien Änäsuon suunnassa. Lamminsalo vapaa vihollisista.
Klo 21,30 radioilmoitus DE:lle: “Kaikki joukkoni tavoitteessa klo 17. lähtien. Alhon suunnassa vihollisia asemissa edessämme n. 1 km tien kummallakin puolella. Tiedustelen vihollisen asemat kiertäen, käynnissä, tulokset odotettavissa klo 2,00 tienoissa. Onko Käräjämäen varmistus vielä tarpeen?” Virkki.

JR 15, Virkin tst.kertomusta:
Klo 6,00 ilmoitti III patl. kom., että partioitten ilmoitusten mukaan on rykmentin tavoite Kuoksjärven tiehaara ja siitä 2 km. etelään vihollisista vapaa.
Tämän johdosta annoin käskyn III patl:lle heti ryhdyttäväksi toimenpiteisiin mainitun tiehaaran miehittämiseksi. Samalla sai I patl. tehtäväkseen lähettää vahvistetun joukkueen joen ylitse Käräjämäkeen.

Kompp. Halla-Seppälä II patl:sta alistetaan III ptl.:lle. Loput rykmentistä valmiina vahvistetun III patl. rykmentin reservinä.
Klo 6,50 palasi toinen partio, joka ilmoitti, että tienristeyksestä pohjoiseen oleva tiekin on vihollisista tyhjä.
Yksi komppania II patl.:sta oli matkalla ryhmittymismaastoon, ennen joen ylimenoa saanut tykistökeskityksen, josta päätellen tie on vihollisen tähystyksen alaisena.

Klo 7,25 käsky DE:sta: Väliraja osastojen Valkama ja Virkki välillä: Pitäjänraja pisteestä 103 kaakkoon, siitä edelleen suon 42 kaakkoiskärki, suon eteläpuolitse kulkeva tie Valkamalle kuuluvana. Tämä on samalla varmistus- ja tiedusteluraja.

II patl.:ssa oli nyt jäljellä vain jääkärijoukkue, krh-joukkue ja 1/2 kk-joukkuetta. Nämä liitettiin sentähden Puukon jääkärikomppaniaan ja kapt. Fröberg jäi toistaiseksi käyttööni DE:aan. Jääkärikompp. Puukolle annettiin käsky valmistautua ylittämään joki klo 11,00 rykmentin reservinä.

Klo 7,30 pari vihollisen hävittäjää pudotti pommeja rykmentin leirialueelle ja ampui konekiväärillä. Muutamia tykistömiehiä kaatui ja haavoittui.
Klo 10,00 saavuin itse joen ylityspaikalle seuraamaan kapt. Pitkäsen pataljoonan (III) juuri alkavaa ylimenoa. Klo 10,30 oli koko patl. ylittänyt joen, jossa ei vielä ollut siltaa ajoneuvoja varten. Divisioonan pioneerit rakensivat par’aikaa ajoneuvosiltaa. Loppuosa rykmentin taistelujoukoista jatkoi välittömästi joen ylittämistä III patl. jäljessä.

Ylimeno oli hyvin hankalaa ja hidasta. Vasta klo 14,15 oli rykmentin koko taisteluosa ylittänyt joen ja klo 17,00 lähtien oli koko rykmentti tavoitteessaan tiehaaran maastossa, jossa kaivauduttiin. Tavoite oli saavutettu ilman taistelua. Varmistus ja tiedustelu järjestetty joka suuntaan. Myös Käräjämäen maasto oli I patl. joukkueella miehitetty ilman taistelua. Sielläkin varmistus ja partiointi pohjoiseen ja etelään.

Itse tienhaaran miehitys kävi siis ilman taistelua, sillä maastokohta oli vihollisista tyhjä. Klo 15,00 tuli vihollisrivistö Alhosta päin kaikessa rauhassa ilmeisesti tietämättä mitään tienhaaran maaston miehityksestä. Vihollisrivistössä oli 3 kiväärijoukkuetta ja 1 kevyt krh. Meidän miehityksemme Timoskanmäellä avasi tulen. Vihollinen vetäytyi takaisin, yritti kiertää Timoskanmäen ja tulla Timoskaan. Siellä syntyi taistelu, jossa vihollinen lyötiin takaisin. Tämän jälkeen miehitti vihollinen Koivikkomäen, Lammasvaaran ja Anttilanmäen.

Klo 21,30 lähetin radiolla DE:aan seuraavan ilmoituksen; Kaikki joukkoni tavoitteessa klo 17,00 lähtien. Alhon suunnassa vihollisia maastossa ainakin n. 1 km tien kummallakin puolella. Tiedustelu vihollisasemien sijainnista käynnissä, tuloksia odotettavissa klo 2,00 tienoilla. Onko Käräjämäen varmistus vielä tarpeen?
Viimeksiesitetty kysymys johtui siitä, että olin saanut Käräjämäen varmistusjoukkueelta tiedon, että heillä oli ollut yhteys pohjoiseen majuri Kilpeläiseen, jolta oli saatu tietää, että eversti Valkaman joukot olivat jo ylittäneet Lamminsalon – Käräjämäen tien ja olivat matkalla Änäsuota kohti. Lamminsalo vapaa vihollisista.
Tappiot: 5 miestä haavoittunut.

Divisioonan Pion.P:n toimesta valmistettiin Kokkolanjoen yli ajoneuvosiltaa, kuten mainittu. Sen piti valmistua klo 17,00, mutta viivästyi ja tuli valmiiksi vasta klo 19,00. Joukkojen huolto oli hyvin vaikeaa. Kun silta valmistui ja taistelukuormastot oli kuljetettu eteen, oli käytetty tie sen jälkeen käyttökelvoton. Sateet ja suuri liikenne olivat tehneet uuden pohjustamattoman tien kauttaaltaan pehmeäksi ja pohjattomaksi suoksi. Niinpä vain muutamia tunteja sillan valmistumisen jälkeen eräs hevonen vajosi vatsaansa asti keskellä tietä niin, että mukana kulkeneet 6 miestä saivat työskennellä puoli tuntia, ennenkuin saivat kaivetuksi hevosen tiestä ylös.

Pioneerit rakensivat myös toista siltaa Karjalan Työlaitokselta luoteeseen johtavan tien jatkeen ja Kokkolanjoen leikkauskohdassa. Silta valmistui seuraavana päivänä klo 12,00 tienoissa, jolloin huolto tuli huomattavasti helpommaksi. Vieläpä autotkin voivat ajaa sitä tietä.

JR 15, II Patl:
Klo 7,25 5. komppania (Halla-Seppälä) + kk:n puolijoukkue (Sundblom) alistettu III patl:lle. Klo 7,50 2 ryssän hävittäjää pudotti pommeja ja ampui kk:lla leirialueelle, ei tappioita. 8,50 patl. sai lähtökäskyn paitsi huolto.
Klo 9,45 lähti pataljoonan loppuosa (kom. ja kss.ryhmä, viesti- ja kk.joukk.) seuraamaan rykmentin komentajaa.

Marssi kulki metsää pitkin (1:100000) Uusikylän kautta, Kokkolajoen yli Kuoksjärven “Kuoks”-kohdasta kolmentien risteykseen (Alho – Käräjämäki – Hiitola). Matkan aikana satoi rankasti. Tietä Alhoon etenevät joukot saivat kosketuksen viholliseen, ei päästy heti eteenpäin. Suoritettiin majoitustiedustelu rykm. esik. varten.

Rykmentin komentopaikka 500 m kolmen tien risteyksestä Käräjämäen suuntaan, 300 m maantiestä kahden kallion välisessä painanteessa, johon rakennettiin havumajat ja ympäristö varmistettiin.
Klo 23,00 saapui ruoka. Yö sateinen. Yöllä tykistötoimintaa Hiitolan suunnalla.
Tappiot  u au m
Haav.     –   –   2

JR 15, III Patl:
Klo 5,30 saapui toinen kuljetus, johtajana luutn. Sipilä. Siinä tulivat 11.komppania, loput kk:sta ja kenttäkeittiöt. Noin klo 7,00 saivat yksiköiden päälliköt etenemiskäskyn. Eteneminen tapahtuu suunnassa 15-00 yli Kokkolanjoen. Kärjessä eteni Sipilä, jonka komppania jo kuljetuksen päätyttyä vietiin aukean reunaan joen länsipuolelle.

Viestiyhteydet toimivat heikosti. Ruis paikoillaan, mutta välillä puhelin Pitkäsen majoituspaikassa koko päivän (Vatiblane), jolla voitiin välittää puheluita eteen ja taakse. Päivä sateinen, siksi kenttäjohtimella vedetyt linjat kastuivat ja vuotivat. Kun lisäksi suuntauraa seuraavan uuden huoltotien liikenne tämän tästä katkoi linjan.
Klo 9,00 eversti Virkki otti yhteyden majoituspaikkaan ohi kulkiessaan. Hänet neuvottiin suuntauran päähän (myöhemmin luonnos maastosta), jota pitkin komentoporras eteni.

III/JR15 sotapäiväkirja n:o 10691 päättyy.
spk n:o 10692,
Pataljoonamme perästä seurasivat I ja II pataljoona, joten koko rykmentti oli koossa. Liikettä seuraamassa D:n komentaja aamupäivällä.

Klo 10,30 V.A. välitti tiedon Virkille vänr. Korpirannalta, että hän oli saavuttanut Käräjämäen maaston, joka oli vapaa vihollisista. Iltapäivällä saatiin tieto vänr. Ojasen kautta, että Korpiranta oli saanut yhteyden Kilpeläiseen, joka oli tullut Lamminsalon kautta pohjoisesta ja havainnut tien vapaaksi vihollisista. Eteläinen huoltotie saatiin johonkin kuntoon iltaan mennessä. Sitä pitkin vietiin muona eteen.

JR 15, 4.Kompp:
Klo 7 marssi jatkui eteenpäin. Hiitolaan Polon pysäkin läheisyyteen. Vartiotoimintaa. Klo 14,30 seurasivat ajoneuvot. Stm. Joonas Harju haavoittui.

Läpi metsien Hiitolaan. SA kuva

JR 15, 8.Kompp:
—-

JR 15, Tyk.Kompp:
10,00 lähtivät I ja III joukkue marssille seuraten rykmentin suuntauraa.
21,00 asettui I j. asemaan Kuoksjärven kansakoulun maastoon, ja varmisti Hiitolan suuntaan.
24,00 asettui III j. asemaan Kuoksjärven tienristeyksen maastoon, varmistaen Hiitolan tien suuntaan.

JR 15, Jääk.Kompp:
Maaston haravointia vihollisen perään-ajossa kolmentien risteyksen kautta. Ei tappioita.

Jr 15,Kolonna:
Klo 13 lähti yksi hevonen noutamaan postia. Haettu ja jaettu yksi muona- ja rehuannos.

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, EK:
6,00 Hyökkäyskäsky. Liite 11.
I patl. hyökkää oikealta kaartaen. Yksi komppania II patl:sta vasemmalla tien suunnassa. Tavoite rautatie. Tykistövalmistelu alkaa 9,30 ja kestää 10,15. H=10,30.
11,50 6./II patl. Saarinen saavutti pist. 25:n pohjoispuolisen maaston. Herranen etenee hyvää vauhtia.
13,00 Ilmoitus: JR49 lähellä Kilpolaa.

13,02 I patl. (Herranen) saavuttanut Mikkelsuon talon pohjoispuolisen mäen.
13,40 Ilmoitus, “Isosta kukkulasta” tulta voimakk. vastaan, Isokukkula Mikkelsuo “o”:sta n. 300 m itään.
14,35 Hyökkäys Isokukkulaa vastaan. Ankara tuli.
16,00 Hyökkäys keskeytyy, joukot vedetään hiukan taakse ja tykistövalmistelu uudestaan.
17,00 Ilmoitus, että puhelinyhteyksiä ryssät katkovat.

17,40 Tilanneselostus div:n komentajalle. Ei tarvitse lähettää. Liite 12.
18,00 Div:n komentaja rykmentin esikunnassa. Toivoo Isonkukkulan valtausta.
19,00 Ilmoitus, ryssiä ja hyökkäysvaunuja Kilpolan aukeilta johtavaa tietä etelään. Kaikki yhteydet katkottu. III patl:n (Norin) komppania lähetetty selvittämään tilanne. Sataa. Pimeä.
19,30 Norin ilmoitti, että ei pääse eteenpäin. Tavattoman tulivoimainen vihollinen ja Hv edessä. Vihollinen hyvin aktiivinen. Pimeä. Sataa.

20,00 Alkoi kiivas konetuliaseiden tulitaistelu. Ilmeni, että vastassa oli ryssäin sotakoululaisia. (Karttalaukkuja ym. tuotu).
21,00 Painostus Herrasen selustassa parhaillaan.
21,30 Käsky Saariselle ja Herraselle vetäytyä lähtöasemiinsa. Varmistus ja partiointi eteen Mikkelsuon asti.
23,00 Div:n käsky hyökkäyksen jatkamisesta. Liite 13.

JR 36, I Patl:
Klo 7 hyökkäyskäsky. Klo 9 ryhmitys hyökkäykseen purolinjan taakse tien pohjoispuolelle n. 1 km:n päässä tiestä. Lähinnä tietä saarsi vihollisen taakse II patl:sta Saarisen komppania. Muu osa harhautti purolinjalla. Klo 15 mennessä oli Saarisen motti lauennut ja me olimme saavuttaneet laukaustakaan ampumatta maantien Raivattala R:stä n. 1,5 km etelään t.s. kapea metsäkannas tienmutkan luona. Tästä korkean kallion päältä saimme tulta.

Vetäydyttiin 600 m taakse tykistötulta varten. Mutta kun ruvettiin tykistötulta antamaan, huomattiin kaikkien johtojen olevan poikki ja samassa kuului Kilpolan suunnalta rynnäkköhuuto, josta seurasi, että ryssät purkautuivat motista etelään ja niin ollen olimme itse motissa, tie tukossa. Satoi tänään lujasti, kastuimme. Ryssän upseereja kaatui tien poikki ylittäessään. Klo 21 oli pakko marssia takaisin saavutetusta päivän tavoitteesta yhä odotellen sivustahyökkäyksiä. Majoitus entisessä paikassa.

JR 36, II Patl:
Klo 8,30 Käskynjako hyökkäystä varten. H = klo 10,00. Ensi tavoite Purolinja – hyökkäyslähtölinja.
10,00 Tykistövalmistelu.
10,20 Komppania kokoontumispaikalla etulinjassa.
19,20 I joukkue haravoimaan + pst-ryhmä + lääk.ryhmä.
22,20 Partio palannut. Vartiointi kuten edellisenäkin päivänä.

JR 36, III Patl:
8,30 Pataljoonan komentajan puhuttelu. Käsiteltiin seuraavat asiat:
1) Vihollisen voimat.
2) Raikkala hyökkää oikealla, kolmannen pataljoonan ollessa vasemmalla ja ensimmäisen oikealla vahvistettuna yhdellä Hildenin komppanialla tien Marjakoski – Asemakylän suunnassa. Hyökkäyslähtölinja Alasjärven luoteispuolella noin 1 km:n päässä olevan aukean takana.
9,30 alkaa tykistön tulivalmistelu.

10,00 on H. (hyökkäyshetki) Pataljoona ryhmitettiin Marjakoski maastoon majoitusalueen läheisyyteen Marjakoski “i”:stä noin 200 m pohjoiseen. Pataljoona joutui odottamaan rankassa sateessa ja voimakkaassa vihollisen tykistötulen alaisena. Kahdeksan miestä haavoittui k.o. tykistötulesta.
19,00 lähti T. Norenin komppaniasta yksi joukkue sekä 12.K:sta puoli pst.joukkuetta ottamaan yhteyttä pataljoona Herraseen sekä varmistamaan vikapartion linjan korjausta. Vihollisen vahva tiedustelupartio yllätti joukkueet kiivaalla tulenavauksella ja joukkueiden oli vetäydyttävä. Joukkueet jäivät varmistamaan takana olevan peltoaukean reunan ja saivat paluukäskyn klo 23,30.

JR 36, 5.Kompp:
Varmistusta jatkettiin koko päivän.

JR 36, 6.Kompp:
9,00 Komppania lähtee eteenpäin.
9,30 Ryhmittäytyy hyökkäykseen.
11,05 Vihollinen vastakkaisella rinteellä asemissa, otetaan pysähdys ja kaivaudutaan, pyydetään krh-tulta.
14,00 Kompp. etenee.
15,30 Saavutetaan aukean reuna, pysährys.
17,00 Vihollispartio ?? yhteyden taakse se tuhotaan.
21,30 Kompp. ?? ja palataan majoitusalueelle.

JR 36, 7.Kompp:
1,00 Tee.
8,30 Ruokailu.
19,00-21,30 Alik. Kaijan ja Alik. Järvenpään sekä ylikersantti Lehdon joukkueet haravoimassa.
21,35 Ruokailu.
22,00 Tee.
22,30 Teltanteko, vaatteiden kuivatusta.

JR 36, 8.Kompp:
6,00 Aamutee.
10,00 I joukkue alistettiin vänr. Saariselle, joka otti osaa pataljoonan hyökkäykseen Alasjärven vasemmalla puolella. Ilma oli koko päivän sateinen. Muu osa komppaniaa oli reservissä vastaiskun varalta.
22,00 Joukkue palasi majoituspaikalle.
23,00 I joukkue + pst.joukkue palasivat majoituspaikalle, teltat pystytettiin ja ruokailtiin.

JR 36, 9.Kompp:
Aamulla klo 7 herätys. Klo 8 aikaan siirryttiin maja-alueen läheisyyteen varmistamaan III:n pataljoonan hyökkäystä. Tätä kesti aina klo 18 saakka, jolloin lähti 9:stä komppaniasta partio haravoimaan maastoa joka oli oman miehityksen ja vihollisen välillä, heidän mukanaan oli pataljoonan vikapartio. Omat miehet joutuivat tulitaisteluun ryssän partion kanssa. He palasivat retkeltään klo 23,30 ja olivat aikalailla väsyneitä.

JR 36, 10.Kompp:
Kova sade.
9,30 Tykistön tulivalmistelu.
10,00 on H-hetki, mutta komppania joutuu odottamaan käskyä voimakkaassa vihollisen tykistötulessa.

JR 36, 11.Kompp:
9,30 alkoi tykistötuli suomalaisten puolelta, suuntana Hiitola. Komppania asettui samanaikaisesti reserviin tukilinjaan. Päivän aikana vihollinen ampui muutamia kranaatteja lohkollemme.

JR 36, 12.Kompp:
7,00 herätys.
8,00 Ruokailu.
9,00 Ryhmittyminen.
9,30 Alkoi tykistövalmistelu, kestäen 30 min.

10,00 Aloittivat I ja II pataljoona hyökkäyksen Marjakosken maastosta Hiitolan asemakylää kohti. Tien Marjakoski – Alasjärvi – Asemakylä suunnassa. Olimme reservipataljoonana. Koko päivän melkoisessa kranaattisateessa. Satoi aika reippaasti. Illalla majoituimme entiseen paikkaan telttoihin. Vänr. R. Norokorpi joutui lähtemään päivällä vatsasairautensa vuoksi sairaalaan. Tappioita ei päivän kuluessa sattunut. Stm. J. Lankinen katosi.

JR 36, Krh.Kompp:
Kevyt: Klo 9 lähti joukkue I pataljoonaan alistettuna hyökkäykseen tavoitteena Hiitolan Kokonniemi – K. – lukemassa 17,00. Joukkue tulitti heti ennen H-hetkeä, ampuen 28 laukausta, jolloin tuliasema muutti, josta ammuttiin 22 laukausta. Tämä päivä oli tulla kohtalokkaaksi kevyelle joukkueelle, sillä ryssä yllätti tuliaseman niin yllättävästi, että jäi heitin asemaan, joka myöhemmässä vaiheessa saatiin kuitenkin pois. Saarrostusaika kesti n. 3 tuntia Joukkue pääsi vasta klo 23,15 leirialueelle.

Raskas: Heittimen asemissa X 92,42 – Y 77,21. Klo 3,30-5 välillä heitinasemiin viisi ryssän eri keskitystä. Ensimmäisessä keskityksessä haavoittuivat korpr. Mäkinen Reino ja korpr. Siltanen Eino. Ensimmäisessä keskityksessä kaatui myöskin 2 hevosta ja haavoittui 2 hevosta. Toiset keskitykset seurasivat 10-20 min. väliajoin. Kranaatit tulivat suoraan keskelle heitinasemaa ja aivan sen lähimpään ympäristöön. 3 heittimen eteen tuli kranaatti 2 m päähän ja taakse 3 m päähän ammuskuopan reunaan, muutamat sirpaleet osuivat kranaattilaatikoihin. Heittimen suuntauskoneisto vioittui.

II heittimen viereen etuoikealle osui myöskin kranaatti 4 m päähän. Miehistön suojakuopat ja ammuskuopat jäivät keskityksessä olevaan aukkoon. Aivan suojakuoppien taakse putoili useita kranaatteja. Keskityksessä tuhoutui joukko varusteita, mm. 2 polkupyörää, puhelinjohtoa 2 kelaa, 1 puhelin, tuliasemalaukku, karttoja, miesten henkilökohtaisia varusteita y.m. Yöpyminen tuliasemalta n. 500 m päässä olevalla leirialueella. Yöllä tienviereen rankka tykistökeskitys ja kiivas pk. ja kp.tulta aivan leirialueen lähistöllä.

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57/E
6,40 II patl. ilmoitti, että tie Änkilä – Syrjäkosken tienhaara vapaa vihollisista. Änkilänsalon Kk:n luona olevaa siltaa korjataan. 2 joukkueen vahvuista osastoa lähti tiedusteluun, toinen Kalliokosken, toinen Syrjäkosken suuntaan.
7,00 II patl. ilmoitti saavuttaneensa linjan Kokkolanjoen mutkassa oleva mylly – p.93,8 – Syrjäkosken tienhaara. Partiot lähetetty Kalliokoskelle ja Syrjäkoskelle.

Joukoille käskyjä vihollisen jättämän maaston puhdistuksista.
10,45 Haahti antoi puhelimessa Valkamalle käskyn, että rykmentti valmistautuu “puhdistuksen” jälkeen pääosillaan toimintaan kaakkoiseen suuntaan tien Lamminsalo – Alho suunnassa.
11,00 Kilpeläinen sai puhelimessa käskyn edetä pisteeseen 92,3, mutta ei Änäsuon eteläpuolelle. Varmistus Käräjämäen suuntaan.

Saapui ilmoitus Yliaholta, että os. Hälvä sivuuttanut pisteen 75 kylän klo 9,00. Vapaa vihollisista. Tiellä ja maastossa miinoja.
11,10 Saapui Kankkuselta ilmoitus, että tie Koitsanlahti – Poutala – Syväoro vapaa vihollisista. Syväorosta tullut partio Koitsanlahteen. Maasto rautatien pohjoispuolella linjojemme edessä vapaa vihollisista Koitsansalo “o”:n itäpuolella kulkeva tie p.111,7 saakka. Jatkamme tiedustelua. Div. käskenyt irroittamaan 26 karjalaista erikoistehtäviin.

11,15 Saapui radioilmoitus Hälvältä: P.87 saavutettu 10,15. Jatkan aamuteen jälkeen klo 11,30 käskettyyn paikkaan. Siltaportti räjäytetty 8 m leveydeltä. P:ssä 87 on yksi räjäytetty kenttäkanuuna.
12,25 Annettu puhelimessa os. Hälvälle suullinen käsky siirtyä tielle Lamminsalo – Alho pisteen 92,3 maastoon ja varmistaa Haapavaaran suuntaan ja pohjoiseen. Kilpeläinen sijoittuu Hälvän eteläpuolelle. Kilpeläiselle ilmoitus, että Käräjämäki on Virkillä, otettava yhteys sinne. Ilmoitus, että Hälvä on 10,05 saavuttanut p.87 ja jatkaa 11,30. Otettava radiolla yhteys Valkamaan, kun joukot perillä.

12,55 Hälvälle ilmoitus, että rykm. vasen raja on rautatie (p.l.) Simpele – Elisenvaara joka samalla Hälvän vasen raja. Ilmoitus Valkamalle kun joukot perillä.
13,35 Kukkonen ilmoitti puhelimessa: klo 14,00 tänään lakkaa Kankkusen alistus Tiikerille. Taka-alueen puhdistus tielle Syrjäkoski – Lamminsalo saakka jää os. Kankkuselle. Myös ennen alistettu joukkue palautetaan.
15,05 Haahti ilmoitti puhelimessa, että Änäsuon eteläpuolella olevaa maastoa ei saa ylittää ilman eri käskyä. Ilmoitus DE:aan, kun joukot paikalla.

16,40 Komentoporras siirtyi Syrjäkosken maastoon Syrjäkosken tienhaarasta n. 800 m koilliseen tien varteen.
17,50 Saapui Hälvältä radiosanoma: Hälvä 92,3. Kosketus kaukana suon korkeudella. Koitsansalo –  Lamminsalo vapaa vanjoista. Lamminsalon pysäkillä ei ole kiskojakaan.
19,15 Hälvä ilmoitti radiolla: Kilpeläisen jääkärit törmänneet vanjoihin Änäsuon eteläpäässä. Iso tiikeri ja 4 pikkutiikeriä jääneet vanjoille. Voitteko antaa Kilpeläiselle tiedoksi. Lähetän partion Kilpeläistä vastaan. Voitteko sanoa mistä hän tulee.
19,20 Ilmoitus edellisestä Haahdelle.

19,40 Radiosanoma Hälvältä: Tiikeri K:n jääkärit otettu pois vanjoilta. Päällikkö jääkäri haavoittunut jonkin verran.
20,10 Hälvä: Tiikeri K (Kilpeläinen) saavuttanut tien äskeisen vanjajutun pohjoispuolella. Otan tarkemman yhteyden Tiikeri K:een. Jääkö hän sinne minun eteeni vai tuleeko hän pois taakseni.
20,45 Ilmoitus Hälvälle: K jää eteen mainitun suon korkeudelle voimakkaasti tiedustellen ja varmistaen etelään ja koilliseen suon koillispuolitse. Käsky tästä K:lle.

JR 57, I Patl:
6,45 Ylitettiin Kokkolanjoki ja käskyn mukainen takaa-ajo jatkui. Vihollista ei tavattu.
7,15 3. komppania sai käskyn hyökätä edessäolevaan Syrjäkosken kylään pataljoonan muun osan kiertäessä kylän kimppuun oikealta.

8,35 Kapt. Sainio (3.K:n päällikkö) ilmoitti ko. kylän vanjoista vapaaksi.
9,10 Syrjäkosken kylä ohitettiin ja haravointia jatkettiin.
10,15 Välitavoitteessa: Pist. 87 ja Kk:n eteläpuolisella tiellä, joka todettiin myös vapaaksi.
11,30 Kolme partiota lähti haravoimaan Koitsansalo – Lamminsalo välistä maastoa pataljoonan muun osan jatkaessa etenemistään oikotietä Lamminsalo – alamaastoon ja sieltä edelleen pisteeseen 92,3.
15,20 Tavoitteessa, jossa leiriydyttiin. Sataa tihuutteli.

15,30 Tähän mennessä e.m. partiot palanneet ja todenneet Koitsansalo – Lamminsalo maaston vihollisista vapaaksi. Lamminsalon pysäkillä ei ollut enään kiskojakaan. 1. komppaniasta oli au-vartio Lamminsalon pysäkillä varmistamassa maantietä pohjoiseen.

JR 57, II Patl:
Tiedustelun perusteella annettiin yksiköille etenemiskäsky. Liikkeelle lähtö oli klo 3,00. Änkilänsalo miehitettiin klo 4,00. Ryssä oli tyhjentänyt kylän yöllä, jättäen jälkeensä vähempiarvoista kamaa. Vahvoja asemia, pesäkkeitä ja piikkilanka-aitoja ym. oli kaikkialla. Kylä on joka suuntaan linnoitettu tukikohta. Taloja on muutamia polttamatta. Ulkorakennukset muutamista ovat säilyneet. Oma tykistömme pirstonut melkoisesti metsiä. Miinoituksia kaikissa tärkeimmissä kohdissa.

Löysimme pari kadonneen meikäläisen ruumista mätänemistilassa.
Heti saavuttuamme Änkilänsaloon, lähetettiin joukkueen vahvuiset partiot ottamaan haltuunsa Kalliokosken ja Syrjäkosken kylät. Ilmoitus saapui tästä klo 10,00. Vihollista ei sielläkään tavattu.
Tämän jälkeen alettiin koota pataljoonaa Änkilänsalon kylän länsiosan maantien varteen yhteen. Komentopaikka siirtyi pisteeseen X=6806, Y=471.

Aseita puhdisteltiin, seutua katseltiin, sotasaalista kerättiin ja luetteloitiin: 4 tankkia, 1 traktori, 2 hevosta, 2 kenttäkeittiötä, 80 laatikkoa tykin ammuksia, 20 laatikkoa kv. panoksia, 3 valopistoolia ja niihin ammuksia, 20 kivääriä ja panoksia, piikkilankaa ym. oli joutunut haltuumme. Klo 16,30 lähti pataljoona Syrjäkosken ja Lamminsalon puolivälin maille taistelu-toimeen, mutta matkan kestäessä ilmoitettiin, että on mentävä Lamminsalon pysäkin maastoon, jonne saavuttiin klo 23,00. Lähivarmistus asetettiin, sekä otettiin yhteys naapureihin. Yövyttiin p.o. paikassa. Huoltoporras ja JSp. siirtyivät perässä samoille seuduille. Päivä yleensä sateinen.

Kertomus Änkilänsalon taistelusta:
Klo 3,00 Alkoi os. Hänninen etenemisen Änkilänsalon kylään liitteen n:o 9 osottamista asemista liitteessä ilmenevissä suunnissa ja otti kylän haltuunsa klo 4,00. Sotasaalista oli melkoisesti, jota kuitenkaan ei os. Hännisen taholta ehditty sen tarkemmin luetteloida, vaan annettiin ylimalkainen ilmoitus sen määrästä.

Heti Änkilänsalon miehityksen jälkeen lähetettiin joukkueen vahvuiset partiot ottamaan haltuunsa Kalliokosken ja Syrjäkosken kylät. Vihollinen, joka oli jo tyhjentänyt Änkilänsalon, ei myöskään ollut enää Kalliokoskella eikä Syrjäkoskella. Tämän jälkeen koottiin pataljoona yhteen Änkilänsalon kylään, ja Kk.joukkue LT 10:stä lähetettiin omaan yksikköönsä klo 16.

Taistelukertomus Syrjäkoski – Kurkijoki 7.8. – 9.8.41:
Klo 16,30 Lähti os. Hänninen marssille Lamminsalon suuntaan tavotteena metsämaasto pisteestä 75 länteen, mutta marssin kestäessä tavoite muuttui Lamminsalon pysäkin maastoon jonne saavuttiin klo 23. Lähivarmistus asetettiin ja otettiin yhteys naapureihin.

JR 57, III Patl:
2,00 Otava ilmoitti, että komppania saavuttanut Syrjäkoski “i”:stä n. 500 m kaakkoon olevan peltoaukean ryssää kohtaamatta.
7,00 Pitäjänraja pisteestä 103 Kokkolanjoki –  Enäsuon eteläkärki. Rautatielle suoraan pohjoiseen. Hälvän partio pysäkin 87 korkeudella ja siitä partioivaan vas. raja piste 103 pitäjän raja p. 42 suon eteläreuna, Änäsuo, pisteestä 42 6 km itään ja rautatielle., joka tavoitteena. Kapt. Hänninen etenee vasemmalla puolella.

9,15 Os. K. koossa Syrjäkosken tiehaaran maastossa jatkaen toimintaansa sissipartioilla pisteen 42 ja Änäsuon eteläpään suuntaan valmiina käytettäväksi tässä suunnassa ja etelään.
10,05 Otavan komppania pisteestä 75 kaakkoon 1 km tienhaaraan. Yksi joukkue katkaisee tien suon p. 42 kaakkoispuolella. Pataljoona kokoontunut tienristeykseen. JSp. siirtynyt taloon n. 1 km Änkilänsalon “S”:stä.

Huoltoporras siirtyy p. 110 1 km kaakkoon puron varteen.
Tehtävänä nyt takaa-ajo, eikä enää hyökkäys.
10,20 Korppi-Tommola ilmoitti, että Hälvä 75 maastossa, Syrjäkosken silta räjäytetty. Pioneerijoukkueelle käsky korjata silta ja tarkastaa lähitienoo.
Pisteeseen 75 ja 42 eteläpuolitse
92,3 Änäsuon eteläpuolitse, Käräjämäen suuntaan. Rykmentin oikea raja, vasemmalla Virkki. Korpivaaran Alhon suuntaan, Haapavaaran suuntaan varmistettava. Rykmentin oikea raja Änäsuon eteläsyrjään. Etumaiset eteläkärkeen Änäsuota. Pääosa 92,3 pisteessä.

20,55 “K jää eteen mainitun suon korkeudelle voimakkaasti tiedustellen ja varmistaen etelään ja koilliseen suon koillispuolitse. Käsky tästä K:lle”. Valkama.
11,45 R jatkaa etenemistä vas. rautatie, oikea raja suon 42 eteläkärki siitä suoraan itään Änäsuon eteläkärki. R:n vas. os. Kankkunen, oik. os. Virkki.

III patalj. etenee tältä paikalta kartalle merkittyä rajaa.
11.komppania varmistaa marssin. Jääkärijoukkue ottaa tästä pyörät ja siirtyy Otavan paikalle sivuuttaa Otavan. suorittaa
Krh ei alisteta 11. komppanialle vaan seuraa pataljoonaa.
Marssijärjestys, 11.K kärkikomppaniana, 9.K, 10.K, Kk.j:t seuraa, Krh.j, Tykkij., Pion.j. itse seuraan 9.K:n mukana.

Perille saavuttuaan valmistaudutaan kaakkoiseen suuntaan.
Marssikynnys H vaunut siv. klo 13,30 ja muut heti 9.K:n perään.
19,30 Pataljoona saapui määrättyyn tavoitteeseensa Änäsuon eteläkärjen maastoon.
21,15 Yksi ryssä antautui vangiksi komentopaikan luona.

JR 57, 1.Kompp:
1,00 Komppania lähti eteenpäin, uuteen hyökkäystoimintaan.
9,00 Ruokaa saatettiin komppanialle. Komppania oli edennyt useita kilometrejä kohtaamatta ainoaakaan vihollista. Eteneminen jatkui. Iltapäivällä lähetettiin kenttäkeittiö sekä muona-ajoneuvot komppanian jälkeen. Osa kuormastoa jätettiin paikoilleen.
19,00 Annettiin koko komppanialle määräys lähteä eteenpäin, lähtö klo 21,00, marssimatka noin 20 km, jolloin komppaniat saavutettiin klo 24,00. Lamminsalon pysäkki saavutettiin.

JR 57, 2.Kompp:
Hyökkäys Kokkolanjoen yli klo 6,45 ja maaston haravointi. Yöpyminen teltoissa.

JR 57, 3.Kompp:
5,00 yksiköt saivat käskyn lähteä liikkeelle.
6,00 ylitti komppania Kokkolanjoen noin 1500 m Syrjäkosken kylästä kaakkoon, josta edettiin kk-joukkueella vahvistettuna maaston halki Syrjäkosken kyläryhmään. Sateinen aamu.
10,30 Edettiin Syrjäkosken kylään, komppanian komentoryhmä saapui ensimmäisenä. (Puutarhoissa vadelmia, viinimarjoja y.m.). Marssia jatkettiin Lamminsalon tietä. Pysähdys ja ruokailu Koitsansalon tien risteyksessä. (Ryssien raskas kenttäkanuuna jäänyt tielle).

14,00 Marssi jatkui maaston halki suunnassa 15-00 pisteeseen 92,3. Rankkasadekuuroja marssin aikana. Tavoite saavutettiin klo 19,00. Perunoita runsaasti, joita pojat keittivät. Kuormaston saavuttua pystytettiin teltat. Päivämarssi noin 10 km.

JR 57, 4.Kompp:
Marssi jatkui kohtaamatta vihollista metsien kautta Kurkijoelle vievälle tielle, ja edelleen Lamminsalon pysäkiltä joitakin kilometrejä koilliseen (?) majoittuen sinne.

JR 57, 6.Kompp:
Ei merkintöjä.

JR 57, 7. Kompp:
Ryssää ajettiin takaa. Siirryttiin taas eteenpäin n. 10 km. Ryssä alkoi tällä lohkolla yleisen perääntymisen niin nopeasti, ettei saatu kosketusta.

JR 57, 7.Kompp:
12,20 Sai komppania käskyn valmistautua marssille ja lähtö tapahtui klo 13,30.
19,45 Saavuttiin Korpelan talon luo jossa yöpyminen tapahtui.

JR 57, 8.Kompp:
3,00 Purettiin Änkilänsalon motti, josta saatiin sotasaaliina useita hyökkäysvaunuja, autoja, hevosia ym. materiaalia.
16,00 Siirtyi komppania Syrjäkosken kautta Lamminsalon maantietä Lamminsalon kylään.
23,40 Saavuttiin tavoitteeseen, johon majoituttiin.

JR 57, 11.Kompp:
Komppanian päällikkö määräsi joukkueita partioimaan lähimaastoa.
7,00 Sivuutti pataljoona Hälvä 11.komppanian ja jatkoi matkaansa kohti Lamminsalon pysäkkiä.
15,00 Lähti pataljoona marssille kohti Korpisaaren kylää 11.komppanian ollessa kärkikomppaniana. 22,00 Pataljoona saapui Korpivaaraan majoittuen siihen. 11.komppania huolehti etuvarmistuksesta.

JR 57, 12.Kompp:
Tänään joukkomme etenivät kohti Hiitolaa. Tappioita ei ollut tänäänkään ollenkaan.
16,00 Lähti toimitusjoukkue liikkeelle kohti komppaniaamme.
18,30 Saavuttiin Kokkolanjoen rannalle Syrjäkoskelle, missä yövyttiin. Tässä koskella oli ryssä räjäyttänyt sillan. Pioneerit laittoivat sillan kuntoon, josta jo ajettiin ylitse klo 20,00 aikaan.

JR 57, 13,Kompp:
6,00 Säätila vaihtelevaa pilvisyyttä ja sadetta. Aamupäivä aivan rauhallista ja hiljaista.
11,00 Komppanianpäällikkö ja vänr. Ervelä saapuivat Törmään. Saatiin marssikäsky peräytyvän ryssän jäljille. Pysähdyttiin saamaan tarkempia määräyksiä rykm. silloisen komentopaikan luota. Törmästä noin 5-6 km. Jolloin mm. rankkasade ja ukkosilma kasteli miehet perinjuurin.

Muutaman tunnin pysähdyksen aikana oli tilaisuus kuivatella vaatteita ja myös tarkastella lähellä olevaa ryssän vankkaa tukikohtaa, jonka vanjat olivat kaaosmaisessa paossa jättäneet mitä sekasotkuisempaan kuntoon. Kaikenlaista ryssän kenttäkeittiöitä, tykin ja heittimen ammuksia, käsikranaatteja, vaatteita ym. pikkuesineitä oli haisevien korsujen ympäristössä. Kaatuneitaan olivat ryssät kuopanneet heittäen vain hyvin ohuen multakerroksen niiden päälle, joku ruumis oli jäänyt hautaamattakin. Löyhkä leirialueella oli sanoin kuvaamaton.

21,00 Jatkettiin matkaa, joka oli keskeytyksissä ryssän räjäyttämien siltojenkorjausten ja miinoitettujen maanteiden tarkastelun takia. Noin 3 km pitkä kolona liikkui varovasti miinoja väistäen Lamminsalon kylää kohti Hiitolassa. Lamminsalon kylä, johon saavuttiin puolen yön ajoissa, oli kokonaan poltettu, samoin kuin asemakin, jonka ratapihalta oli kiskotkin poistettu. Ryssät olivat jälleen jättäneet vahvan tukikohtansa, tykistöpatterinsa ja kk.pesäkkeensä juoksuhautoineen ja korsuineen. Ammustarpeita ja yksi rikkinäinen 6 tuuman tykki oli myös jäänyt.

JR 57, 14.Kompp:
II joukkue siirtyi Lamminsalon kylään II pataljoonan mukana. I joukkue alistettiin ratsumestari Hälvälle. I pataljoonan mukana hyökkäsi I joukkue Lamminsalon asemalle tulittaen ja tuhoten 3 vihollisen pesäkettä sekä vihollisen jalkaväkeä.

Erillisosastot

Kev.Os.16, 1.Kompp:
3,00 Määrättiin komppania marssivalmiiksi tielle ja matka jatkui Liinamaan tienhaarasta piste 58.
10,00 Antoi maj. Häkkinen, että on lähdettävä III joukkue Unnonkoskelle ja tiedusteltava tien suunta. Lähetti tuli ilmoittamaan, että kosketus saavutettu vih. hyökkäysvaunu tuhottu Räisälän tiehaarassa ja vihollinen pistää hanttiin. Samaan aikaan myös lähetettiin II joukkue Matikkalan suuntaan.

13,00 jatkui marssi Salokylään päin noin 3 km, asetuttiin lepoon ja pystytettiin teltat matkalla ensi kertaa liikkeellä olo aikana. Satoi vettä rankasti.
Lepään ennätettiin noin tunti, kun tuli käsky purkaa teltat ja marssi eteni itäänpäin. Takaisin Liinamaan tienhaaraan ja siittä edelleen Kaukolan tienhaaraan josta edelleen Tukankylään sekä sieltä Kaarlahteen päin.

Klo 18,30 KAATUI Kev.Os.16:sta komentaja Kapt. KOUKKU Kaukolan pitäjässä Liinamaan kylässä.

Kev.Os.16, KK.kompp:
3,50 Osastolla herätys ja liikkeelle lähtö. Pysähdyttiin noin kilometrin päässä. Pitkin päivää tiellä kulkemassa suuret joukot tykistöä, jalkaväkeä ja kevyt osasto 12. Puolenpäivän jälkeen lähdettiin liikkeelle.


Kevyt osasto liikkuu polkupyörillä nopeasti uuteen paikkaan. SA kuva.
16,00 Kaukolan aseman kohden pystytettiin teltat yöpymistä varten.
20,00 Lähdettiin kuitenkin liikkeelle, palattiin Kaukolan kylään, josta edelleen pohjoiseen johtavaa tietä Lahnajärvelle.

3./KTR 12:
Torstai 7.8.
H alkoi klo 11,00 tykistövalmistelun jälkeen. Päivän kuluessa tulipatteri ampui 656 laukausta eri maaleihin. T.j. sai klo 13,00 yhteyden maj. Pakkalaan, jolloin t.j. seurasi tätä osastoa sen hyökkäyksessä. Hyökkäys kuitenkin tyrehtyi ja pataljoona Pakkala palasi lähtöasemiinsa. Patteripäällikön jääden 2 t.j:n kanssa patl. Pakkalaan luutn. Tamminen t.j:n 1. kanssa asetettiin kompp. Piskolan käytettäväksi. Päivän taisteluissa haavoittuivat tkm. Nikander ja Orava sekä kers. Laippala, kaikki lievästi.

6 -tuumainen matkalla asemiin. SA kuva.

8./KTR 12
7.8. torstai.
Asemissa (asemamme n:o 7) olimme klo 1,30. Patteri ampumavalmis klo 3,30. Aamulla klo 9 aikaan lensi patterimme yläpuolella 3 venäläistä lentokonetta, jotka ryhtyivät tulittamaan konekiväärillä edessämme olevalla huoltotiellä kulkevaa toimitusjaosta. Tällöin kaatui 2 miestä ja 4 haavoittui, heistä 3 pahemmin. Lääkintämiehemme antoivat ensiavun haavoittuneille. Päivän kuluessa suoritimme vain yhden ammunnan.

9./KTR 12
7.8.
2,00 Lähti patteri liikkeelle kohti Karjalan Työlaitosta. Uudet asemat laitettiin Työlaitoksen viljelysten laitaan. Töpinä jäi entiselle paikalleen.
5,00 Oli patteri ampumavalmis. Näistä asemista ei myöskään ammuttu.
7. patterin töpinään, joka oli marssilla Työlaitoksen viljelyaukealla kohtasi onnettomuus, sillä 3 ryssän hävittäjää yllätti ne peltoaukealla, avaten ankaran konekivääritulen. 2 miestä ja 4 hevosta kaatui.

20,30 Tulenjohtueet lähtivät Kuoksjärven kylään ja patteri uusiin asemiin.
22,30 Saapui patteri uusiin asemiin Uudenkylän laitaan.
23,30 Patteri ampumavalmiina.

9./KTR 12, tj:n spk:
7.8.
Aamu on sateinen. Klo 8,00 hieman selkeni. Kolme ryssän hävittäjää oli heti päällämme tulittaen kk:lla ja pikku pommeilla. It. ampuu, mutta ei saa osumaa. Koneet palaavat takaisin. Odotamme taas lähtöä, Hiitolaanko? Aamulliset hävittäjät saivat 7.ptrin töpinässä tuhoa aikaan. Se oli tulossa Työlaitoksen aukealla tietä pitkin, kun hävittäjät hyökkäsivät sen kimppuun, pojat noloudessaan törmäsivät erääseen latoon, johon ryssä pieksi kk:lla, kolme haavoittui ja tiellä ratsun selässä ollut rehumestari Ruokoski kaatui. Muutamia hevosia meni myös.

Koko päivän satelee. Olemme kaikki pston tj:t kansakoulun viereisessä metsässä, mutta 8:nnen joutui heti lähtemään Kuoksjärvelle. Makaillaan koko päivä ja hyvä se onkin. Ojajärvi on omilla, samoin Kuoksjärvi, Kilpola on ryssillä, Hiitolasta taistellaan. Illalla klo 20,20 on meillä lähtö Kuoksjärvelle. Pyörillä ja hevoset mukana. Alku on maantietä, sitten alkoi niin huono savinen ja sateen liottama tie, etten sellaisella ole koskaan kulkenut.

Pimeä on ja märkää. Kura juuttuu polkupyörän kurasiiven väliin, ettei pyörät pyöri lainkaan, melkein on kannettava. Tulemme Kokkolanjoelle ja ylitämme sen polkusiltaa pitkin. Saavumme Rahkolaan klo 24,00 maissa. Teltta pystyyn ja maaten. Olen läpimärkä hiestä niinkuin kaikki muutkin.

Laatokka -lehden uutisointia:

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *