8.9.-41, ensimmäiset käskyt asettua puolustukseen saavutetuille linjoille.

Vihollinen pötkinyt pakoon hyvin varustetusta konekivääriasemastaan.

Asetutaan puolustukseen

8.9.-41, hyökkäysvaihe päättymässä, asetutaan puolustukseen saavutetuille linjoille Viisjoen takana.

15.Divisioona

15.Div.Esik.K, Os.2:n sotapäiväkirja:
1,15 Luutn. Hirva ilmoitti osastonsa palanneen.
6,50 JR36: Rasinmäen lohko: Krh- ja tykistötulta tiekolmion maastoon, edelleen todettu varustustöitä ja ajoneuvojen kolinaa, laukausten vaihtoa ollut yli puron. Oma tykistö ampunut todettuja maaleja ja tiekolmion kaakkoiskärjen suokannaksella kuului valitushuutoja iskun jälkeen.

Vesi noussut n. 2 m. Hildenin komppanian lohko: Krh-tulta ja laukausten vaihtoa. Leppäsen lohko: Harvaa krh-tulta, raskaan tykistön tulta kaukaa ja laivatykin tulta. Laukausten vaihtoa ja partiotoimintaa koko yön. Nuotiotulia ja työn touhua todettu. Partioiden toteamia maaleja oma tykistö ampunut.

6,40 JR57 ilmoitti: Penttilällä tilanne ennallaan. Yön kuluessa harvahkoa häiritsemistulta.
6,45 JR15: Tilanne ennallaan, yöllinen tykistötuli ei auttanut.
6,50 Tilanneilmoitus AKE:lle.

9,00 Merkittiin majuri Hyryn 7.9.41 klo 23,50 antama ilmoitus: Saavutettu Maaselkäpuro eteläpuolella – Silantojärven puro. Myllymäen suunnassa pienempi vastus, Lappalaisenmäessä lujempi. Aamulla jatketaan Ryyppälään.

9,30 Majuri Hyry ilmoitti, että Jutikkala oli vallattu, eteneminen Ryyppälän suuntaan alkaa klo 11,00.
9,35 Maj. Haahti ilmoitti ev.luutn. Valkamalle 10.D:n tilanteen ja käski asettamaan järven länsirannalle tulenjohtajan niin, että tämä voi tähystää saareen ja Voikkalan suuntaan.

10,05 Ev. Hersalo Virkille: Rykmentti jatkaa vahv. Os. Hildenillä oikealla siivellään hyökkäystä tykistön voimakkaasti tukiessa oikaistaakseen Viisjoen eteläpuolella saavuttamansa sillanpääaseman oikean siiven Simolan kukkulan luoteispuolella. Kuluvan vuorokauden kuluessa JR57 vaihtaa JR15:n joukot ja ottaa rintamavastuun Viisjoen eteläpuolella olevassa sillanpääasemassa.

11,20 Valkamalle: Taist.Os. Valkaman tehtävä Lempaalanjärven luoteispuolella entinen. JR57 ryhtyy heti vaihdon valmisteluihin ottaakseen tänään klo 24,00 rintamavastuun taist.Os. Virkin Viisjoen eteläpuolella saavuttamassa sillanpääasemassa, jonka etulinja tällä hetkellä kulkee: Lempaalanjärven koillisrannasta pitkin Viisjokea Veikkola-sanan länsipuolelta siitä kaakkoon Komola-sanan pohjoispuolelle – Veikkolasta Korosaareen kulkevan tien eteläpuolitse Kapujärveen – sen pohjoiskärjestä suoraan pohjoiseen Viisjokeen. Sillanpääasemassa puolustus ja on sillanpääasema ehdottomasti pidettävä.

10,40 Ev. Virkki ilmoitti aikovansa ottaa Miskulan maaston ja jättää Simolan kukkulan laukaisemisen myöhempään vaiheeseen.
10,45 Maj. Sauramo (I AKE) ilmoitti, että Ylläpäänniemestä siirretään valonheitin Igalkanniemeen Sarmasaareen aiemmin sijoitetun valonheittimen lisäksi.
13,00 Ev.luutn. Hämäläinen ilmoitti, että meille huollollisesti alistetaan Os. Loukola huomisesta alkaen.

13,45 10.D ilmoitti, että Maskula etenee Ryyppälää kohti hitaasti, kiertää metsän kautta koska vastus siellä heikompaa. -Tämä ilmoitettiin JR57:lle.
14,10 Maj. Särmä (10.D) ilmoitti, että Maskulan osat saapuneet Ryyppälän tienhaaraan ja sen eteläpuolella olevaan tienhaaraan, josta jatketaan kaakkoon kohti Lempaalanjärven niemeen, osat pohjoiseen tietä myöten ja saapuneet jo purolinjalle Silantojärvestä Lempaalanjärveen. Pyytää, että meidän joukot heti pantaisiin liikkeelle.

14,15 Ilmoitus tästä Valkamalle ja kehoitus panna Penttilä liikkeelle painopiste järven suuntaan.
15,30 Päivän tilanne peitepiirroksena. (Liite no 285).
17,50 10.DE:sta ilmoitettiin, että Vaskelovon asemalle on tänään tullut ainakin 3 junaa, ei ole selvyyttä siitä, ovatko ne tuoneet vai vieneet joukkoja.

18,50 Ev. Virkki ilmoitti, että oli saavutettu linja Kapujärven länsipuolella oleva niemeke – Miskula sanan eteläpuolelta aukeaman reunaan, ja pyysi saada pysähtyä tälle linjalle, mihin maj. Haahti suostui.
18,35 Maj. Haahti ilmoitti maj. Kalliomäelle, että oli järjestettävä huomiseksi klo 12:ksi 10 kuorma-autoa Huhtiin.

16,00 Jaettiin seuraava käsky. (Liite no 286).
18,50 Tilanneilmoitus AKE:lle.
19,15 JR36 ilmoittaa: Rasimäen lohko: Harvaa krh- ja tykistötulta. Partio todennut edelleen varustelutyömaita, joita oma tykistö tulittanut. Hildenin komppanian lohko: Krh-tulta, varustelutöitä, laukaustenvaihtoa.

Leppäsen lohko: Tyk- ja krh.tulta (harvaa) ja laukaustenvaihtoa. Partioilla todettu yhä uusia varustelutöitä ja majoituspaikkoja, joita tykistöllä pehmitetty. Viholliset vetäytyneet puolustus- ja piikkilankaesteiden taakse (n. 1 km -1,5 km rajalta). Valvontalinjan edessä ei enää tavattu miehitystä, mutta kyllä partioita. Etumaisia varmistusosastoja on meidän puolelta työnnetty eteenpäin.

19,50 Ev.luutn. Valkama: Os. Penttilä päässyt oikealla siivellään linjalle saaret Silantojärvessä – taloryhmän pohjoispuolitse – Tinolovon tienhaaraan, josta linja edelleen itään entinen. Tiedustelupartiot ovat kaikkialla tavanneet tiiviin vihollisen vastuksen lukuunottamatta Lempaalanjärven länsirantaa, jota myöten tiedustelupartio lienee päässyt eteenpäin.

Yhteys oikealle, josta ilmoitetaan, että oma osasto Maskulasta päässyt purolinjan yli etelästä ja on nyt Silantojärvi sanan eteläpuolella sekä että Maskulan hyökkäykset Ryyppälän suuntaan torjuttu sekä että hyökkäys Sutelan suunnasta tiekolmion suuntaan jatkuu. Ryssä ehkä aikoo vetäytyä kannaksen kautta järven itäpuolelle.

Valkama jättää Penttilälle 1 komppanian ja ryhmän tykkikomppaniasta ainakin yli yön.
19,55 JR15: Savu haihtunut, ryssä asemissa, tykki- ja krh-tulemme ehkäissyt ryssän mahdolliset hyökkäysaikeet.

21,20 Ev. Virkki ilmoitti, että ryssä oli yrittänyt hyökätä Kapujärven kohdalla, mutta suolattiin, kaatuneitten ryssien lukumäärästä ei vielä tietoa.
21,40 Ev.luutn. Valkama ilmoitti, että klo 15,00 oli Penttilän lohkolla tuhottu vihollispartio (1+8), joka oli tullut Lempaalanjärven itäpuolelta Orimäen eteläpuolitse, varmistus heikko järven itäreunalla ilmeisesti.

Oma partio oli 15,30 lähtenyt etenemään Lempaalanjärven kannaksella. Pääsi Lukkarinmäen eteläpuolelle missä 1 mies meni miinaan. Partion johtaja haavoittui vihollistulessa. Haavoittuneet saatettiin hoitoon, partio Lukkarinmäki viime “i”:n pohjoispuolella olevassa niemessä, komppanialle annettu määräys tukea sitä.

22,30 Annettu puhelimessa ev. Virkille käsky II/JR36:n (Hilden) alistuksen lakkaamisesta JR15:lle 9.9.41 klo 14 ja pataljoonan kuljettamisesta 20 km autolla rykmenttinsä yhteyteen. (Liite no 287).

15.Div. HuoltoTsto IV:n sotapäiväkirja:
SAutoAs.3 siirtynyt Raasuli “u”:n kohdalle.
Muuten rauhallinen päivä.
==============================

Jalkaväkirykmentti 15

JR 15:n sotapäiväkirja:
Aamulla tilanne ennallaan. Joessa vesi oli laskenut n. 40 cm. Joen leveys oli aikaisemmin ollut paikoitellen 100:kin m, nyt oli leveys pienentynyt n. neljänneksellä.
Klo 10,05 saatiin DK:lta tietää, että Hirva oli tuhonnut n. 50 ryssää joukossa yhden everstin ja yhden kapteenin. DK kehoitti jatkamaan hyökkäystä oikealla sivustalla niin, että linja saataisiin Komola “K”:sta lounaiseen.

Klo 10,10 saatiin ltn. Valkoselta seuraavat lisätiedot edell. päivien tapauksista vasemmalla:
“5.9. klo 10 kävi V ottamassa yhteyttä vasemmalla olevaan JR36 patl. (kapt. Rasimäki), jonka miehitys oli tällöin seuraava: 2 kompp. Suursuo viime “o”:sta Pöydänpää aukeiden länsireunaan, 1 kompp (Valden): Maljainsuo viime “o”:sta 1 km itään reservinä. 3. komppania pisteestä 53 lounaaseen olevalla harjanteella. Pataljoonalla ei ollut tällöin hyökkäysaikeita.

6.9. n. klo 7 kompp. Valden lähti hyökkäämään rajan itäpuolta kulkevaa tietä lounaiseen Suurisuo “o”:sta itään n. 1 km kompp. yöpyi siinä maastossa. 2. kompp. siirsi yhden joukkueen Suursuo “o”:sta n. 1 km etelään rajaviivalle klo 19 varmistamaan raja kaakkoon. Valkosella oli yhteys 1. ja 2. komppaniaan vielä illalla ja ne olivat samoissa paikoissa. Koko päivän meidän jääkärijoukkue piti yhteyttä JR36:een.

7.9. Valkosella oli yhteys naapuripataljoonaan. Klo 9 1.k (Valden) entisellä paikallaan partiointi tiekolmioon. (Patl. kom. antama tieto) klo 11 yht. 2 k. sen miehitys Suursuo “o”:sta n. 1 km etelään olevasta pisteestä alkaen rajaa pitkin Pöydänpääaukeiden eteläpäähän. Meidän 9. k:sta jatkuva partiointi tähän komppaniaan.

8.9. klo 7,30 yhteys 2. komppaniaan, sieltä ilmoitus, että 1. komppania on muuten paikoillaan paitsi varmistus tiekolmiossa (2 joukkuetta). 2. komppania samassa paikassa kuin edellisenä päivänä”.
(Meidän miehitys silloin (5.9.) Suursuo “o”:sta alkaen – suunta 40-00. Partiointi etumaastoon. 6.9. klo 13,30 miehittivät meidän joukkomme rajan Koskitsan mutkan eteläosalla.)

Klo 15,30 oli vihollisen tykistökeskitys Pekkala P:n kohdalla.
Klo 15,35 alkoi Hildenin hyökkäys
Klo 15,40 kapt. Hälvä saapui Hildenin kom.p.

klo 16,25 tuli DE:ltä seur. käsky:
JR15 komentajan tiedoksi.

1.) JR57 vaihtaa JR15:n osat lohkolla, jonka oikea raja Koskijärvi – Likolampi – Orimäki(ml.) – Lempaalanjärvi ja vasen Haukkasuon länsireuna – p.61,9Kapujärvipurolinja siitä aluksi itään ja sitten etelään sekä asettuu puolustukseen JR15 saavuttamalle linjalle.

2.) Rintamavastuu siirtyy JR57 kom:lle 9.9.41 klo 6.

3.) Kev.Os.16:n alistus JR57:lle päättyy 9.9. klo 6, Os:n tehtävä entinen kaistalla, jonka oikea raja d:n oikea raja ja vasen JR57:n oikea raja.

Klo 16,40 5.j. I patl./JR36:sta saav. Miskulan.
17,00 Kapujärvenniemi – Miskula – Pekkala saav.
Klo 17,55 ilmoitti Helanko, että oli edetty karttasana Miskulan eteläpuolelle niemen korkeudelle. Järven itäpuolella ja Komola “m”:n kohdalta tulee koko ajan kiivasta kivääri-, kk- ja krh-tulta. DE:lta saatiin lupa pysähtyä tähän, koska muuten mainittu tuli tulee takaa.

Klo 18,25 ilmoitus, että Kausen edessä (Veikkola V:stä pohjoiseen purolinjalle saakka) vihollinen levittää savuverhoa. (Myöhemmin illalla todettiin, että se oli “keittosavua”).

Klo 22,35 DE: “I/JR36 alistus JR15:lle päättyy 9.9.41 klo 14. Patl. siirretään takaisin rykmenttinsä yhteyteen Saaroisten länsipuolelle Vanhakylä – Peltola maastoon. Kuljetuksen järjestää JR15:n komentaja, jonka käytettäväksi asettaa div. huolto 10 ja D:n kom. 10 kuorma-autoa, jotka ilmoittautuvat tiellä Huhti “i”:n itäpuolella 9.9.41 klo 12.JR15 asettamalle opasupseerille”. Käsk. Haahti.

Klo 18,50 savuverhon aiheuttama tiedusteluluonteinen hyökkäys, jossa tod. vih. asemat yhtä vahvoiksi kuin ennen.
Klo 22,20 vihollinen teki vastaiskun idästä pitkin Viisjoen rantaa 7./36 selustaan, joka kuitenkin torjuttiin.

JR 15, Esik, Virkin spk:
Aamulla tilanne ennallaan. Joessa vesi oli laskenut n. 40 cm. Joen leveys, joka aikaisemmin oli ollut paikoitellen 100:kin m, oli nyt pienentynyt neljänneksellä.

Klo 10,05 saatiin div. komentajalta tietää, että Hirva edellisenä päivänä oli tuhonnut n. 50 ryssää joukossa yksi eversti ja yksi kapteeni. (Tämä oli tapahtunut matkalla meidän kaistallemme, Hyvärisen ilmoituksen mukaan eivät Hildenin ja Hirvan miehet olleet tähän asti tehneet kaistallaan mitään).
Div.kom. käski jatkamaan hyökkäystä oikealla sivustalla niin että linja Komola K:sta lounaaseen saavutettaisiin.

Klo 10,10 saatiin ltn,Valkoselta seuraavat lisätiedot edellisten päivien tapahtumista:
5.9. n. klo 10 kävi V ottamassa yhteyttä vasemmalla olevan JR 36:n kapt. Rasimäen pataljoonaan, jonka miehitys tällöin oli seuraava:

2:n komppania: Suursuo o:sta Pöydänpää aukeiden länsireunaan. Ensimmäinen komppania (Valden): Maljainsuo o:sta 1 km itään reservinä 3:s komppania p.53 lounaaseen olevalla harjanteella. Pataljoonalla ei ollut tällöin hyökkäysaikeita.

Meidän miehityksemme oli silloin Suursuo o:sta alkaen suunta 40.00. Partiointi etumaastoon.
6.9. noin klo 7 kompp. Valden lähti hyökkäämään rajan itäpuolta kulkevaa tietä lounaaseen Suursuo o:sta 1 km itään kompp. yöpyi tässä maastossa. Toinen komppania siirsi yhden joukkueen Suursuo o:sta n. 1 km etelään rajaviivalle klo 19 varmistamaan rajaa kaakkoon.

V:llä oli yhteys ensimm. ja toiseen kompp. illalla ja olivat ne samoissa paikoissa.
Koko päivän jääkärijoukkueemme piti yhteyttä JR 36:een. Klo 13,30 miehittivät meidän joukkomme rajan Koskitsa – joen mutkan eteläosa. 7.9. V:llä oli yhteys naapuripatl:aan klo 9. Ensimmäinen komppania entisellä paikallaan, partiointi tiekolmioon (patl. komentajan antama tieto).

Noin klo 11 yhteys toiseen komppaniaan, sen miehitys Suursuo o:sta n. 1 km etelään olevasta pisteestä alkaen rajaa pitkin Pöydänpää aukeiden eteläpäähän. Meidän 9. komppaniasta jatkuva partiointi tähän komppaniaan. 8.9 klo 7,30 yhteys toiseen komppaniaan, sieltä ilmoitettiin, että ensimmäinen komppania muuten paikoillaan, paitsi varmistus tiekolmiossa, (2 joukkuetta). Toinen komppania samassa paikassa kuin edellisenä päivänä.

Klo 10,30 ehdotti ev. Virkki div.komentajalle, että hyökkäys oikealta saisi raueta, koska Hildenin käsityksen mukaan rintamalinja tosin lyhenee, mutta ei saa aikaan miehistön vähentämistä. Tähän div.komentaja suostui, mutta sen sijaan käski hyökätä Karhujärven länsipuolitse Miskula Simula suuntaan.. Vastaava käsky annettu Hildenille.

Klo 15,30 oli vihollisen tykistökeskitys Pakkala P:n kohdalle.
Klo 15,35 alkoi Hildenin hyökkäys.
Klo 15,40 kapt. Hälvä saapui Hildenin komentopaikkaan.
Klo 16,25 tuli Div.E:lta seuraava käsky:

JR 15 komentajan tiedoksi.
1. JR 57 vaihtaa JR 15 osat lohkolla, jonka oikea raja Koskijärvi – Likolampi – Orimäki (ml) – Lempaalanjärvi, ja vasen raja: Haukkasuon länsireuna – p.61,9 – Kapujärvipurolinja siitä aluksi itään ja sitten etelään sekä asettuu puolustukseen. JR 15 saavuttamalle linjalle.
2. Rintamavastuu siirtyy JR 57 kom:lle 9.9. klo 6.
3. Kev.os. 16:n alistus JR 57:lle päättyy 9.9. klo 6. Os. tehtävä entinen kaistalla, jonka oikea raja on div. oikea raja ja vasen raja JR 57 oikea raja.

Klo 16,40 5 ja 7/JR 36 saavuttaneet Miskulan.
Klo 17,55 ilmoitti Hilden, että oli edetty karttasana Miskulan eteläpuolelle niemen korkeudelle. Järven eteläpuolelta ja Komola m kohdasta tulee koko ajan kiivasta kiv.-, kk- ja krh-tulta. DE:lta saatiin lupa pysähtyä tähän, koska muuten mainittu tuli tulee takaa.

Klo 18,25 tuli ilmoitus, että Kausen edessä (Veikkola V:stä pohj.purolinjaan saakka) ryssä levittää savuverhoa. (Myöhemmin savu todettiin “keittosavuksi”).

Klo 22,35 DE: “II/JR 36 alistus JR 15:lle päättyy 9.9.41 klo 14. Patalj. siirretään takaisin rykmenttinsä yhteyteen Saaroisten länsipuolelle Vanhakylä – Peltola maastoon. Kuljetuksen järjestää JR 15 komentaja, jonka käytettäväksi asettaa div. huolto 10 ja Pion.kompp. 10 kuorma-autoa, jotka ilmoittautuvat tiellä Huhti i:n itäpuolella 9.9.41 klo 12. JR 15:n asettamalle opastusupseerille”.
Käski Haahti.

Klo 18,50 Savuverhon aiheuttama tiedusteluluontoinen hyökkäys, jossa todettu vihollisen asemat yhtä vahvoiksi kuin ennen.
Klo 22,20 vihollinen teki vastaiskun idästä pitkin Viisjoen rantaa 7./36 selustaan, joka kuitenkin torjuttiin.

JR 15:n pataljoonat

JR 15, II Patl:n sotapäiväkirja:
Klo 7,30 2 joukk. + 2 kk saavuttaneet Pajari-mäen. Klo 8,30 lähtivät maj. Herranen ja luutn. Kalanto ja ptri:en pääll. kiertämään aluetta. Klo 9,00 ryssät kertoivat Gruseinan aseman lähellä olevan naispataljoonan linnoitustöissä.

12,00 ilmoitettiin vänr. Kouhin joutuvan Koul.K:een.
Klo 13,30 ilmoitettiin Jsp:ltä: 2 miestä haavoittunut, toinen vatsaan toinen lievemmin. 17,30 alik. Aro tietiedusteluun, palasi 20,10. Klo 20,10 ilmoitus kaikille komppanioille vaihdosta. 20,50 tuotiin 2 vankia, joita kuulusteltiin.

JR 15, III Patl:n spk:
Vaihdettiin iltaan mennessä 9.k lepäämään ja sen tilalle 11.kompp. eteen vahvistettuna jääkärijoukkueella (Valkonen).

JR 15:n komppaniat

JR 15, 4.Komppanian sotapäiväkirja:
III joukkue oli alistettuna. III joukkueella pientä kahakkaa ryssän kanssa.

JR 15, 5.Kompp:n spk:
I joukkue asemissa Veikkolan kukkulan ja Kapujärven välisellä tiellä. Saatiin 2 vankia.

JR 15, 8.Kompp:n spk:
Kaikki edelleen rauhallista meidän lohkollamme. Vain ryssän krh-tulta. Pari tykistökeskitystä komentopaikan lähistölle. Ryssän partiointia ei ole huomattu. Viisjoen toisella puolella on taloryhmä, jossa ryssä asustaa. Naisiakin on siellä nähty. Suomenkieltä on myös kuultu ryssän puolelta. Ryssä kävelee melko vapaasti, mutta Rangellin krh alkaa heti hätistää.

Pataljoonasta ilmoitettiin, että Viisjoessa on pato, joka nostaa veden korkealle. Pioneerit ovat koettaneet räjäyttää sen, mutta yöt ovat olleet liian valoisat.

JR 15, Tyk.Kompp:n spk:
Tulitti II joukkue vihollispesäkkeitä, ampuen 57 kranaattia.

JR 15, Jääk.Joukkueen spk:
Joukkue lepäsi todenteolla taistelun suorituksista nukkuen ja ruokaillen.

JR 15, Kolonnan sotapäiväkirja:
Muona toimitettu. Lähtö toistaiseksi klo 11,00. Jaettu int.varusteet yksiköille. Kalastuskamppailu pikkujärvessämme uistimella tuotti 8 kalaa. Suurin hauki painoi n. 2 kg. Illalla oli toimistoteltta saunassa. Kun palasimme olivat tri Kupiainen ja kumppanit teltalla. Pohjonen kiinnitti paperille kasvonpiirteeni lampun valossa. Tarjosimme kahvia ja omatekoista pullaa vieraillemme.
================================

Jalkaväkirykmentti 36

JR 36, II Pataljoonan sotapäiväkirja:
Sää sateinen.
11,55 Komentajan käsky (valmistava) Ketolalle hyökkäyksestä Pekkala “P”:stä etelään. Tavoitteena Kapujärven eteläpää. Hyökkäys yhteistoimin paikalla olevien yksiköiden kanssa, 5.K etulinjassa. H=14,00.

13,30 7.K lähti hyökkäysmaastoon.
15,35 Ketolan ilmoitus vih. tykistökeskityksestä heidän etupuolella olevaan maastoon, vihollisen omalle alueelle. Samanaikaisesti liikkeellelähtö.
15,40 Kapt. Hälvä saapui komentopaikkaamme.
16,40 Tieto Ketolalta, että Miskula saavutettu, ei kosketusta viholliseen.
16,45 Veikkola “V”:stä n. 15-20 km etelään havaittiin korkeita räjähdyspilviä, joko räjäytyksiä tai ilmapommitusta.

17,00 Ilmoitus Ketolalta, linja Kapujärven niemi – Miskula “s” – Pekkala “P” saavutettu. Vihollinen tulittaa Kapujärven ja puron koillispuolisesta maastosta ja Simolan kukkulalta luultavasti raskaalla krh:lla, jonne tykistökeskitys.

17,40 Tieto, että tavoitteesta 150 m etelään 1 km:n levyinen hakkauslinja. Varmistus järjestettiin: II/JR15 (Fröberg) varmistaa 2:lla joukkueella vasemmalla, 5.K ja 7.K suoraan edestä oikealla K. “Rissanen” ja siitä oikealle K. “Kause”.

18,25 Ilmoitus, että K. “Kausen” eteen vihollinen levittää savuverhoa. Joukkoja varoitettiin kaasu-vaarasta, mutta etenkin vastaiskumahdollisuudesta. Miehitys asemiin ja reservi valmiiksi. Tähystystä tehostettiin vih. mahdollisen irtautumisen selville saamiseksi. Myöhemmin todettiin savu vihollisen keittotulien aiheuttamaksi. Tykistö ja krh-keskitys annettiin savuverhon sekaan.

18,50 Tiedusteluluontoinen hyökkäys, jossa todettiin vihollisen olevan yhtä vahvasti asemissa kuin ennenkin.
20,20 Vihollinen yritti hyökkäystä idästä pitkin Viisjoen rantaa 7.K:n selustaan joka kumminkin torjuttiin.
22,10 Rykmentin käskystä otettiin selville kompp. miehityksestä Viisjoen rannalla ja ilmoitettiin rykmenttiin.

JR 36:n komppaniat

JR 36, 5.Komppanian sotapäiväkirja:
9,00 Komppania asetti varmistuksen vasemmalle sivustalle.
11,00 Komppania siirtyi uuteen tehtävään.
16,00 Komppania suoritti maastoharavointia Kapujärven länsipuolella olevassa maastossa, n. 600-700 m levyisellä alueella.

17,00 Saavutimme tavoitteemme n. 1 km maantiestä etelään, johon asetuttiin asemiin.
18,30 Asemien miehitys oli loppuun suoritettu.

JR 36, 6.Komppanian spk:
Saapui 8.9. jolloin on tilalle aivan ennallaan. Lopun komppanian ollessa levossa ja ruokailussa. Aivan samalla lailla kului aika,

JR 36, 7.Kompp:n spk:
4,00 Herätys ja aamutee.
6,00 Nukuttiin.
11,00 Ruokailu.
13,30 Lähtö marssille.
15,30 Saavuttiin Pajarin mäkeen, missä ryhmityttiin etenemismuotoon, komppaniaan alistettiin 5. komppania, 6 konekivääriä ja JR15:sta kaksi joukkuetta.

17,30 Miehitettiin alue Viisjoesta Kapujärven eteläkärkeen ja siitä erelleen poikki metsäkankaan Simolan aukeaan ja erelleen Rissasen komppaniaan.
17,45-18,30 Kers. Salosen ja Laineen ryhmistä lähetettiin partiot tutustumaan etumaastoon aina ryssän hakkuuaukeaan asti.
18,30 Ruokailu.

JR 36, 8.Kompp:n spk:.
11,10 Stm. Hankamäki haavottui.
12,30 III joukkue ja puolijoukkue II joukkueesta lähti 7. komppanian mukana hyökkäämään. Tavoite Kapuoja – Lempaalanjärvi.
17,45 Tavoite saavutettiin, johon jäätiin asemiin.

JR 36, 9.Kompp:n spk:
3. joukkueen toinen puoliryhmä palasi pois Igolkanniemeltä klo 21,00. Komppanian miehet käyneet saunassa. Päivän aikana ampui ryssä muutamia kranaatteja teltta-alueellemme saamatta aikaan tappioita.

JR 36, 10.Kompp:n spk:
Komppaniamme lohkolla rauhallista koko päivän. Oma tukipatteri ampui 250 laukausta päivän kuluessa. Yö sujui rauhallisesti.

JR 36,11.Kompp:n spk:
Yön kuluessa ampui ryssän tykistö useaan otteeseen muutamia kranaatteja. Klo 7,30 alkoi oma tykistö ampua vihollisasemia. Tämä toistui muutaman kerran, johon ryssä vastasi muutamalla kranaatilla. Illalla klo 20 aikaan räjähti yksi, todennäköisesti laivasta ammuttu srapnelli komentoteltan yläpuolella ilmassa. Edessä oma partio klo 17-21 välillä.

JR 36, Krh.Kompp:n spk:
Kevyt: Aamulla kun herättiin huomattiin, että Viisjoki oli tulvinut yli äyräittensä ja huoltotiet poikki, joten ruoka vähän viivästyi. Muuten hiljainen päivä.
Raskas: Ei mitään erikoista.
===================================

Jalkaväkirykmentti 57

JR 57, I Pataljoonan sotapäiväkirja:
10,45 Pataljoona sai käskyn siirtyä uusiin puolustusasemiin. Liikkeellelähdön piti tapahtua klo 13,00, mutta väsyneisyyden ja todennäköisesti siitä johtuvan vastahakoisuuden takia liikkeelle päästiinkin vasta 23,30.

JR 57, II Patl:n spk:
Pataljoona levossa. Kiväärien puhdistusta. Upseerit lomalle, Sainio komentajaksi.

JR 57, III Patl:n spk:
6,00 Herätys. Yö kului rauhallisesti. Pataljoona edelleen majoitusalueella levossa.
7,30 Lähti jääk.joukkueesta partio tielle Raasuli – Lempaala viitoittamaan tietä pataljoonan majoituspaikalle.

10,15 Ilmoitti pataljoonan Lääkintäkapteeni Savilahti toimivansa rykmentin lääkärin sijaisena rykmentin lääkärin lomalla ollessa. Pataljoonan lääkärinä toimii tänä aikana I pataljoonan lääkäri.
13,30 palasi viitoituspartio.
19,00 Komppanioiden päälliköiden puhuttelu. Käsiteltiin komppanian sisäisiä asioita.

22,30 Puhelinsanoma. Rykmentin käsky:
1) 15. Divisioona asettuu puolustukseen saavutetulle linjalle.

2) JR57:n puolustuslohko; Oikea raja, Koskijärvi – Likolampi – Orimäki m.l. – Lempaalanjärvi. Vasen raja, Haukkasuo länsip. p. 61,9 – Kapujärvi – purolinja siitä aluksi itään, sitten etelään.

3) Rykmentin puolustuslohkon ottaa vastaan JR15:ltä, osia I pataljoonasta asettuu puolustukseen ja kaivautuu JR15 saavuttamalle linjalle. Rintamavastuu siirtyy I pataljoonalle 9.9. klo 6,00.

4) Vasemmalla JR15 ja JR36.

JR 57:n komppaniat

JR 57, 1.Komppanian sotapäiväkirja:
Komppania oli levossa.
11,30 Pataljoonan komentajan puhuttelu, jossa määrättiin uusi liikkeelle lähtö Lempaalanjärven suuntaan. Lähtö määrättiin tapahtuvaksi klo 16,00, mihin mennessä komppanioitten oli valmistauduttava marssia varten.

16,00 Komppania ruokaili. Liikkeelle lähtöä lykättiin klo 18. Erinäisistä syistä lykkääntyi lähtö edelleen. Komppania asettui levolle.

JR 57, 2.Kompp:n spk:
Illalla sai komppania käskyn valmistautua lähtöön.

JR 57, 3.Kompp:n spk:
Yö kului rauhallisesti. Aamulla varmistusta tehostetaan. Ryssän krh-tulta asemiin, stm. Fagerdahl lääkintäryhmästä ja stm. Lahtinen II joukkueesta haavoittuivat.
9,30 ilmoitus, että omat joukot (JR1) aloittavat etenemisen Silantojärven länsipuolella Kaitalan maastossa.

11,00 Toiminnan alettua kiivas tykistökeskitys vihollisen asemiin.
19,30 Kevyt osaston 2.komppania työntyivät eteen ja otti asemat etumaastossa.
19,30 ilmoitus, että omat joukot olisivat Ryyppälässä ja edenneet siitä pohjoiseen purolinjalle.

JR 57, 4.Kompp:n spk:
Aamupäivällä ei erikoista.
23,00 komppania sai marssikäskyn, tavoitteena Lempaalan kylä.

JR 57, 6.Kompp:n spk:
Lensi kuusi vihollisen konetta meidän majoitusalueen ylitse pohjoisesta etelään. Meidän omat it.aseet avasivat tulen lentäjiin.

JR 57, 7.Kompp:n spk:
Aamupäivällä asehuoltoa ja suojakuoppien kaivamista. Vänrikki Rinteen tehtävänä rakennuttaa sauna pataljoonalle lammen rannalle. Saunasta tulee korsusauna. Rakennusmiehet vaihtelevat vuorotellen joka yksiköistä. Lomalle lähtivät stm:t Hänninen, Suomela ja Laine.

JR 57, 9.Kompp:n spk:
Komppania levossa.
Asemasotavaihe alkamassa 9. komppaniankin osalla.

JR 57, 11.Kompp:
Komppanialla edelleen lepoa koko päivän.

JR 57, 13.Kompp:n spk:
6,00 Sää edelleen vaihtelevaa, päivällä vähäisiä sateita. Koko päivä yleensä rauhallinen. Aamupäivällä käytiin I pataljoonan krh.j:n saunassa, mikä oli hät’hätää tehty ryssien kk.pesäkkeeseen.

Samalla tutustuttiin ryssien punkkereihin, yksi oli tehty siten, että hyökkäysvaunu oli upotettu kokonaan maahan lukuunottamatta tornia, mikä oli täydellisesti kunnossa ja josta kiertämällä voi tulittaa suuntaan mihin tahansa. Vaunusta johti 30 m pitkä käytävä lähelle kk.pesäkettä, jossa oli avarat tilat isommankin miesjoukon suojaksi.

Edelleen nähtiin lähellä Raasulin – Pietarin rautatietä vankka, kivistä tehty monikerroksinen punkkeri, jossa lujasti suojatuista ampuma-aukoista voi tulittaa joka suuntaan. Tällaiset lujat pesäkkeet ja korsut oli vanjan ollut kuitenkin pakko jättää ja puikkia pakoon pois ylivoiman tieltä. Illalla saatiin taas käsky valmistautua taas marssimaan.

24,00 Lähdettiin liikkeelle. Keskiyöllä alettu marssi jatkui Saarijärven ohi Viisjoki varteen ns. Uusimäkeen.

JR 57, 14.Kompp:n spk:
Komppania on ollut taistelussa valmistaen tulellaan jalkaväen hyökkäystä, ampumalla vihollisen pesäkkeitä ja eläviä maaleja, tuhoten mm. 2 kk.pesäkettä.

Erillisosastot

3./KTR 12:n sotapäiväkirja:
Vänr. Tuomola haavoittui noin klo 11,00. Tähän saakka oli tulipatteri ampunut yhteensä 10275 kpl.

8./KTR 12
8.9. maanantai.
Päivän kuluessa suoritettiin ammuntaa pariin maaliin useampaan otteeseen.

9./KTR 12
8.9.
Yöllä palasivat iskujoukossa olleet miehet vahingoittumana takaisin.
8,00 Lähti töpinä seuraamaan patteria, majoittuen rajan toiselle puolen Likolammen rantaan.
15,30 Tj:t tähti etenemään Lempaalanjärven länsirantaa, tavoitteena järvikannas.

17,30 Lähti ltn. Härkönen oikealle kun siellä oli jotain vastusta. Siirteli tulta ja sai sen haluamaansa paikkaan. Tykistöä oli tälle paikalle kertynyt niin paljon, että tj:mme pääsevät muuttamaan taakse ja lepäämään. Pitkin päivää tykistötoimintaa.

9./KTR 12, tj:n spk
8.9.
Yöllä oma raskaamme ampui häirintää Lempaalanjärven yli johtavalle kannakselle ja maantiesillalle. Ryssä ei vastaa. Koko yön sataa. Aamulla 6,45 työntyi jo partioita tiedustelulle etumaastoon. Muuten vieressämme on ryssän tekemät haupitsiasemat, pienestä kaivauksesta päätellen.

Tykistöä on meillä kovasti nyt näillä seuduin, sekä kevyttä että raskasta. Oikealta alkaa H klo 11,00 ja sitä edeltävä tykistövalmistelu. Heti sen jälkeen alkaa jv-aseitten tuli. Tietoa ei ole vielä, H edistyy. Partio käy ottamassa yhteyttä vasemmalla ja meillä on Harju mukana. Partio palasi parin tunnin kuluttua suoritettuaan tehtävänsä.

Ryssä ammuskelee hv-tykeillä ja krh:lla. Kivääritulta on jonkun verran. Kuulin, että tehtävämme tämän kohdan lauetessa siirtyy vasemmalle JR 15:n lohkolle. Klo 15,30 lähti partio etenemään pitkin Lempaalanjärven länsirantaa tavoitteena Kannosjärvessä.

Päästyään Lukkarinmäen kohtaan polki yksi mies miinaan haavoittuen jalkaan. Ryssä avasi takaapäin tulen jonkunlaisesta bunkkerista haavoittaen partion johtajaa. Partio huolsi haavoittuneet taakse ja vetäytyi Pikku-niemeen, jääden siihen yöksi.

Oikealla on 10 D:n joukot päässeet Silantojärven eteläpuoliseen maastoon ja meidän yksi joukkue Tinolovon alapuolelle, joten ryssä on selvässä motissa oikealla. Hyvä! Noin klo 17,00 lähdin itse oikealle, kun siellä oli jotakin vastusta.

Siirtelin tulta ja sain sen haluamaani paikkaan, annoin oikein, että “vati” kaatui, samoin krh. Pojat yltyivät vielä kivääreillä ammuskelemaan seisaaltaan ryssiä ja sen uhkarohkeuden maksoi yksi alikersantti hengellään, saaden luodin rintaan. Tilanne näyttää valkenevan meille edullisesti.

Tykistöä on tähän kertynyt kovasti ja kun saan aamulla kevyen lyh. pston tj:een “kelkkaan”, vapaudun tj:eitteni kanssa ja palaan uuteen Humalaan, joka on Saarijärven itärannalla. Ryssän yölentäjä taas samaan aikaan 21,30 kuin eilenkin. Raskaamme ampuu häirintäammuntaa järvikannakselle ja takamaastoon. Rähjäinen päivä, yritämme nukkua klo 22,30. God bay!

Kev.Os.16/1.Kompp.
8.9.
Sateli, aamu rauhallista. Klo 6,20 komentajan käsky lähetettävä partiot tiedusteleen onko ryssä vielä asemissa. Partio palas, ryssä oli asemissa ja liikehti etumaastossa. Klo 10,50 alkoi ankara tykistövalmistelu Ryyppälän maastoon. Klo 11,00 alkoi hyökkäys oikealta JR 1, joka onnistui edetä Lempaalajärveen saakka ja katkaisi poispääsytien ryssiltä Lukkarinmäen maastosta (ainoana tienä kapea järvikannas jos siellä on mahdollisesti tietä).

Partiot liikkui tutkimassa etumaastoa pitkin päivää. Ei ryssä vaan irtautunut asemista. Klo 17,00 kävi ratsumestari tarkastamassa
Miehet uupuneina oli vielä kuudes yö oltava asemissa yhteen kyytiin. Noin klo 18,00 alkoi selvitä ilma ja oli kuutamo yö alla venäläisen kuun.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Aulis Kallio

Synt. 1939, kansakoulu, ammattikoulu ja tekninen koulu. Elämänura rakentajana 1960 - 2010. Eläkkeelle 2010, harrastuksina historian tutkiminen, rakentaminen ja kirjoittaminen viimeiset kymmenen vuotta. Tuotoksina mm. syntymäkyläni syntyhistoriaa käsittelevän kirjan julkaisu, omien, sekä esivanhempieni muistelmien kirjoitus ja julkaisu omakustanteena, sukututkimus.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *